I denne uges klumme kigger Ole Larsen/Investor på den kommende EM-slutrunde. Han gennemgår grupperne og kommer med spilforslag...

 

I denne uge; ikke et ord om hverken rundbold eller kurvebold, men til gengæld fodbold. Der er nu kun 2 måneder til det går løs i Polen og Ukraine, og det giver anledning til at se nærmere på denne turnering, der vil fylde overskrifterne om føje tid. Jeg vil se nærmere på hver gruppe med de væddemålsmuligheder, der foreligger nu, og jeg vil også se på muligheder for EM-vinder spil. Odds i den følgende vil være fra licenserede bookmakere, der vil utvivlsomt kunne findes andre interessante odds andetsteds.

 

Hvis man sætter spil på turneringen allerede nu, så sker det naturligvis uden at vide det mindste om holdopstillinger, skader, trupsammensætninger osv. Men det der måske så ligner en uhensigtsmæssig gambling kan man i stedet se som en kalkuleret risiko, der gerne skulle afspejles i de odds, der kan hentes så tidligt. Der er i hvert fald i mine øjne fornuftige spilmuligheder her og det såvel i de enkelte grupper som når det kommer til turneringsvinderen.

 


Gruppe A

Bud på slutstilling samt mine egne vinderprocenter i skrivende stund:

1. Rusland – 40%

2. Polen – 25%

3. Grækenland -20%

4. Tjekkiet – 15%


Rusland er den naturlige favorit i gruppen, de har utvivlsomt det klart bedste potentiale, og jeg vil blive overrasket, hvis de ikke kvalificerer sig til kvartfinalen. Men de er ikke just de typiske turneringsmæssige ”overachievers”, og skønt kvalifikationsgruppen blev vundet, så skete det ikke ganske uden sværdslag, og det i øvrigt i en gruppe, der ikke var blandt de stærkeste. De er måske i virkeligheden et af de helt store spørgsmålstegn, potentialet til at gå rigtigt langt er til stede.

Polen er ikke mindre et spørgsmålstegn, da det jo efterhånden er lang tid siden, at man har set dem i en betydende kamp. Men hjemmebanen, begejstringen og ikke mindst opgøret mod russerne skal nu nok få polakkerne til at blive en seriøs bejler til videre kvalifikation. Meget afhænger af den første kamp mod grækerne, point her, og så får russerne deres at se til i den anden kamp.

Grækenland er en seriøs kandidat også, da de har for vane ikke at tabe fodboldkampe, hvilket kan komme in handy i en slutrunde…19 kampe med portugiseren Santos ved roret, 1 nederlag, ubesejret i kvalifikationen. De scorer meget lidt, men lukker endnu færre mål ind, og defensive kvaliteter har jo før båret dem langt i en slutrunde. Det bliver ikke målorgier, vi får set med dem som deltager, men det ved oddssætterne også godt, så der kunne sagtens komme noget værdi i over 2,5 mål (eller lavere linjer) i de græske kampe.

Tjekkiet har haft succes trods det faktum, at de befinder sig i lidt af et generationsskifte. Men de er efter min mening gruppens svageste hold, og jeg kommer til at have spil imod dem i den ene eller den anden form. De starter med en kamp mod russerne og skal derefter op mod de defensivt kapable grækere, meget mere end 1 point tror jeg ikke, der ligger i de 2 kampe. Og derefter værtsnationen, hvis man kan finde et sted, hvor man sætte penge på, at tjekkerne slutter med 1 eller 2 point, så kunne det være interessant forudsat, naturligvis, at prisen er fornuftig.

Vurdering: Den her gruppe er i mine øjne dødens gruppe version ultralight…Russerne er de naturlige favoritter, men alle 4 er mulige bud på en videre kvalifikation. Forholdsmæssigt tror jeg, at grækerne via deres spillestil har en relativ god chance for en kvalifikation i forhold til de lave procenter, jeg har sat dem til at vinde gruppen. De kommer næppe til at lyse måltavlen op, men de kunne sagtens ”snige” sig med på en andenplads med 4-5 point.

Gruppevinder: Disse spil er lidt tricky, da det jo i bund og grund gælder om at kvalificere sig, og det endda i nogle tilfælde kan være en fordel at blive to’er, hvis modstanderen så ser mere overkommelig ud. Men Polen til over odds 4 (odds 4,4 hos Betfair* i øjeblikket) er ikke dårligt betalt.

Kvalifikation: Tjekkerne til IKKE at gå videre, er det jeg er mest til i øjeblikket, det spil kan i øjeblikket sælges hos Betfair* til 2,44 (hvilket svarer til at man får odds 1,69 før kommission). Der er dog lav likviditet i det marked på nuværende tidspunkt. Jeg giver ikke tjekkerne mere end ca. 35% for at kvalificere sig. Alt efter smag kan odds omkring 2 for Polen til at kvalificere sig også være godkendt, jeg ville dog nok gerne lige lidt højere, da mine procenter her vil ligge omkring de 50.

Kampe 1. runde: Polen mod Grækenland under 2,5 mål…det lyder indbydende, desværre betales det for lavt, omkring de 1,5, og det er ikke nok efter min smag. Ciffertips kombinationer omkring 0-0,1-1,1-0 og 0-1 kunne dog være interessant. Rusland til at slå tjekkerne kunne også være et potentielt væddemål, men ikke under 2,2, og der er markedet slet ikke i øjeblikket.

Bedste spil for nuværende: Polen til at slå tjekkerne i den 3. kamp betales med odds 2,6. I en eller anden asian handicap variant enten -0,25 eller 0, så er jeg ikke i tvivl om den øjeblikkelige værdi i det spil. Men meget kan jo forandre sig…


Gruppe B

Bud på slutstilling samt mine egne vinderprocenter i skrivende stund:

1. Holland – 40%

2. Tyskland – 35%

3. Portugal - 20%

4. Danmark – 5%


Holland er i mine øjne et mindst ligeså godt bud på gruppesejren som tyskerne, kvalifikationen gik som planlagt, og, som det nu engang altid er med hollænderne, hvis stjernerne ellers kan holde hinanden ud, så er alt muligt. Holland vil være mit vinderbud til hele turneringen, følgelig placerer jeg dem også på førstepladsen i gruppen


Tyskland er blevet hele Europas fodbolddarling her i det 21. århundrede, hvilket godt nok var svært at forudsige, hvis man husker Jupp Derwalls mandskab fra 80’erne. Og tyskerne går selvfølgeligt videre, eller gør de nu også det? De bør gøre det, men slutrundelogikken fra tidligere siger også noget om, at ikke alt der bør ske nu også sker. Og jeg kunne nærmere se et letdown spot ved denne slutrunde for tyskerne end for f.eks. spanierne, hvilket selvfølgelig hænger sammen med gruppesammensætningen, og ikke mindst den ”djævelske” kamp mod hollænderne i midten af deres kampprogram.


Portugal er den lidt usikre størrelse her, ikke fordi holdet ikke er kendt af alle, men fordi man et eller andet sted sidder med fornemmelsen af et hold, der har underpræsteret de senere år. Kvalifikationen var ikke en undtagelse, grusomme kampe mod Norge og Cypern, playoff kampe mod Bosnien, der heller ike var en dans på roser. Jeg kunne dog godt se dem være meget svære at slå, og hvis Ronaldo så bare har et par mål i støvlerne, så er de med, hvor det sker.


Danmark, ja man må respektere Morten Olsen for endnu en kvalifikation, og jeg er ellers ikke nogen fan af manden. Men slutundehistorikken lover ikke godt, holdet er i denne sammenhæng begrænset, og det er i den sammenhæng heller ingen fordel at møde hollænderne først. Jeg har uendeligt svært ved at se mere end max. 2 point, og det er i den positive og desværre mindst sandsynlige version.

Vurdering: Dødens gruppe non light…jeg sidder lidt med fornemmelsen af, at Tyskland godt kunne gå hen og skuffe, og under alle omstændigheder er der langt mellem værdispillene på dem. Mødet med Holland er selvfølgelig altid noget helt specielt, og i skrivende stund ved jeg godt, hvor mine penge ville gå der, nemlig ikke på tyskerne. Portugal er den naturlige outsider i gruppen, og der kan nok hentes gode odds på dem undervejs, men om de så kan fungere bedre end i kvalifikationen er spørgsmålet. Og Danmark, jeg tror ikke på, at der sker små mirakler, men måske nogle Danmark-spil på nogle asian handicap varianter undervejs vil vise sig spilbare. Ellers: 3 og ud for Danmark!

 

Gruppevinder: Det er lige før, at jeg vil sige, at der er værdi alt andet end Tyskland som gruppevinder. Odds 2,88 hos Bet 365 på Holland kunne især friste, omkring odds 5 eller lidt over på Portugal og over odds over 20 på Danmark når vi kommer lidt tættere på turneringsstart. Nemmere ville det være at ”sælge” Tyskland som gruppevinder hos Betfair*, hvilket man til den tid sikkert vil kunne gøre til mellem 2,2 og 2,3, hvilket svarer til odds omkring de 1,8 (før kommission).


Kvalifikation: Her er ikke meget, der frister, hvis Portugal kunne bevæge sig over odds 2,5, så måske.


Kampe 1. runde: Portugal til at få mindst uafgjort mod tyskerne, hvis det kan sælges hos Betfair* til reelt odds omkring de 2,2, altså hvis tyskerne er nede omkring de 1,85, så er det et fornuftigt spil, tror jeg. Meget mere end 50% kan jeg ikke give tyskerne her i en åbningskamp.


Bedste spil for nuværende: Frank Pilantras 3 tidlige spil mod Danmark andetsteds på disse sider er sund fornuft, og jeg kan ikke finde bedre spil…Et under 2,5 mål spil i Danmark-Portugal kunne også være interessant til knap odds 1,7 hos BET 365. Og så til dem der gerne vil have lidt høje odds, så kunne et spil på at Tyskland ikke kvalificerer sig til næste runde måske være lidt spændende. Det udfald vil jeg give en sandsynlighed på mellem 20-25%, og hvis man tror på det, så garanterer jeg næsten, at man vil kunne finde værdi på at sælge Tysklands kvalifikation hos Betfair*, når turneringen starter.

 


Gruppe C

Bud på slutstilling samt mine egne vinderprocenter i skrivende stund:

1. Spanien – 60%

2. Italien – 20%

3. Kroatien -15%

4. Irland – 5%


Spanien er naturligvis holdet, der skal slås i denne gruppe og i turneringen som sådan, men om det nu også lige sker i gruppen, ligger vel ikke i kortene. Disse spanier har mere eller mindre fejet al modstand til side i de senere år, og hvor man for få år siden havde svært ved at forestille sig, at Spanien endelig ville vinde en turnering, så er det næsten nu svært at forestille sig det modsatte. Når det så er sagt, så ser jeg absolut ingen værdi i at spille Spanien som turneringsvinder til omkring 3,6. Og gruppespillets største favorit med rette, men smider man først et point i åbningskampen mod Italien, så kan førstepladsen måske komme i fare. Men jeg tvivler!


Italien har revanche til gode rent turneringsmæssigt efter floppet i Sydafrika. Men EM er notorisk underprioriteret i støvlelandet i forhold til VM, så om de nu overhovedet kan kvalificere sig til videre deltagelse er spørgsmålet. Jeg kunne i hvert fald sagtens se både Kroatien og såmænd også Trappatonis irere gøre livet surt for italienerne. Men trupmæssigt er det svært at komme uden om en andenplads til de blåhvide.


Kroatien måtte i ekstra kvalifikationskampe for at sikre deltagelse ved slutrunden, men de blev så til gengæld også mestret fornemt med samlet 3-0 sejr over Tyrkiet. I gruppespillet udkæmpede man en tæt kamp med grækerne om førstepladsen i en forholdsvis svagt besat gruppe, og hvorvidt kroaterne her kan sætte deres præg på turneringen er ikke indlysende. Men coach Bilic er nu en snu rad og med åbningskamp mod irerne er muligheden der for at komme godt fra start.


Irland er heldigvis med ved slutrunden, så den grumme afslutning på kvalifikationen til VM i 2010 er blevet vasket væk (det var vist noget med en Henry hånd!). Og Trappatoni har såmænd også fået et hæderligt mandskab bygget op, at de så skal overgå sig selv ganske gevaldigt, hvis der f.eks. skal hentes noget mod Spanien er en anden sag. At de i øjeblikket giver over odds 5 for at kvalificere sig videre i turneringen, synes jeg faktisk er et værdiodds, men om de nu også gør det er yderst tvivlsomt. Der vil i den irske trup  være en del spillere med, som ville have meget svært ved at gøre sig hos nogle af de andre deltagere, så irerne må sætte deres lid til at 2+2 en gang imellem kan give 5…Det var i hvert fald facit tilbage ved VM i 1982, hvor deres nordirske øfæller slog værtsnationen Spanien ved VM!

Vurdering: Dette er en gruppe, hvor Spanien og Italien er naturlige favoritter, men også en gruppe, hvor der i de enkelte kampe vil være rigtig fornuftige odds ved at gå imod strømmen. Jeg kunne godt se et scenarie, hvor Spanien fjerner sig let og elegant fra de øvrige, mens det bliver et hundeslagsmål om den anden plads. Og her er Italien ikke nødvendigvis begunstiget af at skulle møde Spanien i den første kamp

 

Gruppevinder: Af en så stor favorit som Spanien nu engang er, er det faktisk bemærkelsesværdigt, at der næsten, men også kun næsten, kunne være værdi i at spille på Spanien som gruppevinder. Værdi, og faktisk en del af det, mener jeg til gengæld at finde på Kroatien med odds 9,2 hos Betfair*. Men aldrig et spil jeg selv ville tage, dertil er sandsynligheden alt for ringe.


Kvalifikation: Irland over odds 5 (hos f.eks. Betfair*) finder jeg et langt, langt mere tiltrækkende odds end f.eks. 6-7 stykker på, at Danmark kvalificerer sig. Men kvalifikation og gruppe C, nej tak, alt i alt, odds 1,12 på Spanien til at gå videre er decideret morsomt, og ikke på den gode måde.


Kampe 1. runde: Jeg tror mere på Kroatien end på irerne i denne turnering, men at man score sig over odds 3,5 på at irerne vinder kampen i første runde er for højt. For mig kunne det være en oplagt mulighed at ”sælge” kroaterne i den første kamp.


Bedste spil for nuværende: Hvis man tror på, at Spanien vinder sine første par kampe, så vil det være oplagt at spekulere i et eller andet form for handicapspil på Kroatien i den tredje gruppekamp mod spanierne. Men det er nok en kende spekulativt allerede nu, så umiddelbart er mit øjeblikkelige favoritspil her at ”sælge” Kroatien mod Irland i den første gruppekamp.


Gruppe D

Bud på slutstilling samt mine egne vinderprocenter i skrivende stund:

1. Frankrig – 40%

2. Ukraine – 25%

3. England -25%

4. Sverige – 10%


Frankrig er min favorit i gruppen, og hvis bare de kan undgå nederlag i den første kamp mod englænderne, så har de så rigeligt med kapacitet til at gå videre og vinde gruppen. Med sidste slutrunde in mente er der også virkeligt noget at rette op på, og det har Laurent Blanc jo egentligt haft ganske godt held med i de forgangne år, om end det ikke har været problemfrit, heller ikke i kvalifikationen. Franskmændene fejer de færreste af banen, men en gruppe som denne kan man også vinde med 5 point.


Ukraine skal man have respekt for, kun en tåbe frygter ikke en værtsnation. Og det er et stykke af vejen det rene gætværk med Ukraine, der jo ligesom Polen ikke har spilet en betydende kamp i flere år. Træningskampene har ikke været udelt positive, f.eks. tabte man sidste sommer hjemme til Frankrig og Sverige. Men, men, når det går løs er ukrainerne klar, tror jeg, og de er et ligeså godt bud på en videre kvalifikation som englænderne. Men det bliver tæt, og afgørelsen kunne meget vel falde d. 19. juni, når Ukraine tager imod England.


England har måtte erkende at det ikke var italiensk for professionelle, der skulle bringe dem ud af titeltørken, måske en Psycho på sidelinjen kan do the trick? Jeg må erkende, at jeg sidder med en skummel fornemmelse af, at englænderne kunne klare sig bedre end sædvanligt, på trods af, eller måske på grund af, al balladen om Capello, og på trods af at mandskabet på papiret ikke har helt den samme højtravende profil som tidligere. Men tro og fornemmelser kan vi ikke bruge til så meget, i hvert fald ikke på nuværende tidspunkt, så det korte af det lange er, at England som sædvanlig er grusomt oddsovervurderet. Hvorfor de f.eks. skal være knebne favoritter hos mange bookmakere i den første kamp mod Frankrig er svært at forstå.


Sverige skal hive sig videre på kollektivet iblandet lidt Ibrahimovicsk galskab og et par frispark fra Källstrøm, og så skal man nu slet ikke udelukke, at de kan gøre én af favoritterne følgeskab i kvartfinalen. Men realistisk set er de gruppens svageste, og hvis indledningen mod Ukraine tabes, så bliver det kun 3 gange, at vi skal høre ”Du gamla, du fria”!


Vurdering: Dette er min favoritgruppe ud fra et betting synspunkt. Dels er England med, hvilket altid er godt bettingwise, og dels finder jeg såvel Ukraine som Sverige oddsmæssigt undervurderet her et par måneder før det går løs. England og Frankrig til at gå videre er langt fra en given ting, og jeg vil anse det som ganske realistisk, at enten Ukraine eller Sverige stikker en kæp i hjulet for de to store

 

Gruppevinder: Jamen, det vrimler jo med værdispil, og det gør det jo selvsagt fordi odds på England er som det er, bedste markedsodds i øjeblikket er 2,88. Det er muligt, at jeg undervurderer englænderne ved at give dem 25% for gruppesejr, men det er i hvert fald helt sikkert (i mit hoved), at odds 2,88 ikke repræsenterer værdi. Men hvad med Frankrig til 2,8 hos Betfair* eller måske endnu bedre odds 6 på Ukraine samme sted, det er meget for en ikke helt ueffen værtsnation.


Kvalifikation: Hvis man er til den lidt forsigtige side, så kunne jeg faktisk godt anbefale Frankrig til odds 1,62 hos Betfair*, jeg kunne godt svinge mig op til at give dem omkring de 65% for at gå videre.


Kampe 1. runde: Muligvis ”læser” jeg denne gruppe forkert, men jeg kan lide både Ukraine til 2,3 mod Sverige, og ikke mindst Frankrig til 2,8 mod England. Bet 365 er bookmakeren, men de odds vil kunne findes højere andetsteds, når vi kommer tættere på kampstart.


Bedste spil for nuværende: Frankrig til at gå videre, Ukraine til at vinde gruppen eller Frankrig til at vinde (i en asian handicap variant) over England.

 


Det videre forløb

Hvis vi nu et øjeblik leger, at jeg får 100% ret i ovenstående forslag, så vil kvartfinalerne se ud som følger:

 

Rusland-Tyskland

Holland-Polen

Spanien-Ukraine

Frankrig-Italien

 

Og semifinalerne:

 

Rusland/Tyskland-Spanien/Ukraine

Holland/Polen-Frankrig/Italien

 

Jeg er ikke en stor fan af langtidsspil, men hvis jeg skulle sætte mine penge et sted, så ville det blive på Holland eller Frankrig som EM-vinder. Holland til 8,6 og Frankrig til 14,5 hos Betfair*. Og som den konservative fyr jeg nu er, så ville jeg lave disse 2 spil i en asian variant med pengene tilbage, hvis Spanien (3,75 - Betfair*) eller Tyskland (4,4 - Betfair*) skulle tage trofæet, og det er ikke forbudt at lede efter endnu bedre odds andetsteds. Det giver et samlet odds før kommission på 2,73, og jeg kan under ingen omstændigheder give dette samlede spil under 40%, snarere lidt højere, hvilket giver et pænt værdispil. Pengene skal med odds som ovenfor fordeles som følger:

 

Holland => 31,77%

Frankrig => 18,85%

Tyskland => 22,72%

Spanien => 26,66%

I næste uge skal det handle om afslutningen på de 5 store europæiske fodboldligaer i England, Tyskland, Spanien, Italien og Frankrig.

 

På genhør!

 

 

Investor er tilbage!

Der hviskes af og til ærefrygtigt i BetXperts kroge om Odds Med Omtanke - den sagnomspundne klumme hvor "Investor" (Ole Larsen) gavmildt øste af sin enorme viden om betting.

Det gjorde han ugentligt i tre måneder i 2006 - i alt 13 artikler blev det til før han og katten Keld trak sig tilbage (i forlængelse af klumme-virksomheden udgav Ole i øvrigt en bog: "Vind på Sport").

Fem år siden - men hans artikler er stadig særdeles anbefalelsesværdige for enhver der er interesseret i blive bedre til at tippe - du kan finde en oversigt over klummerne her.

Og nu er den gode Investor så vendt tilbage til BetXpert med en ugentlig klumme til udgivelse hver fredag (start fredag d. 16/3). Se klumme-oversigten her: http://www.betxpert.com/artikler/ole-larsen-investor

Ved siden af klumme-produktionen vil Ole desuden, fra cirka midt-april, levere ekspertips her på BetXpert. Hold øje med hans tips her: http://www.betxpert.com/ekspert/ole-larsen