Hvilke klubber kan nå ud i Europa, det være sig i Champions League eller i UEFA Cup? Tjah, det er jo et godt spørgsmål, hér hvor sæsonafslutningen nærmer sig med raske fjed i de fleste europæiske ligaer. Et spørgsmål, som BetXpert derfor har sat sig for at svare på.

Forneden følger en gennemgang af en række ligaer, med angivelse af hvor mange CL- og UEFA Cup-pladser, hver enkelt liga har – og hvilke hold, der ligger til at besætte disse pladser.

Antallet af pladser afhænger af, hvordan hvert enkelt land tidligere har klaret sig i Europa, klubmæssigt.

Ud over de fastsatte pladser til hver liga, uddeler UEFA i øvrigt 3 ekstra UEFA Cup-pladser på baggrund af Fair Play. Det dydigste land (pt ser det ud til at blive Norge) får den ene plads, mens de to andre findes ved lodtrækning blandt de øvrige nationer der har nået et tilstrækkeligt lavt antal gule og røde kort i den hjemlige liga. Pt er disse lande: Danmark, Sverige, Estland, England, Tyskland, Frankrig. Ekstra-pladsen går naturligvis til det mest fair spillende hold i den pågældende liga.

Det skal også lige nævnes, at denne sæsons UEFA Cup-vinder automatisk kvalificerer sig til næste sæsons UEFA Cup (medmindre vedkommende når i CL). Vinderens liga får dermed en ekstra UEFA-plads, medmindre klubben også kvalificerer sig via ligaplaceringen.

CL-vinderen kvalificerer sig derimod IKKE automatisk til CL i næste sæson (beklager, at jeg i artiklens første udgave skrev det modsatte). Men hvis klubben skulle lande udenfor CL-placeringerne i den hjemlige liga, KAN det lokale forbund anmode UEFA om, at klubben får en CL-plads. Men det er ikke en ekstra plads, så den skal i givet fald tages fra en klub der har kvalificeret sig til CL via ligaplaceringen - denne klub kommer i stedet i UEFA Cuppen. Med andre ord: Det kan i princippet betyde, at en klub, der ellers har kvalificeret sig til CL via sin ligaplacering, bliver snydt, fordi en laveret placeret klub kommer med som forsvarende vinder...

UEFA Cup: Her hedder semifinalisterne Parma, CSKA Moskva, Sporting Lissabon og AZ Alkmaar.
CL: Semifinalisterne er Milan, PSV, Chelsea, Liverpool.


NB. Der tages forbehold for fejl.England:

4 CL-pladser: 2 pladser kvalificerer direkte til gruppespillet, 2 pladser er til 3. kvalifikationsrunde, dvs runden før gruppespillet.
CL-kvalificerede: Chelsea, Arsenal, Manchester United.
Chelsea får helt sikkert en gruppespils-plads, mens de to andre kæmper om den anden. Den fjerde CL-plads går nok til ét af disse hold: Everton (sikker på mindst en UEFA-plads), Liverpool eller Bolton.

3 UEFA-pladser: 1 går til ligaens nr 5. 1 går til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen er CL-kvalificeret). 1 går til ligacup-vinderen.
I praksis betyder det, at pladserne går til ligaens nr. 5, 6 og 7:
Ligacuppen blev vundet af Chelsea, der er CL-kvalificeret; dén UEFA-plads går dog ikke til finaletaberen (Liverpool), men til ligaens nr 6.
Pokalfinalen står mellem Arsenal og Manchester United, der begge er CL-kvalificerede, så dén UEFA-plads går til nr 7.
UEFA-kampen står mellem Liverpool, Bolton og Middlesbrough samt Tottenham og Aston Villa.

Ekstra UEFA-plads: England har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt Norwich.

Læg mærke til, at hvis Liverpool vinder Champions League i år, tager klubben - HVIS det engelsk forbund, FA, anmoder UEFA om det - en af ligaens CL-pladser, uanset om klubben i øvrigt kvalificerer sig via en ligaplacering. Der er ikke tale om en ekstra plads, så det kunne i princippet gå ud over fx Everton (der dog som trøst ville få en UEFA-plads)... Hvis Liverpool vinder CL OG lander på en CL-plads i ligaen, får England heller ikke en ekstra CL-plads.


Tyskland:

3 CL-pladser: 2 til gruppespillet, 1 til 3. kvalifikationsrunde.
Bayern München er praktisk talt sikker på en CL-plads. I øvrigt er der en række klubber, der kan nå en CL-plads, men primært står kampen mellem Schalke, Stuttgart og Hertha Berlin.

3 UEFA-pladser: 2 til ligaens nr 4 og 5. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen er CL-kvalificeret).
Evt. en plads til nr 6, hvis pokalturneringens UEFAplads-tager også er Europa-kvalificeret via ligaen. Og dette er et sandsynligt udfald, eftersom pokalfinalen står mellem Bayern og Schalke, nr 1 og 2.
Ud over Schalke, Stuttgart og Hertha Berlin, kæmper Werder, HSV og Leverkusen om UEFA-pladser.

Ekstra UEFA-plads: Tyskland har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt Hannover.


Italien:

4 CL-pladser: 2 til gruppespillet, 2 til 3. kvalifikationsrunde.
Milan og Juventus er begge sikre på en CL-plads – og er næsten sikre på at gå direkte til gruppespillet. Inter (sikker på mindst en UEFA-plads) ligger også godt til en CL-plads, mens Sampdoria og Udinese må kæmpe om den fjerde.

3 UEFA-pladser: 2 til ligaens nr 5 og 6. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen er CL-kvalificeret).
Evt. en plads til nr 7, hvis pokalturneringens UEFAplads-tager også er UEFA-kvalificeret via ligaen. Det kan ske, eftersom såvel Inter som Udinese er i semifinalen (mod Cagliari og Roma).
En lang række hold kan nå en UEFA-plads via ligaen.

Læg mærke til, at hvis Parma vinder UEFA Cuppen i år, får Serie A en ekstra UEFA-plads, eftersom klubben i år IKKE kvalificerer sig via en ligaplacering (snarere skal klubben passe på nedrykning).


Spanien:

4 CL-pladser: 2 til gruppespillet, 2 til 3. kvalifikationsrunde.
Barcelona er sikker på en gruppespils-plads, mens Real Madrid er sikker på en CL-plads – og næsten sikker på at gå direkte til gruppespillet. De to øvrige pladser kæmper en håndfuld hold – fra nr. 3 (pt Sevilla) til nr. 7 (Betis) – om.

3 UEFA-pladser: 2 til ligaens nr. 5 og 6. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen har en CL-plads).
Evt. en plads til nr 7, hvis pokalturneringens UEFAplads-tager også er Europa-kvalificeret via ligaen. (Semifinaler: Osasuna-Atletico, Betis-Athletic).
En lang række hold kan nå en UEFA-plads via ligaen.


Frankrig:

3 CL-pladser: 2 til gruppespillet, 1 til 3. kvalifikationsrunde.
Lyon er sikret en plads – næsten med sikkerhed til gruppespillet, eftersom mesterskabet næsten er i hus. De øvrige pladser ombejles af Lille, Monaco, Marseille og Rennes – med Lille som klar favorit til at tage én.

3 UEFA-pladser: 1 til ligaens nr 4. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen har en CL-plads). 1 til ligacup-vinderen.
Evt. en plads til nr 5 - hvis pokalfinalevinderen også tager en liga-fjerdeplads. I så fald vejer pokalen tungest, så finaletaberen får IKKE en UEFA-plads. Hvis pokalvinderen derimod er CL-kvalificeret, får finaletaberen pokalens UEFA-plads.
Ligacup-finalen spilles mellem Strasbourg og Caen (30. april). Pokalfinalen kommer sandsynligvis til at stå mellem Monaco og Auxerre (møder henholdsvis et anden- og et trededivisionshold i semifinalen).
En lang række hold kan nå en UEFA-plads via ligaen.

Ekstra UEFA-plads: Frankrig har desuden, som det ser ud lige nu, cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt. Auxerre.


Danmark:

1 CL-plads: 2. kvalifikationsrunde.
Sandsynligvis Brøndby eller FCK.

2 UEFA-pladser: 1 til ligaens nr 2. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen tager en CL-plads).
Evt. en plads til nr 3, hvis hvis pokalturneringens UEFAplads-tager også er UEFA-kvalificeret via ligaen.
Pokalfinale: Brøndby-FC Midtjylland. FCM er også nr 3 – og er m.a.o. temmelig sikker på en UEFA-plads.

Ekstra UEFA-plads: Danmark har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt FC Midtjylland. Hvis FCM allerede er kvalificeret, går pladsen til nr 2, pt Esbjerg.


Skotland:

2 CL-pladser: 1 til 3. kvalifikationsrunde. 1 til 2. kvalifikationsrunde.
Celtic og Rangers er sikre på CL-pladserne. Celtic er næsten sikker på mesterskabet og dermed den bedste CL-plads.

2 UEFA-pladser: 1 til ligaens nr 3. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen).
Evt en plads til nr 4, hvis hvis både pokalfinalevinder og -taber er Europa-kvalificerede via ligaen.
Hibernian og Aberdeen kæmper om tredjepladsen.
Pokalfinalen står mellem Celtic og Dundee United, dvs Dundee er sikker på en UEFA-plads.


Belgien:

2 CL-pladser: 1 til 3. kvalifikationsrunde. 1 til 2. kvalifikationsrunde.
Club Brügge er sikker på en CL-plads. Nr 2, Anderlecht, kan i teorien nå mesterskabet, lande på andenpladsen – eller blive hentet af Standard. Det midterste er det sandsynligste.

2 UEFA-pladser: 1 til ligaens nr 3. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen er CL-kvalificeret).
Evt en plads til nr 4, hvis pokalturneringens UEFAplads-tager også er UEFA-kvalificeret via ligaen.
Tredjepladsen får enten Standard, Charleroi eller Genk.
Semifinalerne i pokalturneringen: Club Brügge-Lierse og Lokeren-GBA (finale 28. maj). Kun Club Brügge vil være kvalificeret via ligaen.


Holland:

2 CL-pladser: 1 til gruppespillet, 1 til 3. kvalifikationsrunde.
PSV er mester og får derfor den bedste CL-plads. Ajax ligger til at tage en anden CL-plads, men AZ og Feyenoord kan også nå det.

3 UEFA-pladser: 2 til ligaens nr 3 og 4. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen tager en CL-plads).
Ud over Ajax, AZ og Feyenoord, er Twente og Heerenveen kandidater til ligaens 2 UEFA-pladser. Pokalturneringens UEFA-plads går til Willem, der d. 29. maj møder PSV i finalen.

Læg mærke til, at hvis AZ vinder UEFA Cuppen i år, får Æresdivisionen kun en ekstra UEFA-plads, hvis klubben ikke samtidig lander på en CL/UEFA-plads i ligaen. Vinder PSV CL, får Holland ikke en ekstra CL-plads.Tyrkiet:

2 CL-pladser: 1 til 3. kvalifikationsrunde, 1 til 2. kvalifikationsrunde.
Fenerbahçe og Galatasaray ligger til at tage CL-pladserne, Trabzonspor kan dog i princippet nå op.

2 UEFA-pladser: 1 til ligaens nr 3. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen får en CL-plads)
Fenerbahçe, Galatasaray og Trabzonspor er sikre på mindst en UEFA-plads.
Eftersom Galatasaray og Fenerbahçe mødes i finalen (11. maj), går pokalturneringens UEFA-plads til ligaens nr 4. Hvilket næsten helt sikkert bliver Besiktas, der er langt foran nr 5.


Polen:

1 CL-plads: 1 til 3. kvalifikationsrunde.
Sandsynlig mester: Wisla Krakow, der er langt foran nr. 2.

3 UEFA-pladser: 2 til ligaens nr 3 og 4. 1 til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen tager en CL-plads).
Groclin ligger nr 2 – men har 5 andre hold indenfor 9 points afstand.
Pokalturneringen er kun nået til kvartfinalerne.


Sverige:

1 CL-plads. Kvalifikationsrunde 2: Malmö.
2 UEFA-pladser: Djurgårdens, Halmstads.

Ekstra UEFA-plads: Sverige har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til Hammarby.


Norge:

2 CL-pladser. 3. kvalifikationsrunde: Rosenborg. 2. kval-runde: Vålerengen.
2 UEFA-pladser: Brann, Tromsø

Ekstra UEFA-plads: Norge ser desuden ud til at få en UEFA-plads via fair play-ordningen, via den nuværende førsteplads på fairplay-ranglisten. Pladsen går i givet fald til Viking Stavanger.


Finland:

1 CL-plads. 1. kvalifikationsrunde: Haka Valkeakoski
2 UEFA-pladser: MyPa, Allianssi Vantaa