Det er tid til EM i håndbold 2016 i Polen, som starter fredag 15. januar. Læs Roman Empires udførlige optakt med odds, spilforslag og analyse af alle 16 hold. Han spår blandt andet, at det kan blive et stort dansk europamesterskab.

EM tegner mere åben end længe efter de seneste års massive franske dominans. Frankrig sidder i øjeblikket tungt på tronen i herrehåndbold, hvor de på samme tid er indehaver af EM-, OL- og VM-titlen.

De sejrsvante franskmænd er dog ramt af mandefald i bagkæden, hvor de har intet mindre end seks skader. Det ligger selvsagt en dæmper på landets favoritværdighed og får de nærmeste udfordrere til at vejre morgenluft. Heriblandt Danmark.

Der er to slutrunder i dette kalenderår, som er OL-år. Nogle hold indstiller tidligt sigtekornet mod OL, som er mere prestigefyldt end EM. Føromtalte Frankrig har haft ualmindeligt svært ved at præstere ved EM, når det er faldet i samme år som OL.

Således er det ikke lykkedes Frankrig at vinde EM i et OL-år - de har end ikke formået at komme i en finale. Danmark har omvendt gjort det til en vane at stryge til tops forud for OL. Således har Danmark under Ulrik Wilbek vundet både EM 2008 i Norge og EM 2012 i Serbien - begge gange efter en skidt start på turneringen.

Der tegner sig et mønster, når man ser på listen over EM-vinderne. Således har Frankrig og Danmark skiftevis vundet de seneste 5-slutrunder. Fortsætter den tendens kan Danmark den 1. februar lade sig hylde på Rådhuspladsen.

Der er dog røget malurt i det danske EM-bæger med nogle skader. Først blev forsvarskrumtap René Toft Hansen skadet i sidste klubkamp før EM, mens både Mads Christiansen og Michael Damgaard udgik af den sidste testkamp mod Frankrig, og omfanget af disse skader er uvis.

Skader er ikke det eneste, der giver landstræner Gudmundur Gudmundsson hovedpine før EM. Forsvaret har set alt andet end godt ud i træningskampene ved Golden League. Den sidste testkamp frem mod EM endte med en ordentlig øretæve i Paris mod franskmændene, som understregede deres favoritrolle.

Få breddegrader mere sydpå viste Spanien skræmmende styrke på hjemmebane, hvor de udraderede både Sverige og Polen. Det ligner endnu en gang et anliggende mellem Danmark, Frankrig og Spanien, men det tegner på forhånd mere jævnbyrdigt end nogensinde.

Dyk ned i optakten til EM i håndbold 2016, hvor Roman Empire gennemgår og analyserer hvert eneste af de 16 kvalifcerede lande.

Danmark vinder EM til odds 5 hos Partybets

På trods af den seneste tids skadesproblemer, så skal Danmark altså ikke give odds 5 for et europamesterskab, der ser meget jævnbyrdig ud. Danmarks offensiv ser uhyggelig ud, og får Gudmundurs tropper først lidt styr på defensiven, så kan de sagtens nuppe endnu et europamesterskab. Se Roman Empires tip her  

Turneringsformat - EM i Polen 

EM 2016 spilles i Polen fra 15.-31. januar. De 16 deltagere er fordelt i fire grupper med fire deltagere hver. De tre bedstplacerede i hver gruppe avancerer til mellemrunden, hvor gruppe A og B fusioneres i mellemrunde 1 og gruppe C og D i mellemrunde 2.

Holdene møder i mellemrunden holdene fra parallelgruppen, mens de overfører points og målscore fra de indbyrdes opgør mod holdene fra deres egen gruppe.

De to bedstplacerede i hver mellemrunde kvalificerer sig til semifinalerne, hvor etterne møder toerne. Finalen spilles den 31. januar i Krakow, hvor der er plads til 15.328 tilskuere i den nyopførte hal.

Odds og tips - Polen 2016

Udover denne optakt vil BetXperts hold af kyndige håndboldeksperter være klar med tips gennem hele EM-turneringen i Polen - de første er allerede lagt ud. BetXperts hold af håndboldeksperter består af:

Roman Empire

Chipurin

Matias Mortensen

Hold også et vågent øje med brugertipperne, hvor der ofte er guld at hente. 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Frankrig 2,80
Unibet
Danmark 5,0
Partybets
Spanien 6,0
Partybets
Polen 7,50
Danske Spil
Kroatien 11,0 Unibet
Sverige 25,0 Danske Spil
Ungarn 26,0
Tonybet
Tyskland 31,0 Tonybet
Island 51,0 Unibet
Slovenien 67,0 Betfair Sportsbook
Rusland 81,0 Unibet
Serbien 101,0 Partybets
Norge 201,0 Unibet
Makedonien 301,0 Unibet
Hviderusland 800,0 Danske Spil
Montengero 1001,0 Bet365

Gruppe A: Frankrig på krigsstien

Odds på vinder af gruppe A Bedste odds Bookmaker
Frankrig 1,40
NordicBet
Polen 4,25 Bet365 
Serbien 26,0  Bet365 
Makedonien 101,0  Betfair Sportsbook 

Kampprogram EM 2016 - Gruppe A

Krakow

15. januar kl. 18:00: Frankrig - Makedonien
15. januar kl. 20:30: Polen - Serbien
 
17. januar kl. 18:15: Serbien - Frankrig
17. januar kl. 20:30: Makedonien - Polen
 
19. januar kl. 18:15: Makedonien - Serbien
19. januar kl. 20:30: Frankrig - Polen

Frankrig: Les Experts

Frankrig har kvalificeret sig til EM 2016 som vinder af kvalifikationspulje 6.

Franskmændene kalder sig selv "Les Experts", og de har i den grad noget at have det i. Således er Frankrig i øjeblikket indehaver af både EM-, OL- og VM-titel på samme tid. De er tilmed også forsvarende ungdoms-verdensmester efter finalesejr over Danmark sidste sommer. En ganske imponerende bedrift.

De sejrsvante franskmænd har været kendetegnet ved den samme stærke stamme de senere år, hvor de har haft stor kontinuitet med ganske få løbende ændringer. Denne gang er de dog ramt af et enormt skadeshelvede og må undvære 6 bagspillere, hvor 5 af dem var med under VM i Qatar sidste år - deriblandt den mangeårige anfører Jerome Fernandez.

Det har i stedet givet plads til en række uprøvede kræfter, og noget atypisk for Frankrig har de en række spillere med til slutrunde med ganske få landskampe på CV'et - således er der hele 8 mand i den tidlige 20-mandstrup, der har færre end 10 A-landskampe.

På trods af omtalte lazaret er Frankrig for gud ved hvilken gang favoritter ved et mesterskab - naturligvis fristes man til at sige med deres imponerende pokalskab in mente. Frankrig kan stadig mønstre en voldsomt stærk startopstilling; Guiguo, Narcisse, Karabatic, Porte, Abalo, Sorhaindo og Omeyer.

De har et solidt fundament i defensiven med Karabatic-brødrene samt brølstærke Sorhaindo. De har ekvibrilistiske fløjspillere en masse. Offensivt er det verdens bedste håndboldspiller Nikola Karabatic, der fører dirigentstokken og pokalerne følger ofte ham i både klub- og landsholdsregi. Karabatic spiller med enorm fysik, tryk og drive - og det bliver en udfordring at matche franskmændenes ankomstfase.

Frankrig er et fænomenalt mesterskabshold og er i høj grad tilskuerimmune - de lader sig ikke kyse af intimiderende rammer. Frankrig har dog ikke de bedste resultater i OL-år, hvor fokus tilsyneladende er 100 % på mesterskabet senere på året.

Fravær: Jerome Fernandez (bagspiller), Kévynn Nyokas (bagspiller), Mathieu Grebille (bagspiller), Timothey N'Guessan (bagspiller), William Accambray (bagspiller), Xavier Barachet (bagspiller)

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 3

2010 (Østrig): 1

2012 (Serbien): 11

2014 (Danmark): 1

Odds og spiltanker - Frankrig

Frankrig har pga. deres mange skader ikke fordums styrke og bredde i bagkæden. Det kan betyde, at Frankrig ikke vinder så stort, som de kunne i et komprimeret kampprogram uden lette kampe som ved VM. Holdet er ikke overraskende bookmakernes favorit, men odds 2,80 er ikke nok til, at jeg finder værdi på holdet. Dertil er usikkerheden for stor. 

Makedonien: Kiril Lazarovs tropper

Makedonien har kvalificeret sig til EM 2016 som nr.2 i kvalifikationspulje 6.

Makedonsk håndbold har de senere år oplevet både op- og nedture. Traditionsklubben Metalurg med en række makedonske landsholdsspillere røg ind i et voldsomt økonomisk uvejr og er pt. på lavt blus ift. tidligere. Bysrivalerne Vardar Skopje har omvendt oprustet markant med en russisk milliardær i ryggen, men har til gengæld meget beskedent makedonsk islæt på holdkortet. 

I mange år var Makedonien kendetegnet ved storskytten Kiril Lazarov, der scorede sensationelle 92 mål ved VM 2009. Barcelona-bomberen er stadig den altdominerende profil hos Makedonien, men med årene har han fået bedre medspillere omkring sig.

Ved VM i Qatar sidste år var der blot 2 spillere i truppen, der repræsenterede klubber udenfor Makedonien - det er der i den grad lavet om på denne sæson, hvor spillernetil daglig repræsenterer en bred vifte af europæiske klubber. Holdet har forstærket sig ved at naturalisere playmaker Nemanja Pribak, mens aldrende Renato Vugrinec fik en meget kort landsholdskarriere for Makedonien efter skiftet fra Slovenien.

Makedonien er kendetegnet ved deres benhårde forsvarsspil. Offensivt skal de hænge hatten på superstjernen Kiril Lazarov, der har sidste- eller næstsidste hånd på mange af deres aktioner. De får svært ved at gentage deres bedste EM-resultat med femtepladsen ved EM 2012 i Serbien, men kan som altid regne med god opbakning fra en talstærk makedonsk koloni på lægterne.

Fravær: -

Placeringer ved EM:

2008 (Norge): -

2010 (Østrig): -

2012 (Serbien): 5

2014 (Danmark): 10

Odds og spiltanker - Makedonien

Makedonien spillede tidligere med håndbremsen trukket og gik nærmest konsekvent op i angrebsfasen. Det har de på det seneste gjort op med og satser i højere grad på kontrafasen med hurtigløberne Manaskov og Georgievski. Det kan betyde, at normalt målfattige Makedonien i højere grad får netmaskerne til at blafre. Hold øje med over-spil.

Polen: Hjemmebanen giver vinger

Polen har kvalificeret sig til EM 2016 som værtsnation.

Tyske Michael Biegler fik i 2012 ansvaret som træner efter legendariske Bogdan Wenta. Biegler var længe udskældt og i et regulært stormvejr i den polske presse, men en fornuftig 6.plads ved EM 2014 efterfulgt af en flot bronzemedalje ved VM 2015 har lettet presset forud for EM-slutrunden på hjemmebane i år.

Polens hold har stadig en høj gennemsnitsalder, men er lykkedes med at sluse lidt yngre kræfter ind. Det er især værd at holde øje med stregspiller Kamil Syprzak, der i en alder af blot 24 har bænket danske Jesper Nøddesbo i Barcelona. 

De fleste fra den gamle garde er vendt hjem til den hjemlige liga efter ophold i Bundesligaen og polsk klubhåndbold er vokset gevaldigt med projekterne Kielce og Wisla Plock først og fremmest. Stammen på landsholdet har været den samme gennem adskillige år og holdet rummer både stor kvalitet og rutine. Det kan dog diskuteres om nogle af spillerne ikke er ”over the hill”, som man desperat har forsøgt at holde gang i frem mod slutrunden på hjemmebane.

Polakkernes optakt til slutrunden er dog blevet spoleret af skader. Mariusz Jurkiewicz, der er Polens vigtigste tovejsspiller, har været skadet hele sæsonen og er ikke blevet klar tids nok. Grzegorz Tkaczyk fra Polens gyldne generation i 00’erne havde set frem til at stoppe karrieren med EM på hjemmebane, men den drøm er blevet spoleret af en slem skulderskade.

Højrebacken Andrzej Rojewski spillede en god slutrunde i Qatar sidste år, men har været skadet hele sæsonen. Endelig har en langvarig skade sat endeligt punktum for den finurlige strateg Bartlomiej Jaszkas skade. Polakkerne er markant svækket i bagkæden, hvor de i den grad savner en playmaker, der kan sætte de dygtige bagspillere Karol Bielecki, Krzystof Lijewski samt Michael Jurecki scene.

Værterne har på trods af de mange afbud i bagkæden en slagkraftig startopstilling. Hjemmebanefordelen er enorm ved disse slutrunder, og man ser ofte, at hjemmebanen giver vinger. Polen har nogle af de mest medlevende og højlydte fans, og Polen får enorm opbakning i den nye arena i Krakow, der har plads til 15328 på lægterne. De fik dog en ordentlig ridse i lakken i den sidste træningskamp forud for EM, hvor de tabte med de sensationelle cifre 26-12 mod Spanien.

Fravær: Andrzej Rojewski (bagspiller), Grzegorz Tkaczyk (bagspiller) og Mariusz Jurkiewicz (bagspiller)

Placeringer ved EM:

2008 (Norge): 7

2010 (Østrig): 4

2012 (Serbien): 9

2014 (Danmark): 6

Odds og spiltanker - Polen

Polen har haft de bedste forberedelsesmuligheder, da de har været samlet i træningslejr siden midten af december. Hjemmebanefordelen er enorm, og Polen kan godt snige sig med i semifinalerne, selvom spillematerialet ikke er til det. Odds 7,5 for polsk EM-sejr er lige lavt nok.

Serbien: Uden stjerneglans

Serbien har kvalificeret sig til EM 2016 som nr.2 i kvalifikationspulje 4.

Serbien har haft svært ved at følge op på deres flotte andenplads fra EM 2012 på hjemmebane. De formåede end ikke at kvalificere sig til VM 2015 i Qatar, hvilket fik træner Matic til at sige sin stilling op. Målmandslegenden Dejan Peric har siden overtager landstrænerjobbet, men det har ikke været problemfrit.

Træner Peric ragede sig hurtigt uklar med en række profiler på holdet. Samtidig udtog han noget kontroversielt de aldrende Cutura-brødre, som mange betragtede som en vennetjeneste. Meget kontroversielt har Peric valgt slet ikke at udtage Kiel-profilen Marko Vujin.

Holdets største profil Momir Ilic er ude med en skade, men rygterne går på, at han ikke havde stillet sig til rådighed uanset. Endelig er den tidligere Bjerringbro-Silkeborg keeper Strahinja Milic smidt af landsholdet på ubestemt tid efter at have mødt fuld op til kvalkamp mod Israel. Glædeligt er det dog for Serbien, at den karismatiske keeper Darko Stanic, der havde enorm aktie i EM-sølvet i 2012 atter har meldt sig til rådighed efter en landsholdspause.

I stjernernes fravær er der andre, der skal tage over og her ligner Petar Nenadic og Zarko Sesum oplagte nøglespillere. Begge er godt igang med at indfri deres enorme potentiale og har været stærkt spillende i deres respektiver klubber i Bundesligaen denne sæson - de kan få deres gennembrud i landsholdstrøjen. Derudover er det unge Magdeburg-talent Zelenovic også værd at holde øje med.

Fravær: Marko Vujin (bagspiller), Momir Ilic (bagspiller) og Nemanja Ilic (fløj)

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): -

2010 (Østrig): 13

2012 (Serbien): 2

2014 (Danmark): 13

Odds og spiltanker - Serbien

Serbien er uden deres to største profiler Ilic og Vujin. De har ikke vist noget i længere tid efter sølvmedaljen på hjemmebane i 2012. Serberne er skrøbelige i modgang og kan på dagen falde helt igennem mod både Frankrig og Polen. 

Gruppe B: Kroatien mod Norden

Odds på vinder af gruppe B Bedste odds Bookmaker
Kroatien 1,35 Danske Spil
Island  5,0  Bet365 
Norge  13,0  Betfair Sportsbook 
Hviderusland  101,0 Unibet 

Kampprogram EM 2016 - Gruppe B

Katowice
15. januar kl. 16:00: Kroatien - Hviderusland
15. januar kl. 18:15: Island - Norge
 
17. januar kl. 16:00: Hviderusland - Island
17. januar kl. 18:15: Norge - Kroatien
 
19. januar kl. 18:15: Hviderusland - Norge
19. januar kl. 20:30: Kroatien - Island

Hviderusland: Er Rutenka "over the hill"?

Hviderusland har kvalificeret sig til EM 2016 som nr.2 i kvalifikationspulje 2.

Hviderusland har de senere år været synonym med Siarhei Rutenka. Rutenka valgte i sensommeren 2010 igen at trække i den hviderussiske landsholdstrøje efter en aftstikker til Slovenien. Siden har Hviderusland været mere eller mindre fast inventar ved slutrunderne, og dette er således fjerde mesterskab i træk med hviderussisk deltagelse.

Siarhei Rutenka er stadig den altoverskyggende profil hos landsholdet, men han har i klubregi haft en sæson til glemmebogen. Han røg bagerst i køen hos mægtige Barcelona og uden udsigt til spilletid. Han skiftede herefter Lekhwiya i Qatar, men det blev en kort fornøjelse, og Rutenka er klubløs op til EM-slutrunden.

Denne gang har Siarhei Rutenka ikke selskab af sin lillebror Dzianis Rutenka på højrefløj. Ligeledes er der ikke blevet plads til keeper Vitali Charapenka. Netop keeperpositionen har været hviderussernes akilleshæl i mange år, hvor det er et særsyn, at de kommer op på bare 20 %. Hviderusland har skiftet besætning i målet, men lige lidt har det hjulpet i optakstkampene, hvor målene er hagler ind bag de sagesløse keepere. Profilerne er foruden Siarhei Rutenka bagspillerne Barys Pukhouski og Siarhei Shylovich.

Der har længe været rygter om dårlig kemi internt på det hviderussiske landshold og i venskabskampen mod Argentina så man igen, hvordan spillerne slog opgivende ud med armene over medspillernes fejl og mundhuggedes.  

Fravær: Dzianis Rutenka (bagspiller) og Vitali Charapenka (målmand)

Placeringer ved EM:

2008 (Norge): 15

2010 (Østrig): -

2012 (Serbien): -

2014 (Danmark): 12 

Odds og spiltanker - Hviderusland

Hviderusland ligner et hold, der kommer i menneskehænder i denne gruppe, hvor de får svært ved at undgå sidstepladsen. Målene hagler ind bag de hviderussiske keepere, og de har selv god fart i spillet, og derfor kan man forvente målorgier med Hviderusland involveret.

Kroatien: Talentfulde, men uerfarne

Kroatien har kvalificeret sig til EM 2016 som vinder af kvalifikationspulje 1.

Efter en skuffende sjetteplads ved VM 2015 i Qatar blev den ofte udskældte landstræner Slavko Goluza fyret. Med Goluza ved roret blev det ofte lige ved og næsten for kroaterne. De nåede ingen finaler under Goluza, men kvalificerede sig til 4 semifinaler i træk med, som gav bronze i afkast ved både EM 2012, OL 2012 samt VM 2013. På trods af hæderlige placeringer har det alligevel været et godt stykke fra præstationerne i velmagtsdagene i starten af årtusindeskiftet.

Ny kroatisk landstræner er Zejlko Babic, der har et meget talentfuldt mandskab til rådighed. Babic har som det første vraget en række aldrende profiler og således er spillere som Blazenko Lackovic, Damir Bicanic, Denis Buntic, Drago Vukovic, Igor Vori og Ivan Nincevic ikke længere en del af holdet og erstattet af yngre kræfter.

Kroatien er blevet ramt af skader op til slutrunden. Først blev kæmpetalentet Luka Stepancic ramt af en korsbåndsskade og senest er både Domagoj Pavlovic og Mario Vuglac meldt ud af mesterskaberne pga. skader.

Kroaterne har et højt topniveau, men har det med at falde i niveau i løbet af mesterskaberne, hvor gassen går af ballonen. De har gennemført et stort generationsskifte på meget kort tid og det kan koste nu og her. Der er kun én markspiller på over 30 år tilbage - højrefløjen Zlatko Horvat.

Offensivt har de mange strenge at spille på, mens det ser mere tvivlsomt ud defensivt, hvor Jakov Gojun har mistet flere makkere i fraværet af Drako Vukovic, Igor Vori og Zeljko Musa. Deres resultater i optakten til EM har været tvivlsomme, og de led et stort nederlag mod Slovenien, hvor de faldt helt sammen efter pausen i en kamp, hvor holdets største stjerne Kiel-profilen Domagoj Duvnjak sad over - og hans enorme betydning blev udstillet.

Fravær: Domagoj Pavlovic (bagspiller) Luka Stepancic (bagspiller), Mario Vuglac (bagspiller) og Zejlko Musa (stregspiller).

Placeringer ved EM:

2008 (Norge): 2

2010 (Østrig): 2

2012 (Serbien): 3

2014 (Danmark): 4

Odds og spiltanker - Kroatien

Kroatien har præsteret stabilt ved de seneste mange slutrunder, men har i sidste ende manglet det sidste i de afgørende kampe. Endnu en gang ligner Kroatien et godt bud på en semifinale-deltager, men kan de også gå videre end det? Jeg tvivler og finder ikke værdi i odds 11. 

Island: Vulkanøens stolte sønner

Island har kvalificeret sig til EM 2016 som vinder af kvalifkationspulje 4.

Europas tyndest befolkede land er et mindre mirakel på den store håndboldscene. På trods af det smalle rekrutringsgrundlag har Island gang på gang leveret store præstationer ved slutrunderne – med OL-sølv i Beijing 2008 som kronen på værket.

Islandsk håndbold var i mange år forbundet med legenden Olafur Stefansson – der med en elegance og håndboldhjerne af en anden planet tryllebandt håndboldverdenen. Island har klaret sig forbløffende godt selv efter æraen med Olafur Stefansson.

En ny stjerne og leder er født i Veszprem-spilleren Aron Palmarsson, der som 25-årig allerede har et forrygende CV. Aron Palmarsson er op til denne sæson skiftet til ungarske Veszprem efter at have vundet 4 Bundesliga-titler og 2 Champions League-titler med Kiel. Aron Palmarssons knæ kunne ikke holde til den hårde belastning i Bundesligaen, og det kan også komme Island til gode, at Palmarsson har haft et lettere kampprogram end tidligere.

Island er karakteriseret ved deres enorme fightervilje og forrygende kontrafase anført af den evigt unge anfører Gudjon Valur Sigurdsson. Islændingene er taktisk rigtig godt indstillet og har leveret toptrænere på samlebånd.

Rutinerede Arnor Atlason synger på sidste vers, og Islands skæbne er i høj grad afhængig af Aron Palmarsson og den finurlige højreback Alexander Petersson, der lige akkurat er nået at blive skadesfri op til EM. Islands akilleshæl har i mange år været keeperne, hvor førstevalg Bjørgvin Gustavsson ikke kan hamle op med turneringens bedste keepere.

Fravær: -

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 11

2010 (Østrig): 3

2012 (Serbien): 10

2014 (Danmark): 5

Odds og spiltanker - Island

Island kæmper så blodet sprøjter og taber deraf sjældent stort. Spillermaterialet rækker næppe til medaljer, men det kan være en god idé at spille Island med handicap med deres "never say die"-attitude og evne til at begrænse nederlag in mente.  

Norge: Spændende generationsskifte

Norge har kvalificeret sig til EM 2016 som nr.2 i kvalifikationspulje 1.

Norge har de senere år været igennem et større generationsskifte. Profiler som Håvard Tvedten og Kristian Kjelling er stoppet på landsholdet, men det er ikke gået nævneværdigt udover niveauet - nærmere tværtimod. Et meget talentfuldt kuld nye spillere har taget over. 

I sommeren 2014 overtog Christian Berge tøjlerne som norsk landstræner. Han valgte at satse ungt på bekostning af nogle af de spillere, der i en årrække har kendetegnet norsk håndbold. Under Berges ledelse har det unge norske landshold sluppet håndbremsen og spillet både kreativt og seværdigt.

Flere af holdets profiler spiller allerede i europæiske storklubber og flere andre er særdeles eftertragtede anført af kæmpetalentet Sander Sagosen, der kan vælge og vrage blandt alle Europas storklubber. Derudover synes Espen Lie Hansen genfødt efter skiftet til østrigsk håndbold. Blot et par spillere har deres daglige gang hjemme i GRUNDIGligaen.

De unge spillere har rutinerede Bjarte Myrhol, Erlend Mamelund, der har gjort landsholdscomeback efter skiftet til Kiel, samt Ole Erevik.

Det norske landshold er inde i en rivende udvikling og har allerede bidt skeer med nogle af de bedste hold de senere år. Det er et hold uden egentlige svagheder. De missede lige akkurat kvalifikationen til VM sidste år, men kan høste frugterne af de seneste års gode arbejde ved dette EM. De efterlod et fint indtryk ved træningsturneringen Golden League mod skrap modstand. Med den seværdige kamikaze-spillestil kan det gå hurtigt både den ene og anden vej.

Fravær: Stian Brevik (fløj)

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 6

2010 (Østrig): 7

2012 (Serbien): 13

2014 (Danmark): 4

Odds og spiltanker - Norge

Norge kan blive en af slutrundens positive overraskelser efter nogle magre år. Norge spiller frisk til og har mange offensive strenge at spille på, og det kan kaste nogle målrige affærer af sig. 
Den håndboldkyndige brugertipper Darkhorse har et spil ude på Norge som vinder af gruppe B.

Gruppe C: Ligger til højrebenet for Spanien

Odds på vinder af gruppe C Bedste odds Bookmaker
Spanien 1,60  NordicBet 
Sverige  7,0  Danske Spil 
Tyskland 8,0 Unibet 
Slovenien  10,0 Partybets 

Kampprogram EM 2016 - Gruppe C

Wroclaw
16. januar kl. 18:30: Spanien - Tyskland
16. januar kl. 20:45: Sverige - Slovenien
 
18. januar kl. 18:15: Slovenien - Spanien
18. januar kl. 20:30: Tyskland - Sverige
 
20. januar kl. 17:15: Tyskland - Slovenien
20. januar kl. 20:00: Spanien - Sverige

Tyskland: Skadeshelvedet på venstrefløj

Tyskland har kvalificeret sig til EM 2016 som nr.2 i kvalifikationspulje 7.

Tyskland har haft det svært de senere år, hvor de har været en skygge af det hold, der snuppede VM-guld på hjemmebane i 2007. Det foreløbige lavpunkt indtraf, da tyskerne slet ikke kvalificerede sig til seneste EM-slutrunde i Danmark. 

Den tyske landstræner Dagur Sigurdsson har gennemført et stort generationsskifte. En række profiler er fravalgt, mens Flensburgs stærke højreback Holger Glandorf har valgt at stoppe på landsholdet. Den eneste spiller i truppen på over 30 år er keeper Lichtlein.

Det har længe været en problematik i Tyskland, at de tyske spillere har stået i skyggen af udenlandske profiler i Bundesligaen, som er verdens klart stærkeste liga. De senere år har Bundesligaen dog oplevet en stor profilflugt både pga. det hårde program og økonomi. Det har været medvirkende til, at unge tyskere spillere har fået flere minutter på banen.

Tyskland må til slutrunden undvære holdets ubestridt største profil Uwe Gensheimer på venstrefløj. For at gøre ondt være er tyskerne ramt af et skadesmareridt på netop den position, hvor de foruden Uwe Gensheimer også må undvære Dominik Klein, Mathias Musche og Michael Allendorf - den eneste tilbageværende venstrefløj Rune Dahmke har tilmed været på skånekost i EM-optakten pga. småskavanker.

Uwe Gensheimers fløjmakker fra Rhein Neckar Löwen Patrick Groetzki, der ligeledes er førstevalg er ukampdygtig pga. en muskelskade. Derudover må tyskerne også undvære stortalentet Paul Drux, mens i hans sted har Christian Dissinger - med en alenlang skadeshistorik - fået chancen efter en række gode præstationer i Kiel-trøjen. Førstevalget på stregen Patrick Wiencek er parkeret på sidelinien med en korsbåndsskade. Endelig er det tidligere førstevalg i målet sprællemanden Silvio Heinevetter ganske enkelt blevet fravalgt.

EM ligner en investering i fremtiden for Tyskland med tanke på den meget unge trup og de mange skader.

Fravær: Mathias Musche (fløj), Michael Allendorf (fløj), Patrick Groetzki (fløj), Paul Drux (bagspiller), Silvio Heinevetter (målmand) og Uwe Gensheimer (fløj).

Placeringer ved EM:

2008 (Norge): 4

2010 (Østrig): 10

2012 (Serbien): 7

2014 (Danmark): -

Odds og spiltanker - Tyskland

Tyskland er havnet i EMs mest jævnbyrdige pulje, hvor det er mere sandsynligt de falder igennem end stryger til tops. De har en række spændende unge spillere med, men den samlede mesterskabs erfaring er temmelig beskeden.  

Sverige: De svenske talenters ilddåb

Sverige har kvaliceret sig til EM 2016 som vinder af kvalifikationspulje 3.

Sverige dominerede stort i 90’erne og i starten af dette årtusinde. Siden Bengan Boys-æraen er det dog gået ned ad bakke for svenskerne med ganske få lyspunkter som 4.pladsen ved VM 2011 på hjemmebane, som blev fulgt op af OL-sølv i London året efter. Stabilitet har været en mangelvare og således kvalificerede Sverige sig end ikke til VM 2013, da de skuffede fælt i playoff mod relativt upåagtede Montenegro.

Sveriges fundament er som altid et solidt 6:0-forsvar. Forsvarschefen er brølstærke Tobias Karlsson, der så sent som EM 2014 blev kåret som turneringens bedste forsvarsspiller. Der er dog sket udskiftning på pladsen ved siden af Tobias Karlsson, hvor aldrende Magnus Jernemyr har givet plads til den kommende Paris-spiller Jesper Nielsen, mens også alsidige Jonas Källman har taget sin tørn i det centrale forsvar. I målet har Sverige som altid luksusproblemer på trods af Johan Sjöstrands landsholdsstop.

Sjöstrand er ikke den eneste, der har sagt fra til landsholdet. Således må Sverige undvære de to bedste backs Kim Ekdahl du Rietz, der allerede havde sagt fra til VM sidste år, samt Kim Andersson - sidstnævnte spillede et flot VM sidste år.

I stedet er der blevet plads til en række yngre kræfter. De to venstrebacks Markus Olsson og Victor Östlund har begge fået et år mere på bagen efter de i fællesskab løftede opgaven fint i deres slutrundedebut sidste år, mens EM i Polen er ilddåb for supertalenter som Jesper Konradsson og Lukas Nilsson, der vil tegne svensk håndbold i de kommende år. Det er desuden værd at bemærke, at Flensburg-talentet Jim Gottfridsson misser endnu en slutrunde pga. skade.

Svenskerne har i træningskampene op til EM haft store problemer angrebsmæssigt mod både Polen og Sverige og skal sætte liden til den stærke defensiv, hvis det unge hold skal skabe ravage i Polen.

Fravær: Jim Gottfridsson (bagspiller), Kim Andersson (bagspiller), Kim Ekdahl du Rietz (bagspiller) og Lukas Karlsson (bagspiller).

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 5

2010 (Østrig): 15

2012 (Serbien): 12

2014 (Danmark): 7

Odds og spiltanker - Sverige

Sveriges unge mandskab har masser fart over feltet, som kan give mere målrige kampe mod lettere modstand sammenlignet med tidligere. I de svære kampe synes svenskernes offensiv at komme til kort og her kan defensiven sørge for de sædvanlige målfattige svenske kampe. 

Spanien: Kollektivet er stjernen

Spanien har kvalificeret sig til EM 2016 som vinder af kvalifikationspulje 7.

Spanien har i en årrække været en del af "Big Four" sammen med Frankrig, Danmark og Kroatien. Kronen på værket var VM-titlen i 2013 på hjemmebane, hvor de klædte Danmark fuldstændigt af i en ensidig affære, der endte med 35-19. Ved seneste VM agerede de også stopklods for Danmark - med en sidste sekunds scoring af Canellas i kvartfinalen. Spanien har været kendetegnet ved deres store stabilitet, og de er således nået i semifinalerne ved seneste 3 VM-slutunder og 2 EM-slutrunder.

Spaniens fundament er defensiven, som er blandt de absolut stærkeste i turneringen. Midterblokken med Gedeon Guardiola og Viran Morros – begge med rollen som forsvarschef hos hhv. Rhein Neckar Löwen og Barcelona – er nok turneringens stærkeste 3’er.

Spanien er gode til at lokke modstandernes offensiv i fælder og blindgyder. De høster frugten af det solide forsvarsarbejde med en effektiv kontrafase. Offensivt er kollektivet stjernen. Holdet har rigtig mange strenge at spille på, men det er værd at fremhæve seneste EMs topscorer Joan Canellas, der er en komplet bagspiller med stor håndboldhjerne, der som regel præsterer stort i landsholdstrøjen. Fysisk er det de færreste, der kan tage kampen op mod Spanien.

Sammenlignet med VM i Qatar har Spanien atter verdensklassekeeperen Arpad Sterbik til rådighed. Derudover er stregspilleren Rafael Baena blevet "opdaget" efter en fænomenal sæson i Rhein Neckar Löwen og udgør en skræmmende duo med Julen Aguinagalde, der i manges optik er verdens bedste angrebsstreg. Barcelona-playmaker Daniel Sarmiento misser derimod sin anden slutrunde i træk, mens Veszprems aldrende og meget kontrastærke playmaker Chema Rodriguez er vraget på trods af en stærk sæson i det ungarske.

Det er et meget komplet hold, hvor eneste svaghed er manglende storskytter på venstreback. De sendte noget af en formbesked forud for EM med 32-22 sejr over Sverige i en kamp, hvor de endda tillod sig at spare både Joan Canellas og Raul Entrerrios.

Fravær: Chema Rodriquez (bagspiller) og Daniel Sarmiento (bagspiller).

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 9

2010 (Østrig): 6

2012 (Serbien): 4

2014 (Danmark): 3

Odds og spiltanker - Spanien

Spanien er markant forstærket i målet med Arpad Sterbik tilbage, og han har et fremragende forsvar foran sig. Et forsvar der plejer at steppe op i de afgørende kampe, som for Spaniens vedkommende ofte ender målfattige. Spanien har imponeret stort i træningskampene, hvilket også har sendt oddsene ned. Tidligere kunne man få dem til odds 2 som gruppevinder - det er nu nede på odds 1,60, hvilket ikke er nok til værdi.
Se den håndboldkyndige brugertipper Darkhorses spilforslag på Spanien her

Slovenien: Når håndbold bliver kunst

Slovenien har kvalificeret sig til EM 2016 som nr.2 i kvalifikationspulje 3.

Slovenien er et hold med utrolig stor boldbegavelse og elegance. Slovenien producerer playmakere på samlebånd. Der er således ikke blevet plads til kometen Stas Skube, der har taget Champions League med storm de seneste sæsoner, ej heller storerbror Sebastian Skube fra Bjerringbro-Silkeborg er med og endelig er Magdeburgs stærke playmaker Marko Bezjak også fravalgt.

I stedet er dirigentstokken hos Dean Bombac, Uros Zorman og Miha Zarabec. Kampen om højrefløjen er også utrolig hård, hvor Dragan Gajic og Gaspar Marguc er foretrukket fremfor stortalentet Mario Sostaric.

Manglen på skytter er dog udtalt, hvor de fleste bagspillere er teknisk velfunderede gennembrudsspillere og det er en problematik træneren har adresseret op til slutrunden. Det er op til de meget berejste skytter Borut Mackovsek og Klemen Cehte at indstille sigtekornet fra distancen.

Den store akilleshæl har længe været defensiven, hvor målene er raslet ind bag keeper Gorzad Skof. Det har man forsøgt at råde bod på ved ansættelsen af legenden Veselin Vujovic som træner. Vujovic er notorisk kendt for at satse på og prioritere benhårdt forsvarsspil. Under Vujovic’ ledelse har Slovenien ikke lukket så mange mål ind som tidligere, og den tendens kan blive afgørende for Sloveniens muligheder i en meget tricky pulje.

Fravær: Klemen Ferlin (målmand) og Marko Bezjak (bagspiller)

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 10

2010 (Østrig): 11

2012 (Serbien): 6

2014 (Danmark): -

Odds og spiltanker - Slovenien

Slovenien har undergået en mindre transformation under træner Vujovic' ledelse. De har større fokus på defensiven, som tidligere var temmelig utæt. I en gruppe med stærke defensiver kan Slovenien blive mere målfattige end tidligere tiders mange målorgier.  

Gruppe D: Danmarks tag-selv-bord

Odds på vinder af gruppe D Bedste odds Bookmaker
Danmark  1,30  NordicBet 
Ungarn  5,50  Bet365 
Rusland  13,0  Unibet 
Montenegro  101,0  Betfair Sportsbook 

Kampprogram EM 2016 - Gruppe D 

Gdansk 

16. januar kl. 18:00: Ungarn - Montenegro
16. januar kl. 20:15: Danmark - Rusland
 
18. januar kl. 18:00: Rusland - Ungarn
18. januar kl. 20:15: Montenegro - Danmark
 
20. januar kl. 17:15: Rusland - Montenegro
20. januar kl. 20:00: Danmark - Ungarn
 

Danmark: Kontrakongerne

Danmark har kvalificeret sig til EM 2016 som vinder af kvalifikationspulje 2.

Danmark har gjort det til en vane at stryge helt til tops ved EM-slutrunderne i OL-år. Således blev det dansk EM-guld i 2008 i Norge samt i 2012 i Serbien. Begge EM-guld blev vundet med Ulrik Wilbek ved roret, mens EM 2016 er Gudmundur Gudmundssons første EM som dansk landstræner.

I allersidste klubkamp inden EM var skæbnen hård ved Danmark. Forsvarskrumtap René Toft Hansen fik i ligakampen mod Bergischer en modstander ned over et strakt knæ med en korsbåndsskade til følge. Deraf har forsvaret været det helt store samtaleemne i den danske optakt – et forsvar som lillebror Henrik Toft Hansen i samarbejde med Henrik Møllgaard skal holde vandtæt.

Offensivt er Danmark aldrig set i en bedre udgave end nu. Det er meget sigende, at Lasse Anderson med en række brandkampe i Champions League og kåringen som Årets Rookie i turneringen to gange i træk næppe var kommet med uanset springerknæ.

Mikkel Hansen har været i sensationel form hele sæsonen og fører pt. topscorerlisten i Champions League. Rasmus Lauge er blevet det klare førstevalg som playmaker, og Kiel må ærgre sig over, de lod ham gå til rivalen Flensburg i sommer. Lauge har udviklet sig eksplosivt denne sæson og har tilført sit spil yderligere én dimension - han er uforudsigelig, da han med sine hurtige fødder kan angribe til begge sider.

Endelig lurer Michael Damgaard – med eksplosivt antrit og verdens bedste skudafvikling – i kulissen efter en række imponerende præstationer i rødt og hvidt. På fløjene er der deciderede luksusproblemer med fløjparrene fra både Hamburg og Flensburg, der er kendetegnet ved deres høje træfprocenter og stærke kompetencer i kontrafasen, hvor de nyder godt af keeper Landins udkast og Mikken Hansens quarterback-afleveringer.

Med Gudmundur Gudmundssons mange video-sessioner er Danmark uden tvivl velforberedte og har samtidig mesterskabserfaring samt historikken med sig. Offensivt ligner Danmark turneringens bedste hold, men Danmarks EM-chancer står og falder med om defensiven kan yde keeper Niklas Landin tilstrækkelig hjælp.

Seneste nyt: Den sidste testkamp inden EM - søndagens kamp mod Frankrig i Golden League - blev en dyr affære for Danmark. Ikke alene fik de en på lampen, både Mads Christiansen og Michael Damgaard måtte udgå med skader. Hvorvidt de bliver klar er endnu ikke sikkert.

  

Fravær: Lasse Anderson (bagspiller) og René Toft Hansen (streg).

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 1

2010 (Østrig): 5

2012 (Serbien): 1

2014 (Danmark): 2
 

Mikkel Hansen som dansk målkonge til odds 1,80 hos Nordicbet*

Mikkel Hansen har gang i en forrygende sæson, hvor han scorer mål på samlebånd. Han er blevet dansk slutrunde topscorer ved 4 af de seneste 5 EM- og VM-slutrunder. Denne gang er han endda i spil til straffekastene. Mikkel Hansen ligner igen et godt bud på mest scorende dansker. Se tippet her. 

Danmark vinder EM til odds 5 hos Partybets

Der er spørgsmålstegn ud for Danmarks forsvar efter René Toft Hansens skade, mens Danmarks offensiv omvendt er skræmmende stærk og penetrerende - deraf kan man godt forvente, at Danmark deltager i nogle målrige kampe.  
Alt i alt ligner Danmark et godt bud på en Europamester. Se vindertippet her

Ungarn: Kaptajn Nagy

Ungarn har kvalificeret sig til EM 2016 som vinder af kvalifikationspulje 5.

Legendariske Talant Dushebajaev overtog trænerrollen for Ungarn i sensommeren 2014 efter Ungarn ikke formåede at kvalificere sig til VM i Qatar sidste år. EM 2016 er Dushebajaevs slutrundedebut som træner og han har haft god tid til at sætte sit aftryk på holdet.

Superstjernen Laszlo Nagy har været omdrejningspunktet i ungarsk håndbold de senere år. Nagy valgte i 2012 igen at stille op for Ungarn efter en lang landsholdspause, hvor han havde opnået spansk statsborgerskab og var på nippet til at stille op for Spanien. Det lykkedes med en stor pose penge at lokke Nagy hjem til Veszprem fra Barcelona, og det har løftet ungarsk håndbold.

Nagy er nøglespiller for Ungarn i begge ender af banen. I hans fravær lykkedes det blot Ungarn at blive nr.8 ved seneste EM i Danmark. En placering Ungarn har gode chancer for at forbedre denne gang. Ift. 2014-udgaven er der sket store udskiftninger, og der er blot 3 gengangere i bagkæden.

Noget overraskende har Dushebajaev udeladt Mate Lekai fra Veszprem, mens også Ferenc Ilyes og Zsolt Balogh kan føle sig snydt efter en god halvsæson i Pick Szeged. Naturaliserede Iman Jamali fra Iran var i første omgang vejet og fundet for let, men en skade til højrefløjen Peter Gulyas har åbnet en mulighed for den hårdtskydende venstreback, der kan blive et hit, hvis han klarer skærene og kommer med i Dushebajaevs endelige 16-mandstrup.

Ungarn er et hold med stort potentiale. Bredden er smal sammenlignet med de hedeste medaljekandidater, men startopstillingen rummer en del esser, som de er meget afhængige af. Det bliver meget afgørende for Ungarns chancer, at keeper Roland Mikler kan overføre storformen fra klubholdet Veszprem, hvor han har forvist Kroatiens førstevalg Mirko Allilovic til bænken.

Fravær: Ferenc Ilyes (bagspiller), Mate Lekai (bagspiller), Peter Gulyas (fløj) og Zsolt Balogh (bagspiller).

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 8

2010 (Østrig): 14

2012 (Serbien): 8

2014 (Danmark): 8

Odds og spiltanker - Ungarn

Ungarn har enorm fysik i forsvaret. De synes stærkere defensivt end offensivt, og hvis keeper Roland Mikler holder vanlig niveau kan de spille målfattige kampe.  

Montenegro: Prügelknaben

Montenegro har kvalificeret sig til EM 2016 som bedst placerede 3'er i kvalifikationen.

Montenegros mænd har længe stået i skyggen af landets meget succesfulde damelandshold. Mændene vakte dog stor opsigt i VM-playoff 2013, hvor de sensationelt slog Sverige over to opgør og siden fulgte det op med overraskende at snuppe billet til forrige EM foran mægtige Tyskland.

Montenegros absolut største profil Zarko Markovic, der har et kort over landet tatoveret på den ene læg, er blevet naturaliseret af Qatar, og blev næstmest scorende spiller ved VM i Qatar sidste år. Endnu en montenegrinsk målmaskine Zoran Roganovic, der har scoret mål på samlebånd i den svenske Elitserien, har selv sagt fra på landsholdet.

Den mest scorende på det nuværende landshold Fahrudin Melic på højrefløj er havnet på bænken i stenrige Paris, hvor de franske landsholdsspillere Luc Abalo og dennes lærling Benoit Kounkoud deler spilletiden mellem sig. Montenegros strateg Vasko Sevaljevic er op til denne sæson skiftet til den franske liga efter et mindre vellykket ophold i Bundesligaen hos Hannover. Netop i Bundesligaen samler deres to største talenter Vuko Borozan og Vladen Lipovina på hver deres back god erfaring og har begge gjort en fornuftig figur trods den unge alder.

Montenegro kvalificerede sig til slutrunden på absolut yderste mandat qua uafgjort mod Serbien samt sejr over Island - begge på hjemmebane, hvor de præsterer langt bedre end ude, hvor de samlet tabte med 16 overskydende mål til selvsamme modstandere. Det ligner mission impossible for et smalt montenegrinsk hold, som halter langt efter konkurrenterne.

Fravær: -

Placeringer ved EM: 

2008 (Norge): 12

2010 (Østrig): -

2012 (Serbien): -

2014 (Danmark): 16

Odds og spiltanker - Montenegro

Montenegro bør komme i menneskehænder i denne gruppe, hvor de risikerer nogle øretæver undervejs. Det vil kræve et mindre mirakel for montenegrinsk avancement. 

Rusland: Vågner den russiske bjørn?

Rusland har kvalificeret sig til EM 2016 som nr.2 i kvalifikationspulje 5.

Rusland er ikke længere den magtfaktor, som de var i 90’erne. Æraen sluttede i 2000 med OL-guldet i Sydney. Siden har russisk håndbold været igennem en del magre år, men der er fornyet optimisme efter et par trænerskift.

Den tidligere russiske landsholdsspiller Oleg Kuleshov overtog i marts 2012 tøjlerne fra Vladimir Maksimov, der syntes at være kørt død i det efter en lang årrække som både klub- og landstræner. Kuleshov gav det russiske landshold nye impulser, og spillet er ikke længere så monotont og robotagtigt. Kuleshov var populær blandt spillerne, men trak sig efter et skuffende VM i 2015 tilbage. Ny mand med tøjlerne er den tidligere russiske streglegende Dmitri Torgovanov.

Den russiske storklub Chekhovski Medvedi kom ud i et økonomisk uføre i 2013. På det tidspunkt spillede langt størstedelen af de russiske landsholdsspillere i klubben og landsholdet havde fordel af de mange træninger på daglig basis. Medvedi trak sig fra Champions League og i kølvandet fulgte en spillerflugt til velpolstrede østeuropæiske klubber. Medvedi er atter med i Champions League, men kører videre på lavt blus indtil videre.

Rusland er ramt af skader. Stortalentet Alexander Dereven blev skadet i en Champions League-kamp for Vardar Skopje, mens KIF Koldings Konstantin Igropulo heller ikke er med efter en meget skadesplaget sæson. Russerne har dog stadig stærke bagspillere i primært Pavel Atman, der har fået karrieren tilbage på sporet efter skiftet til Brest samt Dmitry Zhitnikov og Sergei Gorbok, der har været godt kørende i hhv. Wisla Plock og Vardar Skopje. På fløjene er de godt besat med både kontrastærke og ekvibrilistiske spillere.

Russernes akilleshæl har længe været forsvaret samt skiftende keepere uden succes. Rusland er langt bedre til at løbe fremad, mens de er knap så villige i returløbet, som ofte er en by i Rusland. Den svage defensiv vil formentlig begrænse Ruslands muligheder og succes under EM-slutrunden.

Fravær: Alexander Dereven (bagspiller) og Konstantin Igropulo (bagspiller).

Placeringer ved EM:

2008 (Norge): 14

2010 (Østrig): 10

2012 (Serbien): 15

2014 (Danmark): 9

Odds og spiltanker - Rusland

Rusland er langt bedre offensivt end defensivt. De løber hurtigt fremover stepperne, mens det kniber mere i returløbet. Deraf er holdet ofte involveret i målrige kampe.