2005 står for døren, og knap er vi kommet os over de værste tømmermænd før golfsæsonen starter. Det må derfor være på høje tid, at vi ser tilbage på 2004 og kigger lidt i krystalkuglen og ser, hvad 2005 kan byde på. Der er som altid en lang række traditionsrige turneringer at se frem til.

Mercedes Championship (US PGA Tour, 6.-9. januar)
Den amerikanske tour starter igen i år med Mercedes Championship på Hawaii. Sidste år vandt Stuart Appleby turneringen foran Vijay Singh med et enkelt slag – først og fremmest takket være en varm putter. Mit bud på en vinder i år er Ernie Els. Han starter traditionelt sæsonen som lyn og torden og vandt turneringen i 2003. I otte turneringer på Hawaii har han vundet tre gange og kun sluttet udenfor top5 en enkelt gang.

Accenture Match Play (World Golf Championship, 24.-27. februar)
Verdensranglistens top64 mødes til en knock-out match play turnering på La Costa i Californien. Tiger Woods har vundet på de sidste to år i træk i en turnering, der ellers indbyder til overraskelser på grund af formatet. I 2004 besejrede han Davis Love i finalen. Love førte ellers efter de første 18, men blev herefter, som nogen måske husker, distraheret af en tilskuer som ”mobbede” ham over flere huller. Tiger vandt til sidst 3&2. Der spilles kun 18 huller/runde (med finalen som undtagelse), og det giver ofte mange overraskelser. Der skal derudover spilles syv runder over fem dage, så det er ikke en turnering for de svage. Jeg tror at en Adam Scott må have en rimlig chance i år. Han har hidtil vundet 8 af 11 matcher på La Costa og er helt sikkert ung og frisk nok til at stå distancen.

Dubai Desert Classic (Europatour, 3.-6. marts)
Årets første rigtig store Europatour-turnering er Dubai Desert Classic. I 2004 var Tigers gode ven Mark O’Meara med vel først og fremmest for at holde Tiger med selskab, men han endte med at snuppe sejren for næsen af irske Paul McGinley. Det var 47-årige O’Mearas første sejr siden 1998. 2005-udgaven bliver sandsynligvis uden Tiger, hvilket er godt nyt for blandt andet vores egen Thomas Bjørn. Jeg tror at vi får en stærk Bjørn at se i 2005, og han er helt sikkert sulten fra årets begyndelse – han skal hævne sidste sæsons skuffelse. Turneringen afholdes til og med i Bjørnens baghave, så jeg tror på en gentagelse af triumfen i 2001.

THE PLAYERS Championship (US PGA Tour, 24.-27. marts)
Turneringen bliver ofte kaldt “den femte major”, og feltet er helt sikkert også en major værdig. The TPC at Sawgrass samler hvert år verdens bedste, og i 2004 var det Adam Scott der tog titlen. Han så ud til at have turneringen helt under kontrol, indtil han på 18. hul slog et relativt let slag i vandet. Han slap dog derfra med en bogey og vandt turneringen med et enkelt slag foran Padraig Harrington. Sawgrass er en snæver bane, der kræver præcision i alle spillets facetter. En spiller der helt sikkert besidder dette, er Jim Furyk. Ligesom Bjørn var 2004 en sæson han hurtigt vil glemme, mest på grund af skader, og jeg tror, at han har en god chance for at starte på en frisk her.

The Masters (Major, 7.-10. april)
The Masters er vel for mange årets absolutte højdepunkt. Traditionsrige Augusta var vidne til vel nok et af 2004s absolut mest mindeværdige golføjeblikke, da Phil Mickelson holede sit 5-meters putt på 18. green. Det var et punktum på en fantastisk søndag eftermiddag, hvor Ernie Els havde presset Mickelson hele vejen, men hvor en konstant smilende Mickelson svarede igen med en fantastisk bag9. Samtidig slap Mickelson af med prædikatet som "den bedste spiller der aldrig har vundet en major." Man kan næsten ikke sige Augusta uden at sige Tiger Woods. Han har vundet turneringen tre gange (1997, 2001 og 2002), og jeg tror at vi kan føje 2005 til denne liste i april. Han får dog helt sikkert kamp til stregen af "the usual suspects" som Phil Mickelson, Ernie Els og Vijay Singh, men jeg tror, at vi får den gamle Woods at se i 2005, og han snupper årets første major.

Volvo PGA Championship (Europatour, 26.-29. maj)
Wentworth tager igen i år imod alle Europatourens stjerner når Volvo PGA Championship afholdes nær tourens hovedkvarter på Wentworth i England. I 2004 snød Scott Drummond alt og alle, da han til odds 500 hjemførte sin første titel. Han startede ugen som fjerde reserve, men han tog virkelig chancen da den bød sig. Med en afsluttende 64er slog han Angel Cabrera med to slag. Ernie Els vinder år efter år HSBC World Matchplay på Wentworth, men overraskende nok har han aldrig vundet denne turnering – men han har været tæt på mange gange. Jeg tror at det endelig sker i 2005, men skulle det glippe igen, er det måske værd at holde øje med en banespecialist som Angel Cabrera.

US Open (Major, 16.-19. juni)
I 2005 afholdes US Open på traditionsrige Pinehurst, hvor Retief Goosen skal forsøge at forsvare den titel han vandt (for anden gang iøvrigt) på Shinnecock sidste år. 2004-udgaven udviklede sig næsten til en farce søndag eftermiddag, da en kombination af vind, svære pinpositioner og meget ”korthårede” greens stort set udryddede birdies. Ingen af feltets 66 spillere formåede at gå sidste runde under par, mens der tilgengæld var 30 af verdens bedste golfspillere, der måtte notere en runde på 80 eller mere! Phil Mickelson så ellers ud til at have overtaget, indtil han pludselig tre-puttede fra 2 meter på næstsidste hul. Goosens 1-puttede utrolige11 greens søndag og tog dermed titlen to slag foran Mickelson. I 2005 tror jeg, at europæerne endelig kan vinde en major – og den kommer med Sergio Garcia. Jeg synes at han i 2004 viste flere tegn på, at han er modnet og klar til at vinde en major. Med sin fantastiske ballstriking mangler han bare at have lidt tur i den på greenen.

British Open (Major, 14.-17. juli)
The Open vender i 2005 tilbage til ”the home of golf” – St Andrews. På Royal Troon i 2004 vandt en absolut outsider The Open for andet år i træk. Efter Ben Curtis var det Todd Hamiltons tur til at blive en vinder til odds 1000. På trods af de mange store navne på leaderboardet, holdt amerikaneren hovedet koldt og spillede defensiv og kontroleret golf søndag eftermiddag. Han endte i en playoff over fire huller med Ernie Els og vandt. I 2005 tror jeg, at vi endnu engang skal have fat i Tiger Woods. St Andrews er lige noget for ham – det er en klassisk linksbane med de brede fairways og store greens. Hans til tider suspekte driving bliver ikke straffet helt så hårdt her, og det beviste han også i 2000, da han her vandt The Open med otte slag foran Thomas Bjørn og Ernie Els.

US PGA Championship (Major, 11.-14. august)
US PGA Championship er traditionelt den sværeste major at forudsige. Men efter David Toms (2001), Rich Beem (2002) og Shaun Micheel (2003) vandt Vijay Singh knap så overraskende i 2004 – men det holdt hårdt. På Whistling Straits gik Vijay ind til sidstedagen i en fremragende position, men han formåede ikke at lave en eneste birdie i sidste runde og sluttede med en 76er. Heldigvis for ham havde konkurrenterne også travlt med at skyde sig selv i foden, og det var nok til en plads i playoff med Chris DiMarco og Justin Leonard. På det første af ialt tre playoff-huller lavede Singh dagens første birdie, og det var i sidste ende nok til at tage titlen. I 2005 skal turneringen spilles på Baltusrol. Det er en par70 på over 7400 yards, og den kræver derfor en hvis længde fra tee. Vijay Singh er bestemt et godt bud på en vinder – et andet kunne være Phil Mickelson, som virkelig bygger hele sin sæson omkring majors.

NEC Invitational (World Golf Championship, 18.-21. august)
Ugen efter årets sidste major spilles NEC Invitational på Firestone i Ohio. Her ser man ofte, at flere af de helt store navne skuffer/slapper af, og det åbner døren for flere af de andre spillere i det ca. 70 mand store felt. I 2004 udnyttede Stewart Cink dette, da han vandt efter at have ført fra start til slut. Han vandt med fire slag foran Rory Sabbatini og Tiger Woods. Selvom mange af de store spillere ikke spiller op til deres bedste her, gælder det ikke Tiger Woods. I denne turnering på Firestone lyder hans rekordliste på 2-4-1-1-1, og jeg tror at han tager sin fjerde NEC Invitational her i 2005.

American Express Championship (World Golf Championship, 6.-9. oktober)
AmEx Championship vender i 2005 tilbage til USA, efter 2004-udgaven blev afholdt på Mount Juliet i Irland. Her vandt Ernie Els med et enkelt slag efter en duel med Thomas Bjørn søndag eftermiddag. Det var turneringen, hvor Thomas Bjørn markerede sig, som en spiller man igen skal regne med, men det var i dette tilfælde ikke helt nok. I 2005 spilles turneringen for første gang på Harding Park i Californien. En mulig vinder med et godt all-round game kunne være Reteif Goosen, da han ofte gør det fint på dette tidspunkt af sæsonen – men da alle er uden erfaring med banen, er det lidt svært at spå om.

Volvo Masters (Europatour, 27.-30. oktober)
Europatouren sluttes som altid af med Volvo Masters Andalucia på Valderama-banen i Spanien. Her mødes tourens 60 bedste på Volvo Order of Merit, og i 2004 stod duellen til sidst mellem Alastair Forsyth, Ian Poulter og Sergio Garcia. Forsyth lavede ikke en eneste birdie søndag og smed en treslags føring væk, og da Garcia missede et birdie-putt på en god meter på 18. hul, stod den på playoff mellem Garcia og Poulter. På første playoff hul var Garcia en tur i skoven, og Poulter kunne runde en ellers skuffende sæson af med en turneringssejr. Det ligger selvfølgelig ikke fast, hvem der er med i 2005-udgaven, men jeg tør godt spå, at Sergio Garcia er i feltet igen. Jeg tror også, at han er i stand til at vinde det trofæ, han smed væk i 2004.

THE TOUR Championship (US PGA Tour, 3.-6. november)
Top30 fra den amerikanske pengeliste mødes på East Lake til det sæsonafsluttende THE TOUR Championship. I 2004 så det længe ud til, at Tiger Woods skulle få sin første slagspilsturneringsejr. Før sidste runde havde han sammen med 50-årige Jay Haas fire slags forspring ned til feltet med bl.a. Retief Goosen. Både Tiger og Haas formåede dog slet ikke, at få spillet til at køre, og Goosen overhalede med en 64er dem begge og vandt i sidste ende komfortabelt med fire slag. THE TOUR Championship afholdes igen i 2005 på East Lake – en bane som Vijay Singh har gode erfaringer fra. Han vandt her i 2002 og blev henholdsvis nr. 3 og nr. 2 årene forinden. Jeg tror at det bliver til endnu en sejr i 2005.

Andre turneringer det er værd at holde øje med i 2005:
AT&T Pebble Beach (US PGA Tour, 10.-13. februar)
Bay Hill Invitational (US PGA Tour, 17.-20. marts)
Kraft Nabisco Championship (LPGA Major, 24.-27. marts)
Byron Nelson Championship (US PGA Tour, 12.-15. maj)
The Memorial (US PGA Tour, 2.-5. juni)
McDonalds LPGA Championship (LPGA Major, 9.-12. juni)
US Womens Open (LPGA Major, 23.-26. juni)
Smurfit European Open (Europatour, 30. juni – 3. juli)
Scottish Open (Europatour, 7.-10. juli)
The Deutsche Bank Players Championship (Europatour, 21.-24. juli)
Scandinavian Masters (Europatour, 28.-31. juli)
British Womens Open (LPGA Major, 28.-31. juli)
The INTERNATIONAL (US PGA Tour, 4.-7. august)
Linde German Masters (Europatour, 8.-11. september)
Solheim Cup (LPGA, 8.-11. september)
Presidents Cup (22.-25. september)
Dunhill Links Championship (Europatour, 29. september-2. oktober)

Hvad kan der spilles på nu?
I øjeblikket er der åbnet for spil på vinderen af de to pengelister og alle majors i 2005. Hvis man er lidt frisk, kan man spille f.eks. en major kombination bestående af Woods (4,5), Garcia (17,00), Woods (5,00) og Mickelson (17,00) som vindere af henholdsvis Masters, US Open, British Open og US PGA Championship hos Stan James. Det giver odds 6502,00 ligepå!

Ellers kan man spille lidt på vinderne af pengelisterne på begge sider af Atlanten. Den amerikanske er ifølge bookmakerne et opgør mellem Woods (2,50) og Singh (2,50), og det tror jeg er meget rigtigt. Jeg tror som sagt at Woods kommer stærkt igen i 2005, men spørgsmålet er om det er nok. Flittige Singh spiller op imod 10 turneringer mere om året, og selvom hans niveau daler en smule fra i år, kan det stadig være nok til at vinde. Jeg hælder dog mest til Woods, da jeg ikke tror Singh helt kan holde niveauet fra de sidste to år.

Den europæiske Volvo Order of Merit bliver næsten altid afgjort udenfor Europa. Eftersom præmiepengene fra alle majors og World Golf Championships tæller med på Order of Merit, bliver de tit afgørende. Præmierne fra de normale europatour turneringer er relativt små, så Order of Merit bliver ofte vundet af en spiller, der vinder "de rigtige" turneringer. Els er storfavorit (2,37) foran Goosen (6,50), men med de odds vil jeg hellere prøve en Sergio Garcia til odds 26,00 hos Ladbrokes. Hvis han gør det godt i et par majors + WGCs kan det sagtens være nok.

Der er derfor massere af ting at se frem til på golf-fronten i 2005, og nu skal vi heller ikke vente meget længere, før det går igang. Held og lykke med eventuelle spil og godt nytår!

Husk at du kan følge hele golf-sæsonen på http://www.betxpert.com/ekspert/golf/