Årets filmpriser uddeldes søndag ved Golden Globe 2016. Læs optakten hvor Highroller har kigget odds igennem og fundet både et tusinde år gammelt skjult ritual og en masse gode værdispil.

Så er det igen tid til at finde smokingen frem, når Hollywood sent søndag inviterer os indenfor på den røde løber til årets Golden Globes.

En sand perlerække af stjerner og filmmagere er til stede og håber at få en af de eftertragtede awards.

Årets vært er den altid sjove Ricky Gervais, som sammen med indbudte filmstjerner vil styre slagets gang. Der er på forhånd udvalgt 5 nominerede i hver kategori, og bookmakerne har efter bedste evne lagt odds ud på de mange vindermarkeder, som både byder på værdiodds, klare favoritter og nervepirrende spænding.

Golden Globe er den første af en række store awardshows i januar-februar, såsom 'Academy Awards (Oscars)', 'Critics Choice' og 'SAG awards', så derfor følges udfaldet af Golden Globes altid med spændende, da det måske kan være en ledetråd mod fx Oscar-vindere, selvom historien også har budt på overraskelser.

Showet er en konkurrence baseret på stemmer fra de mange HFPA-medlemmer (Hollywood Foreign Press Association)  (og valg og fravalg og lobbyisme), så meget kan ske, og intet er helt sikkert, heller ikke når det drejer sig om at sætte og spotte gode odds.

Betxperts Highroller har kigget odds igennem og lister her predictions og mulige værdispil op for de største kategorier. Highroller har allerede lagt et par spilforslag ud, men vil også anbefale en lang række værdispil primært baseret på oddssammenligninger og oddsanalyse gennem flere uger.

Disse spil vil ikke blive udlagt som officielle ekspertspil, men vil kunne findes for de brugere, der dykker ned i denne optakt.

Vi vil dog forsøge at samle dem i et regnskab senere, så også historikken for de uoffcielle spil vil være fuldt ud gennemsigtige.

Bedste film/picture (drama)

Bedste odds Bookmaker
Spotlight 1,28
Betsafe
The Revenant 6,00
Bet365
Carol 11,00
Bet365
Mad Max:Fury Road 26,00
Bet365
Room 26,00
Bet365

Prediction: Spotlight

Filmen om de undersøgende journalister har fået gode anmeldelser og høje ratings. Den har allerede vundet et hav af priser foran mange af de øvrige kandidater, er nomineret til Critics Choice (se lister over nominerede her ), er faldet støt i odds og ligger ifølge kendere godt på linje med vigtige parametre for typiske Golden Globe vindere. Den har gode chancer for også at vinde en Oscar om en måned, selvom den billedmæssigt ikke er særligt nyskabende.

Værdispil: Analysetip er lagt ud på Spotlight til 4,95 (dog for Oscars). Der er ikke værdi i Spotlight til 1,28 nu.

Min anbefaling: køb Carol til ca. odds 25Betfair* exchange, hvor der gives et godt odds på Carol.

Desuden ser jeg værdi i at lave en kombi med The Revenant til at vinde både Globe og Oscar til ca. odds 36 hos DS. Vinder den en globe vil dens odds for oscars sikkert halveres, hvilket nemt udligner tilbagebetalingen på ca. 80% per spil. Odds hos Danske Spil* har dog midlertidigt åbnet og lukket nogle gange.

Et tusindårigt ritual lever videre

En lidt sjov historisk anekdote er, at i gamle dage, helt tilbage til grækerne, havde man den tradition at opdele teater i 2 klart adskilte dele: Tragedien og komedien.

Finkulturen og folkekulturen. Det fine og det ufine skuespil skulle klart adskilles, og tragedien var derfor henholdt de finere kredse og havde dermed mere prestige og bedre betaling, hvorimod komedien var til folket - pøblen.

Den dag i dag har Golden Globe åbenbart sjovt nok stadig tradition for denne rituelle opdeling, hvor man har to priser: hovedprisen for tragedien (drama) og den mindre agtede pris for komedien.

Helt op i vore dage har man altså beholdt denne kulturskik. Også i symbolik.

Du kender sikkert det 2500 år gamle universielle symbol, symbolet for teater, de to masker med det glade ansigt for komedien og det triste for tragedien. Det benyttes fx også som spiltips-symbol til underholdning af Betxpert.

Herunder præsenteres den lidt sekundære pris, for dem som ikke var fundet fine nok til drama-kategorien:

Bedste film/picture (komedie)

Bedste odds Bookmaker
The Big Short 2,50
Betsafe
The Martian 2,75
Bet365
Joy 9,00
Bet365
Trainwreck 29,00
Bet365
Spy 101,00
Bet365

Prediction: The Big Short

Komedien The Big Short er faldet massivt i odds de seneste dage. The Martian har ellers i månedsvis været størst favorit, men er nu overhalet. Begge film er nomineret også til Critics Choice, hvor 'Joy' ikke er kommet med.

Værdispil: Jeg anbefaler The Big Short til odds 2,50.

Bedste Instruktør

Bedste odds Bookmaker
Ridley Scott (the Martian) 3,00
Betsafe
Alejandro Inarritu (The Revenant) 3,75
Bet365
Tom McCarthy (Spotlight) 5,00
Bet365
George Miller (Mad Max:Fury Road) 8,00
NordicBet
Todd Hayness (Carol) 21,00
Bet365

Prediction: George Miller eller en af de 3 favoritter

Der hvor Spotlight mangler lidt er i det visuelle, som ikke er særligt fængende. Fængende visuelt er derimod George Millers Mad Max, som godt kan overraske her.

Værdispil: Ridley Scott til odds 3 ligner er godt spil, hvor de andre bookies ligger omkring 2,3.

Oddset på McCarthy er dog pænt, favoritten til hovedprisen, hvorfor det evt. bør have et skud til odds 5. Også her vil jeg anbefale en kombi hos Danske Spil* på Globe og Oscar, fx Miller til samlet odds ca. 60, eller evt. de 3 favoritter, hvis oddset stiger.

Bedste mandlige skuespiller (drama)

Bedste odds Bookmaker
Leonardo DiCaprio 1,18
Danske Spil
Michael Fassbender 6,00
Bet365
Eddie Redmayne 17,00
Bet365
Bryan Cranston 26,00
Bet365
Will Smith 34,00
Bet365

Prediction: Leonardo DiCaprio

Stjerneskuespilleren har tidligere vundet Golden Globes, men aldrig en Oscar. Det ligger lidt i kortene, at det er hans tur til dem begge i år, efter i årevis at have mestret mange facetter og karaktertyper i forskellige film, og nu med en indlevende hovedrolle i storfilmen The Revenant. Dog har Golden Globes ikke noget at skylde ham, det har derimod oscaren.

Værdispil: Selvom DiCaprio bør være massiv favorit, så prøv evt. et kombispil på Fassbender til at tage både globe og oscar til ca. odds 30 hos Danske Spil*. Det ville dog være noget af en sviner at forbigå DiCaprio, specielt i oscaren.

Bedste kvindelige skuespiller (drama)

Bedste odds Bookmaker
Brie Larson 1,43
Betfair
Cate Blanchett 5,00
Betfair
Saoirse Ronan 8,00
Bet365
Rooney Mara 17,00
Bet365
Alicia Vikander (The danish girl) 26,00
Bet365

Prediction: Brie Larson

Brie spiller rollen godt og intenst i filmen Room, hvor filmen nærmest kredser om hende. Saoirse Ronan kan evt. være en udfordrer, og var helt oppe i odds 9,5 få dage siden. Bemærk at Mara og svenske Vikander begge er kommet ind som hovedskuespillere, hvorimod de omkring oscaren tiltænkes birolle-kategorien.

Værdispil: Overvej en kombi på Blanchett eller Ronan til at tage både Globe og oscar til hhv. ca. odds 20 og 60.

Bedste mandlige birolle

Bedste odds Bookmaker
Sylvester Stallone 2,00
Unibet
Mark Rylance 4,00
NordicBet
Idris Elba 3,50
Betsafe
Paul Dono 31,00
Unibet
Michael Shannon 50,00
Betsafe

Prediction: Sylvester Stallone (evt. Mark Rylance)

Stallone spiller smukt den aldrende Rocky Balbao mentor i Creed. HFPA-panelet elsker comebacks.

Mark Rylance har også momentum, og har allerede vundet en masse priser for sin rolle som agent i Bridge og Spys. Der er her store forskelle i odds på Golden Globe og Oscars.

Værdispil: Mark Rylance til odds 4 ligner et supergodt spil. Til sammenligning ligger andre bookies omkring 2,25 hvilket også er hans odds for oscaren, hvor der jo er mange flere end fem mulige kandidater. Omvendt ligger Stallone til flotte odds 5 i oscaren hos Danske Spil*, hvilket også kunne overvejes. Oddset på Stallone er faldet men kun på Golden Globe. Michel Shannon til odds 50 kunne være et langskud, hvor andre ligger lavere.

Bedste kvindelige birolle

Bedste odds Bookmaker
Jeniffer Jason Leigh (The hateful eight) 2,50
Unibet
Alicia Vikander (Ex machina) 2,50
NordicBet
Cate Winslet (Steve Jobs) 4,00
NordicBet
Helen Mirren (Trumbo) 10,00
NordicBet
Jane Fonda (Youth) 21,00
Unibet

Prediction: Alicia Vikander (eller Jeniffer Leigh)

Prisen for bedste kvindelige birolle er en af de mest spændende i mine øjne i år. Dels fordi oddset har bevæget sig meget, og dels fordi Rooney Mara som er storfavorit til en birolle-oscar er blevet sat i hovedrolle-kategorien til GG. Vores hotte svenske skuespillerinde Alicia Vikander er de seneste dage faldet ret meget i odds.

Fra odds 4 hos Betfair* til nu ca. 2,5. Hun er yderligere nomineret i bedste hovedrolle for 'The Danish Girl'. Hun er her i den mere sandsynlige birolle oppe imod Jeniffer Leigh, som længe har været favorit.

Værdispil: Hold øje med oddsene rundt omkring. Vikander var mandag i odds 4. Jane og Cate har jeg selv fået til odds 50 og 15, så Jeniffer 2,50 virker umiddelbart som bedste odds lige nu.

Ud over de viste kategorier er der et hav af andre mindre kategorier, som især Unibet* har spil ude på.

Lad os se hvordan det går natten til mandag, og om vi kan spå de kommende oscarvindere næste måned. Betxperts brugere plejer at være ganske gode til at spotte vinderne.