Et nyt år truer, og efter et elendigt 2009 med Kent Nielsen ved roret, havde mange Brøndby-fans nok håbet på, at julen ville bringe en ny cheftræner til klubben.

Kent Nielsen kan ikke desto mindre stadig skrive BIF-træner på visitkortet… Men kan han også det om et år?

Brøndby har på papiret truppen til at kunne udfordre FC København og OB, men holdet virker til at være sendt til tælling. Klubbens fans har krævet Kent Nielsen fyret efter en række skuffende resultater, der kulminerede med uhørte fire nederlag i afslutningen på elendig efterårssæson.

Klubbens ledelse holder fast i den gamle landsholds- og BIF-forsvarskæmpe – men fortsætter stædigheden?

Ingen tvivl om, at 2010 bliver et meget afgørende år for Brøndby IF. Vender klubben tilbage som mesterskabskandidat, eller forbliver man i det kedelige midterfelt i SAS ligaen? Er Kent Nielsen træneren, der kan kurere den syge patient, eller bliver 2010 året, hvor Nielsen bøde med sit hoved? Er en træner-fyring overhovedet nok?

Køhlert og førstepladsen
Tom Køhlert kunne ved vinterpausen 08/09 aflevere Brøndby-mandskabet på førstepladsen med 2 point ned til ærkerivalen FCK. Klar til at overtage var Kent Nielsen, hentet til efter sine succesfulde sæsoner i Horsens.

Rutinerede Tom Køhlert var en midlertidig løsning, men skabte alligevel et vinderhold; han fik ryddet op efter Michael Laudrup/René Meulensteen-perioden og besejrede desuden det absurde udebanekompleks.

Der var derfor store forventninger til Kent Nielsen, der havde en stjernespækket trup til at forsvare førstepladsen. Her på Betxpert mente, vi da også, at Kent Nielsen havde gode muligheder for at sikre mesterskabet til Brøndby, efter den fine aflevering fra Tom Køhlert.

Forårssæsonen blev dog starten på nedturen, og Kent Nielsen oplevede bl.a. to nederlag til FC København, der kunne fejre ”the Double”. Sæsonen sluttede trist med et sandt Brøndby-kollaps med tre nederlag i træk, og FC Midtjylland sendte overraskende sølvmedaljerne til OB med en 4-2 sejr i sidste spillerunde på Brøndby stadion.

Det nederlag var særligt skuffende, for det afslørede et Brøndby-hold uden den kampvilje eller vindermentalitet, som tidligere havde været et varemærke for Vestegnens klub. Der har før været krise i Brøndby, men denne gang virkede det mere alvorligt.

Men de rystede Brøndby-fans havde slet ikke oplevet det værste endnu.

Fra skuffelse til mareridt
Der blev nu taget hul på en ny sæson – 09/10 - hvor Brøndby endelig skulle have mesterskabet tilbage til Vestegnen. Truppen indeholdt profiler som Stephan Andersen i målet, Schleebrügge i forsvaret, Samuel Holmén på midtbanen, og Morten ”Duncan” Rasmussen i angrebet. Det kreative skulle især komme fra Michael Krohn-Dehli og Alexander Farnerud.

Kent Nielsen forstærkede desuden defensiven med Jan Frederiksen samt den rutinerede svensker Mikael Nilsson, og begejstringen var enorm, da også målslugeren Martin Bernburg kunne iføre sig den gule Brøndby-trøje. FC København havde samtidig været yderst passiv på transfermarkedet, hvor Ståle Solbakken havde mistet topscoreren Morten Nordstrand, så BIF-ambitionerne var helt bestemt at være forrest i mesterskabskampen i den nye sæson.

Men allerede halvvejs igennem sæsonen er projektet kollapset. Brøndby befinder sig på en skuffende 5.-plads med hele 11 point op til OB på førstepladsen. Der er ingen forhåbninger om, at Brøndby kan blande sig i topstriden, og ambitionerne er nedjusteret til europæisk kvalifikation.

De bærende spillere har slet ikke fundet et acceptabelt niveau, præstationerne svinger, forsvaret sejler, indkøbene har ikke slået til, og der virker til at være tvivl om spillestilen.

Året der gik galt
Pressen jagtede en forklaring på det katastrofale 2009, og Alex Bermark fra MetroXpress fik fat på Kent Nielsen til en lille snak om ”Året der gik galt”.

Uddrag fra MetroXpress den 8. december:

Kent Nielsen, hvad er årsagen til Brøndbys svigtende form?
»Vi har blandt andet været meget sårbare, fordi vi har mange spillere, der gerne vil frem ad banen. Truppen har ikke helt været i balance. Men det er gået stærkt i de sidste fem uger, for vi lå jo egentlig fint med, men så må vi indrømme, at da modgangen kom, havde vi ikke noget at stå imod med.«

Du har været cheftræner i to transfervinduer, så det kan vel ikke komme bag på dig, at truppens sammensætning ikke er optimal. Hvorfor komme det argument nu?
»Engang imellem skal I gå tilbage og se på, hvad jeg tidligere har sagt om kontinuitet. Og hvis du går halvandet år tilbage, så var der en kæmpe udskiftning i truppen. Og da jeg tiltrådte, sagde jeg, at hvis vi skulle nå noget, så nytter det ikke noget at blive ved med at skifte rundt. Man må se, hvordan tingene fungerer.
Desuden er transfermarkedet gået helt i stå, både med hensyn til afgang og tilgang, så vi prøver at få det bedste ud af situationen.«

Manglende selverkendelse
Det er vist nødvendigt at smide time-out kortet. ”...hvis du går halvandet år tilbage, så var der en kæmpe udskiftning i truppen.” Hvad var det for en parade af profiler, som forsvandt fra Brøndby for halvandet år siden? Der kom nogle nye forstærkninger til, men hvem forsvandt? Tom Køhlert fik da også holdet på førstepladsen.

Det lader ikke til, at Kent Nielsen helt har forstået krisens omfang. Den samlede målscore på 35:32 for de 18 ligakampe fortæller en del om den manglende balance på holdet (for mange fremadrettede spillere, for få dygtige defensivfolk - men måske også en forkert spillestil). Brøndby fansene er forståeligt nok yderst utilfredse med spillestilen og de svingende præstationer. Dette har Kent Nielsen ikke erkendt.

Det virker som om, han mener modgangen først er ankommet i de seneste 4 nederlag i træk, og at Brøndby indtil dette tidspunkt var ”egentlig fint med”.

Der er med rette tvivl, om Kent Nielsen er træneren der kan sparke kampgejst tilbage i spillerne. Og i det hele taget er det usikkert, præcist hvad Kent Nielsen ønsker. Er det stabilitet uden udskiftninger eller vil han have mere gang i transfermarkedet, som han mener er gået i stå (trods tilgang af Jan Frederiksen, Mikael Nilsson og Martin Bernburg)?

Bør Brøndby fyre Nielsen?
Det er ikke en nem beslutning. Endnu et trænerskifte betyder, at truppen skal starte forfra med en ny spillestil og udskiftninger i truppen, hvor forstærkninger skal spilles ind på holdet.

Men det kan være nødvendigt, hvis Brøndby igen skal være et vinderhold, og jo længere, man udskyder fyringen af Kent Nielsen, jo længere vil det tage at få Brøndby tilbage på mesterskabskurs. Den nuværende trup passer tilsyneladende ikke ind i den spillestil, som Kent Nielsen ønsker, og derfor virker Kent Nielsen og Brøndby som et uheldigt makkerpar.

Den interne uro
Men er alle problemer løst ved at få fyret Kent Nielsen? Får det Max von Schlebrûgge, Samuel Holmén og Stefán Gíslason til at spille bedre? Uanset spillestil og taktik, så har disse spillere underpræsteret og hevet hele holdet med sig i faldet ned i SAS ligaens midterfelt.

Ser vi ind på direktionsgangen, så er der ingen tvivl om, at Per Bjerregaard og magtkampene med bestyrelsen har gjort arbejdsbetingelserne meget svære for enhver træner. Der er ingen klar linje, udmelding eller målrettet plan. En række underlige indkøb og ikke mindst ansættelsen af Anders Bjerregaard som sportschef har skabt forvirring, ustabilitet og kastet Brøndby langt tilbage i fodboldhierarkiet.

Storsponsor Jesper Nielsen har heller ikke gavnet ved at være meget ivrig efter at komme i pressen med kritik…

Torsdag den 10. december trak Anders Bjerregaard sig fra posten som sportschef, da Brøndby fans skulle have sendt hademails. Anders Bjerregaard følte ikke, han kunne forsætte, da kone og børn var utrygge. Selvfølgelig en dybt tragisk og rørende historie, men det viste sig hurtigt, at der stak mere bag.

Den reelle baggrund for Anders Bjerregaards afgang finder vi om mandagen den 7. december, hvor Brøndby holdt bestyrelsesmøde som evaluering på året. Det var efterhånden tydeligt, at klubben ville have gavn af en mere markant og ikke mindst mere kvalificeret sportschef. Bestyrelsen ville af med Anders Bjerregaard, og kun Per Bjerregaard modsatte sig en fyring.

Anders Bjerregaard kunne have forladt Brøndby med lidt respekt, hvis han selv havde taget en del af ansvaret for de dårlige resultater og den manglende sportslige linje. Men han valgte en uværdig exit fra klubben, hvor Brøndby-fansene fik skylden (man skal ikke se bort fra at meldingen om hadske mails nok skal være rigtig nok - men det var blot ikke årsagen til hans stop). Men det mest foruroligende er, at Per Bjerregaard til det sidste kæmpede imod at fjerne sønnen som sportschef.

Så Kent Nielsens arbejde har faktisk været saboteret fra start af en bestyrelse, der bekæmper hinanden i interne magtkampe. Per Bjerregaard fik fjernet Harald Haraldsson, og bestyrelsen fik fjernet Anders Bjerregaard, og alt dette har skabt en rodet ramme om Kent Nielsens arbejde.

Håb om ny mesterkurs?
Brøndby IF skal nu have fundet en ny sportschef med bred opbakning til at sætte et nyt projekt i søen, hvor man samlet arbejder målrettet på at bringe mesterskabstrofæet tilbage til Brøndby. Den nye sportschef skal derefter indrette indkøbspolitikken efter den samlede vision for, hvordan man vil indfri mesterskabsambitionerne.

Igennem de seneste mange sæsoner har Brøndby hentet mange kvalificerede forstærkninger, men det har udefra set været uden at tage hensyn til en overordnet taktik, uden sammenhæng med spillestilen. Seneste eksempel er Martin Bernburg, der uden tvivl er en klasseangriber, men samtidig er han også med til at forværre balancen på holdet, da Kent Nielsen står med det problem, at han har alt for mange fremadrettede spillere.

Brøndby scorer dermed en masse mål mod ligaens bundhold, mens forsvaret og Mike Jensen på den defensive midtbane kommer til at se uheldige ud i mange situationer mod rækkens bedre mandskaber.

Med andre ord: Brøndbys krise skyldes langt fra Kent Nielsen alene og et trænerskifte vil ikke være hele løsningen. Kent Nielsen har dog meget af ansvaret for de skuffende resultater i 2009, og dermed har han kvalificeret sig til en fyreseddel.

Der er for mange umotiverede spillere, der har opgivet at kæmpe for klubben, og truppen virker derfor parat til en ny start. Desuden har Nielsen været usikker og vaklende, og gået fra spillestil til spillestil. Han var defensiv i Horsens – og lagde også sådan ud i BIF. Men siden gik han for meget over i den anden grøft og blev for offensiv…

Værdi i odds 2,1?
Brøndby-ledelsen er endnu ikke klar til et trænerskifte, da de stadig mangler den nye sportschef med visionerne for 2010. Men når en ny sportschef er på plads, er det måske på tide at finde en ny træner?

Denne sæson er spildt, i forhold til mesterskabet. Men der er en halvsæson til at hente Esbjergs 3.plads og kvalificere sig til UEFA Cuppen. Og med sommerens VM-slutrunde får Brøndby en lang sommerpause til at forberede sæsonen 2010/2011.

Hvad siger I derude? Bør Kent Nielsen fyres? Og bliver han fyret i 2010?

Unibet* har odds 2,10 for at Kent Nielsen bliver fyret i løbet af 2010 (du finder det odds under afsnittet Fortune Teller -> Denmark –> Sport. Deadline 31. december kl. 23:59) – men er der værdi i dette spil?