Mandag den 23. maj står de mandlige tennisspillere klar på det røde grus i Paris til de åbne franske mesterskaber. French Open kaldes også verdensmesterskaberne på grus, og Roland Garros, som anlægget hedder i Paris, vil naturligvis i de næste 14 dage være fyldt op med
tennisentusiaster og verdensklassespillere.

Sidste år vandt Gaudio en af de mest bizarre finaler i tennishistorien og satte et mindeværdigt punktum for et generelt fantastisk French Open. Hvem husker ikke Henmans utrolige evne til at vinde lange marathon kampe? Hvem husker ikke kampen mellem Clement og Santoro , der varede over 6 timer? Hvem husker ikke Federers sensationelle nederlag til kongen af Paris, Gustavo Kuerten?

Jeg vil herunder kigge på favoritterne og outsiderne til den prestigefyldte titel i år.

De 3 store favoritter

Roger Federer
Den mest komplette tennisspiller nogensinde. Federer kan alt og har vist det de sidste par år, hvor hele tennisverdenen er blevet lagt ned af schweizeren. Selv om Federer ikke har grus som ynglingsunderlag, beviste han i Hamburg sidste år og ligeledes i år, at han mestrer underlaget. I den tyske grusturnering udspillede han Coria i 2004, og i år var det Gasquets tur til at få røvfuld i finalen.
Grusunderlaget i Roland Garros er en del hurtigere de andre grus-turneringer, hvilket er en klar fordel for Federer med hans serv/flugtspil. Federer har dog tabt én kamp på grus i år, og det var til Gasquet i Monte Carlo, men man må ikke glemme, at han havde matchbold i den kamp...
Federer er favorit til French Open titlen på grund af sit potentiale som ingen overgår og hans evne til at toppe, når det virkelig gælder.

Guillermo Coria
Coria er gruskongen. Han skulle have vundet French Open sidste år, men pga et mentalt black-out og nogle fysiske skavanker i finalen overlod han titlen til Gaudio.
Coria har spillet godt på grus i 2005, hvor han har været i 2 store finaler, men denne gang har en lille spanier ved navn Nadal været forhindringen for argentinerens helt store succes. Alligevel har Coria vist stabilitet, men han har afgjort fået konkurrencen at føle fra Federer og Nadal. Coria har ikke monopol på gruset længere, men er stadig i top 3 af favoritterne til titlen i Paris.

Rafael Nadal
Det unge spanske stjerneskud har overrasket tennisverdenen med sin utrolige vilje til sejr. Han har vundet Rom og Monte Carlo i år , hvilket viser en enorm klasse. Nadal er trods sine kun 19 år fysisk udviklet som en voksen mand.
Han har en jernpsyke, hvilket han blandt andet viste i Davis Cup finalen mod USA. Intet kan gøre denne unge mand nervøs.
For mig at se har han både den mentale og fysiske forudsætning for en sejr i French Open. Det helt store spørgsmål er om han kan vænne sig til dette psykologiske spil som en 5 sæts kamp er. Han har vist det i finalerne mod Coria på grus i år , men her skal han vise det i 7 bedst af 5 sæts kampe i træk.

Favoritterne i næste række

Marat Safin
Safin vandt Australian Open i år og fik vist en udvikling i sin mentale styrke efter, at Peter Lundgren har overtaget træner rollen. Safin er blevet bedre til at fokusere i afgørende situationer og har ikke så mange udfald længere.
Safin er ifølge sig selv stærkest på grus. Det har han dog ikke vist i år, men jeg er sikker på, at han er tændt og klar, når det gælder de franske mesterskaber. Safin skal altid nævnes som mulig vinder , da han har potentialet og samtidig den mentale forudsætning. Han er afgjort modnet med
sin anden Grand Slam titel, som han fik i Australian Open.

Juan Carlos Ferrero
Ferrero havde titlen som kongen af gruset indtil Coria kom til touren. Han vandt French Open i 2003. De seneste par år har han dog været noget ustabil, og man har følt, at motivationen blandt andet har manglet. I år har han dog vist ok spil ved blandt andet at nå finalen i Barcelona. Han lever og ånder for French Open, og man vil uden tvivl opleve en Ferrero, der vil give alt.

Gaston Gaudio
Den forsvarende mester af French Open. Startede året som lyn og torden med to titler i Sydamerika. Han satte blandt andet Nadal på plads i en kvartfinale. Siden gik der et eller andet galt... Nogle mentale black outs, der nærmest var pinlige for argentineren. Gaudio fik dog 1 titel i Estoril som det eneste store plus i Europa. Jeg tror Gaudio har det svært med det europæiske klima, men jeg er til gengæld også sikker på, at han nok skal vågne op til dåd i French Open.

Outsiderne

Richard Gasquet
Denne unge franskmand så man første gang i French Open 2002 , hvor han tog sæt fra vinderen det år, Albert Costa. Gasquet var på det tidspunkt 15 år....
Nu er Gasquet blevet 18 år og han har vist sit store potentiale i år ved blandt andet at slå Roger Federer i Monte Carlo. Gasquet nåede også finalen i Hamburg Masters. Gasquet er franskmændenes håb, men stadig for ustabil til, at jeg vil lægge ham blandt favoritterne.

Fernando Gonzalez
Gonzalez har vist storspil i French Open før (var den eneste i 2003 der kunne presse den altdominerende Ferrero i French Open) Han har også grus som sit ynglingsunderlag. Han har ikke haft et vildt imponerende år , men han er også typen, der først for alvor tænder, når der står Grand Slam på menuen.

David Nalbandian
David har haft et voldsomt ustabilt år , hvilket formentlig skyldtes dødsfald i den nærmeste famillie op til sæsonstart. Han har ikke virket afbalanceret på banen, og spillet har ikke kørt som forventet. Man må dog ikke glemme ham til de franske, hvor han sidste år nåede semifinalen. Nalbandian kan alt på en bane, og hvis han kan få spillet til at hænge sammen igen, så skal han regnes som én af de farligere spillere i denne turnering.

Tim Henman
Henman nåede semifinalen sidste år. Henman har spillet ok på grus i år, dog uden at imponere. Han kom med en opsigtsvækkende udtalelse fornylig: Henman mener at grus er hans favoritunderlag nu....
Man må sige, at der var noget om det i 2004, hvor han tog alle overskrifterne i Paris. Henman drager fordel af det hurtigere grus på Roland Garros, og hvis vi ikke får for tunge omgivelser i Paris, kan han sagtens gå hen og drille de etablerede grus spillere igen.

Andre Agassi
Agassi kom fra USA direkte til turneringen i Rom Masters, hvor han helt imponerende nåede semifinalen. Agassi bankede blandt andet Gasquet på vejen. I Hamburg mistede han alt lyst til tennis, da det som sædvanligt var 12 grader og overskyet. De våde betingelser og kolde vejr fik amerikaneren til at gå fuldstændig i baglås. Man må dog ikke lade sig narre af dette. I Paris skal
Agassi nok være klar og han har trods alt vundet titlen før. Præstationen i Rom antyder også hans udmærkede niveau på grus på nuværende tidspunkt.

Analyser/tip

Tip til French Open-kampene kan findes på BetXperts tennisside: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/