Så har den kære franske Marianne igen fundet kagerullen frem, parat til at vappe dumdristige tippere én over nallerne. Og vi kan jo ikke lade være... Den franske liga er farlig, men pokkers fristende.

For at klæde BetXperts læsere nogenlunde på til Mariannes hysteri, har vi begået en grundig optakts-artikel, der gennemgår hvert enkelt holds spillerhandler og muligheder i den kommende sæson.

Værsgo at læse!

Tip til første spillerunde – og til den øvrige del af sæsonen – vil være at finde på Le Championnat-siden: http://www.betxpert.com/ekspert/fra1/

Første spillerunde


Fredag d. 4. august
21:00 Nantes-Lyon

Lørdag d. 5. august
17:15 Rennes - Lille
20:00 Auxerre - Valenciennes
20:00 Nancy - Nantes
20:00 Saint-Etienne – Sochaux
20:00 Bordeaux - Toulouse
20:00 Le Mans – Nice
20:00 PSG – Lorient
20:00 Lens – Troyes

Søndag d. 6. august
18:00 Sedan- Marseille

Optakt

Kilde mht spillehandler: http://www.football365.fr/transferts/tablo_d1.shtml

Bud på slutstilling 06/07

Klik på en klub for at læse nærmere om den - eller scroll nedad

1 Lyon
2-4 Marseille , PSG , Bordeaux
5-7 Lens , Lille , Monaco
8-10 Auxerre , Nice , Rennes
11-12 Saint-Etienne , Toulouse
13-14 Nancy , Nantes
15 Sochaux
16-18 Le Mans , Troyes , Valenciennes
19-20 Sedan , Lorient

Lyon er naturligvis favorit til at tage titlen endnu en gang – men der KAN ske ting og sager, især hvis mesterholdet må afgive en spiller eller to, før transfervinduet lukker. I så fald kan klubber som Bordeaux, Marseille og PSG bestemt godt tænkes at kunne udfordre de femdobbelte mestre.

Slutstilling 05/06

Lyon
Bordeaux
Lille
Lens
Marseille
Auxerre
Rennes
Nice
PSG
Monaco
Le Mans
Nancy
Saint Etienne
Nantes
Sochaux
Toulouse
Troyes
--
Ajaccio
Strasbourg
Metz

Auxerre

OP

Placering i 05/06: Nr 6.
Bud på placering i 06/07: 8-10


Deltager i UEFA Cuppens anden kvalifikationsrunde (kom med via toto-cuppen – så Auxerre er muligvis lidt mere oppe i omdrejninger end de fleste andre klubber i ligaen), hvor modstanderen er serbiske OFK Beograd (8. og 24. august).

Nøglespillere: Målmand Cool, midterforsvarer Kaboul, defensiv midtbanemand Cheyrou, offensiv midtbanemand Kahlenberg, angriber Pieroni

Styrker: Solidt forsvar. Teknisk, boldsikkert spil. Virkelig god hjemmebane (næstbedst i sidste sæson).

Svagheder: En temmelig smal, dvs. skades-sårbar, midtbane og et angreb med tilsyneladende kun én klassespiller.

Bud på ideal-opstilling:
Pieroni
Akalé (Jelen)
Kahlenberg – Mathis (Akalé)
Cheyrou - Pedretti
Jaurés – Kaboul – Bolf/Grichting/Mignot – Radet (Sagna)
Cool

Thomas Kahlenberg spillede en stor rolle for Auxerre i sidste sæson, hvor det blev til en subtop-placering, trods en lang række skader, især i forsvaret. Og selv om man havde mistet storspilleren Kalou. Kahlenberg er ingen Kalou (mangler lidt speed), men trådte i karakter som en uhyre kreativ og målfarlig spiller – og som holdets måske vigtigste spiller, set over hele sæsonen.

Op til denne sæson har Auxerre mistet en pokkers masse rutine via tabet af midtbanefolkene Lachuer, Violeau og Berson samt angriberen Luyindula. Spørgsmålet er, om indkøbene kan fylde hullerne.

På målmandsposten står man stadig stærkt, med Cool – en af Frankrigs allerbedste keepere.

Forsvaret ser solidt og bredt ud, med gode backs i Jaurés og Radet (og Sagna) og en række dygtige midterforsvarere. Den tjekkiske landsholdsmand Bolf havde en rædselsfuld sæson sidste år, hvor han enten var skadet eller ude af form, men hvis han er tilbage i form, så er han fremragende. Det samme er store og stærke Kaboul, et stort talent der efterhånden må være voksen nok til at tage ansvar. Og ellers har man solide Grichting og Mignot, der gjorde det godt på pladserne i sidste sæson.

Midtbanen ser mere tynd ud. En del talenter, bestemt, men kan de løfte ansvaret, hvis skader holder førstevalgene ude? Førstevalg bør blive kontante Cheyrou og Thomas (godt indkøb, som erstatning for Violeau) defensivt, og offensivt er det så Kahlenberg til venstre, og ja, hvem til højre, nu hvor Lachuer er væk? Evt fleksible Mathis.
Akalé er en dygtig spiller, men er bedst til venstre eller helt fremme.

I angrebet har man stadig topscorer Pieroni – men har mistet Luyindula. Og man har ganske vist købt hele tre angribere, men ingen af dem ser umiddelbart ud til at kunne træde i Peggies fodspor. Jelen er polsk landsholdsangriber, men gjorde ikke meget væsen af sig ved VM og havde i det hele taget ikke en god sæson sidst. Det samme med rumænske Niculae. Så er der Jelens purunge landsmand Oziemczuk, men han er nok købt til udvikling, ikke umiddelbart til spilletid i større omfang. Løsningen kunne være at lade Akalé være hængende støtte til Pieroni.

Auxerre har fået ny træner, den normalt defensivt orienterede Fernandez (der ved gud ofte spillede med 5 mand i forsvaret i Marseille!). Gad vide hvordan han vil stille op i Auxerre? Evt med en fem-mands-midtbane og kun én angriber? Lad os se.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: I Lyon, hvor han ikke fik den store spilletid, har man hentet den knalddygtige spilfordeler Pedretti, der indtil han gik i frø i Lyon, var at regne som et af landets største talenter. Et virkelig interessant indkøb, ligner lige præcis det Auxerre havde brug for.
Og så har man i øvrigt også styrket angrebet, med købet af den farlige senegaleser N´Diaye, senest Ajaccio.

Tilgang:
Is.Ba (Midtbane. 25 år. Châteauroux, 2. div.)
Basso (Målmand. 27 år. Viking Stavanger)
J.Fernandez (Træner. Marseille)
Jelen (Angriber. 25 år. Wisla Plock, 02/03: 26/8. 03/04: 26/18. 04/05: 23/12. 05/06: 25/7)
Niculae (Angriber. 24 år. Rapid Bucarest. 04/05: 20/14. 05/06: 27/7)
Oziemczuk (Angriber. 18 år. Gornik Leczna. 05/06: 16/3)
F.Thomas (Midtbane. 26 år. Le Mans)
Yebda (Midtbane. 22 år. Laval, 2. div.)

Pedretti (Midtbane. Lyon)
N´Diaye (Angreb. Ajaccio)

Afgang:
Ciani (Reserve. Lorient)
M.Coulibaly (forsvar. Reserve. Istres)
Hamel (Reservemålmand. Marseille)
Lachuer (Højre-midtbane. Fast. Troyes)
Poyet (Angriber. Fast. Dijon)
Santini (Træner)
Suriano (Reserve. Istres)
Vignaud (Reserve. Rouen)
Violeau (Defensiv midtbane. Fast. Karrierestop)
Berson (Defensiv midtbane. Fast/marginal)
Luyindula (Angreb. Fast)

Sommerkampe
...
15/7 Toto-cup: Auxerre-Farul (4-1)
22/7 Toto: Farul-Auxerre 1-0
29/7 Cardiff-Auxerre 1-1

Bordeaux

OP

Placering i 05/06: Nr 2.
Bud på placering i 06/07: 2-4


Deltager i Champions League-gruppespillet.

Nøglespillere: Målmand Ramé, hele forsvaret, midtbanemand Micoud, angriber Chamakh

Styrker: Solidt forsvar (ligaens klart bedste i sidste sæson). God organisation.

Svagheder: Offensiven scorer for få mål (men det kan Micoud måske afhjælpe). Forsvaret er (måske) en smule smalt, dvs. skades-sårbart (så slemt er det dog ikke).

Bud på ideal-opstilling:
Chamakh - Darcheville
Micoud – Smicer/Faubert
Fernando – Mavuba
Jemmali (Marange) – Planus – Henrique - Jurietti
Ramé

Bordeaux blev lidt overraskende nr to sidste år, et godt stykke fra Lyon, javel – men til gengæld også et godt stykke foran de øvrige. Det var først og fremmest et pragt-forsvar (25 mål gik ind i 38 kampe, næstbedst var Lyon og Lille med 31), der banede vejen for successen, for offensiven var ikke særligt målfarlig, trods en lang række store navne.

Det bør klart blive bedre, da verdensklasse-spilleren Micoud er vendt hjem efter en række år i Italien og Tyskland (Werder Bremen). Micoud spillede også i Bordeaux før han drog ud, og vender således ”hjem” (selv om hans første klub var Cannes). Han er efterhånden blevet 33, men intet tyder på, at han er over-the-hill. Han spillede storartet i sidste sæson og burde nok også have været med til VM. Han er en fremragende playmaker – der også er dygtig til at smutte frem og selv putte bolden i rusen. Spørgsmålet er, om hans tilkomst vil betyde mindre spilletid til dynamiske Smicer, eller om begge skal starte inde. Jeg håber, træner Ricardo prøver det – men det kan være, at han vil prioritere den defensive organisation højest. Ligesom sidste år. Uanset hvad bør Micouds tilstedeværelse betyde flere chancer og flere mål.

Micoud er i øvrigt det eneste indkøb – derudover har man hentet et par talenter hjem fra leje-ophold i mindre klubber.

Væk er Denilson – lidt en skam, men den finurlige brasilianer er ikke hvad han har været, og Micoud er klart mere markant. Og så har man også mistet den kontante Cheyrou på den defensive midtbane. Umiddelbart lidt bekymrende for defensiven, men Bordeaux råder over mange dygtige midtbanespillere, så det går nok.

I angrebet må makkerparret hedde hurtige Chamakh og rutinerede Darcheville, ligesom sidste år. Medmindre Luyindula (senest Auxerre, men ejet af Marseille) kommer til. Reserve vil nok igen være 36-årige Laslandes, en god joker at have på bænken.

Et virkelig stærkt hold – især hvis man lige får hentet en ekstra angriber. Og hvis man undgår for mange skader i forsvaret, der måske er lidt smalt i midten. Beto bør dog være en kompetent opbakning til de formodede førstevalg Planus og Henriques, måske har han endog erobret en startplads (han fik en svingende start, da han kom til i sidste sæson, men er en god spiller).

I stærkeste opstilling bør Bordeaux såmænd nok kunne spille (næsten) lige op med Lyon – problemet er, at mesterholdet har klasse-reserver til stort set alle pladset, mens Bordeaux fx kun har én Micoud...

Men ok, hvis Lyon fx mister Diarra, så er alt muligt. Også for Bordeaux.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Trup-bredden er styrket med tilgangen af midtbanefolkene Dalmat (tidl. Inter og Tottenham) og Wendel samt den hurtige nigerianer Enakarhire til forsvaret. Væk er dog midterforsvarer Beto.

Tilgang:
Micoud (Midtbane. 33 år. Werder Bremen)
Cid (Forsvar. 23 år. Istres, 2. div.)
Cohade (Midtbane. 22 år. Sète, 2. div.)

Enakarhire (Dynamo Moskva)
Dalmat (Midtbane, Santander)
Wendel (Cruzeiro)

Afgang:
Denilson (Offensiv midtbane. Fast/marginal)
Roux (Reservemålmand. Ajaccio)
Bruno Cheyrou (Defensiv midtbane. Fast. Bordeaux)
Beto (Midterforsvar, marginal)

Sommerkampe
...
14/7 Bordeaux-Tottenham 0-1
23/7 Benfica-Bordeaux 2-0
26/7 Schalke-Bordeaux 3-1
28/7 Werder Bremen-Bordeaux 0-1 (Micoud)

Le Mans

OP

Placering i 05/06: Nr 11.
Bud på placering i 06/07: 16-18


Nøglespillere: Målmand Pelé, forsvarer Thomas, midtbanekreatør Matsui

Styrker: Normalt en god organisation og en ditto defensiv. Især på hjemmebane (kun 8 indkasserede mål i 19 kampe).

Svagheder: Scorer for få mål. For få klassespillere. MEGET ungt og urutineret hold, især midtbanen.

Bud på ideal-opstilling:
De Melo/Grafite/Samassa
Fanchone
Matsui - Sessegnon
Romaric? - ?
Thomas - Basa/Calvé - Paolo Andre/Cerdan/Fischer - Bonnart
Pelé

Pelé - O.Thomas, Paulo André, Calvé (ou Basa), Bonnart - Fanchone, Romaric, Sessegnon, Is.Bangoura, Matsui – De Melo (ou Grafite)

Med en midterplacering klarede Le Mans sig ganske godt i sidste sæson, hvor man var oprykker.

Man kan dog godt være noget nervøs for klubben denne gang. I forvejen var der tale om et ungt hold – og nu er det da helt galt... Væk er tre markante stamspillere, forsvarer Poulard og midtbanefolkene Thomas og Hautceur, og til er kommet – ja, flere knøse. Ud over Sessegnon der har været en god mand for Créteil i anden division og som er en målfarlig offensiv midtbanemand er der næppe nogen der bare kan gå ind på holdet.

(Som et kuriosum kan nævnes, at Le Mans i sommerens løb havde Samuel Eto’os lillebror til prøvetræning – men han blev i sidste ende afvist).

Trods tabet af Poulard ser forsvaret stadig ret solidt ud, bl.a. med rutinerede Olivier Thomas – og bagved står stadig dygtige Pelé.

Men midtbanen og angrebet... Bortset fra den (dygtige) japanske kreatør Matsui (25) og Sessegnon (22) er alle midtbanefolk 21 år eller yngre! Og ud over Matsui spillede ingen af dem mere end en håndfuld kampe fra start for Le Mans i sidste sæson... Om nogen overhovedet.

Angriber Romaric kan dog nok flyttes ned på midtbanen.

I angrebet er det mindre slemt, her er den normalt hyppigt brugte Fanchone 26 år og marginalfolkene Grafite og Romaric henholdsvis 27 og 23 – resten er 22 eller yngre. Men måske er det ikke så meget rutine, men klasse, der mangles helt fremme. I sidste sæson blev marginalfolkene De Melo (tidligere i AaB) og Bangoura topscorere med 7 og 6 mål.
Men måske har man fundet en lille guldklump i 20-årige Samassa – han har i hvert fald scoret i de seneste træningskampe.

Le Mans får sandsynligvis store problemer mod hold med stærke midtbaner – og kan såmænd blive nedryknings-kandidat. Men lad os nu se. Holdet har gjort det ganske godt i træningskampene.

Tilgang:
Calvé (Forsvarer. 22 år. Sochaux)
Ib.Camara (Forsvarer. 21 år. Parma)
Louvion (Midtbane. 19 år. Cannes, 3. div.)
Paulo Andre (Forsvarer. 23 år. A.Paranaense, Brasilien)
Sessegnon (Offensiv midtbane. 22 år. Créteil, 2. div.)
Tokple (Angriber. 20 år. PSG B)
K.Touré (Midtbane. 21 år. GFCO Ajaccio, 3. div.)
Lupède (Forsvarer. 22 år. Tours)

Afgang:
Baradji (Forsvar. Reserve. Tours)
Boutabout (Reserve. Sedan)
Ekhosuhei (Angriber. Reserve. Yverdon)
Gormond (Midtbane. Reserve. Rodez)
Hautcoeur (Midtbane. Fast. Saint-Etienne)
Lisembart (Reserve)
Periatambée (Forsvar. Reserve. Niort)
Pinault (Forsvar. Reserve. Angers)
Poulard (Forsvar. Fast. Brest)
F.Thomas (Midtbane. Fast. Auxerre)
Fauré (Angreb. Marginal. Istres)
Chiumento (Midtbane. Marginal. Juventus)
La Vecchia (Højre back. Reserve. Juventus)

Sommerkampe
...
21/7 Lille-Le Mans 1-2
27/7 Bochum-Le Mans 2-1
29/7 Le Mans-Nantes 1-0

Lens

OP

Placering i 05/06: Nr 4
Bud på placering i 06/07: 5-7


Deltager i UEFA Cuppen – med fra sidste runde før gruppespillet, dvs. d. 14. og 28. september

Nøglespillere: Målmand Itandje, midterforsvarer Hilton, midtbanemand/forsvarer Demont, midtbanefolkene Diarra og Seydou Keita, angriberne Cousin og Aruna Dindane

Styrker: God organisation. Svær at slå (kun 6 nederlag i sidste sæson), især på hjemmebane (1 tab). Farlige folk fremme der kan afgøre en kamp på egen hånd.

Svagheder: For mange uafgjorte (i sidste sæson 18 ud af 38)

Bud på ideal-opstilling:
Cousin
Thomert (Jussie) – Dindane
Seydou Keita - Diarra – Demont/
Jabi/Vignal – Hilton – Coulibaly - Vignal/Demont
Itandje

Lens fik en fin fjerdeplads i sidste sæson – og har holdet til at gøre det lige så godt i år. Dog bør man hente en ekstra angriber eller to. Og så skal man helst holde fast i den dygtige defensive midtbanemand Diarra.

Forsvaret var blandt ligaens mest solide i sidste sæson. Denne gang har man solgt venstreback Assou-Ekotti, men gjort nogle indkøb der mere end kompenserer. Den tidligere Lens-venstreback Jabi er hentet hjem fra Ajaccio i 2. division. Og så har man gjort et decideret kup ved at hente Vignal i Portsmouth, hvor han ikke havde udsigt til spilletid under ærkefjolset Harry Redknapp. Vignal, der røg til Liverpool som 19-årig og derefter blev udlejet til diverse klubber (blandt andet Glasgow Rangers, hvor han gjorde det flot og vandt mesterskabet) er to-fodet og kan bruges på begge backpladser. Hvis Jabi er god nok til at tage venstrebacken, kan Vignal bruges til højre – og dermed kan dygtige Demont komme op på midtbanen, hvor han egentlig hører til (hele sidste sæson blev han brugt som højreback – og gjorde det selvfølgelig fremragende).

Til midtbanen har Lens hentet diverse talenter. Det ser godt ud – for der er i forvejen en rutineret, knalddygtig base. Landsholdsmand Diarra styrer defensiven, og så er der gode folk som (ny anfører) Seydou Keita (og Demont).

Diarra kan dog være på vej væk - i givet fald en klar svækkelse.

Offensiven har mistet farlige Frau og ikke hentet erstatning. Umiddelbart går det nok, for i Cousin har man en dygtig centerforward, i Dindane – en af ligaens bedste – en fremragende hængende angriber – og i Thomert og Jussie hurtige fløjspillere. Men der er ikke meget at gøre godt med i tilfælde af skader (Jemaa er en talentfuld reserve, men normalt langt fra Cousins niveau). Og eftersom man er med i UEFA Cuppen, burde man i øvrigt også kunne lave noget rotation...

Man må derfor håbe for Lens, at klubben napper en angriber før transfervinduet lukker.

Og mens disse linjer skrives (1. august), ser jeg, at Cousin netop har brækket næsen. Uha. Han kan nok spille med en maske – men skader kan altså forekomme...

Resultaterne i træningskampene har i øvrigt ikke været særligt gode; det er dog svært at sige, om det fortæller særligt meget om holdets formåen, når det gælder.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Ved at sælge den meget markante defensive midtbanespiller Diarra til Lyon har Lens skudt sig selv i foden mht ambitionerne for denne sæson. Et kæmpe-tab.
Hentet er så to serbere, som jeg ikke kender noget til, men helt dårlige er de næppe (kommer fra Røde Stjerne).

Tilgang:
Boukari (Midtbane. 19 år. Châteauroux, 2. div.)
Sidi Keita (Midtbane. 21 år. Strasbourg)
Ramos (Midtbane. 23 år. Châteauroux, 2. div.)
Vignal (Back (kan bruges i begge sider, er to-fodet. 25 år. Portsmouth. Tidl. Glasgow Rangers, Liverpool, etc.)
Diane (Midtbane. 24 år. Bastia, 2. div. Tidl. Lens)
Jabi (Forsvar (venstreback). 25 år. Ajaccio. Tidl. Lens)
L.Malouda (Midtbane. 22 år. Istres, 2. div. Tidl. Lens)

Bisevac (forsvar. Røde Stjerne)
Kovacevic (midtbane. Røde Stjerne)

Afgang:
Assou-Ekotto (Venstreback. Fast. Tottenham)
Furtado (Reserve)
Kebe (Reserve. Châteauroux)
Khiter (Reserve. Ajaccio)
Lachor (Forsvar. Marginal/reserve. Sedan)
G.Rodriguez (Forsvar. Atlas de Guadalajara)
Frau (Angreb. Fast. PSG)

Diarra (Defensiv midtbane. Fast. Lyon)

Sommerkampe
...
15/7 Lens-Saint Etienne 0-2
18/7 Mouscron-Lens 1-3
22/7 Lens-Arabiske Emirater 3-0
26/7 Lens-Rennes 2-3
29/7 Nice-Lens 3-1

Lille

OP

Placering i 05/06: Nr 3
Bud på placering i 06/07: 5-7


Deltager i Champions League – fra 3. kvalifikationsrunde, hvor man møder Debreceni (HUN) eller Rabotnicki (MKD) d. 8. og d. 23. august.

Nøglespillere: Venstreback og anfører Tafforeau, midtbanefolkene Makoun og Dumont, offensivmand Acimovic, angriber Odemwingie

Styrker: En bred, alsidig, homogen trup, hvor holdet stadig spiller godt, selv når diverse normale startere er ude med skader. Et virkelig solidt forsvar. Stærk hjemmebane.

Svagheder: Scorer ind i mellem for få mål (en god sæsonafslutning gjorde dog Lille til ligaens næstmest scorende i sidste sæson!).

Bud på ideal-opstilling:
Odemwingie (Youla)
Debuchy/Bastos - Bodmer - Cabaye/Keita
Makoun – Dumont
Tafforeau – Schmitz – Plestan/Tavlaridis - Chalmé/Lichsteiner
Sylva

At Lille er farlig for enhver, viste holdet i december sidste år, hvor det blev til 3-1-sejr i Lyon. Den relativt lille klub har været med i toppen af fransk fodbold de seneste år og har fået banket en god trup sammen. En god organisation og en giftig kontrafase. Holdet kan dog også, hvis det er vilkårene, sætte sig på en vrangvillig modstander. Lilles presspil foregår konstant og over hele banen. Sidste sæsons tredjeplads kan måske godt gentages. Ganske vist skal man også bruge energi på Champions League (hvis gruppespillet nås), men den ”bekymring” havde klubben også i sidste sæson.

Det vigtige er, at Lille har bevaret stort set hele sin stamspiller-kerne. Tre spillere, der blev ret hyppigt brugt, er væk (midtbanemand Dernis samt angriberne Moussilou og Aboucherouane, men ingen der ikke kunne undværes. Der er dog snak om salg af flere spillere – og et tab af fx midtbanemand Makoun (ønskes af Lyon – og nok især, hvis mestrene mister Diarra) ville bestemt svække. Det samme, om end i mindre grad, ville afgang af midtbanemand/forsvarer Chalmé og forsvarer Tavlaridis.

Det svageste punkt på Lilles hold er pudsigt nok (usædvanligt for franske hold) målmand Sylva. Han kan være fremragende, men han kan også droppe, så man må sig forbarme.

Heldigvis har man i øvrigt et solidt forsvar – næstbedst (sammen med Lyon og Nice) i sidste sæson efter Bordeaux. Også selv om man gør flittigt brug af rotation.

Hvad man også gør i de andre kæder. På midtbanen er det slående, at en mand som Dumont – en fremragende spiller på højre side af den defensive midtbane, nok klubbens største talent og en potentiel anfører – kun fik 8 kampe fra start sidste år. Og alligevel gik det jo meget godt for holdet. Men han var en del skadet –hvis han er klar i år, får holdet et ekstra boost.

Det samme med en anden klassespiller, offensivmanden Acimovic. Også han var ude det meste af sidste sæson – og også han vil, i kampklar stand, være en gave til de fleste hold.

Angrebet var en smule tyndt ud i sidste sæson, hvor stort set kun Odemwingie kunne score. Nu har man afhændet den kvalitets-svingende Moussilou, og hentet to spændende spillere: Youla var en meget markant spiller for bundholdet Metz i foråret, og Audel er et talent, der har været på græs i 2. division i en enkelt sæson. Og så har man jo stadig folk som Keita og Gygax...

Stadig må man sige, at angrebet umiddelbart mangler en smule i forhold til de øvrige topklubber. Men man skal aldrig sige aldrig med Lille. Tværtimod: År efter år præsterer den nordfranske klub. Get used to it.

Man har til den offensive midtbane hentet brasilianske Bastos, en efter sigende ganske god spiller (om end han ikke spillede for Paranaense i foråret).

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Offensivmanden Acimovic er blevet afhændet. Umiddelbart et klart tab, men omvendt har han været meget skadet.

Tilgang:
Bastos (Midtbane. 23 år. Paranaense. Ikke spillet turneringskampe i 2006)
Youla (Angreb. 24 år. Metz/Besiktas. 16 kampe i 2006 for Metz; 1 mål, men også diverse oplæg)
Audel (Angreb. 23 år. Lorient, 2. div. 05/06: 30 kampe/8 mål. Tidl. Lille)

Afgang:
Barralon (Reserve. Reims)
Dante (Reserve. Charleroi)
Dernis (Midtbane. Fast/marginal. Saint-Etienne)
Lacroix (Reserve. Entente SSG)
Moussilou (Angreb. Fast/marginal. Nice)
L.Touré (Reserve. Gueugnon)
Aboucherouane (Angreb. Fast/marginal. Raja Casablanca)

Acimovic (midtbane. fast/marginal)

Sommerkampe
...
15/7 Lille-Amiens 2-0
21/7 Le Mans-Lille 2-1
27/7 Lille-Marseille 2-3
29/7 Lille-Lorient 2-1

Lorient

OP

Placering i 05/06: Nr 3 i anden division
Bud på placering i 06/07: 19-20


Nøglespillere: Forsvarer Moullec, offensiv midtbanemand Le Pen

Styrker: Solidt forsvar (klart bedst i 2. division i sidste sæson, med 26 indkassede mål i kampe

Svagheder: Manglende rutine, tynd trup uden ret mange klassespillere

Bud på ideal-opstilling:
Bourhani/Saïfi – MBodji (Barry)
Le Pen - Fiorése
Abriel – Mansouri
Morel - Genton/Marchal - Ciani/Medjani - Boutrouche
Audard

Lorient rykkede op via en bedre målscore end Caen, og på yderste mandat. Det er oplagt at regne klubben som nedrykningskandidat i denne sæson. Holdet havde et solidt forsvar i sidste sæson, men førstedivisionsbold er lidt noget andet.

Holdet HAR forstærket sig, men ikke voldsomt. Normalt henter oprykkere nogle rutinerede førstedivisions-vante folk til at give truppen noget rutine, og det har Lorient da også gjort. Men ud over Strasbourgs (dygtige) offensive midtbanemand Le Pen ser det ikke imponerende ud. Den rutinerede Saïfi (angreb/midtbane) er ikke ueffen, men hans mange år i den bedste række har været for bundklubber. Nåja, og så har man også hentet Fiorése, engang en knalddygtig højrefløj (kan også spille helt fremme) – men han vansmægtede uden at spille i Marseille hele sidste sæson.

Angrebet ser talentfuldt ud – man har ganske vist mistet Audel til lille, men hentet det 20-årige stortalent MBodyi i andendivisionsklubben Créteil og har i forvejen Bourhani, der også kan score – men også meget smalt. Og kan de unge gutter stå imod, når de løber ind i storklubbers klepperter? Man har dog også Saïfi og Fiorése, der kan give noget rutine.
Midtbanen har mistet stort set alle stamspillere fra seneste sæson (kun én er tilbage: Ewolo). Væk er blandt andet dygtige Ziani. Det bør tage tid, før spillet hænger ordentligt sammen.

I mellemtiden skal man satse på den solide defensiv, der endda har fået tilført 21-årige Medjani (senest Metz), en storspiller i svøb, samt Auxerre-talentet Ciani.

Alt i alt ligner Lorient en klar nedrykningskandidat.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Til angrebet er hentet Steve Marlet. Ex-landsholdsspilleren havde senest ikke den store succes i Wolfsburg og er blevet 32, men stadig en klar forstærkning.

Tilgang:
Abriel (Midtbane. 27 år. Guingamp (fast))
Cappone (Målmand. 27 år. Angers, 2. div. (fast))
Ciani (Midterforsvar. 22 år. Auxerre (reserve))
Fiorèse (Højrefløj/angreb. 31 år. Marseille (reserve – spillede slet ikke i sidste sæson))
Jallet (Midtbane. 22 år. Niort (fast))
Le Pen (Offensiv midtbane. 32 år. Strasbourg (fast))
Mansouri (Midtbane. 28 år. Châteauroux, 2. div. (fast))
Medjani (Midterforsvar. 21 år. Metz (fast). Tidligere ejet, men ikke rigtigt brugt, af Liverpool. 04/05 i Lorient)
MBodji (Angreb. 22 år. Créteil, 2. div. (fast: 36 kampe; 15 mål)
Saïfi (Midtbane/angreb. 31 år. Ajaccio, 2. div. (fast))
Dansoko (Midtbane. 24 år. Cherbourg, 3. div. (reserve))

Ayari (Samsunspor)
Marlet (Angriber. WOlfsburg)
Riou (målmand. Lyon (reserve))

Afgang:
Coué (Reserve. Clermont)
Franchi (Reserve. Entente SSG)
Gragnic (Reserve. Libourne Saint-Seurin)
Guel (Midtbane. Fast/marginal)
Le Toux (Reserve)
Leye (Reserve. Amiens)
Macé (Reserve)
Marveaux (Forsvar. Fast/marginal. Clermont)
Reset (Midtbane. Fast/marginal. FC Sion)
Salin (Reserve. Libourne Saint-Seurin)
K.Ziani (Midtbane (tredje-topscorer. Fast. Sochaux)
Audel (Angreb (næsttopscorer). Fast. Lille)
Danic (Midtbane. Fast/marginal.Troyes)
NGuema (Reserve. Rennes)

Sommerkampe
...
12/7 Lorient-Monaco 1-3
18/7 Lorient-Guingamp (2. div.) 0-0
23/7 Slovacko (Tjekiiet)-Lorient 1-0
29/7 Lille-Lorient 2-1

Lyon

OP

Placering i 05/06: Nr 1
Bud på placering i 06/07: 1 (evt. 2)


Deltager i Champions League – fra gruppespillet.

Nøglespillere: Målmand Coupet, forsvarer Cris, defensiv midtbanemand Diarra, venstrefløj Malouda, kreatør Juninho

Styrker: Uhyre svær at slå; har næsten altid et kort gemt i ærmet (typisk Wiltord med et sent mål). Et super-forsvar, med Frankrigs bedste målmand og nogle af verdens bedste midterforsvarere. En mange-facetteret offensiv, hvor oplæggene og målene kan komme fra alle sider.

Svagheder: Man savner stadig en frontmand der både kan være targetman og bomber. Hverken Carew eller Fred formåede helt at udfylde rollen i sidste sæson. Desuden lidt for stor afhængighed af Juninhos magi på midtbanen. Og af Diarras oprydning bagved...

Bud på ideal-opstilling:
Carew/Fred
Malouda – Govou/Wiltord
Juninho – Källström/Tiago/Toulalan
Diarra
Abidal – Cris – Capaca (Squillaci) – Clerc/Réveillère
Coupet

Lyon blev i sidste sæson mester for femte gang i træk (og d. 30. juli blev det til den femte supercup-titel i træk, da man hjemme besejrede PSG via straffesparkskonkurrence (begge hold sparede diverse stamspillere)). Suverænt. Den helt store forskel på lyoneserne og de andre hold var udebane-styrken: 41 point i 19 kampe (12 flere end det næstbedste udehold, og blot 2 point mindre end hjemmebane-høsten (der også var ligaens bedste).

Sideløbende med liga-successen nåede Lyon i kvartfinalen i Champions League, hvor det dog (lidt uheldigt) blev til nederlag til Milan (i 04/05 nåede man også kvartfinalen). Et fremragende hold.

Og det er bestemt ikke blevet ringere over sommeren. Alle stamspillere er der stadig, og så har man hentet to dygtige midtbanespillere i Källström og Toulalan, og en fransk landsholds-bobler i midterforsvarer Squillaci.

Det vil altså sige, at man stadig har Coupet i mål, Cris+Capaca i midterforsvaret (blandt verdens allerbedste), solide backs, en fantastisk defensiv midtbanemand i Diarra – samt en super-offensiv med den frisparks-brilliante Juninho som den kreative oplægger, sekunderet af de hurtige og driblestærke Malouda og Govou på flankerne. Og nu har man så dynamiske og målfarlige Källström og talentfulde Toulalan at gøre godt med. Især Källström må udgøre en trussel for ellers dygtige Tiago som tredjemand på midtbanen – og svenskeren kan også benyttes som central kreatør, når Juninho skal spares.

Fremme har man også gode folk – Carew er den hovedstødsstærke targetman, Fred er den farlige krybskytte, og Wiltord er den lille & hurtige – ideel som indskifter, når modstanderne er kørt trætte. Dertil kommer en lang række unge talenter.
Problemet er, at det faktisk er vældig svært at være angriber hos Lyon, paradoksalt nok. 4-3-2-1-formationen kræver af centerforwarden, at han er en targetman, der kan tage imod og holde på bolden. Det kan Carew; til gengæld kniber det med målene (kun 4 ligascoringer i 18 startkampe (plus 8 som indskifter). Fred scorede derimod fornuftige 14 styks i 31 kampe (og heraf var kun 20 fra start) – men han fungerer mindre godt som targetman...

Det er lidt overraskende, at Lyon ikke har hentet sig en ekstra klasse-angriber – men det ser ud til at transfer-energien er brugt på midtbanen. Blandt andet har man længe savlet over Marseilles fantastiske Ribéry. Kikser det, og det ser det ud til at gøre, har man også kastet snøren ud efter kroatiske Krancjar (som cirka den eneste kroat havde han et godt VM). Så man vil altså virkelig gerne hente folk til højrekanten – måske fordi Govou kan være på vej væk.

Mere dramatisk vil det være, hvis den defensive midtbanemand Diarra smutter (han ombejles af diverse storklubber). Han er nok holdets allervigtigste og mest uundværlige, som støvsuger og bodyguard for Juninho. Pga faren for hans afgang, har Lyon udvist interesse for Lilles Makoun og Olympiakos’ Yaya Touré. Men jeg tror faktisk ikke, Diarra KAN erstattes... Toulalan kunne måske være en mulighed, men lad os nu se.

Og venstrekantsmand Malouda vil næppe heller kunne erstattes.

Indtil transfervinduet lukker med udgangen af august, kan Lyon altså være i fare for at blive svækket betragteligt. For spændingen i den franske liga, må vi næsten håbe det sker... For med den nuværende trup er Lyon klar favorit til at hjemtage titlen – igen-igen. Hold som PSG, Marseille (hvis Ribéry beholdes) og Bordeaux vil snakke med, men mangler nok stadig et nøk eller to.

Meldingerne fra Lyon lyder i øvrigt på, at man ikke bare vil gå efter det sjette mesterskab i træk, men også en pokaltitel – så man kan få en double. Og så selvfølgelig (endnu mere) succes i CL.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Hulens! Lyon beholdte fløjene Malouda og Govou, men solgte faktisk Mali-manden Diarra, ligaens bedste defensive midtbanespiller - og bortset fra Coupet nok holdets mest uundværlige... Endelig udsigt til mere jævnbyrdighed i den franske liga. Men hvad gør Lyon så? Køber navnebror Alou Diarra i Lens - fransk landsholdsspiller, bl.a. med ved seneste VM. En virkelig dygtig spiller til den defensive midtbane. En kompetent, omend næppe endnu helt fuldgod, erstatning. Lyon er stadig storfavorit til at vinde titlen. Igen.

Tilgang:
Källström (Midtbane. Rennes (fast))
Squillaci (Midterforsvar. Monaco (fast))
Toulalan (Midtbane. Nantes (fast))
Hima (Midtbane. 22 år. Châteauroux, 2. div. (fast))
Idangar (Angreb. 22 år.Valenciennes, 2. div. (reserve))

Diarra (Defensiv midtbane. Lens)

Afgang:
J.Clément (Reserve. Glasgow Rangers)
Jaccard (Reserve. Bastia)
Monsoreau (Reserve. Monaco)
Truchet (Reserve. Guingamp)

M.Diarra (Defensiv midtbane. Fast. Real Madrid, Manchester Utd, Milan...)

Sommerkampe
...
17/7 Greonoble-Lyon 0-5
23/7 Lyon-Charleroi (Belgien) 3-2
25/7 Lyon-PAOK (Grækenland) 2-0
29/7 (Supercup) Lyon-PSG 1-1 (Lyon-sejr efter str.)

Marseille

OP

Placering i 05/06: Nr 5 (og pokalfinalist)
Bud på placering i 06/07: 2-4


Med i UEFA Cuppen (via toto-cuppen) – fra anden kvalifikationsrunde. Modstander er schweiziske Young Boys d. 10. og d. 24. august.

Nøglespillere: De to backs, Beye og Taiwo. Defensiv midtbanemand Cana. Højrekant/kreatør Ribéry. Angriberne Maoulida og Pagis (og Cissé).

Styrker: Fremragende offensiv, potentielt den bedste i Frankrig. En normalt solid defensiv.

Svagheder: Et urutineret midterforsvar. Taktiske problemer ind i mellem. Afhængighed af Ribéry.

Bud på ideal-opstilling:
Pagis (Cissé, når klar) - Maoulida
Oruma (Niang) - Ribéry
Cana - Lamouchi
Taiwo – Cesar – Zubar - Beye
Carasso

Hvert år lyder det: NU har Marseille holdet til at spille lige op med Lyon! Således også denne gang... Potentialet er der bestemt, men så skal man undgå skader i forsvaret (og helst forstærke det) – og beholde den store stjerne, Ribéry. Smutter han til Lyon, er mesterskabs-løbet kørt for Marseille.

På målmandsposten har man sagt farvel til gode gamle Barthez, der sluttede af med en god sæson. Afløser er dog den fremragende Carasso, så en egentlig svækkelse er det næppe.

I forsvaret har man de hurtige og stærke backs, Beye til højre og Taiwo til venstre. Bedre fås de næppe i den franske liga. De skal dog helst ikke blive skadede, for reserverne ser ikke ud af så meget; ok, men ikke prangende. Og i midterforsvaret har man mistet den rutinerede styrmand Déhu. Til gengæld har man hentet stortalentet Zubar i Caen. Et godt køb, men han er 22 år – og makker Cesar er 24 (og reserverne endnu yngre). Jeg ville foretrække, at i hvert fald én af midterforsvarerne var en rutineret rotte – og vil stærkt opfordre Marseille til at finde en sådan.

Pengene til forsvars-forstærkning kan man få ved at afhænde nogle af de pokkers mange angribere, man har samlet sig, dels pga køb, dels fordi udlejede folk er vendt tilbage. Således Bamogo og Luyindula, gode folk, men meget spilletid skal de ikke regne med at få (en af dem bør i hvert fald sælges, også selv om et salg af Luyindula til Bordeaux vil styrke en klar konkurrent). Marseille råder nemlig over knalddygtige Pagis som centerforward, og de lidt mere hængende Niang og Maoulida – hvor især sidstnævnte er en pryd, hurtig og kreativ (og målfarlig). Og så har man ved gud også købt Djibril Cissé i Liverpool. Det varer jo nok en del måneder før han er klar (brækkede jo benet kort før VM), men det siger alligevel noget om Marseilles ambitioner.

Og det kan være med til at holde på Ribéry – den store franske åbenbaring ved VM. Hans gejst og kreativitet på den offensive midtbane overgås ikke i den franske liga, og han er reelt uundværlig for Marseille-mandskabet.

Hvis Marseille skal spille offensivt, vil Ribéry nok ligge centralt og fodre et tre-mands-angreb bestående af Niang til venstre, Maoulida til højre og Pagis på centerforward-pladsen. Skal det være lidt mere defensivt, ryger Niang nok ud til fordel for dynamo Oruma, og så rykker Ribéry lidt til højre, og Maoulida en smule frem. På den defensive midtbane ligger under alle omstændigheder klassespilleren Cana (det er nok kun Lyons Diarra, der overgår den unge albaner – der dog bør blive bedre til at tøjle temperamentet (mistede fire kampe pga karantæne i sidste sæson), men det er også noget han arbejder på, meldes det) og evt den rutinerede Lamouchi. Der er snak om at hente Toulouses knalddygtige midtbanemand Emana – hvilket ville gøre Marseille-holdet endnu mere uhyggeligt. Men stadig: Hent nu også en forsvarer eller to... Og hold for guds skyld fast i Ribéry.

Hvis det sker, og hvis Lyon fx mister Diarra – ja, så er Marseille sgu en realistisk titel-udfordrer (jep, jep - sagt og hørt før).

Marseille kommer i øvrigt til sæsonstart med nogle toto-kampe i ryggen. Kan være en fordel – de efterfølgende træningskampe tyder i hvert fald på et ret trimmet Marseille-hold. Det skal dog med, at Ribéry ikke har været med i sommerens kampe og træning. Han vendte først tilbage fra sommerferie d. 31. juli.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Ribéry valgte at blive. Godt for Marseille - og for spændingen i rækken.

Tilgang:
Ha.Camara (Forsvar. 22 år. Noisy-le-Sec, 4. div.)
D.Cissé (Angreb. 25 år. Liverpool (fast))
Hamel (Reservemålmand. 30 år. Auxerre)
Sennaoui (Reservemålmand. 20 år. Strasbourg B, 4. div.
Valbuena (Midtbane. 22 år. Libourne Saint-Seurin, 3. div. (fast))
R.Zubar (Midterforsvar. 20 år. Caen, 2. div. (fast))

Bamogo (Angreb. 24 år. Nantes (fast/marginal))
Luyindula (Angreb. 27 år. Auxerre (fast))

Afgang:
Barthez (Førstemålmand)
Begeorgi (Reserve. Libourne Saint-Seurin)
Benatia (Reserve. Tours)
Bonnissel (Venstreback. Reserve)
Déhu (Midterforsvar. Fast. Levante)
Delfim (Reserve. YB Berne)
Deruda (Reserve. Libourne Saint-Seurin)
J.Fernandez (Træner. Auxerre)
Ferreira (Højreback. Reserve)
Fiorèse (Højrefløj. Reserve. Lorient)
J.Gavanon (Reservemålmand. Sochaux)
Le.NDiaye (Reserve. Strasbourg)
Meité (Midterforsvar. Reserve. Bolton)
Andre Luis (Reserve. Benfica Lisbonne)
Quesnel (Reserve. Benfica Lisbonne)

Sommerkampe
...
15/7 (Toto) Marseille- Dnipro 0-0
22/7 (Toto) Dnipro-Marseille 2-2
27/7 Lille-Marseille 2-3
29/7 Marseille-Toulouse 1-0

Monaco

OP

Placering i 05/06: Nr 10
Bud på placering i 06/07: 5-7


Nøglespillere: Midterforsvarer Givet. Den defensive midtbanemand Bernardi. Kreatør Meriem. Angrebsfyrtårn Koller.

Styrker: Mange klassespillere, stort potentiale. Fremragende ”maskinrum”, dvs. den defensive midtbane.

Svagheder: Ustabilitet – hvilket mange nye spillere nok ikke vil gøre bedre, lige med det samme.

Bud på ideal-opstilling:
Koller – Di Vaio (Grax)
Menez/Kallon – Meriem (Plasil)
Zikos (Leko) - Bernardi
Dos Santos (Veigneau/ Monsoreau) – Monsoreau – Givet – Modesto?
Roma

Som altid har Monaco handlet lystigt i sommerens løb. Og nu hvor røgen er ved at lægge sig, må man konstatere, at det ser godt ud på midtbanen og i angrebet, men at det kniber i forsvaret. Sidste års ekstremt skuffende 10.plads bør forbedres, men en topplacering bliver det næppe til. Man kan nå at forstærke forsvaret, men ganske som tidligere år vil det nok tage lang tid at få de mange nye spillere ordentligt indkorporeret på holdet, også selv om man i Bölöni har fået en virkelig kompetent træner. Jeg håber dog det bedste for det monegaskiske storhold – og potentialet er bestemt til stede, i hvert fald til en subtop-kamp.

I forsvaret mistede man i sidste sæson venstreback Evra (men fik en habil erstatning i Dos Santos). Nu har man endvidere sagt farvel til midterforsvarer Squillaci og højreback Maicon. En ren massakre! Dog har man så at sige byttet Squillaci med Monsoreau i Lyon, og det er såmænd ikke så slemt. Monsoreau fik ikke meget spilletid i Lyon, men er en virkelig god spiller – og fleksibel (kan både bruges til venstre og i midten). Og indtil videre ser det ud til, at den uhyre vigtige forsvarsstyrmand Givet bliver (Deschamps prøver at lokke ham til Juve – men come on, Didier – Serie B?). Værre er det, at man uden Maicon ikke har nogen naturlig højreback i truppen. Løsningen bliver nok Modesto, der egentlig er midterforsvarer, men KAN bruges til højre. Men det ser lidt sammenflikket ud – og hvad gør man ved skader?

Midtbanen ser derimod super-bred ud. Man har føjet kroatiske Leko til rækken af fleksible folk, der kan bruges på diverse pladser. Men førstevalgene må stadig formodes at være Zikos og Bernardi i maskinrummet, og fremragende Meriem ved roret. Hvis de kan undgå nogle af de skader, de fik i sidste sæson, har vi måske nøglen til lidt mere stabilitet.

Og offensiven har fået nogle særdeles spændende saltvandsindsprøjtninger. Ja, man har mistet afdankede Vieri samt den underpræsterende Kapo og den svingende Chevanton. Men skidt med det – for ind er kommet den fantastiske targetman Jan Koller (på vej tilbage fra en skade). Og han kan passende parres med den lille, kvikke og unge Grax – talentfuld forward med mange mål i benene fra sine år i Troyes. Og til venstre bør så ligge kæmpetalentet Menez, hentet i Sochaux. Han skal helst ligge lidt tilbage og til venstre, så han kan udnytte sin hurtighed og teknik (Menez er dog ude med en skade de første par uger). Nåja, og så er kreative Kallon vendt tilbage til klubben – han kan bruges som remplacant for Meriem eller ligge som hængende angriber.
Og så har man stadig Di Vaio - der gjorde det godt som lejesvend i sidste sæson.

Fascinerende indkøb med stort potentiale. Men jaja – de skal jo lige falde til. Et plus for Monaco er det at man i Rennes har hentet den snu træner Bölöni. Måske han kan få styr på de fyrstelige tropper. Min formodning er i hvert fald, at han kan finde ud af at bruge Meriem – ligesom han fik det bedste ud af Källström i Rennes.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Interessant. Monaco har afhændet den virkelig markante defensive midtbanemand Zikos og desuden den dygtige (men ofte skadede) angriber Chevanton. Men erstatningerne ser gode ud: Yaya Touré er en virkelig dygtig defensivmand til midtbanen og uruguayanske Vargas bombede 22 mål i 37 kampe i den argentinske liga i sidste sæson. Og så man desuden styrket forsvaret med den solide argentiner Cufre, senest Roma. Lige præcis den højreback (kan i øvrigt også spille i midterforsvaret, ja, vel også til venstre), klubben havde brug for. Han har sagt, at han egentlig helst ville blive i Rom - men at han også regner med gode oplevelser i Frankrig.

Tilgang:
Bölöni (Træner. Rennes)
Koller (Angreb. 33 år. B.Dortmund (fast))
J.Leko (Midtbane. 26 år. Dynamo Kiev (marginal))
Menez (Angreb/venstrefløj. 19 år. Sochaux (fast))
Monsoreau (Midterforsvar/venstreback. 25 år. Lyon (reserve))
Grax (Angreb. 22 år. Troyes (fast))
Kallon (Angreb. 27 år. Al Ittihad)

Bolivar (Forsvar. 26 år. Porto Alegre)
Cufre (Forsvar. 28 år. Roma (fast/marginal))
Yaya Touré (Defensiv midtbane. 23 år. Olympiakos (fast/marginal))
Vargas (Angreb. 25 år. Gimnasia La Plata (22 mål i 37 kampe i sidste sæson))

Afgang:
Biancarelli (Reservemålmand. Stopper karriere)
Cubilier (Marginal. Nantes)
Guidolin (Træner. Palermo)
Juan (Reserve. Grenoble)
Lanteri (Reserve. Metz)
Maicon (Højreback. Fast. Inter Milan)
Squillaci (Midterforsvarer. Fast. Lyon)
Vieri (Angreb. Reserve. Sampdoria)
Kapo (Angreb/marginal. Fast. Juventus Turin)

Chevanton (Angreb. Fast/marginal. Sevilla)
Zikos (Defensiv midtbane. Fast. AEK Athen)

Sommerkampe
...
12/7 Lorient-Monaco 1-3
18/7 Monaco-Cannes (2. div.) 2-0
24/7 Foggia-Monaco 0-0
27/7 Monaco-Inter 1-1
29/7 Monaco-Menton (cirka 8. div.) 6-1

Nancy

OP

Placering i 05/06: Nr 12 (og ligacup-vinder)
Bud på placering i 06/07: 13-14


Med i UEFA Cuppen pga ligacup-sejren. Med fra sidste runde før gruppespillet, dvs. d. 14. og 28. september

Nøglespillere: Forsvarer Biancalani. Midtbanemand Berenguer.

Styrker: God organisation, solid defensiv.

Svagheder: Målkarrig offensiv. Få deciderede klassespillere.

Bud på ideal-opstilling:
Dosunmo
Zerka/Curbelo
Berenguer – Sarkissian – Chretien – Gavanon/Duchemin
Diakhaté – Puygrenier – Biancalani - Lecluse
Bracigliano

Nancy var oprykker og var spået en svær sæson i 05/06 – men det gik fint, med en midterplacering og erobringen af ligacuppen (via en halvhaldig finalesejr over Nice). Dermed skal klubben deltage i Europa Cuppen. Hvis det skulle blive til deltagelse i gruppespillet, KAN det gå ud over indsatsen i ligaen. Men sidste år plagedes Nancy af en lang række skader, så truppen må kunne klare belastningen.

Nancy spiller ikke særligt attraktivt: Det er godt organiseret, defensivt orienteret bold – med fokus på destruktion af modstandernes spil (og hvis der så falder et kontramål af, er det jo bare fint).

Op til denne sæson er truppen stort set intakt. Man har ganske vist mistet topscorer Kroupi, men har hentet den dygtige nigerianer Dosunmu, der scorede 18 mål i den belgiske liga i sidste sæson. Og så har man hentet den kompetente Bastia-forsvarer Sauget.

Alt i alt burde Nancy nok igen holde sig på afstand af nedrykningspladserne – men mere end en midterplacering er holdet næppe til. Offensiven ser for tynd ud.

Her op til sæsonstart er det værd at bemærke sig, at holdet er ramt af nogle skader: Angriber Curbelo, forsvarer Diakhaté, midtbanefolkene Duchemin og Sarkisian (samt reservemålmand Sorin). Nancy har det med at klare sig nogenlunde uanset, men helt optimalt er det ikke.

Tilgang:
Dosunmu (Angreb. 26 år. Beerschot (fast; 18 mål i 31 kampe))
Sauget (Forsvar. 27 år. Bastia, 2. div. (fast))

Macaluso (River Plate)

Guerriero (Midtbane. 21 år. Raon l´Etape, 3. div. (fast))
Hamdani (Midtbane. 21 år. Raon l´Etape, 3. div. (fast))

Afgang:
D.Bakari (Reserve)
Da Costa (Forsvar. Marginal. PSV Eindhoven)
Kroupi (Angriber. Fast (topscorer). Al Wehda)

Sommerkampe
...
15/7 Nancy-Gueugnon (2. div.) 2-1
23/7 Nancy-Besiktas 1-0

Nantes

OP

Placering i 05/06: Nr 14
Bud på placering i 06/07: 13-14


Nøglespillere: Midtbanefolkene Da Rocha, Boukhari og Wilhelmsson. Angriber Diallo.

Styrker: Teknisk dygtigt pasningsspil. God talent-udruger.

Svagheder: Manglende stabilitet.

Bud på ideal-opstilling:
Diallo
Boukhari - Wilhelmsson
Da Rocha – Faé - Saïdou
Signorino – Cetto – Guillon - Cubilier
Stojkovic

Nantes havde en skuffende sæson i 05/06. Vel, holdet var ungt og urutineret, men alligevel skidt med en 14.plads. Spørgsmålet er dog, om det bliver bedre denne gang.

Man har nemlig skilt sig af med klubbens to bedste spillere, den fremragende målmand Landreau og midtbanemand Toulalan... Men hvis den nye målmand klarer ærterne, og midtbane-indkøbene hurtigt falder til, kan det såmænd godt ligne noget fra Nantes’ side.

På målmandsposten må kampen nu stå mellem rutinerede Heurtebis (kun 3 kampe sidste sæson) og den nye mand, serbiske Stojkovic – en ung kæmpe på næsten to meter. Meldingerne fra Nantes-lejren lyder på, at serberen får pladsen fra sæsonstart. Landreaus støvler kan han trods sin størrelse næppe fylde ud.

Forsvaret er blevet forstærket med Monacos kompetente og fleksible Cubilier og ser nogenlunde solidt ud.

Midtbanen har mistet Toulalan, men har stadig Da Rocha og har desuden hentet diverse spændende spillere, blandt andet den finurlige svenske venstrewing Christian "Chippen" Wilhelmsson. En klassespiller der kan bruges på begge fløje – og jeg er faktisk overrasket over at se ham i Nantes. Anskaffet er også Ajax-manden Boukhari (har scoret nogle mål i træningskampene) og Saïdou fra Galatasaray. Trods Toulalans afgang en styrket midtbane – men de mange nye folk skal jo lige spilles ind.

I det i forvejen tynde angreb har man sagt farvel til Bamogo, og det er svært at se hvem der skal være makker til ganske gode Diallo... En løsning kunne være at spille 4-5-1.

Tilgang:
Boukhari (Venstre-midtbane. 26 år. Ajax (reserve))
Cubilier (Midterforsvar/back. 27 år. Monaco (marginal/reserve))
Saïdou (Defensiv midtbane. 28 år. Galatasaray (fast/marginal))
Stojkovic (Målmand. 23 år. ER Beograd (fast/marginal))
Wilhelmsson (Højrefløj (men kan bruges i begge sider). 26 år. Anderlecht (fast))

Adriano (Atl. Mineiro)

Afgang:
Bamogo (Angreb. Fast/marginal. Marseille)
Delhommeau (Forsvar. Fast/marginal. Metz)
S.Drouin (Forsvar. Reserve. Troyes)
Glombard (Angreb. Marginal. Cardiff)
Landreau (Førstemålmand. PSG)
Quint (Reserve)
Leray (Højreback. Fast/marginal)
Pujol (Reserve. Sedan)
Toulalan (Midtbane. Fast. Lyon)

Sommerkampe
...
15/7 Nantes- FC Slovacko (Tjekkiet) 2-2
21/7 Nantes-Saint-Etienne 3-0
29/7 Le Mans-Nantes 1-0

Nice

OP

Placering i 05/06: Nr 8 (og ligacup-finalist
Bud på placering i 06/07: Nr 8-10


Nøglespillere: Forsvarer Abardonado. Defensiv midtbanemand Balmont. Offensivfolkene Koné, Vahirua og Bellion.

Styrker: Dygtig kontrafase, via nogle hurtige, teknisk dygtige offensivfolk. Solidt forsvar. God hjemmebane. Mange talenter.

Svagheder: Smal trup, især defensivt. Temmelig ungt og urutineret hold.

Bud på ideal-opstilling:
Bellion (Moussilou)
Koné – Vahirua
Echouafni – Balmont - Rool
Varrault - Abardonado – Kanté - Fanni
Gregorini

Nice er et udmærket hold – og en ottendeplads og en ligacup-finale (der dog skulle have været vundet) var ok resultater i 05/06. Man vil dog gerne lige et nøk opad i tabellen og spille med om UEFA Cup-pladsen, fx

Kan man det? Måske – men så skal man nok undgå skader. For truppen er temmelig tynd, i forsvar og på midtbanen.

Forsvaret har mistet to ret faste folk, Tchato og Traoré, hvoraf især sidstnævnte var en markant figur. Han remplaceres dog af Strasbourgs dygtige Kanté – og på højrebackpladsen skulle Fanni være skadesfri. Så det ser fint ud – om end der med kun 6 forsvarere i truppen ikke er plads til meget søgang i lazarettet...

Det samme på midtbanen, hvor maskinrummet igen kan bestå af de solide Echouafni, Balmont og Rool – men hvor man efter salget af diverse marginalfolk står lidt tyndt. Der er dog 3 unge talenter samt den rutinerede Scotto at tage af.

I offensiven har man afhændet Bagayoko, men fået den talentfulde Lille-mand Moussilou. Jeg vil dog tro, at det foretrukne trekløver i front stadig vil være Koné og Vahirua bagved centerforward Bellion. Men måske Moussilou kan stjæle en del spilletid fra enten Bellion eller Vahirua.

Tilgang:
Kanté (Forsvar. 27 år. Strasbourg (fast))
Moussilou (Angreb. 24 år. Lille (marginal))
I.Touré (Angreb. 20 år. Metalurg Donetsk)
Padovani (Angreb. 21 år. Toulon, 3. div. (reserve))
Scotto (Midtbane. 28 år. Amiens, 2. div. (fast). Tidl. Nice)

Afgang:
Bagayoko (Angreb. Fast/marginal)
Bigné (Midtbane. Marginal/reserve. Brest)
Bisconti (Midtbane. Marginal)
Boucansaud (Reserve. Troyes)
Dolci (Reserve. Bastia)
Grenet (Reserve)
Jarjat (Forsvar. Marginal. Bastia)
Lamatina (Reserve. Ferrol)
Roudet (Midtbane. Fast/marginal. Valenciennes)
Tchato (Forsvar/marginal. Fast)
Sa.Traoré (Forsvar. Fast. PSG)

Sommerkampe
...
11/7 Nice-Istres (2. div.) 2-2
15/7 Nice-Tottenham 0-1
18/7 Sochaux-Nice 1-0
21/7 Grenoble (2. div.)-Nice 0-0
22/7 Nice-Celta Vigo 2-1
29/7 Nice-Lens 3-1

PSG

OP

Placering i 05/06: Nr 9 (og pokalvinder)
Bud på placering i 06/07: 2-4


Nøglespillere: Målmand Landreau. Midterforsvarer Yepes. Midtbanefolkene M’Bami, Dhorasoo og Rothen. Angriberne Kalou og Pauleta.

Styrker: Den respekt, andre hold har, når de kommer til hovedstaden. De mange klassespillere (især Pauleta).

Svagheder: I sidste sæson: Stor ustabilitet.

Bud på ideal-opstilling:
Kalou - Pauleta
Rothen – Dhorasoo/Cissé
M’Bami (Hellebuyck/Baning) – Cesar/Cissé/Hellebuyck
Armand – Yepes – Rozehnal/Traoré - Mendy
Landreau

Landreau - B.Mendy, Rozehnal, Yepes, Armand - Baning, E.Cissé, Dhorasoo, Rothen – Kalou (ou Frau), Pauleta

PSG vil i denne sæson forsøge at gøre det bedre end i sidste, hvor det ganske vist blev til en pokalgevinst, men også til en skuffende 9.plads. Meget ringe af en af landets allerstørste klubber, hvis ikke dén største (mht tilskuer-grundlag og generelt potentiale. Lyon, PSG og Marseille er de tre største klubber – og så er der også Monaco (ikke pga tilskuer-grundlag, for det er meget lille, men pga økonomisk formåen) og Bordeaux).

Med Lacombe (trådte til halvvejs inde i sidste sæson) som træner er der dog håb om noget stabilitet (hans snuhed kunne blandt andet ses i pokalfinalen, hvor det blev til sejr over et reelt bedre Marseille-hold) – og truppen, der i forvejen var virkelig god, er blevet forstærket mærkbart. Man bør kunne være med i toppen og måske endda, hvem ved, kunne udfordre Lyon i titelkampen. Her vil mestrene være favoritter, men PSG en ikke ufarlig outsider.

PSGs bedste indkøb er helt klart landsholdsreserven Landreau, der tager pladsen mellem stængerne og dermed – sandsynligvis - endelig løser PSGs målmandsproblem. Fremragende spiller.

Til det lidt smalle forsvar har man hentet den supersolide og bomstærke Nice-midterforsvarer Sammy Traoré. En rutineret herre, og et godt køb – enten som starter ved siden af karismatiske Yepes, eller som supplement (til Rozehnal – jeg ville dog foretrække Traoré). Da man også har Paolo Cesar, en fleksibel gut der kan bruges både som back, i begge sider (og dermed remplacere både Mendy til højre og Armand til venstre), og på den defensive midtbane, ser det efterhånden ganske godt ud i den parisiske defensiv.

Indkøbt til den defensive midtbane er Saint-Etiennes virkelig gode Hellebuyck samt det høje Cameroun-talent Baning (hentet i schweiziske Arau). På tide at man får ordentligt supplement til M’Bami. Det vil vise sig, om Hellebuyck er udset som M’Bamis makker eller arvtager. M´Bami kan i øvrigt være på vej væk.

I angrebet har man forstærket sig med farlige Frau og har dermed en god mand at sætte ind, når Pauleta er ukampdygtig (hvad han i øvrigt er her i sæsonstarten, i hvert fald i første runde). Man vil næppe spille med begge inde samtidig, men måske overraskes jeg. Støtte-angriberen bør stadig være den snu og teknisk fremragende Kalou. Selv om man også har fået den dygtige Strasbourg-angriber Diané. Pauleta har i øvrigt været i Lyons søgelys – godt at PSG holdt fast i den portugisiske guldklump, sidste sæsons ligatopscorer.

Et storartet hold. Jeg ser dog en lille svaghed på den offensive midtbane. Rothen er naturligvis god på venstrekanten – men Dhorasoo på spilstyrer-pladsen er ved at komme op i årene (33) og 05/06 var en skidt sæson fra hans side. Hvad gør man, hvis han ikke kan varetage dirigentstokken tilfredsstillende – der ser ikke ud til at være brugbare afløsere i truppen. Man kan naturligvis ændre strategien en smule. Lade den uhyre kreative Rothen tage mere ansvar – og til højre for ham bruge den meget dynamiske Cissé (eller evt indsætte Pancrate, der egl. er angriber, men også kan spille offensiv midtbane).

Hvis Dhorasoo har mere i sig eller hvis en anden træder i karakter, kan det gå hen at blive et stort år for PSG. Omvendt kan det bestemt også blive en ny skuffelse – jeg synes dog der er mere gods i truppen end længe set.

PSG spillede i øvrigt supercup mod Lyon d. 30. juli. På udebane blev det 1-1 – og så tab på straffespark. Lyon savnede en lang række stamspillere, men PSG stillede også uden folk som Pauleta, Dhorasoo og M’Bami (og Kalou, der først kom ind efter pausen). På forhånd var det ventet at PSG ville mangle luft – men pariserne var godt organiserede, gjorde det virkelig godt og havde reelt fortjent at vinde.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Så har PSG gjort det igen. Ikke bare solgt en markant spiller - den defensive midtbanemand M´Bami. Men solgt ham til en konkurrent: Marseille. Der forud for sidste sæson også snuppede Cana.
Tilbage står en PSG-midtbane uden defensive holdepunkter. Jep, man har hentet Hellebuyck og Baning, der evt kan udfylde pladsen. Evt. Men alligevel en besynderlig transaktion og en klar svækkelse af truppen.

Tilgang:
Baning (Defensiv midtbane. 21 år. FC Aarau (fast))
Diané (Angreb. 24 år. Strasbourg (fast))
Frau (Angreb. 26 år. Lens (fast))
Hellebuyck (Defensiv midtbane. 27 år. Saint-Etienne (fast))
Landreau (Målmand. 27 år. Nantes (fast))
Sa.Traoré (Midterforsvar. 30 år. Nice (fast))

Afgang:
Badiane (Reserve. Sedan)
Benhamou (Reserve. Cannes)
Boskovic (Reserve.)
Bueno (Reserve.Sporting Portugal)
Haddad (Reserve.Valenciennes)
Kantari (Reserve. Strasbourg)
Ibisevic (Reserve. Aix-la-Chapelle)
Landrin (Marginal/reserve. Saint-Etienne)
Letizi (Målmand. Glasgow Rangers)

Sommerkampe
...
15/7 Tours (2. div.)-PSG 2-3
20/7 PSG-Legia W. 1-2
23/7 FC Brügge-PSG 2-0
27/7 PSG-Celta Vigo 1-1
30/7 (Supercup) Lyon-PSG 1-1

Rennes

OP

Placering i 05/06: Nr 7
Bud på placering i 06/07: 8-10


Nøglespillere: Målmand Isaksson. Forsvarerne Mensah og Melchiot. Offensivfolkene Utaka og Moreira.

Styrker: Normalt en stærk hjemmebane. Farlig offensiv. Solidt forsvar.

Svagheder: En del nye folk skal spilles ind. Ustabilitet. Lidt smal trup, midtbane- og angrebsmæssigt.

Bud på ideal-opstilling:
Utaka
Monterrubio – Moreira
M’Bia – Cheyrou – Didot/Jeunechamp
Edman – Faty/Adailton – Mensah – Melchiot
Isaksson

Rennes har Frankrigs tiendestørste budget. På den baggrund er en syvendeplads i 05/06 – der nær kunne være blevet til mere – ganske flot. Især fordi holdet hele sæsonen var stærkt plaget af skader. Som især førte til mange udskiftninger i forsvaret (og mange indkasserede mål).

Det kan dog blive svært at gentage subtop-successen – for klubben har mistet ikke bare den snu træner Bölöni, men også tre meget markante stamspillere: Midtbanefolkene Källström og Gourcuff, samt angriber Frei.

Af de tre er det svenske Kim K. der er det største tab. En fremragende midtbanedynamo: Evigt løbende, kreativ og målfarlig. En indpisker. Det unge stortalent Gourcuff (Milan) er nu også ærgerlig at miste. Og naturligvis også Frei, den schweiziske målæder, selv om han var skadet en stor del af sidste sæson, og selv om hans rolle som topscorer blev snuppet flot af Utaka.

Det skal så siges, at Rennes ikke har ligget på den lade side, men også har købt ind. Og virkelig gjort nogle gode handler – sagen er vel bare, at det kræver tid at få spillet de nye folk ind. Og en mand som Källström kan ikke sådan lige erstattes...

I øvrigt kan det blive endnu værre, hvis også førstemålmand Isaksson smutter (alle tre reservemålmænd er 21 år). Indtil videre er klasse-svenskeren dog stadig i klubben.

I forsvaret har man afhændet den dygtige midterforsvarer Ouaddou, men ingen panik – man har tre andre af slagsen, i Mensah, Faty og Adailton. Og midtbanemand Bourillon kan også bruges dernede. Til venstre er endnu en solid svensker, Edman. Og til højre har man gjort et decideret kup ved at få hollandske Melchiot, hvis kontrakt med Burmingham var udløbet. Den gamle Chelsea-spiller er en superdygtig højreback – virkelig en forstærkning. Han er LIGE kommet, så det kan godt være, man i starten har ham på bænken. Men alt i alt et virkelig godt forsvar.

Midtbanen ser mere tynd ud – men defensivt er den blevet styrket med benhårde Bruno Cheyrou.

Fremme har man ganske vist mistet Frei (og kan få problemer, hvis Utaka skades), men har hentet den rutinerede og knalddygtige Moreira i Toulouse. Kreativ, målfarlig og karismatisk. En storspiller. Med ham og Monterrubio som oplægger er man såmænd ikke helt dårligt kørende.

Idealopstillingen ser med andre ord rigtig god ud (især hvis Isaksson bliver) – men en lidt tynd trup og mange nye spillere kan betyde en svingende sæson.

Sidste nyt i forb. med lukningen af transfervinduet ved udgangen af august: Salg en endnu en uhyre markant spiller: Målmand Isaksson. Klar svækkelse - omend man i Pouplin har en ganske god keeper. Og så har man i øvrigt senest hentet rutinerede Revault i Toulouse. Så helt slemt er det ikke.

Tilgang:
Br.Cheyrou (Defensiv midtbane. 28 år. Bordeaux (fast))
Melchiot (Højreback. 29 år. Birmingham (fast))
Moreira (Angreb/offensiv midtbane. 29 år. Toulouse (fast))
Tanagro (Forsvar. 22 år. Sète, 2. div.)

Revault (målmand. Toulouse (marginal))

Afgang:
Barbosa (Reserve)
Boloni (Træner. Monaco)
Bru (Reserve)
Chaigneau (Reserve)
Frei (Angreb. Fast. Borussia Dortmund)
Gourcuff (Midtbane. Fast. Milan AC)
Kallstrom (Midtbane. Fast. Lyon)
Ouaddou (Midterforsvar. Marginal. Olympiakos)

Isaksson (Målmand. Fast. Man. City)

Sommerkampe
...
15/7 Rennes-Legia W. 1-2
22/7 Rennes-Slovan Liberec 1-0
25/7 Lens-Rennes 2-3
28/7 Rennes-Osasuna 0-0

Saint-Etienne

OP

Placering i 05/06: Nr 13
Bud på placering i 06/07: 11-12


Nøglespillere: Midterforsvarerne Camara og Hognon. Midtbanemand og kaptajn Sablé. Offensiv kreatør Feindouno. Angriber Piqionne.

Styrker: God organisation og stærkt forsvar. God kontrafase.

Svagheder: Smal trup. Ustabilitet.

Bud på ideal-opstilling:
Piqionne – Ilan
Dernis/Bilos - Feindouno
Hautcoeur/Landrin – Sablé
Ilunga – Hognon – Camara – F. Diawara
Janot

Det er svært at spå om Saint-Etiennes chancer i næste sæson, for sidste års mandskab har virkelig undergået en forvandling. Dels har man fået ny træner: Baup er væk, til er kommet rutinerede Ivan Hasek. Dels har man mistet to uhyre vigtige stabilisatorer på midtbanen: Zokora og Hellebuyck. Især førstnævnte er et kæmpe tab.

Men måske er det meget godt med en ny træner – for Baup fik altså ikke det maksimale ud af en ellers talentfuld trup. Og man har faktisk gjort nogle fornuftige indkøb.

Forsvaret er intakt, mht stamspillerne (og de er dygtige – ligesom målmand Janot) – her er det dog bekymrende, at man kun har FEM forsvarere i truppen. I tilfælde af skader ser det skidt ud – så mon ikke man prøver at få fat i par ekstra, før transfervinduet lukker.

På den defensive midtbane har man hentet to rigtig gode folk – og man har stadig anfører Sablé (og man har også stadig Perrin (om end han pt er skadet)), så selv om det lige nu ser tomt ud uden Zokora, skal det måske nok gå.

På den offensive midtbane har man fortsat Feindouno – en fremragende spiller (ombejlet –kan være på vej væk) – Og man har desuden hentet dygtige Bilos og Dernis. Helt fremme har Piqionne mistet Helder Postiga, men få