Den nye franske Ligue 1-sæson er i gang. Her er optaktsartiklens del 1 der gennemgår 10 klubber, bl.a. Lille (med Simon Kjær) og Monaco (med Falcao)...

  

Olierige PSG der vandt mesterskabet i sidste sæson, har hentet Cavani i Napoli for 60 mio euro. Det er anden sæson i træk pariserne snupper topscoreren i Serie A – sidst var det Zlatan Ibrahimovic der blev købt i Milan. Svenskeren (og forsvarsstjernen Thiago Silva) ser i øvrigt ud til at blive i Paris hvor han og Cavani kan danne en uhyggelig duo. "Verdens bedste angreb" ifølge den afgåede sportschef Leonardo.

PSG udfordres af Monaco og en russisk milliardær der har hentet Falcao, den columbianske målmaskine, i Atlético Madrid, foruden Moutinho, Carvalho, Abidal, Toulalan og flere andre stjerner...

To andre storhold, Marseille og Lyon, har færre penge at gøre godt med, men har også interessante trupper.

Købelysten smitter de øvrige Ligue 1-klubber. Den franske liga er faktisk blevet en profil fattigere, i og med at lynhurtige Aubameyang er taget fra Saint-Étienne til Dortmund, men generelt har der været mere import end eksport. Ud over Evian der har Daniel Wass på lønningslisten, er der sågar nu to ekstra danskerklubber: Lille har investeret i Simon Kjær, og Reims (overlevede 2012/13 som oprykker) har hentet FC Midtjyllands skudstærke midtbaneprofil Mads Albæk.

 

Vi går en spændende sæson i møde – så lad os komme i gang med at forberede os. Her følger gennemgange af de første (alfabetisk rækkefølge) 10 klubber i Ligue 1:

 

Ajaccio

Bastia

Bordeaux

Evian

Guingamp

Lille
Lorient
Lyon

Marseille
Monaco

 

De øvrige 10 hold klubber gennemgås i del 2.

 

Montpellier

Nantes
Nice
PSG
Reims
Rennes

Saint-Étienne
Sochaux
Toulouse
Valenciennes

Kilder: Ud over min egen mere eller mindre upålidelige hukommelse, har jeg primært brugt følgende kilder: klubbernes websites (klik på logoerne herunder), equipe.fr, football365.fr, soccerway.com, soccerwiki.org, wikipedia.com, transfermarkt.de, holdnyt.dk

Bemærk at transfervinduet stadig er åbent (indtil 1. august). Meget kan nå at ændre sig.


OP

 officiel hjemmeside

AJACCIO

 

Sølvræven Ravanelli er trænerdebutant i korsikanerklub der har udskiftet i forsvaret og fået rutineret midtbaneprofil. Nok til overlevelse for den typiske bundklub? Måske, men jeg forventer i hvert fald en tung start (angrebsstjernen Mutu er fx næppe i form endnu)...

 

Gad vide hvornår jagten går ind på sølvræve på Korsika?

 

Ny træner i Ajaccio – efter at rutinerede Albert Emon der tog over i januar efter fyringen af Dupont, afviste at forlænge sin kontrakt – er nemlig Fabrizio Ravanelli, også kaldet "Sølvræven" (han var gråhåret allerede i tyverne).

 

Ravanelli var en stjerne som spiller (Juventus etc), men har næsten ingen erfaring som træner og ingen som cheftræner på seniorplan (har været tilknyttet Juves ungdomsafdeling siden 2011). Kan han opfylde målsætningen som dels er endnu en gang at komme levende ud af bundkampen i L1, dels at vinde "Derby Corse" – dvs kampene mod lokalrivalen Bastia? 

Hjemmebane: Stade François Coty(10.660)

Træner: Fabrizio Ravanelli (2013)


Trupværdi: Cirka 28 mio euro


Budget: 22 mio euro


2011/12: Nr 16

2012/13: Nr 17


2013/14: Nr 15-18?

 

Bunden af trupværdi-listen består af syv klubber der ligger ret tæt på hinanden (dog med Guingamp som den eneste under 20 mio euro), og Ajaccio er blandt disse discountklubber.

 

Femtenederst, med et pænt spring ned til de tre nederste. Men jeg synes faktisk ikke klubbens trup er bedre end Bastias (tredjenederst) – selv om naboerne på papiret er 4 mio euro billigere. Nedrykning er bestemt et tema for Ajaccio.

 

Med stærke navne som Ochoa, Zubar, Pedretti og Mutu bør det dog kunne undgås. Hvis Ravanelli altså viser trænerevner (træningskampene tyder på en forsigtig indstilling). Men der er sket store udskiftninger i forsvaret i sommerpausen (og købet af midtbaneprofil Pedretti er helt nyt). Desuden er Mutu endnu ikke i fuldt vigør efter sin maj-skade. Der kan gå nogle runder før holdet finder sammen.

 

Bud på idealopstilling

4-3-1-2: Ochoa – Hengbart/André, Zubar, Tonucci, Bonnart – Mostefa, Faty/Pierazzi, Pedretti - Cavalli – Eduardo, Mutu

 

eller 4-2-3-1: Ochoa – Hengbart/André, Zubar, Tonucci, Bonnart – Faty/Pierazzi, Pedretti - Mostefa, Cavalli, Lasne – Mutu

 

Odds

Vinder mesterskabet

1000

Unibet
Rykker ned

2,8

Unibet

Bedste slutplacering: Ajaccio - Bastia

1,85 - 1,85

Unibet

Bedste slutplacering: Ajaccio - Evian

1,87 - 1,87

Betsafe
Ligatopscorer: Adrian Mutu

51

Bet365
Hvem scorer flest mål: Mutu - Kalou (Lille)

1,95 - 1,76

Betsafe

Første runde:
11/8 17:00 Ajaccio-St.Etienne

Sidste sæson

Ajaccio holdt sig oven vande, men som i sæsonen forinden var det med møje og besvær (tre point ned til stregen). Defensiven var for smal (omend det hjalp at Zubar kom til i januar) og for afhængig af Ochoas redninger. Og i den anden ende lykkedes det kun at nette 39 gange, trods gode folk som Mutu og Eduardo. Midtbanen manglede kreativitet.

 

I december blev træner Dupont (ansat i juni) fyret, og i januar blev ansvaret overtaget af rutinerede Emon. Det gav faktisk ikke flere point (20 mod efterårets 21), men overlevelsen blev sikret.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/ajaccio

 

Vigtigste

Ind: Pedretti, Hengbart, Bonnart, Dielna, Popescu, Porozo, Tonucci

Ud: Chalmé, Diawara, Poulard, Sammaritano

 

Ajaccio har afhændet fire stamspillere: to højrebacks: Chalmé og Diawara (der deltes om startpladsen),

den meget rutinerede midterforsvarer Poulard samt den kreative offensiv-midtbanemand Sammaritano (sidstnævnte var dog mere på bænken end på banen). 

Seneste transfernyt

29/8: Tallo (reserveangriber i Roma) skifter til Ajaccio

 

Men de ser ud til at være blevet erstattet, godt og vel endda. Til er nemlig kommet:

 

Forsvaret har fået to rutinerede højrebacks i Hengbart og Bonnart (der også kan spille til venstre), en ret uerfaren, men fleksibel spiller i Dielna (venstreback/midterforsvar, fra L2-klubben Sedan), en ung og hurtig venstreback i Popescu (fra Marseilles andethold) samt midterforsvarerne Tonucci (Serie B-klubben Cesena) og Perozo fra Venezuela.

 

Midtbanen har fået den rutinerede og kløgtige spilfordeler Pedretti.

 

Og Offensiven har fået den venstrebenede fløjspiller/angriber Arrache (L1-erfaring fra 2007-08 med Marseille og Toulouse; senest den saudiske liga)

 

Alt i alt er det ikke prangende, men dog en forstærkning i forhold til sidste år. Defensiven er bredere, og midtbanen har fået en profil.

 

Før ny sæson

Ajaccio har spillet følgende træningskampe: 3-2-sejr over CA Bastia (lillebror til SC Bastia), 1-1 mod Clermont, 1-1 mod Nîmes, 0-1-tab mod Montpellier samt 1-1 mod Toulouse.

 

I sidstnævnte kamp stillede Ravanelli med en 4-3-1-2-formation, med tre defensive midtbanefolk (Lasne, Mostefa og Pierazzi) og Cavalli som offensivt bindeled til angriberne (Eduardo og Oliech).

 

Pedretti (helt ny handel) var ikke med i truppen. Faty – fast mand på midtbanen i sidste sæson – var heller ikke med; blev skadet i marts og er åbenbart ikke klar endnu. Mutu der blev skadet i maj, var med i truppen, men startede ikke inde. Han kan være et stykke fra topformen.

 

Ravanelli ser ud til at spille temmelig forsigtigt – ikke helt dumt med et nykonstrueret forsvar.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Ochoa. Den mexicanske målmand var ofte redningsmanden i sidste sæson – og hans hurtige reaktioner bliver der nok også stærkt brug for i denne.

 

Zubar. Den 27-årige midterforsvarer vendte tilbage til Frankrig i januar, efter 3-4 år i England. Det gamle Caen- og Marseille-talent er blevet mere modent og er – især efter farvel til den rutinerede makker Poulard – en vigtig figur i Ajaccios forsvar.

 

Pedretti. Interessant nyindkøb. Han kunne ikke rigtigt sætte sig igennem i Lille – lige som det tidligere er kikset for ham i Marseille og Lyon – men han gjorde det flot for Sochaux i sin tid, og i Auxerre. Så han har det måske simpelthen bedst med at være en stor fisk i en lille sø. Er lidt langsom, men har stort overblik og en god sparketeknik. Rutineret og dygtig spilfordeler der også kan tackle.

 

Mutu. Den tidligere Serie A-stjerneangriber er blevet 34 år (og har diverse kokain og gangster-skandaler i bagagen) og har ikke samme tempo eller sult som tidligere, men scorede immervæk 11 mål i 28 kampe i sidste sæson. Klasse fornægter sig ikke. Ajaccios angreb er især farligt når Mutu har hurtige Eduardo som støtte.


 OP

BASTIA

Korsikanerne har hentet billige klassespillere og har en bedre trup end papirværdien tilsiger. Der kan gå tid før de mange nye folk svinger sammen, men nedrykning bør undgås igen...

 

I 2011 rykkede Bastia op fra Nationalligaen, i 2012 op fra L2 – og i sidste sæson blev det som oprykker til en uventet flot placering i den bedste række. Den økonomiske kollaps i 2010 (efter nedrykning fra L1 i 2005) blev altså fulgt af tre års succesoplevelser. Nu gælder det om at konsolidere sig i L1. 

Hjemmebane: Stade Armand Césari (16.480)

Træner: Frédéric Hantz (2010)


Trupværdi: Cirka 24 mio euro


Budget: 19 mio euro i 12/13


2011/12: Nr 1 i L2

2012/13: Nr 12


2013/14: Nr 12-14

 

Kan korsikanerne det – efter at have afhændet fem faste startere (inklusive topscorer Modeste og offensiv-stortalentet Thauvin)? Tjah. Der er kommet gode folk den anden vej. Truppen er godt nok ligaens tredjebilligste, men min fornemmelse siger mig at Bastia har handlet ganske fornuftigt og fået meget for pengene. Defensiven virker bredere (der mangler dog afløsning på venstrebacken hvor man kun har Palmieri – omend han gør det godt selv om han egentlig er midtbanemand) og mere rutineret end i sidste sæson, og offensiven er langt fra uden potentiale.

 

Bunden af trupværdi-listen består af syv klubber der ligger ret tæt på hinanden (dog med Guingamp som den eneste under 20 mio euro), og Bastia er blandt disse discountklubber. Nedrykning er bestemt et tema.

 

Men Bastia bør have gode chancer for at undgå nedrykning (og jeg synes klubben bør lande højere end lokalrivalen Ajaccio). Efter så stor en udskiftning kan det dog godt være der går nogle runder før tingene spiller som de skal på Korsika.

 

Bud på idealopstilling

Landreau – Diakité/Cioni, Modesto, Squillaci, Palmieri – Yatabaré, Cahuzac, Romaric, Khazri – Raspentino, Bruno/Keserü/Ilan

 

Odds

Mester

750
Unibet
Rykker ned 3,2
Unibet
Bedste slutplacering: Ajaccio - Bastia

1,85 - 1,85

Unibet

Bedste slutplacering: Bastia - Valenciennes 1,87 - 1,87
Betsafe
Ligatopscorer: Claudiu Keserü 100
Unibet
Første runde:
10/8 21:00 Nantes-Bastia

Sidste sæson

66 indkasserede mål – rækkens dårligste statistik. Og alligevel blev det til en 12.-plads – flot for en oprykker med et lille budget.

 

Bastia formåede nemlig at vinde de vigtige kampe og lod sig ikke gå på af at der ind i mellem faldt nogle øretæver.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/bastia

 

Vigtigste

Ind: Bruno, Diakité, Modesto, Squillaci, Raspentino, Romaric

Ud: Thauvin, Rothen, Faty, Marchal, Modeste, Beauvue

 

Bastia har i sommerens løb mistet fem faste startere: højreback/midterforsvarer Faty, midterforsvarer Marchal, midtbanemand Rothen, højrefløjs-stortalentet Thauvin samt angriber Modeste (topscorer med 15 mål). Desuden offensivtalentet Beauvue der ikke rigtigt kunne få en startplads. 

Seneste transfernyt:

31/8: Højrefløj Krasic (ex-Juventus og -Fenerbahce) lejes af Bastia

 

Men der er sandelig også kommet godtfolk den anden vej...

 

To forsvarere er blevet hentet i græske Olympiakos: højreback Diakité (tidligere Nice) og midterforsvarer Modesto (35 år).

 

Flere rutinerede kræfter er hentet: defensiv-midtbanemand Romaric (30) der senest mest var reserve i Zaragoza, men i Le Mans, Sevilla og Espanyol har vist sin klasse, og midterforsvarer Squillaci (32; 21 franske landskampe) der ikke kunne få spilletid i Arsenal, men næppe heller har glemt at spille fodbold.

 

Begge er hentet på fri transfer – temmelig godt i og med at der er tale om spillere der måske forstærker holdet særdeles markant.

 

Offensiven har også fået interessante folk: fløjspiller Genest (tilbage efter et år i Istres, L2), fløj/angriber Raspentino (Brest), den rumænske angriber Keserü (17 mål for L2-klubben Angers i sidste sæson) og angriber Bruno der ikke rigtigt kunne få spilletid i Lille (men når han fik chancen, gjorde han det flot).

 

Alt i alt er der måske nok umiddelbart tale om en svækkelse, men de nyankomne har bestemt potentiale.

 

Før ny sæson

Bastia har spillet følgende træningskampe: 1-2-tab mod lillebror CA Bastia, 2-0 over Evian, 1-3-tab mod Mainz samt 0-0 mod Getafe.

 

Hantz har skiftet mellem 4-4-2 og 4-3-3 i træningskampene – og er i øvrigt generelt temmeligt offensivt anlagt og ikke bleg for at tage chancer.

 

Bemærk at Romaric og Squillaci først for nyligt er kommet til Korsika. Deres første kamp var mod Getafe – Squillaci startede inde, Romaric blev skiftet ind.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Palmieri. Er egentlig venstre midtbane eller fløj – og dygtig til det – men blev i sidste sæson rykket ned på venstrebacken pga defensive skader. Og gjorde det flot. Ser ud til at skulle fortsætte på pladsen – truppen rummer nemlig umiddelbart ingen deciderede venstrebacks.

 

Romaric. Fik ikke ret meget spilletid for Zaragoza i afvigte sæson, men er en virkelig dygtig defensiv-midtbanemand (har han vist i Le Mans og Sevilla). Fri transfer for en 30-årig klassespiller? Bastias indkøbsafdeling kan meget vel have skudt papegøjen her.

 

Bruno. 21-årigt, belgisk angrebstalent. Er hurtig og teknisk dygtig. Fik aldrig rigtigt chancen i Lille (men bombede fint for den nordranske klub i træningskampe). Skiftet til Korsika kan betyde at han får sit gennembrud i L1.

 

Landreau. Rutineret klassemålmand der kom til fra Lille midtvejs i sidste sæson og straks gjorde Bastia-defensiven klart stærkere.


OP 

 officiel hjemmeside

BORDEAUX

 

Forsvarsprofil er solgt. Bredden er styrket i stedet, men truppen ser alligevel lidt tynd ud. Der er dog gode folk, og en plads over midten bør bestemt være mulig. Holdet – skades- og karantæneramt – kæmpede flot i Supercup-opgøret mod PSG...

 

Siden mesterskabet i 2008/09 (hvor der var personligheder som Diawara, Cavenaghi, Chamakh og Gourcuff) har Bordeaux konstant ligget i 5-7-lavet.

 

Nu hvor Monaco er kommet op, risikerer vinbyens klub at ryge ud af det lune leje – Bordeaux er aktuelt kun nr 8 på listen over trupværdi, har et stykke op til Lille og Rennes og pustes i nakken af Toulouse. 

Hjemmebane: Stade Jacques Chaban-Delmas (34.263)

Træner: Francis Gillot (2011)


Trupværdi: Cirka 61 mio euro


Budget: 58 mio euro


2011/12: Nr 5

2012/13: Nr 7 (desuden pokalen)


2013/14: Nr 7-9?

 

Papirværdi eller ej, synes jeg egentlig ikke Bordeaux-truppen er til mere end en plads lige over midten. Man har mistet een af ligaens allerbedste venstrebacks, og offensiven halter nok stadig. Den har gode folk som dynamiske Obraniak og hurtige Maurice-Belay, men mangler umiddelbart både noget bredde og en bomber i front.

 

Den manglende bredde kan også udgøre et problem når Bordeaux i efteråret skal bruge energi på EL-gruppespillet (som følge af en temmelig heldig pokaltitel).

 

Når det er sagt, skal det siges at Bordeaux har det med at overraske positivt når holdet fx er skadesramt. Så måske er truppen bredere end som så. Der er bestemt en del talenter.

 

Bud på idealopstilling

Carrasso – Mariano, Sané/Henrique, Planus/Bréchet, Orban – Plasil, Sané/N'Guemo – Obraniak, Maurice-Belay – Diabaté, Saivet

 

Odds

Mester

200
Unibet
Rykker ned 29
Betsafe
Bedste slutplacering: Bordeaux - Nice 1,87 - 1,87
Betsafe
Bedste slutplacering: Bordeaux - Rennes 1,65 - 2,1
Unibet
Ligatopscorer: Diabaté 100
Første runde:
10/8 21:00 Bordeaux-Monaco

Sidste sæson

Bordeaux havde en solidt defensiv (hjulpet af klassekeeper Carrasso) – ligaens tredjebedste, faktisk. Men det kneb med selv at score: med blot 40 mål var der 15 hold der scorede flere...

 

Det hjalp absolut ikke at topscorer Gouffran blev solgt i januar.

 

Det lykkedes dog at vinde pokalen – via hvad man vist kan karakterisere som lodtrækningsheld (bundholdene Troyes og Evian i semifinale og finale).

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/bordeaux

 

Vigtigste

Ind: Orban, Savic, Bréchet, Jussie

Ud: Trémoulinas

 

Bordeaux har sagt farvel til een af sine allerbedste spillere, den offensive venstreback Trémoulinas. Hans afløser, Marange, er også væk.

 

Hentet er i stedet argentinske Orban (var fast starter hos Tigre) der også kan spille i midterforsvaret. Fuldgod erstatning? Jeg tvivler. Alternativet på venstrebacken er at bruge unge Poundjé – og han virker ikke helt klar.

 

Midterforsvaret har fået mere bredde med store Savic der er tilbage fra et lejeophold i Dresden, og med rutinerede Bréchet (hentet i Troyes).

 

I angrebet (evt fløjen) er Jussie tilbage efter lejeophold i Al-Wasl, og det styrker bestemt bredden, men han har aldrig været en målsluger, og i det hele taget mangler der nok stadig en decideret bomber.

 

Der er dog kraftkarlen Diabaté (8 mål i 23 kampe, heraf 12 fra start, i sidste sæson), 22-årige Saivet (8 mål i 34 kampe, 23 fra start, i sidste sæson) og 20-årige Rolan der ikke nåede at nette i sine 7 Bordeaux-kampe i sidste sæson, men som scorede 8 gange i 15 kampe i Uruguay i efteråret.

 

Før ny sæson

Op til den nye sæson (der indbefatter Europa League-gruppespil fra 19. september) har Bordeaux spillet følgende træningskampe: 3-3 mod Benfica, 0-0 mod Evian, 1-2-tab mos Zulte-Waregem, 2-1 over Mechelen, 3-1 over Barnsley og 1-2-tab mod Middlesbrough.

 

Spørgsmålet er om Gillot ligesom sidste sæson ind i mellem vil spille med tre mand i midterforsvaret. Det kunne han gøre fordi han i Mariano og Trémoulinas havde to angrebsivrige og -dygtige backs – men nu er sidstnævnte jo væk.

 

Bemærk at nyindkøbte Orban – der nok er hentet for at erstatte Trémoulinas på venstrebacken – først ankom til Bordeaux 2. august. Der kan gå noget tid før han er faldet helt til.

 

Bordeaux tog hul på sæsonen med supercup-kampen 3. august mod PSG: PSG vandt 2-1 på to sene mål, efter at et skades- og karantæneramt Bordeaux-hold (mod spil og chancer) havde bragt sig foran i første halvleg.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Carrasso. Een af ligaens bedste målmænd.

 

Diabaté. Stor og stærk angriber der holdt et pænt scoringssnit i sidste sæson – kan han øge det?

 

Obraniak. Dynamisk offensivmand med et godt skud og fin næse for målchancer.


OP 


 officiel hjemmeside
EVIAN

Danskerklubben (Wass får måske selskab af Jesper Hansen) med lille budget har mistet topscorer Khelifa. Andre er kommet til, men holdet skal nok igen kæmpe for at undgå nedrykning. Træningskampene har set tunge ud, senest med fortjent tab mod fjerdedivisionshold...

I 2012/13 kunne Evian ikke gentage den flotte niendeplads fra L1-debutsæsonen i 2011/12. Men den lille østfranske danskerklub undgik at rykke ned – og var endda i pokalfinalen – så skuffet har man næppe været. 

Hjemmebane: Parc des Sports (15.660)

Træner: Pascal Dupraz (2012)


Trupværdi: Cirka 26 mio euro


Budget: 28 mio kr


2011/12: Nr 9

2012/13: Nr 16


2013/14: Nr 15-18?

 

Bunden af trupværdi-listen består af syv klubber der ligger ret tæt på hinanden (dog med Guingamp som den eneste under 20 mio euro), og Evian er blandt disse discountklubber. Nedrykning er bestemt et tema.

 

Klarer man skærene? Chancerne er ok, men der skal nok igen kæmpes for det. Topscorer Khelifa er solgt, men truppen ser bedre ud på andre områder. Og Evian er i øvrigt stadig en danskerklub. Den dynamiske kantstpiller Daniel Wass er der endnu – og måske tager Jesper Hansen over hvor Stephan Andersen slap...

 

Bud på idealopstilling

4-4-2 eller 4-3-2-1: Hansen/Laquait – Djédjé, Mongongu, Angoula/Mensah, Wass – Benezet, Sorlin, Koné, Barbosa – Bérigaud, Escobar/Ruben

 

Odds

Mester

751
Rykker ned 2,7
Betsafe
Slutplacering: Evian - Reims 1,75 - 1,95
Unibet
Slutplacering: Evian - Ajaccio 1,87 - 1,87
Betsafe
Ligatopscorer: Khelifa 60
Betsafe
Ligatopscorer: Sagbo 101
Første runde:
10/8 21:00 Evian-Sochaux
 

Sidste sæson

Evian lå til at rykke ned – men en slutspurt med to sejre i de tre sidste runder betød overlevelse, med to point ned til stregen.

 

Holdet havde pænt gang i målscoringen (omend ikke så mange som i sæsonen forinden), især ved Khelifa (13, 1 på straffe) og Barbosa (8), men lukkede også mange ind.

 

Sideløbende lykkedes det at komme i pokalfinalen (undervejs blev PSG såmænd slået ud – på Evians hjemmebane naturligvis; i Paris tabte Evian 0-4 i december) – men Bordeaux vandt 3-2.

 

Daniel Wass var fast starter gennem hele sæsonen – mest som venstreback – men målmand Stephan Andersen blev sat af (og er nu solgt).

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/evian-thonon-gaillard 

Seneste transfer-nyt: 

12/8: Målmand Jesper Hansen skifter til Evian fra FCN 

16/8: Defensiv-midtbanemand Rabiu skifter til den russiske liga

25/8 Angriber Ruben (hurtig herre) lejes hos Dynamo Kiev

Defensiv-midtbanemand Tié Bi er på vej væk

 

Vigtigste:

Ind: Benezet, Bertoglio, Escobar, Sougou, Marco Ruben, (Hansen?)

Ud: Ninkovic, Stephan Andersen, Khelifa

 

Måske

Ind: Muratori

 

Evian har afhændet et lille dusin spillere i sommerens løb, men kun to var faste startere. Til gengæld markante: angriber og topscorer Khelifa er taget til Marseille, og midtbanemand Ninkovic er vendt tilbage til Røde Stjerne Beograd efter at halvt års lejeophold i Haute-Savoie.

 

Blandt de rejste er den danske landsholdsmålmand Stephan Andersen der havde en startplads i Evian i 2011/12, men var på bænken i det meste af seneste sæson. Nu er han i spanske Real Betis.

 

I stedet er der sørme en anden dansk målmand der ser ud til at prøve chancen i Evian – FCNs Jesper Hansen. Hvorfor er han ikke skræmt af Stephan Andersens eksempel? Godt spørgsmål. Et bud er at han mener at førstekeeper Laquait, som er 36 år, kan slås af. Jeg er i givet fald ikke uenig. Den hurtige shotstopper Jesper Hansen kunne godt have en fremtid i Evian (selv om han, ligesom Andersen, har det med at droppe fælt ind i mellem) – men det kræver at han vil kæmpe for det. For Laquait har tjent klubben trofast.

 

Det skal dog bemærkes at Hansens Evian-skifte så vidt jeg ved ikke er officielt endnu. Skiftet skulle efter sigende ske efter FCNs CL-kvalkampe mod Zenit.

 

Hentet er under alle omstændigheder fløjspiller Benezet (9 mål i 33 kampe for L2-klubben Nîmes i sidste sæson), midtbanemand Bertoglio (ikke ret meget spilletid i de seneste sæsoner i Dynamo Kiev og brasilanske Gremio) og den hurtige angriber/venstrefløj Escobar (Deportivo Cali i Columbia). Senest har man desuden fået Marseilles fløjreserve Sougou og Dynamo Kiev-angriberen Marco Ruben (også han var mest reserve).

 

Og så er nogle unge fyre hentet op fra andetholdet, herunder en 19-årig angriber ved navn Thomasson der det nordisk klingende navn til trods er fransk statsborger. Og en 20-årig back, Sabaly, er hentet på PSGs andethold. Konkurrent til Daniel Wass? Nok mest ment som reserve.

 

Wass kan dog få konkurrence hvis Muratori hentes i Nancy.

 

Før ny sæson

Evian har spillet følgende træningskampe: 1-0-sejr over Nantes, 0-0 mod Bordeaux, 0-2-tab mod Bastia, 4-1-sejr over Jura Sud, 0-1-tab mod Mainz samt 1-2-tab mod Cannes.

 

Her var Cannes (fra den fjerdebedste række!) temmelig overlegen. Evian ser hverken fysisk eller spillemæssigt ud til at være helt på plads efter sommeren.

 

Centreforwarden har primært været 21-årige Nsikulu (Bérigaud mod Cannes). Men Khelifas erstatning ligner nu snarere nyindkøbet Escobar. Kan han udfylde støvlerne?

Derudover er det værd at notere at træner Dupraz i træningskampene, så vidt jeg kan se, har spillet en slags 4-2-3-1. Spørgsmålet er om han også vil gøre det i den nye sæson, eller om der køres lidt mere forsigtigt med tre defensivfolk på midtbanen.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Barbosa. Han er blevet 37, og det kan godt være han skal spares i nogle kampe, men helt kan man næppe undvære den rutinerede offensiv-midtbanemand. Han har nemlig et flot målsnit: 8 mål i hver af de seneste 2 sæsoner.

 

Wass. Det er måske en tilsnigelse at kalde danskeren nøglespiller, men selv uden rød-hvide briller må man sige at den dynamiske kantspiller (primært back, men kan også sagtens spille fløj – i begge sider) har været blandt holdets bedste i de seneste to sæsoner. Er bedst som venstreback.


OP  

 officiel hjemmeside

GUINGAMP

Den lille Bretagne-klub rykker nok ned igen. Sommerindkøbene har tilført noget ekstra L1-rutine, men næppe tilstrækkeligt. Trup ser stadig smal ud (især i midterforsvaret). Og spørgsmålet er om topscorer Yatabaré mon også kan bombe i L1?

Guingamp er tilbage i den bedste række efter 10 år i de lavere rækker. Nogle år der ikke var uden succes – i 2009 vandt man således, som L2-klub, på sensationel vis pokalturneringen med finalesejr over Bretagne-storebror Rennes. Men sæsonen efter bød såmænd på nedrykning til Nationalligaen...

 

Dette er den bretonske klubs tredje forsøg på at klare sig i det bedste selskab – sidst holdt man ud i fire år. 

Hjemmebane: Stade du Roudourou (18.250)

Træner: Jocelyn Gourvennec (2010)


Trupværdi: Cirka 18 mio euro


Budget: 22 mio euro


2011/12: Nr 7 i L2

2012/13: Nr 2 i L2


2013/14: Nr 17-20

 

Denne gang?

 

Bunden af trupværdi-listen består af syv klubber der ligger ret tæt på hinanden, og Guingamp er blandt disse discountklubber – ja, er faktisk den eneste under 20 mio euro. Så nedrykning er i høj grad et tema. Og selv om overlevelse ikke ser umuligt ud, må den bretonske klub nok siges at være et oplagt bud på en nedrykker.

 

Statistikken siger dog at typisk ryger kun een af de tre oprykkere retur med det samme – kun fire gange ud af de seneste 20 år er to oprykkere røget lukt ned igen. 12 gange er een oprykker havnet med sorteper (og fire gange har alle tre oprykkere klaret skærene).

Og Guingamp er måske nok mindre oplagt end Nantes, selv om oprykningskollegaen på papiret har en dyrere trup. Guingamp har nemlig, især efter nogle fornuftige sommerindkøb, en trup der er noget mere L1-rutineret.

 

Stadig ser truppen dog smal (især i midterforsvaret) og uerfaren ud. En mand som Yatabaré imponerede i sidste sæson med 22 rene træffere, men sidst han var i L2, i 09/10 med Boulogne, blev det kun til 2 mål.

 

Bud på idealopstilling

4-4-2: Samassa – Martins-Pereira, Sorbon, Kerbrat, Lemaître – Beauvue/Langil, Mathis, Sanhkaré, Beauvue/Giresse – Mandanne, Yatabaré

 

Odds/Spilforslag

Mester

1001
Rykker ned 2
Betsafe
Slutplacering: Guingamp - Nantes 1,87 - 1,87
Betsafe
Slutplacering: Guingamp - Nantes
(Hvis ikke værdi, så tæt på. 
Jeg ser Guingamp som lille favorit)
1,95 - 1,75
Unibet
Ligatopscorer: Yatabaré 75
Unibet
Første runde:
11/8 21:00 Guingamp-Marseille

Sidste sæson

Guingamp blev nr 2 i L2. Defensiven var langt fra dirkefri – 38 indkasserede mål – men til gengæld var offensiven dygtig med 63 kasser (kun eet færre end Monaco). Heraf blev 22 sat ind af angriber Yatabaré.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/guingamp

 

Vigtigste:

Ind: Sankharé, Beauvue, Langil, N'Dy Assembé, Sorbon

Ud: Bellugou, Imbula

 

To af sidste sæsons stamspillere har sagt farvel: midterforsvarer Bellugou og den vigtige defensiv-midtbanemand Imbula. 

Seneste transfer-nyt:

Topscorer Yatabaré der ellers var meldt på vej væk, har forlænget sin kontrakt med Guingamp.

 

Men alt i alt er truppen blevet forstærket. Til er nemlig kommet:

 

Målmand N'Dy Assembé der har temmelig meget L1-erfaring, men som i foråret mistede sin startplads hos Nancy. I Guingamp skal han kæmpe om pladsen med 23-årige Samassa der har været førstekeeper siden 2010-11, dvs har været med nede i Nationalligaen. Assembé har rutinen, men kæmpestore Samassa har nok det største talent og har fordel af at kende holdet.

 

Den rutinerede universal-forsvarer Sorbon der senest var i L2 med Caen, men også har flere L1-sæsoner i bagagen.

 

Defensiv-midtbanemand Sankharé der gjorde det godt for Valenciennes i foråret.

 

Fløj/offensiv-midtbanemand Beauvue – der viste nydelige ting hos Bastia i foråret, men ikke helt kunne tilspille sig en fast plads.

 

Fløj/angriber Langil der senest var hos Auxerre i L2, men tidligere har forsøgt sig i L1 (uden succes).

 

Før ny sæson

Guingamp har spillet følgende træningskampe: 0-0 mod Vannes, 1-0-sejr over Nantes, 3-1-sejr over Brest samt 1-1 mod Rennes.

 

I sidstnævnte kamp (hvor Rennes stillede meget reservepræget) stillede Guingamp i en 4-4-2-formation. Værd at bemærke er at nytilkomne Sorbon ikke var med. Ditto med rutinerede og store Cerdan der har været ude siden januar. Det betyder, så vidt jeg kan vurdere, et temmelig svækket midterforsvar.

 

Mod Rennes stillede man med Kerbrat der egentlig er midtbanemand, og 21-årige Sankoh – ikke ideelt.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Mathis/Sankharé. Mathis er 32 år og holdets anfører. Han og den nytilkomne, talentfulde Sankharé skal efter alt at dømme udgøre den defensive midtbane. Det ligner et godt makkerpar, og man må for Guingamp håbe at de to undgår skader.

 

Giresse. Den lille offensiv-midtbanemand/venstrefløj med fornavnet Thjbault og det forpligtende efternavn (faderen var en del af den fremragende Frankrigs-midtbane i 80'erne: Platini, Tigana, Fernandez og Giresse) har en elegant venstrepote og samtidig en god næse for målchancer. Han scorede 9 mål (1 på straffe) i sidste sæson. Men sin rutine (han er 32 og L1-erfaring fra sin tid i Toulouse) ligner han alt i alt en vigtig mand for Guingamp. Der er dog andre der kan udfylde pladsen, fx Langil eller Beauvue.

 

Yatabaré. Den 27-årige angriber nettede 22 gange i sidste sæson – nok til at blive L2-topscorer. Men kan han også i den bedste række? Sidst han prøvede, i 09/10, gik det ikke ret godt.

 

Følgende klip viser en spiller der ikke dribler synderligt elegant, men er fysisk stærk og med en nydelig sparketeknik:

 OP

 officiel hjemmeside

LILLE

Som altid har Lille solgt ud, men interessante erstatninger er hentet (herunder Simon Kjær og det offensive stortalent Thauvin), og ny træner giver nye impulser. Ny subtop-placering kunne ligge i kortene (medmindre topscorer Kalou smutter) ...

 

Lille fortsætter traditionen med at sælge ud af arvesølvet – hver sommer drager diverse nøglespillere typisk bort, og denne er ingen undtagelse. Samtidig har klubben dog generelt været dygtig til at finde nye folk til at tage over, men det kneb sidste år der med en sjetteplads gav den dårligste placering siden 2008. 

Hjemmebane: Stade Pierre-Mauroy (50.186)

Træner: René Girard (2013)


Trupværdi: Cirka 75 mio euro


Budget: 75 mio euro


2011/12: Nr 3

2012/13: Nr 6


2013/14: 5-8?

 

Hvordan går det denne gang? Jeg er ikke så bekymret over de folk der pt er solgt denne sommer – de er blevet nydeligt erstattet, synes jeg. HVIS altså højrekants-stortalentet Thauvin (købt i Bastia) rent faktisk kommer til Lille (Marseille har budt på ham), men det gør han sandsynligvis.

 

Men hvis topscorer Kalou smutter, mangler der en målfarlig angriber (der er Roux, men han har ikke nettet mange mål siden sine 15 scoringer for Brest i 09/10; desuden har han karantæne i de første 2 spillerunder).

 

Under alle omstændigheder bliver det sjovt at se Lille under en ny træner. Væk er Garcia der gjorde det flot i flere år, men måske gik lidt metaltræt til sidst, og til er kommet Girard der gjorde det rigtigt godt i Montpellier med små midler. Under Girard vil Lille nok fortsætte med at spille positiv, teknisk fodbold – men true topholdene kan klubben næppe længere. Ikke med den nuværende trup.

 

Bud på idealopstilling

4-3-2-1 eller 4-3-1-2: Enyeama – Sidibé/Béria, Kjær, Basa, Béria/Souaré – Balmont/Gueye, Mavuba, Gueye/Delaplace – Thauvin, Martin - Kalou

 

Odds

Mester

41
Top3 4
Unibet
Rykker ned 75
Unibet
Slutplacering: Lille - Saint-Étienne 1,62 - 2,15
Unibet
Slutplacering: Lyon - Lille 1,52 - 2,4
Betsafe
Hvem scorer flest mål: Kalou - Mutu (Ajaccio) 1,76 - 1,95
Betsafe
Ligatopscorer: Kalou 41
Ligatopscorer: Thauvin 60
Betsafe
Første runde:
10/8 21:00 Lille - Lorient

Sidste sæson

Lille trak det korte strå i kampen om en CL-billet og missede endda også en EL-billet (som en sejr i sidste rundes hjemmekampe mod Saint-Étienne ellers kunne have givet).

 

En sjetteplads – klubbens dårligste placering siden 07/08 og helt klart et skridt ned fra 10/11 og 11/12 hvor profiler som Sow, Gervinho (de to smuttede i sommeren 2011) og Eden Hazard (tog til Chelsea i sommeren 2012) førte Lille til et mesterskab og bronze.

 

I 12/13 var der også gode folk, såsom Kalou og Payet, men på højde med Hazard, Sow og Gervinho var de ikke. Noget tyder på at Lille de sidste par år ikke har formået at veksle pengene fra de solgte storspillere til tilstrækkelige erstatninger – noget som klubben ellers har været kendt for at kunne.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/lille

 

Vigtigste

Ind: Digné, Chedjou, Payet

Ud: Thauvin, Kjær, Souaré, Delaplace

 

Tre vigtige spillere er draget til større klubber: Venstreback-stortalentet Digné til PSG (15 mio euro), kantspiller (og næsttopscorer) Payet til Marseille (10 mio) og midterforsvarer Chedjou (6 mio) til tyrkiske Galatasaray. 

Seneste transfer-nyt:

2/9 2/9: Højrefløjs-stortalentet Thauvin købes af Marseille 

 

Er de blevet erstattet? Ja – man kan så diskutere om det er fuldgode erstatninger, men i forhold til hvad man har indkasseret og brugt af penge, synes jeg man har gjort nydelige handler. Ind er kommet 31 mio euro, og indtil videre har man kun brugt cirka 16 (inklusive småpenge for diverse talenter).

 

Chedjous erstatning er danske Simon Kjær, hentet fra en utilfredsstillende tilværelse i Wolfsburg. Hvis Kjær kan holde sig fra de deciderede bommerter (som han har tendens til at begå) og lade være med at tro at han er Beckenbauer når han fører bolden frem, så er han en knaldgod midterforsvarer – fysisk stærk, hurtig og beslutsom. Ikke så teknisk dygtig som Chedjou, dog, men bedre i hovedspillet.

 

Payet remplaceres (måske) af stortalentet Thauvin der var en nøglefigur på det franske U20-landshold der vandt VM denne sommer. Fremragende dribler på højrekanten. En ny Hazard ligefrem? Måske.

 

Digné er ikke på samme måde blevet erstattet. Hentet tilbage fra lån i Reims er dog den ligeledes talentfulde Souaré, men det kan være man snarere vil bruge den fleksible, rutinerede og dygtige Béria på venstrebacken (hvor han faktisk mest spillede indtil Digné dukkede op), og på højrebacken er der så plads til 21-årige Sidibé der viste gode ting når han fik chancen i sidste sæson – med Jeanvier (21-årig hentet fra en reservetilværelse i Nancy) som opbakning.

 

Den defensive midtbane er blevet styrket af den lille oprydder Delaplace fra belgiske Zulte-Waregem. Væk er til gengæld Pedretti, men var alligevel aldrig rigtigt faldet til i Lille.

 

Før ny sæson

Lille har ladet op med fem træningskampe: 3-2-sejr hos Dijon, 2-1-sejr hos Mons, 2-0 hjemme over Red Star, 1-0 hjemme over Troyes (rykkede ned i sidste sæson) og 2-0 over Pacos de Ferreira.

 

Mod Troyes stillede den nye træner René Girard (der gjorde det flot i Montpellier med små midler) med en 4-3-1-2-formation. Jeg tænker dog at Girard snarere vil bruge 4-3-2-1 eller 4-2-3-1 når sæsonen går i gang, så der er plads til Thauvin (manglede mod Troyes) på højrekanten.

 

En anden talentfuld offensivmand, Ryan Mendes, fik i øvrigt comeback mod Troyes, efter syv måneders skadespause.

 

Midtbane-løbemaskine Balmont har været skadet og er nok ikke helt klar til sæsonstarten.

 

Angriber Roux har karantæne i de første to spillerunder efter at have spyttet efter en dommer i en træningskamp (tåbeligt – heldigt at han slap så billigt).

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Basa. Stor, stærk og rutineret midterforsvarer. Bør kunne danne et solidt makkerpar med Simon Kjær.

 

Mavuba. Rutineret og dygtig midtbanedynamo. I nærheden af det franske landshold når han er skadefri.

 

Thauvin. Kun 20 år og købt i Bastia – og alligevel udpeger jeg ham som nøglespiller? Det gør jeg fordi han er et kæmpetalent der både kan kreere med sine driblinger på højrekanten og score mål når han går med i kombinationer og selv afslutter. Det kan dog vare lidt før han falder til – pga U20-VM har han ikke været med i Lilles sommer-træningskampe.

 

Hvis Thauvin altså overhovedet havner i Lille... - Marseille er vældigt interesseret i at snuppet ham. Lille siger dog indtil videre NON!

 

Kalou. Kan være på vej væk, men hvis han bliver, ligner han igen en uhyre vigtig mand for Lille. Havde problemer med at slå til i efteråret efter sit skifte fra Chelsea, men da han, efter mange kampe som kantspiller eller offensiv midtbane, blev sat op som centreforward, sagde det bang. Han blev holdets topscorer med 14 mål hvoraf 12 blev sat ind i foråret.OP 

 officiel hjemmeside  

LORIENT

 

Kunstgræs, en taktisk dygtig træner og hurtige Aliadére i front. Lorient har fordele. Men truppen er tynd (især efter salget af Corgnet) og ofte skadesplaget. Det bliver næppe igen en placering over midten. Hold i øvrigt øje med mytteritendenser hos Aliadière...

Fraset 2001-03 (Rennes og Al Gharafa) har Christian Gourcuff (far til Yoann) været træner i bretonske Lorient siden 1991 (og han var det faktisk også i 1982-86, som spilllende træner). En menneskealder under Gourcuff, altså – og i al den tid har Lorient kun vundet eet trofæ: 2002-pokalturneringen (dvs lige præcis mens Gourcuff var borte). 

Hjemmebane: Stade Yves Allainmat - Le Moustoir (18.970)

Kunstgræs

Træner: Christian Gourcuff (2003)


Trupværdi: Cirka 48 mio euro


Budget: 36 mio euro


2011/12: Nr 17

2012/13: Nr 8


2013/14: Nr 12-14?

 

Men det er ikke Gourcuffs skyld – det bunder snarere i at Lorient er en lille klub (regionens storebror er Rennes) med et lille budget. Gourcuff er en dygtig taktiker der typisk får det bedst mulige ud af små midler. Især på hjemmebane hvor Lorient har fordel af kunstgræs. Hvilket holdet udnytter til at spille teknisk, dynamisk og offensivt.

 

I sidste sæson blev det endda til en ottendeplads – mere end budgettet burde berettige til.

 

Denne gang? Anført af hurtige og målfarlige Aliadière (hvis denne altså bliver i klubben og i givet fald er motiveret – han nægtede at spille træningskampen mod Brest) rykker Lorient næppe ned, men får nok svært ved igen at komme over midten. Især efter salget af offensivmand Corgnet ser truppen tynd ud. Også i lyset af at Lorient typisk er temmelig skadesplaget (skyldes det mon kunstgræsset?).

 

Bud på idealopstilling

4-4-2 eller 4-2-3-1: Audard – Gassama, Koné, Bourillon/Ecuele-Manga, Guerreiro – Lautoa/Lemina, Coutadeur - Jouffre, Traoré, Monnet-Paquet - Aliadière

 

Odds

Mester

251
Rykker ned 14,5
Betsafe
Slutplacering: Lorient - Nice 2,25 - 1,57
Unibet
Ligatopscorer: Aliadière 35
Unibet
Første runde:
10/8 21:00 Lille - Lorient

Sidste sæson

En flot ottendeplads blev det til. Vanen tro var Lorient svær at besejre på eget græs, og på udebane lukkede holdet mange mål ind.

 

Efter en svag 2011/12-sæson kom der gang i den hurtige angriber Aliadière der nettede 15 gange og leverede 9 assists.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/lorient

 

Vigtigste

Ind: Aboubakar, Guerreiro

Ud: Giuly, Corgnet

 

Måske

Ud: Ecuele-Manga

 

Ud over at den gode, gamle Monaco- og Barcelona-stjerne Giuly (mest reserve hos Lorient i sidste sæson) er draget til en sekundaklub, er det nævneværdigste at offensiv-midtbanemand Corgnet er taget til Saint-Étienne for 5 mio euro.

 

Umiddelbart en klar svækkelse af offensiven – selv om Lorient i Valenciennes har hentet centreforward-talentet Aboubakar (der mest ligner opbakning til Aliadière). Starteller-mæssigt ser det ok ud i offensiven – med fx Jouffre, Traoré og Monnet-Paquet bagved Aliadière – men truppen er smal, og det kniber umiddelbart med kvaliteten blandt afløserne.

 

Det gælder også på midtbanen og i forsvaret (hvor midterforsvarer Ecuele-Manga kan være på vej væk). I forsvaret er Caens interessante Guerreiro (sidste sæsons bedste venstreback i L2) dog kommet til.

 

Før ny sæson

Lorient har spillet følgende træningskampe: 2-0-sejr hjemme over Angers, 1-1 hjemme mod Brest, 1-4-tab hjemme mod Rennes, 0-1-tab i Metz og 1-0-sejr i Sochaux.

 

Efter Metz-kampen (Aliadières første start efter ferien) udtrykte Gourcuff bekymring for holdets tilstand – indsatsen viste at der fortsat manglede dynamik og timing. Det gik dog noget bedre mod Sochaux.

 

Pt er højreback Gassama, midtbanemand Coutadeur og offensivmand Traoré skadede.

 

Bemærk at Aliadière nægtede at spille kampen mod Brest. Det står ikke helt klart om han gerne vil væk eller om det handler om at vil have mere i løn. Han var med mod Metz, men ikke mod Sochaux...

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Audard. Førstekeeperen er blevet 37 år. Kan han stadig holde sit høje niveau?

 

Traoré. Især efter salget af Corgnet ligner målfarlige Alain Traoré (offensiv midtbane eller hængende angriber) en vigtig spiller. Han var meget skadet i sidste sæson, men nettede alligevel 6 gange i 14 kampe.

 

Aliadière. Den lynhurtige angriber der i 2011 vendte hjem til Frankrig efter cirka 10 år i engelsk fodbold, har været temmelig skadesplaget, men gjorde det godt i seneste sæson. Uhyre vigtig for Lorient – og derfor er det et stort problem hvis han er utilfreds...


OP 

 officiel hjemmeside

 

LYON

 

Lyon har pengeproblemer, understreget af det pludselige salg af Lisandro og det sandsynligvis kommende salg af Gomis. Stadig en vældigt talentfuld trup, men det bliver næppe igen til medalje. Tidlig sæsonstart via CL-kval kan dog være en fordel i begyndelsen... 

Hjemmebane: Stade de Gerland (40.500)


Træner: René Garde (2011)


Trupværdi: Cirka 109 mio euro


Budget: 137 mio euro

2011/12: Nr 4

2012/13: Nr 3


2013/14: 4-5?

Lyon halter en del efter nyrige PSG og Monaco, men også efter Marseille. Det pludselige salg af Lisandro, holdets bedste angriber, samt det faktum at sidste sæsons holdtopscorer Gomis efter alt at dømme også er på vej væk, betyder at angrebet nu ser meget tyndt ud. Det gør det tvivlsomt om klubben kan udfordre topklubberne.

Bevares, truppen er talentfuld, men mere end en fjerdeplads bliver det næppe til. Medmindre Lisandro erstattes.

 

Lyon har mange fine talenter, men der mangler en rutineret klasse-angriber eller to, og vel også en ekstra målmand eftersom førstekeeper Vercoutre er ude indtil oktober.

 

Bud på idealopstilling

Lopes (Vercoutre) – Lopes, Bisevac, Umtiti, Bedimo– Malbranque, Gonalons – Lacazette, Grenier, Danic - Benzia?

 

Spilforslag

Første runde: 10/8 21:00 Lyon-Nice: 1

1,8
Tipico

Odds

Mester

30
Unibet
Top3 3,25
Unibet
Højest placerede hold uden PSG 8
Unibet
Højest placerede hold uden PSG og Monaco 4
Unibet
Rykker ned 100
Unibet
Hold med flest scorede mål 11,5
Betsafe
Først til syv mål 3,2
Betsafe
Lyon scorer over/under 58,5 mål Over: 1,79 - Under: 1,91
Betsafe
Slutplacering: Marseille - Lyon 1,72 - 2,05
Betsafe
Slutplacering: Marseille - Lyon 1,6 - 2,2
Unibet
Slutplacering: Lyon - Lille 1,52 - 2,4
Betsafe
Ligatopscorer: Lisandro 30
Betsafe
Ligatopscorer: Gomis 40
Unibet
Ligatopscorer: Lacazette 100
Unibet

Sidste sæson

Lyon var langt fra PSG og fire point fra Marseille, men trak det længste strå i en tæt kamp om tredjepladsen og billetten til CL-kvalifikationen.

 

Det til trods for en række defensive problemer. Målmand Vercoutre var god, men ikke i samme klasse som landsholdskeeper Lloris (der tog til Tottenham i sensommeren), midterforsvaret var plaget af skader og backerne af formsving (Dabo til venstre) og manglende motivation (Réveillère til højre). Offensiven var derimod både talentfuld og stærk (kun PSG scorede flere mål) – masser af målscorere og kreatører.

 

Lyon vandt sin Europa League-gruppe i efteråret, men blev elimineret af Tottenham i 1/8-finalen (primært pga to Bale-frisparksmål i London og et sidste-minuts-langskud af Dembélé i Frankrig).

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/lyon

 

Vigtigste

Ind: Lopes, Danic, Bedimo

Ud: Réveillère, Lovren, Lisandro

 

Måske

Ud: Gomis

 

Bort er draget midterforsvarer Lovren og højreback Réveillère. Og senest (8/8) angriber Lisandro.

 

Lovren er en stærk spiller, men han var meget skadet i 2012/13, og Lyon har stadig diverse gode midterforsvarere – i Bisevac, Koné, Umtiti og den fleksible Fofana (højreback/midbane).

 

Réveillère er normalt blandt Frankrigs 3-5 bedste højrebacks, men leverede en elendig indsats i sidste sæson – måske til dels fordi han gerne ville væk. I stedet har Lyon fået Miguel Lopes fra portugisiske Sporting – han ligner en glimrende erstatning.

 

Til er også kommet den dygtige Valenciennes-offensivmand Danic (venstrefløj eller offensiv central-midtbane). En god forstærkning af en ellers lidt tynd venstreside.

 

Sidste års topscorer Gomis (stor og stærk, teknisk udygtig) er efter alt at dømme (han har ikke været med i sommerens træningskampe) på vej væk. En svækkelse?

 

Ja - for holdets bedste angriber (der lidt for ofte blev gemt væk ude på venstrekanten) er nemlig netop blevet soligt: Lisandro.

 

Kreative (men hidtil temmelig skuffende) Gourcuff kan også være på vej væk, men pt siger klubben at den ikke vil af med ham. HVIS han skulle smutte, har man i Grenier en ung herre der faktisk allerede har snuppet både førsteviolin og dirigentstok.

 

Endelig er Montpellier-venstreback Bedimo kommet til. En fin forstærkning – især fordi Dabo er blevet skadet.

 

Før den nye sæson

Lyon startede allerede sæsonen 29. juli med indledende kamp i CL-kvalifikationens 3. runde. Her blev det 1-0 hjemme mod schweiziske Grashopper. Returkampen spilles 6. august.

 

Forud var gået fire træningskampe hvor det blev 0-0 mod polske Szczecin, 2-2 mod New York Red Bull, 2-1 over sydkoreanske Jeunbuk samt 2-2 mod Real Madrid (ikke ved fuld styrke, men dog med folk som C. Ronaldo, Özil og Benzema. I sidstnævnte kamp førte Lyon endda 2-0, men blev indhentet pga diverse udskiftninger samt et målmandsdrop.

 

I træningskampene kørte træner Garde med cirka samme startopstilling – de samme spillere og samme offensive indstilling. En slags 4-2-3-1 med offensivt dygtige Malbranque som den ene af de to balancefolk på midtbanen. Det bliver nok også den der danner idealopstillingen – dog nok med Umtiti (har missede nogle af træningskampene pga U20-VM, men var tilbage mod Grashopper) i midterforsvaret i stedet for Fofana.

 

På venstrebacken bliver det nok nyindkøbte Bedimo i idealopstillingen stedet for den ret upålidelige Dabo – især eftersom Dabo blev skadet mod Grashopper. Et alternativ er at bruge Umtiti på venstrebacken.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Anthony Lopes. Den 22-årige målmand har været reserve i Lyon de seneste sæsoner, men er, medmindre der hentes en ny keeper, førstemand i sæsonstarten. Rutinerede Vercoutre er nemlig knæskadet indtil oktober. Kan Lopes bære ansvaret? Jeg tvivler lidt. Tydeligt talent, men lejlighedsvis hang til drops (fx mod Real Madrid i en juli-træningskamp).

 

Bisevac. Den 29-årige serber er den klart mest rutinerede forsvarer i Lyon-truppen.

 

Gonalons. Den 24-årige franske landsholdsmand er en yderst vigtig bølgebryder på midtbanen. Der er også gode folk som Fofana og Malbranque, men de er ikke så disciplinerede og defensivt solide.

 

Grenier. Blot 22 år, og han har allerede fået Lyon-fans til at glemme (i hvert fald delvist) at stjernen Gourcuff, fraset enkelte glimt, har storskuffet siden sin ankomst i 2010. Grenier er både kreativ og målfarlig (inklusive et effektivt frispark).

 

Lacazette. 22 år. Speedy dribler på højrekanten, med godt blik for målet – ligner een af fremtidens franske stjerner. OP

 officiel hjemmeside

 

MARSEILLE

Sølvvinder har styrket truppen (bl.a. med Payet og Khelifa), men den ser stadig for smal ud til mesterskabskamp. Subtop bør det blive til, men andenpladsen er ikke nødvendigvis oplagt. Træningskampene tyder i øvrigt på at holdet ikke er helt hvor det skal være efter sommeren... 

Hjemmebane: Stade Vélodrome (60.031)


Træner: Elie Baup (2012)


Trupværdi: Cirka 128 mio euro

Budget i 2012/13: 110 mio euro


2011/12: Nr 10

2012/13: Nr 2


2013/14: Nr 2-4?

 

I sidste sæson blev det til andenpladsen, endda med ret solid afstand ned til Lyon. Kan Marseille gøre det igen? Ja – være med i subtoppen. Men mesterskabet kan holdet næppe spille med om, og andenpladsen er et åbent spørgsmål. Lyon er en oplagt konkurrent (Marsielle er dog nok et nøk foran), og nyrige Monaco ser også farlig ud.

 

Payet styrker startopstillingen i offensiven, og start-elleveren ser stærk ud, men truppen er alt for tynd (især i betragtning af at der også skal bruges energi på CL-gruppespil). Der mangler gode afløsere på diverse pladser (dog er venstrebacken og den defensive midtbane blevet styrket i bredden, af Mendy og Imbula, og angrebet har fået Khelifa som mulighed), og holdet virker meget afhængigt af nøglespillerne.

 

Bud på idealopstilling

Mandanda – Fanni, N'Koulou, Mendes, Mendy/Morel – Romao, Cheyrou/Imbula – Payet, Valbuena, A. Ayew - Gignac

 

Odds

Mester

20
Betsafe
Top3 2,6
Unibet
Højest placerede hold uden PSG 5
Unibet
Højest placerede hold uden PSG og Monaco 2,75
Unibet
Rykker ned 150
Unibet
Hold med flest scorede mål 25
Betsafe
Først til syv mål 13
Betsafe
Marseille scorer over/under 55,5 mål Over: 1,89 - Under: 1,81
Betsafe
Slutplacering: Marseille - Lyon 1,72 - 2,05
Betsafe
Slutplacering: Marseille - Lyon 1,6 - 2,2
Unibet
Ligatopscorer: Gignac 40
Betsafe
Ligatopscprer: André Ayew 75
Unibet
Ligatopscorer: Payet 50
Betsafe
Første runde:
11/8 21:00 Guingamp - Marseille

Sidste sæson

Selv om offensiven var tynd – den eneste der rigtigt satte ind på målkontoen var Gignac, og han var en del skadet – lykkedes det Marseille at tage andenpladsen.

 

Hvorfor? Pga en solid defensiv, anført at måmand Mandanda og midterforsvarer N'Koulou.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/marseille

 

Vigtigste

Ind: Payet, Imbula, Mendy, Khelifa

Ud: Barton

 

Den sydfranske storklub har snuppet Payet i Lille (15 mio euro) hvor kantspilleren (kan ligge i begge sider) i sidste sæson scorede 12 gange og leverede 11 måloplæg. En forstærkning af den kreative offensiv der har været lidt for afhængig af Valbuena og André Ayew. 

Seneste transfernyt:

27/8: Jordan Ayew (reserveangriber) udlejes nok til WBA

31/8: Offensivreserven Kadir udlejes til Rennes

2/9: Højrefløjs-stortalentet Thauvin købes af Lille (der liga havde hentet ham i Bastia)

 

Og så er der brugt 8 mio på den lovende 20-årige midtbanemand Imbula og 4 mio på det 19-årige venstreback-stortalent Mendy (fast mand hos L2-klubben Le Havre) – der meget vel kan løse klubbens venstrebackproblem (Morel er alt for svingende, og Mendes er der umiddelbart brug for i midterforsvaret).

 

Senest er sidste sæsons Evian-topscorer Khelifa blevet købt. Dermed har man god opbakning hvis Gignac skades eller rammes af formnedgang.

 

Gode køb. Af nævneværdige spillere er kun mistet Joey Barton, og han ville nok alligevel have skullet spille tredje- eller fjerdeviolin på den defensive midtbane hvor Cheyrou og Romao er de umiddelbare ledere, og hvor Imbula presser sig på.

 

Før ny sæson

Op til den nye sæson (der indbefatter Champions League-gruppespil fra 17. september) har Marseille spillet følgende træningskampe: 1-1 hos Sion, 0-3-tab hjemme mod Porto, 1-0-sejr hos Lens, 0-2-tab hos Wolfsburg, 0-1-tab hos Parma og 3-4-tab mod Sampdoria..

 

Mod Parma (A. Ayew manglede, men ellers stillede man med stærkt hold) var der fremskridt at spore efter en ellers tung sommer – men Marseille har vist stadig et stykke vej før topformen er der.

 

Valbuena (og i øvrigt også Amalfitano på højrekanten og Payet til venstre) virkede i nydelig form, men Gignac var igen uskarp.

 

Det gik bedre mod Sampdoria – med dominans og mål af Gignac og Valbuena. Men der var lige fem katastrofale minutter, fra 22. til 26. hvor Marseille faldt helt sammen og tillod tre mål...

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Mandanda. Frankrigs næstbedste målmand (Lloris er nr 1).

 

N'Koulou. Een af ligaens allerbedste midterforsvarere. 23 år – og udsigt til en fremtid i en endnu større klub.

 

Valbuena. Driblestærk og kreativ uanset om han ligger centralt eller på en fløj – og han har vel overtaget den rolle som i sin tid Ribéry og siden Nasri havde for Marseille: Som go-to-guy i offensiven.

 

Gignac. Efter et par år som underpræsterende, nettede centreforwarden 13 gange i sidste sæson – og det trods en del kampes skadesfravær. Det bør blive endnu bedre denne gang – hvis han kan undgå de pokkers skader. Nu har han fået konkurrence fra Khelifa - det kan måske inspirere...

 


OP 

 officiel hjemmeside  

MONACO

 

Oprykker, men topkandidat. En masse rubler har skaffet stjerner som Falcao og Moutinho. Et så sammenbragt et hold (og der er stadig nogle svage punkter) kan dog næppe mesterskabstrue PSG gennem en hel sæson, og andenpladsen er heller ikke sikker (Monaco starter desuden med 2 minuspoint). Men 5-2-sejr over Spurs i træningskamp viser potentiale (og skarp Falcao)...

Fyrstedømmets klub er tilbage i den bedste franske række efter to år i den næstbedste. Klubben (der er noteret for syv franske mesterskaber og i 2004 var i CL-finalen) rykkede ned i 2011. Samme år – i december mens Monaco lå i bunden af L2 – blev klubben købt af den russiske milliardær Rybolovlev. 

Hjemmebane: Stade Louis II (18.523)

Træner: Claudio Ranieri (2012)


Trupværdi: Cirka 200 mio euro


Budget: 130 mio euro


2011/12: Nr 8 i L2

2012/13: Nr 1 i L2


2013/14: Nr 2-4?

De mange rubler gav en saltvandsindsprøjning. Monaco klarede skærene i første omgang og er nu tilbage i det gode selskab. Med en trup der i sommerens løb har flerdoblet sin værdi... Diverse stjerner er hentet, med målmaskinen Falcao som største, men absolut ikke eneste store navn. Faktisk har Monaco nu ligaens næstdyreste trup - der er et langt stykke op til PSG, men også temmelig langt ned til Marseille og Lyon.

 

Der er en rutineret (men måske lidt kedelig og forsigtig?) træner i Ranieri, og jeg synes faktisk at Monaco spillerkvalitetsmæssigt er tættere på PSG end trupværdi-forskellen tilsiger, men man skal huske at det typisk tager tid at få en række sammenbragte stjerner til for alvor at fungere (den lektion fik PSG i 2011/12). Mesterskab bliver det næppe til i denne omgang, og andenpladsen kan bestemt også komme i fare.

 

Monaco har den fordel at en klasseangriber som Falcao nok kan score mål uanset hvem han spiller med. Og i øvrigt kender han to af de andre nye, Moutinho og Rodriguez, fra Porto. Mod Monaco taler at holdet indleder sæsonen med to minuspoint som følge af tilskueruroligheder under den sidste hjemmekamp i sidste sæson.

 

Lidt pudsigt eftersom Monaco – også i opgangstider – har en meget lille og meget indolent fanskare. Til en typisk hjemmekamp er der måske 5000 tilskuere, og ofte vil udeholdet have flere fans på lægterne end Monaco. Derfor er den anden del af straffen ikke så slem: En hjemmekamp uden tilskuere...

 

Bud på idealopstilling

4-3-3 (4-1-2-2-1): Subasic – Raggi, Carvalho, Abidal, Tzavellas/Kurzawa – Toulalan, Ndinga/Obbadi, Moutinho – Rodriguez/Ocampo, Ocampo/Ferreira-Carrasco - Falcao

 

Spilforslag

Odds

Mester

4,5
Unibet
Top3 1,2
Unibet
Højest placerede hold uden PSG 1,55
Unibet
Rykker ned 250
Betsafe
Hold med flest scorede mål 3,7
Betsafe
Først til syv mål 6,5
Betsafe
Over/Under 60,5 mål Over: 1,73 - Under: 1,99
Betsafe
Antal Falcao-hattricks, Over/Under 1,5 Over: 1,77 - Under: 1,94
Betsafe
Falcao bliver Monaco-topscorer: Ja/Nej Ja: 1,25 - Nej: 3,55
Betsafe
Ligactopscorer: Falcao 4
Betsafe
Første runde:
10/8 21:00 Bordeaux-Monaco

Sidste sæson

Med seks point ned til nr 2 og 13 til nr 4, var Monacos førsteplads og oprykning temmelig klar. Det blev dog til hele 13 uafgjorte i løbet af sæsonens 38 kampe – til trods for en trup der på papiret var klart den bedste i ligaen. Et symptom på træner Ranieris kedelige spillestil? Det vil kritikerne mene.

 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/monaco

 

Vigtigste:

Ind: Falcao, Moutinho, Carvalho, Abidal, Toulalan, Rodriguez, Isimat-Marin

Ud: Mendy 

Seneste transfer-nyt:

17/8: Monaco har lejet den argentinske landsholdskeeper Romero hos Sampdoria.

27/8: Monaco skriver kontrakt med midtbane-stortalentet Kondogbia fra Sevilla (fransk U19-verdensmester denne sommer)

31/8: Anderlechts 17-årige angrebsstortalent Henen overtages af Monaco 

Monaco har været ude med den store spenderepung i sommerpausen og købt ind for cirka 150 millioner euro (hvilket har firdoblet truppens værdi).

 

De fleste penge er brugt på columbianske Falcao (60 mio) der i seneste sæson scorede 28 ligamål for Atlético Madrid, og som ligner en værdig konkurrent til den franske topscorertitel (Zlatan og Cavani er de andre oplagte bud).

 

Falcao genforenes med fløjspiller Rodriguez og spilfordeler Mountinho som han begge spillede med i Porto i 2010/11. Siden har den nu 22-årige Rodriguez (som Falcao for resten også kender fra Columbias landshold) udviklet sig, og sidste år scorede han 10 mål for Porto og leverede mange oplæg til ligactopscorer Martinez. Moutinho har også udviklet sig, er blevet 26 år og een af verdens bedste midtbanespillere.

 

Stærke køb.

 

Dertil kommer de bundrutinerede forsvarere Carvalho og Abidal der – hvis de stadig er lidt sultne – kan bidrage med en masse. Carvalho spillede dog meget lidt for Real Madrid, og Abidal nåede kun en håndfuld kampe for Barcelona efter han i foråret vendte tilbage ovenpå et års pause (forårsaget af leverkræft).

 

Der er også Toulalan, en langsom, men alligevel knalddygtig midtbane-defensivmand der tidligere gjorde det flot for Lyon og senest har været i Málaga.

 

Og endelig er der Isimat-Marin, 21 år og een af Frankrigs største midterforsvarstalenter.

 

Selvfølgelig er der også nogle der er draget bort – i erkendelse af at det ville blive småt med spilletid – herunder defensiv-midtbanetalentet Mendy.

 

Men angriberne Touré (18 mål i sidste sæson), Germain (12) og Riviere (kom til i januar og scorede 4 mål i 14 kampe, 4 fra start) er der stadig, ligesom den kroatiske målmand Subasic, den græske landsholdsvenstreback Tzavellas, midterforsvarer Kagelmacher, højreback/midterforsvarer Raggi, defensiv-midtbanemand N'Dinga, det 19-årige fløj-stortalent Ferreira-Carrasco og ikke mindst den ligeledes 19-årige offensivmand (kan spille til højre, til venstre, centralt...) Ocampos.

 

Svage punkter? I forhold til at Monaco i princippet skal kæmpe med om mesterskabet, ser målmand Subasic, venstrebacken (Tzavellas eller unge Kurzawa) og måske også den defensive midtbane ud som der mangler lidt.

 

Ah ja, og danske midtbanemand Jakob Poulsen er der indtil videre stadig. Men han fik kun fire kampe i sidste sæson, og udsigten til spilletid er ikke ligefrem blevet bedre...

 

Før ny sæson

Op til den nye sæson har Monaco spillet følgende træningskampe: 2-3-tab hos Düsseldorf, 0-1-tab i Augsburg, 3-0-sejr hos Leicester, 2-1-sejr hos Pescara og 5-2 over Tottenham.

 

I sidstnævnte kamp, 3. august, stillede Monaco således op fra start:

 

Subasic - Raggi, Carvalho, Abidal (cap), Kurzawa - Toulalan, Obbadi, Moutinho, Ferreira Carrasco, Rodriguez – Falcao

 

Efter en tung 1. halvleg fra begge parter, sprudlede monagaskerne i anden halvleg, efter indskiftningen af Ocampos der scorede 1 og lagde op til 2 mål. Falcao scorede også 2. I den anden ende var der usikkert spil af målmand Subosic – og af indskiftede Isimat-Marin.

 

Alt i alt dog en flot sejr, og Falcao ser skarp ud, men man skal bemærke at Tottenham var uden Bale i offensiven og stillede med reserverne Livermore/Fryers i midterforsvaret, plus Rose på venstreback... Desuden er Tottenham notorisk et elendigt sommerferiehold.

 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

 

Nøglespillere/hold øje med

Cavalho. Hvis han stadig er sulten, ligner den portugisiske midterforsvarer et godt køb. Han var fremragende for Chelsea og burde have fået mere spilletid i Real Madrid. Er temmelig egensindig, og landsholdskarrieren sluttede da han tog hjem i vrede over manglende spilletid – men netop dét peger på en personlig stolthed der kan betyde en god indsats i Monaco.

 

Toulalan.Den 29-årige midtbaneoprydder er langsom, men spilintelligent og har masser af erfaring fra sin tid i Lyon og Málaga.

 

Moutinho. Een af verdens bedste midtbanespillere – uanset om han placeres som dybtliggende spilfordeler eller skal være mere offensiv. Kender fløjspiller Rodriguez og såmænd også Falcao fra Porto.

 

Falcao. Blandt verdens allerbedste angribere. Hans speed, teknik og målnæse bør give en masse scoringer i den franske liga.