Nu med danskere! Den franske liga der går i gang med den nye sæson denne lørdag, har firedoblet sit rød-hvide kontingent; Thomas Kahlenberg har fået selskab af Søren Larsen og Michael Gravgaard – og såmænd også purunge Emil Lyng.

Danskerne kan se frem til en spændende sæson. Lyon er naturligvis favorit til at hjemtage titlen igen-igen (i givet fald ottende gang i træk), men givet er det ikke; hold som Bordeaux og Marseille vil nok også lege med.

BetXperts læsere præsenteres hermed for en artikel om de 20 klubber i årets Le Championnat. Spillerhandler og trup-styrker gennemgås, og der gives et bud på hvordan det kommer til at gå.

Tip vil løbende være at finde på Le Championnat-siden (tip til første runde udlægges fredag aften): http://www.betxpert.com/ekspert/fra1/ 

Bemærk at forum-spørgsmål vedrørende franske kampe er yderst velkomne; også gerne Ligue 2. Den følger jeg ikke så tæt, men den følges dog.


Optakt
Kilde mht spillerhandler:
http://www.mercato365.com/tableaux/tableau_d1.shtml


Bud på slutstilling 08/09
Scroll nedad for at læse nærmere om hver klub (alfabetisk rækkefølge)

1-2 Lyon
1-4 Bordeaux, Marseille, Saint-Etienne
5-10 Nancy, PSG, Rennes
8-12 Toulouse
10-16 Lille, Auxerre, Lorient, Monaco, Sochaux
12-17 Nantes, Nice
15-20 Le Mans, Caen, Valenciennes, Le Havre, Grenoble


07/08-sæsonen forløb for så vidt planmæssigt: Lyon vandt nemlig, for syvende gang i træk. Men helt normalt var det nu ikke; klubben var ikke suveræn; blev fulgt stort set til dørs af Bordeaux. Og i den anden ende af rækken var det decideret bizart; ikke færre end tre storhold havde røvetten i vandskorpen, og i sidste ende måtte Lens bukke under og drage ned i Ligue 2 sammen med Strasbourg og Metz (der begge just var kommet derfra). PSG og Toulouse kunne tørre sveden af panden – men stolte af sæsonen kunne de bestemt ikke være (omend PSG snuppede ligacuppen).

Det kunne derimod Nancy der overraskede ved at erobre en fjerdeplads og en billet til Europa.

I den kommende sæson er Lyon som altid favorit til at snuppe mesterskabet. Men der er næppe værdi i odds 1,85 (Nordicbet*); man skal også holde øje med Bordeaux, Marseille og Saint-Etienne. Måske endda PSG der ser ud til at have oprustet på fornuftigt vis, bl.a. ved at hente gode, gamle Makelele i Chelsea. Toulouse – med danske Søren Larsen i angrebet – bør også kunne gøre det bedre end i sidste sæson.

Apropos danskere, er denne franske sæson den mest rød-hvide i mange år. Kahlenberg kreerer stadig i Auxerre, Larsen skal score mål i Toulouse som afløser for svenske Elmander – og Michael Gravgaard skal både forhindre scoringer og gerne selv støde nogle kugler i kassen for oprykkerne fra Nantes. Desuden har Lille hentet kant-talentet Emil Lyng i AGF. Spændende. Ingen af de fire danskerklubber forventes dog at kunne blande sig i toppen. Omvendt bør de kunne holde sig fri af nedrykning, selv Nantes. I modsætning til de to andre oprykkere, Le Havre og Grenoble der nok får det svært.

I det hele taget er der mange interessante navne i den franske liga. PSG har hentet ikke bare Makelele, men også højrefløjen Guily - og senest sågar målslugeren Kezman. Bordeaux har hentet Gouffran hjem fra Milan. Lyon holder fast i kanonskytten Juninho og angrebsesset Benzema. Marseille har mistet Nasri, men har diverse andre offensive stjerner, herunder Koné og unge Ben Arfa, sidstnævnte hentet i Lyon. Der så til gengæld har plyndret andre klubber for nogle af deres bedste spillere (bl.a. Lille – der altid synes at måtte lægge ryg til). Sådan går det.

Bemærk at transfervinduet først lukker med udgangen af august; der kan altså stadig nå at ske lidt af hvert....

Der tages i øvrigt forbehold for fejl/misforståelser.


Slutstilling 07/08


1. Lyon
2. Bordeaux
3. Marseille
4. Nancy
5. Saint-Etienne
6. Rennes
7. Lille
8. Nice
9. Le Mans
10. Lorient
11. Caen
12. Monaco
13. Valenciennes
14. Sochaux
15. Auxerre
16. PSG
17. Toulouse
18. Lens
19. Strasbourg
20. Metz

Pokalvinder: Lyon
Ligacup: PSG

CL-gruppespil: Lyon og Bordeaux
CL 3. kvalrunde: Marseille
UEFA Cup, 1. runde: Nancy, Saint-Etienne, PSG
UEFA Cup, 2. kvalrunde: Rennes (via Intertoto Cup)


Auxerre
Hjemmebane: Stade de l´Abbé-Deschamps (23.500)
Træner: Jean Fernandez

Placering i 07/08: nr 15.
Statistik: 12-8-18 (33-52).
Hjemme: 8-4-7 (20-17). Ude: 4-4-11 (13-35)

Bud på placering: nr 10-16
Efter en ottendeplads i 06/07, blev det blot til en 15.plads i sidste sæson (hvor man sammen med nedrykker Strasbourg var det hold der lukkede flest udebanemål ind – og man scorede tredjefærrest udebanemål) for Thomas Kahlenberg og co. Meget bedre bliver det nok ikke denne gang; truppen er ikke forstærket nævneværdigt og ser ret tynd ud. Spillet er stadig kønt og teknisk velfunderet. På midtbanen huserer de dygtige Pedretti og Kahlenberg, men det er ikke super-skræmmende. En mand som Lejeune på venstrekanten er dog et stort talent.

Taktik
Jean Fernandez er typisk ret forsigtigt indstillet (det forhindrede dog ikke Auxerre i at lukke en stor bunke mål ind i sidste sæson). Man kan forestille sig enten en 4-4-2 hvor kanterne skal hjælpe til bagude, eller en 4-5-1 med to defensive folk på midtbanen, og en kæde på tre mand bagved en centerforward.

Nøglespillere
Pedretti, Kahlenberg, Lejeune, Niculae

Bud på opstilling
Niculae - Oliech
Lejeune - Kahlenberg – Pedretti - Jelen
Berthod/Grichting/Dudka – Mignot – Coulibaly - Hengbart
Riou/Sorin

Trupstatus: Cirka det samme.

Målmand
I 27-årige Sorin – førstekeeper i klubben i de seneste to sæsoner – og i stortalentet Riou (21 år) har man et par kompetente folk. Men de er ikke blandt ligaens bedste keepere.

Forsvar
Væk er den rutinerede Jaurés på venstrebacken. Til er så kommet kompetente Berthod – der imidlertid er skadet og væk i sæsonens første 2-3 måneder. Man har dog også midterforsvarerne Mignot og Grichting der kan spille til venstre, og den nyanskaffede midtbanemand Dudka kan også udfylde pladsen.

På højrebacken har man fået Caens ganske gode Hengbart, og man har stadig januarindkøbet Popov (der ikke blev benyttet så meget).

I midterforsvaret er Traoré smuttet, og Tamas kan også være på vej væk. Til er dog kommet stærke Coulibaly.

Midtbane
Defensiv: Væk er rutinerede Thomas, men til er kommet polske Dudka der ligner en ok erstatning. Dygtige Pedretti skal stadig styre den basale spilfordeling.

Offensiv: Danske Kahlenberg kan være det centrale omdrejningspunkt, men han kan også rykkes ned ved siden af Pedretti, mens fx Chafni tager sig af det offensive. Derudover ser midtbanen ret tynd/urutineret ud, men der er nogle gode fløje blandt angriberne: Primært Lejeune til venstre og fx Jelen til højre. Og et talent som 20-årige Traoré.

Angreb
Primær-centerforward ligner fortsat Niculae, holdets topscorer i sidste sæson med 11 mål. Der er også andre habile folk som Quercia og Oliech. En decideret bomber synes der ikke at være.

Handel
Til:
Berthod, venstreback (Monaco)
Coulibaly, midterforsvar (Lens)
Dalé, angreb  (Martigues)
Dudka, defensiv midtbane; kan også fx spille venstreback (Wisla Krakow)
Hengbart, højreback (Caen)

Narry, midtbane (Etoile du Sahel)

Fra:
Jaurès (Mönchengladbach)

Genest (Bastia)
Marcos Antonio (PAOK Salonique)
Martin (Clermont)

Munteanu (Wolfsburg)

F.Thomas (Le Mans)

Sa.Traoré (PSG)

Måske:
Tamas (PSV Eindhoven, Sampdoria)

Seneste træningskampe
Auxerre-Grenoble 2-0
Auxerre-Nantes 0-1


Bordeaux
Hjemmebane: Stade Chaban-Delmas (34.200)
Træner: Laurent Blanc

Placering i 07/08: nr 2
Statistik: 22-9-7 (65-38)
Hjemme: 13-4-2 (38-17). Ude: 9-5-5 (27-21)

Europa: Med i Champions League-gruppespillet: 16. september – 10. december.

Bud på placering: nr 2-4
Bordeaux fulgte Lyon næsten til dørs med en andenplads (4 point efter) og forbedrede dermed sjettepladsen fra sæsonen forinden. En flot sæson for den nye træner Laurent Blanc (gammel landsholdsstorspiller). Og man bør også kunne blande sig i toppen i denne sæson; bredt og solidt forsvar; en fremragende defensiv midtbane, og diverse dygtige offensivfolk. Man vipper dog næppe Lyon af pinden – medmindre man opruster lidt mere før transfervinduet lukkes. Fx kunne man godt bruge lidt flere kræfter på den centrale kreatørplads. Man har i øvrigt gjort en god handel ved at hente stortalentet Gouffran til højrekanten.

Bordeaux fik en fin start på sæsonen ved at vinde supercup-kampen mod Lyon, via 0-0 og straffesparkskonkurrence. En fortjent sejr.

Taktik
Laurent Blanc kan godt lide at spille 4-5-1 i form af 4-2-3-1, dvs med to defensive opryddere på midtbanen (der også kan drive spillet fremad) og bagved en enlig centerforward ligger en kæde på tre mand med en central kreatør og to kanter. Han kan dog også skifte til 4-4-2 alt efter hvordan det går.

Nøglespillere
Ramé, Diarra, Wendel, Cavenaghi

Bud på opstilling
Cavenaghi
Wendel – Gourcuff - Gouffran
Fernando - Diarra
Jurietti/Placente – Diawara – Henrique - Chalmé
Ramé

Trupstatus: Et mindre plus. Micoud er væk, men man har hentet to store talenter i Gouffran og Gourcuff.

Målmand
Førstemand er stadig hyperrutinerede (snart 36 år) og knalddygtige Ramé. Og så har man i Valverde en habil afløser.

Forsvar
Rutinerede Jemmali, meget skadet i sidste sæson, er væk, men man har stadig et godt og bredt forsvar. Man har gode, erfarne backs i Chalmé og Jurietti – sidstnævnte venstremand der i forvejen havde talentfulde Marange som mulig afløser, har fået hård konkurrence via argentinske Placente (der er dog lige et par administrative ting der skal falde på plads) – og diverse gode midterforsvarere, såsom Diawara, Planus og Henrique.

Midtbane
Defensiv: Fysisk stærke og dominernde Diarra og Fernando (sidstnævnte KAN dog være på vej væk) udgør et fremragende makkerpar.

Man har fleksible og målfarlige Wendel, dygtig frisparksskytte. Samt de kompetente unge Ducasse og Francia.

Offensiv: Væk er Alonso og Micoud. Til er så kommet Gourcuff, tilkommet fra en reserveplads hos Milan. Han har potentialet, men er han moden nok til at kunne svinge dirigentstokken med bravour i denne sæson? Hvis ikke, kan Bordeaux have et kreativitetsproblem centralt.

På højrekanten har man hentet Caens stortalent Gouffran; det ligner et virkelig godt køb.

Angreb
Ingen ændring: Man råder fortsat over knaldgode folk i Cavenaghi (topscorer med 15 mål i sidste sæson), Bellion, Chamakh. Desuden (hurtige og talentfulde) Obertan og Jussiê. Der bruges hyppigt turn-over.

Handel
Til:
Baysse, forsvar (Sedan)
Gouffran, højrekant (Caen)

Y.Gourcuff, offensiv midtbane (Milan AC)
Placente, venstreback (San Lorenzo)
Tunani (Beauvais)

Fra:
Alonso (Monaco)
Ayité (Angers)
Brégerie (Metz)

Jemmali
Manga (Angers)

Micoud

Måske:
Ducasse (p.Grenoble, Nancy)
Fernando (Milan AC, Genoa, Naples, Palerme)

Seneste træningskampe
Bordeaux – Lorient 1-0
Bordeaux – Lyon 0-0 (Bordeaux-sejr på str.): Supercup.


Caen
Hjemmebane: Stade Michel d´Ornano (21.500)
Træner: Franck Dumas

Placering i 07/08: nr 11
Statistik: 13-12-13 (48-53)
Hjemme: 10-5-4 (31-19). Ude: 3-7-9 (17-34)

Bud på placering i 08/09: nr 15-20
Caen gjorde det forbavsende godt i sidste sæson, som oprykker. Det blev til en ellevteplads, primært pga en stærk hjemmebane, og så fordi man havde en spændende offensiv. Defensiven var rækkens tredjeringeste. Jeg tvivler på at man kan gøre det lige så godt denne gang, måske kan det endda blive til nedrykning; man har stadig dygtige Nivet som kreatør, og har fået Savidan (men spørgsmålet er om han overhovedet kan nette andre steder end i Valenciennes), men har mistet holdets bedste: højrekant Gouffran. Og defensiven ser ikke styrket ud.

Taktik
Caen vil gerne spille fodbold; scorer en del og lukker tilsvarende mange ind. Et underholdende mandskab.

Nøglespillere
Planté, Nivet

Bud på opstilling
Savidan
Florentin/Lemaitre – Nivet - ?
Proment – Eluchans/Deroin
Seube – Thiam – Sorbon - Barzola
Planté

Trupstatus: Klart minus: Gouffran, holdets bedste, er væk.

Målmand
Planté har været en solid førstekeeper for Caen de seneste fire sæsoner. Afløserne ser grønne ud.

Forsvar
Væk er højreback Hengbart, men til er så kommet argentinske Barzola. Han ligner en kompetent erstatning – når han altså bliver klar; han er ude med en skade i de første 2-4 sæsonrunder.

Til venstre spiller anfører Seube.

I midterforsvaret har man fortsat kompetente folk som Thiam, Sorbon og Svensson (og i mindre grad Boucansaud), samt talentet Zubar.

Midtbane
Defensiv: Ligesom i sidste sæson har man ganske habile (men uprangende) folk som Proment, Eluchans, Deroin. Sidstnævnte kan også spille offensivt.

Offensiv: Nivet er stadig generalen; en virkelig dygtig spiller. Han har dog mistet Gouffran der både kreativitetsmæssigt og målscoringsmæssigt (med 10 mål holdets klare topscorer) var holdets vigtigste. Uvist hvad man så vil gøre med højrekanten. Måske en af de nyanskaffede ungfolk, Raineau eller Van La Parra (purung hollænder).

Angreb
I forsøget på at få sig en angriber der kan score (det kneb i sidste sæson hvor Compan var bedste mand med blot 5 mål), har Caen hentet Valenciennes topscorer Savidan. Det pudsige ved ham er dog at han stort set altid kun scorede på eget græs. Spørgsmålet er så om det er den til enhver tid gældende hjemmebane, eller om det simpelthen kun er hos Valenciennes han kan score... Han ligner dog en forstærkning.

Handel
Til:
Adnane, angreb (Cherbourg)
Barzola, højreback (Argentinos Juniors)
Raineau, midtbane (Libourne-Saint-Seurin)

Savidan, angreb (Valenciennes)
S.Zubar (FC Brussels)
Van La Parra Rajiv, midtbane (Feyenoord)

Fra:
Costil, reserve (Vannes)
Gouffran, højrekant (Bordeaux)

Hengbart, venstreback (Auxerre)

Jemaa, angreb (Lens)
Quellier, reserve (Reims)
Samson, angreb/reserve (Reims)
Toudic, reserve (Ligue 2)

Måske:
Boucansaud

Seneste træningskampe
Caen - Angers (L2) 2-0
Lorient – Caen 3-1


Grenoble

Hjemmebane: Stade des Alpes (20.000)
Træner: Mécha Bazdarevic

Placering i 07/08: nr 3 i L2
Statistik: 17-12-9 (44-30)
Hjemme: 10-6-3 (24-12). Ude: 7-6-6 (20-18)

Bud på placering i 08/09: nr 15-20
Med blot 44 mål var Grenoble offensivt betragtet langt fra Le Havre (66) og Nantes (58) i L2 i sidste sæson (til gengæld var forsvaret ret solidt: 30). Men klubben var da også temmelig mange point efter rækkens to første.
Træningskampene har set fornuftige ud, men det bør blive svært for Grenoble at hage sig fast i L1. Man har gjort et par gode indkøb, men har stadig en smal trup. Så smal at træner Bazdarevic har skældt klubledelsen ud: Flere indkøb, ellers rykker vi ned igen!

Også ideal-startopstillingen ser ret uimponerende ud. Men: Det ligner trods alt en nydelig blanding af rutine og talent; et ret solidt forsvar (som udgangspunkt), og hvem ved hvad de gamle klassespillere Batlles og Moreira kan udrette fremme?

Grenoble ejes (siden 2004) af det japanske firma Index – der har stået for bygningen af et nyt stadion (stod færdigt i februar 2008) med plads til 20.000. Og der er også en enkelt japansk ”t-shirt man” i Grenobles trup: Angriber Ito. Der fik to kampe i sidste sæson, to i forrige.

Taktik
Hvis stilen holder fra sidste år i L2, og det gør den nok, vil Grenoble spille ret forsigtigt og score ret få mål – i forsøget på at lukke få ind.

Nøglespillere
Vitakic, Batlles, Moreira

Bud på opstilling
Moreira - Dja Djedje/Akrour
Dimitrijevic – Romao – Batlles - Feghouli
Robin – Vitakic – Flachez – Jemmali/Mainfroi
Wimbée

Trupstatus: Klart plus. Flere gode folk kommet til. Men er det nok?

Målmand
Man har stadig superrutinerede Wimbée, og nu har man også fået Le Crom, en anden med masser af erfaring. Grenoble er godt dækket ind mellem stængerne.

Forsvar
Kun marginalspiller Paillot er væk, og til gengæld er hentet rutinerede Jemmali der både kan spille højreback og midterforsvar. Midterforsvaret har også fået serbiske Rendulic, og i forvejen har man de rutinerede folk Vitakic og Flachez. Til venstre ligner Robin ikke ligaens bedste forsvarer, men han har mange års erfaring fra både L2 og L1.

Midtbane
Defensiv: Romao (24) er en ret god spiller fra Togo der kom til Grenoble før sidste sæson, fra den tredjebedste række. Men holder talentet til L1? Grenoble har (endnu ikke) rustet op på den defensive midtbane; kan godt være det er nødvendigt.

Der er endvidere Kamissoko der har været fast mand på Grenoble-midtbanen i nu fem sæsoner.

Offensiv: Man har hentet rutinerede Batlles i Toulouse hvor han i sidste sæson ikke leverede det han kan; en fremragende oplægger. Kan ligge både centralt og på kanterne.

Til venstre har man Dimitrijevic der har spillet i L1 for Nantes; en ganske god spiller.  Til højre fx den purunge talent Feghouli.

Men generelt ser midtbanen noget tynd ud – trods mange folk i truppen.

Angreb
I forvejen havde man de pænt scorende Akrour og Dja Djedje (henholdsvis 13 og 10 mål i sidste sæson), og man har nu også hentet Moreira, ex-landsholdsangriber, en klassespiller (omend han ikke fik meget ud af det i Rennes i sidste sæson).

Handel
Til:
Batlles, offensiv midtbane (Toulouse)
Jemmali, højreback/midterforsvar (Bordeaux)
Le Crom, målmand (Lens)
Moreira, angreb (p.Rennes)
Rendulic, midterforsvar (Borac Cacak)

Måske:
Arrache (Marseille)
Abardonado (Nuremberg)
Banning (PSG)
Barbosa (Metz)
Bedimo (Châteauroux)
Bezzaz (Valenciennes
Courtois (Levante)
Ducasse (Bordeaux)
Gigliotti (Saint-Etienne)
Jarka (KS Gornik Zabrze)
Johansen (Strasbourg)
M´Baiam (Louhans-C.)
Moussilou (Nice)
Müller (fc -
Lyon)
Oruma (fc -
Marseille)
Rendulic (Borak Cacak)
Shereni (Nantes)

Fra:
L.Touré, angreb (Lille)
Paillot, forsvar (Lyon)

Seneste træningskampe
Grenoble – Le Mans 1-0
Auxerre - Grenoble 2-0


Le Havre
Hjemmebane: Stade Deschaseaux (16.500)
Træner: Jean-Marc Nobilo

Placering i 07/08: nr 1 i L2
Statistik: 22-12-4 (66-30)
Hjemme: 11-8-0 (31-9). Ude: 11-4-4 (35-21)

Bud på placering i 08/09: nr 15-20
Le Havre blev en klar vinder af den næstbedste række. Men det risikerer at blive en hurtig retur, for truppen ser ikke særligt stærk ud, især efter at man har afhændet sin topscorer. Der mangler noget rutine, både i forsvar og på midtbanen, og i angrebet mangler man umiddelbart en bomber.

Medmindre holdet får købt godt ind før transfervinduet lukker, ligner det en meget svær tilværelse.

Taktik
Le Havre er bedst når holdet kan spille kontra; og det må man formode fortsætter selv om man har mistet hurtige Hoarau

Nøglespillere
Revault, Gillet, Dieuze, Lesage

Bud på opstilling
Lesage – Noro/Fauré
Davidas - Dieuze - Air-Ben Idir – Anin
Tixier – Gillet – Ba/Sambou – Henin
Revault

Trupstatus: Minus. Væk er den suveræne topscorer.

Målmand
I 36-årige Revault har man en solid og bundrutineret sidste skanse. Skades han, ser det dog tyndt ud; reserverne er meget grønne.

Forsvar
Le Havres forsvar gjorde det fint i sidste sæson selv om holdet var offensivt orienteret. Men det var L2, nu gælder det de store drenge i L1, og på den baggrund synes jeg man mangler noget tyngde. Ud over midterforsvarer Gillet og højreback Henin er det småt med erfaring. Til venstre har man Tixier med en del års rutine fra Portugal, men han kunne ikke slå igennem i Lens i forrige sæson.

Hvorfor har man ikke forstærket sig? Jep, man har hentet 22-årige Sambou, men han kunne ikke rigtigt sætte sig igennem i L1 for Monaco; kan han for Le Havre?

Midtbane
Defensiv: Væk er dygtige Mezague; til gengæld har man hentet gode Dieuze i Toulouse (og Norbert i Nantes - hvor han dog stort set ikke spillede i sidste sæson). Men det ser stadig tyndt ud.

Offensiv: Man har habile folk som Davidas og Anin til kanterne, men det ser ikke imponerende ud. Så er der dog Lesage der både kan spille kant og hængende angriber (eller ligge på toppen i en 4-4-2): Han blev topscorer i L2 i 06/07, blev så sendt til Auxerre hvor han floppede, for så at vende hjem og være en vigtig figur i kampen om oprykning.

Angreb
Væk er sidste sæsons L2-topscorer Hoarau (28 kasser), og det ligner et stort tab. Også selv om man har hentet kapable folk som Noro og Fauré, og stadig har en ret farlig mand som Nikezic der ikke fik meget spilletid i sidste sæson. Og Lesage er der jo stadig; temmelig målfarlig og god til at skabe plads til sine medspillere.

Handel
Til:
Dieuze (Toulouse)
Fauré (Reims)
Norbert (Nantes)
Sambou (Monaco)
Noro (Troyes)

Måske:
Varela (YB Berne)

Fra:
Hoarau (PSG)
Mezague (rp.Sochaux)

Seneste træningskampe
Le Mans – Le Havre 2-0
Le Havre – Valenciennes 0-2


Le Mans
Hjemmebane: Leon Bollée (17.400)
Træner: Yves Bertucci

Placering i 07/08: nr 9
Statistik: 14-11-13 (46-49)
Hjemme: 9-6-4 (23-16). Ude: 5-5-9 (23-33)

Bud på placering i 08/09: nr 15-20
Le Mans tog et nøk opad i forhold til forrige sæson; da blev det til en 12.plads – og i sidste sæson landede klubben så på niendepladsen. Ganske god sæson for holdet der var vældigt svært at besejre på eget græs, men til gengæld hyppigt var godt og vel til at tale med på udebane.

Nu skal man så forsøge sig med et meget ommøbleret mandskab; væk er 5-6 af sidste sæsons startere. Til er kommet, tjah måske 3 der kan gå lige ind i startopstillingen. Samlet ser holdet markant svækket ud, og jeg tror Le Mans må affinde sig med at rutsje nedad i tabellen – uden at det dog nødvendiggvis bliver til nedrykning (men det kan ske).

Men ok – jeg har det med at undervurdere denne hårdtarbejdende klub.

Taktik
Svært at sige, med et hold der er blevet udskiftet på så mange pladser. Men umiddelbart ser der ud til at mangle kreative kræfter på den centrale midtbane. Kan kanterne så levere magien? Jeg forventer et hold uden ret mange scoringer – hverken egne eller imod (det sidste kan dog svigte hvis forsvaret mister Pelé og Basa).

Nøglespillere
Pelé, Basa

Bud på opstilling
Le Tallec - Helstad
Keita/Dossevi - Thomas - Coutadeur – Strömstad
Ib. Camara - Paolo André/Geder - Basa – Ben Frej/Louvion
Pelé

Trupstatus: Minus. Flere bærende kræfter er væk.

Målmand
25-årige Pelé er blandt ligaens allerbedste. Han KAN dog være på vej væk, og så har Le Mans et problem; Roche er ok, men langt fra Pelés klasse.

Forsvar
Den dygtige højreback Calvé er væk, og selv om man har enten unge Louvion eller knapt så unge, men ret urutinerede Ben Frej til at tage over, ligner det en klar svækkelse. Til venstre ligner Ib. Camara heller ingen klassespiller.

I midterforsvaret har man yderst kompetente Basa (kan være på vej væk), og også den habile Cerdan? Derudover Paolo André, en god spiller, men han har været meget skadet og stort set ikke spillet de seneste to år – og så den brasilianske landsmand Geder – der heller ikke har spillet ret meget.

Alt i alt ser det tyndt og urutineret ud. Især da hvis Basa smutter.

Midtbane
Væk er tre af sidste sæsons faste startere, central-spillerne Matusi (yderst kreativ) og Romaric samt venstrekant Sessegnon – plus den ganske hyppigt brugte Yebda. Tilbage er defensivmanden Coutadeur der får selskab af rutinerede Thomas, tilbage efter to år i Auxerre.

Offensivt? Man har hentet den lille højrekantsspiller Strömstad i norske Start. Et interessant køb, men derudover må man umiddelbart forlade sig på helt unge talenter.

Angreb
Væk er topscorer De Melo. Man har så hentet norske Helstad der sidste år scorede 22 mål i 24 kampe for Brann. For så vidt slet ikke dumt, og han er med 31 år også rutineret. Sagen er bare... Dette er ikke første gang han forsøger sig udenlands, det er gjort flere gange før – uden den store succes.

Derudover har man pænt talentfulde Le Tallec, og stadig ret kompetente folk som Samassa og Gervinho.

Handel
Til:
Helstad, angreb (Brann Bergen)
Ouattara, forsvar (Beveren)
Strömstad, midtbane/højrekant (IK Start)

Thomas, midtbane (Auxerre)

Måske:
Agouazi (Metz)
Lamah (Anderlecht)
Zito (Beveren)

Fra:
Baradji (Naval)

Calvé, højreback (Nancy)

De Melo, angreb/topscorer (Parme)

Douillard (Clermont)

Edjenguele (Neuchâtel Xamax)

Matsui, offensiv midbane (Saint-Etienne)

Romaric, midtbane (FC Séville)

Sessegnon, midtbane (PSG)

Yebda, midtbane (Benfica)

Måske:
Basa (Palerme, Fioretina, Hambourg, Spartak Moscou, Dynamo Kiev)
Pelé (Angleterre, Juventus Turin, FC Séville)

Seneste træningskampe
Le Mans – Le Havre 2-0
Grenoble – Le Mans 0-1
Nancy – Le Mans 3-0


Lille
Hjemmebane: Stadium Lille Métropole (18.100)
Træner: Rudi Garcia

Placering i 07/08: nr 8
Statistik: 13-18-7 (45-32)
Hjemme: 8-7-4 (29-18). Ude: 5-11-3 (16-14)

Bud på placering i 08/09: nr 10-16
Efter en 10.plads i 06/07, blev det en ottendeplads i sidste sæson. Ganske godt for et hold der forud for sæsonen havde mistet to uhyre vigtige folk i Keita og Bodmer. Lille har en evne til at få kollektivet til at fungere, uanset hvem der måtte mangle. Også denne gang ligner det et ret solidt mandskab - selv om det igen er blevet svækket i sommerens løb. Men nok også lidt farveløst; der mangler nok nogle der kan hælde mål ind.

Taktik
Lille vil typisk spille 4-3-3 – men en ret forsigtig én af slagsen; med 3 ret defensive midtbanefolk – og to kantspillere bagved en centerforward. Holdet er traditionelt ret målkarrigt; og har så også en solid defensiv. Dygtigt til at presse over hele banen.

Nøglespillere
Tafforeau, Mavuba, Balmont, Mirallas

Bud på opstilling
Mirallas
Obraniak – Bastos
Cabaye/Dumont – Mavuba – Balmont
Tafforeau – Plestan – Rami - Béria
Malicki

Trupstatus: Minus. Flere er draget bort, og ikke alle er erstattet.

Målmand

Sylva – der kunne droppe lige så fælt, som han kunne redde på spektukulær vis – er væk, og førstekeeper er så den mere stabile Malicki.

Forsvar
To bærende kræfter er væk, i midterforsvarer Schmitz og højreback Lichtsteiner (der også kunne spille højrefløj). Og indtil videre ingen erstatninger. Men selv om bredden ikke imponerer, ser udgangsopstillingen ok ud, med Béria til højre (havde også pladsen i sidste sæson hvor Lichtsteiner spillede længere fremme) og anfører Tafforeau til højre.

I midterforsvaret har rutinerede Plestan talentet Rami ved sin side, og der er par andre unge der også kan udfylde pladserne: Franquart og Emerson.

Midtbane
Væk er den meget markante Makoun, men man har så hentet en anden klassespiller, Balmont i Nice, og da man stadig har stortalentet Mavuba, ser det ret godt ud på midtbanen.

Der er også kompetente folk som Dumont, Cabaye, Debuchy....

Til venstre ligger dygtige Obraniak. Til højre er Lichtsteiner væk, men man har Bastos – så det går nok. Til er også kommet danske Emil Lyng, 19 år og tilsyndeladende et ret stort talent (han nåede dog aldrig at få debut for AGF); høj, kropsstærk og hurtig. Men han går næppe ind på holdet fra start.

Angreb
Man har (indtil videre) holdt fast i sidste sæsons bedste angriber Mirallas (kun 6 mål, men det var først til sidst i sæsonen at han rigtigt fik sat sig på centerforward-pladsen). Væk er gamle, udtjente Kluivert. Der er diverse unge talenter, og så er der folk som Youla, Fauvergue og Yanez. Ganske gode folk, men det ser ikke specialt imponerende ud.

Handel
Til:
Balmont, defensiv midtbane (Nice)
Lyng, højrekant (Aarhus)
L.Touré, angreb (rp.Grenoble)

Måske:
Bratu (Dinamo Bucarest)
Desmarets (V.Guimaraes)
Sverkos (Banik Ostrava)

Fra:
Kluivert, angreb
Lichtsteiner, højreback/højrekant (Lazio)
Makoun, defensiv midtbane (Lyon)
Schmitz, midterforsvar (Valenciennes)
Sylva, målmand (fc - Trabzonspor)
Tahirovic, angreb/reserve (FC Zurich)

Måske:
Fauvergue (Ligue 2)
Maric (Grèce)
Mirallas (Saint-Etienne)
Youla (Turquie)

Seneste træningskampe
Lille – Mouscron (Belgien) 1-0
Lille – Nice 3-3


Lorient
Hjemmebane: Yves Allainmat (16.900)
Træner: Christian Gourcuff

Placering i 07/08: nr 10
Statistik: 12-16-10 (32-35)
Hjemme: 9-7-3 (18-12). Ude: 3-9-7 (14-23)

Bud på placering i 08/09: nr 10-16
Der er ikke sket meget over sommeren, og mon ikke Lorient igen vil placere sig i midten et sted. En lidt smal trup, men solidt kollektiv. Svært at besejre på eget græs; til gengæld har holdet så også grumme svært ved at vinde ude.

Taktik
Lorient spiller nydeligt fodbold – men passer godt på bagude. Svære betingelser for angriberne, men de er snu og gør det godt.

Nøglespillere
Audard, Abriel, Saïfi

Bud på opstilling
Saïfi - Vahirua
Le Pen/Mansouri – Abriel – Ewolo - Marin
Morel – Marchal - Ciani - Jallet
Audard

Trupstatus: Et lille plus.

Målmand
Førstekeeper er rutinerede Audard – og i Cappone og Joinel der heller ikke er helt grønne bag ørerne (de har dog ikke den store L1-erfaring).

Forsvar
Udgangspunktet ser stadig ud til at være Morel til venstre (med Cantareil eller nytilkomne Le Lan som afløser), Jallet til højre (Boutrouche som afløser), og Marchal og Ciani i midten. Ser ikke overvældende ud, men det fungerede altså fint i sidste sæson hvor Lorient havde rækkens fjerdebedste defensiv.

Midtbane
Det ser ret solidt ud. Man har anfører Abriel og Ewolo centralt. Væk er røget Hautcoeur, men til er så kommet de kompetente Amalfitano og Buron.

Til venstre har man rutinerede Le Pen, snu og kreativ. Eller unge, utrættelige Mansouri. Til højre fx hurtige Marin.

Angreb
Idealet må være en opstilling med de rutinerede og teknisk dygtige Vahirua og Saïfi, men man har også folk som Namouchi og nu også talentet Gameiro, hentet i nedrykkede Strasbourg

Handel
Til:
Amalfitano, midtbane (Sedan)
Buron, midtbane (Amiens)
Gameiro, angreb (Strasbourg)
Joinel, målmand (Carquefou)
Le Lan, venstreback (Guingamp)

Måske:
Quintana (Qatar SC)
Maoulida (Lens)

Fra:
Benatia, reserve (Marseille)

Dielna, reserve (Istres)

Hautcoeur, midtbane (Saint-Etienne)

Moura, reserve (rp.Fluminense)

Måske:
Abriel (Bordeaux, Monaco)
Ciani (Saint-Etienne)
Ewolo (Lens, Rennes)
Marchal (Espagne)

Seneste træningskampe
Lorient – Le Havre 1-1
Nantes – Lorient 1-0
Caen – Lorient 1-3


Lyon
Hjemmebane: Stade Gerland (42.000)
Træner: Claude Puel

Placering i 07/08: nr 1 (desuden pokalvinder)
Statistik: 24-7-7- (74-37)
Hjemme: 14-4-1 (44-16). Ude: 10-3-6 (30-21)

Europa: Med i Champions League-gruppespillet: 16. september – 10. december.

Bud på placering i 08/09: nr 1-2
Lyon ligner som altid den primære titelfavorit. Syv mesterskaber i træk er det blevet til – omend det sidste år var ved at blive spændende, i et kapløb med Bordeaux. Truppen er ikke blevet ringere i år – selv om man umiddelbart set svækket ud på målmandsposten. Midtbanen er blevet endnu bredere, ditto med angrebet. Forsvaret er stadig stærkt – omend man umiddelbart mangler en venstreback-afløser, for Grosso kan næppe spille alle kampe. Men det er da også lige præcis dét klubben er ude efter på transfermarkedet i disse dage; en back-reserve.

I Claude Puel, tidligere Lille (og før det, Monaco som han vandt mesterskabet med i 2000) har man igen (Perrin var der kun i een sæson, og Houllier før ham kun i to) fået ny træner.

Taktik
I mange år har ét af Lyons varemærker været det hurtige kantspil. Spørgsmålet er om den nye træner Puel vil forsøge sig med andre strategier – noget som sidste sæsons træner Perrin forsøgte sig en smule, men ikke ret meget, med. Fx en 4-4-2 – så der bliver plads til nyanskaffelsen Piquionne?

4-4-2 spillede Lyon faktisk i supercuppen mod Bordeaux (dog uden Piquionne, men med unge Pjanic sammen med Benzema); det gik så heller ikke supergodt.

Nøglespillere
Cris, Grosso, Juninho, Govou, Benzema

Bud på opstilling
Benzema
Govou – Juninho - Keita
Makoun - Toulalan
Grosso – Cris – Mensah - Clerc
Lloris

Trupstatus: Både-og. Målmandspost svækket, men bredden styrket på midtbane og i angreb.

Målmand
Landsholdskeeper Coupet er draget bort og har efterladt et kæmpehul. Eller har han? For til er kommet stortalentet Lloris der allerede har to års L1-erfaring, trods sine kun 21 år. Naturligvis ligner det en svækkelse i første omgang, for Coupets rutine var uovertruffen, men i det lange løb ser byttet ikke helt dumt ud. Reserve er fortsat den ret kompetente Vercoutre.

Forsvar
Midterforsvar: Væk er Squillaci, men Mensah (stor, stærk) er kommet til – så ingen større svækkelse. Mensah og Cris ligner et godt makkerpar. Boumsong er der desuden stadig, og midtbanemand Bodmer kan også sagtens spille dernede. Desuden er hentet talentet Paillot.

Til venstre har man fortsat Grosso, til højre Clerc/Réveillère. Ser fint ud – bortset fra hvis Grosso skades. Hvad så?

Midtbane
Defensiv: Toulalan der var fast mand på det franske EM-hold (i Vieiras skadesfravær) har fået konkurrence af Lilles stærke Makoun. Eller en makker, alt efter hvordan den nye træner vil stille op. Og så skal man ikke glemme Fabio Santos. Lyon er yderst velekviperet på midtbanen.

Offensiv: Sikker mand må fortsat være Juninho, manden med overblikket og det uhyggelige frispark. Også selv om man har hentet endnu en brasiliansk kanonskytte i Ederson. Og man stadig har Källström og Bodmer.

Angreb
Førsteangriber bør fortsat være Benzema, sidste sæsons topscorer. Han vil helst spille centerforward, men kan også spille venstrekant (vil det nødigt). Alternative forwards er Fred og tilbagevendte Baros. Og så har man anskaffet sig Piquionnes, hurtig og teknisk stærk. Spændende indkøb. Han kan også spille hængende angriber.

Med salget af Ben Arfa til Marseille, har man reduceret sine kant-muligheder, men man har jo stadig altid gode Govou der kan ligge i begge sider (omend bedst til højre) og Keita (til højre) der er ustabil, men er forrrygende når det kører.

Og så er der de unge talenter, folk som Delgado, Mounier og Pjanic.

Handel
Til:
Baros, angreb (Portsmouth)
Ederson, midtbane (Nice)

Lloris, målmand (Nice)

Makoun, defensiv midtbane (Lille)
Mensah, midterforsvar (Rennes)
Paillot, forsvar (Grenoble)
Piquionne, angreb (Monaco)

Pjanic, midtbane/angreb (Metz)

Måske:
Armand (PSG)
Mathieu (Toulouse)
Milito (Saragosse)
Oliveira (Saragosse)
Pranjic (Heerenveen)

Fra:
Ben Arfa, kantspiller (Marseille)
Coupet, målmand (Atletico Madrid)

Crosas, midtbane/reserve (Barcelone)
Müller, midterforsvar/reserve (
Grenoble, PSG, Nantes, Italie, Allemagne)
Rémy, angreb/reserve (Nice)
Squillaci, midterforsvar (FC Séville)

Måske:
Fred (Werder Brême, Fenerbahçe, Tottenham)
Grosso (Italie, Wolfsburg)
Govou (Portsmouth)
Källström (FC Séville, Valence, Everton)

Réveillère (Sampdoria)

Seneste træningskampe
Monaco - Lyon 1-0
Bordeaux – Lyon 0-0 (Bordeaux-sejr på str.): Supercup.


Marseille
Hjemmebane: Vélodrome (60.000)
Træner: Eric Gerets

Placering i 07/08: nr 3
Statistik: 17-11-10 (58-45)
Hjemme: 11-3-5 (34-21). Ude: 6-8-5 (24-24)

Europa: Med i Champions League; 3. kvalifikationsrunde: 12. og 27. august. Sejr giver plads i gruppespillet, 16. september – 10. december.

Bud på placering i 08/09: nr 2-4
Marseille har et væld af offensive stjerner – men mangler en oplagt kreativ styrmand efter Nasris afrejse. Det kan blive både godt og skidt. Kan man få kanterne til at køre, er der stort potentiale i Marseilles hold. Midtbanen overgås næppe i fysisk styrke, og forsvaret, i forvejen solidt, er blevet styrket.

I sidste sæson blev det til en tredjeplads - efter en andenplads i sæsonen forinden (femteplads i 05/06). Så selv om man bestandigt føler at de ikke HELT udløser potentialet i galehuset ved sydkysten, så holder klubben sig altså jævnt til i toppen. Det bør man også kunne gøre denne gang – selv om man næppe kan vælte Lyon af pinden.

Taktik
Mod gode hold vil Eric Gerets nok køre 4-3-3 med en kompakt, fysisk stærk midtbane. Mod dårligere modstandere snarere 4-2-3-1.

Nøglespillere
Mandanda, Cana, Niang

Bud på opstilling
Niang/Koné/Ben Arfa – Cissé/Niang – Koné/Ben Arfa/Valbuena
Cheyrou - Cana – M’Bami
Taiwo – Givet - Hilton – Bonnart
Mandanda

Alternativt kan man spille 4-2-3-1:
Cissé/Niang
Ben Arfa – Valbuena/Koné – Koné/Valbuena
Cana – M’Bami
Taiwo – Givet - Hilton – Bonnart
Mandanda

Trupstatus: Et plus selv om Nasri er væk: Koné og Ben Arfa samt Hilton kommet til.

Målmand
Førstekeeper er fortsat den blot 23-årige Mandanda der gjorde det så godt i sidste sæson at han kom med til EM for Frankrig. Han har fået erfarne Riou (andenmålmand i Toulouse senest) som reserve.

Forsvar
Midterforsvar: Her måtte man i sidste sæson flere gange bruge den fleksible midtbanemand Cana – fordi Rodriguez var skadet eller fordi ellers stærke Givet var ude af form. Nu har man forstærket sig med brasilianske Hilton der i flere år har været meget markant for Lens. Cesar og Civelli der begge tidligere har været i klubben, er også kommet til, sammen med marokkanske Erbate. Og man har stadig talentet Zubar (hvorimod Faty er væk). Rodriguez er ude med en skade, til september, så man må formode at man vil satse på Hilton og Givet - hvis denne altså ikke smutter. Bredden er imponerende.

Til højre har man Bonnart. Ikke noget særligt, men ret stabil. Zubar er en mulighed. Der er i øvrigt snak om at anskaffe sig danske Lars Jacobsen.

Til venstre har man fortsat bomstærke og hårdtskydende Taiwo – og Bonnart kan også udfylde pladsen i dén side.

Midtbane
Defensiv: Man er stadig godt ekviperet – med Cana, M’Bami og Cheyrou, Og fx unge Kaboré og N’Diaye.

Offensiv: Den talentfulde dirigent Nasris afgang til Arsenal efterlader umiddelbart et stort hul. Måske kan hurtige og driblestærke Valbuena kan tage over – men han er bedst på højrekanten. Og er i øvrigt skadet indtil engang i september.

Men der er andre muligheder.

På højrekanten har man foruden Valbuena, rutinerede Ziani – også han ude indtil september. Væk er Akalé – men man har til gengæld anskaffet sig Lyons pragttalent Ben Arfa der kan spille i begge sider - og også centralt (men er bedst som kantmand). Og til er også kommet ivorianeren Koné, fra Nice – der både kan spille frontmand og på kanterne. Han har strålet i træningskampene; en klassespiller.

Til venstre har man jo Niang, sidste sæsons topscorer – der også kan spille centerforward. Man har også Zenden, men han får næppe meget spilletid.

Tilføjelse efter første runde: Her brugte man Ben Arfa som central 10´er - og Niang og Koné på kanterne, Cissé som centerforward.

Angreb
Man har diverse knalddygtige angribere. Når han er i form og i hopla (men det var han ikke særligt tit i sidste sæson), er Cissé (kan være på vej væk) nok den bedste centerforward, men folk som Niang og Koné er også fremragende. Der er også talenter som fx Abedi Pelés søn André Ayew.

Handel
Til:
Arrache (rp.Toulouse)
Begeorgi (rp.Amiens)

Ben Arfa (Lyon)

Bocaly (rp.Libourne-Saint-Seurin)

Cesar (rp.WBA)

Civelli (rp.Gimnasia La Plata)

Deruda (rp.Badalone)

Erbati (Raja Casablanca)

Gragnic (rp.Troyes)
Hilton (Lens)

B.Koné (Nice)
Ma.NDiaye (rp.Libourne-Saint-Seurin)
Riou (Toulouse)

Måske:
Alloudi (Al Ain)
Bobo (Besiktas)
Jovanovic (Standard de Liège)
Kovacevic (Lens)
Luccin (Saragosse)
Mirallas (Lille)
Roger (Legia Varsovie)
Torosidis (Olympiakos)
Vagner Love (CSKA Moscou)
Sinama-Pongolle (p.Atletico)
Jacobsen
Semak

Fra:
Akalé (rp.Lens)
Bocaly (p.Montpellier)
Carrasso (Toulouse)

Deruda (p.Montpellier)
J.Faty (Sochaux)

Gragnic (Reims)
Hamel (Toulouse)
Krupoviesa (rp.Boca Juniors)

M.N´Diaye (p.Boulogne)

Nasri (Arsenal)
Oruma (fc
- libre)
Sabo (p.Montpellier)

Måske:
Arrache (Grenoble, Metz, Valenciennes, Angleterre)
Cissé (Angleterre, AS Rome, Panathinaikos, Galatasaray, Fenerbahçe)
Givet
Zenden (PSV, Feyenoord, Panathinaikos)

Seneste træningskampe
Ajaccio – Marseille 1-2
Marseille – Toulouse 0-0


Monaco
Hjemmebane: Louis II (18.500)
Træner: Ricardo Gomes

Placering i 07/08: nr 12
Statistik: 13-8-17 (40-48)
Hjemme: 7-5-7 (22-24). Ude: 6-3-10 (18-24)

Bud på placering i 08/09: nr 10-16
En placering lidt under midten blev det til for Monaco i sidste sæson; et mindre skridt bagud i forhold til niendepladsen forrige gang. Det gamle storhold er i sandhed ikke hvad det har været (mesterskab i 2000, nr 2 i 2003, CL-finaleplads i 2004). I forhold til storholdet fra 2004 er der da også kun målmand Roma og midtbanemand Bernardi tilbage. Men helt af bag er monegaskerne nu ikke; en række gode spillere – og nedrykning bør det bestemt ikke blive til.

Det kan komme til at gå bedre end sidste år, måske en smule – men bedre end en midterplacering bliver det nok ikke til. Træner Ricardo har nu haft en sæson til at få tingene til at køre som han synes de skal, men truppen ser ikke bedre ud end sidste år. Midtbanen er bestemt styrket med folk som Alonso og Adu – og ser faktisk ret interessant ud - men forsvaret er svækket – og det er angrebet også; der synes at mangle folk der kan score plus-10 mål.

Opdatering: To gode kroatiske indkøb forstærker defensiven markant.

Taktik
Træner Ricardo er en hund efter stram organisation. I en grad så det typisk går ud over evnen til at score mål. Han spiller gerne 4-4-1-1.

Nøglespillere
Roma, Modesto, Menez

Bud på opstilling
Nimani/Licata/Menez/Gakpe
Nené
Meriem/Menez – Perez – Bernardi/Babic – Alonso/Leko
Mangani – Modesto – Simic/Adriano - Cufré
Roma

Trupstatus: Midtbane er styrket, ditto med forsvaret, men angrebet ser ringere ud.

Målmand
Roma (34) er blandt de bedste i ligaen. Afløser er det unge talent Ruffier.

Forsvar
Midterforsvar: Væk er Sambou, Bolivar samt Monsoreau (kunne også bruges til venstre) – hvoraf i hvert fald de to sidste blev brugt meget. Til er så kommet talentet Legati, fra Milan endda, men reelt har han de sidste to sæsoner været udlejet til en Serie C-klub. Træningskampene tyder på at Modesto (kan også bruges som højreback) fortsætter som midterforsvarer, nu med Adriano – højreback i seneste sæson – som makker. Tjah, ser ikke ideelt ud.

Men senest har man så hentet Dario Simic i Milan, og den rutinerede kroat ligner en forstærkning. Ditto med hans landsmand Babic der også kan spille på midtbanen.

Til højre ser man ud til ville bruge bruge argentinske Cufré. En god spiller, men han var noget ustabil i sidste sæson. Bredden er dog ok – man har jo også Adriano og Modesto.

Til venstre er både Berthod og Monsoreu væk. En kraftig åreladning. Til er så kommet talentet Mangani – egen avl – der har været udlejet i et par sæsoner, til L2-klubber. Var fast mand hos Ajaccio i sidste sæson og ligner en interessant spiller.

Tjah – i de sidste træningskampe har man faktisk brugt højreback Cufré til venstre – og den blot 19-årige midtbanemand Mongongu til højre, men det er næppe løsningen.

Midtbane
Defensiv: Ser ganske solid ud. Man har fortsat den dygtige veteran Bernardi (kan dog være på vej væk) og en anden erfaren herre i Perez. Og kompetente afløsere som Gosso og Pokrivac.

På venstrekanten har man kreative Meriem og hurtige Menez (kan også spille i angrebet) samt fx det helt unge talent Diaz (kan også spille fremme).

Til højre hvor man i forvejen har ganske gode Leko, har man fået Bordeaux’ dygtige Alonso. Ligner et godt køb. Skal det være ekstra offensivt, kan man fx bruge hurtige Gakpe.

På en central kreatørplads (evt en 10’er lige bag en centerforward) kan ligge diverse. Den kvikke Pino, fx – eller Nené. Eller sågar Meriem/Menez. Eller hvad med Freddy Adu, lejet i Benfica? Det amerikanske stortalent (19 år) slog ikke igennem i Portugal i sidste sæson; kan han i Monaco? Måske. I første omgang skal han dog til OL for USA og er først tilbage i Monaco i slutningen af august.

Angreb
Væk er holdets bedste angriber Piquionne, og nu fattes holdet altså bombere. Man har anskaffet sig den høje Numani i Sedan, L2, men det er næppe en storspiller. Ditto med Licata, hentet i Bastia, også L2. Men sagen er bare at man ikke har andre deciderede centerforwards. Folk som Menez, Pino, Gakpe er bedre som oplæggere. Menez blev med 7 mål del-topscorer i sidste sæson og faktisk er temmelig målfarlig; men er bedst når han kan komme bagfra.

Handel
Til:
Adu, midtbane/angreb (.Benfica)
Alonso, midtbane (Bordeaux)
Legati, midterforsvar (Milan AC/Legnano)
Licata, angreb (Bastia)
Mangani, venstreback (Ajaccio)
Nimani, angreb (Sedan)
Pino, angreb (Charleroi)

Måske:
Abriel (Lorient)
Belhadj (Lens)
E.Costa (Espanyol Barcelone)
Diakhaté (Dynamo Kiev)
Ilan (Saint-Etienne)
Maniche (Atletico Madrid)
Morais (Porto Alegre)
Odemwingie (Lokomotiv Moscou)

Tenorio (Al Saad)
Tiago (Juventuso)
Wellington (Porto Alegre)

Fra:
Almiron, midtbane; fast/reserve (rp.Juventus Turin)
Berthod, venstreback; fast/reserve (Auxerre)

Bolivar, midterforsvar
Fabio Santos (p. Porto Alegre)

I.Gonzalez, angreb/reserve (rp.Danubio)
Monsoreau, midterforsvar/venstreback (Saint-Etienne)
Pinau, forsvar/reserve (Genoa)
Piquionne, angreb (Lyon)
Sambou, forsvar; fast/reserve (p.Le Havre)
Vargas, reserve (p.Guadalajara)

Måske:
Bernardi (Grèce, Turquie)
Cufré (Espagne, Naples, Rangers, Galatasaray)
Leko (Fenerbahçe, Fulham, Bolton, Portsmouth)Modesto (Torino)
Pokrivac (Toulouse, Panathinaikos, Hanovre, Galatasaray)

Seneste træningskampe
Marseille – Monaco 3-1
Monaco – Lyon 1-0
Monaco – Roma 0-0


Nancy
Hjemmebane: Stade Marcel-Picot (20.000)
Træner: Pablo Correa

Placering i 07/08: nr 4
Statistik: 15-15-8 (44-30)
Hjemme: 13-5-1 (31-11). Ude: 2-10-7 (13-19)

Europa: Med i UEFA Cuppens 1. runde: 18. september og 2. oktober.

Bud på placering i 08/09: nr 5-10
Fra en 13.plads i 06/07 til en fjerdeplads i seneste sæson. Nancy overraskede mange. Kan man fastholde kvaliteten? Være lige så fremragende på eget græs, og eventuelt vinde lidt oftere på udebane?
Tjah. Man har en dygtig træner og et godt kollektiv, krydret med individualisten Hadji. Men truppen er nok en smule smal, og man synes stadig at mangle en bomber helt fremme. Jeg forventer et mindre fald.

Taktik
Et velspillende hold, men det scorer ikke særligt ofte. Til gengæld en godt organisation og et solidt forsvar. 4-4-2 eller 4-2-3-1.

Nøglespillere
André Luiz, Gavanon, Hadji

Bud på opstilling
Fortuné - Dia
Hadji – N’Guemo/Zerka
Gavanon – Berenguer
Biancalani/Chrétien – André Luiz – Ouaddou – Chrétien/Calvé.
Bracigliano

Trupstatus: Cirka samme styrke som i sidste sæson.

Målmand
Nancy er velassorteret via de to rutinerede Bracigliano (førstekeeper i sidste sæson) og Grégorini.

Forsvar
Midterforsvar: Væk er den markante Puygrenier der er draget til UEFA Cup-vinderne fra Zenit. Men hullet er nydeligt fyldt ud via rutinerede Ouaddou og unge Sami, begge 1,9 meter høje. Førstnævnte er nok førstevalget som makker til André Luiz. Man har også Adailton og Macaluso, der begge var meget skadede i sidste sæson.

På højrebacken havde man i forvejen dygtige Chrétien, og nu har man desuden anskaffet sig Le Mans’ Calvé og det unge talent Helder. Nancy er virkelig velekviperet på denne post.

Værre ser det umiddelbart ud til venstre efter salget af Sauget. Men man har rutinerede Biancalani og har hentet det 20-årige talent Adjet. Og ham kan der blive brug for, for Biancalani er skadet indtil september. Alternativet er at flytte Chrétien derover; det kan han sagtens håndtere. Eller flytte midtbanemand Brison derned.

Midtbane
Defensiv: Her virker Nancy-truppen lidt smal, men man har gode folk som Gavanon og Berenguer –og også Duchemin der var skadet hele sidste sæson, men ellers har gjort det godt.

Til højresiden af midtbanen har man N’Guemo og Zerka. Til venstre fx Malonga eller Brison. Ikke ligefrem stjernenavne, men solide og kompetente.

Offensiv kreatør er stadig den yderst dygtige Hadji (i øvrigt også topscorer i sidste sæson). Vældigt vigtig for holdet. Han kan også ligge til venstre.

Angreb
Den mest brugte angriber (og næsttopscorer, med 6 mål) var Fortuné. Han led lidt under spillestilen, men er en god frontløber. Man har endvidere interessante folk som Dia og Curbelo, men bredden er svækket med Kims afgang.

Handel
Til:
Calvé, højreback (Le Mans)
Gaudu, målmand (rp.Entente SSG)
Féret, midtbane (Reims)
Helder, højreback (Juventude)
Ouaddou, midterforsvar (Valenciennes)
Sami, midterforsvar (Amiens)
Adjet, venstreback

Måske:
Cissé (Roda JC)
Dagoberto (Sao Paulo)
Dernis (Saint-Etienne)
Ducasse (p.Bordeaux)

Fra:
Camara, reserve (fc - libre)
Dosunmu, reserve (GB Anvers)
Kim, angreb (Al Arabi)
Puygrenier, midterforsvar (Saint-Pétersbourg)

Sarkissian, reserve (fc - libre)
Sauget, venstreback (fc - Saint-Etienne)

Seneste træningskampe
Nancy – Le Mans 3-0


Nantes
Hjemmebane: La Beaujoire-Louis-Fonteneau  (39.000)
Træner: Michel Der Zakarian

Placering i 07/08: nr 2 i Ligue 2
Statistik: 19-13-6 (58-34)
Hjemme: 11-7-1 (35-14). Ude: 8-6-5 (23-20)

Bud på placering i 08/09: nr 12-17
Efter en enkelt sæson i den næstbedste række er Nantes (blandt de største klubber i Frankrig) tilbage i det gode selskab. Og umiddelbart bør holdet have de bedste overlevelseschancer blandt de tre oprykkere. Man har et bredt og solidt forsvar, med bl.a. Michael Gravgaard. Midtbanen er talentfuld (omend måske en smule smal), og der er diverse gode angribere. Truppen er nok ikke til mere end en midterplacering, men det vil også være fint nok.

Taktik
4-4-2 med to primært defensive centrale midtbanespillere eller 4-3-3.

Nøglespillere
Faty, Da Rocha, Klasnic

Bud på opstilling
Keseru/Dossevi/ - Klasnic
Capoue/Babovic – Da Rocha
Faty - De Freitas/N’Daw
N´Daw/Guillon/Maréval – Poulard/Pierre - Gravgaard – Tall/Coubilier
Heurtebis

Trupstatus: Klart plus i forhold til sidste sæson.

Målmand
Nantes er godt klædt på. Man rådede i forvejen over 33-årigr Heurtebis med diverse års L1-erfaring, og nu har man også fået den endnu mere rutinerede Alonzo. En god afløser at råde over.

Forsvar
Midterforsvar: Anskaffet er danske Michael Gravgaard. Han kan have sine problemer mod små og vævre modstandere, men med sin fysiske styrke og sit eminente hovedspil, bør han nok kunne få sig en karriere i det franske. Han kommer til en klub der i forvejen har kompetente midterforsvarere i Pierre og Poulard. Foruden talenterne El-Mourebet og nyanskaffede Douglao (stor fyr).

Til højre har man mistet Olivier Thomas, men har hentet Tall i Hearts; knapt så god fremad, men dygtig defensivt. Truppen rummer også den rutinerede Cubilier - og Das Neves.

På venstrebacken har man fortsat Guillon (4 år i L1 med Nantes) og Maréval. Og nyanskaffede N´Daw kan også udfylde pladsen.

Det ser solidt ud.

Midtbane