Hvordan ser hverdagen ud for en ekspert hos BetXpert? Hvordan forbereder man sig, hvordan finder man ud af om der er værdi i oddsene - og hvordan skruer man en analyse sammen?

Der er nok lige så mange svar, som der er eksperter, men forneden følger et illustrativt eksempel. Vores faste SAS Liga ekspert Kenneth Runge Andersen har samlet sammen og nedfældet, hvad han brugte tiden til i sidste uge...

Lørdag d. 15. marts

Jeg er altid en uge foran, når det drejer sig om min tjans som SAS liga ekspert for BetXpert. Forstået på den måde, at jeg følger weekendens Superliga-runde med næste runde for øje. Det der sker aktuelt skal nemlig bruges til input til næste runde. Mange af mine idéer til spil fostres nemlig af konkrete begivenheder i en given kamp. Det kan være et hold, der har åbenlyse problemer med høje bolde tæt under mål. Det kan være udvisning eller skader, der gør det interessant, at undersøge muligheden for at ”skrue et godt bet sammen”.

Jeg bænker mig foran tv’et , der blænder op for OB-FC Midtjylland. Jeg snupper så meget af optakten med, som det er muligt. Her falder der af og til guldkorn af, fordi man bliver taget med om bag kulissen. Man får et indblik i, hvad spillere og trænere fokuserer på, ligesom såkaldte eksperter (;-)) supplerer med analyser, der kan være anvendelige for mig.

Dagens kamp har naturligvis et overskyggende tema – hvordan klarer OB sig uden topscorer Djiby Fall? Det er under 48 timer siden, at den fynske klub solgte sin guldfugl, og nu er der naturligvis fokus på, om OB i virkeligheden også solgte sin guldchance.

Det er klart, at det også er én af mine hovedgrunde til at se kampen gennem analyse-briller. Ikke så meget, om det er en svækkelse – naturligvis er det tilfældet, thi man sælger ikke sin topscorer med 22 mål i 38 kampe uden det kan mærkes – men mere for at se, hvad det betyder for OB’s spil.

Peter Utaka bliver den direkte afløser for Djiby Fall, og han er en helt anden type. Langt mere bevægelig og tager større del i det opbyggende spil. Han vandrer gerne ud på fløjen, og efter ca. ti minutters spil glider han ned på egen banehalvdel for at føre bolden op. En smart 1-2 kombination giver ham frit løb mod mål, men Utaka formår ikke at score, selv om han står ansigt til ansigt med Lasse Heintze i FCM-målet. Utaka scorer dog få øjeblikke senere på en løs bold i feltet.

Første halvleg tilhører i den grad OB, og jeg får her svar på mit andet store spørgsmål op til kampen. Nemlig hvordan FCM står i forhold til de andre tophold. Jeg bliver bekræftet i, at midtjydernes bevidste sats på unge spillere koster. De har store udfald set over en hel kamp, og selv om talentet er til at få øje på, så er de altså stadig for grønne bag ørerne.

Det står klart for mig, at FCM pt. nok sjældent vil blive et spille-objekt, så længe træner Thomas Thomasberg fastholder unge navne som Mads Albæk og Jesper Juelsgaard i startopstillingen. Ganske vist kommer ulvene bedre med i anden halvleg, men det sletter jo ikke indtrykket af, at de er helt væk før pausen.

Der er intet nyt i, at et ungt hold har lavt bundniveau, og det synes også tilfældet med FCM. Jeg kan snildt forestille mig, at de det næste års tid vil miste mange point på den konto, og jeg vil i al fald resten af sæson pr. automatik overveje at spille mod dem i hver eneste runde.

De 90 minutter ender med en 2-1 sejr til OB

Søndag d. 16. marts

Søndag morgen starter med skoldhed kaffe. Jeg sætter mig foran PC’en og nipper til den liflige mocca. Rutinemæssigt checker jeg forskellige fodboldsites for at se, om der skulle være breaking news, der relaterer til mine SAS liga-kampe. Det kunne være en skade eller en anden spændende nyhed, der kunne bringe en ”sidste-minuts-analyse” på banen. Men der er ingenting.

Med andre ord har jeg blot en enkelt analyse i denne weekend i form af FCK-Esbjerg, som jeg har anbefalet spil på med et handicap-ettal til odds 1,63. Jeg overvejer at tage i Parken, men vælger den bekvemmelige sofa i stedet. Kl. 14.00 fløjtes der op, og små to timer senere er min analyse gået i vasken. FCK spiller skidt og taber 2-0. Esbjerg derimod viser sig gode i effektivt presspil, som spolerer FCKs opspil, og så scorer jyderne ellers koldt og roligt på deres relativt få chancer.

Ved aftenstide har jeg kun lejlighed til sporadisk at se anden halvleg mellem Brøndby og AGF. Ingen stor oplevelse, Brøndby er simpelt hen for stærke og kontrollerer sejren hjem. Det er tydeligt, at AGF ikke er nogen trussel uden de tre angribere Graulund, White og Rafael.

Mandag d. 17. marts

Der ligger en mail til mig fra en af BetXperts brugere. Han spørger mig om, hvilke sider jeg bruger til at checke skader og karantæner i SAS Ligaen. At være tilknyttet BetXpert er ikke blot at skrive analyse og komme med spilforslag. Det er også at svare på sådan henvendelser, og det er altid en fornøjelse at kunne hjælpe.

Jeg svarer brugeren, at jeg ikke kender til en samlet side, hvor man kan være 100 % sikker på, at det hele er med. Men i samme åndedrag fortæller jeg ham også, at han med de to hjemmesider www.hvemvandt.dk og www.injuries.dk burde være pænt dækket ind. To fine sider, der ud over at have høj kvalitet (sjældne og få fejl) opdateres hurtigt, hvilket er nok så vigtigt.

Jeg tager et kig på næste rundes program, og allerede nu sætter jeg min chancevurdering af de seks kampe. Ved nærmere research er det slet ikke sikkert, at de holder, men jeg bruger den foreløbige CV til at se, om der er odds, der er interessante … eller indeholder værdi, om man vil. Her er mine rå procenter:

Randers-Brøndby 25-30-45
Esbjerg-AGF 40-30-30
Sønderjyske-FCN 35-30-35
Horsens-Vejle 40-30-30
FCK-OB 50-30-20
AaB-FC Midtjylland 40-30-30

Som nævnt er tallene blot vejledende for mig. Jeg checker de første odds – mest for at se, om de første bookies har begået åbenlyse fejl. Det sker sjældent, men til tider kan man fange nogle fede odds, hvis man er vaks ved havelågen.

Men det kan også gå anderledes – oddset kan stige, og her er tommelfingerreglen, at hvis man vil spille mod favoritten, så kan man med fordel vente til sidst på ugen (alternativt få timer op til kick off), og så score en oddsstigning i al fald 2-5 %. Det kan godt være, at det ikke lyder at meget, men i vores betting-verden, hvor vi virkelig kæmper for at få marginalerne på vores side, så er det for mig værd at vente på. Og jeg kan fornemme, at det vil ske i den kommende SAS liga runde:

FCK-OB springer mig allerede i øjnene. De første spæde odds indikerer, at en x2 gardering kan fås til oddds 2,02. FCK er blandt de tophold, der ofte spilles blindt på, hvorfor odds sidst på ugen automatisk vil stige en smule, hvis man ønsker at spille mod københavnerne. Som nævnt hedder mine foreløbige CV 50-30-20. Den vil sandsynligvis ændre sig i løbet af ugen, når jeg får mere info om kampen, trupnyheder ect.

Jeg forestiller mig altid, at CV i virkeligheden består af tre knapper, som der kan skrues op og ned for. Hver gang, jeg skruer op for en knap, så skal de to andre knapper skrues ned for at få det hele til at summere til 100 %. Et eksempel kunne være, at hvis Cesar Santin meldes skadet mod OB, så vil jeg dreje FCK-knappen ned fra 50 til 47-48%, mens knappen for uafgjort og/eller OB-sejr tilsvarende justeres op. Og sådan kan begivenheder i løbet af ugen resultere i, at jeg må justere på knapperne.

Jeg slutter aftenen af med at lave research på AaB-Manchester City, der spilles torsdag i UEFA Cup’en. Som ekspert har man også en ekstra tjans med at dække sine ligaers hold, når de optræder i Champions League eller UEFA Cup.

Ud over Manchester Citys egen hjemmeside checker jeg også op på www.sporting-life.com og BBC’s hjemmeside, men der er endnu ikke den store info at hente. Til gengæld begynder nyhederne om AaB’s mange skader og karantæne at fange mig, og jeg begynder at ane et spil mod jyderne. De er tvunget frem, og så kan Citys kontraspil måske straffe dem. Det er min tese, og jeg sætter min CV til 30-30-40. Jeg kan få 1,80 på en 2 DNB (indsats tilbage ved uafgjort), og det giver jo fin værdi.

Jeg beslutter mig for at skrive den rå analyse, som jeg kan pudse af til tirsdag formiddag og lægge den ud på BetXpert. Jeg vurderer nemlig, at oddset ikke kan holde op til kampstart.

Sidst på aftenen sender jeg en mail til Nicolai Stage, der er BetXperts mand på Premier League. Jeg spørger til trupnyt for Manchester City og hans generelle vurdering af kampen mod AaB. Altid rart at få en second opinion fra en mand, der i højere grad har fingeren på Premier League-pulsen, end jeg selv har. Nicolais svar bliver senere flettet ind som en del af min endelige analyse af kampen.

Tirsdag d. 18. marts

Jeg checker sidste nyt på AaB-Manchester City og lægger mit spil ud på BetXperts hjemmeside.

Kommenterer i BetXperts forum mit tabte bet på FCK-Esbjerg (delvist som svar på en brugers kommentar). For mig er dette en fantastisk vigtig opgave for en ekspert. Det er altid mægtig rart, når nogen har indvendinger til ens spilforslag. At indgå i en dialog med brugere kan altid bringe nyt lys over et bet.

Naturligvis kan man ikke altid være enig, og det sker da også, at jeg ”lærer” noget fra andre. Læser de kampen anderledes end jeg selv, eller er der ting, som jeg ikke har med i analysen? Man kan altid blive bedre og skarpere – og man bliver vel aldrig for god til at drage andres vurderinger ind i sine overvejelser.

Ligeledes bruger jeg lidt tid til at give et indspark i debatten om weekendens kamp mellem Esbjerg og AGF. En bruger foreslår 1-tallet til odds 2,25. Jeg er ikke enig i værdien, og argumenterer hvorfor jeg sandsynligvis selv vil spille X2, altså mod Esbjerg. Selv om vi ikke er enige, er det igen en frugtbar diskussion, hvor vi begge bidrager konstruktivt til debatten.

Onsdag d. 19. marts

Jeg opdaterer min AaB-City analyse med de to trupper, men ellers er dagen stort set fodbold-fri. Jeg når dog lige at notere mig, at OB får den vigtige forsvarsspiller Atle Roar Håland meldes klar til topbraget mod FCK.

Det er vand på min mølle med henblik på et bet på OB. Jeg holder dog stadig igen med at rykke på mine procenter, fordi jeg også gerne vil vide om Hans Henrik Andreasen bliver klar for fynboerne. Sker det, så vil jeg nok også sænke mine procenter på FCK-sejr.

Torsdag d. 20. marts

Mine tanker begynder at kredse rundt om yderligere to kampe. Kan jeg finde værdi i Randers-Brøndby? Jeg lurer på et under 2,5 mål-spil, bl.a. fordi Randers-angriber Marc Nygaard er tvivlsom. Han er jydernes topscorer og én af de vigtigste spillere på holdet. Tilmed har Brøndby været gode til at lukke af i denne sæson, og et resultat som 0-1 eller 0-2 synes nærtliggende. Pinnacle giver 1,92, og med en rå CV på 55 % for under 2,5 kunne dette nemt blive til en analyse og et tip fra min side.

Den anden kamp er SønderjyskE-FC Nordsjælland. Bookierne har gjort FCN til favoritter, men SønderjyskE er vanskelige at besejre i egen hule, og så er FCN-anfører Nicolai Stokholm ude med en skade. Det må give et par ekstra procent til hjemmeholdet, og kampen er nu på listen over mulige emner til analyser i weeekenden.

Jeg checker på ny oddsudviklingen i FCK-OB. Betsafe tilbyder nu 2,11 for en X2. Med andre ord, så er oddset steget med næsten 5 % på tre dage. Hvis min CV på 50 % holder, så er bettet altså steget i værdi fra 101 til over 105 – tænk hvis alle mine bets ville have sådan en udvikling!

Med mindre teamnews får det hele til at vælte i OB, så er jeg sikker på, at jeg anbefaler et spil i en eller anden variant til BetXpert – nu går tankerne bare på, om jeg måske kan score endnu mere ved at vente til lørdag med at lancere mit spil.

Om aftenen ser jeg AaB-Manchester City, og som anden halvleg skrider frem slår det mig, at jeg måske har læst kampen forkert. AaB forcerer kun langsomt, og City satser ikke helhjertet på de kontrachancer, de får. Med et kvarter igen har englænderne intet vist, bortset fra en skud af Robinho på underkanten af overliggeren. Nu kan jeg næsten kun håbe, at matchen ender 0-0, så pengene på mit bet ryger retur.

Men det er ikke tilfældet. Ikke blot vinder AaB fortjent 2-0 – jeg må også sande, at jeg har vurderet forkert, da jeg bandt mit spil på City op på, at englænderne ville gå efter og evt kunne lukke kampen med et mål på kontra.

Jeg fører mit tab ind i mit lille, separate regnskab, som jeg fører for mine analyser på BetXpert. Desværre ryger jeg dermed under de magiske 100 % i tilbagebetaling. Helt nøjagtigt fra 104 til 98. Ganske vist tæller regnskabet kun 17 kampe endnu, men derfor ægrer det mig alligevel.

I mit regnskab anfører jeg også, hvad ”hovedmotivationen” til mit spil var. Jeg deler alle mine bets ind i kategorier, og så kan jeg se, hvilke typer af spil, jeg er god til – og hvilke jeg er ikke er. Nogle eksempler her på:

Svækket hold:
Det ene hold er svækket, så jeg spiller mod det.

Demotivation:
Det ene hold har intet at spille for – allerbedst er det når et hold, der lige har reddet sin eksistens i rækken eller sikret sig mesterskabet. Sådan hold vil ofte have svært ved at mobilisere motivation til efterfølgende kamp.

Taktisk under-spil:
Bundslag er altid vigtige, og af til munder de ud i et fysisk slag med få chancer. Det kan også være første opgør i en CL- eller UEFA Cup-runde, hvor begge hold spiller forsigtigt.

Overodds:
Mange kampe spiller jeg ene og alene fordi oddset er for højt. Det er næsten altid mod de helt store hold som f.eks. Real Madrid og Bayern München. Her har der generelt været rigtig gode penge at hente for mig over de senere år.

Europa Cup reaktion:
Nogle hold – også blandt de helt store – er notorisk dårlige, når de spiller kamp i den hjemlige liga 3-4 dage efter en kamp i Europa.

Træthed:
Et hold som er ude i sin 5. kamp på 17 dage har det ofte svært.

Her kan man virkelig lære noget om sig selv – hvad er man god til, og hvad er man ikke. Jeg kan varmt anbefale alle andre at gøre forsøget.

Aftenen sluttes af med at de skrive de sidste linjer i denne lille dagbog, der forhåbentlig har givet et lille indblik i, hvoran jeg griber rollen som SAS liga ekspert an.


Se også BetXperts betting-guide - hvor man bl.a. meget andet kan få gode råd til chancevurdering, analyseskrivning og valuebetting.