I denne artikel tager vi et kig på SAS Ligaens klubber – bund, midte og top - forud for de sidste 3 runder før vinterpausen. Hvordan er det gået i efterårets løb, og hvad kan man forvente sig af de sidste kampe?

Næste runde spilles i den kommende weekend. En enkelt kamp - Brøndby-Viborg - om lørdagen, resten søndag.

Undertegnede var inden sæsonstart så letsindig at komme med et bud på holdenes endelige placeringer – disse bud vil også fremgå af nedenstående gennemgang. Som bekendt er Superligaen lige så lunefuld som det danske sommervejr, og ikke alle forudsigelser har holdt stik: Der har været overraskelser, negative såvel som positive...

Efter et kig på stillingerne (den nuværende og den forventede ved vinterpausen) følger klubgennemgangen. Vi lægger ud med bundholdene, fortsætter med midterklubberne og slutter af med et kig på toppen. Det første hold er derfor SønderjyskE, det sidste er FCK.

Kommentarer til denne optakt kan skrives hér: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=1755...

BetXperts tip og analyser til SAS Ligaen findes på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/dan/

Stillinger


Nuværende stilling, efter 17 runder

1. FCK
2. Brøndby
3. Viborg
4. OB
5. FCN
6. AaB
7. Esbjerg
8. Silkeborg
9. FCM
10. Horsens
11. AGF
12. SønderjyskE

Forventet stilling ved vinterpausen

13. FCK
14. Brøndby
15. Viborg
16. OB
17. FCN
18. Esbjerg
19. AaB
20. FCM
21. Silkeborg
22. Horsens
23. AGF
24. SønderjyskE

SønderjyskE

Bud før sæsonen: Bundstrid.
Status: Bundstrid

Oprykkerne fra Haderslev har haft et efterår som det kunne forventes. Nok har man flere spillere som har superliga-klasse, især i det offensive. Men rent defensivt mangler man lidt substans, og holdets placering i bunden af ligaen kommer sig af, at man lukker alt for mange mål ind. Morten Bruun har siden sin tiltræden forsøgt at styrke det defensive arbejde, og det er ikke utænkeligt, at man henter en eller to spillere til forsvaret – en back og en centerforsvarer ville styrke betydeligt. Jacob Stolberg, som har vikarieret for Michael Christensen i det centrale forsvar i 5-6 kampe, har gjort det så godt, at man har forlænget hans kontrakt, men man er nok stadig på udkig efter forstærkning.
Op til ”landskampspausen” formåede man at slå Silkeborg ude og spillede så uafgjort mod Horsens, og selvom 1-1 hjemme mod med-oprykkerne ikke var helt tilfredsstillende, så luner pointene i stillingen. Man har tre point op til holdet lige over stregen (netop Horsens) inden de tre sidste kampe:

20/11: OB (hjemme)
27/11: FCM (ude)
4/12: Esbjerg (hjemme)

Det er tre svære kampe man står overfor, og udsigten til point er ikke specielt god. OB og Esbjerg ser ud til at have ramt et fornuftigt niveau her inden vinterpausen med sejre over topholdene Viborg og FCK. Svageste modstander af de tre er FC Midtjylland, som på trods af skidt spil altid er en svær modstander på SAS Arena. Hold øje med odds på spil på et højt antal scorede mål, idet SønderjyskE altid er offensivt indstillet og i de sidste runder møder hold, som ikke er sky for at spille frem ad banen.

Forventet pointhøst: 1-2 p.

AGF

Bud før sæsonen: Bundstrid.
Status: Bundstrid

I Århus har man haft et turbulent efterår. Skaderne har været mange, træneren har forladt klubben, pointhøsten har været fattig og økonomien halter fortsat gevaldigt. Men alligevel formår man at holde hovedet højt. Sportschef Brian Steen Nielsen har overtaget trænerstolen og er i færd med at banke noget figthervilje og format ind i truppen, inden den nye træner, Ove Pedersen (nu Esbjerg) overtager fra årsskiftet. Efter min mening vil det være den ubetinget bedste træner AGF har haft over de seneste år. Han kan være manden der bringer klubben tilbage på rette kurs, og har en langt bedre indgangsvinkel til fodbold i superligaen end Søren Åkeby.
Men faktum er, at man starter fra nul. Man deler bundpladsen med SønderjyskE, og målet for sæsonen er nu nedjusteret til ren og skær overlevelse. Det er nu over to måneder siden man sidst har vundet en kamp (1-0 ude over Esbjerg 11. september), og der skal simpelthen ske et eller andet i de tre kommende kampe:

20/11: FCK (ude)
27/11: Silkeborg (hjemme)
4/12: AC Horsens (ude)

De to opgør mod hhv. Silkeborg og Horsens skal give point. De er direkte konkurrenter i bunden, og taber man de to kampe, så vil der pludseligt være langt op. Kampen mod FCK kan man ikke regne med at hente point i, mens mulighederne er rimelige mod Silkeborg og Horsens.

Forventet pointhøst: 2-3 p

AC Horsens

Bud: Bundstrid.
Status: Bundstrid

Forud for sæsonen spåede jeg AC Horsens gode muligheder for overlevelse i ligaen, baseret på deres stærke defensiv. Forventningerne til forsvaret har holdt stik i meget høj grad. Gang på gang holder man nullet. Dog må man ærgre sig over, at man ikke er skarpere i det offensive, hvor bare 2-3 mål faktisk kunne have løftet holdet væsentligt i den samlede stilling. Blot 8 mål har man scoret i 17 kampe, hvilket må være noget af det laveste der har været præsteret i superligaen nogensinde. Klubben vil formentligt forsøge at forstærke sig i vinterpausen, hvor en stærk offensiv midtbane og en angriber bør stå højst på listen. Hvis Kent Nielsen fortsat holder på Charles Akonnor som den bedste løsning på den offensive midtbane, så vil han nok kigge sig om efter forstærkninger til en af kanterne. Kampprogrammet for de sidste runder ser således ud:

20/11: FC Midtjylland (hjemme)
27/11: Esbjerg (ude)
4/12: AGF (hjemme)

Umiddelbart et overkommeligt program for ”de gule”. Udekampen mod Esbjerg vil være holdets sværeste opgave, mens det skulle være muligt at hente point i de to hjemmekampe. Det er umuligt at sige, om angriberne rammer en god dag og sørger for en sejr, men som minimum burde man kunne hente to uafgjorte resultater. FCM får man på bedst mulige tidspunkt, mens efterårets sidste kamp mod AGF bliver en skæbnekamp uden lige.

Forventet pointhøst: 2-4 p

FC Midtjylland

Bud: Topstrid.
Status: Bundstrid/Midten

Egentligt er jeg lidt imod at tage FC Midtjylland med i denne del af gennemgangen, men min indgangsvinkel har været at tage de fire nederste, de fire midterste og derefter de fire øverste. Og da midtjyderne i øjeblikket ligger på en meget skuffende 9. plads i ligaen, ja så hører de med til bunden.
Træner Erik Rasmussen sidder efterhånden noget uroligt i stolen i Herning. En enorm lang liste af skader har ødelagt efteråret, men en klub som FCM burde have ballast til ikke at krakelere trods skader på vigtige pladser. Substitutterne har imidlertid ikke levet op til forventningerne, og truppen er åbenbart ikke bred nok, trods indkøb i sommerpausen for at være klar til UEFA og Royal League. Men ok, det havde set endnu sortere ud hvis ikke man havde handlet i sommerpausen. Faktum er, at man nu ligger i den forkerte ende af midten og nu må kæmpe for bare at få en middelmådig placering. Over de sidste to måneder har man blot vundet en enkelt kamp (1-0 hjemme over Silkeborg). De tre sidste kampe er:

20/11: AC Horsens (ude)
27/11: SønderjyskE (hjemme)
4/12: OB (hjemme)

Egentlig ligger kampene til, at man selv kan bestemme om man kan tillade sig at være fortrøstningsfulde i vinterpausen. Kampe mod de to oprykkere burde således give minimum én sejr, men med det spil der har været leveret på det seneste, så må tiltroen holdes på et lavt blus. Det er dog en gylden chance for at distancere sig fra nedrykningsstregen, inden man møder OB på hjemmebane i årets sidste superligakamp.

Forventet pointhøst: 3-4 p.

Silkeborg

Bud: Midten
Status: Midten/Bunden

Egentligt så burde Silkeborg have været med i gårsdagens tekst omkring bundholdene. Men de ligger i øjeblikket nummer otte i ligaen, foran FCM grundet en bedre målscore. Spillet har dog ikke været godt nok i efteråret, og man har ikke scoret nok mål. Kim Olsens uheldige skade op til sæsonstart samt mindre skader hos de øvrige offensive kræfter har gjort at man ikke har kunnet stille med en tilstrækkelig farlig offensiv. Man har måttet sætte sin lid til, at defensiven kunne holde stand og forsøgt at spille på kontraangreb og lukrere på fejl hos modstanderen. Man har ikke for alvor evnet at skabe kampe mod de hold man konkurrerer direkte med i tabellen, og når der er tale om offensivt stærke hold som FCM, Esbjerg og AaB, så kommer man til kort hvis ikke man har noget at byde ind med. De tre resterende kampe er netop mod de nærmeste konkurrenter, og udeblivende point kan sende Silkeborg meget tæt på nedrykningsstregen:

20/11: Esbjerg (hjemme)
27/11: AGF (ude)
4/12: AaB (hjemme)

Især kampen mod AGF er en nøglekamp, og det kan blive en meget nervøs omgang, hvor de to hold vil være meget forsigtige. En sejr i netop denne kamp er et succeskriterium for begge hold op til vinterpausen. Esbjerg og AaB, som man møder hjemme, har også været nede i sølet, men de er så småt ved at spille sig op. Forventningerne til disse to opgør må ikke sættes for højt, selvom man henter de fleste af sine point på netop hjemmebanen.

Forventet pointhøst: 2-5 p

Esbjerg

Bud: Midten
Status: Midten

I Esbjerg er sæsonen sjældent startet så skuffende som det har været tilfældet i år. Forventningerne var at man kunne true de fire øverste og blande sig i kampen om Royal League- pladserne. Men i stedet har man været helt nede og kysse bunden af ligaen. Spillerne virkede pressede, det samme gjorde træneren. Nu har man afhændet træner Ove Pedersen til AGF, i en periode hvor lykken er ved at vende for Esbjerg, som kun har tabt én ud af de seneste seks kampe. Kulminationen på opturen kom senest, hvor FCK blev slået med 3-1. På trods af en skidt start, kan man stadig øjne chancen for kontakt til top 5, og så er efteråret reddet – selvom man sikkert ikke glemmer nedturen lige med det samme. De sidste 3 kampe inden vinterpausen:

20/11: Silkeborg (ude)
27/11: Horsens (hjemme)
4/12: SønderjyskE (ude)

Umiddelbart ser Esbjerg ud til at have det nemmeste program af alle hold. 3 hold fra den nedre region af ligaen, hvor Silkeborg er den vanskeligste opgave. Kan man få en sejr her, så tror jeg på gode muligheder for fuld valuta og en flot spurtafslutning på efterårssæsonen.

Forventet pointhøst: 5-9 p

AaB

Bud: Toppen
Status: Midten

AaB sluttede sidste sæson af i en sådan stil, at flere havde spået dem gode muligheder for at blande sig i toppen og endda måske blive det bedste bud på en outsider. Men som det efterhånden er tradition, så startede nordjyderne sæsonen elendigt. Sammen med Esbjerg må man nok tage imod prædikatet ”Efterårets skuffelse”. Men også i Aalborg er lykken ved at vende. Skader og karantæner er kommet af vejen, og spillet flyder bedre og bedre. Senest måtte et uoplagt Brøndby-hold tage imod en lille øretæve på 3-0. I Nordjylland glemmer man hurtigt, og optimismen er pludselig tilbage. Man tror igen på at man kan få kontakt med toppen. Dog skal man ikke sælge skindet endnu. For man har endnu ikke fået gang i hverken den ene eller den anden angriber, og man kan ikke blive ved med at sætte sin lid til, at midtbanespillerne leverer de nødvendige mål. Simon Bræmer er et af efterårets største flop, og AaB vil nok se sig lidt om efter en angriber i vinterpausen. Yderligere vil det gavne med forstærkninger til midtbane og forsvar, da truppen er tynd og ikke kan håndtere flere skader på én gang. De resterende kampe lyder på:

20/11: FC Nordsjælland (ude)
27/11: FCK (hjemme)
4/12: Silkeborg (ude)

Det er ikke det letteste program der venter. Både FCN og Silkeborg er bedst på hjemmebanen, mens ethvert opgør mod FCK kan betegnes som en stor udfordring. Selvom man slog Brøndby, er jeg endnu ikke overbevist om, at skuden er vendt. Det er tre svære opgaver, der kan give mere eller mindre hvad som helst.

Forventet pointhøst: 3-6 p

FC Nordsjælland

Bud: Bund
Status: Midten

I Farum har man overrasket særdeles positivt i denne sæson. Man overlevede i sidste sæson efter en lang og hård kamp mod de øvrige bundhold, hvor skærene blev klaret via en imponerende indsats. Johnny Pedersen fik skik på holdet og evnede at føre det videre over sommeren, hvor man hentede nye (og relativt ukendte) kræfter til. Disse har løftet opgaven flot, og for første gang virker man til at have en sammentømret trup. Dette skal endda ses i lyset af, at man havde den famøse poker-fadæse. Skurken Mads Junker har dog lukket munden på samtlige kritikere og ligger nu øverst på topscorerlisten, og en del medier forventer et vintersalg af den unge bomber. Det ville være et stort tab for klubben, og anbefalingen herfra er at vente til sommeren, så han kan være med til at gøre arbejdet færdigt. Holder man stilen og supplerer truppen i vinterpausen, så har man gode chancer for at sikre sig kvalifikation til næste års Royal League. Men først skal følgende kampe overstås inden vinterpausen:

20/11: AaB (hjemme)
27/11: Viborg (ude)
4/12: Brøndby (hjemme)

Skal man gøre sig forhåbninger om at holde på den nuværende 5. plads i ligaen, så er minimumskravet en sejr over AaB og mindst 1 point mod enten Viborg eller Brøndby. AaB-kampen vil jeg udråbe til nøglekamp for begge hold, da en sejr er altafgørende for om efteråret kan godkendes ud fra de nuværende forventninger. Kampene mod Viborg og Brøndby kan man ikke kalkulere med det store i, og pointhøsten kan gå hen at blive temmelig lav.

Forventet pointhøst: 1-5 p

OB


Bud: Midten
Status: Toppen

I Odense skiftede man træner op til sæsonen, og det er muligvis det smarteste træk man har gjort sig i de seneste mange år. En knaldhård og disciplineret mand, med stor erfaring fra den engelske Premier League. Bruce Rioch har sat skik på træningen, og flere spillere som i sidste sæson hang lidt i bremsen, er begyndt at vise format. Især midtbanen, som på papiret har virket noget tynd, har spillet et fornuftigt efterår, og på trods af at man afhændede topscorer Steffen Højer til Viborg, så ligger man på en flot fjerdeplads efter 17 kampe.
Statistikken er ikke prangende, men en række jævne præstationer og resultater vidner om et nogenlunde stabilt niveau (selvom man af og til har en kollektiv off-day). Hvor man sidste år ofte hang lidt med næbet efter dårlige præstationer evner man i denne sæson at hive sig selv op igen og arbejde videre. Netop her er den nye træner udslagsgivende. OBs ambitioner for denne sæson må efter min mening være en plads i top fire og kvalifikation til Royal League. Jeg tror ikke på man når helt op til i mesterskabskampen medmindre man får sig en betydelig forstærkning til midtbanen. Point i de resterende efterårs-kampe er afgørende, da der er udsigt til at flere hold skal kæmpe om fjerdepladsen. FCN, AaB og Esbjerg er bedste bud på nærmeste konkurrenter.

20/11: SønderjyskE (ude)
27/11: Brøndby (hjemme)
4/12: FC Midtjylland (ude)

Et blandet program for de sidste kampe. Alt andet end en sejr over SønderjyskE vil være en skuffelse oven på seneste rundes resultat (3-0 over Viborg). Det vil være anden gang i denne sæson man møder Brøndby hjemme (første gang 1-3), og forventningerne må ikke være for høje. Brøndby er et klassemandskab som skal fanges på det forkerte ben før man får ret meget med sig hjem. Efterårets sidste kamp er mod FCM, hvor der kan ventes en tæt og hård fysisk kamp.

Forventet pointhøst: 3-6 p

Viborg


Bud: Midten
Status: Toppen

I domkirkebyen har man lagt ud mere eller mindre som i sidste sæson. I fjor gik gassen af ballonen, og det hele ebbede ud i en utilfredsstillende syvendeplads. Men i år synes holdet at have fået de fornødne forstærkninger der skal til for at gassen kan holde sæsonen ud – i det mindste et godt stykke hen ad vejen. Steffen Højer er vendt hjem efter en tur i Odense, og hans samarbejde med Mota virker som den konstellation som Viborg har stået og manglet. Defensiven har stået fornuftigt, mens man har fået en god keeper i svenske John Alvbåge. Dette sammen med, at midtbanen er blevet suppleret med David Rasmussen og Martin Åslund gør, at man har et hold der kan omstille sig i langt højere grad end sidste år, hvor holdet var lidt låst fast i samme mønstre. Jeg er dog endnu ikke fuldt ud overbevist om, at man kan holde den gående helt til sæsonafslutningen. Inden vinterpausen har man et ubehageligt program, som kan koste i tabellen og sætte et skidt aftryk i spillerne inden den lange vinter. På den anden side kan man med gode resultater også give holdet et ekstra tryk op af. Men det ser svært ud:

20/11: Brøndby (ude)
27/11:FC Nordsjælland (hjemme)
4/12: FC København: (ude)

Både Brøndby og FCK skal besøges inden der er juleferie. Man må ikke gøre sig den fejl at forvente for mange (om overhovedet nogen) point i disse kampe. Vel kan man kæmpe sig til et point eller to, men jeg tror ikke på sejre til Viborg her. Når FCN gæster Viborg stadion skal man dog sætte alt ind på at hente alle tre point. Man kan risikere at forfølgerne kommer for tæt på og når man nu har spillet så flot et efterår, ville det være ærgerligt at starte foråret med forfølgerne lige i hælene.

Brøndby


Bud: Toppen
Status: Toppen

På trods af at mestrene på nuværende tidspunkt kun ligger nummer to, så må man erkende at sæsonen indtil nu er gået som forventet. Deltagelsen i Uefa Cup koster i den hjemlige liga, sådan har det altid været. For Brøndby har det betydet pointtab i flere tilfælde, og jeg vil nok mene at minimum seks point kan skrives på den konto. Det hårde program har også kostet lidt i truppen, hvor flere småskader har holdt bærende kræfter ude, mens profiler som Per Nielsen, Daniel Agger og Morten Skoubo har været ude over længere perioder. Men man har formået at holde sig oven vande, hvilket skyldes den kvalitet Brøndby besidder i bredden. Ikke mange klubber kan præstere lignende resultater når holdets største profiler er ude (hvilket også fortæller lidt om resten af ligaen). Som det er lige nu, må Brøndby sætte alt ind på at komme så godt til vinterpausen som det er muligt. I denne sæson er der ikke råd til, at FCK får for lang snor, da det på nuværende tidspunkt ser ud til at blive svært at følge med hvis løverne holder niveau. Brøndbys tre sidste kampe i ligaen i efteråret ser således ud:

20/11: Viborg (hjemme)
27/11: OB (ude)
4/12: FC Nordsjælland (ude)

Med al respekt for modstanderne, så burde Brøndby mindst have seks point ud af disse tre kampe. Men det kan blive svært når det tages med i betragtningerne, at man forud for de to udekampe har Uefa Cup om torsdagen. Vi har set at Brøndby har svært ved at spille op til det bedste efter en tur i Europa, og derfor må man nok sænke forventningerne en smule. Det er ærgerligt, at det er tilfældet, men jeg har en anelse om at Uefa Cupen får en meget stor betydning i kampen om det danske mesterskab i denne sæson.

Forventet pointhøst: 3-7 p

FCK


Bud: Toppen
Status: Toppen

Det var lige ved og næsten. Lige som man begyndte at tale om at FCK som det første Superligahold nogensinde skulle gå ubesejrede igennem efteråret, så taber man en kamp. Esbjerg var bødlen der slog drømmen ihjel. Op på hesten igen. Heldet var alligevel på FCKs side, da både Brøndby og Viborg også tabte i runden, så forspringet blev der ikke ændret på, og nu handler det om at holde koncentrationen og lukrere på de eventuelle pointtab Brøndby vil løbe ind i. Holdet er for så vidt skadesfrit her til slutspurten. Peter Ijeh og Urmas Rooba har været ude i et stykke tid, mens det forventes at Marcus Allbäck har gode chancer for at komme sig over en småskade. Dermed er holdet gearet til de resterende kampe:

20/11: AGF (hjemme)
27/11: AaB (ude)
4/12: Viborg (hjemme)

Kampen mod Esbjerg ser jeg som en enlig svale. Det er naturligt at et hold der er så godt spillende på et tidspunkt trænger til et ”reality-check” og selv får det fremtvunget ved at tage for let på en opgave. Hans Backe kan stadig have stor ære af efteråret, og jeg tror han arbejder stenhårdt for at kunne afhænde holdet til Ståle Solbakken med så stort et forspring som det er muligt. De to hjemmekampe bør give sejre (også selvom Viborg er den ene modstander), mens man også bør få point med hjem fra Aalborg stadion

Forventet pointhøst: 6-9 p