Ardenner-cykelklassikerne ruller videre. I onsdagens Fleche Wallone er favoritterne Moreno og Gilbert, men værdien er hos sidste års nr 4. Læs Jesper Sørensens optaktsartikel.


I søndagens Amstel Gold Race var Philippe Gilbert suveræn, og han kunne krone en fantastisk holdindsats med endnu en Amstel-øl. Det var femte gang (inklusive VM i 2011) han brugte Cauberg-stigningen til at katapultere sig til sejr på den hollandske rute.

Nu gælder det Flèche Wallone - i nabolandet Belgien, men stadig i Ardennerne. Endnu en fascinerende, kuperet forårsklassiker (der dog må affinde sig med at være ”lillebror” i forhold til Liège-Bastogne-Liège der køres på søndag).

I Fleche Wallonne mødes rytterne af en lidt anden udfordring end i Amstel Gold Race. Cauberg er en ’nem’ stigning i forhold til Mur de Huy, hvor vi i højere grad skal have fat i rene klatrere med en god acceleration.

Der er dog store spørgsmålstegn ved mange af forhåndsfavoritterne til årets løb - herunder hos Dan Martin der har døjet med knæ- og resultatproblemer i år, og det gør ham til oddsmæssig outsider. Men han er selv optimistisk, og det belgiske løb passer ham som fod i pedal, så værdien er vældigt appetitlig.

Odds og tips

Hold øje med vinderspil og h2h-tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen (se hans top3-spil på Martin)

Jacob Nordestgaard 

Udvalgte odds

Vinder

Bookmaker  

Top3

Odds fra 

Unibet
Moreno 3,00
Bet365
Ladbrokes

Unibet

   1,55
Gilbert 4,25

Bet365 NordicBet

Unibet

  1,85 
Valverde 8,00 Unibet    2,75 
Rodriguez 15,00 NordicBet    3,25 
Kwiatkowski 17,00

Bet365

Ladbrokes 

Unibet

  5,00 
Martin 29,00 Unibet    8,00 
...        
Fuglsang 67,00

Bet365

NordicBet 

  12,50 
...        

Rute

Imellem Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege, der begge køres en søndag, finder man Fleche Wallonne, der adskiller sig fra begge løb. Hvor Amstel Gold Race og Liege-Bastogne-Liege i høj grad kan vindes udefra, så er Fleche Wallonne i større grad et spørgsmål om hvem, der har de hurtigste ben efter 199 kilometer.

Løbet er skam kuperet, og der kan i princippet godt ske noget udefra – det sker bare så godt som aldrig. Om det skyldes ruten simpelthen ikke er hård nok, eller om rytterne simpelthen bare har for meget respekt for finalen, skal jeg ikke kunne svare på, men det hele kommer ned til én ting: Hvem har de stærkeste ben og det smarteste hoved på Mur de Huy?

Mur de Huy er en lille sag på 1,3 kilometer, der i snit stiger med 9,3 %. Den høje stigningsprocent snyder rytterne – de kan se målstregen, men den er langt væk. År efter år ligner det, at en rytter har sat det vindende angreb ind tidligt på stigningen, men ofte ender de med at gå ned med flaget og må se sig overhalet af ryttere, der noget kløgtigere har valgt at time deres angreb til det helt rigtige tidspunkt.

Det kommer altså ned til, hvem der kan time og køre en hurtig spurt på de store stigningsprocenter. Gilbert har vundet her (i 2011, hvor han var helt igennem vanvittig), men generelt er det ikke en stigning, han er alt for vild med. Joaquim Rodriguez, der normalt har det svært i Amstel Gold Race, er omvendt helt tosset med afslutningen, så det belgiske løb Wallonne passer til lidt andre typer, end Amstel Gold Race gør.

Favoritterne: Moreno og Gilbert

Tre af dem, som jeg forventede skulle kæmpe om sejren, er alle tvivlsomme op til løbet. Den ene er Joaquim Rodriguez, der før har vundet løbet, og normalt spiser stigninger som Mur de Huy til morgenmad, men som styrtede under Amstel Gold Race.

En anden er Carlos Betancur, der sidste år var på podiet, men som har været syg i optakten til årets løb, mens den tredje er Dan Martin, der bare ikke har vist alverden i denne sæson og som har været lidt hæmmet af knæproblemer.

Hvem er så den store favorit til løbet? Ingen – i min optik er det ret åbent. Men der er to ret markante forhåndsfavoritter:

Daniel Moreno, Katusha

Chancevurdering: 26-28%

For et år siden stod vi i samme situation: Joaquim Rodriguez var styrtet i Amstel Gold Race, og var usikker til Fleche Wallonne. Rodriguez dukkede dog op, men det var holdkammeraten Daniel Moreno, der løb med hæderen. Rodriguez havde ikke helt benene, og valgte at gengælde mange års tro tjeneste ved at køre ham frem til sejren.

Noget kunne tyde på, at det kommer til at gentage sig. Altså at Rodriguez kører for Moreno, for Rodriguez har været tvivlsom efter styrtet i Amstel Gold Race. Og når ens loyale løjtnant også passer godt til ruten, så kan man lige så godt køre for ham, særligt når Rodriguez’ helt store sæsonmål er Liege-Bastogne-Liege og Giro d’Italia.

Daniel Moreno kan sagtens håndtere de skarpe stigninger. Faktisk er det hans livret, og derfor minder han ret meget om Joaquim Rodriguez. I princippet er han en af de eneste, der for alvor kan true Rodriguez på en sådan rute, men Moreno har det sjældent godt, når han på forhånd er den udpegede kaptajn. Han foretrækker at være hjælper, og selvom Katusha tidligere har forsøgt at presse ham til at være Grand Tour-kaptajn, så har han takket nej til de forskellige tilbud. Det kan derfor godt være en svaghed, at det meste af feltet nu ved, at Moreno er kaptajnen (og favoritten efter sidste års sejr) til årets løb.

Moreno kørte en meget intelligent finale sidste sæson, og det er også det, der skal til i år for Katusha-rytteren. Sidste år kørte Betancur tidligt, og her var det Gilbert, der lukkede hullerne, mens Moreno ventede til det rette øjeblik. Og det er dét Fleche Wallonne kræver af en rytter: Kølighed og timing.

Undgå vinderspil på Moreno og Gilbert

Med vinderodds på henholdsvis 3,00 og 4,25 er der ikke værdi i de to favoritter.

Philippe Gilbert, BMC

Chancevurdering: 23-24%

Jeg har aldrig været stor fan af Gilbert i FW-sammenhæng. Han har dog vundet her én gang tidligere (i 2011), så han kan sagtens være med. Mur de Huy er dog i princippet nok lige en tand for hård for Gilbert, når den bliver kørt hårdt nok af de øvrige ryttere.

En Gilbert i god nok form kan godt være med her, men spørgsmålet er om denne form er god nok i øjeblikket – vurderet ud fra sejren i søndags, så er han ret godt med, men som han også var hurtig til at melde ud, så har han ikke helt samme ben, som han havde i 2011 – og jeg tror næsten, at det kræver samme ben.

Sidste år kiggede alle på Gilbert, da Betancur havde angrebet. Rodriguez var svag grundet et styrt i Amstel, så det var Gilbert, der gik op og lukkede hullet, hvilket kostede ham kræfter og energi. Han endte på en 15. plads. Det er slet ikke umuligt, at vi ser samme billede i år, hvor han via hans sejr i Amstel er en favorit igen, og én af de ryttere som de øvrige vil kigge på, hvis der bliver angrebet tidligt igen. Den anden er Daniel Moreno.

Gilbert kan sagtens få et godt resultat, og Gilbert kan også godt vinde. Han så vildt stærk ud i Amstel Gold Race, og BMC-holdet har endelig fundet ud af at få det til at fungere. Spiller de kortene rigtigt, kan de sætte konkurrenterne skak igen i Fleche Wallonne. Samuel Sanchez kan igen gå hen og blive uvurderlig. Men Gilbert skal have benene til at afslutte det – det kræver en god dag.

Jeg skal endelig ikke tale Gilbert ned – jeg undervurderede ham en tand for meget i Amstel Gold Race, og hvis han rammer dagen igen, så er han absolut en favorit på niveau med Moreno. Men Amstel og Cauberg var i højere grad hans hjemmebane end Fleche og Mur de Huy.

Outsidere

Alejandro Valverde, Movistar

Chancevurdering: 7-8%

Alejandro Valverde gjorde det, han gør bedst i Amstel Gold Race: Kludrede lidt i det i finalen. Ok, han havde næppe fanget Gilbert, der bare var for stærk på dagen, men det var heller ikke rigtigt fordi han forsøgte at deltage i forfølgelsen, ligesom Movistar-holdet heller ikke rigtigt leverede for deres kaptajn, da tingene for alvor spidsede til.

Alejandro Valverde har vundet FWto gange: I 2006 og i 2010. Sidstnævnte resultat er dog blevet streget siden hen, pga doping, og Valverde har ikke rigtigt for alvor set så skarp ud på de skrappeste stigninger, som han gjorde tidligere. Valverde skal leve på, at han kan slæbe sig med helt op til toppen af Mur de Huy og så spurte sejren hjem.

Valverde har erfaringen, og han ved, hvornår han skal komme frem til fronten. Han har i foråret vist, at han også har formen, men man kan godt spørge sig selv, om han ikke er ved at se en smule træt ud – han var ikke helt skarp i Baskerlandet Rundt.

Min tro på Valverde er ikke den største. Han har ikke for alvor bevist sig på de stejleste bakker siden sit comeback, men han har en meget hurtig spurt, som altid vil gøre ham en kandidat i løb som disse.

Michal Kwiatkowski, Omega Pharma-Quick Step

Chancevurdering: 7%

Unge Kwiatkowski er en rytter, der næsten altid er med fremme. I 2013 blev han nummer fire i Amstel og nummer fem i FW, og i år er han indtil videre blevet nummer fem i Amstel Gold Race, mens han har været med fremme i næsten samtlige løb, han har kørt indtil videre.

Michal Kwiatkowski er et stort talent, men han lider en lille smule, når stigningerne når de højeste procenter. Han klarede sig rigtig fint sidste år i FW, og hvis han rammer dagen, så kan han sagtens gøre kunsten efter. Selvom han blev noteret for samme tid som Betancur, Martin og Henao, så var han dog aldrig i nærheden af tredjepladsen sidste sæson, selvom han ellers er hurtig.

Kwiatkowski skal formentligt ramme en dag, som han havde under Strade Bianche,, hvor formen var på sit højeste. Den dag var han rigtig skarp, men konkurrencen og løbet var anderledes. Det Kwiatkowski kan lukrere på, er at mange af de oplagte kandidater ikke er helt på toppen, og det giver dermed chancen til en ung polak, der er både klatrestærk og halvhurtig på stregen. En sejr bliver nok svær, men top3 er indenfor rækkevidde.

Joaquim Rodriguez, Katusha

Chancevurdering: 5-6%

Joaquim Rodriguez tvivler jeg personligt meget på – han styrtede i Amstel, og han siger, at han kører for Dani Moreno og for at få kilometerne i benene forud for sæsonens store mål, Liege-Bastogne-Liege. Og så burde han jo være afskrevet.

Det er han naturligvis ikke, for hvis Rodriguez kan mærke, at benene er topfriske efter 150 kilometer, så er han pludselig løbets største favorit. Mur de Huy passer ham næsten bedre end nogen anden stigning, og når han samtidigt har løbets favorit, Daniel Moreno, ved sin side, så bliver det pludselig meget farligt.

Jeg tvivler, men det er et muligt scenarie. Katusha har ikke gjort meget for at tale Rodriguez’ chancer op, og lige nu er næsten al fokus på Moreno, hvilket normalt ikke er den mest favorable situation for en loyal hjælper som Moreno. Men det gør til gengæld, at Rodriguez kan køre en del mere frit. Personligt tror jeg, at det bliver mere som sidste år: Rodriguez forsøger, men Moreno er deres bedste bud, og derfor holder jeg hans sejrschancer lidt nede.

Dan Martin, Garmin-Sharp

Chancevurdering: 5%

Sidste sæson kørte Daniel Martin et fabelagtigt FW, hvilket endte med en fjerdeplads. Resultatet kunne sagtens have været bedre, for Martin punkterede kort før målstregen, og måtte hurtigt kæmpe sig tilbage, og dernæst køre en spurt op ad en skræmmende stigning i cykelsporten.

I bund og grund burde han have været en kategori længere oppe, for i et felt, hvor favoritterne ikke ligefrem står i kø, burde Dan Martin, der er blevet nummer fire og seks de to seneste udgaver, absolut være en af dem, der kan vinde løbet. Og det er ikke på grund af Amstel Gold Race, at jeg holder ham i denne kategori, fordi det løb passer ham ikke. Det er derimod de manglende resultater i optakten, samt det faktum at han beklagede sig over lidt knæproblemer i efterkanten af Amstel-løbet.

Sidste sæson havde han blandt andet vundet Katalonien Rundt i optakten til løbet, men i denne sæson har han intet vist. Det har dog til dels været planlagt, fordi Martin gerne vil toppe under Giro d’Italia, og derfor kunne han ikke køre efter resultater i Katalonien Rundt, selvom han er forsvarende mester og bor i området.

Fleche Wallonne er et af Martins yndlingsløb, og hvis benene er gode, og knæet ikke generer ham, så kører han med om en top3-placering i det her løb. Martin lyder sikker på, at knæet nok skal være i orden, så det hele afhænger af hans form. Det er dog også lidt af et spørgsmålstegn.

Martin i top3 til odds 8 hos Unibet*. Chance 15%

Der er værdi i spil på Martin, både vinder og top3. Saftigst er værdien umiddelbart i vinderoddset, men med så lave procenter/høje odds skal man holde tungen lige i munden - der skal ikke meget til før værdibåden vipper. Derfor anbefales her et mere konservativt, men stadig lækkert, top3-spil.
Læs tip-analysen

Hold også øje med

Først og fremmest er der Diego Ulissi (Lampre-Merida), der godt kan lide de stejle, korte stigninger, og som har en hurtig spurt. Han har bare ikke vist det store på det seneste, og spørgsmålet er om formen er der.

Tom-Jelte Slagter (Garmin) er lige sådan. Han er hurtig på stregen, men han skuffede i Amstel, hvor han forsvandt i finalen. Er klassikerne stadig en for stor mundfuld for ham? Så er der måske mere fidus i Jelle Vanendert (Lotto-Belisol), der pludselig dukkede frem under Amstel Gold Race. Fleche er ikke hans favoritløb, men han bør godt kunne køre med i top10.

Hos Orica-GreenEDGE satser man på Michael Albasini, der er ret skarp på de stejle stigninger. Han har ikke helt kvaliteten til at vinde, tror jeg, men i et ”svagt” felt kan han køre med om podiet.

I topform havde Carlos Betancur (AG2R) været en af topfavoritterne til løbet, men han har været ramt af sygdom op til løbet, og han var ikke meget værd i Amstel Gold Race. Det er en skam. Selvom hans agent tror på ham, så tvivler jeg ret meget.

Bliver man i det colombianske, så er Julian Arredondo (Trek) en fræk outsider. Arredondo har en hurtig spurt, og han vil gerne være ligesom Rodriguez, så FW er et fint løb for ham, men han har ikke været alt for overbevisende i Europa endnu i denne sæson.

Kigger man efter flere outsidere, så er der måske Vincenzo Nibali (Astana), der dog ikke har vist den bedste form i denne sæson. Holdkammeraten Enrico Gasparotto dukkede også frem i Amstel Gold Race, men jeg tvivler på ham her i Wallonne.

Faktisk kunne danske Jakob Fuglsang godt være et frækt bud på en Astana-rytter i top10, selvom han aldrig har præsteret i det hårde løb.

Skulle det blive lidt taktisk, så kunne løjtnanterne Samuel Sanchez (BMC) og Wouter Poels (Omega Pharma-Quick Step) måske lukrere lidt på det. Begge har vist god form på det seneste, men deres primære chance bliver ikke at køre for sejren.

Slutteligt er der også hollandske Bauke Mollema (Belkin), der måske kan lave et fint resultat. Også Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) kan måske præstere lidt, der gør Oleg Tinkov glad, men umiddelbart er det stadig Liege-Bastogne-Liege, der passer ham bedst. Han er ikke en sprinter-puncheur, men han er sandsynligvis holdets bedste bud på en topplacering.