Flandern Rundt 2016 har potentiale til at blive et fabelagtigt løb. Cykeleksperten Jesper Sørensen gennemgår i denne optakt minutiøst ruten, favoritter, outsidere, udfordrere og odds. Cancellara og Sagan er favoritter, men værdien skal findes på en lidt overset belgier.

 

Før årets Flandern Rundt er der stor fokus på Cancellara, der vil gøre alt for at nuppe endnu en af cykelsportens største monumenter i sin sidste sæson som cykelrytter.

Og skal man tage de mindre klassikere Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem som pejlemærke for, hvor god årets Flandern Rundt ender med at blive, så ser det strålende ud,

Det har i år været en ret spændende klassikersæson, og vi mangler fortsat de to største brostensløb. Til dette løb skiller nogle ryttere sig ud. Sagan har været stærk, det samme har Cancellara og van Avermaet.

Etixx-QuickStep har derimod skuffet kolossalt, og det må få konsekvenser på det belgiske hold, der har stolte traditioner i disse løb.

Deres profil, Tom Boonen, virker ikke til at have fordums styrke, og selvom man har haft bredden til at gøre forskellen, har man virket taktisk svage igennem de forskellige løb.

De har haft en uge til at forberede sig på Flandern Rundt siden Gent-Wevelgem, og Lefevre bør have talt med store ord. Ikke blot over for rytterne, der overordnet set har skuffet, men især også over for sportsdirektørerne.

Etixx har hele tiden været på bagkant af løbene, og man har kun meget sjældent forsøgt sig med et taktisk udspil. De har et fremragende hold, og det bør de altså administrere en del bedre, end de har gjort hidtil.

Der er meget på spil i årets Flandern Rundt, og jeg tror, det bliver et helt fabelagtigt løb. De stærkeste ryttere virker til at være på forholdsvist samme niveau, så det bør blive en spændende kamp om sejren.

Odds & Tips - Flandern Rundt 2016

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:

Jesper Sørensen 

Vinderodds på Flandern Rundt 2016

Bedste odds Bookmaker
Fabian Cancellara 4,33
Betfair Sportsbook
Peter Sagan 5,00
Bet365
Greg van Avermaet 10,00
Bet365
Michael Kwiatkowski 11,00
888sport
Sep Vanmarcke 14,00
888sport
Alexander Kristoff 14,00
Danske Spil
Niki Terpstra 20,00
Danske Spil
Zdenek Stybar 21,00
Bet365
Geraint Thomas 34,00
888sport
Tiesj Benoot 34,00
Partybets
Jurgen Roelandts 51,00
Betfair Sportsbook

Tre skarpe favoritter

Som udgangspunkt er der to ryttere, der virker til at være et lille niveau over de andre. Jeg tillader mig at udvide dette antal til tre, for havde sygdom ikke tvunget Greg van Avermaet ud af E3 Harelbeke, havde han fortsat med at vise fantastisk god form – og så ville han være på niveau med de to andre.

Fabian Cancellara, Trek-Segafredo

CV: 20 % 

Det er Fabian Cancellaras sidste sæson, men ser man på schweizerens kørsel, så ligner han en rytter, der sagtens kunne have kørt flere sæsoner, uden at han ville falde alt for meget i niveau.

Det hjælper naturligvis også schweizeren, at han i år har et ret stærkt hold omkring sig. Edward Theuns har været en fin forstærkning af holdet, men det bliver nok primært Jasper Stuyven, der bliver hans vigtigste hjælper.

Stijn Devolder er på papiret også ret god, men han har vist tæt på intet i denne sæson, så det er svært at vide, hvor han står. Herudover er de sædvanlige som fx Rast også stadig en del af holdet.

Men det vigtigste er måske, at Cancellara er i hopla. Spartacus har vundet fire gange i år, og har vist god form i både E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem. Han er helt afgjort klar. I Milano-Sanremo lavede han ballade i finalen, selvom han resultatmæssigt intet fik ud af det.

Han har ikke samme styrke, som han havde for år tilbage, hvor han kunne køre solo med 30-50 kilometer tilbage af løbet. Han skal i højere grad vinde løbene på erfaring og styrke i finalerne. Men det er afgjort ikke umuligt for en, der har vundet dette løb tre gange tidligere.

Oddset er for lavt på Cancellara

Cancellara er min og bookmakernes favorit, men oddset er simpelthen et tak for lavt. Bookmakerne ser favoritterne lidt stærkere end jeg gør - jeg synes, det er et meget, megt åbent løb.

Peter Sagan, Tinkoff

CV: 18 % 

På papiret er Peter Sagan nok den klart største favorit. I Gent-Wevelgem var han den stærkeste på stigningerne og på brostenene, og så har han den hurtige afslutning, som kun sprinterne kan matche – og de er næppe med i finalen på denne rute. Vigtigst af alt fik han hul på bylden i føromtalte Gent-Wevelgem, hvor han kom først over målstregen. Det betyder meget.

Der er selvfølgelig nogle ting, der taler imod ham. Han får for eksempel ikke meget hjælp fra holdet, og det er ikke blevet bedre, efter at Daniele Bennatti blev skadet.

Han er ude af de to vigtige klassikere. Og så skal man også huske på, at Peter Sagan igen og igen har bevist, at han mangler de sidste par procenter i finalen. Husk blot tilbage på E3 Harelbeke, hvor Kwiatkowski slog ham, selvom alt talte for Sagan i finalen.

Hvis sejren i Gent-Wevelgem betyder, at han har fået styr på det, så bliver han rigtig farlig. Han var så kølig i finalen, og virkede rent faktisk til at have lært en del. Han satte sig ikke frem og arbejdede for meget, men fik i stedet Cancellara og Vanmarcke til at tage det store slæb – det er altså imponerende gjort af verdensmesteren.

Gent-Wevelgem er én ting, og jeg vælger at forholde mig lidt kritisk over for Sagan. På papiret er han skræddersyet til løbet, men disse løb er både svære og uforudsigelige. Hvad gør han, hvis han er isoleret de sidste 30-50 kilometer, og konkurrenterne rykker på skift?

Greg van Avermaet, BMC

CV: 9-10 % 

Lidt efter de to største favoritter har vi Greg van Avermaet. Belgieren var rigtig stærk før sygdom tvang ham ud af E3 Harelbeke. Han startede sæsonen med en tredjeplads i Tour of Qatar, vandt Omloop Het Nieuwsblad og Tirreno-Adriatico, hvor han også vandt en etape. I Milano-Sanremo blev han nummer fem, mens han i Dwars door Vlaanderen satte et farligt angreb ind i finalen.

Jo, formen er god hos belgieren, og hvis sygdommen er ude af kroppen, så bliver han farlig i dette løb. Det passer nemlig rigtig godt til ham. Han er både god på stigningerne, han er hurtig i en afslutning, og så har han et relativt stærkt hold omkring sig. Sidste år blev han nummer tre i løbet, og faktisk har han hele fem top10-placeringer i løbet.

Han er ikke lige så hurtig som Sagan i en spurt, men ikke desto mindre har han besejret ham ved op til flere lejligheder. Der er meget, der taler for den hurtige belgier.

Der er dog også mange ting, der taler imod ham. Først og fremmest er der sygdommen, der tog ham ud af E3 Harelbeke, og som hæmmede hans præstation i Gent-Wevelgem. Den skal være helt ude af kroppen, hvis han vil vinde løbet. Samtidigt må det heller ikke have tappet hans kræfter eller kostet ham vital træning. Min vurdering er dog, at han godt kan nå at få den ud af systemet.

Derudover har han haft en ret lang formkurve efterhånden. Jeg tvivler på, at det bliver det største problem, for Greg van Avermaet ved, hvordan man topper til de rigtige løb, men han har været meget stærk siden starten af februar.

Sidst men ikke mindst, så har Greg van Avermaet tit haft problemer med at vinde de store løb. Det virker til, at han så småt har fået hul på den byld, men med al respekt har han endnu ikke vundet et monument, og er han ikke helt frisk her, så får han svært ved at ændre på det faktum i Flandern Rundt.

Giftige udfordrere

Der er op til flere ryttere, der kan køre med om sejren. Man må for eksempel ikke glemme sidste års vinder, Kristoff, eller E3 Harelbeke-vinderen Michal Kwiatkowski. I min optik er der dog størst chance for en angrebsivrig belgier.

Sep Vanmarcke, LottoNL-Jumbo

Chancevurdering: 8 % 

Der er langt mellem sejrene for Sep Vanmarcke, men belgieren er bomstærk, og bør afgjort ikke undervurderes.

Vanmarcke har arbejdet meget med sig selv denne vinter og blandt andet har en mentaltræner tilknyttet. Han har heller ikke det store pres på skuldrene i dette løb, da der er mange andre, der har sjålet overskrifterne, men undervurder ikke Vanmarckes form.

Han var med fremme i Paris-Nice på et par etaper, inden han beviste formen i både E3 Harelbeke og særligt Gent-Wevelgem.

Der er en del minusser, blandt andet at han mangler taktisk snilde og tit ødsler med kræfterne på forkerte tidspunkter. Derudover mangler han også holdkammerater, der kan hjælpe ham – men ser man bort fra det, så er der få i feltet, der kan matche hans rå styrke, når han giver den gas på brostenene. Han bliver farlig.

Sep Vanmarcke til odds 14,00 hos 888sport

888sport og Unibet* er begge ude med odds 14 på Sep Vanmarcke, mens Bet365* og Betfair Sportsbook* begge giver odds 13. Det er et odds, som jeg gerne tager imod. Det rene vinderodds er bedst hos 888sport og Unibet*, men jeg går med each-way-varianten, der altså også udbetaler, skulle han gå hen og blive nummer to eller tre i løbet, hvilket nok er meget realistisk, når man kigger på konkurrenterne og deres styrke og afslutning. Læs analyse her.  

Alexander Kristoff, Katusha

Alexander Kristoff startede sæsonen så godt, men er siden gået meget ned i kadence. Han var ok placeret over Poggio i Milano-Sanremo, men har siden hængt på de belgiske bakker. 

Årsagen skyldes sygdom, der også har tvunget Kristoff ud af et løb som Gent-Wevelgem. Nordmanden vandt løbet her sidste år, men dengang var han også i noget nær sit livs form. Han var i al fald rigtig stærk, hvilket en andenplads i Milano-Sanremo samme år vidner om. 

Sygdommen har ikke kun holdt Kristoff ude af nogle løb. Det har også kostet noget i hans træning. Jeg tror, hans form er god nok, men det kræver altså en topform at vinde her. Jeg tror i al fald ikke, at han kan lave samme nummer, som han gjorde sidste år, hvor han decideret angreb i finalen.

Han skal nok snarere håbe på en samlet finale, hvor han kan udnytte sin hurtige spurt. Her er det en fordel, at hans hold har set ret stærke ud, trods fraværet af Luca Paolini.

Niki Terpstra og Zdenek Stybar, Etixx-QuickStep

Jeg tillader mig lige at samle to af Etixx-QuickSteps ryttere i ét punkt. Meget er nemlig ens for de to ryttere.

Både Niki Terpstra og Zdenek Stybar skal udnytte, at holdet har skuffet. Presset er forsvundet fra deres skuldre, men begge ryttere har så tilpas meget kvalitet, at det på en given dag kan køre hjem med sejren i dette løb. Husk bare på, at Terpstra blev nummer to i dette løb sidste år.

I min optik passer Zdenek Stybar perfekt til dette løb, men hans resultater siger noget andet. Hans niendeplads sidste år er hans bedste resultat i løbet indtil videre, så måske passer de stejle stigninger ham bare ikke.

Lidt anderledes ser det ud for Terpstra, der tre gange tidligere er endt i top10 i løbet, og sidste år var han tæt på at vinde – hvis altså han ikke lige var stukket afsted sammen med en langt hurtigere sprintere end ham.

Det bliver svært for Etixx, men Stybar og Terpstra ligner deres bedste bud på et topresultat, medmindre alt fejler for dem og Trentin vinder feltets spurt om placeringerne. De skal ud i offensiven.

Michal Kwiatkowski, Team Sky

Her er et odds, jeg ikke forstår. Michal Kwiatkowski vandt E3 Harelbeke, og pludselig er han i toppen af bookmakernes favoritliste. E3 Harelbeke er et stort løb, og det var en flot sejr – men Kwiatkowski skal ikke være blandt de fem største favoritter.

Det er ikke fordi, han ikke er en god brostensrytter. Han er ganske udmærket. Han mangler dog erfaring i løbet, ligesom jeg heller ikke er helt overbevist om formen. Han er meget svingende. Lotto-rytteren Tiesj Benoot fortalte efter E3 Harelbeke, at Kwiatkowski havde problemer med Oude Kwaremont, hvor han blev sat tilbage. I stedet kørte han væk på et sted på ruten, hvor den passede noget bedre til ham.

Jeg tror ikke meget på Kwiatkowski, men det er fint for resten af holdet, at han er der til at stjæle opmærksomheden en smule. Det skal dog bemærkes, at Kwiakowski efterhånden har skabt en karriere på at modbevise mine postulater om ham – måske gør han det igen denne søndag.

Ingen værdi i ex-verdensmester

Michal Kwiatkowski er uerfaren i disse løb, og jeg synes virkelig ikke, at han skal favoriseres så meget, som bookmakerne gør. Sejren i E3 Harelbeke vægter naturligvis lidt, men som Tiesj Benoot bemærkede, så havde han besvær på Oude Kwaremont - en central stigning her i Flandern Rundt. Nej, jeg ser afgjort ingen værdi her.

Geraint Thomas, Team Sky

Jeg er heller ikke sikker på, hvad man skal synes om Kwiatkowskis holdkammerat, Geraint Thomas. Briten har næsten udelukkende kørt etapeløb i denne sæson indtil videre, men nu satser han på et resultat her i Flandern Rundt.

To gange tidligere er Thomas endt i top10 i løbet, og som udgangspunkt passer han rigtig godt til løbet. Han har dog bare valgt at fokusere mere på etapeløb i denne sæson, hvorfor det er tvivlsomt hvor meget han har fokuseret på brostensløb.

Hvis formen er god, så kan Geraint Thomas afgjort være med i dette løb, men det er altså noget andet at køre klassikerfinale end etapeløb, og det er derfor ikke utænkeligt, at han lige mangler de sidste procenter. Derudover skal man også huske på, at Geraint Thomas har en underlig vane for ofte at tage sig selv ud af et løb. Der er få ryttere, der er involveret i flere solouheld end Thomas – senest var han også ramt under Milano-Sanremo.

Stærke outsidere

Der er i min optik mange frække outsidere, der på en god dag kan lave noget ravage.

Lotto-Soudal-duoen Tiesj Benoot og Jurgen Roelandts kunne med lidt vilje begge nævnes i en kategori højere. Benoot blev nummer 5 i Flandern Rundt sidste år, mens Jurgen Roelandts tidligere er blevet tre’er i løbet.

Benoot er fortsat ung, mens Roelandts har vist fin form i foråret med en tredjeplads i Milano-Sanremo. Jeg gentager: de kunne sagtens være blevet nævnt i kategorien ovenover. Bemærk dog at Roelandts havde lidt rygproblemer i E3 Harelbeke, men det så ikke ud til at præge ham i Gent-Wevelgem.

Hos Etixx-QuickStep kan man også finde andre kandidater til sejren. Tom Boonen og Matteo Trentin ligner deres kandidater, hvis det hele bliver samlet i en spurt. Boonen har godt nok ikke været særlig stærk i denne sæson indtil videre. Trentin har faktisk set ret stærk ud, men det er næppe ham, der kommer til at sidde med forrest.

Skulle det ende med at blive afgjort i en spurt, så skal man holde øje med Arnaud Demare (FDJ). FDJ-holdet er flyvende i denne sæson, og Demare har også bevist god form. Han har klaret sig godt i brostensløbene, så han kan nok godt ende langt fremme – Paris-Roubaix er dog bare et løb, der passer ham bedre.

Jeg har tidligere nævnt både Thomas og Kwiatkowski, mens Team Skys to bedste bud er måske Ian Stannard og Luke Rowe. Rowe er bomstærk, og var imponerende i Paris-Roubaix sidste år og Omloop Het Nieuwsblad i år.

Et par frække outsidere kunne være Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Lars Boom (Astana). Begge har vist god form op til dette løb, men mangler lige et topresultat, der underbygger deres chancer. Boasson Hagen sad flere gange skidt placeret i Gent-Wevelgem, og Lars Boom har ikke de store resultater i bagagen, men begge kan være med helt fremme her.

Jeg siger ikke, at Filippo Pozzato (Southeast) kommer til at dominere dette løb, men italieneren har faktisk vist god form – og så er han ved at være presset, hvis han vil fortsætte som toprytter. Han blev nummer otte i Milano-Sanremo og nummer fire i Dwars door Vlaanderen. Husk på at han blev nummer to i Flandern Rundt, sidst han kørte for et italiensk kontinentalhold tilbage i 2012.

Ruten

Årets Flandern Rundt indeholder 18 bakker – eller hellinger – så der er overordnet set ikke ændret meget på ruten, der er 253,7 kilometer lang fra Brugge til Oudenaarde.

De første 10 bakker er hårde, men fungerer mest som en udmarvende prøve, før de sidste 50 kilometer. Efter 200 kilometers kørsel skal rytterne passere Oude Kwaremont (11 helling), og kort efter følger Paterberg.

Lur mig om løbet ikke bliver åbnet her. Cirka 8 kilometer herefter kommer den næste stigning, og sådan kommer de i stride strømme indtil den 15 stigning: Taaienberg. Den topper med 37 kilometer til mål, og det er på denne bakke, at Tom Boonen i årevis har testet sine ben i de forskellige løb.

Med 16,7 kilometer tilbage skal rytterne over Oude Kwaremont for sidste gang, og kort efter kommer Paterberg, der er den sidste stigning i løbet. Herfra er der 13,2 kilometer til målstregen. Det afgørende angreb sættes som oftest ind på Oude Kwaremont, og hvis de er to ryttere eller flere tilbage, så kan man forvente at se den stærkeste angribe på Paterberg.

Flandern Rundt 2016 er et rigtig hårdt løb, der af og til kan vise sig, at være en tand for hård for rytterne – i så fald ser man et angrebsfattigt løb. Jeg synes dog, at vi har set, at rytterne så småt har vænnet sig til ruten, der blev ændret for et par år tilbage.