Nationale ligaer udenfor Europa er hårdt ramt af matchfixing fra organiserede bander, der har lagt narkohandlen på hylden...

Ifølge FIFA's sikkerhedschef Ralf Mutschke, er 50 forskellige nationale ligaer udenfor Europa under pres fra organiseret matchfixing. I nogle tilfælde har man sågar set eksempler på, at kriminelle syndikater har overtaget hele klubber og infiltrering af nationale fodboldforbund.

- Jeg har talt med en matchfixer, der er blevet dømt, her i Zürich, og han fortalte mig, at de organiserede bander bevæger sig væk fra handel med stoffer og over til matchfixing, siger Mutschke ifølge Reuters.

Det skyldes angiveligt, at risikoen er langt lavere for matchfixere, men at profitten er tilsvarende høj.

Problemet er ifølge Mutschke så omfattende, at man har set hele klubber blive overtaget af de organiserede kriminelle og derefter brugt til at fixe kampe ved at stå for lønudbetaling og salg af spillere.

Der er ligeledes eksempler på infiltrering helt oppe på fodboldforbundniveau, ja endda i internationale organisationer. Det gør det lettere at overtale karriereorienterede dommere til at fixe en kamp, hvis man har kontakter i forbundene.

På spørgsmålet om i hvilken del af verdenen det står værst til, svarer Mutschke:

- Mit svar er 'ingen'. Perumal (matchfixer fra Singapore, der i en af de mest kendte sager modtog 2 år for fixing, red.) tog til Finland og manipulerede kampe og forsøgte at infiltrere en klub. Finland er nummer to på gennemsigtighedsindexet og er overhovedet ikke korrupt.

Fixerne er kreative og taktikkerne er mange når der skal pilles ved en kamp. Én taktik er at arrangere internationale venskabskampe mellem klubber og udskifte dommeren i sidste øjeblik.

For FIFA er det svært, at overvåge hvem der i virkeligheden var dommer; i et tilfælde opdagede man kun ændringen da den angivne dommer var sort, men YouTube-klip fra kampen afslørede en hvid dommer i spidsen for kampen.

Læs hele interviewet her: http://www.globaltimes.cn/content/756716.shtml

Hvad mener du FIFA skal gøre? Har man overhovedet en chance for at få bugt med matchfixing-problemet hvis det er så udbredt? Kan/bør bookmakerne gøre mere?