Verdens ældste fodboldturnering, den engelske FA Cup, er nået til semifinalerne, som spilles i weekenden. Det spidser for alvor til, da fire af de absolut bedste klubbet i landet tørner sammen. Læs Thomas Schyths optakt til de to topbrag. 

I denne sæson har nogle af de største overskrifter omkring FA Cuppen – ligesom det er tilfældet næsten hvert år – været de små holds evne til at drille de store. Særligt har Lincoln City fra National League (Englands 5. bedste række) overrasket mange. Først slog de to Championship-klubber ud, inden de skabte sensationen ved at slå Premier League-klubben Burnley ud – endda på Burnleys hjemmebane, der ellers har været et fort gennem hele sæsonen.

I kvalifikationsrunderne og de første to runder af hovedturneringen har de mindre hold haft fornøjelsen af at vise sig frem ”i fred”, mens de store kanoner fra Premier League indtrådte i turneringen i 3. runde, og fra start satte de sig tungt på tingene. Ofte med reservespækkede startopstillinger vadede storholdene solidt videre, selvom en af de tunge drenge, Liverpool, måtte strække våben allerede i 4. runde, hvor Championship-klubben Wolverhampton udnyttede deres stærke kontramaskine til at ekspedere Merseyside-mandskabet ud af turneringen.

Først i kvartfinalerne ramte et par af de helt store hold sammen, idet Manchester United skulle op imod ligaens førerhold Chelsea. Her trak London-klubben det længste strå og sendte ”de røde djævle” ud i kulden, således at vi nu for alvor rammer topopgør, idet Arsenal, Tottenham, Chelsea og Manchester City er de tilbageværende hold, der nu på Wembley skal kæmpe om pladserne i finalen.

Holdenes vej til semifinalen

Arsenal – Manchester City:

Arsenal har haft en behagelig vej til dette stadie af turneringen, da man blot har mødt en enkelt Premier League-modstander inden denne runde. Det var Southampton, der i 4. runde skulle forsøge at agere stopklods for Wengers mandskab, men med en knusende 5-0 sejr udviste ”The Gunners” ingen slinger i valsen.

Selvom National League-klubberne Sutton og Lincoln leverede flere overraskelser i turneringen, var de heller ikke i stand til at overraske det stærke tophold.

Manchester City, der står overfor Arsenal, har haft en noget mere besværlig vej til semifinalen, idet man har mødt tre Premier League-klubber og en enkelt klub fra Championship. Overraskende nok var det faktisk netop Huddersfield fra den næstbedste række, der endte med at volde City de største problemer, idet man fik tvunget en omkamp ud af Guardiolas tropper.

I omkampen viste City sig dog ligeså overbevisende som i deres kampe mod Premier League-klubberne West Ham, Crystal Palace og Middlesbrough, og samtlige sejre på vej til semifinalen har man skaffet i hus med mere end et måls forskel.

Chelsea - Tottenham:

I den anden semifinale mødes ligaens nuværende nr. 1 og 2. Førerholdet Chelsea har i de indledende runder nydt at møde en League One-klub og to Championship-klubber, der da heller ikke formåede at volde klubben store problemer. I kvartfinalen var opgaven noget større, da man skulle op imod mægtige Manchester United, men også her formåede Contes mænd at trække det længste strå, således at man nu kan gøre sig klar til et ægte London-opgør.

Af alle de fire semifinalister er det Chelseas kommende modstandere fra Tottenham, der på papiret har haft den nemmeste vej til dette stadie af turneringen. Pochettinos mænd er det eneste af de tilbageværende hold, der endnu ikke har mødt et Premier League-hold på deres vej til denne kamp.

To Championship-klubber er blevet ekspederet ganske overbevisende ud, mens heller ikke League One-klubben Millwall var i stand til på nogen måde at true ”The Lilywhites”.

I 4. runde var det dog ved at gå helt galt for Spurs, der kom bagud 2-0 og 3-2 mod League Two-holdet Wycombe. Først i 89’ og 97’ minut formåede Tottenham at sende bolden i nettet de afgørende gange, og dermed afværge en af de helt store overraskelser i turneringen.

Tidligere semifinale-resultater

Hvis vi kigger tilbage på de seneste fem sæsoners FA Cup-semifinaler, tegner der sig et tydeligt billede af, at det er favoritterne, der har overtaget i dette stadie af turneringen. Af de semifinalekampe der er spillet i denne periode, har det været favoritholdet, der har spillet sig i finalen hele ni af gangene. Eneste semifinale-overraskelse, der har været her, var i sæsonen 14/15, hvor Aston Villa formåede at slå Liverpool ud.

Når man ser alene på dette, er det oplagt at kigge mod Chelsea og Manchester City i år, der pt. står som favoritter i opgørene, mens Arsenal og Spurs bør få det svært. Manchester City skal måske dog forberede sig på en ekstra lang omgang, da Arsenal har været i semifinalen af turneringen her to gange indenfor de seneste fem sæsoner, og begge gange har trukket kampen ud i forlænget spilletid, inden man har skaffet sig videre i enten ekstratiden eller på straffespark.

Sejrens størrelse kan det også blive interessant at kigge på. Disse afsluttende runder af cupturneringer har ofte ry for at være taktisk prægede og tætte, og det stemmer da også meget godt overens med resultaterne fra de seneste sæsoners FA Cup-semifinaler. 2 af de 10 opgør er endt uafgjort efter de indledende 90 minutter, mens hele 5 af opgørene er endt med en sejr på blot et enkelt mål. I forhold til ciffertips er disse 1-måls sejre også interessante, idet de alle 5 er endt med resultatet 2-1.

Er man mere tilbøjelig til at spille på storsejre er det måske primært Chelsea, man skal holde øje med i deres opgør. De har været i semifinalen to gange indenfor de seneste fem sæsoner, og den ene gang, de formåede at spille sig i finalen, var i 11/12, hvor man mødte netop dette års modstandere fra Tottenham. En knusende 5-1 sejr blev det til dengang, og kan man gentage dette, er der gode penge at hente, for dem der ønsker at oddse på et så markant resultat.

Historik taler for 2-1 til favoritterne

Kigger vi på ovenstående semifinalehistorik, kan man hurtigt se, at 2-1 er det hyppigst forekomne resultat, og at favoritterne til kampene som regel også ender som vindere. Er man interesseret i at følge historikken, kan man således lave sig en dobbeltkupon, hvor Manchester City vinder 2-1 og Chelsea vinder 2-1. En sådan kupon vil udløse massive odds 90,00 hos Danske Spil*, hvilket er en smule bedre end Unibet* der har 89,25 og Bet365* der holder 85,00. 

Mål eller målfattigt?

Der er tale om semifinaler, hvor alt er på spil, og der ikke er plads til at dumme sig. Det udløser ofte taktisk låste kampe, hvor ingen af holdene rigtigt tør satse fremad banen. Sådan lyder myten i hvert fald om denne type kampe, men det er faktisk ikke det reelle billede, når man kigger på resultaterne for de seneste 5 sæsoner.

Ud af de ti semifinalekampe er hele syv af opgørene endt med over 2,5 mål, og det kan derfor umiddelbart gøre det interessant at kigge mod London-opgøret, hvor man kan hente odds 2,10 for mere end to mål i Chelsea-Tottenham.

7 af 10 opgør med mange mål betyder, at det er sket i 70 % af tilfældene.

Ønsker man at benytte dette som præcis CV (frarådes), kan det godt være, at bookmakerne forventer mange mål i Arsenal-City, men selvom de har sat oddset så lavt som 1,50, så er der stadig masser værdi med en CV på 70 %. 

Dette års semifinaler - hvor er værdien?

Chelsea – Tottenham

Bookmakerne vurderer kampen her meget lige, og meget kunne da også tyde på, at det bliver et tæt opgør. Begge managers og klubber har stor disciplin i defensiven, og de ynder også at spille en formation og et system, der minder meget om hinanden. Det kan låse kampen og give et målfattigt opgør, men samtidig er begge hold så skarpe, at der ikke skal mange chancer til, før de skaber mål.

Klubberne har mødtes to gange i denne sæson og har hver især vundet deres hjemmekamp. Kampene har budt på højt tempo i presspillet, intensitet, skarphed og har generelt været tætte. Med to jævnbyrdige hold kan det ofte være udebane/hjemmebane, der gør forskellen i favoritværdighed, og netop her kan Spurs måske have en lille fordel, idet klubben i denne sæson har haft Wembley som hjemmebane i sine europæiske kampe. Man har således allerede gennemført fire hjemmekampe på dette stadion.

Det, der til gengæld taler imod, er, at banen på Wembley er større end Spurs’ normale hjemmebane White Hart Lane, og det har tydeligvis været svært for holdet at vænne sig til. Man er nemlig kun 1-1-2 på dette stadion denne sæson, mens banestørrelsen minder mere om Chelseas Stamford Bridge.

Begge hold har stærke trupper og kun få tvivlsomme spillere. Spurs må til kampen undvære deres vigtige venstre-back Rose, der har været ude i mange kampe efterhånden, men nærmer sig et comeback. Afløser Davies er en god spiller, men mangler samme speed som Rose.

Hos Chelsea er man også pressede på wingbacken, idet der er tvivl om Alonso, der har været ramt af virus. Han er straks sværere at erstatte, da fravær hos Chelseas wingbacks ofte i denne sæson har betydet rokering i hele forsvaret, hvor midterforsvar Azpilicueta har overtaget kanten.

Generelt har Chelsea ikke haft den bedste optakt trupmæssigt, da holdet er blevet ramt af en virus, og flere spillere – heriblandt anfører Cahill – har været fraværende fra træningen nogle dage.

Jeg har personligt svært ved at adskille disse to hold, men kan dog umiddelbart godt finde noget værdi ved at kigge efter alternative spiltyper. Der forventes en kamp med høj intensitet, et stærkt pres og mange aggressive spillere på banen.

Det kunne derfor sagtens ligne en kamp, hvor dommer Atkinson bliver nødt til at uddele flere kort, end han normalt plejer. Han snitter blot 3,5 kort i sæsonen pr. kamp, men dømte også disse to klubbers indbyrdes møde i januar, hvor han uddelte 5 styks.

Linjen hos bookmakerne her er 4,5, men oddsmæssigt stikker Nordicbet/Betsafe ud med odds 1,95 for over. Til sammenligning har Unibet* 1,75 mens Bet365* har 1,83 for samme linje.

Over 4,5 gule kort til 1,95 hos Nordicbet*

I kampen forventes der et højt tempo, højt pres fra begge sider og en masse nærkampe og fysiske dueller. Det kan udløse en masse frispark, og på et tidspunkt må det forventes, at dommer Atkinson skal have kortene op af lommen. Han uddeler i snit blot 3,5 kort pr. kamp, men han dømte seneste indbyrdes møde mellem klubberne, hvor han langede hele 5 ostemadder ud. Nordicbet/Betsafe er ude her med et flot odds, når man sammenligner med Unibet* og Bet365* der har henholdsvis 1,75 og 1,83 for samme linje.

Forventningen om mange kort hænger ligeledes sammen med den høje grad af aggressivitet hos de enkelte spillere. Spurs har bl.a. mange unge spillere på holdet, som hurtigt kan tirres. Særligt hvis tingene går imod dem, kan de have svært ved at bevare koncentrationen, hvilket man bl.a. så i afslutningen af sidste sæson, hvor man endegyldigt tabte chancen for mesterskabet i kampen mod Chelsea, hvilket udløste et hav af grove frispark fra de unge Spurs-spillere.

Dermed bliver det interessant at holde øje med unge Alli, der ofte er overtændt i disse store kampe, og som giver odds 3,00 til at få kort hos Danske Spil*. Der kan dog med fordel ventes til tættere på kampstart, hvor flere bookmakere åbner med odds på denne spilvariant, og man dermed måske kan fange et højere odds.

Chelsea Uafgjort Tottenham
2,70 3,40 2,80
Bet365
Bet365
Unibet

Arsenal – Manchester City:
I denne semifinale står to klubber overfor hinanden, der tørnede sammen i London for under en måned siden. Den kamp foregik i ligaen på Arsenals hjemmebane og endte med en pointdeling, da holdene spillede 2-2. Arsenal er for tiden et hold i krise, der har svært ved at få spillet til at flyde, og selvom man senest slog Middlesbrough, var det langt fra en overbevisende sejr.

Man vil meget gerne spille bolden ud fra egne rækker, men er ofte usikre, når man gør det. Særligt mod hold, der presser højt, fører det ofte til boldtab i farlige situationer. Det kan City måske udnytte, da de netop praktiserer et meget højt presspil.

Samtidig har City anfører Kompany tilbage fra en længerevarende skade, og i de kampe han har spillet siden, har han været god til at koordinere forsvaret. Han har også selv haft mange gode og solide indgreb. Det betyder også, at det ikke gør helt så meget for holdet at mangle unge Stones i forsvaret, hvor det nok har større betydning for Arsenal, at man har tvivl om den faste stopper Mustafi. Mustafi og Koscielny har hele sæsonen koordineret Arsenals forsvarskæde, og reserverne har kun tvivlsomt niveau til denne position.

Bortset fra disse fravær er det ikke nye eller væsentlige spillere, holdene mangler, så det ligner en kamp, der skal afgøres af dagsform og det generelle niveau i trupperne. Her anser jeg Manchester City for at have mere kvalitet hos de enkelte spillere, samtidig med at jeg synes, de har et taktisk godt matchup. De bør være favoritter, og er det da også i denne kamp, hvilket fra mit synspunkt desværre fjerner værdien på City-sejr.

Matchuppet generelt tyder på en kamp med mange mål, hvilket markedet er enig i, men har der alligevel været tale om en overreaktion, når man nu kan hente over odds 2,00 for under 3 mål asian? 3 mål er mange i en semifinalekamp, der formentlig bliver mere taktisk præget end ellers, og med Kompany tilbage i midterforsvaret kan det tænkes, at Arsenal får svært ved at skabe chancer i denne kamp.

Med en forventning om at Manchester City formentlig vil holde en stor grad af boldbesiddelse, kan der måske åbne sig nogle spilmuligheder i forhold til kort. Bl.a. er det altid interessant at spille på kort til Xhaka fra Arsenal, der generelt er god til at hive dette til sig. Med de hurtige City-spillere i meget bevægelige roller er det ikke usandsynligt, at han vil ende med at lave nogle frispark. Der er blot odds 2,75 for gult kort til Xhaka hos Danske Spil*, men med en dommer der normalt uddeler 3,8 kort pr. kamp, kan det måske godt blive interessant.

Arsenal Uafgjort Manchester City
4,10 4,00 1,90
Bwin
Bet365 Bet365

Den bedste værdi i denne kamp finder jeg dog på hjørnesparksspil hos Bet365*. De er så flinke at udbyde asian linjen -1 på City, hvilket vil sige, at Manchester City skal have flest hjørnespark. Ender de med 1 mere hjørnespark end Arsenal, får vi indsatsen retur, mens flest hjørnespark til Arsenal eller lige mange til holdene, vil udløse tabt indsat.

Manchester City må forventes at blive spildominerende, i samme grad som de har været i de 2 indbyrdes opgør denne sæson, hvilket ofte udløser flest hjørnespark. City henter generelt mange hjørnespark, da man gerne skyder på mål eller angriber via kanterne, og i de to indbyrdes opgør har man vundet denne statistik 8-3 og 8-1. For mig at se er der fin værdi i denne linje.

Manchester City -1 hjørnespark til odds 1,90 hos Bet365*

Et spildominerende Manchester City-hold må forventes at forsøge at presse Arsenal tilbage på banen. Det bør kunne lykkes mod et kriseramt Gunners-mandskab, der nok vil prøve at sende City-spillerne over kanterne for at slå indlæg eller tvinge dem til langskud. Det kan hurtigt medføre hjørnespark til Manchester-holdet, der i begge de to indbyrdes kampe denne sæson har vundet hjørnesparksstatistikken solidt.

Arsenal kan sætte rekord

Turneringen udmærker sig ved, at alle klubber, der hører under FA (det engelske fodboldforbund), kan deltage. Hver eneste sæson er der en eller flere klubber, der overrasker stort og kommer langt i turneringen. Turneringen er ikke altid kendt for flotte, polerede fodboldkampe, men derimod dyderne omkring hårdt arbejde, fight og kampene mellem ”David og Goliat”.

FA Cup blev gennemført første gang i 1871/72 sæsonen, hvor Wanderers FC kunne snuppe titlen, men siden dengang har et hav af forskellige klubber kunnet løfte trofæet. Særligt to klubber skiller sig ud i denne turnering historisk, idet Manchester United og Arsenal begge har været i finalen 19 gange, og begge har vundet turneringen 12 gange – hvilket er flest af alle klubber.

Manchester United er allerede blevet ekspederet ud af turneringen denne sæson, så Arsenal har dermed muligheden for at sidde alene på FA Cup-tronen. Dette kan tænkes også at have ekstra værdi personligt for Arsenals manager Arsene Wenger, der som manager har løftet trofæet seks gange. Det er det samme antal som Aston Villas legendariske George Ramsay – og dermed kan Wenger bringe sig alene i spidsen som manageren, der har vundet den traditionsrige turnering flest gange.

Udover selve prestigen i at vinde FA Cuppen, er der yderligere et motiverende element, som samtidig har indflydelse på slutstillingen i Premier League. Vinderen af FA Cuppen tildeles nemlig en plads i næste sæsons Europa League. Såfremt vinderen af FA Cuppen dog kvalificerer sig til Champions League gennem sin ligaplacering (top 4), går Europa League-pladsen i stedet til det øverst placerede hold i ligaen der ikke har kvalificeret sig til en europæisk turnering næste sæson.

For denne sæsons vedkommende betyder det, at helt ned til 7. pladsen i ligaen kan ende med at udløse europæisk kvalifikation, så mon ikke Everton, der i øjeblikket optager netop den placering, håber på, at vinderen af FA Cuppen også ender i top 4 i ligaen?

At spille på Wembley (Englands nationalstadion) er en stor ting for alle klubber, og finalen spilles traditionelt på netop dette stadion, hvilket bl.a. har udløst den kendte sætning/slagsang: ”We are going to Wembley”. I 2003 besluttede FA, at også semifinalerne skulle spilles på Wembley, hvilket ellers ikke har været traditionen. Dette har medført kritik, fordi det netop fjerner en del af det ”specielle” ved at komme til at spille på Wembley, men FA havde økonomiske argumenter, og således blev det altså.

Det betyder, at denne weekends FA Cup-semifinaler finder sted på Wembley i London, og med tre London-klubber blandt de fire resterende deltagere er der dermed en del spillere, der kan stille sig tilfredse med kort rejsetid.