I inderkredse har det længe blot været et spørgsmål om tid, og efter det afgørende møde i EBA, European Betting Association, i den forgangne uge, er det nu en en realitet:

Størstedelen af de allerstørste aktører på det europæiske bookmaker-marked vil fra i dag, 1. april, indføre strammere regler, som især slår hårdt ned på singlespil og på de spillere der praktiserer indsatser over hvad man kan betegne som "hygge-niveau".

Fra og med i dag, skal man hos alle bookmakere med base i Europa, hvilket vil sige størstedelen af dem der anvendes af spillere i Skandinavien, minimum spille doubler (dvs. to kampe pr. række), på alle spil hvor indsatsen overstiger 20 Euro (svarende til ca. 150 kr.). Overstiger indsatsen 100 Euro (ca. 750 kr.), er minimumskravet tripler (3 kampe).

Fra branchen lyder baggrunden for den hårdere kurs, som stiller spillerne i en klart dårligere position overfor bookmakerne og indirekte medfører forringning af tilbagebetalingen, som følger:

"Vi har længe erkendt, at hvis vi skal kunne konkurrere på lige vilkår med de statslige monopoler i Europa, som sandsynligvis i fremtiden vil sidde på de største markedsandele på alle europæiske markeder, er vi nødsaget til at tage dette skridt, selvom vi ved at det er til stor ulempe for kunderne hos det vi betegner som "de frie bookmakere". Ikke desto mindre tyder alt på at statsmonopolerne er kommet for at blive, og så er de bookmakere der vil overleve i kampen mod disse, nødt til at tilpasse sig det marked som monopolerne skaber via deres udbud", lyder den resignerende melding fra formanden for EBA, Ernesto Abrilla.

Selvom flere af de statslige monopoler i Europa i de senere år er begyndt at dæmme op for spiludbuddet, og bl.a. tilbyder singlespil på visse af de helt store begivenheder, håber bookmakerne fortsat at kunne hverve kunder på bekostning af monopolerne, trods den generelt strammere kurs, bl.a. i kraft af tilbuddet om singlespil op til 20 Euro:

"Der er ingen tvivl om at de frie bookmakere nu og her kommer til at miste en del kunder til de statslige monopoler, men på sigt agter EBA på vegne af bookmakerne at tage kampen op, nu hvor den udkæmpes på lige vilkår med monopolerne. Bl.a. tilbyder de frie bookmakere stadig at man kan kombinere sig frem til skyhøje odds, hvor monopolerne ofte har en grænse pr. kupon på odds 1500 eller 2000. Hos de frie bookmakere kan man jo stadig lave en kupon med f.eks. 18 kampe med overraskende udfald til samlet odds 6000, så vi anser os da stadig som værende et halvt hestehovede foran", slutter EBA-formand Ernesto Abrilla.

Fra et spillemæssigt synspunkt kan det nye tiltag naturligvis kun stærkt beklages, og det forventes at markedet vil opleve en markant drejning mod de asiatiske og amerikanske spilleudbydere i den kommende tid. Uanset om dette bliver en realitet, vil 1. april 2006 for alvor gå over i historien som en mørkets dag for Europa´s spillefugle...