Mens Europas store drenge er i gang i Champions League, så skal AaB og danskerklubberne Guingamp og Ajax dyste mod andre af Europas næstbedste i Europa League. Her er en optakt med overblikket over de kommende playoff-kampe, hvordan holdene gik videre, og hvordan oddsene er på de enkelte holds videre avancement.

AaB sikrede sig noget overraskende en plads i forårets europæiske kampe, hvor danskerklubbernes onde ånd Club Brügge i første omgang venter. Kommer aalborgenserne videre, så kan de rende ind i nogle af Europas store klubber.

Bookmakerne har italienske Roma og Napoli blandt favoritterne til at vinde Europa League-trofæet, mens der er også er forventninger til, at mandskaber som Liverpool, Wolfsburg og Tottenham vil komme langt i turneringen.

Den 19. februar sparkes playoff i gang på Aalborg Stadion samt mange øvrige stadions i Europa, og du kan glæde dig til disse opgør:

Europa League-kampprogram

AaB - Club Brugge
Trabzonspor - Napoli
Dnipro - Olympiakos
Roma - Feyenoord
PSV - Zenit
Wolfsburg - Sporting
Torino - Athletic Bilbao
Young Boys - Everton
Villarreal - Salzburg
Guingamp - Dynamo Kiev
Liverpool - Besiktas
Anderlecht - Dynamo Moskva
Tottenham - Fiorentina
Celtic - Inter
Sevilla - Borussia Mönchengladbach
Ajax - Legia Warszawa

Der er flere store kampe i vente, når f.eks Tottenham med Christian Eriksen skal møde italienske Fiorentina, eller når Liverpool står overfor Besiktas.

Sådan gik det holdene i gruppespillet

Her vil vi kort gennemgå de enkelte holds præstationer i gruppespillet, og hvordan det gik videre til playoff-runden.

Holdene fra Champions League gruppespillet

Det er i denne runde af Europa League, at alle 3'erne fra Champions League støder til. 

Olympiakos trak i sidste runde nitten i en tæt gruppe A, hvor At. Madrid og Juventus via uafgjort begge gik videre, mens Olympiakos via 3 hjemmesejre blev nr. 3.

De tidligere Champions League-vindere Liverpool skuffede en del i deres gruppe, hvor Real Madrid var suveræne. Men englænderne måtte se sig slået af Basel, mens også Ludogorets var tæt på at overhale Liverpool.

Zenit var med i Champions Leagues tætteste gruppe, hvor de via et nederlag i sidste runde i Monaco måtte tage til takke med 3. pladsen efter netop Monaco og Leverkusen.

For både Anderlecht og Ajax var der ikke den store tvivl om 3. pladsen, da deres grupper havde to ret overlegne hold i Dortmund/Arsenal og Barcelona/PSG, mens der også var en klar taber af grupperne med Galatasaray hhv. APOEL. 

I gruppe E var Bayern suveræne, mens det var utroligt tæt blandt de øvrige tre hold, men her måtte Roma nøjes med en tredjeplads og en tur i Europa League. Dette skete efter den italienske hovedstadsklub i sidste runde tabte til Manchester City, der dermed tog andenpladsen. Roma endte foran CSKA Moskva via bedre indbyrdes resultater.

Også Sporting var i en tæt dyst, da de i sidste runde tabte andenpladsen til Schalke via et nederlag til Chelsea, mens tyskerne slog Maribor. I Champions Leagues gruppe H var det Athletic Bilbao, der endte på tredjepladsen.

Holdet var allerede uden mulighed for at gå videre efter de første fire runder, men via to sejre i de sidste to kampe, så lykkedes det at overhale BATE og gå videre til Europa League.

Vinderne fra Europa League gruppespillet

Dynamo Moskva var eneste hold, der gjorde rent bord i gruppespillet med 6 sejre af 6 mulige i en gruppe, der desuden talte PSV, Estoril og Panathinaikos. Sejrene kom primært via en solid defensiv, da de kun lukkede 3 mål ind.

I andre grupper vandt både GladbachClub BrüggeBesiktasSalzburg og Inter også uden at indkassere et nederlag. Salzburg var ganske suveræne i deres gruppe med 5 sejre og hele 21 mål, mens de øvrige hold alle spillede 3 kampe uafgjort og var i tætte dyster om førstepladserne.

I AaB's gruppe var Dynamo Kiev ret suveræne med 5 sejre af 6 mulige, og det var kun i Aalborg de ikke kunne vinde, da de rendte ind i et nederlag på 3-0. Legia Warszawa gjorde det også godt med 5 sejre og 1 nederlag i deres gruppe, hvor Metalist blev prügelknappe med 0 point.

De italienske hold Napoli og Fiorentina gik relativt sikkert videre med hver 13 point. Napoli skulle dog have point i sidste runde for at gå videre, mens Fiorentina allerede her var videre. I de sidste to grupper gik Feyenoord og Everton videre med førstepladser efter de allerede var videre inden sidste runde af gruppespillet.

Toerne fra Europa League gruppespillet

Young Boys fra Bern høstede flest points blandt toerne i gruppespillet. Det blev til hele 12 points til schweizerne, der klarede skærene hjemme på Stade de Suisse mod den direkte konkurrent Sparta Prag.

Hele 4 hold gik videre med 11 points - Villarreal, Torino, Tottenham og Sevilla. Torino gik videre fra FCKs gruppe og klædte københavnerne helt af i Parken med 1-5 efter FCK-føring efter bare 6 minutter. Villareal blev på trods af andenpladsen i gruppen næstmest scorende hold i gruppespillet - kun overgået af suveræne Salzburgs 21 scoringer. Tottenham uden Christian Eriksen tabte med et reservespækket hold gruppefinalen ude mod Besiktas.

3 klubber gik videre med 10 points - Wolfsburg, Guingamp og Trazbonspor. Nicklas Bendtner nettede to gange undervejs for folkevognsklubben. Danskerklubben Guingamp sneg sig lige akkurat videre, da de på udebane besejrede græske PAOK i en tvekamp om en billet til knockout-fasen. Trazbonspor var bedre indbyrdes end belgiske Lokeren og sikrede sig derigennem avancement.

På 9 points fulgte AaB. De danske mestre gjorde rent bord hjemme på Nordjyske Arena, mens det blev til tre nederlag ude med de kedelige cifre 0:10. I sidste ende fik Aalborg den nødvendige hjælp af Dinamo Kiev, der ude besejrede Bukarest, selvom de var sikre på førstepladsen inden opgøret.

Traditionsklubberne Celtic og PSV Eindhoven indløste billet med 8 points hver. Begge hold var dog sikre på avancement allerede inden den sidste gruppekamp, men endte langt bag hhv. Salzburg og Dynamo Moskva.

Dnipro gik videre med den mindste pointhøst i gruppespillet - bare 7 points. Ukrainerne endte tilmed med negativ målscore. Hviderussiske Qarabag og franske St. Etienne havde ellers mulighed for at gå videre inden de afgørende kampe.

Odds for videre avancement

Nedenunder er listet markedets bedste odds i skrivende stund for kvalifikation til næste stadie af turneringen. 

AaB Club Brügge
3,25
1,5
Danske Spil
Bet365
Trazbonspor Napoli
3,75
1,33
Unibet
Bet365
Olympiakos Dnipro
1,47
2,87
Unibet
Bet365
Roma Feyenoord
1,36
3,40
Unibet
Bet365
Zenit St. Petersborg PSV
1,53
2,62
Unibet
Bet365
Sporting Wolfsburg
2,40
1,72
Unibet
Bet365
Athletic Bilbao Torino
1,50
2,75
Unibet
Bet365
Young Boys Everton
3,40
1,36
Unibet
Bet365
Salzburg
Villarreal
2,60
1,61
Unibet
Bet365
Dynamo Kiev
Guingamp
1,50
2,75
Partybets
Bet365
Besiktas Liverpool
2,60
1,53
Unibet
Bet365
Anderlecht
Dynamo Moskva
2,60
1,61
Unibet
NordicBet
Tottenham Fiorentina
1,83
2,05
Unibet
Sportingbet
Celtic Inter
3,35
1,36
Unibet
Bet365
Sevilla Mönchengladbach
1,80
2,20
Partybets
Sportingbet
Ajax Legia Warsaw
1,53
2,55
Unibet
Sportingbet
Tottenham - Fiorentina
Celtic - Inter
Sevilla - Gladbach
Mönchengladbach
Ajaz - Legia Warszawa
endte foran CSKA Moskva.