I dag, tirsdag, har en enig EU-kommission, taget beslutningen om formelt at indlede en nærmere undersøgelse af det danske spillemonopol. Dette sker på basis af de stenhårde krav EF-domstolen har slået fast i den efterhånden velkendte Gambelli dom.

Hovedanken I EU Kommissionens åbningsskrivelse til Danmark er, at det danske spillemonopols primære mål er baseret på at tjene penge og ikke, som det bør være, er baseret på et socialpolitisk mål.

Kommissionen stiller spørgsmål til om Danmark virkelig på en sammenhængende og systematisk måde forsøger at begrænse udbudet af spil. Dette er et af kravene som EF Domstolen har slået fast i Gambelli dommen

Endvidere slår EU kommissionen fast at Danmark ikke kan benytte spillemisbrug og ludomani som argument for opretholdelse af sit monopol, idet spillemonopolet selv yderst aktivt reklamerer for sine spil.

Richardt Funch, Ladbrokes manager i Danmark udtaler ”EU Kommissionens beslutning om at indlede en grundigere undersøgelse af det danske spillemonopol er helt oplagt og hilses varmt velkomment. Det står helt klart at Danmark under ingen omstændigheder opfylder EF Domstolens krav, og at det danske spillemonopol derfor må citeres ved sit rette navn, nemlig et ulovligt økonomisk monopol som hviler på falske grundlag”.

Spillemonopolerne i Sverige og Finland er blandt de næste lande som EU Kommissionen forbereder at undersøge nærmere.