Hissa-hussa-hejsasa, nu skal Svensken ha´ dada!

Intet (selv ikke sejr over Norge eller Tyskland) kan overgå den følelse af triumf det giver når Danmark tæver Sverige i en fodboldlandskamp. Og nu får vi muligheden for at gøre det og samtidig kvalificere os til EM 2008 i Østrig/Schweiz.

Helt nemt bliver det nu ikke...

Morten Olsen og co. er havnet i pulje med:

Sverige
Spanien
Island
Liechtenstein
Nordirland
Letland

Ifølge DBU vil kampprogammet ligge klar om senest 90 dage. Her kan man se de mulige EM-kval-datoer: http://www.dbu.dk/page.aspx?id=310

Positivt og negativt

Morten Olsen er glad for at have undgået lange rejser til yderkanten af Østeuropa, og sammenlignet med den overståede (og mislykkede) VM-kvalifikation, er der da også positive ting at fremhæve. Blandt andet, at de to bedste hold kvalificerer sig direkte til slutrunden. Men mens de fire sidstnævnte lande alle i større eller mindre omfang kan karakteriseres som prügelknaber, må såvel svenskerne som spanierne regnes som større favoritter til at vinde gruppen eller blive 2´er end danskerne.

Spanien måtte nøjes med en andenplads i sin VM-kval-pulje - efter Serbien - men var suveræn i playoff-kampene mod Slovakiet (5-1 og 1-1) og skal dermed til VM i Tyskland til sommer. Spanierne er nr 5 på FIFAs verdensrangliste (DK er nr 13).

Sverige er med en 14.plads en tak dårligere placeret på verdensranglisten end Danmark, men er i modsætning til danskerne deltager ved VM til sommer. Kvalifikationen blev sikret med en puljesejr foran Kroatien. Og med folk som Zlatan Ibrahimovic og Frederik Ljungberg (og Henke Larsson, hvis han fortsætter på landsholdet) har svenskerne et virkelig godt hold.

Historien er imod os

Og så skal man i øvrigt ikke glemme, at Sverige desværre historisk set har et godt tag på Danmark: 36-17-44 siger statistikken efter 97 landskampe. Det første opgør mod arvefjenden blev spillet i 1913, og man må sige, at Danmark lagde godt ud med en sejr på 8-0. De næste år sad vi tungt på svenskerne - da man nåede frem til 1919, hed statistikken 8-1-1 i vores favør. Men lidt efter lidt blev de bedre Hinsidan, og Danmark løb ind i nogle gevaldige ørkenvandringer uden sejre. I 1951-1964 vandt vi nul og niks, og der var eufori i den københavnske sommerluft i 1965, da Ole Sørensen og Ole Madsen (med et genialt hæl-mål) sørgede for en 2-1-sejr. Men derefter var der igen lukket for det varme vand, indtil 1976, hvor Danmark igen vandt med 2-1 (Lars Bastrup og Ove Flindt Bjerg), endda i Sverige, hvor vi ikke havde vundet siden 1937... Siden har Danmark faktisk fået flere sejre (11 mod 8) end Sverige (pga en god serie i 80´erne), men lige nu tørster vi igen efter en triumf mod arvefjenden: Vi har nemlig ikke vundet over Sverige siden 1996. I 1998 tabte vi 3-0 i Malmö, i 2000 blev det 0-1 i Parken, og den seneste indbyrdes kamp var ved EM i Portugal i 2004, hvor resultatet som bekendt og til italienernes store frustration blev 2-2.

Spaniens indbyrdes regnskab med Danmark (2-3-9) vil jeg slet ikke komme ind på - af frygt for at komme til at græde. Minder som 1984 (Preben Elkjær brænder i straffesparkskonkurrencen, og Spanien vinder EM-semifinalen), 1986 (VM-ottendedelsfinale: Jesper Olsen forærer bolden til Butrageno, og et ellers underlegent spansk hold vinder 5-1!) og 1993 (Bakero begår frispark mod Schmeichel, men det dømmes ikke, så Hierro kan score på hovedstød, hvormed Spanien snupper VM-kval-pladsen) er simpelthen for deprimerende...

Kvalifikations-puljer til EM 2008

Pulje A
Portugal
Polen
Serbien
Belgien
Finland
Armenien
Kasakhstan
Aserbadsjan

Pulje B
Frankrig
Italien
Ukraine
Skotland
Litauen
Georgien
Færøerne

Pulje C
Grækenland
Tyrkiet
Norge
Bosnien
Ungarn
Moldova
Malta

Pulje D
Tjekkiet
Tyskland
Slovakiet
Irland
Wales
Cypern
San Marino

Pulje E
England
Kroatien
Rusland
Israel
Estland
Makedonien
Andorra

Pulje F
Sverige
Spanien
Danmark
Letland
Island
Nordirland
Liechtenstein

Pulje G
Holland
Rumænien
Bulgarien
Slovenien
Albanien
Hviderusland
Luxembourg