Skal det være i år hos arvefjenderne fra Norge, vi henter vores første EM-guldmedalje? Chancerne er der helt bestemt, men slutrunden synes stærkere end nogensinde før. Der er rigtig mange om buddet, og Ulriks drenge kommer på virkeligt hårdt arbejde, hvis de skal gå hele vejen.

Skandinavien ser ud til at kunne komme til at spille en stor rolle ved dette EM. Norge som værtsland, er en dark horse, Danmark som en af favoritterne til at vinde medaljer, og Sverige der med sit unge og spændende hold kan gå ind og overraske.

EM turneringen spilles i Norge, hvor der fløjtes op torsdag d. 17. januar, og strækker sig 10 dage, med finale d. 27. januar i Lillehammer. Det er meget svært at forudse hvem der kommer til at stå i semifinalerne og finalen, men denne optakt vil give en lille pejling omkring hvilke hold, der besidder kvaliteterne til at gå måske hele veje, samt hvilke hold der formentligt vil få det meget svært.

En meget vigtig faktor til denne slutrunde, er sidegevinsten ved en god præstation, nemlig en billet til OL-kvalifikationen. Derfor vil der utvivlsomt blive udkæmpet tyl, sved og tårer i Norge, for denne sidste plads og selvfølgelig også for medaljer ved slutrunden.

BetXperts eksperter vil naturligvis dække EM med analyser og tips - som vil kunne findes på denne side:
www.betxpert.com/ekspert/hb/

Turneringens officielle hjemmeside:
www.ehf-euro.com/mens-euro-2008/home.html

Se TV-dækningen af kampene i slutrunden her:
www.betxpert.com/tv.asp?sport=handball

Turneringens struktur

EM-slutrunden starter ud med et gruppespil hvor der spilles, 4 grupper à 4 hold. Herfra går de 3 bedste i hver gruppe går videre til mellemrunden, hvor de medtager de point, der er hentet mod de andre to hold, som også har kvalificeret sig videre. Her løber man ind holdene fra en anden gruppe, hvor A og B mødes i en gruppe I, og C og D mødes i en gruppe II. Således vil dette betyde, at efter mellemrundekampene, har de deltagende lande spillet 6 kampe.

De 2 bedste i hver af de nye mellemrunde grupper går i semifinalerne, og 3 pladserne spiller så om en 5 plads i turneringen.

Indledende gruppespil: 17-20. januar
Mellemrunde: 22. januar-24. januar
Semifinaler, samt kampen om 5.pladsen: 26. januar
Finale og bronzekamp: 27. januar

Slutrundens fløjtes i gang torsdag d. 17. januar kl. 17:00, mellem Rusland og Makedonien, i Danmarks gruppe. Kl. 19:00 starter EM for Danmark med en kamp mod værtslandet Norge.

Gruppe A

Forventet slutstilling

Kroatien
Polen
Slovenien
Tjekkiet

De skadesramte favoritter fra Kroatien er i gruppe A blevet parret med de upcoming stars fra Polen, som scorede en VM-sølvmedalje i fjor, det stærke Slovenske hold med grundstamme i Celje, samt det mere upåagtede Tjekkiet hold. En stærk gruppe, hvor der godt kan ske overraskelse i top 3, men hvor Tjekkiet vel på forhånd må berede sig på at få en meget svag pointhøst.

Program, spilles i Stavanger

17.01 18:15 SLO-CZE
17.01 20:15 CRO-POL
18.01 18:15 CZE-CRO
18.01 20:15 POL-SLO
20.01 15:15 POL-CZE
20.01 17:15 CRO-SLO

Kroatien

Kroatien er en af de absolutte favoritter igen til denne slutrunde, som de tilmed har været det de forgangne år, hvor det også er blevet til VM guld i 2003, sølv i 2005, samt OL guld i 2004. Holdet har ikke vundet en EM-slutrunde i håndbold i nyere tid, og seneste medalje skal findes helt tilbage i 1994, hvor man fik bronze. Derfor kan man roligt sige, at denne pokal er den eneste, som mangler i skabet, men som de absolut ikke kommer sovende til. Kroatien skuffede sidste år til VM, hvor man måtte rejse hjem uden medaljer, og blot en 5 plads Kroatiens motivation til dette EM, kan dog diskuteres, idet man afholder VM i 2009, og man derfor allerede nu er ved at opbygge en kommende VM vinder. At vinde VM på hjemmebane vil uden tvivl være større for Kroatien, end guld i Norge, som dog stadig har høj prioritet. Når det så er sagt, har Kroatien stadig et af de bedste hold til dette EM.

Holdet er ikke blevet ændret det store de seneste år, og består stadig af spillere som Balic, Sprem, Metlicic, Lackovic og den kæmpe streg Vori, som de mest fremtrædende. Kroaterne er dog svækket, idet deres store fløjstjerne Mirza Dzomba, er skadet, og ikke når at blive klar til denne slutrunde. Balic har også døjet med skader i denne sæson, og chancerne for at han kommer til at spille for Kroaterne ser meget små ud. Dette er vel noget nær skrækscenariet for Kroatien, da han har en kolossal betydning for holdet, og nærmest ene mand kan afgøre kampe. En anden stor stjerne hos Kroaterne er en af verdens bedste højre back, Petar Metlicic. En utrolig vigtig faktor hos Kroaterne, idet han ikke blot er god i angrebet, men også fremragende i forsvaret. Denne døjer også med en skade, her er det fingeren som driller ham, hvilket dog formentlig ikke kommer til at holde ham ude af EM. Den sidste profil som også er skadet er Lackovic. Denne har brækket fingeren, og er derfor heller ikke helt fit til slutrunden. Kæmpe svækkelse for Kroaterne, at 4 af deres nøglespillere er skadet, hvilket vil gøre deres chancer for EM-titlen betydeligt mindre.

Polen

VM-sølvvinderne fra Polen, har de seneste år udviklet sig til at blive en magtfaktor i herrehåndbold, og med et hold bestående af en slagkraftig bagkæde, gode fløje samt en sikker sidste skanse i målet i skikkelse af Szmal, har man et rigtig bredt og kompetent mandskab. Holdets bagkæde hører til blandt de allerbedste, anført af den tårnhøje rødhårede storskytte Bielecki, de venstrehåndede Lijewski brødre, Jurecki og Tkaczyk, besidder holdet virkelig store kvaliteter. Holdet er absolut semifinale kandidat, og med tur i den, vil holdet endog kunne nå helt til finalen, som man gjorde det til VM i Tyskland. Et utrolig spændene polsk hold, som på fløj positionerne også er stærkt besat, i skikkelse af den venstrehåndede målmaskine Jurasik.

Alt i alt et bredt og stærkt hold, som i kraft af den kroatiske skadessituation, må anses som værende favorit i denne gruppe. Dog kommer til at kræve storspil fra polakkerne hvis man skal besejre både Kroatien og Slovenien. Kommer holdet fra denne indledende gruppe med 2 eller 4 point, bliver de rigtig farlige i mellemspillet og muligvis videre i turneringen.

Slovenien

Slovenien har ikke leveret resultater de seneste år, seneste store resultat kom i 2004, hvor man blev nummer 2 ved EM og er blevet en del stærkere siden dengang. Styrken er selve kollektivet, og holdet er stort set bygget op omkring den slovenske storklub Celje. Man spiller hurtigt og effektivt, og holdet er anført af Kiel stjernen Kavtinic samt Ciudad Real spilleren Zorman. Holdet er ret ukendt hvad angår spillere, men man må endelig ikke tage fejl af kvaliteten hos holdet, hvilket Celje også har understreget med deres europæiske dominans.

Slovenien går formentlig videre fra gruppen, men får dog svært ved at få point med videre, idet det vil kræve sejr over enten Polen eller Kroatien. Den videre deltagelse skal sikres mod Tjekkiet, hvor et nederlag i denne kamp, formentlig vil sende Slovenien ud, allerede inden den for alvor er begyndt.

Tjekkiet

Tjekkiet er for mange håndboldentusiaster et meget ukendt hold, som heller ikke hører til i verdenseliten. Holdet har ikke siden landet blev selvstændig fra Slovakiet, vundet nogen medaljer i international håndbold, og har de seneste heller ikke leveret nogle nævneværdige resultater.

Man skal dog passe på med at undervurdere holdet, som med Jicha, Filip og Sobol i spidsen, har en god stamme. Førstnævnte Jicha, er en meget spændende spiller, som til daglig spiller i den tyske storklub Kiel, og hører til blandt de absolut bedste venstre backs i verden. Denne er stjernen, og krydret med Nordhorn spilleren Jan Filip, samt Jan Sobol fra Montpeillier, kan Tjekkiet måske levere en overraskelse ved EM-slutrunden. Den videre deltagelse til mellemspillet, virker som den drøm, som dog vil kunne realiseres ved en sejr over, det på papiret svageste hold af de øvrige 3, Slovenien. Tjekkiet er formentligt det stærkeste af holdene i det nederste seedningslag.

Gruppe B

Forventet slutstilling

Danmark
Norge
Rusland
Montenegro

Gruppe B, er med skandinaviske øjne den mest spændene gruppe, idet Danmark og Norge igen mødes til en stor slutrunde, som vi også gjorde det til VM i Tyskland. En spændende gruppe, hvor der dog formentlig vil blive mest tvivl om, hvem der får 4 og 2 points med over i mellemgruppen, og hvor Montenegro får det meget svært. Topper danskerne formen i denne indledende gruppe, kommer den store kamp til at stå mellem Norge og Rusland i kampen om 2 pladsen.

Program, spilles i Drammen

17.01 17:00 RUS-MNE
17.01 19:15 DEN-NOR
18.01 18:15 NOR-RUS
18.01 20:15 MNE-DEN
20.01 17:15 DEN-RUS
20.01 19:15 NOR-MNE

Danmark

I 2002, 2004, 2006 og 2007 har vi fået bronzefarvet metal med hjem fra slutrunderne, men aldrig nået helt til tops på skamlen. Danmark kom til EM 2006 med en drøm om at vinde, hvilket gav en bronzemedalje, vi kom til Tyskland med et seriøst mål om at vinde, det gav bronze, i år kommer vi så til Norge som favoritter til at komme i finalen. Holdet har opbygget et kærlighedsforhold til befolkningen, og derfor rejser man også til Norge med et kæmpe pres hjemmefra. Danskerne elsker nærmest dette hold mere end fodbold landsholdet, og man forventer derfor en interesse for denne slutrunde som aldrig før. Interessen sidste år ved VM i Tyskland var eskalerende, og danskerne gav bronzeholdet en så stor opbakning, at man nærmest følte at man spillede på hjemmebane. TV2 bekræfter dette kærlighedsforhold, ved at give den mest massive dækning af landsholdet og slutrunden nogensinde. Spørgsmålet er om holdet kan bære disse forventninger, og gå hele vejen til finalen i Lillehammer. Holdet er til det, træneren er til det, og mon ikke publikum ikke også er til, at vi kan lave det helt store resultat i år.

Forberedelserne til EM, er traditionelt ikke Danmarks kop the, hvilket Wilbek i år har ønsket at ændre på. Dette har han på sin vis gjort, dog med et blackout i kampen mod værtslandet og gruppemodstanderen, Norge, hvor vi tabte med 23-31. Dette blev der dog lavet om ved, i kampene mod Polen og Island, hvor der blev hentet 1 måls sejre i begge opgør. Forsvaret fungerede ikke helt optimalt, hvilket der dog er blevet arbejdet med lige siden, og som derfor må forventes at være i et andet gear d. 17. januar, til kampen mod netop Norge.

De drenge Ulrik Wilbek sender til Norge, er spillere fra diverse topklubber i Europa, og alle spillere med høj international klasse. Breddemæssigt, har Danmark vel nok det bredeste og stærkeste mandskab overhovedet, hvor selv reserverne holder et meget højt niveau, som f.eks. Bo Spellerberg og Thomas Mogensen. Målmandsposten blev afgjort efter LK-cup, hvor Peter Henriksen snuppede den sidste plads, foran Michael Bruun. Pladsen er som gardering for Barcelona keeperen Kasper Hvidt, som sammen med et solidt forsvar, skal stabilisere den danske defensiv.

Offensivt er danskerne også meget stærke, hvor man på fløjene ser ud til at være perfekt besat, i form af spillere som Lars Christiansen, Hans Lindberg, Lars Rasmussen og Mikkel Aagaard. Den tilbagevendte storspiller Lars Krogh Jeppesen, giver danskerne endnu flere strenge at spille på, og denne spiller, vil afgjort blive en vigtig faktor, da ikke blot hans skud, men også hans eminente blik for stregen er af høj klasse. Den formentlig svageste position på det danske hold, er på højre back, hvor man må sætte sin lid til venstrehåndede Kasper Søndergård, samt den vikarierende Kasper Nielsen.

Med Boldsen 100 % klar, ser holdet ud til at være fuldendt, og vi kan derfor være fuldt ud fortrøstningsfulde, for at Danmark leverer et godt resultat i Norge. Åbningskampen mod Norge, kan gå hen og blive en nøglekamp, idet man må forvente at begge hold avancerer, hvorfor det vindende hold, medtager de vundne point. Går man videre med 4 point, har man nærmest det ene ben i semifinalen, hvorfor alle kampene i gruppespillet er livsvigtige.

Norge

Værtslandet, som bærer rollen som outsider under denne slutrunde. Holdet har udviklet sig meget de seneste år, og man må derfor have respekt for dette mandskab, hvilket resultaterne også har underbygget. VM-slutrunden i 2007 endte dog i en mindre skuffelse, da man måtte se sig besejre af Danmark og Ungarn i den indledende gruppe, hvorefter man så havnede i ”taber” slutspillet, President Cup. Dette var en smal sag for nordmændene, der som et plaster på såret vandt denne ”taber” turnering. Op til denne slutrunde, har man vist en forsmag på, hvad der venter de andre hold, når de kommer til Norge. Et skræmmende niveau holdet har spillet på, og med den overraskende storsejr på 31-23 over Danmark, må man for alvor tage den norske trussel alvorlig. Dog er der stor forskel på træningskampe og slutrunde kampe, hvorfor det bliver spændene at se hvilket niveau holdet kan ramme, til slutrunden.

Der er et stort spilpotentiale i norsk håndbold, hvor spillerne vrimler til de store udenlandske klubber. Landsholdet er en god kombination af unge og rutinerede spillere, som har vist sig værende en perfekt cocktail. Landstræner Gunnar Pettersen har indkaldt rutinerede kræfter i de to Drammen spillere, Glenn Solberg og Frode Hagen, som skal bidrage med stabilitet og rutine til holdet. Holdet er derudover nærmest identisk med det hold, som var til VM i Tyskland. Til forskel fra dengang, har spillere som Børge Lund og Steinar Ege udviklet sig meget, og må betegnes som værende profiler for Norge til slutrunden. En anden stor profil hos nordmændene er San Antonio stjernen Kristian Kjelling, som desværre for Norge, har været skadet store dele af sæsonen, og derfor ikke er helt oppe i gear. Defensiven er meget stærk hos Norge, hvor Flensburg spilleren Johnny Jensen styrer forsvaret, godt bakket om af Steinar Ege i kassen.

Kollektivet skal sammen med hjemmebanefordelen bære holdet langt ved dette EM. Kan det kollektive spil holdes ved lige hele vejen, så kan de gå et stort mesterskab i møde, hvor første hurdle allerede kommer i de to første kampe mod Danmark og Rusland. Her er minimum 2 point krævet, hvis chancerne for avancement fra mellemspillet skal holdes intakt.

Rusland

Russerne har de seneste år ikke været den håndbold stormagt, som vi kender dem som værende. Dette skal hænge sammen med at man er i gang med et generationsskifte på det russiske landshold, hvor den gamle stamme, med Lavrov og Tuchkin osv. er skiftet ud med yngre og mere ukendte spillere.

Grundstammen på det russiske landshold skal findes på klubholdet Chehovski Medvedi, som bl.a. Viborg krydsede klinger med i forbindelse med dette års CL, hvor Medvedi også sikrede sig videre deltagelse. Fordelen ved at grundstammen af spillerne kommer fra en enkelt klub, er at sammenspillet stort set ligger på rygraden, og derfor ikke er noget videre problem. Den karismatiske landstræner Vladimir Maximov er sjovt nok også træner for dette hold, hvorfor man har stor fordel heraf med hensyn til sammenspillet. Dog har landstræner Vladimir Maximov i Medvedi ikke rådighed over nogle af de største stjerner på det russiske hold, nemlig en af verdens bedste venstre fløje Eduard Koksharov, Kuleshov og Rastvortsev . Dermed har man et godt og slagkraftigt hold, som dog er langt fra fordums styrke, hvor man næsten vandt alt op gennem 90’erne.

Holdets offensive og meget aggressive spillestil, atypisk for russisk håndbold, gør dem farlig for et hvilket som helst hold, og det kan gør dem til en lille outsider.

Rusland får det dog meget svært, allerede fra start ved dette EM, hvor kun en sejr over Montenegro stort set er givet, men hvor pointene ikke hænger på træerne, idet man skal besejre enten Danmark eller Norge, for at få point med til mellemrunden.

Montenegro

Dette er den første slutrunde for Montenegro, som selvstændig landshold, efter splittelse med Serbien. Holdet er havnet i en gruppe, hvor man på forhånd vel må betegne kampene mod Montenegro, som 2 sikre point. Man skal dog passe på dette hold, som er blevet svagere siden bruddet med Serbien, men som stadig indeholder kvaliteter. Træningskampene op til slutrunden har ikke gået så godt, hvor man har tabt to kampe til tyskerne, 26-33 og 27-47. Problemet i disse kampe var, specielt i det sidste, at man hænger alt for meget. Hele 26 kontrascoringer blev scoret imod holdet i denne kamp, hvor man også blev afklapset med hele 20 mål. Fortsætter man med det sløsede retur løb, vil man blive straffet, specielt imod Danmark og Norge, som har hurtige fløje, og hurtig 2 bølge.

Montenegro er formentlig det 3 dårligste hold, kun overgået af Hviderusland og Slovakiet, hvor man dog må tro at Tjekkiet er bedre end Montenegro. Holdet er ikke dårligt, men de får det svært i denne pulje, hvor man er parret med 3 store håndboldnationer.

Gruppe C

Forventet slutstilling

Spanien
Tyskland
Ungarn
Hviderusland

Spændene gruppe denne gruppe C, hvor Spanien dog må holdes som favoritter. Tyskland og Ungarn står dog klar til at overtage 1 pladsen, hvis Spanien kludrer i det, hvorfor denne gruppe er helt åben. Hviderusland er et ubeskrevet blad indenfor håndbolden, og der forventes heller ikke det store af denne nation.

Program, spilles i Bergen

17.01 17:15 GER-BLR
17.01 19:15 ESP-HUN
19.01 18:10 HUN-GER
19.01 20:15 BLR-ESP
20.01 16:30 ESP-GER
20.01 18:30 HUN-BLR

Spanien

De tidligere verdensmestre fra Spanien, er igen til denne slutrunde blandt de en af de store favoritter til at vinde EM. Spanien har trods deres altid stærke mandskab, aldrig vundet en EM slutrunde, hvor det altid har været lige ved og næsten, med i alt 3 sølvmedaljer, seneste 2006 i Schweiz. Ved VM i Tyskland skuffede holdet fælt, og vendte hjem til Spanien, uden medaljer, og kun en 7 plads blev det til. En stor skuffelse, for det fodbold og håndbold glade land, som derfor vender sultne til denne slutrunde.

Den spanske landstræner Juan Carlos Pastor, har bebudet hurtig håndbold fra det spanske hold, med hurtig midte, og uden lange angreb. Dette skal især styres af Barcelona playmakeren Iker Romero, som er i rigtig god form, samt Portland San Antonios målfarlige playmaker Carlos Ruesga. En anden af Pastors helt vitale spillere er Ciudad Real spilleren Chema Rodriguez, som specielt angrebsmæssigt, bliver en meget vigtig faktor for spanierne.

Holdet har dog en bredde nærmest svarende til den danske, med spillere som Entrerrios, Garralda, Lozano og Ortega. Verdensklassespillere, som også var med i 2005, hvor man vandt VM guld, og som derfor besidder den nødvendige rutine, som kan blive afgørende i de vigtige kampe.

Spanien er dog også ramt af en vigtig skade, nemlig den uhyre giftige stregspiller Urios, som ikke kommer med til Norge. Dette er af stor betydning for holdet, idet man derfor ikke kan opbygge angreb på streg indspil i så høj grad, da erstatningerne ikke holder helt samme niveau som Urios. Det hurtige spil, vil være en stor fordel for især fløjspillerne hos Spanien, Rocas og Garcia, som er et par yderst kompetente spillere.

I defensiven står det spanske hold også udmærket, med de to klassekeepere Hombrados og Barrufet.

Spanien virker stærke til denne turnering og er så absolut en af de seriøse bejlere til semifinale og finale pladserne. Den indledende pulje burde ikke give spanierne de store problemer, og man vil formentligt gå igennem denne ubesejret, og derfor med 4 point til mellemrunden.

Tyskland

Verdensmestrene, som viste et skræmmende niveau under VM slutrunden i hjemlandet, hvor man fejede al modstand væk, og vandt finalen sikker over Polen foran en enorm tilskuerskare på omkring 17.000. Netop hjemmebanen hjalp tyskerne utroligt meget under denne slutrunde, og det er derfor uvist, om holdet kommer op på samme niveau, og spiller ligeså god håndbold, som man gjorde for et år siden. Tyskerne leverede et skuffende resultat under Super Cuppen, som blev afholdt i oktober, hvor man bl.a. tabte til Rusland. Derfor er det usikkert, hvor Tyskland ligger rent styrkemæssigt op til denne slutrunde. Man har spillet 2 træningskampe mod Montenegro, som ligger i Danmarks gruppe. Disse kampe er vundet overlegent med henholdsvis 33-26 og hele 47-27, over et ikke skræmmende Montenegro mandskab.

Spillermaterialet fejler dog intet hos verdensmestrene, hvor man har fordel af at alle spillerne til daglig tørner ud for deres respektive klubber i verdens stærkeste liga, nemlig den tyske. Succes træneren Heiner Brand, har udtaget et hold stort set identisk med vinderholdet fra 2007, ført an af den energiske Markus Baur, som viste storspil under slutrunden 2007. Tyskland har et meget slagkraftigt hold, med en utrolig hårdt skydende bagkæde, i form af Hens, Zeitz og Kaumann. Holdet er vel nok det største og mest fysisk stærke til denne slutrunde, hvor streg kæmpen Oliver Roggisch skiller sig ud, som den største på dette mastodont hold. Tyskerne har i fløjspillerne Kehrmann og Jansen, også et par yderst kompetente folk her. I målet har man rutine krydret med talent, i form af Henning Fritz og Johannes Bitter.

Tyskland bliver spændene at følge, idet man ikke rigtig ved hvor de står, men dog må man forvente, at holdet leverer en god præstation. Tyskland kommer formentlig videre fra denne gruppe som 2’er, hvilket kræver en sejr over lillebroderen fra Ungarn.

Ungarn

Ungarn er et hold i fremgang, og har et ganske solidt hold, som kan drille et hvilket som helst landshold. Holdet har dog ikke klassen til at gå helt til tops til slutrunderne, hvor målet med dette EM, må være en god placering i mellemrunden. Ved VM i fjor, slog man Norge ud fra den indledende gruppe, hvor man derfor fulgte Danmark videre til mellemrunden. Her blev det midlertidig blot til en 9 plads, hvor blot vandt en enkelt kamp, over Tjekkiet. Det store mål for turneringen, er at spille sig til den sidste OL kval billet, hvilket dog kræver en rigtig god præstation fra holdet.

Holdet er rigtig energisk og meget spændende hold. Det består af en del unge, men også nogle af de gamle profiler, som har båret ungarsk herrehåndbold frem. Man bukker sig dog ikke i støvet, over ikke at være blandt favoritterne til slutrunden, hvorfor man selv har store forventninger til slutrunden. Den helt store profil, er Barcelona-stjernen Laszlo Nagy, som skal levere en pragtpræstation, hvis holdet skal komme langt. En anden vigtig spiller hos ungarerne er stregspiller Gál, som holder et utroligt højt niveau, og er en vigtig brik i såvel angreb som forsvar. For det danske publikum, bliver det spændene at følge Viborg spiller Gábor Császár, som er en utrolig talentfuld spiller, og som med lidt held, kan få et lille gennembrud i Norge.

Det bliver svært for Ungarn i Norge, men absolut ikke umuligt. En mellemrundeplads bør sikres, og derefter kan holdet nærmest spille frit.

Hviderusland

Holdet er meget ukendt, og det forventes heller ikke at Hviderusland kommer til at spille nogen stor rolle ved dette EM. Holdet er tilmed havnet i den formentlig stærkeste gruppe, hvorfor det bliver uhyre svært at få så meget som et point med hjem fra turneringen. På sin vej mod EM, har man slået et forholdsvis svagt schweizisk mandskab, samt et andet EM hold, nemlig Slovakiet.

Der forventes ikke meget af Hviderusserne, som har et hold bestående af et par enkelte udenlands spillere, og ellers består truppen af spillere fra den hjemlige liga. Det bliver uden tvivl en stor oplevelse for spillerne fra Hviderusland, som er med for første gang siden 1994.

Gruppe D

Forventet slutstilling

Frankrig
Island
Sverige
Slovakiet

Endnu en gruppe med et skandinavisk præg, hvor Frankrig dog holdes som favorit, og ikke bør få de store problemer med at avancere til mellemgruppen med maksimum points. Kampen om 2 pladsen bliver uhyggelig spændene, idet Island og Sverige ligger meget lige, dog har Island den fornødne rutine, som det unge Svenske hold kan komme til at lide under savnet efter. Slovakiet, er et svært hold, som dog formentligt får meget svært ved at få point med hjem fra Norge.

Program, spilles i Trondheim 17.01 18:15 FRA-SVK
17.01 20:15 ISL-SWE
19.01 18:15 SVK-ISL
19.01 20:15 SWE-FRA
20.01 16:15 SVK-SWE
20.01 18:15 FRA-ISL

Frankrig

De forsvarende Europa mestre kommer sultne til Norge, efter ”skuffelsen” i Tyskland, hvor man tabte bronzekampen til Danmark, og dermed kom fra Tyskland helt uden metal. Uvant for franskmændene, som ellers har haft medaljer med fra VM de foregående 3 gange, hvoraf den ene var af guld. Frankrig vandt i 2006 en overraskende overlegen sejr over Spanien i finalen på 31-23, og kunne derefter lade sig hylde som europamestre. Man kommer til Norge for at forsvare denne titel, og oddsene ser rigtig gode ud for holdet. Frankrig er kommet i den formentlig letteste gruppe, af favoritterne, og derfor skulle der være gode chancer for at man fik 4 point med til mellemrunden, og derved sikret sig de bedste betingelser, for videre deltagelse i turneringen.

Holdet er bygget op omkring den samme stamme, som den var det i 2006, men som den også var det i 2007, hvor man kollapsede i bronzekampen mod Danmark, og tabte med hele 34-27. Holdet er en rigtig god blanding af rutinerede kræfter, og ”gamle” talenter, som har slået igennem de seneste år. Som en ekstra ting har Frankrig Nikola Karabatic. Det er vel herrehåndboldens svar på Bojana Popovic. Efter undertegnedes mening er denne verdens bedste håndbold spiller, og kan Balic vinde kampe nærmest på egen hånd, så kan Karabatic også. Han kan stort set alt, indspil, skud, gennembrud og dække op. En hel unik spiller, som bliver utrolig vigtig for Frankrigs succes ved EM. Der er dog også andre en Karabatic på holdet, og det er altså også absolutte verdensstjerner. Hamborg spillerne Gille & Gille, Barcelona spilleren Fernandez, Luc Abalo, Narcisse og Thierry Omeyer.

Frankrig har holdet til at gå hele vejen, spørgsmålet er bare om man kan toppe i de rigtige kampe, og bredden til at holde det samme høje niveau en hel turnering igennem. Den indledende gruppe ser overkommelig ud, og Derfor tror jeg ikke man vil se et fransk hold helt oppe i gear de første dage i Norge, men først i mellemrunden, hvor man tilmed har rutinen, til at vide, hvornår man skal slå til.

Island

Island har de seneste år opbygget et rigtig godt hold, som også har gjort det forholdsvis godt til de store slutrunder. Senest til VM i Tyskland, leverede man en god præstation, som dog blev bremset af danskerne i kvartfinalen, efter ekstra spilletid, hvor man til sidst tabte 42-41. Ren og skært uheld, at man ikke gik videre her, og derfor måtte man tage til takke med en 8 plads. Island kommer til Norge uden de store forventninger på sig, og til LK-cup måtte man da også tage hjem med kun 1 point, efter et uafgjort resultat mod Polen. Man var tilmed direkte uheldig mod Danmark, hvor man blev sænket af Lars Møller Madsen, som scorede efter tid på frikast.

Ved sidste EM slutrunde, skuffede Island nøjes med en 7 plads, efter at man tabte den sidste og afgørende kamp i mellemrunden til Norge. Island hentede sit bedste resultat nogensinde ved EM i 2002, hvor man tabte bronzekampen til Danmark, og derfor vendte hjem med en flot 4 plads.

Islands stjerner er ved at være aldrene, såsom den tidligere storspiller Olafur Stefansson, som for år tilbage blev udnævnt som verdens bedste. Han har været rigtig god, og viser stadig storspil momentvist, men desværre er han faldet lidt i niveau og stabilitet de sidste par år og har nu ikke den samme værdi som tidligere. Også stregspilleren Sigfus Sigurdsson, som mest er kendt som værende et stort brød, er blevet ældre og deltager nu kun i forsvaret. I angrebet har man den tidligere Århus GF spiller Robert Gunnarsson, som til daglig spiller i tyske Gummersbach, og som har udviklet sig til en kvalitets spiller. Holdet styres af GOG spilleren Snorri Gudjonsson, som har skuffet i den danske liga, men som traditionel vis, gør det godt for landsholdet. Skal holdet nå langt i denne turnering, kræver det en stor præstation, af den ny kårede årets sportsmand på Island, Gudjon Valur Sigurdsen, som bomber kasser til daglig for tyske TuSEM Essen.

Islands EM skæbne kan meget vel blive bestemt allerede i den første kamp ved slutrunden, hvor man møder Sverige. Her skal 2 points på kontoen, hvis man forventer at komme længere i turneringen, end blot mellemrunden.

Sverige

Sverige kommer som en ukendt faktor, idet man har gennemlevet et generationsskifte, hos den tidligere stormagt indenfor herrehåndbold. Prominente spillere som Staffan Olsson, Wislander, Lindgren og Magnus Andersson, har for længst sagt farvel, og efter en længere periode i hvor man ikke har hørt til svensk herrehåndbold, er man nu ved at være tilbage på den internationale scene. Træner Ingemar Linnél tror meget på sit svenske hold kræfter, og tror også på, at svenskerne kan spille med mod de helt store nationer. Sverige har i en opvarmningsturnering op til denne slutrunde, bl.a. slået Slovenien med 31-34, hvorfor man absolut ikke skal afskrive det svenske hold.

Sverige er begyndt at producere internationale klassespillere igen, efter den gyldne Olsson, Wislander & co. generation, i form af spillere som Kim Andersson, der til daglig slår sine folder i Kiel, og har udviklet sig til at blive en klassespiller i den tyske klub. Også en spiller som Jonas Larholm repræsenterer svensk håndbold på den internationale side, i spanske Barcelona, hvor fløjspilleren spiller en vigtig i rolle. Dette er kun et udpluk, og holdet har faktisk hele 4 spillere i verdens bedste klub Kiel, udover Andersson, har man Ahlm, Lundstrøm og legenden Lövgren. Sidstnævnte har meldt, at kvalificerer man sig videre fra indledende runde, står han klar, til at hjælpe det svenske hold videre i turneringen.

Holdet har vel nok et af Europas bedste målvogter teams, i skikkelse af Hamborgs Per Sandstrøm, Flensburgs Dan Beutler, samt Portlands Thomas Svensson.

Svenskerne skal absolut ikke undervurderes, og med lidt held, vil dette nye og spændene hold, komme til at spille en rolle ved dette EM. Sverige har allerede i første kamp, en utrolig vigtig kamp, nemlig kampen om den formodede 2’plads mod Island. Vinder man denne, kommer man formentlig videre med 2 point, hvilket betyder utrolig meget, i forhold til videre i turneringen.

Slovakiet

Slovakiet kommer som måske det dårligste hold af alle til EM, og har i optakten bl.a. tabt til et af de andre små hold ved slutrunden, nemlig Hviderusland. Holdet er kommet i en gruppe, hvor der bliver kæmpet for hvert eneste point, fra de 3 øvrige konkurrenter, og derfor må man formentlig også blot agere skydeskive, når man løber på banen. Et ukendt hold, som ingen forventer noget af, og som formentligt heller ikke laver de store numre ved dette EM.

Slutstilling

Mit bud på top 4. Det er utroligt svært at spå en top 4, da holdene ligger så tæt, men et frisk bud kunne være:

1. Danmark
2. Frankrig
3. Spanien
4. Overraskelsen Norge