Den sidste søndag i maj afvikler man hvert år Solvalla´s Internationale Elitlopp. I år er det 58. gang verdens travfolk har fokus rettet mod Nordens trav-mekka i Stockholm, hvor den traditionsrige Elitlopps-weekend er ramme om trav, fest og farver.

Indtil videre er sejren i Elitloppet flest gange gået til Frankrig, der har 20 styk i bagagen, og igen i år har franskmændene nogle stærke kort i form af Offshore Dream, Oiseau de Feux og Nimrod Borealis.

Værtslandet egne heste spiller ikke længere den fremtrædende rolle som svenskerne kunne ønske, og det vil være en overraskelse hvis ”Du Gamla, Du Fria” spilles i sejrsceremonien. Favorit er på nuværende tidspunkt Buck I St Pat fra USA, mens både Russel November og Igor Font kan være farlige udfordrere.

Trav-ekspert Alex Christensen har set nærmere på hver enkelt af de 16 deltagende heste i Elitloppet. Læs hans præsentation i nedenstående artikel.

På BetXperts travside vil Elitlopps-spilforslag fra Alex og kollega Thomas Jørgensen løbende dukke op (der foreligger allerede diverse tip).

Elitloppet 2009

Travløbene i Stockholm skydes i gang med 10 løb fredag, og derefter følger 13 løb lørdag og 13 løb søndag. Der er altså en række appetitvækkere op til selve Elitloppet søndag. En weekend med masser af travløb, ogstemningen på banen er helt ubeskrivelig.

Søndag er der normalt op mod 30.000 gæster og disse er placeret på et forholdsvis lille område, hvilket gør stemningen meget intens. De øvrige dage lidt færre mennesker, men alligevel en fantastisk stemning. Solvalla-banen har eksempelvis den berømte E-lektan, en tribune der er så eftertragtet at folk for at få billet ligger i kø om natten.

Der er inviteret 16 heste til selve Elitloppet (læs om dem alle længere nede), hvor der køres to indledende heats med hver 8 deltagere. De 4 bedst placerede i hvert heat går videre til finalen, hvor vinderen af hvert heat får lov til at bestemme startspor i finalen, og dernæst går valget til anden-hestene, tredje-hestene og slutteligt de to 4´ere i kvalifikationsafdelingerne.

Såvel semifinale-heats som finale afvikles søndag. På forhånd ser heat 2 ud til at være det klart stærkeste, og den samlede vinder kommer med sandsynligvis fra dette heat.

Som spiller er det vigtigt at have fokus på at Elitloppet primært er vundet fra spor 2, dernæst spor 1 og 3. Egentlig åbenlyst, da der løbes så stærkt over de 1609 meter, og hestene, der skal løbe i 3-4 fjerde spor, skal i princippet løbe 8-12 meter længere og får det derfor typisk for svært.

1. Heat

Triton Sund
Startnummer: 1
Kusk: Örjan Kihlström
Rekord: 11,1
Triton Sund er vokset enormt gennem klasserne de sidste år og tilhører nu elite-gruppen indenfor travet. Hesten har primært sin force indenfor længere distancer, men en invitation til Elitloppet siger man sjældent nej til. Örjan Kihlström er blandt de 5 bedste kuske i verden og formår typisk at få det maksimale ud af sine køreture og det gør også at Triton Sund faktisk har en reel chance for at ende langt fremme i løbet. Er langsom fra start, men mon ikke Kihlström tidligt sætter sig ud i andet spor, og jeg tror at Triton Sund kommer i finalen. En endelig sejr i Elitloppet er svær at tro på, men omvendt; skal overraskelsen komme, kan den godt komme fra Triton Sund.

Ghibbelino
Startnummer: 2
Kusk: Roberto Andreghetti
Rekord: 10,7
Vinderen af Copenhagen Cup 2008, Ghibbelino, har fået invitation til årets Elitlopp. Hesten har ydet nogle fine præstationer i Italien den sidste tid og har næsten altid en god afslutning i benene. Danske Erik Bondo træner hesten i Italien, og Ghibbelino yder konstant fine og jævne præstationer. Spor 2 er helt perfekt for hesten, og det ligner et fornuftigt løb undervejs, men om det så rækker til en plads i finalen er tvivlsomt. Det ligner at Ghibbelino skal kæmpe med et par andre om 3.-5.-pladsen, og udfaldet er vanskeligt at spå om.

Enough Talk
Startnummer: 3
Kusk: Luc Quellette
Rekord: 08,1
Fra den anden siden af Atlanten kommer Enough Talk igen på et Europa-besøg. Præstationerne sidste år var meget fine. I sidste års udgave af Elitloppet blev hesten nemlig nummer 3, og nummer 2 i Copenhagen Cup fjorten dage senere. Hesten var faktisk tæt på, at blive solgt til danske hesteejere på det tidspunkt, men handlen blev aldrig til noget. Der har dog været lidt problemer op til dette års start i Elitloppet og bl.a. har en hovbyld drillet. Enough Talk er ekstremt hurtig fra start, det giver en god placering undervejs, og dermed er en plads i finalen absolut indenfor rækkevidde.

Offshore Dream
Startnummer: 4
Kusk: Pierre Levesque
Rekord : 11,4
Vinderen af Prix d´Amerique 2007 og 2008 hedder Offshore Dream, og nu får vi endelig denne hest at se i Elitloppet, hvor folkene bag hesten tidligere har takket nej. Offshore Dream kommer til start med en rimelig chance for at vinde selve Elitloppet, selvom hesten ikke var overbevisende i Norge for fjorten dage siden. I 1. heat kan det tænkes at kusken tidligt kører fremad, og træneren har en fænomenal evne til at få sine heste til at toppe på rette tidspunkt. Det er samtidig vigtigt, at holde øje med om Offshore Dream kommer til start uden sko, da hesten har det klart bedst med denne balance. Jeg vurderer at Offshore Dream kommer i finalen og har en chance for at vinde løbet.

Sahara Dynamite
Startnummer: 5
Kusk: Björn Goop
Rekord: 12,2
Sidste års vinder af det svenske travderby, Sahara Dynamite, fik indbydelse til løbet som én af de sidste deltagere. Hesten vandt stort set alt som 3 og 4 års og kronen på værket var sejren først i september 2008 i svensk derby. Sahara Dynamite har en uhyggelig sejrsprocent på 78%, og da hesten har været så overlegen i tidligere konkurrence er de fleste vundet fra spids. Nu skal hesten vise, at den kan klare sig i eliten, hvilket kan være lidt et spørgsmålstegn på nuværende tidspunkt. Mange heste oplever en slags mellemsæson som 5 års og det samme kan blive tilfældet for Sahara Dynamite. Det ligner en vanskelig opgave at komme til finalen.

Scarlets Aino
Startnummer: 6
Kusk: Hans-Owe Sundberg
Rekord: 10,5
Scarlets Aino og ikke mindst folkene bag var meget skuffede over, at de ikke blev inviteret til Elitloppet sidste år. De tog så revanche ved, at vinde Sweden Cup, men i år er det blevet til en billet til Elitloppet. Det skyldes en ganske overbevisende præstation i begyndelsen af maj, hvor Scarlets Aino let tog spids i et løb og bare forsvandt væk til sejr. Siden har man kunne lade batterierne til denne start og det bliver der sandelig også behov for. Nej, det ser meget svært ud, og jeg tror ikke Scarlets Aino kommer i finalen.

Russel November
Startnummer: 7
Kusk: Hugo Langeweg Jr.
Rekord: 09,8
Startnummer 7 var lige nøjagtig hvad Russel November havde i Norge for fjorten dage siden og da leverede hesten en rigtig giftig afslutning, der endte med sejr i Oslo Grand Prix. Noget som hesten også skal huskes for er afslutningen i Hugo Åbergs Memorial i juli 2008, hvor Russel November via tredje spor afsluttede 08,7 de sidste 700 meter og leverede én af de mest frygtindgydende afslutninger i et travløb jeg længe har set. Denne evne til, at afslutte fantastisk gør også at Russel November skal være én af forhåndsfavoritterne til Elitloppet 2009. Vinder sandsynligvis ikke sit indledende heat, men det betyder ikke det store da den omtalte evne til at afslutte kan betyde meget i selve finalen. Russel November kan være et fornuftigt spilobjekt til løbene.

Oiseau de Feux
Startnummer: 8
Kusk: Christophe Martens
Rekord: 10,0
Oiseau de Feux gjorde i april en heroisk indsats i OlympiaTravet ved at stride storartet mod Triton Sund i en herlig opløbsduel. Den franske hest har gjort det utrolig godt i Norden, blev toer sidste år i Elitloppet og vandt tillige Finlandia Ajo samme år. Hesten har mange gange levet på sin starthurtighed og styrke, hvilket også kan bringe hesten langt her. Men spor 8 er absolut ikke nogen drøm i et heat til Elitloppet og det kan blive tvivlsomt om Ouseau de Feux kommer til finalen. Det kan ske, men der kan også komme problemer fra sporet. Træner er Fabrice Souloy, og endnu engang taler vi om en dygtig franskmand, der formår at have sin heste klar når der er store præmier, og det gælder sikkert også Oiseau de Feux.

2. heat

Buck I St Pat
Startnummer: 1
Kusk: Tim Tetrick
Rekord: 08,9
Fra USA kommer hoppen Buck I St Pat med nogle saftige rygter og tilhører gruppen af favoritter i løbet. I Amerika er der dog lidt andre lovlige midler, at bruge i væddeløb, og det giver lidt usikkerhed omkring chancerne for Buck I St Pat i Elitloppet. Hesten har for 14 dage siden gået et fantom arbejde i langvogn på 1:07/400 meter og dermed siger det lidt om den fart hesten kan skyde. Sidste start for hesten kan ses her; www.youtube.com/watch?v=zRHhuu9AdUI&feature=related
Chancerne for Busk I St Pat kan være vanskelige at vurdere; hvordan tackler hest og kusk de anderledes baner og taktik i norden. På rygte og viste præstationer burde Buck I St Pat kvalificere sig til finale, men en ordentlig chancevurdering er vanskelig at give. Hos bookmakerne er Busk I St Pat på nuværende tidspunkt favorit til at vinde løbet.

Jaded
Startnummer: 2
Kusk: Örjan Kihlström
Rekord: 09,8
Lodtrækningen var sandelig på den rigtige side for Jaded, spor 2 er helt perfekt for hesten, der dermed kan komme i en god position undervejs og måske komme til finalen. Jaded blev inviteret i absolut sidste øjeblik, og flere har naturligt nok stillet spørgsmålstegn ved udtagelsen. Men nu ejes Jaded af Travkompagniet i Sverige og her er omkring 3.000 andelshavere, så det giver selvfølgelig fokus. Jaded har efter min opfattelse ikke vist nok i år til, at skulle være med i Elitloppet, og var det blevet til spor 7 eller 8, havde hesten reelt været helt uden chance. Nu blev det spor 2, og det kan faktisk være, at Jaded nu kommer med i finalen ved at få et godt løb i inderbanen og dermed ender i top 4.

Nimrod Borealis
Startnummer: 3
Kusk: Matthieu Abrivard
Rekord: 11,8
Endnu en deltager fra Frankrig og vi ved af erfaring, at disse altid har chance til trods for at resultaterne måske ikke ligefrem imponerer. Nimrod Borealis var i 2008 utrolig tæt på, at dø, men overlevede og har på fantastisk vis kæmpet sig tilbage blandt de bedste travheste i verden. I 2007 vandt hesten en storløbsserie i Frankrig, men uheldet var altså ude sidste år, hvor hesten ellers var klar til at udfordre de allerbedste. Nu kommer chancen så for den 8-årige hest, der primært har sin force til slut i løbene, og det bliver interessant at se hvor langt det rækker her. Nimrod Borealis er en stor outsider i årets Elitlopp.

Lisa America
Startnummer: 4
Kusk: Andrea Guzzinati
Rekord: 11,1
I sidste start løb hoppen, Lisa America, 11,1 over 2100 meter og den præstation var medvirkende årsag til, at hesten blev inviteret. Som rosinen i pølseenden blev Lisa America nemlig inviteret til Elitloppet som hest nummer 16. Lisa America er italiensk-født, trænes af én amerikaner og der er derfor internationalt snit over hesten. Det er yderst vanskeligt at vurdere chancerne ordentlig, men alligevel vil jeg blive overrasket såfremt Lisa America er blandt de 4 første over mål i dette heat.

Commander Crowe
Startnummer: 5
Kusk: Peter Ingves
Rekord: 12,7
Commander Crowe indledte karrieren med, at vinde sine første 23 starter og satte sejrs-rekord på den måde. Hesten har en utrolig udstråling, fighterhjerte og kapacitet hvilket indtil videre også har indbragt mere end 5 mio. på præmiekontoen. Commander Crowe har skuffet mange af sine tilhængere den sidste tid og har for første gang været ringere end nummer 2 i et løb. Jeg tror dog ikke man skal undervurdere hesten, træneren har indstillet træningen på denne start, og jeg forventer at se Commander Crowe i finalen. Lidt overraskende har man valgt at lade den farverige Peter Ingves køre Commander Crowe. Men han har aldrig tabt med hesten, så måske ikke nogen dårlig beslutning. Jeg vurderer, at Commander Crowe er svenskernes bedste chance, og synes det kunne være en ”sjov” vinder af Elitloppet.

Torvald Palema
Startnummer: 6
Kusk: Åke Svanstedt
Rekord: 11,1
Forrige års vinder af OlympiaTravet har utrolige speed-egenskaber, og Torvald Palema skal ikke undervurderes her. Hesten var favorit i april til årets OlympiaTrav, men var ikke helt i orden på dagen og har holdt pause siden. Træneren melder dog om fremgang, og én Torvald Palema i fin forfatning kan komme i finalen. Spor 6 er selvfølgelig ikke optimalt, men mon ikke Åke Svanstedt alligevel kan komme til en god position i inderbanen. Åke Svanstedt har været utrolig meget igennem den seneste tid, men er en træner der er kendt for at have sine heste helt klare når der tælles ned til storløb. og tonerne fra stalden er optimistiske.

Igor Font
Startnummer: 7
Kusk: Jean Michel Bazire
Rekord: 11,3
Startede sidste år i 4-års eliten i denne weekend og galopperede på opløbet som vinder i én af weekendens heftigste afslutninger. De løb omkring 07,0 de sidste 500 meter og det viser lidt om, hvilken fart denne hest har. Indtil videre har Igor Font i 2009 startet to gange i Norden, og præstationerne har ikke været overbevisende. Ganske vist blev det til en let sejr i Finland mod forholdsvis billig konkurrence og afslutningen i Norge var bare nogenlunde uden at være prangende. Men Igor Font kan bedre, og selvom hesten måske ikke har været 100%, er det sikkert bedre til Elitloppet, og Igor Font kan godt vinde årets udgave af Elitloppet. Spor 7 er ikke optimalt, men i sulkyen får Igor Font hjælp af én af de bedste kuske i Europa, Jean Michel Bazire. Han har vundet næsten samtlige storløb i Norden de sidste år og er sikkert sulten efter endnu en sejr. Hesten var indtil for en måned siden favorit til sejren i Elitloppet hos bookmakerne, men oddset er steget efter de sidste præstationer.

Sundons Gift
Startnummer: 8
Kusk: Chris Lang
Rekord: 11,7
Det var i flere måneder en af de helt store historier omkring Elitloppet, da man indbød Sundons Gift fra New Zealand til løbet. Det er altid spændende med en deltager fra den anden side af jordkloden, og selvom to løb i Sverige har skuffet mange kan Sundons Gift blive en sjov deltager i løbet. Kusken er utrolig underholdende og skal nok sætte lidt farve på dagen om ikke andet. Mange har været negative omkring præstationerne fra Sundons Gift, men hesten har afsluttet 11,0 de sidste 800 meter i begge sine starter og virker til at have lidt mere at komme med. Det vil dog være en kæmpe overraskelse, hvis hesten kommer i finalen.

Links

Her er nogle nytttige links, der med fordel kan bruges I forbindelse med Elitlopps-weekenden;

www.atg.se
www.elitloppet.se
www.solvalla.se
www.danskespil.dk