To spanske hold står overfor hinanden onsdag aften i Bukarest i Rumænien. Hvem trækker sig sejrrigt ud af opgøret og tager Europa League-trofæet?

Efter 204 kampe og 582 mål (2,85 i snit) er Europa League nået til Rumænien hvor afgørelsen i aften finder sted i hovedstaden Bukarest. Efter sidste års portugisiske dominans har spanierne i år taget over med tre pladser i semifinalerne og begge pladser i finalen.

Fire spanske hold har været i aktion i Europa League i denne sæson - og kun Sevilla nåede ikke semifinalen, da de måtte se sig slået ud i sidste kvalrunde inden gruppespillet. Sejrherren var Hannover 96, der var med til at spille FCK ud af turneringen i Gruppe B og senere nåede til kvartfinalerne, hvor de måtte se sig besejret af Atletico Madrid - én af de to spanske finalister.

Valencia skuffede i Champions League og måtte derfor også "nøjes" med EL, hvor de med samlede sejre over Stoke, PSV Eindhoven og AZ Alkmaar nåede til semifinalen - hvor også de måtte se sig ekspederet ud af Atletico, der sejrede med 4-2 og 1-0 i de to opgør.

Atletico - der vandt turneringen så sent som for to år siden - entrerede allerede EL i tredje kvalifikationsrunde, hvor norkse Strømgodset blev ekspederet ud med samlet 4-1. Siden fulgte en samlet 6-0-udradering af portugisiske Vitória Guimarães, inden et solidt gruppespil kastede 13 point af sig i en gruppe med Udinese, Celtic og Rennes.

Vejen gennem knockoutfasen har været overbevisende med samlet 4-1 over Lazio, 6-1 over Be?ikta? og de tidligere omtalte samlede sejre over Hannover 96 og Valencia.

Lillebrorklubben i Madrid kan byde på to af Europa Leagues tre mest scorende spillere i denne sæson - Radamel Falcao med 10 scoringer (samme som Schalkes Klaas-Jan Huntelaar) samt Adrián López med otte mål.

Modstanderen i finalen er Athletic Bilbao, der fik foræret en direkte plads i gruppespillet da deres modstander i sidste kvalifikationsrunde (hvor Bilbao trådte ind i turneringen), tyrkiske Trabzonspor, pga. match-fixing anklager mod Fenerbache blev rykket op i Champions League - dette skete efter uafgjort 0-0 i det første møde mellem holdene (i Spanien)

Gruppespillet (Gruppe F) bød på Red Bull Salzburg, PSG og Slovan Bratislava, og ligesom finalemodstanderen blev det til 13 point her for Bilbao.

Vejen til finalen gennem knockout-fasen er ikke gået helt smertefrit. I 1/16-finalerne blev det til samlet 2-2 mod Lokomotiv Moskva, med videre kvalifikation på baggrund af reglen om udebanemål, inden mægtige Manchester United ventede i ottendedelsfinalerne. En fornem indsats over to kampe gav en samlet 5-3-sejr, inden Schalke i kvartfinalen blev sendt ud med samlet 6-4. Semifinalen bød på Sporting CP, der på hjemmebane vandt det første møde med 2-1, men efterfølgende tabte 1-3 i Spanien og sikrede den rene spanske finale.

En lang turnering - der ikke mindst takket være deltagelsen af hold som Manchester United og Manchester City har budt på mere opmærksomhed end tidligere - nærmer sig sin afslutning, hvilket bringer os frem til Arena Na?ional? i Bukarest og finalen...

Altetico Madrid - Athletic Bilbao

(TV) kl. 20.45.

Bookmakerne holder Atletico som favoritter, men i modsætning til sidste års finale, hvor de senere vindere fra Porto var storfavoritter, er der ikke tale om en klar favorit i opgøret.

Analyser:

Vi kan fra BetXperts siden byde på en analyse til kampen med medfølgende tip.

Læs Jens Bøyes analyse og se hans tip: http://www.betxpert.com/ekspert/tips/atletico-madrid-athletic-bilbao-over-2-5

Se desuden vores Match Center (overblik over tips, forumdebat, statistik, odds og eksperne nyheder):

http://www.betxpert.com/matchcenter/kampe/atletico-madrid-athletic-bilbao-2012-05-09

Odds:

Et overblik over 1x2- over/under- og asian-odds kan findes i Match Center (se ovenfor).

Seneste ti års vindere:

10/11: Porto (1-0 over Braga)

09/10: Atlético Madrid (2-1 efter overtid mod Fulham)

08/09: Shakhtar Donetsk (2-1 efter overtid mod Werder Bremen)

07/08: Zenit Skt. Petersburg (2-0 over Rangers)

06/07: Sevilla (3-1-sejr i straffesparkskonkurrence over Espanyol efter 2-2 i ordinær og forlænget)

05/06: Sevilla (4-0 over Middlesbrough)

04/05: CSKA Moskva (3-1 over Sporting)

03/04: Valencia (2-0 over Marseille)

02/03: Porto (3-2 efter overtid mod Celtic)

01/02: Feyenoord (3-2 over Dortmund)