Bookmaker-branchen har været på en politisk rutsjebanetur i den seneste tid. Det ene øjeblik smides Unibets direktør i fængsel, anklaget for at overtræde fransk lov. Det næste øjeblik forlyder det, at Frankrig vil lempe sin restriktive spille-lovgivning, så den stemmer overens med EUs regler. Lignende toner lyder fra Sverige hvor det bærende regeringsparti vil nedlægge Svenska Spels monopol.

Der er med andre ord drama for alle pengene, men det europæiske spillemarked ser trods alt ud til at være på vej mod liberalisering. Spørgsmålet er så bare, om Danmark lugter lunten og hopper på toget...

Unibet-chef i fængsel

I USA er det om ikke hverdagskost, så i hvert fald noget man oplever fra tid til anden. Prominente repræsentanter for bl.a. Sportingbet og NETeller er blevet arresteret og anklaget for at have overtrådt den meget stramme amerikanske spillelovgivning. Det har naturligvis haft en adfærds-ændrende virkning – således er branche-konferencer i stigende grad flyttet fra Las Vegas til Caribien eller Europa. Og masser af spilleselskaber har lukket for amerikanske kunder; de skal ikke nyde noget...

Men i Europa har det indtil for nyligt været et ukendt fænomen. Selv om diverse EU-medlemmer har restriktive spillelove, har spilleselskabernes chefer ikke følt sig i fare når de rejste rundt. Blandt andet fordi EU i et stykke tid har rykket de pågældende lande i ørerne og forlangt at de bringer deres lovgivninger i overensstemmelse med EUs regler om fri konkurrence.

Men nu er det altså sket. Under en mellemlanding i Holland, blev Unibets chef Petter Nylander tilbageholdt af det lokale politi på grundlag af en fransk arrestordre. Før han blev løsladt mod kaution, måtte han tilbringe to dage i fængsel hvor han blev frataget alt, selv sin vielsesring.

Man kan selvfølgelig sige at en svensk slipsedreng nok overlever et par dage i brummen. Men generelt er det bekymrende hvis folk skal frygte arrestation når de rejser rundt i Europa – selv om de følger EUs regler.

Franske indrømmelser

Der lader dog til at være lys forude i Frankrig. I tirsdags mødtes to franske ministre med EU-Kommissionens konkurrence-kommissær Charlie McCreevy på dennes kontor i Bruxelles, og mødet mundede ud i en positiv fransk hensigtserklæring: Landet vil føje EU og er parat til gradvist at åbne et marked der pt er monopoliseret.

Hvordan åbningen helt præcis vil gå for sig, vil vise sig. Frankrig ønsker under alle omstændigheder at sikre sig at man stadig har de samme skatteindtægter, og at man i et eller andet omfang stadig har hånd i hanke med markedet. EU-Kommissionen og Frankrig skal mødes igen i februar, og så må man se om McCreevy er tilfreds med de franske tiltag.

Under alle omstændigheder ser det ud til at Petter Nylander kan ånde lettet op. Hans franske straffesag ser ud til at blive overhalet af politiske ændringer.

Liberalisering på vej i Sverige

Og hvem ved – måske kan Petter Nylander endda snart åbne Unibet-kontor og -butikker i sit hjemland, Sverige.

I hvert fald er der brydninger i monopol-isen i vores naboland hvor Svenska Spel og ATG har eneret til at udbyde spil. Trods stærk modstand fra dele af partitoppen, herunder Finansminister Anders Borg, besluttede regeringspartiet Moderaterne på et landsmøde for nyligt at sætte et salg af Svenska Spel og en liberalisering af spillemarkedet på programmet.

Det allersidste nye er i øvrigt at en tysk domstol har afvist den tyske stats ønske om at forbyde Bwin * Internet-adgang til det tyske marked.

Så der er altså en kamp i gang: På den ene side står en række monopol-venlige regeringer, på den anden EU og de almindelige spilleselskaber. I den første lejr er der klare tegn på opbrud. Men der kæmpes stadig.

Hvad med Danmark?

Så mangler vi efterhånden kun at Tyskland og en håndfuld andre lande for alvor falder til den liberale EU-pat. Herunder Danmark. Vi kan kun opfordre til at BetXperts læsere sørger for at deltage i de valgmøder, der lige nu afholdes overalt i landet – og at man dér sørger for at spørge de håbefulde Folketingskandidater hvor de står i spille-spørgsmålet.


Læs andre artikler om spillelovgivnings-spørgsmålet: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=bor