Der venter Superliga-spillerne en to måneder lang pause efter weekendens kampe, og det kan sagtens sidde i spillernes baghoveder, at de skal have en god oplevelse med sig ind i vinterferien. Tonni Munk Jensen kigger derfor blandt andet på de mentale aspekter, når krydserne til 20. spillerunde skal sættes.

Omend den de senere år er blevet kortere, så er vinterferien stadig en lang ferie for Superliga-spillerne. Der vil blive kigget på og snakket en del om den aktuelle stilling henover julemaden og senere hen i løbet af den sure vintertræning. Her er det nu engang sjovest, hvis man indtager en placering i tabellen, som man er tilfreds med,  og/eller som giver tro på tingene til forårets kampe. 

Allerede i sidste weekend så man så småt, at holdene er begyndt at kigge ekstra meget på stillingen. Man vil gerne slutte godt af i 2019, og ikke mindst så nærmer grundspillets afslutning sig. Der var kun 12 mål i den seneste spillerunde, og i både Hobro-Horsens og OB-AaB så det hele lidt låst og nervøst ud. 

Igen i denne weekend er der vigtige point på spil i samtlige kampe, og specielt i opgør, hvor holdene kan bruge det ene point, kan der nemt gå nerver i spillet. 

AaB - FC Nordsjælland

Kampen spilles fredag klokken 19.00. Den vises på TV3 Sport. Se mere information i BetXpert matchcenter. 

AaB overvintrer højst sandsynligt i top seks og kan se tilbage på et ganske udmærket efterår, hvor de uden nær så mange skader sagtens kunne have været endnu tættere på AGF og Brøndby, som ligger foran dem. Truppen er stærkere end længe set i det nordjyske, men de har for sjældent kunnet stille i stærkeste opstilling. Især Lucas Andersens skadespause i slutningen af september gjorde ondt, for her tabte man tre kampe i rap. Derudover er det kun blevet til nederlag mod FC Midtjylland (to gange), mod Brøndby på udebane samt i premierekampen i Lyngby, hvor man var ret uheldige. Man går ind til årets sidste kamp som ubesejret i de seneste fire kampe, og især forsvaret står stabilt for tiden, idet man kun har indkasseret ét mål i de seneste tre kampe. Defensiven bliver dog svækket til denne kamp, da backen Ahlmann og alt-mulig-manden på midtbanen Patrick Olsen er ude med karantæne. 

FC Nordsjællands kamp mod FC København i weekenden var meget kendetegnende for Farum-drengenes efterår: Masser af fint spil, godt tempo og optræk til store chancer. Men det sidste manglede igen, hvilket resulterede i sæsonens ottende nederlag, og der er nu to point op til OB på sjettepladsen. Lige så vigtigt er der kun tre point ned til Horsens på 11.-pladsen, som i sidste ende er lig med playoff-kampe om nedrykning. Med fem point i de seneste fem kampe går de ikke ind til kampen i Aalborg med den største selvtillid, og de har ikke vundet i Aalborg siden 2014. Tre af de seneste fire møder i det nordjyske er dog endt uafgjort, og der har været tale om tætte og ret målfattige kampe. Begge hold er ganske farlige i omstillinger, og det har ofte betydet, at ingen af holdene rigtig ved, hvem der skal tage initiativet. Det kan ske igen, for uafgjort vil heller ikke være et helt skidt resultat for nogen af holdene.

FC Nordsjælland +0,5 til odds 1,75 hos Danske Spil

De to hold virker kvalitetsmæssigt meget lige, og derfor virker odds 1,75 på halvgarderingen også i overkanten. Ét point holder højst sandsynligt AaB i top-6, mens gæsterne holder kontakten til de seks øverste. Med to stamspillere ude hos hjemmeholdet bør mulighederne for nordsjællandsk point også stige, og de har på trods af seks nederlag i 10 udekampe spillet en del gode kampe mod de bedre hold.

Horsens - SønderjyskE

Kampen spilles søndag klokken 12.00. Den vises på TV3 Sport. Se mere information i BetXperts matchcenter. 

Tre hold rykker ud af Superligaen i denne sæson, og spillede man blot efter den gamle model uden slutspil, så ville Horsens og Sønderjyske ligge ganske lunt til at klare frisag med henholdsvis seks, ni og 12 point ned til de tre bundhold. Men i stedet kan det meget vel ende med, at netop et af disse to hold skal ud i væmmelige playoff-kampe om overlevelse til foråret. De ligger side om side med samme pointantal, og hvor en sejr kan betyde kontakt med holdene over sig, så vil et nederlag betyde en meget skidt udgang på 2019 og ikke mindst et noget dårligere udgangspunkt i de kommende nedrykningspuljer.

Horsens har det klart sværeste slutprogram i grundspillet af de to hold, da de mangler at møde hele top-4 samt Randers og FC Nordsjælland. Det kan godt sende dem i offensiven i denne kamp, men omvendt så har de også tit været bedst som underdogs, og med point mod Sønderjyske så slutter de året af med tre kampe som ubesejret, hvilket er rigtig fint at tage med sig på vinterferie. At de også har meget svært ved at skabe chancer og score mål for tiden kan også afholde dem fra at satse alt for hårdt på sejren, og kampene mod SønderjyskE har været ret så kedelige i denne og sidste sæson, hvor alle fem indbyrdes møder er endt under 2,5 mål.

SønderjyskE har spillet rigtig skidt på det seneste, men fik en meget vigtig sejr mod Esbjerg, hvor de igen havde svært ved at få spillet til at rulle, men hvor de trods alt var effektive i det sidste kvarter. Sådan en sejr kan være guld værd, og de kan nu tage til Horsens uden absolut at skulle vinde kampen. De har lagt det polerede spil til side, og de kommer næppe til Horsens for at underholde. Topscorer Greko er ude med karantæne, og det ligner en kamp, hvor 1. halvleg bruges til at føle hinanden på tænderne. 

Under 2,5 mål til odds 1,80 hos bwin

Vigtige point er på spil mellem to hold, hvor hårdt arbejde er i højsædet for tiden. Begge hold har spillet en del overe, men Horsens er ufarlige, gæsterne mangler topscoreren, og frygten for at tabe kan afholde holdene fra at satse offensivt

Læs hele spilforslaget her.

Lyngby - Silkeborg

Kampen spilles søndag klokken 14.00. Den vises på TV3 Max. Se mere information i BetXperts matchcenter.

Oprykkermøde mellem to mandskaber, der begge har scoret 25 mål i 19 kampe, og er de to hold i ligaen, der har indkasseret flest mål. Alligevel er der hele 15 point mellem de to hold, og hvor Silkeborg kæmper hårdt for ikke at være rykket ned allerede efter grundspillets afslutning om syv kampe, så er Lyngby lige nu tættere på top-6 end nedrykningskampe. 

På den baggrund skal det blive spændende at følge denne sidste kamp i år, for det mentale kan spille en stor rolle her. Lyngby har i stort set alle kampe haft en indstilling om, at ét enkelt point var nok, og var muligheden der for fuld gevinst, så har de naturligvis taget den. Det har gjort dem til et ret svært hold at besejre, og det er imponerende, at de ikke har tabt flere kampe end de noget større hold som Brøndby, OB og FC Nordsjælland. De har trodset forestillingen om, at oprykkerhold går ned i slutningen af efteråret, for de har kun tabt to af de seneste 10 kampe, og tre af de seneste fire hjemmekampe er vundet. Nu skal det blive spændende at se, hvordan de administrerer favoritrollen på en forventelig fedtet og ujævn bane. Måske går de stenhårdt efter de tre point, som vil stille dem særdeles godt inden grundspillets sidste kampe, eller også fortsætter de stilen med at spille ret disciplineret og vente på, at modstanderen laver fejl.

Jeg begravede allerede Silkeborg i disse spalter i sidste uge, men en lidt overraskende sejr mod Randers, hvor Esbjerg samtidig tabte, og Hobro kun fik ét point, betyder pludselig, at de har fat i holdene foran sig. Der er også sket den positive udvikling, at de indkasserer en del færre mål end tidligere. I de seneste seks kampe har de eksempelvis kun lukket 1,5 mål ind pr. kamp, og det er rent faktisk færre end Lyngby, der ellers er ubesejret i fire kampe. At det så har været tilfældet, at modstanderne ikke har været alt for effektive, og at Silkeborg stadig giver for mange chancer væk, skal naturligvis med. Silkeborg er lidt i samme båd som Lyngby, når det handler om indstillingen til denne kamp. Tør de satse alt for hårdt på tre meget tiltrængte point, eller fortsætter de den lidt mere forsigtige tilgang til kampene, som også passer bedre til de dårligere græsbaner? At de i de seks resterende kampe skal møde fire hold fra top-6 kan tale for det første, men de ændrer næppe på vinderformularen fra Randers-kampen.

Under 3,0 mål til odds 1,975 hos bet365

Denne kamp kan udvikle sig i mange retninger, men kampens betydning og et svært underlag må alt andet lige betyde, at chancerne nok ikke kommer i samme antal, som man tidligere har set i specielt Silkeborgs kampe. Silkeborg har spillet mere forsigtigt på det seneste, og de kommer næppe blæsende på udebane mod et hold, der er 6-1-3 i egen hule.

Randers - Esbjerg

Kampen spilles søndag klokken 14.00. Den vises på Eurosport 2. Se mere information i vores matchcenter. 

Randers kunne have taget et stort skridt ind i top seks med en sejr i Silkeborg, men det endte med et skuffende nederlag og dermed det fjerde nederlag i træk på udebane. Nu er de tilbage i vante rammer, hvor de har gjort det rigtig godt i denne sæson. De er 6-2-1 på hjemmebane og har vundet fem af de seneste seks kampe på eget græs. De har været rigtig stærke til at sætte sig fysisk på kampene, stort set ikke give chancer væk og så være ret effektive i den anden ende. Det må forventes, at de kommer revanchelystne ud til kampen efter skuffelsen i Silkeborg, og det er ventet, at kantprofilen Saba Lobjanidze for første gang i otte kampe er klar til en startplads. Til gengæld er der tvivl om midtbanespiller Lauenborg, der udgik skadet i den seneste kamp. 

Kigger man på Table of Justice, så har Esbjerg faktisk gjort det bedre end Randers i denne sæson. Havde de fået point som fortjent, så havde Randers næppe givet under odds 2,20-2,25, men nu er odds på hjemmesejren i stedet nede i et leje omkring 1,75-1,80. Det handler naturligvis om, at Esbjerg på nuværende tidspunkt er 14 point bag Randers, og at vestjyderne til denne kamp er ramt af hele tre karantæner. Derfor blev nederlaget mod SønderjyskE i sidste weekend ekstra bittert, for dels tabte man endnu en kamp, hvor man havde fortjent mindst det ene point, og dels er chancerne for point i årets sidste kamp nu faldet en del. Specielt Austin bliver svær at undvære i forsvaret, og selvom de spillere, der kommer ind, holder ganske fint niveau, så venter der træner Lars Olsen et stort arbejde med at få samlet spillerne op til en sidste stor energi-udladning i 2019. Året har været en rutsjebanetur for mandskabet, der i maj vandt bronzemedaljer og som nu er en af nedrykningsfavoritterne.

Uafgjort til odds 4,00 hos NordicBet

Hvis OB taber i Parken, så vil ét point være nok for Randers til at overvintre i top-6, og for bundholdet Esbjerg med tre karantæner sælger man nok gerne opgøret for en pointdeling. De to hold har ikke krydset så meget i denne sæson, men de indbyrdes kampe plejer at være tætte, og fire af de seneste syv kampe er endt uafgjort

Brøndby - Hobro

Kampen spilles søndag 16.00. Den vises på Canal 9. Se mere information i BetXperts matchcenter. 

Brøndby tabte for tredje gang i træk med 1-2 i weekenden. Det var også tredje kamp i træk mod et tophold, og så var det også tredje kamp i træk, hvor de havde spil og chancer nok til at kunne have fået point. Derfor er der nok heller ikke decideret krisestemning på Vestegnen i disse dage. Naturligvis rimer tre nederlag i træk ikke med selvforståelsen i storklubben, men de må nok også sande, at de stadig er et godt stykke bag de allerbedste hold. Brøndby slutter året af med en helt anderledes nemmere kamp, når de tager imod Hobro på hjemmebane. På papiret burde det være en ren formsag at besejre et hold, der har et langt lavere budget og som ikke har vundet siden midten af september, men bortset fra premieresejren mod bundproppen Silkeborg, så har Brøndby ikke været voldsomt imponerende på eget græs som favorit. Nederlag til Horsens og AGF har været de største nedture, og sejrene mod AaB, Randers og Esbjerg var ikke ligefrem overbevisende. Efter nogle hårde nederlag til Hobro, da de lige var rykket op for fem års tid siden, så har Brøndby dog haft en klar overhånd i indbyrdes møder med hele syv sejre i træk.

Ti kampe i træk uden sejr. Det ville kunne ryste de fleste hold og varme stolen op under de fleste trænere. Men i Hobro ryster de næppe nævneværdigt på hænderne. I de 10 kampe har kun fire hold i ligaen indkasseret færre mål end Hobros 14, og i de seneste fire kampe har de trods alt kun tabt en udekamp i Parken, hvor de førte 1-0 indtil 10 minutter før tid. De er ikke nemme at skabe chancer imod, og deres offensiv har trods alt så meget pondus, at modstanderen ikke bare kan angribe med alle mand. Det var dog et hårdt slag for dem, at kreatøren Sabbi var ude med småskade sidst, og han bliver vigtig at få klar, hvis de for alvor skal true Brøndby i omstillingerne. Banen i Brøndby så skidt ud i kampen mod FC Midtjylland, og det kan blive Hobros held. For står de lige så godt defensivt, som de har gjort i de seneste udekampe mod AaB (1-1) og FC København, så er det slet ikke umuligt, at de får noget med hjem.

Hobro +1,25 til odds 1,90 hos Danske Spil

Brøndby har haft det svært mod bundholdene i denne sæson og slås med vigtige fravær til dette opgør. De har det indbyrdes overtag mod pointfattige Hobro, men gæsterne har en stærk defensiv, taber sjældent stort og kan drage fordel af skidt underlag. 

Læs det fulde spilforslag her.

FC Midtjylland - AGF

Kampen spilles søndag klokken 18.00. Den vises på TV3+. Se mere information i BetXperts matchcenter. 

Topopgør i Herning mellem de to største positive overraskelser i toppen af rækken. FC Midtjylland er godt på vej til at udfordre tidligere pointrekorder i Superligaen, og selvom de næppe holder de nuværende 2,63 point i snit pr. kamp, så har de spillet et voldsomt stærkt efterår. Topniveauet har ikke været så højt som for de bedste FC København-hold, men bundniveauet har været ekstremt højt, og defensivt har midtjyderne været stort set usårlige. Ganske vist har man nu indkasseret mål i syv af de seneste otte kampe, men når det hænger sammen med en lidt mere offensiv spillestil - og samtlige kampe i øvrigt er vundet - så lever man også fint med det. AGF er nok det hold i Superligaen, der minder mest om FC Midtjylland i denne sæson, og det indbyrdes møde i Aarhus endte også i et fysisk slag, hvor det var meget småt med chancer. Den centrale midtbanespiller Onyeka er skadet og erstattes nok af Cajuste. Det er et tab for hjemmeholdet. 

AGF har det bedst, hvis modstanderne kommer lidt frem på banen, og derfor var det heller ikke så uventet igen, at de kun fik uafgjort hjemme mod Lyngby i den seneste kamp. Nu får de så muligheden for at blive testet på allerhøjeste niveau, når året sluttes af med den sværeste kamp overhovedet mulig i Superligaen. Det burde ikke ryste aarhusianerne, der som hjemmeholdet efterhånden også har fået hævet bundniveauet betragteligt, og de har tidligere i sæsonen vundet svære steder som i Brøndby, Odense og Farum, ligesom de spillede en stærk kamp i Parken. En bét er det, at den defensive midtbanespiller Nicolai Poulsen er ude med karantæne, for han har om nogen været bølgebryderen, når midtbaneslagene skulle slås i efterårets sværeste kampe. Unge Duncan er den oplagte afløser, men han har ikke fået spilletid i en måned, og det kan blive dyrt for AGF, hvis de giver Onyeka, Evander og Marcondes for meget plads foran forsvaret. 

Midtjylland vinder med præcis ét mål til odds 3,75 hos Cashpoint

Det kan blive en tæt, fysisk duel langt hen ad vejen søndag aften, men FC Midtjylland har haft en ualmindelig god evne til at vinde med mindst mulig margin i denne sæson. Hele 12 af 16 sejre er på præcis ét mål, og da AGF typisk også spiller mange tætte opgør, og har tabt med præcis ét mål i fem af seks nederlag, så virker odds 3,75 på en smal hjemmesejr som en ganske flot betaling

FC København - OB

Kampen spilles mandag klokken 19.00. Den vises på TV3 Sport. Se mere information i BetXperts matchcenter. 

FC København har kun ét point færre end på dette tidspunkt sidste år, hvor de toppede tabellen med tre points forspring til FC Midtjylland. De forsvarende mestre har vundet seks af de seneste syv kampe, og torsdag aften kan de spille sig videre i Europa League. Det er svært at være utilfreds med i FC København-lejren, og de kan ikke gøre meget mere end at fortsætte den gode stime og så håbe på, at FC Midtjylland rammer en nedtur på et tidspunkt. Holdet sprudler bestemt ikke, og de tre seneste sejre er da også taget med mindst mulig margin, hvor de sagtens kunne have mistet point i alle kampene. En slidt og til tider også ret skadesplaget trup afslutter et langt efterår med en hjemmekamp, og selvom spillet heller ikke på eget græs har været specielt godt i denne sæson, så har de taget flest point af alle på hjemmebane med flotte 25 af slagsen i ni kampe. Træner Ståle Solbakken er uhyre god til at få lige præcis den præstation ud af holdet, som de har kræfter til, og i en års-afslutning som denne kan holdet give fuld gas i jagten på sejr. Det har holdet igennem årene været ekstremt god til, idet de ikke har tabt årets sidste Superliga-kamp siden 2001. I de senere år har de mod stærk modstand i års-afslutningen vundet 10 af de seneste 11 kampe - ganske ofte med storsejre som resultat.

OB kom på tavlen igen mod AaB efter tre nederlag i træk, men det ligner et hold, der virkelig trænger til vinterpause. At forsvarsstyrmand Tverskov er ude har været et hårdt slag for både defensiven og opbygningen af spillet bagfra. Og på midtbanen har en del skader betydet, at vigtige folk som Kløve og Johnson Laursen er langt fra topformen, ligesom Svendsen og Jebali i offensiven heller ikke imponerer for tiden. Der var ganske vist gode momenter i 1. halvleg mod AaB, hvor de trykkede på i vanlig hjemmebane-stil, men der skulle kun en pause og lidt modvind til, før det igen var op ad bakke for fynboerne. De mangler de sidste procenter i pasningerne, presspillet og kynismen i felterne, og det er farlige ting at slække på, når man skal en tur i Parken mod et jagtende FC København-hold, der kun kan bruge sejren. Specielt på udebane har OB haltet på det seneste, hvor det er blevet til tre nederlag i træk i Aalborg, Lyngby og Horsens. FC København har vundet de seneste seks indbyrdes kampe, 10-1 i de seneste to hjemmekampe, og det er svært at se, hvordan Jakob Michelsens tropper skal få point med hjem fra Parken.

FC København-sejr til odds 1,64 hos NordicBet

FCK kan kun bruge sejren og bør udnytte, at OB halter gevaldigt for tiden og har Tverskov skadet. Spillemæssigt er FCK ikke i højeste gear, men de vinder det meste, har et solidt indbyrdes overtag og er uhyggeligt stærke hjemme i Parken. 

Læs det fulde spilforslag her.

Regnskab efter spillerunde 19

  • Antal spilovervejelser (og ikke egentlige eksperttips) i ugeoptakterne: 74
  • Status: -6,53 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 91,18 %

Statistik for eksperttips kan findes på linket her
For Superliga-sæsonen 2019/20 lyder statistikken som følgende: 

  • Antal eksperttips: 61
  • Status: -8,64 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 85,84 %