En uge er gået, og i enkelte ligaer er der nyt under solen mht. de forjættede placeringer i toppen af ligaerne - de pladser der giver europæisk deltagelse i enten Champions League eller UEFA Cup i næste sæson.

Herunder følger en opdateret liste over de igangværende ligaer, hvor sæsonafslutningen nærmer sig med raske skridt. For hver liga er desuden angivet hvor mange CL- og UEFA Cup-pladser ligaen er tildelt – og hvilke hold, der lige nu ligger til at besætte disse pladser.

Mht. dette års vindere af Champions League og UEFA Cup, så forholder det sig således at vinderen af UEFA Cup automatisk er med i næste års turnering - medmindre holdet kvalificerer sig til CL). Den liga som vinderen kommer fra, får dermed en ekstra UEFA-plads, medmindre vinder-klubben også kvalificerer sig via sin ligaplacering i denne sæson.

Hvad angår vinderen af Champions League i denne sæson, så ved vi nu at det bliver Milan og Liverpool der hæver pokalen med de store ører efter d. 25. maj i Istanbul. Begge klubber kommer fra ligaer der er tildelt det maksimale antal pladser i CL-turneringen, nemlig 4, og UEFA står fast på at ingen lande må stille med mere end 4 hold. Derfor giver en finale-sejr i år ikke automatisk en adgangsbillet til næste års turnering, men i stedet blandes UEFA Cup evt. ind i billedet. UEFA overlader det dog til de nationale forbund at afgøre hvordan de i sidste ende vil fordele billetterne til hhv. CL og UEFA Cup. Meget afhænger dog af hvordan klubberne placerer sig i ligaen (læs: om de i forvejen kvalificerer sig til CL via liga-placeringen), hvilket reelt kun er et emne i England. Mere herom herunder...

Aktuel status
Champions League: Finale-holdene d. 25. maj i Istanbul er Milan og Liverpool.

UEFA Cup: Finaleholdene til d. 18. maj i Lissabon er Sporting Lissabon og CSKA Mosvka.

England
Champions League: 4 pladser.
2 pladser direkte til gruppespillet, 2 pladser til 3. kvalifikationsrunde.

Efter weekendens kampe står det fast at Chelsea, Arsenal, Manchester United og Everton tager de 4 engelske CL-billetter. Det eneste usikre moment er om det bliver Arsenal eller Manchester United der tager 2. pladsen og dermed kvalificerer sig direkte til CL. Forskellen mellem de to hold er med 2 kampe tilbage 6 point, og et plus på 12 mål i Arsenals favør, så selvom bolden er rund, ligner det en 2. plads til Arsenal. Desuden har FA har afgjort at uanset om CL-finalisterne fra Liverpool vinder finalen, så vil det være Everton der repræsenterer England på det 4. CL-mandat, som giver adgang til 3. kvalrunde.

UEFA Cup: 3 pladser
Pladserne går "normalt" til ligaens nr. 5, til pokalvinderen og til Liga Cup vinderen. I praksis betyder det dog, at pladserne går til ligaens nr. 5, 6 og 7, eftersom Liga Cuppen blev vundet af Chelsea, der allerede er CL-kvalificeret, mens pokalfinalen står mellem Arsenal og Manchester United, der også begge er CL-kvalificerede. Derfor fordeles de resterende pladser til ligaens nr. 6 og 7.

Liverpool og Bolton er nu 100% sikre på at kvalificerer sig til UEFA Cup, mens den sidste billet til nr. 7 er en kamp mellem Middlesbrough, Manchester City og Tottenham, med Boro i pole position pga. et forspring på 3 points til de øvrige.

Ekstra UEFA-plads:
England har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt Norwich.

Tyskland
Champions League: 3 pladser
2 pladser direkte til gruppespillet, og én til 3. kvalifikationsrunde.

Bayern München er eneste hold der er sikker på at tage en direkte plads i næste års CL. De to andre pladser er en kamp mellem Schalke, Stuttgart og Hertha Berlin, mens Werder Bremen og Leverkusen stadig matematisk kan nå 3. pladsen i ligaen, men næppe når dette i praksis.

UEFA Cup: 3 pladser
Oprindeligt fordelt til ligaens nr. 4 og 5, samt til pokalvinderen, men eftersom de to finalehold, Bayern München og Schalke allerede er sikre på europæisk deltagelse via ligaplaceringen, går den sidste UEFA Cup plads til ligaens nr. 6

Udover Schalke, Stuttgart og Hertha Berlin (der sammen med Bayern nu er sikre på europæisk deltagelse enten i den ene eller den anden turnering), er det kun Werder Bremen, Leverkusen og Hamburger SV der kæmper om de tre pladser i UEFA Cup. Samlet set er der i Tyskland således 6 europæiske pladser at spille for, og 7 klubber der pt. kan nå dem. Kun én af de tre sidstnævnte kan blive sorteper...

Ekstra UEFA-plads:
Tyskland har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt Hannover.

Italien
Champions League: 4 pladser
2 hold til gruppespillet, og 2 hold til 3. kvalifikationsrunde.
Juventus og Milan har sat sig på de to direkte pladser, mens Inter er sikre på at tage mindst 4. pladsen. Udinese og Sampdoria kæmper om den sidste plads og mødes i øvrigt til en direkte duel i næste weekend hos Udinese.

UEFA Cup: 3 pladser
Oprindeligt 2 pladser til ligaens nr. 5 og 6, samt én til pokalvinderen (eller finaletaberen), men da både Inter og Udinese er i semifinalerne, kan den sidste plads evt. komme til at gå til ligaens nr. 7. Udinese og Sampdoria er sikre på en plads i mindst UEFA Cup, mens Palermo som nr. 6 ligger godt, men aktuelt 6 points ned til nr. 7, Messina. Hvorvidt der er mere at spille om for øvrige hold, afhænger af om nr. 7 i ligaen får den sidste plads, eller om Cagliari eller Roma kan snyde Udinese eller Milan for en pokalfinaleplads.

Spanien
Champions League: 4 pladser
2 hold til gruppespillet, og 2 til 3. kvalifikationsrunde.
Barcelona og Real Madrid er sikre på de to direkte pladser. Kampen om pladserne til nr. 3 og 4 i ligaen er dermed mere åbent, med Villarreal, Sevilla, Espanyol, Betis og Valencia som de største kandidater.

UEFA Cup: 3 pladser
2 til ligaens nr. 5 og 6, samt én til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen tager en CL-plads). Evt. går den sidste plads til ligaens nr. 7, hvis pokalvinderen lander på en UEFA-plads i ligaen. Semifinalerne i pokalen er opgør mellem Osasuna-Atletico og Betis-Bilbao).

En lang række hold kan nå en UEFA-plads via ligaen, især hvis 7. pladsen også bliver åben når holdene i pokalfinalen kendes.

Frankrig
Champions League: 3 pladser
2 pladser i til gruppespillet og én til 3. kvalifikationsrunde.

Lyon er sikret en direkte plads, mens Lille og Monaco (med Marseille med på et teoretisk hængende hår) kæmper om den anden direkte plads. Også Rennes og Auxerre er på papiret kandidater til den 3. plads, men det vil kræve et reelt sammenbrud hos Monaco, hvis ikke de napper den.

UEFA Cup: 3 pladser
Én plads til ligaens nr. 5, én til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen får en CL-plads), samt én til ligacup-vinderen. Evt. gives en plads til ligaens nr. 6, hvis pokalturneringens UEFAplads-tager også er Europa-kvalificet via ligaen.

Strasbourg har taget sig af Liga cuppen og er dermed sikre på UEFA Cup. Pokalfinalen kommer sandsynligvis til at stå mellem Monaco og Auxerre (møder henholdsvis et anden- og et trediedivisionshold i semifinalen). Monaco er sikre på at slutte mindst som nr. 6, mens Auxerre pt. indtager denne plads. Dermed er der stadig stor usikkerhed om effekten af en ekstra plads i ligaen. Endnu kan en lang række hold altså nå en UEFA-plads via ligaen, hvis de altså kan indhente Auxerre...

Ekstra UEFA-plads:
Frankrig har desuden, som det ser ud lige nu, cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt. - gæt engang - Auxerre.

Danmark
Champions League: Én plads, til 2. kvalifikationsrunde.
Endnu tidligt at spå om, men dette bliver sandsynligvis Brøndby eller FCK, medmindre man er super-optimistisk AaB-fan.

UEFA Cup: 2 pladser
Én plads til ligaens nr. 2, samt én til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen også tager CL-pladsen).

Pokalen blev vundet af Brøndby, der altså er sikker på mindst en UEFA-plads. Vinder klubben mesterskabet, går pokalturneringens UEFA-plads til finaletaberen: FC Midtjylland. Bliver BIF kun nr 2, går den overskydende plads i stedet til ligaens nr 3 (hvilket KAN blive FCM). Det samme gælder, hvis BIF bliver mester, og FCM toer.

Ekstra UEFA-plads:
Danmark har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til ligaens mest fair spillende hold, pt FC Midtjylland. Hvis FCM allerede er kvalificeret, går pladsen til nr 2, pt Esbjerg.

Skotland
Champions League: 2 pladser
Én plads i 3. kvalifikationsrunde og én i 2. kvalifikationsrunde.

Celtic og Rangers er sikre på CL-pladserne. Celtic er næsten sikker på mesterskabet og dermed den bedste CL-plads.

UEFA Cup: 2 pladser: én til ligaens nr 3, og én til pokalvinderen (eller finaletaberen). Hibernian og Aberdeen kæmper om tredjepladsen i ligaen, mens pokalfinalen står mellem Celtic og Dundee United. Dundee er dermed sikker på en UEFA-plads, eftersom Celtic napper en CL-plads.

Belgien
Champions League: 2 pladser:
Én plads i 3. kvalifikationsrunde og én i 2. kvalifikationsrunde.

Club Brügge er sikker på en direkte plads i CL, mens Anderlecht vel kun i yderste teori kan hentes på 2. pladsen - med 2 runder igen er de 6 point foran Standard Liege, og har en målscore der er 9 mål bedre.

UEFA Cup: 2 pladser:
Én til ligaens nr. 3 og én til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen tager en CL-plads). Den adgangsgivende 3. plads går til enten Standard, Genk eller Charleroi.

Holland
Champions League: 2 pladser:
Èn plads i gruppespillet, og én i 3. kvalifikationsrunde.

PSV er mester og direkte kvalificeret til CL. Efter weekendens kampe er Ajax sikre på at tage 2. pladsen i ligaen, og dermed den anden hollandske CL-plads.

UEFA Cup: 3 pladser:
2 til ligaens nr. 3 og 4, og én til pokalvinderen (eller finaletaberen, hvis vinderen er CL-kvalificeret).

I pokalfinalen mødes PSV og Willem II. Willem er udenfor kampen om UEFA-pladserne i ligaen, og med PSV som mestre, tager Willem den ene UEFA Cup plads. AZ Alkmaar er sikre på at blive mindst nr. 4, og kampen om den sidste UEFA Cup billet er et anliggende mellem Feyenoord og Heerenveen, hvor førstnævnte med 5 points forspring og 2 runder igen har kæmpe matchbold.

Tyrkiet
Champions League: 2 pladser:
Én plads i 3. kvalifikationsrunde, og én i 2. kvalifikationsrunde.

Fenerbahçe er 99% sikker på at blive nr. 1 eller 2, mens Galatasaray og Trabzonspor (med Besiktas på en hængende hår) kæmper om den anden plads.

UEFA Cup: 2 pladser:
Oprindeligt én til ligaens nr 3 og én til pokalvinderen (eller finaletaberen), men da Galatasaray og Fenerbahçe mødes i pokalfinalen d. 11. maj, og begge allerede er sikre på at tage mindst en UEFA Cup plads via ligaen, går pokalturneringens UEFA-plads i stedet til ligaens nr 4. Denne plads besættes af Besiktas, der ikke kan indhentes af nr. 5, og dermed kender Tyrkiet allerede nu sine deltagere til CL og UEFA Cup i næste sæson - spørgsmålet er blot hvem der skal spille hvor...

Polen
Champions League: 1 plads, til 3. kvalifikationsrunde.
Suveræne Wisla Krakow behøver kun 4 point i de sidste 5 kampe, før de kan kalde sig mestre. Kun Groclin Grodzisk kan indhente dem.

UEFA Cup: 3 pladser: To til ligaens nr 2 og 3, og én til pokalvinderen (eller finaletaberen). Med 5 runder igen, har en del hold stadig chancen for at blive mellem "de udvalgte". Pokalturneringen er kun nået til kvartfinalerne.

Sverige (baseret på sidste sæson!)
Champions League, kvalrunde 2: Malmö.
UEFA Cup: Djurgården og Halmstad.

Ekstra UEFA-plads: Sverige har desuden cirka 30 procents chance for en UEFA-plads via fair play-ordningen. Pladsen går i givet fald til Hammarby.

Norge (baseret på sidste sæson!)
Champions League: 3. kvalrunde: Rosenborg, 2. kvalrunde: Vålerenga.
UEFA Cup: Brann og Tromsø

Ekstra UEFA-plads: Norge ser desuden ud til at få en UEFA-plads via fair play-ordningen, via den nuværende førsteplads på fairplay-ranglisten. Pladsen går i givet fald til Viking Stavanger.

Finland (baseret på sidste sæson!)
Champions League, 1. kvalrunde: Haka Valkeakoski
UEFA Cup: MyPa og Allianssi Vantaa