Danmark får en direkte plads i Champions League-gruppespillet i 2012. Det står fast efter at Young Boys, Basel og Anderlecht torsdag røg ud af Europa League. Dermed har Schweiz og Belgien ikke flere klubber tilbage i denne sæsons europæiske klubturneringer - og det betyder at Danmarks 12.-plads på UEFAs rangliste ikke kan trues...

FC København kom i menneskehænder i første 1/8-finalekamp og tabte 0-2 til Chelsea (returkamp i London 16. marts), og danskernes chance for at kvalificere sig til kvartfinalen må siges at være forsvindende små.

Men det kan nu ikke ødelægge glæden over at en dansk klub for første gang nogensinde har klaret sig succesrigt gennem gruppespillet og kvalificeret sig til slutkampene i Champions League, Europas bedste klubturnering.

Og det kan skam ske igen. Nu står Danmark nemlig med bedre CL-udgangspunkt end nogensinde.

To kvalifikatonsbilletter i 2011

Hidtil har Danmark haft een billet - udstedt til Superligaens mesterhold - til Champions League-kvalifikationen. Det har medført følgende gruppespilsdeltagelser: AaB har været med i 1995 og 2008, Brøndby i 1998, FCK i 2006 og 2010 (denne sæson).

Altså pletvist i starten, men siden noget mere stabilt: tre danske deltagelser i de seneste fem sæsoner. Og de forbedrede præstationer har båret frugt.

I det kommende efterår får Superligaen TO kvalifikationsbilletter; sølvvinderen får altså også chancen for at spille sig igennem til gruppespillet.

Direkte billet til gruppespillet i 2012

Og det bliver endnu bedre i 2012 hvor Danmark får en direkte billet til gruppespillet! Denne billet går til den klub der vinder det danske mesterskab i sæsonen 2011/12. DK tildeles desuden en billet til CL-kvalifikationen (går til sølvvinderen), og derudover er der tre billetter til Europa League-kvalifikationen.

De forbedrede forhold skyldes at Danmark nu er nr 12 på UEFAs koefficient-rangliste - en liste der viser hvor mange point landenes klubber har indsamlet de seneste fem år.

Danmarks forbedrede status på ranglisten hænger selvfølgelig sammen med at de danske klubber - især FCK - har høstet mange point de senere år. Men det hænger også sammen med at vores umiddelbare konkurrenter er faldet af på den.

Belgien og Schweiz snublede

Belgien og Schweiz havde en teoretisk chance for at true den danske 12.-plads, men den risiko forsvandt med torsdagens returkampe i Europa League hvor de to lande måtte vinke farvel til deres sidste deltagere. Anderlecht, Basel og Young Boys. Da ingen af de to lande har hold tilbage i CL-slutspillet, er det altså helt slut med deres point-indsamling i denne sæson.

Anderlecht blev i øvrigt elimineret i 1/16-finalen af hollandske Ajax Amsterdam (som FCK slog i i CL-kvalifikationen i 2006) med danske Christian Eriksen på holdet. Den 19-årige kreatør scorede et mål og var involveret i de to andre i Ajax´ imponerende 3-0-sejr på udebane, og i går var han med i hele kampen da hans hold vandt 2-0 på eget græs.

Se UEFAs koefficient-liste

Se resultaterne af Europa League-1/16-finalerne i BetXperts statistik-sektion

Se resultaterne af Champions League-1/8-finalerne i BetXperts statistik-sektion