Stort drama i Champions League-gruppespillets sidste runde. Storklubberne Man Utd, Man City og Porto måtte vinke farvel, mens Marseille og Lyon kvalificerede sig til 1/8-finalerne via vilde comebacks...

Champions League-gruppespillet er forbi – sjette og sidste spillerunde blev afviklet tirsdag og onsdag, og de sidste af de i alt 16 billetter til forårets 1/8-finaler blev udstedt.

Og hvilket drama!

United, City og Porto henvist til Europa League

Da røgen havde lagt sig, lå diverse storklubber slagne tilbage. Største chok stod Manchester United for da klubben onsdag tabte 2-1 hos Basel hvormed de upåagtede, men talentfulde schweizere overhalede de sejrsvante englændere (der ellers ikke har misset CL-slutkampene siden 2006 hvor det blev til en gruppesidsteplads efter Villarreal, Benfica og Lille) og snuppede andenpladsen.

Man United får i stedet en billet til 1/16-finalerne i Europa League. Ligesom ikke helt det samme for en storklub der har vundet Europamesterskabet for klubhold/Champions League tre gange, senest i 2008, og som tidligere i år nåede semifinalen.

United får EL-selskab af de olierige bysbørn fra City der i sidste runde vandt 2-0 hjemme over Bayern (der allerede havde sikret førstepladsen), men som alligevel måtte se Napoli snuppe billetten til 1/8-finalerne. Italienerne vandt 0-2 hos Villarreal.

Også Porto (CL-vinder i 2004) må tage til takke med den mindre prestigiøse Europa League-turnering til foråret. Den portugisiske storklub havde ellers en nydelig chance i sidste spillerunde; kravet var såmænd bare en hjemmesejr over Zenit Skt. Petersborg. Men det forblev 0-0, og dermed var det russerne der tog gruppens andenplads (efter Benfica) og billetten til 1/8-finalen.

Fantastiske fransmænd

Mål var der derimod masser af i Dinamo Zagreb hvor Lyon i en højdramatisk kamp vandt 1-7. Kroaterne fik en mand vist ud i 28. minut hvilket var signalet til et massivt fransk pres. Det blev midlertidigt forstyrret da Zagreb scorede på et kontraangreb i 40. minut, men i stedet for at slukke håbet hos Lyon, virkede det som en ekstra saltvandsindsprøjtning. Franskmændene fortsatte stormløbet, fik udlignet kort for pausen og i en vanvittig anden halvleg yderligere scoret SEKS mål (Gomis scorede fire i alt).

Da Ajax samtidig tabte 0-3 hjemme til Real Madrid, havde Lyon gjort det praktist taget umulige: indhentet hollændernes syv mål bedre målscore.

Gråd og tænders gnidsel i Amsterdam hos Christian Eriksen og Co – jubel i Frankrig.

Fransk jubel var der allerede masser af ovenpå tirsdagens kampe hvor Marseille præsterede et fremragende comeback i kampen om andenpladsen i Gruppe F. Olympiakos var i færd med at vinde over (allerede kvalificerede) Arsenal, og dermed var den sydfranske klub tvunget til sejr i Dortmund (der selv havde brug for en storsejr). Det var der imidlertid lange udsigter til: tyskerne førte 2-0 efter 32 minutter og spillede klart bedst.

Men Marseille fik reduceret ved Rémy lige før pausen, og til allersidst – i 85. og 87. minut – lykkedes det franskmændene at score yderligere to gange og vende kampen på hovedet. Og dermed snuppede de andenpladsen foran Olympiakos og Dortmund.

Tyskerne vidste godt på forhånd at deres chancer var små (de skulle vinde med fire), men de grædende grækere kunne slet ikke forstå deres uheld (og havde åbenbart glemt det held der lå i at de i sidste runde skulle møde et hold der allerede var kvalificeret; Olympiakos havde næppe vundet over et topmotiveret hold fra Arsenal...).

Der var dog et enkelt skår i den franske jubel. Lille der kunne have taget en andenplads i Gruppe B med en hjemmesejr over Trabzonspor, måtte nøjes med 0-0 og sluttede dermed sidst i gruppen (Trabzonspor fik dog også en lang næse, omend knapt så lang: CSKA vandt hos Inter og tog andenpladsen efter de allerede kvalifificerede italienere). Nul europæisk fodbold for det franske mesterhold (der så til gengæld kan koncentrere sig om at forsvare den hjemlige titel).

Sidste runde – resultater

Tirsdag:

Chelsea – Valencia 3-0

Genk – Leverkusen 1-1

Olympiakos – Arsenal 3-1

Dortmund – Marseille 2-3

Porto – Zenit 0-0

APOEL – Shakhtar 0-2

Barcelona – BATE 4-0

Viktoria – Milan 2-2

Onsdag:

Man City – Bayern 2-0

Villarreal – Napoli 0-2

Lille – Trabzonspor 0-0

Inter – CSKA 1-2

Basel – Man United 2-1

Benfica – Otelul 1-0

Dinamo – Lyon 1-7

Ajax – Real Madrid 0-3

Slutstilling i grupperne

De to første i hver gruppe skal spille 1/8-finaler til foråret; nr 3 går i 1/16-finalerne i Europa League.

Gruppe A

Bayern 13 point

Napoli 11

City 10

Villarreal 0

B

Inter 10

CSKA 8

Trabzonspor 7

Lille 6

C

Benfica 12

Basel 11

United 9

Otelul 0

D

Real 18

Lyon 8

Ajax 8

Dinamo 0

E

Chelsea 11

Leverkusen 10

Valencia 8

Genk 3

F

Arsenal 11

Marseille 10

Olympiakos 9

Dortmund 4

G

APOEL 9

Zenit 9

Porto 8

Shakhtar 5

H

Barcelona 16

Milan 9

Viktoria 5

BATE 2