En stribe danske bookmakere udbød i strid med loven væddemål på det nyligt afviklede U17-EM i fodbold. Meget alvorligt, lyder det fra Spillemyndigheden, der er parat til at tage sagen op.

Stik mod reglerne kunne man hos fire danske bookmakere spille på det netop afviklede U17-EM i fodbold. Det viser en stikprøve, som BetXpert har foretaget blandt alle 16 onlinebaserede bookmakere på det danske marked.

De fire bookmakere er Nordicbet*, Betsafe, TonyBet og Jetbull.

Ifølge bekendtgørelsen om online væddemål så er det klart i strid med loven at udbyde odds på ungdomsfodbold. Her lyder det, at bookmakerne ikke må "tilbyde væddemål på sportsbegivenheder forbeholdt unge under 18 år."

Reglerne er klokkeklare, oplyser Jan Madsen, kontorchef hos Spillemyndigheden. U17-fodbold er at betragte som ungdomsfodbold, og her må man ikke udbyde odds som dansklicenseret bookmaker.

"Det er noget, vi har stort fokus på og tager rimelig alvorligt," siger Jan Madsen til BetXpert. Han ønsker dog ikke at kommentere på de enkelte tilfælde.

Skete også i 2012

Reglerne er desuden ikke nye. Lige siden bettingmarkedet blev liberaliseret i 2012 har det i Danmark været ulovligt at udbyde odds på sportsbegivenheder forbeholdt unge under 18 år.

Kort efter liberaliseringen var der dog flere bookmakere, som ikke overholdt de nye regler. I starten af 2012 kunne BetXpert blandt andet fortælle, at Betsafe blandt flere havde odds ude på Al Kass International Cup i Qatar, en fodboldturnering for U17-hold.

Manager Tony Brandenborg sagde dengang til BetXpert:

"Det var simpelthen en klokkeklar fejl af os at udbyde spil på de kampe. Jeg har været i direkte kontakt med oddssætterne og sikret, at den fejl ikke sker igen."

"Klar, klar fejl"

Men nu er det altså sket igen. Ved det netop afviklede U17-EM - som Danmark desuden også deltog i - kunne man hos Betsafe og Nordicbet* - der er fra samme koncern - fx spille på gruppekampene mellem Serbien og Spanien og Frankrig og England.

Det er meget beklageligt, lyder det fra Thomas Holm. Han er pressechef for både Nordicbet* og Betsafe, der begge hører under Betsson-koncernen.

"Det er en klar, klar fejl," siger Thomas Holm.

Fejlen er formentlig sket, fordi en "trader," som havde til opgave at sætte odds på turneringen, havde glemt at "klikke" Danmark af. Betsafe og Nordicbet* må nemlig gerne udbyde odds på U17-fodbold i andre lande, hvor bookmakerne også opererer.

"Det er kun i Danmark, man ikke må udbyde odds på U17, og så er der nok en trader, som ikke har været opmærksom," siger Thomas Holm.

"Alle i vores sportsbook-afdeling er blevet underrettet om de her ting. Men fejl sker, desværre," siger han.

i 2012 sagde I, at det ikke ville gentage sig. Hvordan kunne det ske igen?

"Jeg kan kun sige, at vi tog hånd om det dengang. Og det har vi også gjort denne gang. Det er med sikkerhed noget, vi vil være helt anderledes opmærksom på fra nu af," siger Thomas Holm til BetXpert. 

De kunder, som har spillet på kampene, får nu deres indskud retur.

Billedtekst: Her ses to af de U17-kampe, som man i strid med reglerne, kunne spille på hos bookmakerne Betsafe og Nordicbet*.

Fejl af yngre medarbejder

Også den nye bookmaker Jetbull, der blot har været på det danske spillemarked i få måneder, beklager.
 
Ifølge bookmakeren var der tale om en teknisk fejl.
 
"Fejlen er opstået, fordi Jetbull opererer på markeder med meget forskellige lovgivninger. Det danske marked er ekstremt vigtig for os, derfor har vi selvfølgelig kun interesse i at følge lovgivningen," svarer Daniela Asaftei, marketing manager, til BetXpert.
 
"Vi gør nu alt for, at sådan nogle nogle fejl ikke sker igen."
 
Også hos Tonybet lægger de sig ned. Ifølge bookmakeren var der ingen kunder, som nåede at spille på kampene.
 
"Vi fjernede væddemålet hurtigt igen, da Tonybet ikke tillader den type væddemål. Det var en fejl af en af vore yngre ansatte," skriver en talsmand i et skriftligt svar til BetXpert.
 
 

Billedtekst: Øverst ses et U17-væddemål fra bookmakeren Jetbull, mens nederste billede viser et live-spil fra bookmakeren Tonybet.

Spillemyndigheden klar til at tage sager op

Hos den danske spillemyndighed, der har til opgave at føre tilsyn med det danske spillemarked, har man tavshedspligt og kan ikke udtale sig om konkrete bookmakere. Men kontorchef Jan Madsen forklarer, at de til enhver tid er klar til at skærpe tilsynet, hvis der begås ulovligheder.

"Vi har løbende tilsyn med de væddemål, som bliver udbudt. Hvis nogle ting ikke er som de burde være, så tager vi sagerne op."