To russiske bandyhold er blevet straffet, efter at de forleden lavede ikke færre end 20 selvmål til sammen i en kamp i den bedste russiske række.

Russisk bandy er normalt ikke noget, man hører det store om, men en højst besynderlig kamp mellem Vodnik Arkhangelsk og Baykal-Energiya Irkutsk har skabt overskrifter verden over.

Kampen, der blev spillet i søndags, endte 11-9 til Vodnik, der i øjeblikket ligger på andenpladsen i den bedste russiske række, og alle kampens 20 mål var selvmål. For at gøre det hele endnu mere besynderligt, så tegnede Baykal-Energiyas Oleg Pivorarov sig for alle sit holds selvmål alene.

Den bizarre kamp vakte naturligvis vrede i Rusland, hvor landets sportsminister, Pavel Kolobkov, sammenlignede den med et cirkus, imens Boris Skrynnik, formanden for det russiske bandyforbund, fortalte nyhedsbureauet TASS, at "det på den ene hånd var en provokation og på den anden en simpel dumhed".

Kamp om at lave flest selvmål

Kampen var den sidste inden play-off om mesterskabet begynder senere i denne måned, og begge hold havde interesse i at tabe kampen for at møde svagere modstandere i play-off kvartfinalerne.

Af de to hold havde Vodnik dog klart mest at vinde på at tabe kampen, da de på den måde ville fastholde deres sjetteplads og dermed undgå at møde Yenisey Krasnoyarsk, der har vundet mesterskabet tre år i træk.

Baikal-Energiya derimod skulle tabe med mindst otte mål for at falde ned på ligaens tredjeplads, og ifølge holdets cheftræner, Evgeny Erakhtin, havde de ingen planer om at tabe kampen på forhånd.

"Vi startede det (selvmålene, red.) ikke. Vi havde slet ikke brug for det," fortalte han på det efterfølgende pressemøde.

"Vi ville bare arbejde på vores defensive taktik i denne kamp, men da de (Vodnik, red.) startede cirkusset og begyndte at lave selvmål, så svarede vi igen på samme måde," fortsatte Erakhtin, der også gjorde det klart, at han ikke bebrejdede modstandernes spillere eller trænere.

”Jeg tror, det blev igangsat af ledelsen,” tilføjede han.

Vodniks cheftræner, Igor Gapanovich, var anderledes stille på samme pressemøde, hvor han blot konstaterede: "For første gang har jeg intet at sige". 

Se video fra den højst besyndelige kamp herover.

Ny kamp  

Efterfølgende viste det sig, at de to holds store besvær med at tabe kampen var forgæves. Det russiske bandyforbund beordrede mandag, at kampen skal spilles om den 3. marts. Begge trænere har derudover fået 30 måneders karantæne, mens de to klubber begge er blevet idømt bøder på 300.000 rubler (36.000 kroner, red.).

Pivorarov, der lavede 11 selvmål, og Vodniks holdleder, Dmitry Minin, der ifølge RT fik ideen om at tabe kampen, står også til at blive straffet. Straffene bliver udmøntet onsdag, hvor bandyforbundets disciplinærkomité mødes.

Ruslands bandylandshold er i øjeblikket et af de allerbedste i verden, og det har vundet ti verdensmesterskaber og ni sølvmedaljer siden 1999. Derudover vandt man 14 verdensmesterskaber som Sovjetunionen.

Under et møde med Rådet For Fysisk Kultur Og Sport i Kazan sidste år udtalte præsident Vladimir Putin, at det var nødvendigt for Rusland at blive ved med at promovere bandysporten, at hæve niveauet i den nationale liga og forbedre forholdene for landets bedste atleter indenfor sporten for at forblive en del af den absolutte verdenselite.