I ´Bettingbedrageriet´ har journaliststuderende fra RUC undersøgt, hvordan bookmakernes bonustilbud bliver misbrugt ved at bettere køber spilkonti og derved misbruger startbonus.

`Et nyt fænomen finder sted i bettingmijløet. I jagten på at score nemme penge betaler spillere andre for at oprette nye spilkonto, som de får adgang til at anvende og udnytte med startbonus til egen fordel.´ 

I Bettingbedraget lavet af RUC Undersøger bliver det belyst, hvordan man kan snyde bookmakerne ved at oprette stråmandskonti og udnytte startbonus til at score et overskud.

Det lader til, at flere og flere danskere lader sig overtale til at være med til at oprette stråmandskonti og har et interview med ´Nina´, som efter en halv time modtager 2500 kroner af en bagmand for at have oprette spilkonti hos forskellige bettingsider.

Og samtidig fik ´Nina´ tilbudt, at hun vil kunne få flere penge, hvis hun kan få andre i hendes vennekreds til også at oprette sig hos spiludbyderne. De skulle så låne deres spilkonti ud til betteren, der på den måde kunne få adgang til en lang række startbonus, der kan være på op til 1000 kroner pr. oprettet konto hos en bookmaker.  

RUC-journalisterne har også interviewet ´Lukas´, der selv har tjent mange penge ved at overtale andre til at oprette spilkonti for at udnytte bookmakernes bonustilbud.

- Når du har det netværk på gymnasiet og du gør det med nogle af dine venner, der så anbefaler det til nogle af deres tætte venner, så spreder ordet sig. Og alle, der blev 18 år på det gymnasium gjorde det...

- I løbet af de 2 år, hvor vi var i gang, fik vi genereret omkring en kvart millioner; måske endda helt op imod 300.000 kr.

  • ´Lukas´ forklarer, hvordan han overtalte gymnasievenner til at oprette stråmandskonti

Bettingbedrageriet: Stråmandskonti er direkte ulovligt

Der er fastlagt en masse regler og krav, som alle spiludbyderne med dansk licens er forpligtet til at overholde. Det er Spillemyndighedens opgave at overvåge, at reglerne bliver overholdt.

Spillemyndigheden fastslår, at det er udelukkende kontoindehaver, der må have adgang og benytte spillekontoen. Derfor er der bl.a strikse krav til bookmakerne om verificering af spillerens oplysninger og der skal også benyttes MitID ved oprettelse.

Ved at omgå reglerne og uberettiget få startbonus, så vil bagmændene gøre, at bookmakerne lider et økonomisk tab. I Bettingbedraget fortæller Lotte Helms, der er Ph. D i strafferet og er adjunkt ved Syddansk Universitet, at der kan være tale om bedrageri eller databedrageri og bagmændene risikerer en straf på op til 2 år fængsel.

Og ikke kun bagmanden, der køber spillekonti, risikerer en straf. Lotte Helms understreger, at hvis man sælger sin spillekonto og uberettiget lader andre få en startbonus, så kan man blive straffet for medvirken til bedrageri.

Spiludbyderen Mr Green har de følgende regler:

2.5.6 du åbner din spillerkonto udelukkende til din personlige brug, og at du handler på dine egne vegne og ikke som repræsentant på vegne af en tredjepart

2.5.7 du ikke vil forsøge at sælge eller på nogen måde overføre fordelen ved din konto til en eventuel tredjepart, og du vil heller ikke erhverve eller forsøge at erhverve en konto, som er åbnet i en tredjeparts navn.

Se også RUC Undersøger: I ludomanien kløer.

Marcus Mossalski: "Stråmandskonti er desværre meget udbredt"

Marcus Mossalski er foredragsholder og ludomanibehandler og han kan bekræfte, at brugen af stråmandskonti er udbredt:

"- Vi ser mange i behandlingen beskrive, hvordan de har lånt eller købt venners konti, både for at kunne indløse velkomstbonus, men også hvis de ikke er gamle nok - og dermed får adgang til spil. Det er desværre meget udbredt."

Marcus Mossalski ser gerne, at politikerne tager denne problemstilling med i deres forhandlinger om regulering af det danske bettingmarked.

Morten Rønde er administrerende direktør i Spillebranchen, der repræsenterer udbydere af onlinespil på det danske marked og i Bettingbedrageriet udtaler han:

"- Jeg ved ikke, hvor udbredt dette fænomen er. Vi ved, at der er findes mennesker, der sætter det i system. Vi ved også, at der er venner, der låner hinanden penge og spiller."

Morten Rønde sætter også fokus på, at det er vigtigt at informere om risikoen ved at lade andre lån ens spilkonto, da det ikke bare er bedrageri, men kan også være hvidvask.

Se RUC Undersøger: Bettingbedrageriet her

Ofte stillede spørgsmål

🔎 Hvad er en stråmandskonto?
Der er tale om en stråmandskonto, hvis kontoen er oprettet eller opereret af tredjepart. Dette er en overtrædelse af spiludbyderens regler, som man accepterer at følge ved oprettelse.

🔎 Er det tilladt at spille på andres kontoer?
Nej, en spilkonto er til kun til privat brug og det er ikke tilladt at spille på oddset på andres spilkonto.

🔎 Er det ulovligt at udnytte startbonus med stråmandskonti?
Ja, det kan være bedrageri eller databedrageri med en strafferamme på op til 2 års fængsel.