Champions League: I aften skal Barcelona forsøge at indhente Milans 2-0-forspring fra første 1/8-finalekamp. Hvordan ser chancerne ud for Messi og Co? Vi har kigget på oddsene og historien...

Camp Nou er normalt en velplejet plæne hvor Messi og holdets øvrige superteknikere har taget hvert eneste græsstrå på den kæmpestore bane i ed. Et flipperbord med pilene pegende mod modstanderens mål. Men i aften skal Barca-spillerne bestige et sort-rødt bjerg.

Hvor stort et bjerg? Tjah, efter Milans 2-0-sejr på hjemmebane for tre uger siden, er der sådan cirka 40 procents chance for at Barcelona indhenter forspringet og går videre til kvartfinalen. Ifølge bookmakernes odds.

Odds: Går videre

Barcelona 2,4 Betfair*, 2,3 Bet365*, Betsafe, Sportingbet, MermaidBet, Tipico

Milan 1,65 Bet365*, Danske Spil*, 1,63 NordicBet*, 1,62 Betsafe, Unibet*

Men hvad siger historien? Den siger at 40 procent er særdeles optimistisk.

Historiske eksempler

Der ER – få men lysende - eksempler på imponerende comebacks i de europæiske klubturneringers knald eller fald-runder (se bl.a. her), altså eksempler på hold der, efter at have tabt indledende opgør klart, har formået at vende tingene på hovedet i returkampen.

Barcelonas ærkerival Real Madrid har således gjort det nogle gange. Eksempelvis i 1984, i 3. runde af mesterholdenes turnering, hvor Real tabte 0-3 i Bruxelles til Anderlecht, men i returkampen vandt med hele 6-1 over det belgiske hold der talte fire danskere: Morten Olsen, Frank Arnesen, Per Frimann og Henrik Andersen.

Og allerede året efter var stædige Real igen på færde, denne gang i UEFA Cuppens tredje runde. Tyske Gladbach havde vundet 5-1 på hjemmebane og stod med det ene ben i næste runde – men i returkampen på Bernabeu i Madrid vandt Real 4-0 og gik videre på reglen om udebanemål.

Endnu vildere var det i 1986, i pokalvindernes turnering, hvor Bayer Uerdingen tabte 0-2 hos Dynamo Dresden, men vandt 7-3 i hjemmekampen (endda efter at have været bagud 1-3 efter 57 minutter).

Barcelona har såmænd også selv været indblandet i et par lignende comebacks. I 1978, i pokalvindernes turnering, tabte Barca 0-3 hos Anderlecht, men vandt så med samme cifre i returkampen – og gik videre via gevinst i straffesparkskonkurrencen.

Barca har dog også stået med det korteste strå til sidst. I 1984, i pokalvindernes turnering, havde katalanerne vundet 4-2 hos franske Metz. Men i returkampen, på selveste Camp Nou, var franskmændene så frække at vinde 4-1...

Champions League-historie: 2000-2013

Men nu til noget lidt mere eksakt end nogle få, men farverige eksempler. Hvor mange gange har der været et comeback i Champions Leagues knald eller fald-runder? Et comeback defineret ved at et hold er gået videre efter at have tabt indledende opgør med to eller flere mål...

Jeg har kigget turneringerne igennem fra 2000/01 til nu (soccerway.com) – og her er resultatet: Det er sket tre gange.

I 2003/04 var der to tilfælde, begge i kvartfinalen. Monaco (senere finalist) tabte 2-4 hos Real Madrid, men vandt 3-1 hjemme. Og Deportivo tabte 1-4 hos Milan, men vandt så 4-0 hjemme i Spanien.

Milan har altså prøvet at være i den bitre taberrolle trods en tilsyneladende sikker føring (et andet eksempel er selvfølgelig 2004/05-finalen hvor det italienske hold måtte se en 3-0-føring mod Liverpool blive til 3-3 og nederlag i straffesparkskonkurrencen).

Og endelig var der 2011/12-sæsonen hvor Chelsea tabte 1-3 i Napoli, men vendte det rundt med en 4-1-sejr (via forlænget spilletid) hjemme på Stamford Bridge.

Det KAN altså lade sig gøre. Men tre tilfælde er ikke alverden. Ikke når man betænker at der i alt er spillet 140 ottendedels-, kvart- og semifinaler i 2000-2013, og heraf har 34 styk haft et hold der førte med mindst to mål efter indledende kamp.

Indbyrdes statistik

Barcelona og Milan mødtes også i sidste sæsons Champions League - dengang var det (efter to gruppespils-kampe) i kvartfinalen. Efter 0-0 i Milano blev det 3-1 til Barcelona på hjemmebane. Men den sejr (der altså ikke er tilstrækkelig i aften) er den første tomålssejr til Barcelona i de seneste seks hjemmekampe mod Milan.

Se statistikken

Tip til kampen

Vi har ikke vovet os ud i et spil på om Barcelona eller Milan går videre. Men her er et hjørnesparks-tip. Byd meget gerne ind med inputs i den dertilhørende forumtråd.