Hvem vinder Australian Open (16.-29. jan)? Læs optakten der gennemgår favoritterne (og oddsene) på kvindesiden. Og hold øje med BetXperts tips...

Nytårstømmermændene har knap nok lagt sig før årets første Grand Slam står for døren. Tennissæsonen er lang og hård, hvilket indebærer, at spillerne ikke har meget ferie mellem sæsonerne.

 

De kvindelige spillere har dog haft lidt mere ferie end de mandlige, da deres sæsonafslutning i Istanbul og Fed Cup finale lå tidligere end mændenes. Men selv om kvinderne har haft mere tid til at restituere, så er der allerede tvivl om flere af favoritterne. Både Serena Williams, Caroline Wozniacki og Kim Clijsters trækkes med skader og de er ikke voldsomt optimistiske pt.

 

Bookmakerne har gjort Petra Kvitova favorit til at løbe med titlen i Melbourne. Og den danske verdensetter Caroline Wozniacki skal igen forsøge at vinde sin første Grand Slam for at lukke munden på skeptikerne. Vi står over for en ganske spændende turnering, da hele seks spillere kan overtage 1. pladsen på ranglisten alt efter hvordan de præsterer. Det kræver dog en hurtig exit fra en af topspiller som Wozniacki, Kvitova eller Azarenka.

 

I den første uge af 2011 har der været fuld gang i årets første turneringer. Traditionen tro spilles der på den sydlige halvkugle, så spillerne kan nå at blive akklimatiseret inden det går løs i Melbourne. Nogle af spillerne har repræsenteret deres land i Hopman Cup i Perth. Andre har spillet i Doha, Brisbane, Auckland, Hobart eller Sydney. Danske Caroline Wozniacki Hopman-teamede up med den mere ukendte Frederik Løchte Nielsen, og selv om de ikke kom videre fra gruppespillet, så var det en god gang kamptræning for dem begge.

 

Mens Caroline dystede i Perth, spillede Serena Williams og Kim Clijsters i Brisbane, hvor Serena trak sig i kvartfinalen mens Clijsters lavede samme stunt i semifinalen.

 

Turneringen er åben, men herunder følger en gennemgang af favoritterne.

 

(Se også herre-optakten).

 

Tips

BetXperts tennis-eksperter vil løbende udlægge australske spilforslag.

Find dem her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud) :

Kjartan Nygaard

Rasmus Jensen

Man kan også se tippene på BetXperts forside.


Favoritter

Kvitova, Serena W, Azarenka, Clijsters, Na Li, Wozniacki...


Petra Kvitova (verdensranglistens nr 2)

Tjekkiske Kvitova er den retmæssige favorit til at vinde turneringen. Tjekken vandt Wimbledon i 2010, er siden da kun blevet bedre og bedre, og bookmakerne holder hende også som favorit til at ende som verdensetter.

Kvitova vandt hele seks turneringer i 2011, hvor den seneste var turneringsafslutningen i Istanbul. Tjekken har potentialet til at blive verdens bedste kvindelige tennisspiller. Hun har alle midlerne til at vinde de store titler – en stor forhånd, en god serv og flade grundslag og ikke mindst en jern-psyke. Hendes største lod er dog at hun kan blive lidt en-dimentionel i sit spil – dvs hun mangler en plan b, hvis hendes modstander dæmmer op for hendes aggressive spil, eller hun mangler timingen.

Den kraftfulde tjekke har også startet 2012 ganske fint med en sejr i Hopman Cup sammen med Tomás Berdych. Efterfølgende stillede hun op i Sydney, hvor hun tabte til Na Li i semifinalen. Kvitova er hvor hun skal være formmæssigt og fysisk.

 

Record: 5-3


Vinderodds: 3,75 Nordicbet*, Sportingbet, Centrebet & Betsson*

 

Serena Williams (13)

Selv om Serena muligvis for nogen er en ”has been”, så kommer jeg altså ikke uden om hende i denne optakt. Amerikaneren er om nogen en vindertype, der magter at spille få turneringer i løbet af sæson og formår at toppe i en Grand Slam som denne.  Det er heller ingen tilfældighed, at hun har vundet turneringen fem gange og trods blodprop i lungen og andre dårligdomme stadig fortsætter med at klø på.

 

Det er dog ikke en Serena i fysisk topform, der er ankommet til Melbourne. Hun har problemer med sin ankel og måtte trække sig fra Brisbane. Der var allerede problemer i 2. runde mod Jovanovski, men amerikaneren formåede at vinde alligevel, men måtte indse at hvis hun skulle have nogen chance for at blive klar til Australian Open, så måtte hun trække sig mod Hantuchova i kvartfinalen.

 

Det var Serenas første turnering siden hun kogte over i finalen i US Open mod Sam Stosur. Temperamentet er ofte hendes force, men her bed det hende bag i. Hun blev simpelthen overtændt. Serena er en kraftfuld dame. Hendes serv er i top og hun slår dejlig fladt og aggressivt. Serena er en stor pige, og er hun ikke i top fysisk form, så kan hun sjuske med benarbejdet, hvilket kan være det, der gør udslaget i denne turnering.

 

Record: 34-2


Vinderodds: 5,00 Nordicbet* & Sportingbet

Victoria Azarenka (3)

Hviderussiske Azarenka kommer med en kvartfinale som sit bedste resultat i denne turnering. Hun afsluttede 2011 ganske fint med en turneringssejr i Luxembourg og efterfølgende en finale i sæsonafslutningen i Istanbul. Potentialet er til meget mere. Azarenka besidder et rigtig højt topniveau, men hendes største problem er, at hun tit går i stykker og simpelthen ikke kan holde til de mange kampe i sæsonen.

Azarenka er en vindertype. Hun kæmper for hvert point og slår med en høj infernalsk stønnen. Hun er en af de spillere med det bedste benarbejde på touren og jeg synes hendes muligheder er rigtig gode, da hun kan slå alle de deltagende spillere såfremt hun holder sig skadesfri.

 

Record: 14-6

Vinderodds: 9,00 24hpoker

Kim Clijsters (12)

Clijsters´ aldrende belgiske krop kan ikke holde til så meget mere og det er en af grundene til, at hun har bebudet at hun stopper efter OL i London. Hun er dog stadig en topspiller med et ret højt topniveau, som gør, at hun bestemt kan tage titlen i år – ligesom hun gjorde sidste år.

Det er Kims anden hjemmebane. Clijsters er via sit tidligere forhold til australieren Lleyton Hewitt meget vellidt i Australien, så hun får meget opbakning på lægterne. Hun er desuden en big match player og er uden tvivl top-motiveret til at vinde endnu en Grand Slam inden hun indstiller karrieren.

 

Kim Clijsters stillede op i Brisbane, som en del af Australian Open Series, for at forberede sig til Melbourne. Det blev dog ikke til mere end tre kampe inden hun måtte trække sig i kvartfinalen mod Hantuchova. Det var en drilsk hofte, der bevirkede, at hun måtte trække sig. Det var nu nok mere for ikke at risikere sin deltagelse i Melbourne, at hun trak sig. Hun er nemlig blevet set træne relativt intensivt på anlægget. Clijsters vurderer jeg som et rigtig godt bud som vinder af denne titel, men det kræver at hun er fit og at hun ikke går i stykker, som hun har for vane at gøre.

Record: 19-3

Vinderodds: Danbook 10,00

Na Li (5)

Kinesiske Na Li synes at have timet sin form ganske fint til Australian Open. Kineseren oplevede ellers en stor nedgang i formen efter sin flotte titel i French Open 2011. Det bevirkede, at hun sagde farvel til sin danske træner Michael Mortensen, fordi hans fremgangsmåde ikke passede til hendes personlighed.

Na Li er kommet godt over denne formnedgang og er således i skrivende stund i finalen i Sydney, hvor hun bl.a. har slået Safarova og Kvitova.  Ugen forinden vandt hun alle sine singler i Hopman Cup over Bartoli, Gajdosova og Garrigues. Formen er timet og hun bør have gode chancer for at gøre det godt. Spørgsmålet er hvordan hun klarer det, hvis hun kommer under pres. Vil hun falde tilbage i den gamle rille fra slutningen af 2011 eller er hun styrket mentalt?

Na Li gør det ofte godt på den sydlige halvkugle og i Asien. Sidste år nåede hun finalen, hvor hun tabte til Clijsters, og året forinden blev det til en semifinale.

Na Li spiller meget aggressivt og fladt. Man kan kalde hende en humørspiller, da hun rammer et højt niveau, når hun har selvtilliden, og et tilsvarende lavt niveau, hvis hun ikke har troen på egne evner. Na Li spiller på små marginaler. Hun er blevet bedre til at bygge pointene op og ikke mindst holde sin fejlprocent nede. Hendes 2. serv kan være lidt skrøbelig; som med så mange af kvinderne, er det hendes akilleshæl.

 

Record: 18-6


Vinderodds: Scandic Bookmakers 17,00

 

Caroline Wozniacki (1)

Det er ikke hver dag man ser verdensranglistens nr. 1 være så højt oppe i pris hos bookmakerne. Det kan der være mange grunde til. En af dem er nok at danskeren endnu ikke har vundet en Grand Slam og ofte kommer til kort mod de kraftfulde spillere som Clijsters, Serena og Kvitova, som kan angribe hendes ballonbolde og andenserven. En anden grund skal nok findes i hendes fysik, da hun i kvartfinalen i Sydney havde store problemer med sit håndled.

 

Der er stadig uvished omkring hendes skade, men jeg tror nederlaget til Radwanska var ganske fint for danskeren. Hun har allerede spillet en del kampe i år og er dermed i fin fysisk form. Samtidig kan hun tage til Melbourne i god tid for at få behandling og gøre sig klar til den kommende Grand Slam.

 

Der har været skrevet side op og side ned om Wozniackis spillestil og hendes mangel på offensive våben, som gør, at hun får svært ved at vinde en Grand Slam. Selvom hun har fået mere power i sit spil med årene, så er det stadig hendes akilleshæl. Hun er ikke god til selv at skabe denne power og hendes 2. serv er slet ikke god nok mod de kraftfulde spillere. Hun er dog en rigtig dygtig boldflytter og så har hun en god defensiv, hvilket kan bringe hende langt mod de mindre kraftfulde spillere: Evnen til at få sin modstander til at lave fejlene.

 

Vinderodds: Bet365* 17,00

 

Øvrige interessante spillere

Udover de nævnte spillere, er der spillere som Zvonareva , Stosur og Sharapova, der kan spille en god turnering. Sharapova har dog endnu ikke været i kamp i år og skal håbe på at spille sig i form i løbet af turneringen.

 

Zvonareva har en semifinale fra sidste år at forsvare, men fik klø af Kuznetsova i sin eneste kamp i år og skal ligeledes håbe på at kunne spille sig i form - men det kræver nok en blid lodtrækning. Og hvad den tidligere US Open- og French Open-vinder Kuznetsova angår, er hun i 10 forsøg aldrig nået længere end til kvartfinalen ved AO. Hun har desuden et lavt bundniveau.

 

US Open 2011-vinder Stosur er altid farlig og har hævet sit niveau betragteligt, men er endnu ikke kommet videre end 4. runde i Australian Open. Hvilket kan skyldes hun ikke får særlig meget effekt af sin kick serve på dette underlag hvor boldene hopper lavt.