Nu skal vi bare udholde ventetiden til mandag den 17. januar, klokken 01.00 (dvs, søndag nat) - så sender Eurosport første bold fra den fedeste tennisturnering på planeten!

Heldigvis kan BetXpert forsøde ventetiden. Vores 2 ATP & WTA-eksperter, Claus Albjerg og Klaus Fuglgaard, har nemlig besluttet sig for at klæde BetXperts brugere ordentligt på til den australske varme og har derfor gennemgået alle de væsentlige spillere på henholdsvis ATP- og WTA-siden: Outsidere såvel som favoritter.

Australian Open er den første store turnering på året, og ofte er det den spiller, som har den bedste fysik og som kan håndtere klimaet bedst, der stryger til tops "Down Under".

ATP - af Klaus Fuglgaard

Alle 20 øverstplacerede på ATP-verdensranglisten er med i dette års udgave af Australian Open.

Her følger seedningen:
1. Roger Federer
2. Andy Roddick
3. Lleyton Hewitt
4. Marat Safin
5. Carlos Moya
6. Guillermo Coria
7. Tim Henman
8. Andre Agassi
9. David Nalbandian
10. Gaston Gaudio
11. Joachim Johansson
12. Guillermo Canas
13. Tommy Robredo
14. Sebatien Grosjean
15. Mikhail Youzhny
16. Tommy Haas
17. Andrei Pavel
18. Nicolas Massu
19. Vincent Spadea
20. Dominik Hrbaty
21. Nicolas Kiefer
22. Ivan Ljubicic
23. Fernando Gonzalez
24. Feliciano Lopez
25. Juan Ignacio Chela
26. Nikolay Davydenko
27. Paradorn Scrichapan
28. Mario Ancic
29. Taylor Dent
30. Thomas Johansson
31. Juan Carlos Ferrero
32. Jürgen Melzer

Jeg vil i det følgende komme ind på mega-favoritten, favoritterne og outsiderne til titlen.

Mega-favoritten
Roger Federer
Så har jeg nævnt manden, der burde spille tennis på en anden planet eller i hvert fald overveje det kraftigt.
Vi kommer ikke udenom, at den forsvarende mester er kæmpefavorit til titlen, alt andet end en Roger Federer-sejr vil være lidt sensationelt i mine øjne. Roger Federer vandt sidste år 3 ud af 4 Grand Slam, og den nuværende form fejler ingenting (turneringssejr i Doha i sidste uge). Lad os bare sige dét, alle de andre spillere på touren siger : "Roger er 1-2 skridt foran alle os andre"
Bemærk: Cirka odds 2 hos bookmakerne finder jeg aldeles attraktivt. Der er kun 3 som kan slå ham efter min mening:

Favoritterne
Andy Roddick
Amerikaneren med gigant-serven og de hårde grundslag. Roddick har vist sig som en stabil spiller gennem de seneste 2 år , hvor han begge år er sluttet i top 2 på ranglisten. Hans bedste underlag er hard court, som han er vokset op på. Roddick har også været langt i Australien Open, men endestationen har været semi- og kvartfinalen i henholdsvis 2003 og 2004
Roddick er også en af favoritterne, men jeg tror desværre, at han får det svært uden sin træner Brad Gilbert, og så er underlaget i Australien lige lidt for langsomt til Andy Roddick. Er næppe en reel trussel for Federer.

Marat Safin
Manden, som efter min mening er den ene af de 3, som kan slå Federer. Safin har et potentiale, der næsten er på størrelse med Federers, men det har knebet med psyken for den temperamentsfulde russer. Han har været i Australian Open-finalen før, hvor han overraskende tabte til Thomas Johansson (2002). Sidste år kom Safin tilbage fra en skade og spillede sig helt sensationelt i Australian Open finalen.
Safin har ikke vist god form i Hopman Cup, men det skal man absolut ikke lade sig narre af. Safin skal tændes til, at spille godt, og det gør han ikke i en for ham "ligegyldig" turnering som Hopman Cup. Safin er god i Australien, har potentialet til at spille i nærheden af Federers niveau og kan absolut præstere, når det gælder. Min favorit til en finale plads, hvis han altså undgår Federer.

Andre Agassi
Agassi afskrives af journalisterne år efter år, men han er her endnu, og indtil han forsvinder, skal han tages seriøst som bejler til alle titler. Gil Reese er Agassis konditionstræner, og han sørger for, at Agassi er en af de mest veltrænede på atp touren. Agassi gør, hvad mange andre spillere desværre ikke praktiserer, han træner uhyggeligt hårdt og intensivt i juleferien, og det har blandt andet medført , at han har vundet flere Australian Open titler. Han elsker klimaet. og han er elsket af australierne.
Han viste sidste år i Indian Wells og US Open, at han faktisk var en af de eneste som kunne presse Federer i 2004, når Federer var på sit højeste.
Agassi kan falde tidligt i turneringen, men jeg bliver nødt til at betragte ham som en af de 3 realistiske trusler til Roger Federer, hvis han kommer over de første runder smertefrit.

David Nalbandian
Nalbandian er en alsidig spiller og et pragteksemplar på en tennisbane. Han kan en masse ting og har allervigtigst psyken til at kunne præstere i afgørende situationer. Alsidigheden i forhold til forskellige underlag kommer til udtryk ved, at han har været i semifinalen i de franske, finalen i Wimbledon og semifinalen i US Open. Desuden har han 5-2 i indbyrdes statistik siden 2002 mod Federer....
Han har været i kvartfinalen to gange i træk i Australien (2003 slog han Federer) Jeg har uendelig respekt for Nalbandian og han kan slå næsten alle på en god dag, derfor er han den tredje reelle trussel til Roger Federer.

Outsiderne
Carlos Moya
Moya var i finalen i 1997 og tabte til Sampras. Siden har han vundet 1 grand slam (French Open 1998). Han er en af de spaniere, der har udviklet sig på andre underlag end grus og haft nogle flotte resultater på hard court.
Han kan slå de fleste, men mangler efter min mening nogle få procent for at tilhøre favoritterne.

Lleyton Hewitt
Hewitt har desværre ikke kunnet leve op til australiernes krav om succes i hjemlandet.
Hewitts indstilling (utrolig figher-mentalitet og vindervilje) gør ham til en farlig konkurrent for alle de andre.
Han har dog aldrig været rigtig langt i hjemlandet, hvor det ikke er blevet til mere end en plads blandt de 16 bedste. Hans spidskompetence er shot selection, som Agassi har udtalt. Han vælger altid og det er ALTID det rigtige slag på det rigtige tidspunkt. Derudover har han ikke nogle store slag, hvilket gør, at han ikke kan true Federer og ikke vil komme til det i mange, mange år.

Tim Henman
Henman har under sin nye træner Paul Annacone udviklet sig til en match spiller, der kan komme tilbage fra 0-2 i sæt og samtidig vinde vigtige bolde. Det viste Henman under French Open og US Open.
Han har altid haft rimelige resultater i Australien, men er aldrig slået helt igennem.
Nu overraskede han med en semifinale i French Open ...hvem ved, hvad han kan finde på i Australien...

Joakim Johansson
Den unge svensker med den gigantiske serv fik sit gennembrud i US Open, hvor han slog Andy Roddick og nåede semfinalen. Australierne holder af ham , da han har relationer til landet (kommer sammen med Lleyton Hewitts lillesøster). Han har vist stor form i starten af året, hvor han i sidste uge vandt Adelaide.
Johansson mangler formentlig en del for, at blive Grand Slam vinder, men vi kommer ikke uden om ham som outsider.

Juan Carlos Ferrero
Ferrero har virkelig været dårligt kørende det seneste lange stykke tid. Han er dog også en af de spaniere , der kan spille på hard court. Han har vist flotte resultater på dette underlag, med blandt andet finaleplads i US Open 2004. Endnu vigtigere: Han har vundet en Grand Slam. Det viser, at han har det mentale niveau til at nå helt til tops. Han har også spillet godt i Australien og han er en af de spillere, der altid vil være en outsider uanset formen.

WTA - af Claus Albjerg

Kvindesiden af Australien Open er uden sidste års finalister, Henin og Clijsters. Samt den dobbelte mester fra 2001 & 2002, Capriati. Alligevel er der masser af kvalitet og talent - og i høj grad spænding. 15 af verdens 20 bedste kvinder er med.

Her følger seedningen:
Lindsay Davenport
2. Amelie Mauresmo
3. Anastasia Myskina
4. Maria Sharapova
5. Svetlana Kuznetsova
6. Elena Dementieva
7. Serena Williams
8. Venus Williams
9. Vera Zvonareva
10. Alicia Molik
11. Nadia Petrova
12. Patty Schneider
13. Karolina Sprem
14. Francesca Schiavone
15. Silvia Farina Elia
16. Ai Sugiyama
17. Fabiola Zuluaga
18. Elena Likhovtseva
19. Nathalie Dechy
20. Tatiana Golovin
21. Amy Frazier
22. Magalena Maleeva
23. Jelena Jankovic
24. Mary Pierce
25. Lisa Raymond
26. Daniela Hantuchova
27. Anna Smashnova
28. Shinobu Asagoe
29. Gisela Dulko
30. Flavia Pennetta
31. Jelena Kostanic
32. Iveta Benesova

Vi forsøger her med en vurdering af de spillere, som vi tror kan gøre det godt. Først en gennemgang af de største favoritter og herefter et kig på de spillere som kan komme bagfra og overraske alt og alle - bare ikke os J.

Favoritter

Lindsay Davenport, USA
Davenport, verdens nr. 1, må nok betragtes som en af de største favoritter til titlen, hun er meget stabil og gør det altid godt i de store turneringer, hun server godt, har et godt grundspil, hvor hun formår at flytte modstanderen godt rundt på banen. Hendes problem er hendes løbearbejde, får man først Davenport ud at løbe har man en god chance for sejr. Jeg tipper Davenport til en plads blandt de sidste 4. Sidste nyt: Tvivlsom med bronkitis (trak sig fra forrige turnering), samt frygt for at hendes opererede knæ ikke holder.

Elena Dementieva, Rusland
Dementieva gjorde virkelig et hop op ad ranglisten i 2004, hun ligger nu placeret som nr. 6 på verdensranglisten. Hun har et utroligt godt grundspil, hvor hun formår at slå meget præcise hårde slag både med forhånd og baghånd, hendes største problem er hendes server, de er meget lette at angribe på, helt klart et område der skal forbedres hos hende, men formår hun at gøre det er hun uden tvivl en af de bedste. Jeg tror ikke rigtigt på Dementieva i denne turnering. Hun har tidligere lukreret på skader hos de helt store spillere, men nu hvor Aussie Open er rimelig godt besat, tror jeg hun vil ryge ud inden semifinalerne. Bedste resultat tidligere er en plads i 4. runde.

Anastasia Myskina, Rusland
Myskina, nr. 3 i verden og en overraskende vinder af French Open 2004, fik virkelig sit store gennembrud i 2004. Hun spillede et meget solidt år, hvor hun udover French Open vandt 2 andre turneringer. Myskinas spillestil har sit udgangspunkt i solide, sikre grundslag, hvor hun ynder at flytte modstanderen rundt på banen, samtidig er hun selv svær at udplacere, da hun løber næsten alt op. Myskina er for mig at se Ruslands bedste bud på en vinder.

Svetlana Kuznetsova, Rusland
US Open mesteren fra 2004, en spiller som minder meget om Clijsters, hun har gode powerfulde grundslag, en udmærket serv og løber samtidig en del bolde op. Hun fik lige som så mange andre russere sit endelige gennembrud i 2004. Og jeg forventer helt klart at hun vil formå at følge op på dette i 2005. Kuznetsova vil med en god lodtrækning kunne ende i kvartfinalerne.

Amelie Mauresmo, Frankrig
Mange mener at Mauresmo er den mest talentfulde spiller på hele wta-touren, hun kan alt, hun er vel egentlig det nærmeste man kommer en kvindelig Roger Federer. Hun har på trods af sammenligningen slet ikke samme standard og stabilitet som Federer, men hun har nogle af hans kvaliteter, god serv, ekstremt god enhånds baghånd, men hun mangler det vigtigste: Et godt hoved, hun har smidt så mange sejre væk, ved at gå fuldstændig ned rent mentalt. Formår hun at få styr på sit mentale spil, vil hun blive en ener på wta-touren. Hun har helt klart potentiale til at vinde Aussie Open, men hun kan også ryge ud alt for tidligt. Jeg tipper hende til en finaleplads.

Serena Williams, USA
Serena har det seneste stykke tid koncentreret sig mere om hvordan hendes outfit på banen skulle tage sig ud end hvor langt hun kunne komme i en turnering……..Det passer selvfølgelig ikke helt, men faktum er at den tidligere så suveræne Serena ikke længere er selvskreven i enhver finale, hun må kæmpe for sine sejre. Når det så er sagt hører hun stadig til blandt mine topfavoritter, hendes suveræne grundslag, supergode serve samt hendes løbearbejde er blandt det bedste der findes på wta-touren, hvorfor jeg også tipper hende til finalen, med risiko for 1 eller 2 kollaps undervejs som kan koste hende videre deltagelse i turneringen.

Maria Sharapova, Rusland
Sharapova er altid en fryd for øjet, rent udseendemæssigt i hvert fald, hendes maskinprægede spillestil er i mine øjne ikke specielt underholdende, men hun har formået at spille på et meget højt niveau i 2004, og fortsætter hun stilen i 2005, bliver hun meget svær at slå. Samtidig har hun jo allerede vundet en Grand Slam (Wimbledon), så hun har bevist, hun kan præstere når det gælder. Jeg er lidt i tvivl om hvor godt underlaget i Australien passer hende, opspringet er forholdsvist højt, underlaget hér er ikke blandt de hurtigste hardcourt-underlag, i mine øjne er det en ulempe for hende, da underlaget helst skal være superhurtigt og med et lavt opspring, men lad os nu se, en semifinale plads bliver hun tippet til herfra.

Outsidere

Alicia Molik, Australien
Den spiller af outsiderne med størst mulighed for at skabe en positiv overraskelse, hun har hjemmebane, en kæmpe serv, suveræne powerfulde grundslag, men mangler at mindske sin fejlmargin, som kan blive katastrofal mod de bedste spillere.

Venus Williams
Spiller på retur, måske hun kan overraske, jeg tror det ikke.

Patty Schnyder, Schweiz
God spiller, som har et stort talent, hendes psyke samt stabilitet har bare ikke været godt nok til en varig plads blandt de bedste spillere.

Vera Zvonereva, Rusland
Tudeprinsesse fra Rusland, har talent men mangler pli, stabilitet og et godt hoved. Hendes tennis-egenskaber fejler ikke noget.

Karoline Sprem
Hårdtslående kroat, som hvis hun havde været i form, ville kunne gøre en forskel, men jeg tror desværre ikke på hende, da hendes form langtfra har været prangende. Skulle hun pludselig finde den, er hun dog bestemt med i kandidatfeltet til kvartfinalerne. Hendes spil er præget af ekstremt hårde grundslag og en god serv.

Danielle Hantuchova
Uligevægtig spiller, som siger, hun har genfundet sin mentale balance; det vil jeg se før jeg tror det! Men er hun vitterligt tilbage, kan hun blive farlig. Stort talent.

Jelana Jankovic
Meget lovende spiller, som virkelig har fremtiden foran sig, hun mangler dog lidt mere koldblodighed i de afgørende situationer. Hendes tennis talent er unægtelig et af de bedre. Smidig som Clijsters og løber rigtig mange bolde op.

Spændende unge spillere man skal lægge mærke til:

Ivanovic, Kroatien
Stosur, Australien
Krajicek, Holland
Golovin, Frankrig
Peng, Kina
Douchevina, Rusland
Vaidisova, Rusland

Følgende spillere stiller ikke op pga. skader:

Capriati
Henin
Clijsters