Semifinalerne i AL-Bank Ligaen, dansk ishockeys bedste række, står for døren: serierne sættes i gang denne tirsdag. 

Som optakt – for ishockeyfans og bettinginteresserede - har BetXperts Mike Larsen skrevet nedenstående artikel om de to match-ups, med et kig på hvert holds stærke og svage sider, samt det sandsynlige udfald af hver semifinale. 

Det gik i øvrigt fint for vores ishockey-eksperter i kvartfinale-serierne. Esben Billum ramte tre ud af tre tips, med en tilbagebetaling på 195,5%. Og Mike Larsen ramte fire ud af syv spilforslag, med en tilbagebetaling på 109,5%. Følg deres tips på denne side.

Optakt til semifinaler


Lørdag aften blev det klart, hvilke hold, der skulle spille semifinaler i AL-Bank Ligaen. Det lå allerede klart, at SønderjyskE, AaB Ishockey samt Herning Blue Fox var med. Kampen om den sidste plads stod mellem Frederikshavn White Hawks og Rødovre Mighty Bulls, og den blev vundet af nordjyderne med en knusende sejr på hele 6-1 i det syvende og afgørende kvartfinaleopgør.

Og nu er semifinalerne på plads: SønderjyskE (vinder af grundspillet) kunne vælge mellem de  to dårligste seedede – Frederikshavn (seedet 3) og Herning (seedet 5). Sønderjyderne valgte at møde det ”sårede” dyr i Frederikshavn af to primære årsager. Nemlig at Frederikshavn har en del skader på holdet, og at Herning har vist flot spil i slutspillet.


SønderjyskE – Frederikshavn White Hawks


De forsvarende danske mestre fra Vojens kom temmelig sikkert gennem kvartfinalen mod Rungsted på trods af et sensationelt hjemmebanenederlag på 1-2 i 1. kvartfinale kamp. Derefter så SønderjyskE sig ikke tilbage, det blev til sejre i de følgende 4 kampe med en målscore på hele 24-3. Samlet: 4-1 (25-5).

Frederikshavn skulle derimod ud i 7 kampe for at overvinde Rødovre.

Grundspils-etternes valg af Frederikshavn som semifinalemodstander var en smule overraskende, da rygtet fra Vojens sagde, at man helst ville have Rødovre, hvis de gik videre, og ellers hed det Herning. Men sønderjyderne valgte altså det sårede dyr i Frederikshavn.

Målmand:
SønderjyskE har Alfie Michaud som 1. valg i målet, og han har den bedste redningsprocent (95,4) i slutspillet indtil videre (men han har også kun stået overfor 87 skud i sine næsten 5 kampe). Som backup har man unge Christian Møller, der også har spillet godt for klubben, når han har fået chancen.

Frederikshavn har en landsholdsmålmand i Frederik Andersen, der kom til fra Herning før denne sæson. Han skal have en del af æren for, at man er gået videre til semifinalen. Hans redningsprocent er ganske vist ”kun” 94,25, men han har stået overfor hele 365 skud – over 50 skud pr. kamp i gennemsnit, så han holder et rigtigt højt niveau i målet.

Jeg vil nok give et mindre plus til SønderjyskE i denne duel, da man har en bedre backup end Frederikshavn, men ellers er de 2 første målmænd meget jævnbyrdige.

Backs:
SønderjyskE har en stærk defensiv, der lukkede færrest mål ind af alle hold i grundspillet. Derudover indkasserede man bare 5 mål i kvartfinalen, hvor man lukkede godt ned for Rungsteds skud på mål, der enten blev snuppet af backs eller endte sikkert i handsken på Michaud.

Frederikshavn har en god backlinie, hvor man har en Schoildan, der kæmper hele kampen, Steve Birnstill, der i mine øjne, er en af ligaens bedste backs, der spiller godt i defensiven, mens han også er farlig fremad banen. Mads Møller og Mads Bech er ganske udmærkede backs, der dog begår nogle fejl i kampene. Derudover har man et par meget unge backs, der laver flere fejl.

Jeg vil give SønderjyskE et plus her, da deres defensiv er bedre til at lukke ned for andre hold i ligaen, og det vil nok gøre, at Frederikshavn vil komme til at kæmpe for at score.

Forwards:
SønderjyskE har måske ligaens farligste angreb, hvor kæden med Lykkeskov, Kjærgaard og Matejic har gjort livet meget surt for alle hold i ligaen. Mange hold fokuserer meget på denne kæde – så meget, at man glemmer, at SønderjyskE også har mange andre strenge at spille på. Frederik Storm, Aleksandr Macijevski og Dan Ceman, for at nævne et par stykker af dem. Et komplet angreb.

Frederikshavn har rutinerede Mike Grey, Morten Lie, Thomas Reinert samt Radim Piroutek, men det er unge spillere som Jesper Jensen, Nikolay Meyer og Morten Smedegaard, der har vist det hvide høgeflag på isen.

Offensivt vil jeg sige, at sønderjyderne har en del flere strenge på. Man er stærkere besat over 4 kæder, så derfor er det et klart plus til SønderjyskE her.

Skader:
SønderjyskE har ingen skadesproblemer i øjeblikket.

Frederikshavn har en kaptajn, Mike Grey, der har spillet de seneste 2 kampe på 50%, så han er tvivlsom til starten af serien. Er han ikke med, er man kraftigt svækket, da han er en spiller, der går forrest i alle facetter i spillet. Man må desuden se bort fra Morten Lie (forward) hele slutspillet, hvilket også er en klar svækkelse af holdet. Unge Morten Smedegaard, der havde fået bidt sig fast på holdet, må betegnes som tvivlsom til starten af serien med et trælår.

Indbyrdes:
18-10-2009 SønderjyskE vs. Frederikshavn White Hawks 3-1
29-11-2009 Frederikshavn White Hawks vs. SønderjyskE 0-5
12-01-2010 SønderjyskE vs. Frederikshavn White Hawks 6-0
26-02-2010 Frederikshavn White Hawks vs. SønderjyskE 5-2

SønderjyskE har det psykologiske tag over Frederikshavn. At Frederikshavn vandt den sidste kamp mod SønderjyskE, tror jeg ikke, at man skal lægge det store i. Til den kamp havde SønderjyskE sikret sig 1. pladsen, mens Frederikshavn kunne sikre sig 3. pladsen.

Samlet:
Frederikshavn skal nok spille over evne, hvis man skal videre til semifinalen. Nordjyderne har vist, at de kæmper 100 procent, men Mario Simioni har vist, at han er manden, der kan sætte SønderjyskE op til en opgave.
Jeg vil sige, at serien nok bliver afgjort i 5 eller 6 kampe, da SønderjyskE virker til at være alt for stærke i forhold til Frederikshavn.


AaB Ishockey – Herning Blue Fox


AaB Ishockey – der i kvartfinalen vandt serien mod Hvidovre temmelig sikkert med 4-1 - havde ikke noget valg mht modstander i semifinalen, da det var op til SønderjyskE. Nu gik man så glip af et lokalbrag mod Frederikshavn, men fik Herning i stedet – og det var måske ikke den værste modstander for AaB Ishockey; nordjyderne vandt 6 ud af 6 kampe i grundspillet mod Herning.

Omvendt skal det bemærkes at Herning gjorde det godt i kvartfinaleserien mod Esbjerg med en samlet 4-1-sejr.

Målmand:
AaB Ishockey har canadiske Jody Lehmann på mål, men han har ikke vist sig fra sin bedste side i slutspillet endnu. En masse små fejl, hvor han kommer på mellemhånd eller har mistet sin stav.
Han har en pæn redningsprocent på kun 91,22, men han har kun stået overfor 148 skud, hvoraf 13 er gået ind i målet.
Som backup har man talentfulde Nikolaj Nørbak, men det er meget tvivlsomt, hvorvidt han får noget spilletid i denne serie.

Herning har Joni Myllykoski i målet, og han har stoppet 95,38% af alle skud, der er kommet mod ham. Han har stået overfor 173 skud, hvor kun de 8 af dem er gået ind på ham. Han er i mine øjne en lidt bedre målmand end Lehmann, da han holder et mere konstant niveau. Lehmann kan spille store fantom kampe, hvor intet passerer ham, men han kan også gå over i den anden grøft.

Umiddelbart vil jeg sige, at den er helt lige på målmandsposten – måske et mindre plus til  Myllykoski.

Backs:
AaB har en god backkæde på papiret, som man forstærkede med Magnus Hedlund i en periode, hvor man var uden Rasmus Pander og Neal Martin. Man har 6 gode backer, og man har en Rene Espersen, der er 7. back. Han har dog fået en del spilletid, og han har spillet på det sikre hver gang.

Herning har Daniel Nielsen og Teemu Jääskeläinen som sine stærke backs, ellers er det unge urutinerede spillere, der ikke har spillet mange år i ligaen. Mathias Pedersen har spillet en godkendt sæson for rævene, men ellers er der ikke nogen, der er sprunget i øjnene på den tyndt besatte backkæde.

Plus på defensiven til AaB Ishockey, da man har en større bredde end Herning på disse pladser.

Forwards:
AaB-offensiven styres af flere spillere, hvor den tidligere Herning-spiller, Lasse Lassen, samt Paul Deniset har vist sig som et par ganske gode offensive folk for AaB. Derudover har man en rigtig god danskerkæde med Møller, Kisum samt Olsen, der kæmper hele tiden, og man er også begyndt at producere en del mål og point i kampene. Ligeledes har den kæde fået spilletid i overtal, og det er dem, der er mest på isen i undertal.

Herning har en ung og energisk offensiv, hvor man har et par finner, der laver nogle point, mens danskere som Thor Dresler samt Nicklas Jensen også leverer gode præstationer. Nicklas Jensen scorede 5 af Hernings 15 mål i serien mod EfB Ishockey.

AaB Ishockey får et plus her, da man kan stille med 4 stærke kæder, og man kan dermed køre hårdt på Hernings mere urutinerede backs og evt få dem kørt trætte.

Skader:
AaB er uden Nikolaj Nedermark til kampene, da han er ude med et brækket kraveben, der vil koste ham resten af slutspillet. Men Rasmus Pander, Neal Martin og Christian Lie Nielsen fik alle deres comeback i serien mod Hvidovre, så man er ved at være tilbage på fuld kraft igen.

Herning var uden backerne Martin Christensen og Martin Rahbek i serien mod EfB Ishockey, og de må formodes at være ude til denne serie også. Det er dog kun en svækkelse af bredden.

Indbyrdes:
06-10-2009 AaB Ishockey vs. Herning Blue Fox 4-2
15-11-2009 Herning Blue Fox vs. AaB Ishockey 1-6
28-12-2009 AaB Ishockey vs. Herning Blue Fox 5-2
08-01-2010 AaB Ishockey vs. Herning Blue Fox 4-3
02-02-2010 Herning Blue Fox vs. AaB Ishockey 2-3
19-02-2010 Herning Blue Fox vs. AaB Ishockey 1-3

AaB har det psykologiske overtag mod Herning, som man har besejret alle 6 gange denne sæson. Et par af resultaterne har vist storsejre til AaB, men flere af kampene har været mere jævnbyrdige end resultaterne viser.

Samlet:
Set over 7 kampe,  bør AaB være stærkere end Herning Blue Fox. Nordjyderne har det psykologiske overtag og er bedst besat på banen, mens Herning måske har en lille fordel på målmandsposten.