Elefanter, løver og varme driblinger: De Afrikanske Mesterskaber i fodbold (CAN) er lige om hjørnet. Læs denne optakt der præsenterer de 16 hold, lister oddsene og foreslår et par tip.

Optakten kigger på form, nøglespillere og markante fravær hos hvert hold. Der er også nogle spilforslag samt lidt løsere spiltanker – tjek boksene der er strøet med rund hånd ud over optakten. Og byd meget gerne ind med input.

I hver landegennemgang linkes der til den pågældende trup (men trupperne kan også ses i denne forumtråd). Se i øvrigt også denne oversigt over hvilke klubber (i de store ligaer) der rammes af CAN.

Sværvægtere klar til kamp

Nigeria (2013-vinder) og Sydafrika kiksede kvalifikationen, men ellers er alle sværvægterne med denne gang, inkl de forsvarende mestre fra Elfenbenskysten og de syvdobbelte vindere fra Egypten (faraoerne manglede i 2015). 

Ivorianerne mangler en række af nøglespillerne fra dengang, bl.a. Yaya Touré, men er alligevel odds-favoritter til at gentage 2015-triumfen. Det er jeg ikke helt enig i. Elfenbenskysten har masser af gode fodboldspillere, og faktisk havde landet også mistet nogle stærke folk op til 2015-slutrunden (Drogba, fx). Men jeg ser faresignaler for elefanterne, bl.a. fordi den nuværende træner næppe har forgængerens kompetencer. 

Næstfavorit er Senegal der møder med en stærk trup og faktisk på papiret er Afrikas bedste hold (har den højeste rangering). Derefter følger en række andre traditionelle fodboldstormagter, Algeriet, Egypten, Ghana (sølv i 2015), Cameroun. Men især de to sidstnævnte kan meget vel skuffe – Cameroun har mange afbud, og Ghana havde et skidt efterår og virker metaltræt. 

Marokko undervurderes

Derefter følger Gabon. Der besidder den dårligste rangering af alle CAN-deltagere i år – så hvorfor har bookmakerne pæn tiltro til landet? Pga hjemmebanefordelen (og stjerneangriber Aubameyang). Ved seneste CAN nåede den ellers upåagtede vært Ækvatorialguinea til semifinalen. 

Til gengæld synes jeg bookmakerne undervurderer Marokko (der manglede i 2015). Ikke så mange stjerner som fx naboen Algeriet, men et defensivt solidt hold der samtidig har giftige offensivfolk, og marokkanerne trænes endda af Hervé Renard der har vundet CAN to gange, med overraskelsen Zambia i 2012 og favoritten Elfenbenskysten i 2015.

Er der værdi i Marokko som CAN-vinder til odds 17? Jeg ved det ikke, men jeg er ret overbevist om at der er værdi i odds 5 for marokkanerne som vindere af Gruppe C - selv om den også indeholder Elfenbenskysten.

(OPDATERING: Marokko-kreatør Boufal misser CAN pga en skade - et skud for boven for mine marokkanske forhåbninger).

Lad os kalde det CAN

Hvad hedder turneringen egentlig? Tjah, alt efter synspunkt og modersmål kan man sige De Afrikanske Mesterskaber, Coupe d'Afrique des nations de football, Africa Cup of Nations, African Cup of Nations, African Nations Cup, Copa Africana de Naciones, Campeonato Africano das Nações em Futebol eller noget helt andet...


Det nemmeste er vist at vi bare kalder det CAN (der faktisk også er turneringens officielle forkortelse). Det er forkortelsen på fransk, spansk og portugisisk. Desuden duer de engelske forkortelser ikke: ACN er slet ikke så mundret som CAN, og ANC vækker mindelser om noget helt andet, nemlig det berømte politiske parti i Sydafrika.

Spillesteder, geografi og vejr

Der spilles i Gabon i den vestlige del af Centralafrika; ud til Biafra-bugten.

Tidsforskel: Som i Danmark, dvs UTC/GMT +1.

De fire spillesteder:

Hovedstaden Libreville. Havneby i den vest-centrale del af landet. 40.000 tilskuere

Franceville. Ligger inde i landet, i sydøst. 22.000 tilskuere
Oyem. Ligger nordpå, nær grænsen til Cameroun. 20.000 tilskuere
Port Gentil. Havneby cirka 150 km syd for Libreville. 20.000 tilskuere

Gabon har det man kalder ækvatorialt klima: varme og fugtighed hele året. Den varmeste måned er januar (gennemsnit: 31 grader) hvor regnvejr kan forekomme.

Vejrudsigten for 14. januar, dvs når CAN begynder:

Libreville: 30 grader om dagen, 25 om natten. Tørvejr (men regn i dagene op til)

Franceville: 30 grader om dagen, 20-25 om natten. Tørvejr (også i ugen op til)

Oyem: 20-30 grader om dagen, 20 om natten. Tørvejr (også i ugen op til)

Port Gentil: Nok cirka det samme som Libreville

Vinder-odds

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Elfenbenskysten 5,50 Bwin
Senegal 6,50 Bwin
Algeriet 9,00 Bwin
Egypten 10,00
Bet365
Ghana 10,00
Betfair Sportsbook
Cameroun 11,00
888sport
Gabon 10,00 888sport
Marokko 17,00 Bet365
Tunesien 21,00 Bet365
DR Congo 26,00 Betfair Sportsbook
Mali 26,00
Unibet
Burkina Faso 36,00 Unibet
Togo 101,00 Bet365
Guinea-Bissau 101,00 Bet365
Zimbabwe 101,00 Bwin
Uganda 101,00 888sport


Gruppe A 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Gabon 2,37 Bet365
Cameroun 2,60 888sport
Burkina Faso 5,50 Bet365
Guinea-Bissau 21,00 Bet365

Værtshold har det med at blive båret frem af sine fans, og da Gabon også har Aubameyang til at fyre op under kedlerne (der ellers er lidt impotente), er avancement sandsynligt. Gruppefavorit ville nok normalt være fodboldstormagten Cameroun, men truppen er ramt af diverse afbud.

Bookmakerne forventer stadig at De Utæmmelige Løver går videre, men Burkina Faso har en ganske god trup (minus målmandsposten) og skal bestemt ikke afskrives. Prügelknabe er umiddelbart Guinea-Bissau, men det lille land gjorde det godt i kvalifikationen og kan måske også drille her. 

Gabon 

FIFA: 110 
CAF: 34 


Gabon har hjemmebanefordel og råder over den lynhurtige Bundesliga-topscorer Aubameyang, men holdet virkede ret impotent i 2016. Kan den nytiltrådte træner, spanske Camacho, få værtslandet til at præstere? Historikken taler for at værtslandet går videre. 

CAN 2015 
Nr 3 i indledende gruppe, efter Congo og Ækvatorialguinea, men foran Burkina Faso. 

Træner 
José Antonio Camacho. Siden 2. december 2016. Den gamle spanske landsholdskæmpe er en rutineret træner der bl.a. har haft chefansvaret i Real Madrid og Benfica og også har stået i spidsen for hjemlandet (1998-2002). Han holdt dog en lang pause efter fyringen fra jobbet som Kinas landstræner i 2013. 

Form 
Så vidt jeg ved, har Gabon ikke spillet træningskampe siden Camacho tog over. Hans forgænger Jorge Costa blev fyret i november efter 0-0 hjemme i en VM-kvalifikatonskamp mod Marokko, hvorefter fulgte to andre målfattige uafgjorte kampe før Camacho kom til. Træningskamp mod Zimbabwe 7/1 (aflyst).


Hold øje med 
Aubameyang. Lynhurtig Dortmund-angriber (Bundesligatopscorer med 16 mål/15 kampe) der har scoret 21 mål i 52 landskampe


Lemina. Kvik og teknisk dygtig defensiv-midtbanemand i Juventus (hvor han dog kun er at regne som afløser)


N’Dong. Dynamisk defensiv-midtbanemand – fast starter i Sunderland 
Ovono. Erfaren målmand med 97 landskampe og en fortid i fransk fodbold (nu belgiske Oostende) 

Fravær 
Musavu-King. Midterforsvarer i Toulouse (dog mest afløser). 9 landskampe, senest oktober 2016 
Bulot. Fløjspiller i Reims. 18 landskampe – senest i juni 2016 

Trup 


Cameroun

FIFA: 65 
CAF: 13


Listen over markante fravær er vældigt lang og tæller bl.a. landets tre bedste målmænd, Liverpool-forsvarer Matip og Schalke-offensivmand Choupo-Moting.

Heldigvis for den traditionsrige fodboldnation er der et kæmpestort talentmateriale, og truppen rummer stadig mange gode navne, især offensivt. Men værd at bemærke at der er nogle nøglespillere der døjer med manglende klubspilletid.

På plussiden for Cameroun tæller at landet er nabo til Gabon.


CAN 2015 
Nul sejre (2 uafgjorte) og nr sjok i indledende gruppe, efter Elfenbenskysten, Guinea og Mali. 

Træner 
Hugo Broos. Siden februar 2016. Den 64-årige belgier har nogle ganske tunge trænerjobs bag sig – fx i Club Brügge, Anderlecht og Trabzonspor, men siden 2011 har han været i klubber i De Forenede Arabiske Emirater og Algeriet. Dette er hans første landstrænertjans. 


Form 
Cameroun er ubesejret siden et 2-3-tab i Frankrig i maj sidste år: 3 sejre fulgt af 2 uafgjorte: 1-1 i to VM-kvalkampe i okt og nov, i Algeriet og hjemme mod Zambia. 2-0 over DR Congo i træningskamp 5/1. Sidste træningskamp: 10/1 mod Zimbabwe (resultat: 1-1).

Hold øje med 
NKoulou. Rutineret midterforsvarer med 71 landskampe. Er dog pt kun reserve i Lyon 
Mandjeck. Solid defensiv-midtbanemand i Metz


Aboubakar. Hurtig angriber med 14 mål i 48 landskampe. Efter en fin 15/16-sæson for Porto kneb det dog for ham for Besiktas i efteråret – kun 3 mål 

Moukandjo. Snu angriber (evt fløj) med glimrende efterår for Lorient – 7 mål i 15 kampe. Han har dog kun nettet 6 gange i 40 landskampe 

NJie. Lynhurtig venstrefløj/angriber der sluttede 2016 stærkt af i Marseille 
Ekambi. Venstrefløj i Angers hvor han havde et nydeligt efterår

Bassogog: 21-årig offensivmand i AaB. Han er kun noteret for 2 landskampe og er nok mest med for at lære 

Fravær 
Målmænd: Assembé, Kameni og Onana. De to første er erfarne målmænd (fra Nancy og Málaga), sidstnævnte er et 20-årigt talent der står fast i Ajax. Det levner umiddelbart Ondoa der er reserve på Sevillas andethold, og Goda der vogter målet for Ajaccio i den næstbedste franske liga. Ondoa havde tjansen i VM-kvalkampene i okt og nov


Forsvarere: Chedjou (midterforsvar, Galatasaray), Matip (midterforsvar, Liverpool), Bedimo (venstreback, Marseille), Poundjé (venstreback, Bordeaux), Nyom (back – WBA), Bassong (midterforsvar, Norwich) 

Midtbane: Amadou (Lille), Anguissa (Marseille), Mbia (Hebei), N’Guemo (Akhisar), Song (Rubin Kazan) 

Angreb: Choupo-Moting (fløj/angreb, Schalke) 

Trup 

Burkina Faso - Cameroun: 1X til odds 2,05 hos Bet365*

Burkina Faso er højere rangeret end Cameroun og møder med en glimrende trup (dog svækket på målmandsposten). Den traditonelle stormagt Cameroun har stor talentmasse, men bør være svækket af diverse afbud.
Læs hele analysen

Kampen spilles 14. januar: Match Center


Burkina Faso 

FIFA: 50 
CAF: 7


Burkina Faso skuffede ved seneste CAN – efter sølv i 2013 – men har et stærkt mandskab der via nogle gode VM-kvalifiktioner er højt rangeret. Bred trup og stærke navne i alle kæder bortset fra målmandsposten der virker tyndt besat. Trænerposten ser heller ikke god ud. 

CAN 2015 
Nr sjok i indledende gruppe, efter Congo, Ækvatorialguinea og Gabon (dog 1 point mod værtsnationen Ækvatorialguina) 

Træner
Portugisiske Paolo Duarte. Siden 2015 (efter CAN). Var også landstræner i BF i 2008-12 (men fiasko ved CAN 2010 og CAN 2012). Var i øvrigt landstræner i Gabon i 2012-13, men blev fyret. 

Form
Burkina Faso tabte en træningskamp i Uzbekistan i august, men fik derefter 2 sejre, 1 uafgjort. Inkl 2-0-sejr på Kap Verde Øerne i en VM-kvalifikationskamp i november. Træningskampe op til CAN: 0-1-tab til Marokko 4. januar. Næste: 7/1 mod Mali (OPDATERING: 2-1-sejr til BF). 

Hold øje med 
Bakary Koné. Erfaren midterforsvarer med 66 landskampe. Spiller i spanske Málaga (hvor han dog har været på bænken siden oktober)


Charles Kaboré. Rutineret midtbanemand med 74 landskampe. Fast starter i russiske Krasnodar


Jonathan Pitroipa. Fremragende dribler (18 mål i 68 landskampe). Efter diverse år i Bundesligaen og den franske Ligue 1 spiller den 30-årige fløjspiller siden 2014 i De Forenede Arabiske Emirater (hvor det går glimrende for ham – 6 mål i 11 kampe i denne sæson) 

Bertrand Traoré. 21-årigt offensivtalent (allerede 31 landskampe; 3 mål) der er fast starter i Ajax 

Andre gode navne: Nakoulma (offensivmand i Kayserispor; fast starter), Alain Traoré (rutineret, venstrebenet offensivmand med 19 mål i 43 landskampe; dog kun reserve i Kayserispor), Yago (fast starter i Toulouse - højreback/midterforsvarer) 

Fravær 
Daouda Diakité. Målmand med 42 landskampe, senest i oktober. Den mest landsholdserfarne afløser er Sanou (23 landskampe), men han spiller blot i den franske ottendedivision. Mellem stængerne i VM-kvalkampene i okt og nov stod 20-årige Koffi (3 landskampe) der spiller i en ivoriansk klub 

Trup 


Guinea-Bissau 

FIFA: 68 
CAF: 15


Holdet fra det lille vestafrikanske land (under 2 millioner indbyggere) ser meget ydmygt ud – de fleste i truppen spiller til dagligt i de lavere rækker i Portugal – men man skal ikke kimse af landets første CAN-kvalifikation nogensinde. Ganske godt gået, fx, at eliminere Zambia der vandt turneringen i 2012 (uden dog at nå nær samme højder siden). 

CAN 2015
Ikke med 

Træner 
Baciro Candé. Siden marts 2016 . Var også landstræner for sit hjemland 2001-2010. 

Form 
Jeg har ikke set resultater siden september hvor GS tabte 0-1 i Congo. Kampen var dog betydningsløs for BS der allerede havde vundet sin CAN-kvalgruppe, foran Congo, Zambia og Kenya. Tilsyneladende ingen officielle træningskampe planlagt op til CAN.

Hold øje med 
Zezinho. Midtbanemand – fast starter i græske Levadiakos 

Cicero. 6 mål i 14 landskampe. Angriber i portugisiske Pacos de Ferreira. Hvor han dog kun er indskifter og slet ikke scorede i efteråret) 

Sami. Fløjspiller i tyrkiske Akhisar. Har dog ikke spillet siden oktober 

Fravær 
Yazalde. Angrebs-indskifter i portugisiske Rio Ave 

Trup 

Gabon - Guinea-Bissau: Værdi i undertippede gæster?

Vel er Gabon vært, og vel er Aubameyang CANs største stjerne og bedste angriber, men generelt har gaboneserne haft svært ved at iscenesætte ham, og Guinea-Bissau der havde en god kvalifikation, kan måske godt drille. Værdi i odds 2,08 hos 888Sport* og Unibet* for Guinea-Bissau +1 asian (odds 1 ved uafgjort)? Jeg er i tvivl...

Kampen spilles 14. januar: Match Center

Gruppe B 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Senegal 2,25 Bet365
Algeriet 2,60 888sport
Tunesien 4,50 Bet365
Zimbabwe 21,00 888sport

Gruppefavoritter er stjernerige Senegal og Algeriet, men hos sidstnævnte har den nye træner visse problemer i både forsvar og angreb der skal løses, og mere anonyme, men ganske solide, Tunesien kan meget vel drille sin nabo. Zimbabwe – få klassespillere, men nydeligt 2016 - kan måske godt bide lidt fra sig, men kvalificerer sig næppe.


Senegal 

FIFA: 33 
CAF: 1


Det er ikke uden grund Senegal er nr 1 i Afrika. Fremragende trup med diverse klassespillere. Holdet er stærkt besat på alle pladser. Der er nogle fravær, men bortset fra venstreback Souaré ville de nok kun styrke bredden. Træner Cissé har ikke ret meget trænererfaring, men havde selv en solid spillerkarriere og har gjort det nydeligt i spidsen for Løverne. 


CAN 2015
Nr 3 i indledende gruppe, foran Sydafrika, men efter Ghana og Algeriet. Lagde ellers ud med at slå Ghana og spille uafgjort mod Sydafrika, men tabte så 0-2 til Algeriet og røg ud. 

Træner 
Aliou Cissé. Siden 2015, efter 3 år som U23-træner. Ingen tidligere cheftræner-erfaring, men den 40-årige senegaleser havde en glimrende aktiv karriere i Frankrig (bl.a. PSG) og England og fik selv 35 landskampe. Var en dygtig og disciplineret defensiv-midtbanemand. 

Form 
Senegal havde et stærkt 2016 (tab i træningskamp mod Mexico i februar, men derefter 6 sejre i træk) indtil 1-2-tabet i VM-kvalifikationskampen i Sydafrika i november. Træningskampe op til CAN: 8/1 mod Libyen (2-1-sejr) og 11/1 mod Congo (2-0-sejr). 

Hold øje med 
I mål er der 24-årige Diallo, fast starter i tyrkiske Rizespor


Midterforsvaret råder fx over Koulibaly (Napoli) og Mbodj (Anderlecht) 
Backs: Fx M’Bengue (Saint-Étienne) til venstre, og Gassama (Dynamisk Alanyaspor-mand) til højre 

Den centrale midtbane har stærke Premier League-folk i Gueye (flot efterår på Evertons midtbane) og 
Kouyaté (West Ham; stor og stærk), men også fx N’Doye fra franske Angers (kæmpestor og meget hovedstødsstærk) 

Offensiven har fx: 
Mané. Hurtig og målfarlig Liverpool-højrefløj. 10 mål/38 landskampe 
Sow. Rutineret Fenerbahce-angriber/fløj. 13 mål/38 landskampe 
Keita. Talentfuld Lazio-angriber/fløj. 2 mål/6 landskampe 

Fravær 
Souaré. Crystal Palace-venstreback med 22 landskampe, senest i oktober 
Lamine Sané. Werder-midterforsvarer med 28 landskampe, senest i marts 
Sankharé. Lille-midtbanemand med 6 landskampe, senest i november

Sakho. West Ham-angriber. Har dog ikke været med landsholdet siden 2015


Trup 


Algeriet

FIFA: 38 
CAF: 5


Det nordafrikanske land har en stor talentmasse og mange spillere i gode europæiske klubber. Inkl den giftige angriber Slimani samt superteknikerne Mahrez og Brahimi. Hvis tingene klikker, er Algeriet en mesterskabsbejler.

Men trods stjernenavnene kan det knibe med effektiviteten fremme, og samtidig ser forsvaret ikke optimalt ud til dette CAN: målmand uden kamptræning og et par fraværende rutinerede midterforsvarere. Ny træner kom til i oktober – kan han løfte opgaven?

OPDATERING 12/1: Bologna-midtbanemand Taider går glip af CAN pga en knæskade pådraget under træning. Markant svækkelse.

CAN 2015
Kvartfinale (1-3-tab mod Algeriet) efter gruppe-andenplads (a point med Ghana, foran Senegal og Sydafrika). 

Træner 
Georges Leekens. Siden oktober 2016. 67-årig belgier med masser af jobs på sit CV, inkl Anderlecht og Belgien (to gange, senest 2010-12). Og såmænd også Algeriet i 2003. Senest har han været træner i Club Brügge, Tunesien og Lokeren. 

Form
Algeriet fik kun 1 point i de 2 VM-kvalkampe i efteråret. I oktober 1-1 hjemme mod Cameroun. I november – første kamp med Leekens ved roret – 1-3-tab i Nigeria i tt opgør hvor algerierne havde flest målforsøg, men nigerianerne var skarpere. Træningskampe mod Mauretanien 7. og 10. januar: Algeriet-sejre på 3-1 og 6-0.

Hold øje med
M’Bolhi. 49 landskampe. Karismatisk og stærk keeper. Er dog uden spilletid for Antalayaspor i denne sæson – har kun spillet for Algeriet (okt og nov) 

Ghoulam. Venstreback. Fast starter i Napoli. Dygtig til at gå med frem 

Brahimi og Mahrez: Fremragende fløjteknikere – gode kreatører, men også selv målfarlige. Mahrez er netop kåret som årets bedste afrikanske spiller (2016) 

Taider: Fast starter på Bolognas midtbane. 37 landskampe. 
Bentaleb. Talentfuld midtbanemand der har fået hår på brystet efter sit skifte fra Tottenham til Schalke 

Slimani. 23 mål i 46 landskampe. Efter mange mål i Sporting er han nu i Leicester hvor han i efterårssæsonen scorede 5 mål i 11 kampe, inkl sejrsmålet mod West Ham nytårsaftensdag 


Fravær 
Medjani. Midterforsvarer/defensiv midtbane med 54 landskampe, senest i nov. Bænkevarmer i den spanske bundklub Leganes siden oktober – evt det der kostede CAN-pladsen 

Boudebouz: Offensiv midtbanemand med kælen venstrepote. 24 landskampe, senest start mod Cameroun i oktober 

Halliche. Midterforsvarer med 37 landskampe – senest i marts sidste år 
Feghouli. Midtbanemand med 42 landskampe/11 mål – indskifter i nov. Indskifter i West Ham 
Ounas. Stort offensivtalent i Bordeaux. 0 landskampe 

Trup 


Tunesien

FIFA: 35 
CAF: 3

Tunesien har ikke så mange stjernenavne og Europa-legionærer som den store nabo Algeriet, men en fordel ved at de fleste i truppen spiller i den hjemlige liga (og primært for tre klubber), er at de kender hinanden ud og ind. Et stærkt kollektiv med god defensiv organisation. Og lidt stjernedrys er der skam: To dygtige fløje i Sliti og Khazri (dog tvivl om sidstnævnte pga forstuvet ankel). 

CAN 2015
Kvartfinaletab mod værtsnationen Ækvatorialguinea via forlænget spilletid (1-1 i ordinær kamp). Gruppesejr foran DR Congo, Kap Verde og Zambia: 1 sejr og 2 uafgjorte, målscore 4-3. 

Træner
Henryk Kasperczak. 70-årig polak. Mange klubber og lande på sit CV – inkl Tunesien i 1994-98. Vendte tilbage til posten i 2015 efter to år som styrmand i Mali (med hvem han kun blev nr 3 i indledende gruppe i CAN 2015). 

Form
Efter et glimrende 2016 (0 tab mellem januar og december) har Tunesien spillet to træningskampe op til CAN. 30/12 tabte man 1-3 til Baskerlandet, men 4. januar blev det 2-0 over Uganda. Det er værd at bemærke at bortset fra de 3 mål baskerne satte ind, har Tunesien kun lukket 1 mål ind i de seneste 9 kampe. Sidste træningskamp: 8/1 mod Egypten (egyptisk sejr på 1-0).


Hold øje med
Mathlouthi. 32-årig målmand. Spiller i den hjemlige liga, men har 59 landskampe 
Abdennour. Jernmand i midterforsvaret; Valencia 

Khazri. Driblestærk venstrefløj med 10 mål i 26 landskampe – er dog kun indskifter i Sunderland 

Sliti. Kvik og udfordrende fløj/offensiv midtbanemand. Kun 2 landskampe, men spillede flere flotte kampe for franske Lille i efteråret 

Akaïchi. Angriber med 9 mål i 20 landskampe. Kunne ikke slå igennem i Europa (prøvede i den næstbedste række i Tyskland og England), men har gjort det godt i den hjemlige liga og på landsholdet 

Fravær
Khalifa. Angriber med 7 mål/38 landskampe, senest i oktober 

Trup

Zimbabwe 

FIFA: 102 
CAF: 29


Zimbabwe har aldrig vundet noget (og aldrig været med til VM) og har en ydmyg trup uden store navne – Oostende-angriber Musona er nok den mest markante. Men landet havde et glimrende 2016 og skal bestemt ikke afskrives muligheden for at drille de mere etablerede fodboldnationer. Der har været problemer op til slutrunden med udbetaling af spillerbonusser, men det skulle være løst. 

CAN 2015 
Ikke med

Træner
Callisto Pasuwa. Siden 2015 – efter at have vundet fire nationale mesterskaber i træk med Dynamos. Forlod landstrænerjobbet samme år pga manglende lønudbetaling, men vendte siden tilbage. 

Form 
Zimbabwe gjorde det godt i 2016. Fra marts: 6 sejre, 3 uafgjorte, 1 nederlag. 26. december blev det 0-0 mod Elfenskysten og dermed har det sydøstafrikanske land kun lukket 1 mål ind siden juni, i 6 kampe. Træningskamp mod Gabon 7/1 (aflyst). Træningskamp mod Cameroun 10/1 (resultat: 1-1).

Hold øje med 
Knowledge Musona. ”The Smiling Assassin”. Lille og kvik angriber med 16 mål i 38 landskampe. Spiller i belgiske Oostende hvor han i denne sæson har nettet 8 gange i 14 kampe 

Cuthbert Malajila. Angriber med 8 mål i 18 landskampe. Spiller i den sydafrikanske liga for Bidvest Wits

Khama Billiat. Lille og kvik angriber med 7 mål i 23 landskampe. Var med til at vinde den afrikanske Champions League med sydafrikanske Mamelodi Sundown i oktober

Fravær 
Umiddelbart ingen markante 

Trup 


Gruppe C

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Elfenbenskysten 1,65 888sport
Marokko 5,00 Bet365
DR Congo 6,00 Bet365
Togo 21,00 Bet365

Som forsvarende mester er Elfenbenskysten naturligvis favorit, trods farvel til flere af 2015-profilerne, men jeg har også fidus til solide Marokko der har ivorianernes tidligere træner, Hervé Renard, ved roret. DR Congo er farlig, men mangler Bolasie og har andre nøglespillere i formtvivl. Dette gælder i høj grad også for Togo der engang var ganske god, men hvor bl.a. Adebayor nok er langt over sidste salgsdato. 

Marokko vinder gruppen: Odds 5 hos Bet365*

Marokko-træner Renard vandt CAN i 2015 med Elfenbenskysten (og i 2012 med Zambia) og kan meget vel drille sin tidligere arbejdsgiver. Elfenbenskysten er naturlig favorit som titelholder, men fremstår svagere end i 2015, og Marokko har et solidt hold der ikke har tabt med Renard ved roret. Er der værdi i odds 5? Jeg tror det, men er i tvivl om hvor meget.

Elfenbenskysten 

FIFA: 34 
CAF: 2


Forsvarende mester. De fleste ivorianer-ronkedorer er draget på Elefantkirkegården: Folk som Drogba (for længst: 2014), Barry, Tiené, Kolo Touré, Yaya Touré, Gervinho… De fem sidstnævnte var med til at vinde CAN i 2015. Men talentmassen er stor i det vestafrikanske land, og truppen ser stadig imponerende ud. Bl.a. pga nogle interessante nytilkommere, men der er også rutinerede kræfter at gøre godt med.

Det kniber dog måske lidt på målmandsposten – og kan efterårsvaklende Bony genfinde formen i angrebet? Er træner Dussuyer opgaven voksen? Han har aldrig før skullet styre så mange store navne. 

CAN 2015
Guld. Finalesejr mod Ghana via straffesparkskonkurrence (efter 0-0). Vandt indledende gruppe (5 point) foran Guinea, Mali og Cameroun. Derefter blev Algeriet og DR Congo slået med 3-1. 


Træner 
Michael Dussuyer. Siden 2015 (efter CAN hvor han førte Guinea i kvartfinalen). Er 57 år, men har kun haft én klub-cheftrænertjans, i Cannes 2006-07. Ellers har han været landstræner i Afrika - Benin og Guinea (tre gange). 

Form
Elfenbenskysten gik ubesejret gennem 2016 (bortset fra en ligalandsholdsturnering): 3 sejre og 6 uafgjorte. Efterårests VM-kvalkampe gav 3-1-hjemmesejr over Mali og 0-0 i Marokko. Årets sidste 2 kampe endte også målløse. Ganske meriterende i Paris mod stærke Frankrig i november. Mindre imponerende: 26/12-træningskampen mod Zimbabwe, men ingen af holdene var i stærkeste opstilling. Flere træningskampe: 8/1 mod Sverige (Elfenbenskysten vandt 2-1) og 11/1 mod Uganda (E-sejr på 3-0). 

Hold øje med
Forsvaret: Hurtige Bailly (Man Utd) og stærke Koné (Sunderland) i midten, hurtige og angrebsstærke Aurier til venstre. Til højre knapt så stærk besat, men Kanon var med til at vinde CAN i 2015 

Midtbanen: Rutinerede Die (Basel) kan fx teames op med Seri der har gjort det flot for Nice. Doukouré (Metz) er også god - og 20-årige Kessié ser vældigt interessant ud. Er faktisk topscorer for Atalanta med 6 mål (dog 2 på straffe). En ny Yaya?

Fløje: Rutinerede og stadig dygtige folk i fx Kalou og Gradel (såmænd kun 31 og 29). Spændende tilføjelser i Crystal Palace-nøglespiller Zaha (0 landskampe) og Pepe fra franske Angers (1 landskamp) 

Angreb: Først og fremmest Bony, den brølstærke Stoke-forward. Han har dog haft en tung sæson – har kun scoret 2 PL-mål og 0 siden oktober. Og i øvrigt 0 mål for landsholdet siden 2015 (13 i alt i 46 kampe). Alternativer: Sio fra Rennes (men han har kun scoret 2 mål i 20 landskampe) eller Kodija der kun har 6 landskampe, men har scoret 3 og i øvrigt har gang i en nydelig sæson i Championship-klubben Aston Villa (9 mål i 19 kampe) 

Fravær 
Yaya Touré. Manchester City-midtbanemand med 100 landskampe (19 mål), senest i marts sidste år. Landsholdspensioneret 

Gervinho. Hurtig fløjspiller med 79 landskampe og 22 mål. Efter mange gode år i Europa (Lille, Arsenal, Roma) spiller han i Kina. Var med for Elfenbenskysten i oktober 

Doumbia. Rutineret og hurtig angriber med 35 landskampe (men kun 4 mål), senest i marts sidste år 

De tre var alle med til at vinde CAN-guld i 2015 (Doumbia var dog kun indskifter). Også væk i forhold til dengang: Målmand Barry, midterforsvarer Kolo Touré, midtbanemand/venstreback Tiené 

Trup 


Marokko

FIFA: 57 
CAF: 10


Jeg har et godt øje til Marokko. Træner er Renard der har to CAN-titler på sit CV (Zambia og Elfenbenskysten), og den defensivt orienterede franskmand har endnu ikke tabt med dette marokkanerhold. Hvis forsvar styres af stærke Benatia, og på midtbanen er der diverse indædte fightere.

Kreatør Belhanda har meldt afbud, men så er der fx driblestærke Boufal, og helt fremme giftige El-Arabi. Det kan godt være at talentmassen og stjerneantallet er mindre end hos fx Elfenbenskysten, men det ser nu meget godt – og solidt - ud.

(OPDATERING: Marokko-kreatør Boufal misser CAN pga en skade - et skud for boven for mine marokkanske forhåbninger. Højrekantsspiller Amrabat går også glip af turneringen).

CAN 2015
Deltog ikke. Skulle have været vært, men trak sig pga ebola-frygt 

Træner
Hervé Renard. Siden februar 2016. Den 48-årige franskmand kiksede som klubtræner i både Sochaux (2013-14) og Lille (2015), men har haft stor succes om landstræner. Vandt CAN med både Zambia (stor overraskelse) i 2012 og Elfenbenskysten i 2015.

Han har typisk fokus på defensiv organisation (det kammede over i Lille), men hvis spillermaterialet er til det, og balancen er på plads, kan han godt give offensivkapaciteterne pænt frie tøjler. 

Form
Marokko har gjort det uhyre solidt under Renard: 7 sejre og 4 uafgjorte i 11 kampe (målscore 13-3). Senest 1-0 over Burkina Faso 4. januar. Næste træningskamp: 9/1 mod Finland. OPDATERING: Finland vandt 1-0 (marokkanerne spillede dog glimrende og havde diverse gode chancer).

Hold øje med
Benatia. Rutineret midterforsvarer med 44 landskampe. Ikke idealstarter i Juventus, men pga skader har han fået en del spilletid

 
Hårdtarbejdende folk som midtbaneoprydder Obbadi (Lille) samt kantfolkene Amrabat (Watford) og Dirar (Monaco) 

Boufal. Driblestærk offensivmand der har gjort det nydeligt i Southampton. Kun 3 landskampe, men det bør blive til mange flere. Var humørspiller og egoistisk i Lille, men PL har nok givet ham hår på brystet 

El-Arabi. 29-årig angriber med 15 mål i 37 landskampe. Efter en række år i spanske Granada er han nu i Qatar-klubben Lekhwiya hvor han i efterårssæsonen nettede 17 gange i 13 kampe

Bemærk i øvrigt at målmandsposten ser ret svagt besat ud: To af keeperne spiller i den spanske andendivision, den tredje i Bulgarien.

Fravær
Belhanda. Stærk kreatør i Nice der fører den franske liga. 35 landskampe, 3 mål 
Tannane. Dygtig fløj i Saint-Étienne. 4 landskampe 

Trup 

DR Congo - Marokko: 2 til odds 2,4 hos Bet365*

Marokko er ubesejret under Renard (CAN-vinder med Zambia og Elfenbenskysten) og fremstår både solid defensivt og giftig offensivt (selv uden Belhanda). DRC vandt bronze ved seneste CAN, men mangler nu Bolasie og har formtvivl om andre nøglespillere.

Kampen spilles 16. januar: Match Center

(OPDATERING: Marokko-kreatør Boufal misser CAN pga en skade - et skud for boven for mine marokkanske forhåbninger). 

DR Congo 

FIFA: 48 
CAF: 6


Den demokratiske Republik Congo er, som rangeringen antyder, blandt de stærkeste lande i Afrika. God talentmasse (inkl et par nye, talentfulde forsvarere) og gode resultater. Men truppen må undvære offensivstjerne Bolasie ved CAN, og der er formtvivl om andre vigtige folk som angriber Mbokani, midtbanemand Mulumba og forsvarer Mbemba.


CAN 2015
Bronze. Tabte semifinalen mod Elfenbenskysten med 1-3, men vandt så over værtsnationen Ækvatorialguinea via straffespark (efter 0-0). Indledende gruppe: Nr 2 efter Tunesien, foran Kap Verde og Zambia. Tre uafgjorte og målscoren 2-2. Til gengæld målrig kvartfinale: 4-2 over nabolandet Congo. 

Træner
Florent Ibengé. Landstræner siden august 2014. 

Form 
Sluttede 2016 (generelt nydeligt: 7-2-2) af på stærk vis med to VM-kval-sejre: 4-0 hjemme over Libyen i oktober og 2-1-udesejr over Guinea i november. Træningskamp i Cameroun 5/1 blev tabt 0-2. 

Hold øje med 
De nytilkomne forsvarere Tisserand (4 landskampe), back/midterforsvar, fast mand i BL-klubben Ingolstadt, og Ikoko, flot efterår på højreback for franske Guingamp 

Et andet forsvarstalent er den 22-årige venstreback/midterforsvarer Mbemba der var med til CAN 2015, men han er kun bænkevarmer i Newcastle 

Mbokani: Brølstærk angriber med 18 mål i 37 landskampe. Han har dog ikke scoret for Hull i denne sæson. Hans seneste mål var således for landsholdet i oktober 

Mulumbu: midtbanemand med diverse års PL-erfaring; pt spiller han dog kun i The Championship med Norwich, og han har kun fået 5 kampe fra start i denne sæson. Ikke været fast starter siden han var i WBA i 2013/14. 

Fravær 
Bolasie. Hurtig driblestærk Everton-fløj med 7 mål i 31 landskampe, senest i november 

Afobe. Talentfuld angriber/fløj i Bournemouth. 0 landskampe 

Bemærk også at følgende erfarne klassespillere er væk i forhold til CAN 2015: Målmand Kidiaba og midtbanemand Makiadi 

Trup 

Togo

FIFA: 91
CAF: 23


Togo råder sådan set over en række gode navne, men det kniber med klubspilletiden for flere af dem, især for angrebs-lemmedasker Adebayor og for den bedagede målmand Agassa. Over-the-hill? Ja, det tror jeg godt man kan sige – og jeg forventer ikke en stor slutrunde af dette Togo-hold. Der dog skal have kredit for at kvalificere sig (foran overkommelige Liberia og Djibouti, men 0-0 hjemme mod gruppeetter Tunesien var pænt).

CAN 2015
Ikke med 

Træner
Claude Le Roy siden april 2016. Den 68-årige franskmand har været landstræner diverse steder siden 1985 (med et par klub-afstikkere her og dér), senest DR Congo og Congo (som han førte i kvartfinalen ved CAN 2015). 

Form 
2016 var overordnet glimrende for Togo: Kun 2 nederlag i 9 kampe (4 sejre). Det ene nederlag faldt dog i årets sidste kamp, i november, hvor Marokko vandt 2-1 på eget græs (træningskamp). Tilsyneladende ingen officielle træningskampe planlagt op til CAN.

Hold øje med 
Målmandsposten: 38-årige Agassa (kun 1 kamp i 2016, i maj) er klubløs, og alternativerne Mensah og Tchagouni spiller begge i den franske ottendedivision 

Akakpo. Højreback/midterforsvarer med 59 landskampe og job i en stærk klub: Trabzonspor. Her er han dog kun bænkevarmer 

Romao. Rutineret midtbanetekniker med 64 landskampe, men han har ikke spillet for Olympiakos siden en indskiftning i oktober 

Floyd Ayité. Kvik fløjspiller i Championship-klubben Fulham. 31 landskampe/7 mål 
Gakpé. Fløj/angriber i Genoa – hvor han dog kun er indskifter 

Adebayor. 30 mål i 73 landskampe. Lemmedaskeren var engang en stærk frontløber, men det har set skidt ud de seneste år, siden 2014. Han har faktisk slet ikke spillet siden maj 2016 og ikke scoret siden februar 2016. Desuden ikke optrådt for Togo siden 2015 

Fravær 
Jonathan Ayité. Alanyasport-angriber med 24 landskampe (6 mål), senest i juni 
Womé. Midtbanemand med 30 landskampe, senest i juni 

Trup 

Gruppe D 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Egypten 2,40 888sport
Ghana 2,50 888sport
Mali 5,00 Bet365
Uganda 18,00 Unibet

De traditionelle stormagter Egypten og Ghana bør snuppe de to billetter – selv om den egyptiske trup virker uimponerende, og flere ghanesere døjer med formproblemer. Mali har også været et fodboldland af statur, men primært pga Keita (stoppet nu). Lille Uganda kan nok drille lidt (spørg bare Ghana), men har næppe truppen til for alvor at true. 

Ghana - Uganda: Værdi i undertippede Uganda?

Ghana er en fodboldstormagt, men det så man ikke meget til i 2016, og flere af stjernerne virker formsvage/metaltrætte. Uganda har en ydmyg trup, men drillede ikke desto mindre Ghana i en VM-kvalkamp i efteråret (fik 0-0). Kan de gøre det igen? Er der værdi i X2 til odds 2,2 hos Bet365*?

Kampen spilles 17. januar: Match Center

Egypten

FIFA: 36
CAF: 4


Syv gange har Egypten vundet CAN – bliver det mon til nr 8? Tjah. Truppen virker ikke vildt imponerende – fraset den helt store stjerne, Roma-dribleren Salah, men egypterne har tradition for at have et slagkraftigt landshold trods få store Europa-navne, og det virker også til at være tilfældet nu. Jeg er blandt andet spændt på at se den 43-årige keeper-legende El Hadary i aktion. Er han stadig fremragende? 

CAN 2015
Ikke med 

Træner 
Hector Cuper – siden 2015. Den argentinske træner har tidligere haft ansvaret i fx Valencia (CL-finale i 2000 og 2001) og Parma, men seneste klub var i Dubar 2013-14. Efter et års pause blev han ansat i Egypten. Før det var hans eneste landstræner-erfaring en tjans i Georgien 2008-09. 

Form 
Egypten sluttede et i forvejen glimrende 2016 stærkt af med to VM-kvalsejre, 2-1 i Congo i oktober og 2-0 hjemme over Ghana i november. 2-0 over Uganda i træningskamp 4/1. Træningskamp mod Tunesien 8/1 (egyptisk sejr på 1-0).

Hold øje med 
El Hadary. Legendarisk målmand der har 147 landskampe i bæltet og lige nu, i en alder af 43, er i gang med sit andet comeback. Han stoppede landsholdskarrieren i 2013, men vendte tilbage i 2014 og spillede 4 kampe før han igen sagde stop samme år. Sidste efterår var han pludselig tilbage og stod i begge VM-kvalkampe 

Ahmed Faty. Midterforsvarer/højreback med 113 landskampe 
Elmohamady. Højrekant med 68 landskampe. Spiller i Hull 

El Nenny. Midtbanemand med 46 landskampe. Spiller i Arsenal – er mest afløser, men har gjort det nydeligt 
Mohamed Salah. Lynhurtig højrefløjsdribler med 27 mål i 45 landskampe. Stor profil i Roma 

Fravær 

Morsi. Angriber med 7 mål i 10 kampe. Startede inde i begge VM-kvalkampe i efteråret (dog uden at score)
Ghaly. Midtbanemanden med 70 landskampe stoppede karrieren i marts sidste år 

Trup 

Ghana

FIFA: 53
CAF: 9


Sølvvinderen fra seneste CAN er en stolt fodboldnation med mange talenter at tage af. Men det ser ikke alt for godt ud før denne turnering. Truppen indeholder diverse gode navne, men jeg synes man aner en vis metaltræthed – fx hos den tidligere så giftige angriber Gyan – og manglende kampform. Målmandsposten ser også svækket ud. 

CAN 2015 
Sølv. Tabte finalen mod Elfenbenskysten via straffesparkskonkurrence (efter 0-0). Indledende gruppe blev vundet trods indledende nederlag mod Senegal – herefter fulgte nemlig sejre over Algeriet og Sydafrika. I kvartfinalen 3-0 over Guinea og i semifinalen 3-0 over Ækvatorialguinea. 

Træner
Avraham Grant. 61-årig israeler. Ex-Chelsea. Ghana-landstræner siden november 2014. Har et ret skidt forhold til ghanesiske sportsjournalister som brokker sig over de anæmiske resultater, og som han til gengæld kalder ”Sunday Professors”. 

Form 
Ghana er uden sejr siden juni. Siden har 5 kampe (målscore: 2-5) givet 3 uafgjorte og 2 nederlag, senest 0-2-tab i Egypten i en VM-kvalkamp i november.  Tilsyneladende ingen officielle træningskampe planlagt op til CAN.

Hold øje med 
Brimah. Den 29-årige keeper vogtede stængerne i efterårets to VM-kvalkampe og er nok også førstemand nu hvor rivalen Kwarasey er skadet. Men Brimah er altså kun reserve i Segunda-klubben Córdoba (stod dog i 2 pokalkampe i nov og dec)… 

Erfarne forsvarere i Afful, Mensah, Boye. De to førstnævnte har dog ikke spillet klubkamp siden november 

Amartey. Den tidligere FCKer - midterforsvar eller defensiv midtbane – er én af få der har gjort det glimrende hos Leicester i denne sæson. 13 landskamp bør blive til mange flere 

Badu. Udinese-midtbanemand med 73 landskampe og 11 mål 
Atsu. Newcastle-offensivmand med 49 landskampe og 10 mål 

De driblestærke og målfarlige Ayew-brødre, André og Jordan. Det har dog ikke set godt ud for dem i denne sæson, for West Ham og Aston Villa 

Gyan. 31-årig Angriber med 48 kasser i 97 landskampe. Han ser dog ud til sænket scoringsraten. Har ikke nettet for landsholdet siden 2015 (dvs 0 mål i 5 kampe), og har kun scoret 2 mål for Al Ahli i denne sæson, 0 siden oktober 

Fravær 
Asamoah. Juventus-venstrekant. 66 landskampe 

Morsi. Angriber der startede inde i begge VM-kvalkampe i efteråret (dog uden at score, og han blev udskiftet i pausen i novemver-opgøret mod Ghana) 

Kwarasey. Rosenborg-keeperen der stod for Ghana under CAN 2015, mangler pga en nyligt opstået skade. Han var dog på bænken i efterårets VM-kvalkampe 

Waris. Lynhurtig Lorient-angriber med 27 landskampe (dog kun 4 mål). Indskifter mod Egypten i nov 
Schlupp. Venstreback med 15 landskampe (indskifter mod Egypten i nov). Er dog kun reserve i Leicester 

Trup 

Mali

FIFA: 60
CAF: 12


Mali har en nydelig rangering, men jeg er ikke imponeret over truppens kvalitet. Tidligere kunne Keita ene mand gøre et middemådigt Mali-hold konkurrencedygtigt, men han er stoppet. Der er få deciderede klassespillere tilbage, og nogle af de vigtigste er formtvivlsomme – spiller ikke ret meget for deres klubhold. Træneren er Giresse, rutineret, men han er ikke ligefrem kendt for at få det ypperste ud af sine hold. Med een markant undtagelse: Da han fik bronze med Mali ved CAN 2012. Kan han gøre det igen? Næppe.

CAN 2015
Nr 3 i indledende gruppe, foran Cameroun, efter Elfenbenskysten og Guinea. 

Træner 
Alain Giresse. 64 år. Gammel fransk landsholdskæmpe. Landstræner for Mali siden 2015 (efter CAN hvor han havde ansvaret for Senegal der røg ud i indledende gruppespil). Det er anden gang han er i Mali hvor han også havde tøjlerne 2010-12 (bronze ved CAN 2012). Han har også trænet Georgien og Gabon (og tilbage i halvfemserne Toulouse og PSG). 


Form 
Mali gjorde det overordnet nydeligt i 2016, men sejren kom primært mod overkommelig modstand, og året blev rundet af med to skuffende VM-kvalresultater: 1-3-tab i Elfenbenskysten i oktober og 0-0 hjemme mod Gabon i november. Træningskamp mod Burkina Faso 7/1 (OPDATERING: 1-2-tab). 

Hold øje med 
Wagué. Stor midterforsvarer i Udinese hvor han dog mest varmer bænken 
Ousmane Coulibaly. Kvik højreback/midterforsvarer i Panathinaikos 
Sako. Offensiv midtbane/fløj i Crystal Palace hvor han dog kun er indskifter 

Fravær 
Adama Traoré. Midtbanemand i Middlesbrough (starter/afløser). 0 landskampe. Lidt mærkeligt at der ikke var plads i Malis CAN-trup til et 20-årigt Premier League-talent 

Maïga. Angriber med 12 mål i 54 landskampe, senest i november mod Gabon 
Diabaté. Stor og stærk angriber med 15 mål i 39 landskampe, senest i september 
Abdou Traoré. Bordeaux-midtbanemand med 38 landskampe, senest i juni sidste år 
Tongo Doumbia. Toulouse-midtbanemand med 17 landskampe, senest i marts sidste år 

Bemærk også at alle tiders bedste Mali-spiller (og topscorer), midtbanemand Seydou Keita, stoppede landsholdskarrieren efter CAN 2015 

Trup 

Uganda

FIFA: 72
CAF: 18


Uganda har en meget uprangende trup – næsten alle spiller i halv- eller heldårlige ligaer, og de fleste der befinder sig i gode ligaer, har svært ved at få spilletid. Men alligevel fik Uganda uafgjort i en VM-kvalkamp i Ghana i efteråret, og helt uefne er østafrikanerne ikke. 

CAN 2015 
Ikke med 


Træner 
Milutin Sredojoevic. 47-årig serber der har trænet klub- og landshold i Afrika siden 2001. Han blev fyret (efter 2 år) i Rwanda i 2013. Måneden efter blev han hyret af Uganda. 

Form 
Uganda havde et blandet efterår med 2 sejre, 2 uafgjorte og 2 tab i 6 kampe. VM-kvalifikationskampene gik dog fint: 0-0 i Ghana i oktober og 1-0-hjemmesejr over Congo i november. 4/1-træningskampen mod Tunesien blev tabt 0-2. Næste træningskampe: 8/1 mod Slovakiet (Uganda vandt 3-1) og 11/1 mod Elfenbenskysten (der vandt 3-0). 

Hold øje med 
Massa. Angriber med 17 mål i 60 landskampe. Spiller i sydafrikanske Baroka (hvor han dog ikke har scoret i denne sæson, i 7 kampe, og hvor han mest er på bænken) 

Miya. Fløj/offensiv midtbane med 13 mål i 35 landskampe. Spiller i belgiske Standard Liège - hvor det dog kniber med spilletiden; 0 minutter siden august 

Luwagga Kizito. Fløj/offensiv midtbane med 1 mål i 28 landskampe. Spiller i portugiske Rio Ave hvor han dog kun er indskifter 

Midtbanefolkene Oloya og Geoffrey Kizito der har spillet henh 43 og 33 landskampe og tjener deres brød i den kinesiske liga (Oloya for nyligt skiftet fra Krasnodar) 

Fravær 
Onyango. Målmand med 54 landskampe (senest i oktober hvor han stod i 0-0-kampen mod Ghana) 
Okwi. SønderjyskE-angriber med 17 mål i 48 landskampe, senest i september 

Trup