Den nye Ligue 1-sæson går i gang fredag 12. august. Bliv klædt på her. Ligue 1 har sagt farvel til sin helt store stjerne, Zlatan Ibrahimovic, men er stadig vældigt interessant, bl.a fordi Frankrig (der jo måtte nøjes med sølv ved A-EM) lige har vundet EM for U19. Ligaen vrimler med talent. Læs Jens Bøyes optakt, hvor han analyserer samtlige franske hold, kigger på transfers, odds - samt kommer med tips. 

  

De seneste fire Ligue 1-mesterskaber er vundet af PSG med stort hul ned til de nærmeste konkurrenter (31 point i 2015/16). I de to seneste sæsoner har de olierige pariserstjerner endda været så suveræne at de også har snuppet pokalen og ligacuppen (sideløbende med kvartfinaler i Champions League).


Hvad står i vejen for det femte PSG-mesterskab i træk? Umiddelbart ikke ret meget. PSG-truppen er proppet med klassespillere hvis samlede værdi er mere end dobbelt stor som værdien af truppen i Monaco, ligaens næstrigeste.

Men... Zlatan er væk. Topscorer i PSG og Ligue 1 med vanvittige 38 mål i seneste sæson. Sølv- og bronzevinderne fra Lyon og Monaco har desuden forstærket sig (indtil videre, i hvert fald - de kan stadig nå at sælge nogle profiler). Pariserne bør stadig blive mestre, men helt så suveræne er de ikke nødvendigvis længere.

Danskere og tips

Der er desværre ingen danskere i de helt store klubber, men Dannebrog er skam repræsenteret i den bedste franske række: Martin Braithwaite i Toulouse (der med nød og næppe undslap nedrykning i sidste sæson) og nu også Nicolaj Thomsen i Nantes.

Alt i alt: PSG-suverænitet til trods er den franske sæson bestemt ikke blottet for spænding, hverken mht tabelplaceringerne eller mht de enkelte kampe. Derfor denne optakt der skal gøre det nemmere at vurdere den franske odds-værdi. Optakten serverer en række informationer og analyser - samt en række interessante odds.

Et par tips er der såmænd også (med uddybende analyser på Jens Bøyes ekspertside), plus nogle spiltanker med mulig værdi - find dem under holdgennemgangene. Og i løbet af sæsonen vil kampanalyserne og spilforslagene naturligvis komme i en lind strøm.

Kom meget gerne med kommentarer og spørgsmål.

Bemærk: Transfervinduet er åbent til 1. september - meget kan altså nå at ændre sig. I takt med ændringerne vil artiklen blive opdateret - så hold øje med den tilknyttede forumtråd der vil annoncere de vægtigste af disse opdateringer.

Kilder: Ud over egen mere eller mindre pålidelige hukommelse, har jeg primært brugt følgende kilder: klubbernes websites, equipe.fr, football365.fr, soccerway.com, wikipedia.com, transfermarkt.de, holdnyt.dk, ligue1.com officiel hjemmeside
ANGERS

Lille klub gjorde det flot i oprykkersæsonen og virker godt rustet til den svære sæson nr 2 (Opdatering: dvs - sådan så det ud før vigtige Saïss blev solgt i slut-august).

Hjemmebane: Stade Saint Bouin (17.100)

Træner: Stéphane Moulin (2011)


Trupværdi (cirka

2015: 15 mio euro

2016: 35 mio euro

2011/12: Nr 11 i L2

2012/13: Nr 5 i L2

2013/14: Nr 9 i L2
2014/15: Nr 3 i L2

2015/16: Nr 9

Den lille vestfranske klub overraskede i sidste sæson ved ikke bare at sikre sig overlevelse som den eneste af tre oprykkere, men endda opnå en flot niendeplads. Efter et imponerende efterår var der lidt slinger i valsen i begyndelsen af foråret (efter vintersalg af klassekeeper Butelle), men angevinerne kom godt igen.

En fysisk stærk og målfarlig midtbane - personificeret i hovedstødsmonstret N'Doye (topscorer med 9 mål) - men også et solidt forsvar og nogle kvikke angribere. Og i mål kæmper Petric med Letellier om pladsen - gode målmænd (OPDATERING, 12. august: Letellier går glip af efteråret plus evt foråret: korsbånd. I stedet er hentet Nîmes-keeper Michel).

Indtil videre har Angers holdt fast i alle stamspillere (defensiv-midtbanemand Saïss kan dog være på væk) - og har samtidig hentet nogle interessante nye der kan skærpe konkurrencen i truppen. Inkl sidste sæsons topscorer i Ligue 2, den store angriber Diedhiou.

Det lover godt for 2016/17 - selv om det jo er "den svære sæson nr 2". En ny top10-placering er bestemt ikke udelukket.

OPDATERING: Defensiv-midtbanemand Saïss er solgt til Wolverhampton. En markant svækkelse. 31/8: Defensiv-midtbanemand Saïhi hentet i Montpellier.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Unibet
Rykker ned 5,50
Top10 2,10 Betsafe
Første runde: 13/8 20:00 Montpellier - Angers
Montpellier Uafgjort Angers
2,05 3,30 4,30
Betsafe
Tonybet

Sidste sæson

Oprykkerklubben blev overraskende nr 9. Scorede kun 40 mål - 14.-bedste statistik - men var god til at få målene til at tælle (en række smalle sejre). Og 38 mål imod var rækkens fjerdebedste. I de allersidste runder var kræfterne og motivationen sluppet op, men alt i alt en flot sæson.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

31/8: Saïhi (defensiv-midtbanemand - Montpellier - afløser)

15/8: Michel (målmand - Nîmes/L2 - starter)

Pavlovic (midterforsvarer - 26 år - 1,96 meter - Werder - reserve)

Diedhiou (angriber - 23 år - 1,9 meter - Sochaux/L2 - 21 mål i 36 kampe/topscorer i L2)

Toto-Ekambi (angriber - 23 år  - Sochaux/L2 - starter - 11 mål i 34 kampe)

Santamaria (midtbane - boks-til-boks - 21 år - Tours/L2 - starter - 6 mål i 32 kampe)

Martinez (venstreback/midterforsvar - 27 år - GFC Ajaccio - starter)

Wissa (fløj/angriber - 19 år - Chateauroux/3. division - starter - 7 mål i 18 kampe)

Tait (offensiv midtbane - 23 år - Chateauroux/3. division - starter - 4 mål i 31 kampe) 

Pepe (angriber - 21 år - Orléans/3. division - starter - 7 mål i 29 kampe)

Nwakaeme (angriber - 30 år - Malaysia; fik 7 kampe, 2 fra start, 1 mål, for AaB i 2010)

Ud:

26/8: Saïss (defensiv midtbane - starter)

Karanovic, Sissoko, Benrahma (angribere - indskiftere)

Auriac, Eudeline, Diers (midtbane - indskiftere)

Angoula (højreback - reserve)

Bouka Moutou (venstreback - reserve - ligaens ringeste back, så absolut intet tab)

N'Gosso (midterforsvar - reserve)

Før ny sæson

Angers ser ret skarp ud. Efter nederlag mod Rennes, blev det 3-0 over Bordeaux og 4-3 over Guingamp. Sidste træningskamp endte dog 0-1 mod Bournemouth, men en udvisning i 60. minut hjalp ikke ligefrem.

Bud på idealopstilling

4-1-4-1: Petric - Manceau, Traoré, Thomas, Andreu - ? - Capelle/Sunu/Ekambi, Ndoye, Mangani, Billy Ketkeophomphone - Sunu/Diedhiou

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Angers åbner sæsonen uden den kreative midtbanemand Mangani.

Nøglespillere/hold øje med

N'Doye: Stor og stærk midtbanemand - målfarlig, især på hovedstød

SunuHurtig og giftig angriber

Diedhiou: Stor og stærk angriber - L2-topscorer i sidste sæson. Hvad kan han udrette i den bedste række?

Billy K: Hurtig og driblestærk kantspiller - god kontramand

Montpellier - Angers: Angers +0,5: Odds 1,85 hos Bet365*

Angers vandt i Montpellier i sæsonpremieren for et år siden og bør have gode chancer for endnu en god start. Montpellier sluttede 2015/16 af på stærk vis på eget græs, men har solgt to vigtige midtbanefolk. Angers ser derimod styrket ud.
Læs hele analysen

BASTIA

Endnu en solid placering til fattige, men handelsfornuftige, korsikanere - eller er truppen alligevel for smal denne gang?

Hjemmebane: Stade Armand Césari (16.480)

Træner: Ciccolini (2016)


Trupværdi (cirka):

2014: 22 mio euro

2015: 18 mio euro

2016: 28 mio euro


2011/12: Nr 1 i L2

2012/13: Nr 12

2013/14: Nr 10

2014/15: Nr 12

2015/16: Nr 10

Den økonomiske kollaps i 2010 (efter nedrykning fra L1 i 2005) der medførte tvangsnedrykning fra L2 til den tredjebedste række, er blevet fulgt af seks års succesoplevelser for Bastia. 

2011 og 2012 bød på oprykninger, og siden har korsikanerne trods et lille budget opnået fire midterplaceringer i den bedste række. Bemærkelsesværdigt.

Fortsætter det? Bastia har de seneste år været god til at sælge dyrt og købe eller leje billigt. Og hjemmebanen er traditionelt stærk på Korsika.

Men efter en række salg og kontraktslut-farvel står Bastia lige nu med ligaens billigste trup. Det kan blive for smalt.

Denne sommer har korsikanerne sagt farvel til fire markante spillere i topscorer Ayité, venstreback Palmieri, midtbanemand Fofana og midterforsvarer Modesto, plus nogle hyppigt brugte offensivfolk. Til er kommet fløjene Nangis, Cabral og Saint-Maximin. Samt angriber Bifouma der gjorde det pænt for Reims i foråret (uden at kunne forhindre nedrykning).

Forsvaret ser ok ud med Squillaci og Peybernes, samt fx Cioni og Marange på backs (backs er dog uprangende). Det samme med den defensive midtbane med Cahuzac og Mostefa. Fløjene ser nydelige ud med de tre tilgange der kan give erfarne Danic konkurrence. Danic kan også ligge som central offensivmand.

Men det ser godt nok smalt ud i alle kæder. Også mht centreforwarden hvor Bifouma ser meget alene ud. Raspentino kunne være en mulighed, men han er bedst på fløjen, har ikke scoret flere end 5 mål siden 2012 og er desuden skadet de næste par måneder eller tre.

OPDATERING/5. august: Bordeaux-angriber Crivelli er blevet lejet af Bastia. Godt tiltag. 31/8: Venstreback Pierre Bengtsson (ex-FCK) lejet i Mainz. Det hjælper på trup-smalheden.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 501,00
888sport
Rykker ned 7,50
Første runde: 12/8 20:00 Bastia - PSG
Bastia Uafgjort PSG
7,70 4,40 1,50
Unibet
Betsafe

Sidste sæson

Bastia havnede på en fin 10.-plads. Efteråret var ret tungt, men efter Ciccolini tog over i januar, gik det bedre. Vanen tro var korsikanerne stærke hjemme på Middelhavsøen (11-2-6 = rækkens femtebedste statistik), mens de havde svært ved at vinde på fremmed græs (3-6-10).
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8: Bengtsson (venstreback, evt højreback - Mainz - reserve)

5. august: Crivelli (angriber - Bordeaux - indskifter)

Nangis: (22 år - fløj - Lille - indskifter)

Saint-Maximin (19 år - fløj/angriber - Hannover - indskifter)

Cabral (fløj - 25 år - Twente - starter - 6 mål/24 kampe)

Houri (midtbane - 20 år - tilbage fra leje - Belfort/3. div - starter)

Bifouma (angriber - 24 år - Reims - starter - 4 mål/14 kampe)

10/8: El Kaoutari (midterforsvar/venstreback - Reims - starter). OPDATERING: Det viste sig at være en and; han er ikke skiftet til Bastia

Ud:

Palmieri (venstre wingback - starter)

Modesto (midterforsvar - starter)

Fofana (defensiv midtbane - starter)

Ayité (fløj - starter/topscorer med 8 mål)

Brandao (angriber - starter/indskifter)

Kamano (angriber - starter/indskifter)

Hansen (målmand - reserve)

Romain (angriber - reserve)

Maboulou (fløj/angriber - reserve)

Rygter

Ind: Mongongu, N’Gakoutou


Ud: 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Før ny sæson

I sommerens træningskampe har følgende været mest bemærkelsesværdige: 4-0 over lokalrival GFC Ajaccio og 0-4 mod en anden lokalrival Ajaccio. Begge Ajaccio-klubber spiller i L2. I begge kampe manglede dog en del spillere. De seneste testkampe gav nederlag mod Eintracht Braunschweig og Genoa.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Leca - Cioni, Squillaci, Peybernes, Marange - Mostefa, Cahuzac - Cabral, Danic, Nangis/Diallo - Bifouma/Crivelli

Nøglespillere/hold øje med

Squillaci. Rutineret og hovedspilsstærk midterforsvarer. Er dog blevet 35 - kan timing fortsat kompensere for manglende hurtighed?

Cabral. Tricky fløj, hentet i hollandske Twente hvor han var ganske målfarlig. Hans indsatser i sommerens træningskampe lover godt.


 officiel hjemmeside

BORDEAUX

Normalt subtop-hold skuffede i sidste sæson, men har hyret dygtig træner og forstærket truppen. Det ligner comeback til subtoppen.

Hjemmebane: Atlantique (42.000)

Underlag: Hybridgræs

Træner: Jocelyn Gourvennec (2016)

Trupværdi (cirka):
2014: 54 mio euro
2015: 60 mio euro

2016: 70 mio euro

2011/12: Nr 5

2012/13: Nr 7

2013/14: Nr 7
2014/15: Nr 6

2015/16: Nr 11

Siden mesterskabet i 2008/09 (hvor der var personligheder som Diawara, Diarra, Cavenaghi, Chamakh og Gourcuff - alle væk for længst) har Bordeaux konstant ligget i 5-7-lavet.

Dvs indtil sidste sæson: Midterplacering. Ikke helt godt nok i forhold til truppens styrke - men et trænerskifte i marts hjalp, og i den nye sæson bør Bordeaux igen være med i subtoppen. Ikke med Ramé der tog trænerposten fra Sagnol i marts, men med Gourvennec der har gjort det fint i Guingamp og nu kan prøve sig af i en større klub. Ramé er rykket til posten som sportsdirektør.

Bordeaux har sagt farvel til den store centreforward Diabaté, sidste sæsons topscorer. Dog kun med 10 mål, og der er diverse andre, interessante angribere i truppen, inkl de nyankomne talenter Kamano og Laborde.

På midtbanen er løbestærke Chantome borte, men det mere end opvejes af Toulalan, langsom, men uhyre rutineret og kompetent. Han kan også vikariere i midterforsvaret.

Her er store og stærke Sané draget bort - men han var ikke fast starter i sidste sæson.

Den stærke back Sabaly er kommet til - han kan spille i begge sider, men er nok udset til højrepladsen hvor erfarne, men skadesplagede, Debuchy er væk.

Desuden er den hurtige og teknisk dygtige (og opfindsomme) fløjspiller Ménez hentet i Milan. Humørspiller, men høj klasse når det kører for ham. Han går dog nok glip af sæsonstarten - blev skadet i en træningskamp.

OPDATERING 31/8: Midterforsvarer (evt højreback) Lewczuk hentet i polske Legia.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 151,00
Rykker ned 12,00 Unibet

Første runde: 13/8 17:00 Bordeaux - Saint-Étienne

Bordeaux Uafgjort Saint-Étienne
2,45 3,20 3,15
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

En 11.-plads var skuffende, men det kunne være gået endnu værre. Fyringen af Sagnol i marts og Ramés tilkomst gav holdet et spark, og sæsonen blev sluttet glimrende af.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

31/8: Lewczuk (midterforsvar/højreback - Legia - starter)

Sabaly (back - Nantes - starter)

Ménez (fløj/angriber - 29 år - Milan - indskifter)

Toulalan (defensiv midtbane - 32 år - Monaco - starter)

Kamano (angriber/fløj - 20 år - Bastia - starter/indskifter)

Laborde (angriber - 22 år - Clermont/L2 - starter - 8 mål/18 kampe)

Kaabouni (offensiv midtbane - 21 år - Red Star - reserve)

Ud:

Diabaté (angriber - starter - topscorer med 10 mål)

Debuchy (højreback - starter)

Chantome (defensiv midtbane - starter)

Yambéré (midterforsvar/defensiv midtbane - starter/afløser)

Crivelli (angriber - indskifter)

Sané (forsvar/midtbane - afløser)

Poko (midtbane/back - afløser)

Jussie (angriber/fløj - indskifter)

Ambrose (forsvar - reserve)

Lefebvre (målmand - reserve)

Rygter

Ind: Debuchy

Ud: Rolan

Før ny sæson

Bordeaux har prøvet kræfter med stærk udenlandsk modstand: tabt 1-2 til Milan og fået 2-2 mod Athletic Bilbao. Derefter to Ligue 1-kollegaer, med blandede resultater: 0-3 mod Angers og 3-1 over Lorient. Og til sidst: 1-1 mod spanske Osasuna.

Bemærk: Offensivmand Ménez blev skadet mod Lorient og misser muligvis sæsonstarten.

Bud på idealopstilling

4-4-2: Prior/Bernardoni - Sabaly, Guilbert/Pallois, Sertic, Contento/Poundjé - Ounas/Kamano/Malcolm, Plasil, Toulalan, Ménez - Rolan, Laborde

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Carrasso. Een af ligaens bedste målmænd de seneste sæsoner. Han er dog blevet 34 år og gik glip af det meste af foråret pga en knæskade. Imens stod den 19-årige lejesvend Paul Bernardoni som nu er købt af Bordeaux. Godt køb for kun 2,5 mio euro - han har netop vundet U19-EM med Frankrig og kunne godt være vinbyens førstemålmand i den nye sæson. MEN: Der er også Prior der faktisk havde startpladsen i slutningen af sidste sæson... (Faktisk ser Prior ud til at være nr 1, foran Carrasso, med Bernardoni helt nede på tredjepladsen. I givet fald bør talentet finde sig en ny klub til vinter, for det er godt nok spild).

Ounas. Højrefløj/offensiv midtbane - driblestærk og hurtig. Kun 19 år og stadig ustabil, men stort talent. Men det samme kan siges om Kamano, 20-årig tilkommer fra Bastia. Og om 19-årige Malcolm der er venstrebenet, men netop derfor som en anden Robben ynder at skære ind fra højrekanten og afslutte.

Ménez. Venstrefløj/angriber med rutine, teknik og masser af frækhed. Lidt af en humørspiller, men ligner en god handel.


 officiel hjemmeside

CAEN

Elevatorklub ser ud til at have etableret sig. Det ligner en midterplacering. Topscorer Delort kan dog være på vej væk...

Hjemmebane: Stade Michel d'Ornano (21.500)

Træner: Patrice Garande (2009)


Trupværdi (cirka):
2014: 17 mio euro

2015: 31 mio euro

2016: 32 mio euro


2011/12: Nr 18

2012/13: Nr 4 i L2

2013/14: Nr 3 i L2
2014/15: Nr 13

2015/16: Nr 7

Caen er normalt et elevator-hold (2012-nedrykningen var den tredje på 10 år, og i 2014 var det retur til den bedste række), men den nordfranske klub ser ud til have bidt sig fast i denne omgang. Efter en pæn 13.-plads i oprykkersæsonen, blev det senest til en subtop-plads.

Denne gang? En midterplacering, eller måske endda lidt mere - selv om sommerens træningskampe ikke har imponeret.

Caen har indtil videre holdt fast i næsten alle profiler - herunder offensivfolk Rodelin (købt efter lejemål) og Delort - og endda hentet yderligere nogle ganske gode kræfter. Offensiv-midtbanemand Malbranque fik ikke ret meget spilletid i Lyon, men bør med sin rutine og gode teknik kunne bidrage med en del i Caen - selv om holdet allerede har den erfarne kreatørræv Féret. Den fleksible Nice-forsvarer Genevois bør der også være plads til. Og den store angriber Santini kan evt presse Delort eller måske endda agere makker hvis Garande vil spille med to frontløbere.

Farvel er dog sagt til den gode venstreback Appiah, og det kan blive et problem. Til er ganske vist kommet Dabo, men han er notorisk en løs kanon - kan spille godt, men kan også rage en masse kort til sig med hovedløst spil. OPDATERING: Der er dog også Imorou - han var skadet store dele af sidste sæson, men skulle være klar nu. Så er han bedste valg på venstreback.

OPDATERING: Delort er muligvis på vej væk. Han træningsstrejkede faktisk op til sæsonstarten. 5/9: Delort solgt til mexicanske Tigres.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 501,00
888sport
Rykker ned 9,00
Top10 2,20 Unibet
Første runde: 13/8 20:00 Caen - Lorient
Caen Uafgjort Lorient
2,15 3,40 3,75
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook

Sidste sæson

Caen trumfede oprykkersæsonen 2014/15 med en endnu bedre placering: Nr 7. Spillet var ikke så underholdende som i forrige sæson, færre mål blev scoret, men til gengæld var det mere effektivt.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

Santini (angriber - 27 år - Standard - 11 mål/27 kampe, 19 fra start)

Genevois (midterforsvar/højreback - 28 år - Nice - afløser)

Malbranque (offensiv midtbane - 36 år - Lyon - indskifter)

Dabo (back - 29 år - Troyes - starter/afløser)

Sané (angriber - 24 år - FBBP/L2 - starter - 12 mål/32 kampe)

Ud:

5/9: Delort (angriber - topscorer i sidste sæson)

Appiah (venstreback - starter)

Raineau (venstreback - afløser)

Ntibazonkiza (midtbane - indskifter)

Le Joncour (forsvar - reserve)

Rygter

Ind:

Ud: 

Før ny sæson

Caen har ikke ligefrem imponeret. Fire sekundamodstandere og kun to sejre (0-3 mod L2-klubben Le Havre ser ikke godt ud). 6/8 blev det 0-1 mod L1-kollega Guingamp.

Bud på idealopstilling

4-1-4-1: Vercoutre - Genevois, Da Silva, Yahia, Imorou  - Seube - Rodelin, Delaplace/Diomandé, Féret, Bazile - Santini

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Vercoutre. Den 36-årige og ganske dygtige keeper var i årevis andenviolin i Lyon, efter først Coupet og så Lloris. Da sidstnævnte drog til England, fik Vercoutre endelig førstetjansen, men tabte den så til unge Lopes. Nu er den erfarne herre, for fire sæson i træk, fast starter i Caen.

Féret. Erfaren, intelligent og målfarlig spilfordeler. Ikke ret hurtig, men snu. Nu har han fået konkurrence af den endnu mere rutinerede Malbranque - men mon dog ikke Féret (holdets anfører) fortsat er førstevalg. 

Rodelin. Hurtig, kreativ og målfarlig offensivmand. Sidste sæsons næsttopscorer. Topscorer blev den kvikke angriber Delort (nu væk, men måske Santini kan udfylde støvlerne).

Caen i top10: Odds 2,2 hos 888sport*

Caen ser ud til at have etableret sig. Nr 7 sidste sæson, og med en styrket trup er der gode chancer for igen at lande i øverste halvdel. Fifty-fifty, vil jeg mene (måske lidt mindre). Man skal dog huske at fx Marseille og Bordeaux underpræsterede i sidste sæson. Odds 2,2 fås også hos Unibet*.

DIJON

Oprykker med en del spørgsmålstegn efter salg af to profiler og tilgang af diverse nye folk. Truppen har en håndfuld spillere med L1-erfaring, men et par af dem er tættere på 40 end på 30.

Hjemmebane: Stade Gaston Gérard (16.000)


Træner: Olivier Dall’Oglio (2012)


Trupværdi: Cirka 22 mio euro

2015/16: Nr 2 i L2

Dijon rykkede ned i 2012, men er nu tilbage i den bedste række. Veludrustet til opgaven? Tjah. Jeg er i tvivl. 


Klubben har hentet et par rutinerede L1-midtbanefolk i Balmont og Martin, men førstnævnte er blevet 36, og sidstnævnte - der engang var een af landets mest lovende kreatører - har ikke været sig selv siden han blev alvorligt skadet i 2013. Kan han genopstå i Dijon?

Truppen råder i forvejen over nogle med L1-rutine, især backen Varrault (36 år) samt midtbanefolk Sammaritano og Amalfitano. Men er det nok?

Forsvaret har sagt farvel til to markante spillere, højreback Souquet og det meget målfarlige midterforsvars-fyrtårn Jullien. Til er kommet Chafik og Abdelhamid, begge fra L2, men jeg synes ikke de er på samme niveau. Ah ja, og så er venstreback Bouka Moutou kommet til - og dårligere spiller skal man lede længe efter. Glimrende teknik, men totalt blottet for spilintelligens.

Et plus er det dog at målmand Leroy (spillede L1 for Evian i 2014/15) er kommet til - om end det langt er sikkert anfører Reynet sådan bare lige lader sig slå af.

OPDATERING 31/8: Midtbanemand Abeid købt i Panathinakos hvor han var fast mand. Den tidligere Lens-spiller har bl.a. spillet i Newcastle (13 PL-kampe i 2014/15). 31/8: midterforsvarer/højreback Lang hentet i Videoton.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Rykker ned 3,75
Bedste oprykker 2,50 Unibet
Første runde: 13/8 20:00 Dijon - Nantes
Dijon Uafgjort Nantes
2,45 3,20 3,30
Tipico
Betsafe

Sidste sæson

Dijon blev nr 2 i den næstbedste liga. Scorede flest mål af alle - 62 - og lukkede samtidig kun 36 ind (næstbedst). Holdets topscorere blev Diony og Tavares med hver 11 mål.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Transfers

Ind:

31/8: Lang (midterforsvarer - 23 år - Videoton - starter)

31/8: Abeid (midtbane - 24 år - Panathinaikos - starter)

Balmont (midtbane - 36 år - Lille - starter)

Martin (offensiv midtbane - 28 år - Lille - reserve)

Bouka Moutou (venstreback - 27 år - Angers - afløser)

Leroy (målmand - 27 år - Evian/L2 - starter)

Chafik (højreback - Laval/L2 - starter)

Abdelhamid (midterforsvar - 28 år - Valenciennes/L2 - starter)

Bahamboula (midtbane - 21 år - Paris FC/L2 - starter/indskifter)

Sarrabaytrouse (midtbane - 19 år - Colomiers/4. div - starter)

Rosier (Rodez - højreback - 19 år - Rodez/4. div - starter)

Ud:

Jullien (midterforsvar - starter - tredjetopscorer med 9 mål)

Souquet (højreback/defensiv midtbane - starter)

Thiam (angriber - indskifter)

Andonian (midterforsvar - afløser)

Desuden reserverne Dilo, Dutournier, Basilio, Benet, Said, N'Goyi

Før ny sæson

Blandede resultater. 27. juli blev det 2-3 mod Sunderland. Bagefter udtrykte træneren tilfredshed med organisationen og indsatsen. 30/7 0-2 mod Nancy var også skidt. Men 6/8 blev det 4-2 over Metz.

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: Reynet - Chafik, Bamba/Varrault, Abdelhamid, Varrault/? - Gastien (Amalfitano), Balmont - Amalfitano/Diony, Martin, Sammaritano - Tavares

Evt 4-4-2

Opdatering: Der bør findes plads til midtbanemand Abeid.

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Sammaritano. 30 år. Lille og kvik kreatør med tre sæsoners L1-erfaring (dog senest i 2013, for Auxerre).

Balmont. Lille duracell-kanin der har løbet særdeles kompetent boks-til-boks i Lille de seneste mange sæsoner. Er blevet 36 - har han stadig luft til al løberiet?


  officiel hjemmeside

GUINGAMP

Den lille klub har sagt farvel til sine danskere - medmindre plaffeminister Schwartz vender tilbage - men har såmænd en nydelig trup og en ny, dygtig træner. Nedrykning kan true, men bretonerne bør igen lande på den rigtige side af stregen.

Hjemmebane: Stade du Roudourou (18.250)

Træner: Antoine Kombouaré (2016)


Trupværdi (cirka):
2014: 18 mio euro
2015: 26 mio euro

2016: 31 mio euro


2011/12: Nr 7 i L2

2012/13: Nr 2 i L2

2013/14: Nr 16 - plus pokaltriumf
2014/15: Nr 10

2015/16: Nr 16

Guingamp har nu befundet sig i den bedste række i tre sæsoner i træk - og har endda vundet pokalturneringen undervejs (2014). Det ligner ikke længere held.

Desværre er den charmerende lille klub i Bretagne ikke nødvendigvis danskerklub længere: Målmand Lössl og den solide, gamle back Lars Jacobsen har sagt farvel (henholdsvis skifte til Tyskland og karrierestop). Det KAN være at plaffeminister Ronnie Schwartz (2 mål i 14 kampe i 2014/15) vender tilbage til Bretagne efter 1 år som lejesvend i Danmark, men jeg tvivler: Et nyt lejemål virker mere sandsynligt. (OPDATERING 24/8: Schwartz skifter til belgiske Beveren).

Hvis Schwarts vender tilbage til Guingamp, skal han bl.a. konkurrere med den meget talentfulde Nice-angriber Mendy, og Briand og Privat er der også. Til gengæld er rutinerede Erdinc taget videre.

Farvel har også sagt de etablerede midtbanefolk Sankharé og Mathis, men til er kommet to andre erfarne folk i Didot og Deaux. Og der er stadig brølstærke Diallo.

Den rutinerede offensiv-midtbanemand Marveaux har forladt klubben efter een sæson, men truppen er velassorteret på de offensive pladser - diverse dygtige talenter plus nogle erfarne folk.

Og mht de rejste danskere? Lössl er blevet erstattet af hele to dygtige keepere, i Johnsson fra Randers og Salin fra portugisiske Maritimo. Jacobsen kan også undværes (han var faktisk mest afløser i foråret) - til højre er der fx Martins-Pereira, til venstre Levegue. Desuden er talentfulde Ikoko kommet til.

Endelig skal det bemærkes at Guingamp har fået ny træner. Væk er Gourvennec der gjorde det godt, men erstatningen ser fuldgod ud; det er nemlig erfarne Kombouaré.

OPDATERING 18/8: Venstreback Marcal er hentet i Tyrkiet.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 751,00
Unibet
Rykker ned 5,00
Første runde: 12/8 20:30 Monaco - Guingamp
Monaco Uafgjort Guingamp
1,65 3,85 6,00
Scandic Bookmakers
Unibet
Tipico

Sidste sæson

Guingamp sagde farvel til stort set hele offensiven sidste sommer, og på den baggrund var skredet fra nr 10 til nr 16 såmænd ikke så sært. Men havde det ikke været for en tung sæsonslut (nok til dels fordi redningen var mere eller mindre sikret) med kun een sejr i de sidste 7 runder, ville det have set noget bedre ud.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

18/8: Marcal (venstreback - 27 år - Gaziantepspor - starter)

Didot (midtbane - 33 år - Toulouse - starter)

Deaux (midtbane - 27 år - Gent - reserve - men L1-erfaring fra sin tid i Nantes)

Ikoko (back - 22 år - Lens/L2 - starter)

Johnsson (målmand - 26 år - Randers - starter)

Sankoh (midtbane - 24 år - tilbage fra leje - Brest/L2 - starter)

Mendy (angriber - 22 år - Nice - indskifter)

Salin (målmand - 32 år - Maritimo - starter)

Schwartz (angriber - 26 år - tilbage fra leje - Esbjerg - starter)

Ud:

Lössl (målmand - starter)

Lars Jacobsen (back - starter/afløser)

Marveaux (offensiv midtbane - starter)

Sankharé (defensiv midtbane - starter)

Mathis (defensiv midtbane - starter/afløser)

Erdinc (angriber - starter/indskifter)

Reserver/indskiftere: Dos Santos, Dembele, Begue, Samassa

Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Guingamp har gort det nydeligt i træningskampene. Tabte til L2-klubben Brest, men kom så op i omdrejninger og vandt over lokalrivalerne Lorient og Rennes. Så blev det dog 3-4 mod endnu en lokalrival, Angers, men 6/8 blev det 1-0 over Caen.

Bud på idealopstilling

4-4-2: Salin/Johnsson – Martins-Pereira, Kerbrat, Sorbon, Lévêgue – Salibur/Blas, Diallo, Didot/Deaux, Giresse/Coco – Briand, Mendy/Privat

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Giresse. Den lille offensiv-midtbanemand/venstrefløj med fornavnet Thibault og det forpligtende efternavn (faderen var en del af den fremragende Frankrigs-midtbane i 80'erne: Platini, Tigana, Fernandez og Giresse) er rutineret, har en elegant venstrepote og samtidig en god næse for målchancer. Han er blevet 35, men havde en flot sæson i 2015/16.

Blas. Midtbanemand/kantspiller med stort talent. Vandt U19-EM med Frankrig i juli. 


 officiel hjemmeside

LILLE

Normalt så salgsflittige Lille har atypisk holdt nogenlunde fast i arvesølvet denne sommer (indtil videre, i hvert fald). Stærk trup der bør havne i top6 igen. Holdets bedste, Boufal, kan dog være på vej væk (OPDATERING: Solgt), og EL-kvalifikationen blev en skuffelse. 

Hjemmebane: Stade Pierre-Mauroy (50.186)

Træner: Antonetti (2015)


Trupværdi (cirka):
2014: 76 mio euro
2015: 48 mio euro

2016: 54 mio euro

2011/12: Nr 3

2012/13: Nr 6

2013/14: Nr 3
2014/15: Nr 8

2015/16: Nr 5

Lille har tradition for at sælge ud af arvesølvet – hver sommer siger man typisk farvel til diverse nøglespillere - men også for at have skarpt øje med nye talenter og billige klassespillere. Og gode trænere.

Det har givet en række topplaceringer de seneste år. Efter konstante top6-placeringer (og ofte højere, fx nr 3 i 2014) siden 2008, kiksede det i 2014/15 hvor den nordfranske klub kun blev nr 8, men i seneste sæson vendte man (efter en usikker start der medførte en usædvanlig trænerfyring) tilbage i top5. Med de klassiske Lille-dyder: Solid defensiv og mål-mådeholden, men tilstrækkeligt effektiv, offensiv.

Og denne sommer har Lille faktisk IKKE (i hvert fald endnu) solgt ret meget ud. Væk er venstreback Sidibé, men han er blevet erstattet af dygtige og rutinerede Palmieri. Farvel er også sagt til den lille duracell-kanin på midtbane, Balmont, men han er blevet 36, så timingen ser god ud fra Lilles side. Desuden er han erstattet af dygtige og, trods kun 26 år, rutinerede Sankharé der bibringer noget ekstra fysik.

Apropos timing: I slut-maj købte Lille Eder der havde gjort det flot i foråret som lejesvend i klubben. Selvsamme Eder scorede sejrsmålet for Portugal mod Frankrig  i EM-finalen 10. juli og blev vupti en del mere værd.

Truppen ser stærk ud, med klassespillere på alle pladser, plus fornuftige afløsere. Men lad os nu se: Kreative og målfarlige Boufal kan stadig nå at blive solgt - og EL-eliminationen mod en klub fra Aserbaidsjan må smerte.

OPDATERING: 11. august blev angriber/højrefløj De Préville lejet. En god idé - han har været bedste mand for Reims (rykkede ned i sidste sæson) de seneste år. 29. august: Boufal solgt til Southampton.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 151,00
Unibet
Top6 1,90 Unibet
Rykker ned 16,00
888sport
Ligatopscorer: Eder 51,00 888sport

Første runde: 13/8 20:00 Metz - Lille

Metz Uafgjort Lille
3,50 3,25 2,30
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook
Bet365

Sidste sæson

Lille vendte tilbage til top5. Sæsonen startede skidt med defensive Renard ved roret, men holdet genfandt sporet i november da mere offensive, men stadig velorganiserede, Antonetti tog over. Defensiven genfandt soliditeten (27 mål imod var rækkens næstbedste statistik). 39 scorede mål blev overgået af 15 andre, men forårets takter (Eder kom til i januar og gav holdet hvad det havde brug for: en stor og stærk centreforward) lover godt for den nye sæson.

Lille nåede desuden ligacup-finalen - tabte dog 1-2 til PSG.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Sankharé (defensiv midtbane - 26 år - Guingamp - starter)

Palmieri (venstre wingback - 29 år - Bastia - starter)

Mendes (fløj/offensiv midtbane - Nottingham - starter)

Arcus (midterforsvar - 20 år - Troyes - andethold)

Koubemba (angriber - 23 år - Brest/L2 - starter/indskifter)

De Préville (højrefløj/angriber - Reims - starter)

Ud:

30/8: Pavard (midterforsvar/venstreback - afløser)

29/8: Boufal (offensiv midtbane - starter)

Sidibé (venstreback - starter)

Balmont (midtbane - starter)

Nangis (fløj - indskifter)

Meïte (midtbane - indskifter)

Guillaume (angriber - indskifter) 

Martin (offensiv midtbane - reserve)

Elana (målmand - reserve)

Frey (angriber - reserve)

Rygter

Ind: 

Ud: Amadou

Før ny sæson

Lille gjorde det godt i sommerens træningskampe: 0 tab i 6 kampe, 3 sejre. Målscore 4-1. Klassisk Lille. Men i slut-juli og start-august blev Lille elimineret i Europa League-kvalifikationen af Qabala: 1-1 hjemme, 0-1-tab i Aserbaidsjan. Lille manglede dog Boufal og Eder i hjemmekampen, Boufal i udekampen.

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: Enyeama – Corchia, Civelli, Basa/Soumaoro, Palmieri – Amadou/Obbadi, Sankharé, Mavuba – Lopes, Bauthéac - Eder

Eller 4-2-3-1: Enyeama – Corchia, Civelli, Basa/Soumaoro, Palmieri – Amadou/Obbadi, Sankharé/Mavuba – Amalfitano, Lopes, Bauthéac - Eder

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Obbadi. Defensiv midtbane. Han var fremragende da han spillede for Monaco. En spiller man ikke lagde mærke til, men som sørgede for at motoren spandt som en kat. I Lille er han også god, men knapt så diskret: Hårdt spil og mange frispark.

Eder. Stor og stærk centreforward. Scorede Portugals sejrsmål i EM-finalen mod Frankrig.

Enyeama. Ligaens nok bedste målmand.


 officiel hjemmeside  

LORIENT

Lorient har sagt farvel til tre markante stamspillere, inkl holdets bedste (OPDATERING: FIRE stamspillere). Det ligner tredje tunge sæson i træk.

Hjemmebane: Stade Yves Allainmat - Le Moustoir (18.970)

Underlag: Kunstgræs

Træner: Sylvain Ripoll (2014)


Trupværdi (cirka):
2014: 48 mio euro
2015: 39 mio euro

2016: 42 mio euro


2011/12: Nr 17

2012/13: Nr 8

2013/14: Nr 8
2014/15: Nr 16

2015/16: Nr 15

En æra sluttede i Lorient i sommeren 2014 hvor Christian Gourcuff frivilligt (klubben tilbød ham kontraktforlængelse) forlod trænersædet og overlod det til sin assistent, Sylvain Ripoll.

Fraset 2001-03 (Rennes og Al Gharafa) havde Gourcuff været træner i bretonske Lorient siden 1991 (og han var det faktisk også i 1982-86, som spilllende træner). En menneskealder under Gourcuff, altså.

I al den tid vandt Lorient kun eet trofæ: 2002-pokalturneringen (dvs lige præcis mens Gourcuff var borte). Men titel-fattigdommen var ikke Gourcuffs skyld – Lorient er en lille klub (regionens storebror er Rennes) med et ret lille budget. Gourcuff var (er) en dygtig taktiker der typisk fik det bedst mulige ud af små midler i klubben. Sågar med 8.-pladser i 12/13 OG 13/14.

Og Ripoll? Han har svært ved at udfylde Gourcuffs støvler: To placeringer i den tunge ende er det blevet til.

Og nu har Lorient endda sagt farvel til de to meget markante backs, Gassama og Guerreiro. Især sidstnævnte var fremragende, også offensivt. Væk er også den rutinerede fløjmand Jouffre.

Mht sidstnævnte er dog hentet erfarne Marveaux. Og midtbanen er styrket med Cafu, mens midterforsvar og målmandsposten har fået nogle interessante folk fra L2-klubben Niort - måske ikke direkte til startopstillingen i Lorient, men de skærper konkurrencen.

Men backpladserne? Til venstre er der habile Le Goff, men der mangler en decideret højreback i truppen. Så skidt er det at angrebsreserve Koffi blev forsøgt på pladsen i en nylig træningskamp.

Er Lorient nedrykningstruet? Jeg er på nippet til at sige ja - men truppen bør være for god. Klart for god, faktisk - råder bl.a. over klasseangribere som Waris og Moukandjo.
 

På hjemmebane har Lorient fordel af kunstgræs. Hvilket holdet generelt udnytter til at spille teknisk, dynamisk og offensivt. Men altså ikke så effektivt i de seneste par sæsoner...

OPDATERING 31/8: Farvel til den stærke defensiv-midtbanemand Ndong. Til gengæld er kollega Mvuemba vendt tilbage efter fire sæsoner i Lyon (hvor han kun fik 6 kampe, 3 fra start, i seneste sæson). Højreback Moreira (Rennes) også kommet til.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 751,00
Rykker ned 6,00
888sport
Første runde: 13/8 20:00 Caen - Lorient
Caen Uafgjort Lorient
2,15 3,40 3,75
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook

Sidste sæson

Endnu en ret tung sæson. Ser man på budgettet, burde Lorient ligge i midten af rækken, ikke tæt på nedrykningsstregen, men sådan har det alligevel været de seneste to sæsoner. Generelt: Lorient havde svært ved at vinde på udebane, og hjemmebanens kunstgræs bragte ikke så mange point som normalt.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8: Mvuemba (midtbane - Lyon - reserve)

30/8: Moreira (højreback - Rennes - afløser)

Marveaux (offensiv midtbane - 30 år - Guingamp - starter)

Cafu (midtbane - 23 år - Vitoria Guimares - starter)

Delecroix (målmand - 27 år - Niort/L2 - starter)

Selemani (midterforsvar - 22 år - Niort - starter)

Kouakou (fløj/angriber - 17 år - Lyon - reserve)

Wachter (defensiv midtbane/midterforsvar - 24 år - tilbage fra lejeophold - Sedan/3. div - starter)

  

Ud:

31/8: Ndong (defensiv midtbane - starter)

Guerreiro (venstre wingback - starter)

Gassama (højreback - starter)

Jouffre (fløj - starter)

Musavu-King (midterforsvar - afløser)

Abdullah (midtbaner - afløser)

Reserver/indskiftere: Bouanga, A. Traoré, Mulumba, Gakpa, Chaigneau

Rygter

Ind: 

Ud: 

Før ny sæson

Lorient lagde ud med uafgjort mod tyske Fortuna Düsseldorf og russiske Lokomotiv Moskva, men tabte så til lokalrivalerne Guingamp og Nantes. Ikke den bedste optakt. Lorient havde dog fortjent bedre mod Nantes. 3/8 blev det 1-3 mod Bordeaux - før Lorient sluttede af med nydelige 2-2 mod Watford.

Bud på idealopstilling

4-4-2 eller 4-4-1-1: Lecomte – Moreira, Touré, Rose, Le Goff - Cabot/Marveaux, Cafu, Mvuemba/Barthelmé, Barthelmé/Marveaux - Waris, Moukandjo/Marveaux

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Waris og Moukandjo. De to angribere scorede henholdsvis 11 (2 på straffe) og 13 (5) mål i sidste sæson. Waris er lille og lynhurtig, Moukandjo udstyret med veludviklet målnæse. Af een eller anden grund fungerer det ofte ret skidt med begge på banen, så Jeannot med den gode sparketeknik og store løbevillighed kan også stjæle en del spilletid i angrebet - eller der kan spilles med een angriber og så fx Marveaux som bagvedliggende støtte.


 

 officiel hjemmeside

LYON

Den talentfulde trup vandt sølv for anden gang i træk. Nu er truppen forstærket yderligere. Nok til at kunne udfordre PSG? Næppe. Men top3 burde ligge i kortene. Lacazette bør dog have en afløser.

Hjemmebane: Parc Olympiquie Lyonnais (59.168)

Underlag: Hybridgræs


Træner: Bruno Genesio (2016, januar)


Trupværdi (cirka):
2014: 89 mio euro
2015: 143 mio euro

2016: 171 mio euro


2011/12: Nr 4

2012/13: Nr 3

2013/14: Nr 5
2014/15: Nr 2

2015/16: Nr 2

Lyon der i en årrække (syv mesterskaber i træk fra 2002 til 2008) var den suverænt bedste og rigeste klub i Frankrig, måtte spænde livremmen ind i det nye årti og løbende sælge stamspillere.

Allgevel lykkedes det, med et talentfuldt hold, at snuppe sølv i 2014/15, og det (CL-deltagelse) gav mod på tilværelsen. Der blev igen skruet lidt op for budgettet - stamspillerne forblev, og endnu flere gode kom til.

Det gav sølv påny i sidste sæson, og Lyon ligner også en oplagt top3-kandidat i 2016/17.

Væk er ganske vist midterforsvarsstortalentet Umtiti (gode indsatser for Frankrig ved EM), men han er blevet erstattet af to stærke folk: Marseilles kølige NKoulou (stor kapacitet der trængte til luftforandring) og det argentinske talent Mammana.

Venstresiden har fået tilgang af Rybus, polsk landsholdsmand - back eller midtbane.

Jo, manager Genesio der kom til i januar og pustede nyt liv (især offensivt) i holdet, har en god trup at herse med.


Skal man pege på en svaghed i truppen, er det at der mangler deciderede frontløbere. Der er topscorer Lacazette, men hvis han sælges eller skades, hvad så? Men jaja, Lyon kan stadig nå at købe ind. 

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 13,00
Bet365
Vinder uden PSG 2,50 Betsafe
Rykker ned 151,00
Bet365
Ligatopscorer: Lacazette 5,00 Unibet
Ligaens bedste oplægger: Fekir 8,00 Unibet
Bedste placering: Lyon-Monaco 1,55 - 2,30
888sport
Bedste placering: Lyon-St.Etienne 1,40 - 2,70
888sport
Første runde: 14/8 15:00 Nancy - Lyon
Nancy Uafgjort Lyon
3,50 3,30 2,30
Tipico
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Lyon snuppede for anden sæson i træk andenpladsen og dermed en plads i CL-gruppespillet. Igen var det hjemmebanen der trak det største læs: 12-4-3, og igen var det Lacazette der blev topscorer (21 mål, 2 på straffe). Det selv om han havde en tung sæsonstart, og selv om kreative Fekir missede det meste af sæsonen pga en skade. Værd at bemærke var også at den rutinerede landsholdskreatør Valbuena skuffede, mens unge Cornet derimod gjorde det flot på venstrekanten. 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

NKoulou (midterforsvar - 26 år - Marseille - starter)

Rybus (venstreback/venstre midtbane - 26 år - Terek Grozny - starter)

Mammana (midterforsvar - 20 år - River Plate - )

Ud:

Umtiti (midterforsvar - starter)

Bedimo (venstreback - starter/afløser)

Reserver/indskiftere: Koné, Labidi, Malbranque, Paye, Kouakou, Mvuemba

Rygter

Ind: Ntep, Insua, Masaku

Ud: Lacazette, Tolisso, 

Før den nye sæson

Lyon havde en stærk træningssommer: Uafgjort mod Fenerbahce, sejre mod Zenit, Sporting og senest Benfica: 3-2 efter en god indsats.

  

Men 6. august tabte Lyon Supercup-kampen mod PSG (i Østrig... Dog mindre eksotisk end sidste år hvor det var i Canada) med 1-4. Cifrene lyver lidt, for Lyon havde en del chancer og burde faktisk være kommet foran 1-0, men alt i alt en fortjent sejr til pariserne der var meget mere afslutningsskarpe.

Bud på idealopstilling

4-1-2-3: Lopes – Jallet/Rafael, Yanga-Mbiwa, NKoulou, Rybus/Morel – Gonalons - Darder, Tolisso - Fekir, Lacazette, Cornet

  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Anthony Lopes. Den 25-årige målmand ser ud til at have aflagt tendensen til drops. Har været en stærk sidste skanse de seneste sæsoner.

Gonalons. Den 27-årige franske landsholdsmand er en stærk bølgebryder på midtbanen. Han har dog fået interessant konkurrence i form af det 19-årige stortalent Tousart, anfører og meget markant figur på Frankrigs U19-landshold der vandt EM denne sommer. Tousart fik kun 1 ligakamp i sidste sæson - det tal bør blive klart højere i den nye sæson.

Lacazette. Speedy gennembrudsmand på højrekanten og de seneste tre sæsoner som frontangriber (og topscorer de seneste to), med godt blik for målet – ligner een af fremtidens franske stjerner.

Supercup 6/8: PSG-Lyon: Over 2,5 mål: Odds 1,92 hos 888Sport*

Masser af offensiv talent, og den franske sæson sparkes nok i gang med et brag, trods trofæ på spil. PSG har mistet målmager Zlatan, men kan stadig: 10 mål/3 kampe i sommerturnering. Lyon? Bør have selvtillid efter sejr i seneste møde + god sommer.
Se hele analysen

 officiel hjemmeside

MARSEILLE

Den sydfranske storklub er notorisk et galehus, og efter farvel til topscorer Batshuayi og diverse andre stamspillere (og bliver styrmand Diarra?), ser truppen (og træneren) pludselig mere ordinær ud. Men måske er det dét der skal til: Neddroslede forventninger og en søgen efter soliditet. Det kan dog blive en tung og lang søgen.

Hjemmebane: Stade Vélodrome (60.031)

Underlag: Hybridgræs


Træner: Franck Passi (2016, april)


Trupværdi (cirka):
2014: 150 mio euro
2015: 103 mio euro
2016: 72 mio euro

2011/12: Nr 10

2012/13: Nr 2

2013/14: Nr 6
2014/15: Nr 4

2015/16: Nr 13

Marseille skuffede i ekstrem grad i 2015/16. En 13.-plads var elendigt for en storklub der burde ligge i top5. En kaotisk sæson med to trænerafgange. Begge gange med klubmanden Passi som caretaker, og han sluttede solidt af med 3 sejre, 2 uafgjort og 1 nederlag (i pokalfinalen mod PSG).

Måske er det sådan een som ham - solid, nede på jorden - det sydfanske galehus har brug for? I hvert fald sidder han indtil videre stadig på posten - men man ved aldrig hvad der sker i Marseille.

Det ser dog ud til at klubben er blevet mere realistisk. De store forventninger er neddroslet, og i skrivende stund er truppen faktisk kun ligaens ottendedyreste. Det vil nok ændre sig lidt i løbet af august, men PSG, Monaco og Lyon kan Marseille næppe konkurrere med i år. Også fordi klubejer Margarita Louis-Dreyfus har sat galehuset til salg - der er nok nogle skruer der skal strammes før købere kan lokkes til.

Der er sagt farvel til en hel masse spillere. Faste startere: målmand Mandanda, midterforsvarer NKoulou, angriber/topscorer Batshuayi, venstreback Mendy, højreback Manquillo. Dertil kommer en række folk med en del spilletid: højreback Dje Djédjé, angriber Fletcher, midtbanefolk Barrada, Ocampos, Romao, Silva, Isla…


Desuden er venstrefløj NKoudou (fast starter) nok på vej væk (OPDATERING 31/8: Jep, han drager til Tottenham).

En ekstrem åreladning. MEN: Midtbanegeneral Diarra - holdets nok allerbedste spiller - ser ud til at blive. Han har ikke været med i sommerens træningskampe, dels pga den knæskade der holdt ham væk fra EM, men nok også fordi han havde meldt at han gerne ville væk. Men det har vist ændret sig - han skal have besluttet at blive (muligvis fordi ingen andre klubber var interesserede i at betale samme høje løn). I hvert fald vendte han tilbage til træningen 4. august (og så ganske skarp ud).

(OPDATERING 22/8: Det ser alligevel ud til at Diarra drager bort - han skulle være tæt på at skrive under med Galatasaray. OPDATERING 31/8: Diarra ser alligevel ud til at blive i Marseille...)

Marseille har desuden hentet midterforsvarer Hubocan, venstreback Bedimo og højreback Sakai. Rutinerede og dygtige folk, landsholdsspillere i Tjekkiet, Cameroun og Japan. Midtbane-talentet Machach er skiftet fra Toulouse (hvor han havde visse disciplinproblemer, men mon ikke Passi kan hive ham ned på jorden). Og offensiven har fået lynhurtige N'Jie og store Gomis. Samt talentfulde Khaoui. Desuden Leya Iseka; den 18-årige lillebror til Batshuayi er næppe udset en start-, snarere en læreplads, men han ser kropsstærk og spændende ud. Faktisk vil jeg sige at angrebet står stærkere end i sidste sæson.

Så hvor står Marseille egentlig svagere end i sidste sæson (ud over at det kan tage tid at spille et nyt hold ind)? Målmandsposten (hvor Pelé er erfaren og habil, men Mandandas klasse har han ikke).

OPDATERING 31/8: Marseille er blevet solgt til amerikanske Frank McCourt (tidligere ejer af LA Dodgers). Det bør betyde at den tidligere Marseille-træner Marcelo "El Loco" Bielsa ikke vender tilbage - det var nemlig den anden købsbejler, Gerard Lopez, der ønskede det.

Før transfervinduet lukkede, hentede Marseille i øvrigt den rutinerede forsvarer Fanni (spillede også i klubben 2010-14, senest har han været i Charlton) og defensiv-midtbanemand Vainqueur (tidligere Nantes, senest Roma-indskifter).

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 101,00
Unibet
Top6 2,20 Unibet
Top10 1,45 Unibet
Rykker ned 34,00
H2H: Marseille - Monaco 3,50 - 1,25 Unibet
H2H: Bordeaux - Marseille 1,60 - 2,20
888sport
Første runde: 14/8 20:45 Marseille - Toulouse
Marseille Uafgjort Toulouse
2,05 3,40 4,00
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

I en lang periode kunne Marseille simpelthen ikke vinde kampe: Kun 10 sejre blev det til i hele ligasæsonen, og hele 18 uafgjorte (foruden 10 nederlag). Forsvaret var egentlig lige så godt (uden at det var supergodt) som sæsonen forinden, men holdet scorede meget færre mål. Bl.a. pga tiltagende egoisme (og frustration) blandt offensivspillerne. Især topscorer Batshuayi var slem.

Marseille nåede dog pokalfinalen - men tabte 2-4 til PSG.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8: Fanni (højreback/midterforsvar - 34 år - Charlton - starter)

31/8: Vainqueur (defensiv midtbane - 27 år - Roma - indskifter)

Gomis (angriber - 30 år - Swansea - starter/indskifter)

N'Jie (angriber - 22 år - Tottenham - indskifter)

Bedimo (venstreback - 32 år - Lyon - starter/afløser)

Sakai (højreback - 26 år - Hannover - starter)

Hubocan (midterforsvar - 30 år - Dynamo Moskva - starter)

Machach (midtbane - 20 år - Toulouse - starter/afløser)

Leya Iseka (angriber - 18 år - Anderlecht - reserve)

Khaoui (offensiv midtbane - 21 år - Tours/L2 - starter/indskifter)

Samba (målmand - 22 år - tilbage fra lejeophold - Nancy/L2 - reserve)

Dória (midterforsvar - 21 år - tilbage fra lejeophold - Granada - afløser)

Andonian (midterforsvar - 21 år - tilbage fra lejeophold - Dijon - reserve)

Ud:

31/8: NKoudou (venstrefløj - starter)

Mandadna (målmand - starter)

Batshuayi (angriber - starter)

NKoulou (midterforsvar - starter)

Mendy (venstreback - starter)

Folk med en del spilletid: højreback Dje Djédjé, angriber Fletcher, midtbanefolk Barrada, Ocampos, Romao, Silva, Isla

Reserver: De Ceglie

Rygter

Ind: Marega, Sessegnon, Gignac, Song, Sanchez, Théreau

Ud: Diarra, Alessandrini

Før ny sæson

Marseille harvde, ikke uventet efter stor udskiftning i truppen, en svær indledning på træningssommeren. Sejr over en L2-klub og 2-2 (ret heldigt) mod Ajax, men ellers nederlag - mod Lausanne, Aachen, Köln og Bielefeld. Hvoraf kun Bundesligaklubben Köln kan kaldes en god modstander. Det gik dog noget bedre i de sidste to kampe, begge i start-august: 2-1 over Girona og 1-1 mod Palermo.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Pelé - Sakai/Fanni, Hubocan, Rekik, Bedimo - Diarra, Diaby/Vainqueur, - N'Jie/Thauvin, Cabella, Alessandrini/Sarr - Gomis
 

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Cabella. Kreativ og målfarlig. Ligner offensivens chefdirigent efter sommerens store trupudskiftning.

N'Jie og Gomis. En hurtigløber og en stor & stærk. De nyankomne angribere ligner en stærk duo - om end det meget vel kan være at N'Jie skal ligge på fløjen.


 officiel hjemmeside

METZ

Oprykker med mulige automatisme-problemer. En række solide folk er dog kommet til, så overlevelse kan ikke afvises.

Hjemmebane: Stade Saint-Symphorien (26.700)

Underlag: Hybridgræs

Træner: Philippe Hinschberger (2015)


Trupværdi (cirka):

2016: 21 mio euro

2014/15: Nr 3 i L2

Metz er tilbage i den bedste række efter et års fravær. Dengang blev det kun til een sæson - går det bedre denne gang?

Messinerne har hentet nogle gode & rutinerede L1-folk i Erdinc, Cohade, Jouffre, Signorino (16. august: Plus venstreback Assou-Ekotto). Samtidig holdes fast i den solide klubmand Hinschberger der overtog trænerposten i vinterpausen og førte klubben succesrigt gennem foråret.

Men der er sagt farvel til en række idealstartere (inkl hele firemands-forsvaret samt topscoreren) plus et par hyppigt brugte. Der skal altså handles mere før hullerne er fyldt ud, og spørgsmålet er hvor lang tid går før Metz får automatismerne til at rulle igen.

Bemærk: Metz og med-oprykker Nancy er lokalrivaler  - arvefjender - i Lorraine. De to møder i sidste sæson endte begge uafgjort.

OPDATERING 24/8: Metz har hentet den stærke og rutinerede midterforsvarer Bisevac (ex- PSG, -Lyon, -Lazio). Stærk handel.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1501,00
Unibet
Rykker ned 3,50
Betsafe
Bedste oprykker 6,00 Betsafe

Første runde: 13/8 20:00 Metz - Lille

Metz Uafgjort Lille
3,50 3,25 2,30
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook
Bet365

Sidste sæson

Metz sneg sig lige præcis med blandt de tre oprykkere. Det så ellers ikke godt ud i et tungt efterår, men et trænerskifte i vinterpausen hjalp gevaldigt: Flot forår - om end der også skulle held til, for i sidste spillerunde tabte Metz og var nær blevet overhalet af Lens der manglede eet mål. Til kom den gamle klubmand Hinschberger (56 år) der spillede 428 ligakampe for Metz i 1977-1992. Derefter begyndte han en trænerkarriere i diverse L2-klubber - og nu har han slået to fluer med eet smæk: Han er endelig træner i sin hjerteklub, og han er endelig træner i den bedste række.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

24/8: Bisevac (midterforsvar - 32 år - Lazio - starter)

16/8: Assou-Ekotto (venstreback - Saint-Étienne - starter/afløser)

Jouffre (fløj/offensiv midtbane - 32 år - Lorient - starter)

Erdinc (angriber - 29 år - Guingamp - starter/afløser - 4 mål/15 kampe)

Cohade (midtbane - 29 år - Saint-Étienne - starter/afløser)

Signorino (venstreback - 34 år - Reims - starter)

Mollet (offensiv midtbane - 24 år - Créteil/L2 - starter - 11 mål/36 kampe, 2 straffe)

Falette (midterforsvar/venstreback - 24 år - Brest/L2 - starter)

N'Guette (angriber - 22 år - Valenciennes - indskifter)

Sido (midtbane - 23 år - tilbage fra leje - Lucon/3. div - starter)

Philipps (forsvar - 22 år - tilbage fra leje - Preussen Münster - starter/afløser)

En række spillere der har været udlejet til Seraing/belgisk 2. div: Sahraoui, Vion, Popoola, Nsor

Ud:

8/8: N'Gbakoto (angriber/fløj - starter - topscorer med 12 mål i sidste sæson; nettede dog kun 5 sidste Metz var i L1)

Reis (midterforsvar - starter)

Palomino (midterforsvar - starter)

Metanire (højreback/midterforsvar - starter)

Gomes (venstreback - starter - dog 0 kampe siden februar; skade)

Sassi (midtbane - starter/indskifter)

Santos (midtbane - starter/indskifter)

Krivets (offensiv midtbane - indskifter)

angrebsindskiftere: Kabore, Gbakle, Kaprof

reserver: Kehli, Toussaint

Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Sommerens træningskampe har været en blandet landhandel for Metz - og mest skidt. Et par sejre, men også nederlag, mod nogle L2-klubber. Men positivt at flere sommerrekrutter har gjort det godt i kampene. De sidste to kampe: 1-1 mod tyske Kaiserslautern og 2-4-tab mod medoprykker Dijon.

Bud på idealopstilling

4-4-2: Didillon - Ivan, Rivierez, Milan, Signorino/Assou-Ekotto - Jouffre, Mandjeck, Cohade, Lejeune - Diallo, Erdinc

Evt 4-5-1 med Jouffre i en mere central rolle: Didillon - Ivan, Rivierez, Milan, Signorino - Mollet, Jouffre, Mandjeck, Cohade, Lejeune - Erdinc

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Didillon. Kun 20 år og alligevel var han førstemålmand i sidste sæson. Er han rede til Ligue 1?

Metz rykker ned: Odds 3,5 hos Bet365*

Oprykkere har i sagens natur en pæn risiko for at ryge ned igen med det samme, og Metz ligner en oplagt kandidat. Jeg vil mene der er værdi i odds 3,5 (fås også hos Betsafe), men er i tvivl om hvor meget. Til sammenligning har Unibet* og 888Sport* kun odds 1,9.

 officiel hjemmeside  

MONACO

Efter to sæsoner med sommerudsalg har bronzevinderen for een gangs skyld brugt transfervinduet til at forstærke sig (fx er Falcao vendt tilbage). Håb om at Lyon kan fravristes andenpladsen.

Hjemmebane: Stade Louis II (18.523)

Træner: Leonardo Jardim (juli 2014)


Trupværdi (cirka): 2014: 222 mio euro

2015: 134 mio euro

2016: 164 mio euro
 

2011/12: Nr 8 i L2

2012/13: Nr 1 i L2

2013/14: Nr 2
2014/15: Nr 3

2015/16: Nr 3

Den rige fyrstedømme-klub (ejes af den russiske milliardær Rybolovlev) er ikke helt så velhavende som tidligere, men har dog ligaens næstdyreste trup. Og nærer håb om at overhale Lyon der har snuppet sølvet foran monagaskerne de seneste to sæsoner.

Efter to nærige somre har Monaco denne gang forstærket sig på backpladserne med Mendy til venstre (hvor der er farvel til den hyppigt skadede lejesvend Coentrao) og Sidibé til højre (hvor der er hård konkurrence: Fabinho og Touré). Midterforsvaret har også fået friskt blod i form af den polske landsholdsjernmand Glik samt det tilbagevendte talent Tisserand (OPDATERRING: Tisserand blev 31/8 sendt videre til tyske Ingolstadt). Og så er angriber Falcao vendt tilbage efter to succesløse sæsoner i England, og kollega Germain efter en stærk sæson i Nice.

Væsentligste afgang er indtil videre den erfarne (men langsomme) midtbaneoprydder Toulalan. Dertil kommer midterforsvarer Carvalho, men den 38-årige portugiser var gået lidt bag af dansen.

Midtbanestyrmand Moutinho ser ud til at blive (og at han figurerer ikke i klubbens CL-trup kan være en fejl). Men med et nyt spilsystem (der gås nok fra 4-2-3-1 til 4-4-2) passer han umiddelbart ikke rigtigt ind længere. Medmindre han flyttes ned på den defensive midtbane.

Forsvaret har haft behov for ovennævnte forstærkninger - omend det kan tage tid at køre de nye ind. Efter kun 26 mål imod i 2014/15 gik der 50 ind i seneste sæson. Spørgsmålet er om der er tyngde nok på den defensive midtbane uden Toulalan. Men Fabinho kan sagtens spille på midtbanen og danne makkerpar med talentfulde Bakayoko.

I offensiven er der stort potentiale - fra kreative Silva og Lemar til de snu frontløbere Love, Falcao og Germain.

Bemærk: Det blaserte skattely Monaco har en meget lille fanskare - til en typisk hjemmekamp er der måske 7000 tilskuere, og ofte vil udeholdet have flere fans på lægterne end hjemmeholdet.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 17,00
Bet365
Vinder uden PSG 3,50
Betsafe
Rykker ned 101,00
Bet365
Bedste placering: Lyon-Monaco 1,55 - 2,30
888sport
Bedste placering: Marseille - Monaco 3,50 - 1,25 Unibet
Ligatopscorer: Falcao 8,00 Unibet
Holdtopscorer: Falcao 1,70 Unibet
Holdtopscorer: Germain 3,00 Unibet
Første runde: 12/8 20:30 Monaco - Guingamp
Monaco Uafgjort Guingamp
1,65 3,85 6,00
Scandic Bookmakers
Unibet
Tipico

Sidste sæson

Monaco lå længe til en andenplads, men blev indhentet af Lyon. Champions League: Eliminering allerede i kvalifikationen.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Germain (angriber - 26 år - Nice - starter - 14 mål i 38 kampe; desuden diverse assists)

Sidibé (højreback/evt venstre - 23 år - Lille - starter)

Mendy (venstreback - 22 år - Marseille - starter)

Glik (midterforsvar - 28 år - Torino - starter)

Falcao (angriber - 30 år - Chelsea - indskifter/reserve - 1 mål i 10 kampe, 9 fra start)

Tisserand (back/midterforsvar - 23 år - Toulouse - starter)

De Sanctis (målmand - 39 år - Roma - reserve)

Jean (angriber/fløj - 21 år - Troyes - starter)

Ud:

31/8: Cavaleiro (venstrefløj - reserve)

31/8: Tisserand (back/midterforsvar - 23 år - afløser)

Toulalan (defensiv midtbane - starter)

Wallace (midterforsvar - afløser)

Carvalho (midterforsvar - starter/afløser)

L. Traoré (angriber - starter/indskifter, 3 mål i 19 kampe)

Coentrao (venstreback - starter, men meget skadet)

Pasalic (midtbane - indskifter)

Rygter:

Ind: Guilavogui, Benaglio, Ménez 

Ud: Bakayoko, Moutinho

Før ny sæson

Op til den nye sæson spillede Monaco seks træningskampe. Scorede mange mål, men lukkede også mange ind. Efter et par gode kampe blev det 1-3 mod Zenit - her eksperimenterede monegaskerne dog temmelig meget.

27. juli gjaldt det 1. CL-kvalifikationskamp mod Fenerbahce. Monaco tabte 1-2 i Tyrkiet via grove fejl i forsvaret - scorede til gengæld selv på en tyrkisk målmandsfejl. Returkampen 3. august vandt monegaskerne 3-1 (2 mål af Germain, 1 af Falcao: straffe).

Bud på idealopstilling

4-2-2-2 (4-4-2): Subasic - Sidibé, Glik, Tisserand/Raggi, Mendy - Fabinho, Bakayoko/Moutinho - Silva, Lemar/Moutinho - Germain, Falcao

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Subasic. Den kroatiske landsholdskeeper er normalt een af ligaens bedste målmænd, men havde nogle kiks i sidsts sæson.

Silva. Turneringens store oplevelse ved U21-EM sommeren 2015. Teknik, overblik og frækhed. Det viste han også i den franske liga i sidste sæson.

Falcao. Var een af verdens bedste angribere, men så kom han til Monaco og blev - efter en god start - alvorligt skadet. Har ikke været den samme siden og har lige tilbragt to ørkesløse sæsoner i Man Utd og Chelsea. Nu tilbage i Monaco hvor han faktisk har gjort det godt i sommerens træningskampe med 5 mål (og makker Germain ligeså). Er han ved at finde sit gamle jeg?

Mbappé. 17-årig angriber der lige har vundet U19-EM med Frankrig - blev holdets næsttopscorer. Hurtig og teknisk dygtig. Erobrer næppe en startplads på klubholdet i denne sæson, men bør få spilletid.


  officiel hjemmeside

MONTPELLIER

2012-mestrene har igen-igen-igen afhændet nogle af deres bedste folk. Men truppen er stadig talentfuld, og nedrykning bør trods alt ikke blive et stort tema.

Hjemmebane: Stade de la Mosson (32.939)


Træner: Fréderic Hantz (2016, januar)


Trupværdi (cirka):
2014: 36 mio euro
2015: 49 mio euro

2016: 32 mio euro

2011/12: Nr 1

2012/13: Nr 9

2013/14: Nr 15
2014/15: Nr 7

2015/16: Nr 12

For femte sæson i træk har de overraskende 2012-mestre fra Montpellier solgt ud af arvesølvet. Giroud blev solgt i 2012, Belhanda i 2013, Cabella i 2014, Barrios og El Kaoutari i 2015. Denne gang er det midtbaneprofilerne Dabo og Martin der er taget videre.

Ind ad svingdøren er kommet een spiller der bør kunne gå direkte ind i startopstillingen: Højreback (evt midtbanemand) Vanden Borre (25 belgiske landskampe). Men ellers er det talenter fra de lavere franske rækker der er kommet til. Den rutinerede midtbanemand Momo Sissoko (ex-Liverpool, -Juventus, -PSG, senest i Kina) var tæt på at skifte til klubben, men det strandede på uenighed om lønnen.

Alt i alt ser truppen altså svækket ud. Montpellier bør dog stadig være for god til nedrykning.

Bl.a. fordi Hantz der tog over i januar, er kompetent. Og fordi truppen stadig har gode folk som kreatør Boudebouz med den kælne venstrepote (hvis han altså bliver; kan være på vej væk), midterforsvarerne Hilton (dog blevet 38!) og Congré, midtbanemand M. Sanson og angriber Ninga.

Desværre svigtes klubben lidt af sine fans. I sidste sæson var hjemmebane-tilskuersnittet kun 12.839 - ligaens femtedårligste. Til stor fortrydelse for den mangeårige klubpræsident Nicollin - der er lige så farverig som han er overvægtig.

OPDATERING: 26/8: Montpellier har hentet defensiv-midtbanemand Sylla i Rennes.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 501,00
Rykker ned 7,50
Betsafe
Første runde: 13/8 20:00 Montpellier - Angers
Montpellier Uafgjort Angers
2,05 3,30 4,30
Betsafe
Tonybet

Sidste sæson

Det kneb i efteråret, men gik bedre i foråret, efter Hantz kom til. Nr 12 var en passende placering.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

26/8: Sylla (defensiv midtbane - Rennes - starter/afløser)

Vanden Borre (højreback/højre midtbane/defensiv midtbane - 28 år - Anderlecht - starter)

Mounié (angriber - 21 år - Nïmes/L2 - starter - 11 mål/32 kampe)

Saint-Ruf (defensiv midtbane/midterforsvar - 23 år - Orléans/3. div - starter)

K. Sanson (midtbane - 19 år - Evian/L2 - reserve)

Ud:

31/8: Saihi (defensiv midtbane - afløser)

Dabo (midtbane - starter)

Martin (midtbane - starter)

Yatabaré (angriber - indskifter)

Bensebaini (midterforsvar/venstreback - afløser)

Ribelin (midtbane - indskifter)

Bakar (angriber/fløj - indskifter)

Reserver: Cornette, Deza, Wuthrich, Sotoca

Før ny sæson

Montpellier åbnede sommerens træningskampe med et par sejre over sekundahold. Derefter blev det til en 0-3-lussing mod Toulouse, men 1-1 mod Sunderland må have hjulpet lidt på humøret. Den sidste træningskamp gav i hvert fald en 3-0-sejr over Betis (der dog ikke stillede i stærkeste).

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Jourdren – Vanden Borre, Hilton, Congré, Roussillon – Skhiri/Lasne, M. Sanson/Sylla - Marveaux/Camara, Boudebouz, Ninga - Bérigaud/Camara

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Jourdren. Ikke ret stor, men dygtig målmand der har været førstevalg hos Montpellier siden 2009. Misssede en stor del af sidste sæson pga skade, men kom stærkt tilbage.

M. Sanson. Den 21-årige midtbanemand er meget fleksibel - kan spille defensiv midtbane såvel som offensiv, og kan såmænd også udfylde en fløj.

Billy K: Hurtig og driblestærk kantspiller - god kontramand

Montpellier - Angers: Angers +0,5: Odds 1,85 hos Bet365*

Angers vandt i Montpellier i sæsonpremieren for et år siden og bør have gode chancer for endnu en god start. Montpellier sluttede 2015/16 af på stærk vis på eget græs, men har solgt to vigtige midtbanefolk. Angers ser derimod styrket ud.
Læs hele analysen

 officiel hjemmeside  

NANCY 

Klar vinder af Ligue 2 har pæne overlevelseschancer: God blanding af rutine og talent.

Hjemmebane: Stade Marcel Picot (20.078)

Underlag: Kunstgræs

Træner: Pablo Correa (siden 2013 og før det: 2002-11)


Trupværdi:

2016: Cirka 24 mio euro

2014/15: Nr 1 i L2

Nancy er tilbage i den bedste række efter tre års fravær og bør - som klar vinder af L2 og med en del L1-erfarne folk i truppen - have pæne chancer for at blive oppe.

Dejligt gensyn med en række tidligere L1-profiler som spilfordeler Pedretti, offensivmand Hadji (de er oppe i alderen, men kan stadig), forsvarer Chrétien (der dog går glip af de første par kampe pga en skade) og målmand N'Dy Assembé.

Sidstnævnte har fået konkurrence af Chernik fra BATE, men er næppe sådan lige at slå af. Det samme gælder indtil videre de øvrige sommertilgange: De styrker bredden, men kan ikke nødvendigvis bare lige gå ind i startopstillingen.

Nancy har altså ikke forstærket sig markant - men det er nok fordi truppen i forvejen er god. Fin blanding af talent og rutine.

Bemærk: Nancy og med-oprykker Metz er lokalrivaler - arvefjender - i Lorraine. De to møder i sidste sæson endte begge uafgjort.

OPDATERING 26/8: Den talentfulde midterforsvarer Cabaco (Uruguay) er hentet til. 31/8: Den tidligere franske landsholdsspiller Alou Diarra skiftet fra Charlton. Markant forstærkning af midtbanen, selv om han er blevet 35 år. 31/8: Fløjspiller Dia (ex-Nancy og ex-Fenerbahce) vendt tilbage til Frankrig efter et skidt halvår i Qatar.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Bet365
Top10 2,75 Unibet
Rykker ned 4,00
Bet365
Bedste oprykker 2,00 Unibet
Første runde: 14/8 15:00 Nancy - Lyon
Nancy Uafgjort Lyon
3,50 3,30 2,30
Tipico
Scandic Bookmakers
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Nancy tog førstepladsen i Ligue 1, fire point foran Dijon og ni foran ærkefjenden Metz. Nancy havde rækkens bedste forsvar - 32 mål indkasseret - og scorede selv 60 (næstbedst). Især hjemmebanens kunstgræs var en pointsamler for klubben: 14-3-2 (35-14).

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind: 

31/8: Dia (fløj - 29 år - Qatar - reserve)

31/8: Diarra (defensiv midtbane/midterforsvar - 35 år - Charlton - starter)

26/8: Cabaco (midterforsvar - 21 år - Nacional/Uruguay - starter/afløser)

Koura (fløj/angriber - Nîmes - starter - 9 mål/27 kampe)

Mandanne (fløj/angriber - 31 år - Al Fujairah/Arabiske Emirater - starter - 7 mål/24 kampe; 11 mål/31 kampe for Guingamp i L1 i 2014/15)

Chernik (målmand - 28 år - BATE - starter)

Marchetti (midtbane - 19 år - Ajaccio/L2 - starter)

N'Guessan (defensiv midtbane - 21 år - Afad/Elfenbenskysten)

Ud: 

Busin (midtbane - indskifter)

Lusamba (midtbane - starter/indskifter)

Samba (målmand - reserve)

Rygter

Ind: 

Ud: 

Før ny sæson

Nancy har spillet en række målfattige træningskampe. Sluttede af med 2-0 over Dijon og 0-0 mod spanske Gijon.

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: N'Dy Assembé - Chrétien/Cétout, Lenglet/Chretien, Diagne/Cabaco, Muratori - Pedretti, Diarra/Ait Bennasser, Puyo - Robic, Hadji (Koura) - Dalé (Hadji)

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Maouassa. 18-årig venstreback der netop har vundet U19-EM med Frankrig. Fik 4 kampe for Nancy i L2 i sidste sæson - der bør være udsigt til flere førsteholdskampe. Dog nok kun som afløser for Muratori.

Pedretti. 35-årig spilfordeler a la Pirlo: Dvs langsom, men uhyre spilintelligent, med god sparketeknik og blik for spillet.

Hadji. 36-årig offensivmand med stærk teknik og fin målnæse.


 officiel hjemmeside

NANTES

Nantes er vant til den tunge ende, men fremstår transferstyrket - bl.a. med tilgangen af danske Nicolaj Thomsen. En midterplacering er mulig.

Hjemmebane: Stade de la Beaujoire (38.285)

Træner: René Girard (2016, maj)


Trupværdi (cirka):
2014: 31 mio euro
2015: 44 mio euro

2016: 30 mio euro


2011/12: Nr 9 i L2

2012/13: Nr 3 i L2

2013/14: Nr 13
2014/15: Nr 14

2015/16: Nr 14

Den gamle storklub (otte mesterskaber, senest i 2001) med den stærke fanbase er landet i den tunge ende siden oprykningen i 2013 - men har holdt skindet på næsen.

Nu har klubben afhændet træner Der Zakarian og ansat den erfarne Girard i et forsøg på at få et mere målsøgende og -scorende hold. Og på at komme i top10.

Det skal danske Nicolaj Thomsen hjælpe til med. Hans løbevillighed og gode teknik bør give ham en startplads på midtbanen/kanten (offensiv, ser det ud til) - og han bør komme til at spille sammen med en anden nytilkommer, den fiffige fløjspiller Kacaniklic (som vi kender fra en nydelig lejeperiode i FCK i 2014).

Til er også kommet midterforsvarer Carlos og venstreback Lima. Væk er taget den dygtige back (højre eller venstre) Sabaly, men der er pæn dækning i begge sider.

Alt i alt ser det nydeligt ud i Nantes. Men det kan godt være det tager lidt tid før ønsket om flere mål opfyldes: Træningskampene har været målfattige.

OPDATERING 31/8: Angriber Sigthorsson udlejes til Galatasaray. Islændingen var med på vikingeøens stærke EM-hold denne sommer, men scorede kun 3 mål i 26 ligakampe i sidste sæson, så umiddelbart er det ikke et ret stort savn

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 501,00
Unibet
Top10 1,90 Unibet
Rykker ned 10,00
888sport
Bedste placering: Bordeaux - Nantes 1,70 - 2,02 Unibet
Første runde: 13/8 20:00 Dijon - Nantes
Dijon Uafgjort Nantes
2,45 3,20 3,30
Tipico
Betsafe

Sidste sæson

Nantes blev nr 14, med pænt hul ned til stregen. Igen kneb det med at score, men til gengæld var defensiven ret så solid.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Thomsen (venstre midtbane - AaB - starter)

Kacaniklic (venstrefløj - )

D. Carlos ( - Estoril )

L. Lima ( - Arouca )

Aristeguieta (angriber - tilbage fra lejeophold - Red Star/L2 - )

 

Ud:

Sabaly (højre/venstreback - starter)

Bedoya (fløj/offensiv midtbane - starter/afløser)

Gomis (midtbane - afløser)

Audel (fløj - starter/afløser)

Lenjani (venstreback - afløser)

Adryan (offensiv midtbane - afløser)

B. Touré (defensiv midtbane - afløser)

Rygter
Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Nantes har spillet en række målfattige kampe op til sæsonstart. Senest 0-0 mod Athletic Bilbao og 1-0 over Empoli.

Bud på idealopstilling

4-3-3: Riou – Dubois, Carlos/Djidji, Vizcarrondo, Lima/Moimbé – Rongier, Gillet, Thomasson - Thomsen, Bammou, Kacaniklic

  

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Riou. 28-årig målmand der ikke kunne tilspille sig en startplads i L1 for Auxerre eller Toulouse, men som har gjort det flot for Nantes.

Thomsen og Kacaniklic: Nytilkomne, dansk midtbanemand og svensk fløjspiller, der bør kunne sætte fut i venstresiden. Eller siderne - Thomsen kan også ligge til højre.

Harit. Hurtig og driblestærk kreatør - stort 10'er-talent. Var med til at vinde U19-EM med Frankrig denne sommer. Nu er han rykket op i førsteholdstruppen i Nantes og bør få en del spilletid i den nye sæson.


 officiel hjemmeside  

NICE

Sidste sæsons overraskende nr 4 har mistet fire stamspillere, inkl topscoreren, fantastiske Ben Arfa. Diverse talenter er dog kommet til (OPDATERING: og et par stjerner!) - plus trænerkapaciteten Favre. Spændende ser det ud!

Hjemmebane: Stade Municipal du Ray (18.696)

Træner: Lucien Favre (2016)


Trupværdi (cirka):
2014: 52 mio euro
2015: 43 mio euro

2016: 72 mio euro

2011/12: Nr 13

2012/13: Nr 4

2013/14: Nr 17
2014/15: Nr 11

2015/16: Nr 4

Nice erobrede en flot fjerdeplads og skal derfor spille Europa League-gruppespil. Det bliver dog med et anderledes hold end det der præsterede så godt i sidste sæson.

Væk er nemlig topscorerne Ben Arfa og Germain, backen Pied samt midtbanestyrmand Mendy. Fire vigtige spillere, især Ben Arfa der nok var ligaens allerbedste i sidste sæson.

Nice har dog hentet diverse talentfulde spillere, så selv om det næppe bliver til en top- eller subtopplacering, behøver det ikke gå helt galt.

Det er spændende er hvad Lucien Favre kan udrette. Væk er træner Puel (der blev hjulpet voldsomt af den heldige tilgang af Ben Arfa og vel i øvrigt mest var kendt for at placere sin to ikke alt for talentfulde sønner i spillertruppen), og til er kommet schweizeren med mange års erfaring fra den tyske Bundesliga. Hvor han især gjorde sig bemærket i Gladbach (flotte resultater indtil han blev fyret sidste september pga dårlig sæsonstart).

Favre indførte i Gladbach en interessant og effektiv spillestil: 4-4-2. Lavtstående defensiv med kort afstand mellem kæderne. Ikke så kompakt som fx Atlético, men ret kompakt og med hurtige sidejusteringer, alt efter hvor bolden befinder sig. Og så lynhurtige kontraangreb hvor hele holdet bevæger sig fremad. I det hele taget: Når i boldbesiddelse, skal bolden cirkuleres hurtigt og præcist. Ikke mange lange bolde.

Kan Nice (vant til 4-3-1-2 og stor afhængighed af Ben Arfa) spille på den måde? Måske, men træningskampene tyder på at det kommer til at tage noget tid at indkøre nyt hold og nyt system. I øvrigt ser det ud til at Favre justerer sit system, så der spilles 4-1-4-1 - dvs ekstra defensiv sikring.

OPDATERING, 23/8: Nice har begået et scoop ved at hente den stærke midterforsvarer Dante i Wolfsburg. Den 32-årige brasilianer er ikke særligt hurtig, men er særdeles boldfast, intelligent og hovedspilsstærk. En klassespiller.

Hvorfor er han taget til Nice? Fordi Nice spiller Europa League i denne sæson, og fordi Nice trænes af Lucius Favre under hvem Dante havde stor succes i Gladbach indtil 2012 (hvorefter Dante var fast starter i Bayern i 3 sæsoner).

OPDATERING 31/8: Minsandten om ikke Nice lukkede transfervinduet med et deciderede lækkerbidskener: Kreatør Belhanda (hovedmanden bag Montpelliers franske mesterskab i 2012)) hentes i Schalke, og angriber Ballotelli (Super-Mario) i Milan. Ingen af to to viste godt spil i sidste sæson, men potentialet er stort hos begge. Kan Favre få dem til at præstere?

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 250,00
Betsafe
Top6 2,50 Unibet
Top10 1,70 Unibet
Rykker ned 16,00
Unibet
Bedste placering: Monaco - Nice 1,30 - 3,20
888sport
Første runde: 14/8 17:00 Nice - Rennes
Nice Uafgjort Rennes
2,40 3,20 3,20
Unibet
Betfair Sportsbook

Sidste sæson

En flot fjerdeplads. Ikke bare pga offensiven med Ben Arfa og Germain - også pga en dynamisk midtbane og to angrebsdygtige backs.
 

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8: Belhanda (offensiv midtbane - 26 år - Schalke - afløser/indskifter)

31/8: Balotelli (angriber - 26 år - Milan - afløser/indskifter)

22/8: Dante (midterforsvar - 32 år - Wolfsburg - starter)

Lusamba (midtbane - 19 år - Nancy - starter/indskifter)

Cyprien (midtbane - 21 år - Lens/L2 - starter - 6 mål/34 kampe i 2015/16; L1-erfaring fra 2014/15)

Benitez (målmand - 23 år - Quilmes/Argentina - starter)

Dalbert Henrique (venstreback - 22 år - Guimares - starter)

Souquet (højreback/defensiv midtbane - 24 år - Dijon/L2 - starter)

Donis (hængende angriber/fløj - 19 år - Lugano - starter/indskifter)

Benrahma (højrefløj - 20 år - tilbage fra lejeophold - Angers - indskifter)

Eysseric (offensiv midtbane - 24 år - tilbage fra lejeophold - St.-Étienne - indskifter)

Vercauteren (højrefløj - 23 år - tilbage fra lejeophold - Westerlo - indskifter)

Rafetraniaina (defensiv midtbane - 19 år - tilbage fra lejeophold - Red Star/L2 - reserve)

Constant (angriber - 22 år - tilbage fra lejeophold - Saint-Raphael/3 div.)

Ud:

Ben Arfa (offensiv midtbane - starter/topscorer)

Germain (angriber - starter/næsttopscorer)

N. Mendy (defensiv midtbane - starter)

Pied (back - starter)

Genevois (forsvar - afløser)

Hult (midtbane - afløser)

Wallyson (midtbane - afløser)

A. Mendy (angriber - indskifter)

M. Traoré (offensiv midtbane - afløser)

Reserver: Honorat, Reheriharimanana

Før ny sæson

Nice har gjort det ret skidt i sommerens træningskampe: 1 uafgjort fulgt af 3 nederlag, inkl 1-2 mod Toulouse der kunne og burde have scoret flere mål, og 0-3 mod Napoli. Til sidst dog 0-0 mod portugisiske Sporting.

Bud på idealopstilling

4-1-4-1: Benitez – Pereira/Souquet, Baysse, Le Marchand, Pereira/Dalbert – Walter/Seri - Donis/Lusamba, Koziello, Seri/Cyprien, Marcel/Eysseric - Pléa

Evt en forsigtig 4-3-3 (dvs 4-1-2-3)

OPDATERING: Der bør findes plads til Belhanda på den offensive midtbane og Balotelli i angrebet. Hvad betyder det for taktikken og formationen?

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Koziello og Seri. De to resterende af sidste sæsons midtbane-triumvirat (N. Mendy er væk). De ligner fortsat idealtstartere, også i Favres nye spilsystem, men nytilkomne Cyprien kunne godt banke på til en plads (og evt tvinge Seri ned i 6'er-rollen mellem forsvar og midtbane.

Marcel. Venstrefløjen er kun 19 år og har endnu sin officielle førsteholdsdebut til gode, men han har gjort det godt i sommerens træningskampe og fået flere starter, så han kunne meget vel være Favres foretrukne på flanken.

Belhanda og Balotelli: To 26-årige stjernespillere hvis karriere er gået lidt i stå (ellers var de ikke havnet i Nice). Kan de finde den indre klasse frem?


 

Supercup 6/8: PSG-Lyon: Over 2,5 mål: Odds 1,92 hos 888Sport*

Masser af offensiv talent, og den franske sæson sparkes nok i gang med et brag, trods trofæ på spil. PSG har mistet målmager Zlatan, men kan stadig: 10 mål/3 kampe i sommerturnering. Lyon? Bør have selvtillid efter sejr i seneste møde + god sommer.
Se hele analysen

 officiel hjemmeside

PARIS SG

Fire mesterskaber i træk. Nu er topscorer Zlatan væk, men parisertruppen har bl.a. fået Ben Arfa og ser stadig overlegen ud. Spørgsmålet er bare: Hvad er idealopstillingen for den nye træner Emery? Har han for mange muligheder?

Hjemmebane: Parc des Princes (48.428)

Underlag: Hybridgræs


Træner: Unai Emery (2016)


Trupværdi (cirka): 2014: 385 mio euro
2015: 359 mio euro

2016: 413 mio euro


2011/12: Nr 2

2012/13: Nr 1

2013/14: Nr 1
2014/15: Nr 1

2015/16: Nr 1

PSG har haft Qatar Sports Investments-koncernen i ryggen siden 2011, og efter en skuffende andenplads i 2011/12 har araberne fået mere valuta for de mange oliepenge med fire mesterskaber i træk samt nydelige indsatser i CL. Det er sågar blevet til en trippel (liga, pokal og ligacup) i både 2014/15 og 2015/16.

Doha-pariserne vil gerne tage det sidste skridt op ad stigen og for alvor udfordre de store CL-klubber – men bliver det i denne sæson?

Zlatan, sidste sæsons suveræne ligatopscorer, er rejst. Umiddelbart en massiv svækkelse af angrebet, men jeg tror nu ikke kun skidt det er skidt for holdet. Hans målnæse og frisparksevner vil nok blive savnet (selv om Cavani evt vil blomstre op nu hvor han ikke overskygges og skubbes ud på en kant), men den store svensker havde det med at blande sig for meget i spillet og sænke tempoet unødigt. PSGs spil kan meget vel blive kvikkere nu.

Også fordi der er er sket et trænerskifte: Lidt ufleksible Laurent Blanc er erstattet med Sevillas dygtige Unai Emery.

Og fordi truppen er styrket, samlet set - selv hvis man medtæller Zlatans afgang. Til er nemlig kommet sidste sæsons måske allerbedste Ligue 1-spiller, Nice-kreatør (og topscorer) Ben Arfa. Der bl.a. scorede et flot solomål mod netop PSG. Højreback Meunier og defensiv-midtbanemand Krychowiak (begge havde et godt EM, for Belgien og Polen) er også stødt til.

Meunier skal kæmpe med hurtige (men udisciplinerede) Aurier om en startplads, mens fysisk stærke og snedige Krychowiak nok er udset en startplads som balancemand - og ikke kun fordi Emery kender ham fra Sevilla. Der er dog også Motta. Og såmænd også David Luiz. Han er egentlig midterforsvarer, men her er Marquinhos nok kørt i stiling som Silva-makker, så fleksible Luiz skal muligvis snarere bruges på midtbanen.

(OPDATERING 31/8: Luiz er sendt tilbage til Chelsea efter tre parisiske sæsoner).

Desuden er Areola vendt tilbage efter lejeophold (3 sæsoner) - og ligner een der kan give Trapp (drop hér og dér) markant konkurrence på målmandsposten. Den 23-årige franskmand gjorde det godt i Villarreal i seneste sæson.

Og PSG har stadig klassespillere som Silva og Maxwell i forsvaret, Verratti og Matuidi (han kan være på vej væk) på midtbanen samt en offensiv hvor angriber Cavani presses af stortalenter som 19-årige Augustin og 21-årige Ongenda. De to kan dog også ligge på fløjen - men dér er der også (ud over Ben Arfa, Di Maria og Lucas) 18-årige Ikoné.

Ben Arfa kan også bruges som central kreatør - men her vil Pastore også lege med...

OPDATERING: 8. august skrev PSG kontrakt med Real-angriber Jesé Rodriguez. Den 23-årige der også kan ligge på fløjen, kunne ikke erobre en startplads i Madrid, men viste gang på gang sin speed og farlighed som indskifter.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1,10
888sport
Rykker ned 1001,00
Bet365
Cavani: Over/Under 25,5 ligamål 1,85 - 1,85 Betsafe
Ligatopscorer: Cavani 1,55 Unibet
Første runde: 12/8 20:00 Bastia - PSG
Bastia Uafgjort PSG
7,70 4,40 1,50
Unibet
Betsafe

Sidste sæson

PSG vandt for fjerde sæson i træk det franske mesterskab - og på ekstra suveræn vis, med hele 31 point ned til nr 2. Klart bedst i både forsvar og angreb.

Foruden mesterskab tog PSG sig også af pokalen og ligacuppen. Og nåede kvartfinalen i Champions League - hvor Man City dog snuppede semifinalebilletten.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Ben Arfa (offensiv midtbane - Nice - starter)

Krychowiak (defensiv midtbane - Sevilla - starter)

Meunier (højreback - Club Brügge - starter)

Areola (målmand - Villarreal - starter)

Bahebeck (fløj/angriber - tilbage fra lejeophold - Saint-Étienne - indskifter)

8/8: Jesé (angriber/fløj - Real Madrid - indskifter) 

Ud:

31/8: Luiz (midterforsvar - starter/afløser)

Zlatan Ibrahimovic (angriber - starter/ligatopscorer)

van der Wiel (højreback - starter/afløser)

Douchez (målmand - reserve)

Doucouré (forsvar - reserve)

Edouard (angriber - indskifter)

Sirigu (målmand - reserve)

Stambouli (defensiv midtbane - afløser)

Rygter

Ind: Schweinsteiger, Rodriguez, Icardi, Weigl

Ud: Stambouli, Cavani, Matuidi
 

Før ny sæson

PSG vandt International Champions Cup i USA: 3-1-sejre over Inter og Real Madrid, samt 4-0 over Leicester. Tre temmelig forskellige pariser-formationer, men alle effektive.

6. august vandt PSG Supercup-kampen mod Lyon (i Østrig... Dog mindre eksotisk end sidste år hvor det var i Canada) med 1-4. Cifrene lyver lidt, for Lyon havde en del chancer og burde faktisk være kommet foran 1-0, men alt i alt en fortjent sejr til pariserne der var meget mere afslutningsskarpe. Og det endda uden Cavani der var skadet.

Bud på idealopstilling

4-3-2-1: Areola/Trapp – Aurier/Meunier, Silva, Marquinhos, Maxwell – Verratti, Krychowiak, Matuidi/Pastore – Ben Arfa/Lucas, Di Maria - Cavani/Jesé

4-2-3-1: Areola/Trapp – Aurier/Meunier, Silva, Marquinhos, Maxwell – Verratti, Krychowiak – Lucas/Jesé, Ben Arfa/Pastore, Di Maria - Cavani/Jesé

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Bemærk at Krychowiak ikke bliver klar til Supercup-kampen. Midterforsvarer Marquinhos mangler også (OL). Kollega Silva er tvivlsom (nok ude) pga skade. Midtbanemand Verratti der sluttede sidste sæson med en skade, har ikke spillet med i sommerens træningskampe og er nok heller ikke med her.

Nøglespillere/hold øje med

Thiago Silva. Selv i en trup der tæller klasse-midterforsvarere som landsholdsmakker David Luiz og talentet Marquinhos, skiller brasilianske Silva sig ud. Verdens nok allerbedste midterforsvarer. Hurtig, god i luften (trods kun 1,83), placeringsstærk og dygtig til at føre bolden frem. Mysterium at han ikke længere kan bruges af det brasilianske landshold.

Ben Arfa. Genial dribler med et (tidligere) problematisk temperament. Den tidligere Lyon-spiller vendte tilbage i Frankrig sidste år efter en årrække i Premier League hvor han til tider var fremragende, til tider pinlig. Hans 2015/16-sæson i Nice var temmelig fantastisk - jeg vil mene han var ligaens bedste spiller. Og temperamentet blev holdt i ave. Han er vist blevet voksen. Men hvordan klarer han sig i PSG? Nu er han ikke længere en stor fisk i en lille dam...

Ikoné og Augustin. Offensiv-stortalenter, henholdsvis 18 og 19 år.  Augustin blev topscorer ved det nys overståede U19-EM som Frankrig vandt. Ikoné imponerede mod Leicester i International Champions Cup.

 


  

 

 officiel hjemmeside

RENNES

Bretagnes største klub vil mere end top8. Muligt uden den solgte topscorer Dembélé? Måske nok - truppen ser stadig fornuftig ud, og den dygtige træner Christian Gourcuff har sluttet sig til sønnike Yoann.

Hjemmebane: Stade de la Route de Lorient (31.127)

Træner: Christian Gourcuff (2016)


Trupværdi (cirka):
2014: 56 mio euro
2015: 71 mio euro

2016: 68 mio euro


2011/12: Nr 6

2012/13: Nr 13

2013/14: Nr 12

2014/15: Nr 9

2015/16: Nr 8

Top8 blev det til i sidste sæson trods trænerfyring - ikke helt dårligt. Og dog. Top5 ville være mere passende for en klub af Rennes' størrelse.

Desuden er der en meget bekymrende faktor: Sidste sæsons store åbenbart, offensivmand Dembélé, er solgt til Dortmund. Hvad nu?

Tjah. En del peger på at det såmænd nok skal gå alligevel i Rennes. Dels kan de mange penge fra Dembélé-salget (15 mio euro) nå at blive brugt på gode indkøb (ud over at solide Chantome er hentet til midtbanen, og et par talentfulde forsvarere også er kommet til). Dels har man i Ntep stadig en offensiv pragtspiller (han fik sidste sæson ødelagt af skader, men skulle være klar nu) og i øvrigt en god trup.

Og endelig har man i rutinerede og snu Christian Gourcuff fået sig en træner der plejer at få det bedste og lidt til ud af sine hold (han var faktisk også i Rennes i 2002 og blev fyret, men har hentet sig en del erfaring siden). Han slutter sig dermed til sønnike Yoann der kom til klubben i sidste sæson - fremragende kreatør der bør træde i karakter hvis han er helt fri af de skader der har plaget ham.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 251,00
Bet365
Top6 2,20 Unibet
Top10 1,35 Unibet
Rykker ned 16,00
888sport
Første runde: 14/8 17:00 Nice - Rennes
Nice Uafgjort Rennes
2,40 3,20 3,20
Unibet
Betfair Sportsbook

Sidste sæson

Lidt en rodet sæson med to trænere, først defensive Montanier, så mere offensive Courbis. Ingen af dem kunne for alvor få holdet til at fungere. Heldigvis for Rennes valgte stortalentet Dembélé at brage igennem med 12 mål på 26 kampe.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

Chantome (defensiv midtbane - 28 år - Bordeaux - starter)

Bensebaini (midterforsvar - 21 år - Montpellier - starter/afløser)

Figueiredo (venstreback 23 år - Boavista - starter)

Ribelin (midtbane - 20 år - Montpellier - reserve)

Nardi (målmand - 22 år - Monaco - reserve)

Hunou (midtbane - 22 år - tilbage fra lejeophold - Clermont/L2 - )

Brüls (offensiv midtbane - 27 år - tilbage fra lejeophold - Charleroi - )

Lenjani (venstreback - 26 år - tilbage fra lejeophold - Nantes - reserve)

Said (venstrefløj - 21 år - tilbage fra lejeophold - Dijon )

Prcic (midtbane - 22 år - tilbage fra lejeophold - Torino - )

Habibou (-  - tilbage fra lejeophold - Gaziantepspor)

Ud:

26/8: Sylla (defensiv midtbane - starter/afløser)

Dembélé (offensiv midtbane/fløj - starter/topscorer)

MBengue (venstreback - starter)

Diagne (midterforsvar - starter)

Boga (offensiv midtbane/fløj - indskifter)

Reserver: Sane, Coulibaly, Zajkov, Hosiner, Sorin

Rygter

Ind: 

Ud: Ntep, Fernandes

Før ny sæson

Rennes har svinget en del i sommerens træningskampe. Efter to kampe mod sekundaklubber blev det 2-0 over lokalrival Angers, men 1-2 mod en anden lokalrival, Guingamp - der dominerede kampen. Og sidste kamp endte med 0-1 mod Swansea.

Bud på idealopstilling

4-2-3-1: Costil – Moreira/Danzé, Mexer, Armand/Mendes/Bensebaini, Baal/Figueiredo - Chantome, Fernandes/André - - Grosicki/Henrique, Gourcuff, Ntep (Saïd) - Sio

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Costil. Hurtig og stabil - og trods kun 28 år allerede syv år som førstekeeper i bagagen (fire hos Rennes).

  

Ntep. Den hurtige og driblestærke venstrefløj blev holdets topscorer i 2014/15, men fik seneste sæson ødelagt af skader.

Poha. Defensiv midtbane. Det 19-årige talent var med til vinde U19-EM med Frankrig denne sommer. Får han chancen på L1-holdet i Rennes?


 officiel hjemmeside  

SAINT-ÉTIENNE

Saint-Étienne har placeret sig i subtoppen de seneste sæsoner. Men det kniber med at score mål, og forsvaret fremstår svækket. Det er næppe i denne sæson springet frem til en CL-plads tages.

Hjemmebane: Stade Geoffroy-Guichard (26.747)

Træner: Christophe Galtier (2009)


Trupværdi (cirka):
2014: 75 mio euro
2015: 76 mio euro

2016: 79 mio euro

2011/12: Nr 7

2012/13: Nr 5

2013/14: Nr 4

2014/15: Nr 5

2015/16: Nr 6

Saint-Étienne var kun een placering ringere i seneste end i forrige sæson, men målmæssigt var der stor forskel. Flere mål blev indkasseret, og færre blev scoret.

Derfor må man formode at helgenbyens klub leder efter en bomber, men indtil videre er han altså ikke fundet i dette transfervindue. Et par angrebstalenter er hentet hjem efter lejeophold, men de ligner ikke stabile måljægere.

Til gengæld har SE forstærket midtbanen ved at hente fysisk stærke og meget fleksible Dabo. Solid defensivt og samtidig målfarlig.

Men forsvaret fremstår svækket. På venstreback hvor det i sidste sæson stod mellem rutinerede Assou-Ekotto og offensive Tabanou - begge er væk nu - er erfarne og dygtige MBengue hentet til. Men i midterforsvaret er store og stærke Sall solgt. Pogba, alternativt den fleksible højreback Théophile-Catherine, kan tage over som makker til anfører Perrin, men alligevel - det ligner en svækkelse.

Træner Galtier er snu og god til at få det bedste ud af sit hold (og transfervinduet er stadig åbent), så endnu en subtop-placering bør ligge i kortene. Men næppe mere end det.

OPDATERING 22/8: Den dygtige boks-til-boks-midtbanemand Veretout lejes i Aston Villa. Han scorede ikke for Villa i sidste sæson (21 kampe), men det var også en tung sæson for Birmingham-klubben... I 2014/15 nettede han 7 gange (4 på straffe) for Nantes. 24/8: Den fleksible midtbanemand Saivet er kommet til efter et frustrerende forår i Newcastle. Han er som udgangspunkt fløj eller offensiv midtbanemand, men gjorde det fint på den defensive midtbane for Bordeaux sidste efterår.

31/8: Den tårnhøje midterforsvarer Lacroix hentes i schweiziske Sion.

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 151,00
Top6 2,20 Unibet
Top10 1,35 Unibet
Rykker ned 26,00
Unibet
Bedste placering: Lyon-St.Etienne 1,40 - 2,70
888sport

Første runde: 13/8 17:00 Bordeaux - Saint-Étienne

Bordeaux Uafgjort Saint-Étienne
2,45 3,20 3,15
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Igen holdt S-E sig til i subtoppen. Men denne gang var der 7 point, ikke 2, op til en CL-kvalbillet. Defensiven var mindre solid end normalt, og offensiven endnu mere tandløs end ellers: 42-37 hed målscoren mod 51-30 sæsonen forinden.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8: Lacroix (midterforsvar - 24 år - Sion - starter)

24/8: Saivet (midtbane - 25 år - Newcastle - afløser/reserve)

22/8: Veretout (midtbane - 23 år - Aston Villa - starter)

Dabo (midtbane/højreback - 24 år - Montpellier - starter - 5 mål)

MBengue (venstreback - 28 år - Rennes - starter)

Mollo (fløj - 27 år - Krylya Sovetov - starter)

Saint-Louis (angriber - 21 år - Evian/L2 - starter)

Bamba (angriber/højrefløj - 20 år - Paris FC/L2 - starter)

Ud:

Sall (midterforsvar - starter)

Tabanou (venstreback - starter/afløser)

Assou-Ekotto (venstreback - starter/afløser)

Cohade (midtbane - starter/afløser)

Brison (venstreback - afløser)

Maupay (angriber - indskifter)

Clerc (højreback - afløser)

Bahebeck (angriber/fløj - indskifter)

Eysseric (offensiv midtbane - indskifter)


Rygter

Ind: 

Ud:

Før ny sæson

Saint-Étienne så skidt ud i sommerens træningskampe. Sejr over en L2-klub, men nederlag mod en anden, og derefter nederlag mod PSV der dominerede og burde have vundet større end 2-1, samt mod Lausanne der vandt 4-1.

Hvilket fik træner Galtier til at sige: Spillerne er langt fra det niveau de burde være på.

28. juli og 4. august gjaldt det deltagelse i 3. kvalrunde i i Europa League, mod AEK Athen. Først blev det kun 0-0 hjemme, men SE fik sig så en fin kontrasejr på 1-0 i returkampen.

Bud på idealopstilling

4-3-3: Ruffier – Théophile-Catherine, Pogba, Perrin, MBengue – Lemoine, Clément, Dabo – Hamouma, Roux/Beric, Tannane/Monnet-Paquet

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Ruffier. Rutineret målmand der er blandt ligaens bedste.

Perrin. Anføreren kan bruges både på den defensive midtbane og i midterforsvaret. Har mest gjort sig i sidstnævnte de seneste sæsoner. Er ikke ret hurtig, men placerer sig godt og kæmper bravt. Desuden målfarlig.

Hamouma. Dygtig højrefløj - leverer mange oplæg, men har også et veludviklet målinstinkt.


 

 officiel hjemmeside  

TOULOUSE

To skuffende fjerdesidstepladser i træk. Marts-træner og talentfuldt hold har næret håb om forbedring, men nu er topscorer Ben Yedder solgt. Kan Braithwaite & Co kompensere? Måske nok - interessante folk kommet til.

Hjemmebane: Stadium Municipal (35.472)

Træner: Pascal Dupraz (marts 2016)


Trupværdi (cirka):
2014: 44 mio euro
2015: 45 mio euro

2016: 41 mio euro

2011/12: Nr 8

2012/13: Nr 10

2013/14: Nr 9
2014/15: Nr 17

2015/16: Nr 17

To 17.-pladser i træk - hvad sker der i Toulouse? Budgettet placerer klubben i midten af rækken, men på banen har det knebet.

Efter Dupraz overtog trænerposten i marts, sluttede holdet dog stærkt af og undgik nedrykning. Godt spil, både spilstyrende og på omstillinger. Hjulpet af at nogle purunge folk fik deres gennembrud, samtidig med at nogle etablerede trådte i karakter.

Nu er der sagt farvel til tre vigtige spillere.

To af dem: midterforsvarer Tisserand og midtbanedynamo Didot. Men interessante, talentfulde erstatninger er kommet til: Tårnhøje og meget målfarlige Jullien i forsvaret og Pi på midtbanen.

I forvejen bugner Toulouse af talent - fra den 17-årige målmand Lafont til den 25-årige angrebs-hurtigløber Braithwaite. Spørgsmålet er om der er balance - om der er nok rutine på holdet.

Og om holdet kan klare sig uden de seneste sæsoners klare topscorer, Ben Yedder - netop solgt til Sevilla. Men måske - i stedet er hentet Toivonen, en helt anden angrebstype: Stor og stærk. Kan evt danne et interessant makkerpar med lille & kvikke Braithwaite. Men der er også mulighed for at køre med et kvikt tandem a la Braithwaite/Ben Yedder - i PSG er nemlig lejet stortalentet Edouard.

OPDATERING 20. august: Den svenske landsholdsspiller Jimmy Durmaz - venstrebenet offensivmand der kan ligge i begge sider eller centralt - er hentet i Olympiakos. 31/8: Midterforsvarer Musavu-King hentet i Lorient (hvor han ikke kunne tilspille sig en startplads).

Udvalgte odds

  Bookmaker
Mester 1001,00
Top10 2,20 Unibet
Rykker ned 5,00
888sport
Bedste placering: Bordeaux - Toulouse 1,40 - 2,40 Unibet
Første runde: 14/8 20:45 Marseille - Toulouse
Marseille Uafgjort Toulouse
2,05 3,40 4,00
Scandic Bookmakers
Betfair Sportsbook
Scandic Bookmakers

Sidste sæson

Endnu en skuffende 17.-plads. Lige over stregen. Men i det mindste klarede klubben frisag og undgik den truende nedrykning: Efter trænerskifte i marts sluttede Toulouse nemlig af med 5 sejre, og 3 uafgjort i 10 kampe (og mange mål). Stærkt.

Transfers

http://www.holdnyt.dk/transfer-oversigt/frankrig/ligue-1

Ind:

31/8: Musavu-King (midterforsvar - 24 år - Lorient - afløser)

20/8: Durmaz (fløj/offensiv midtbane - 27 år - Olympiakos - starter)

Toivonen (angriber - 29 år - Sunderland - mest afløser: 12 kampe, 9 fra start; 14 uden at komme ind)

Pi (defensiv midtbane - 22 år - Troyes - starter)

Jullien (midterforsvar - 23 år, 1,95 m - Dijon - starter - 9 mål)

Sangaré (midtbane - 18 år - Odienné/Elfenbenskysten)

7/8: Ola John (midtbane - Reading - indskifter)

8/8: Edouard (angriber - PSG - indskifter)

Ud:

Ben Yedder (angriber - starter/topscorer)

Tisserand (højreback/midterforsvar - starter)

Didot (midtbane - starter)

Machach (midtbane - afløser)

Matheus (venstreback - afløser)

Spano (midterforsvar - reserve)

Rygter

Ind: 

Ud: Ben Yedder

Før ny sæson

Toulouse spillede fire træningskampe i juli. 3 sejre, 1 uafgjort. Målscore 7-1. Sejrene: 2-0 (Ben Yedder og Braithwaite) over spanske Osasuna. 3-0 over Montpellier (2 af Ben Yedder, 1 af Braithwaite). 2-1 over Nice (Braithwaite og Trejo). Ben Yedder var også med mod Nice, men brændte straffe (plus en anden stor chance).

6. august gjaldt det sidste træningskamp - nr 1 efter farvel til Ben Yedder. Og her fik Toulouse en lussing: 2-6 mod portugisiske Guimares. Det skal dog med at Toulouse allerede i 9. minut blev reduceret til 10 mand da midterforsvarer Jullien blev udvist.

Bud på idealopstilling

4-3-1-2: Lafont – Akpa-Akpro/Michelin, Diop, Kana-Biyik/Jullien, Moubandjé – Doumbia/Somalia, Pi/Blin, Sylla - Regattin/Trejo - Braithwaite, Toivonen/Edouard

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Martin Braithwaite. Braithwaiter scorede 11 mål (2 på straffe) i sidste sæson. En lille & hurtig tekniker med målnæse. Han har dog stået i skyggen af Ben Yedder (17, 14, 15 og 16 mål i de seneste sæsoner). Kan danskeren overtage målansvaret efter topscorerens salg? Han har i hvert fald fået anførerbindet, så klubben tror på ham. Og han har scoret i 3 af sommerens 4 træningskampe.

Diop og Jullien. To tårnhøje midterforsvars-stortalenter. Diop erobrede en startplads i sidste sæson, og nu er særdeles målfarlige Jullien kommet til. Skal blive spændende at følge. Trods deres højde er begge ret kvikke på fødderne. 19-årige Diop har i øvrigt lige vundet EM med det franske U19-hold.

Michelin. Det har den jævnaldrende højreback også. Flotte indsatser, både defensivt og især offensive (gode indlæg og diverse mål-assists). Michelin har endnu ikke fået L1-debut, men det bør han i år.

Briand, Mendy

Skader/karantæner

http://www.holdnyt.dk/skader-karantaener/fodbold/frankrig-ligue-1

Nøglespillere/hold øje med

Giresse. Den lille offensiv-midtbanemand/venstrefløj med fornavnet Thibault og det forpligtende efternavn (faderen var en del af den fremragende Frankrigs-midtbane i 80'erne: Platini, Tigana, Fernandez og Giresse) er rutineret, har en elegant venstrepote og samtidig en god næse for målchancer. Han er blevet 35, men havde en flot sæson i 2015/16.

Blas. Midtbanemand/kantspiller med stort talent. Var med til at vinde U19-EM med Frankrig denne sommer.