Der resterer fem spillerunder af Viasat Sport Divisionen, og spændingen er større end nogensinde før. Fire hold har skilt sig ud i toppen af rækken, og imellem dem er intet afgjort. Det er netop denne indædte fight der vil blive sat fokus på i den følgende analyse, hvor vi ser nærmere på holdene med en reel chance i toppen af tabellen.

SAS-liga aspiranterne

Man skal være mere end almindelig bælgøjet hvis man på nuværende tidspunkt er i tvivl om, at kampen står mellem følgende fire hold: Horsens, SønderjyskE, Frem og Køge. Horsens fører netop nu ræset og kunne med en sejr ude over SønderjyskE formentligt have sikret sig oprykning. I stedet endte det med et nederlag, og da de to øvrige tophold fik fuldt udbytte af deres respektive kampe er stillingen nu uhyre tæt. For at illustrere dette præsenteres her tre stillinger:

Status efter 25. spillerunde

Horsens - 25 kampe, 56 points
SønderjyskE - 25 kampe, 51 points
Frem - 25 kampe, 50 points
Køge - 25 kampe, 49 points

Formbarometer for forårssæsonen

Køge - 10 kampe, 7-2-1, 23 points
SønderjyskE - 10 kampe, 6-3-1, 21 points
Horsens - 10 kampe, 6-3-1, 21 points
Frem - - 10 kampe, 5-4-1, 19 points

Formbarometer for de seneste fem kampe

Køge 4-1-0, 13 points
Frem 3-2-0, 11 points
SønderjyskE 2-2-1, 8 points
Horsens 1-3-1, 6 points

Det er tydeligt, at Horsens på trods af svingende resultater på det seneste stadig har de bedste kort på hånden. Holdet har seks point ned til tredjepladsen og er naturligvis storfavorit til at snuppe en af superligabilletterne. Men intet er givet. Køge og Frem nærmer sig stærkt bagfra, og hvis SønderjyskE fortsætter mandagens takter, hvor holdet jo besejrede netop Horsens, er der lagt op til en uhyre tæt afslutning, hvor Horsens bestemt ikke kan føle sig sikker på noget som helst.

Procentvurdering af holdenes oprykningschancer
Horsens 80%
SønderjyskE 55%
Frem 20%
Køge 45%

Horsens

Horsens var engang en by man ikke var stolt af at komme fra. Men det blomstrende kulturliv har ført byen op i landets absolutte elite, og nu følger byens fodboldklub trop – eller gør de? I sidste sæson havde holdet også lagt grundstenen til avancement med et solidt forspring før forårssæsonen - og dengang glippede det. I vinterpausen var kritikerne var fremme og markere sig: ”Holdet kan ikke stå distancen”, lød det. Jyderne lod bolden tale og vandt forårets første fem kampe. Alle troede herefter, at oprykningen blot var en formsag. Men på det seneste har det knirket i fugerne. Én sejr i de seneste fem kampe er for ringe, og forspringet er skrumpet voldsomt ind. Tilmed har holdet et vanskeligt slutprogram, hvor man møder Fredericia(H), HIK(U), Frem(H), Skjold(U) og Vejle(H). Meget svære modstandere, hvor kun Fredericia-kampen kan betegnes som et ”must win”, da dette hold for tiden er skidt kørende. Ellers er det hold fra den gode ende af tabellen som er på menuen, og kampen mod Frem kan næsten på forhånd betegnes som en ren skæbnekamp.

Nøglespillere

Horsens er ikke præget af star-quality som især SønderjyskE er det, men man har alligevel flere væsentlige profiler. Af disse vurderer jeg Mads Rieper og Niels Lodberg som de mest betydningsfulde. Rieper styrer defensiven flot, og der er efter min mening ingen grund til, at bekymre sig for om han kan holde niveau. Dertil er han for stabil. Lodberg er holdets topscorer med 17 mål og har en værdifuld evne til at score vigtige mål.

Konklusion

Horsens er stadig storfavorit til at opnå oprykning, men chancen er ikke helt så stor som den har været - og der er en mulighed, for at holdet snubler. Presset er voldsomt, og minderne fra sidste sæson kan tænkes at melde sig i spillernes og ikke mindst trænerens hoved. Truppen indeholder efter min mening ikke en spillertype med evnerne og psyken til at gøre den afgørende forskel. Holdets offensiv afhænger meget af midtbanens evner til at skabe de nødvendige chancer, og den har ganske enkelt ikke niveauet til at vende holdets nuværende form. 6 point er der dog at give væk af, og det bør være nok, men det bliver close race i toppen, og jeg ville ikke sætte mine penge på Horsens - dvs ud fra en betragtning om chance versus odds...

SønderjyskE

De gæve sønderjyder har satset voldsomt på oprykning denne sæson og fremstår da også som divisionens klart stærkeste aktør, hvad angår både spillermateriale og organisation. Jeg mener, at holdets nuværende placering er lidt skuffende. Tager man spillernes klasse i betragtning burde de på nuværende tidspunkt have sikret sig et solidt forspring. Men kommer oprykningen i hus, er det ikke noget de ville spekulere mere over nede sydpå.
Ligesom de øvrige tophold startede holdet foråret som lyn og torden, men har på det seneste oplevet resultater af svingende karakter, og før mandagens topkamp mod Horsens havde Frank Andersen(forhenværende træner i SønderjyskE, nu Vejle) udråbt kampen som ”alt eller intet” for SønderjyskE. Vinder man ikke, løber Køge med billetten, lød det. Men som bekendt blev det til en sejr, hvilket gav begrundet håb om, at SønderjyskE kan forbedre deres øjeblikkelige formkurve.

Af de fire Superligaaspiranter har SønderjyskE det letteste restprogram. Først står B93 på Østerbro Stadion på menuen, efterfulgt af Køge(H), Ølstykke(U), Næstved(U) og Fredericia(H). B93, Ølstykke og Næstved kæmper alle en desperat kamp og vil ofre blod, sved og tårer for point mod SønderjyskE, men holdet bør have klassen til at hente ni point i disse tre kampe. Derudover har man Fredericia i sidste runde, hvor det også bør blive til tre point. Kampen mod Køge kan blive altafgørende.

Nøglespillere

Man kan med rette kalde SønderjyskE’s taktik for primitiv. Holdet spiller med lange bolde frem til de to angribere og satser på at vinde andenboldene og derfra skabe chancer. Holdets maskinrum med Michael Nonbo og Peter Sand skal tage det lange seje træk. De er begge fysisk stærke med stor erfaring. Det er vigtigt, at netop disse to spillere går ind og tager ansvar – de skal bryde modstanderens angreb, igangsætte angreb og søge andenboldene. Disse to er i sandhed holdets hjerte og forvalter et stort ansvar. Holdets samlingspunkt i forsvaret er Jacob Gaxe Gregersen. Ligesom de to førnævnte har han erfaring fra et højere niveau. Disse tre spillere udgør den rutinerede akse som skal bærer hovedansvaret for at hele truppen fungerer. Jeg nærer stor tiltro til, at disse spillere med deres professionalisme er i stand til at løfte opgaven.

Konklusion

Jeg anser SønderjyskE’s oprykningschancer som rigtig gode. Holdet har været inde i en mindre formkrise, men med sejren over Horsens har holdet fået et massivt rygstød. I kraft af den store økonomiske satsning man har gjort i det sydjyske, er der et enormt pres på spillerne, men truppen rummer så meget rutine, at de kan håndtere presset. Alt i alt er holdet så stærkt besat på alle pladser og jeg har svært ved at finde noget der taler imod deres oprykningschancer.

Frem

Efter nedrykningen sidste år mistede Frem en lang række profiler bl.a. Mikkel Thygesen, Kim Kristensen, Søren Krogh og Ayeni Bosun. På den baggrund er det imponerende, at Valby-klubben er i stand til at gøre sig gældende i toppen af rækken. Jeg mener, at meget af æren skal tilskrives Ebbe Skovdahl. Han har formået at skabe en stærk organisation og et stabilt forsvar bestående af flere unge, uprøvede spillere.

Efter en håbløs start på foråret med blot én sejr i fire kampe har holdet fundet tilbage på rette spor og har således ikke tabt i de seneste otte kampe. Det er dog blevet til en del uafgjorte og holdet har svært ved virkelig at sætte sig igennem og overtrumfe en på papiret svagere modstander. Jeg mener, at holdet mangler kreative gennembrudsstærke spillere. Især på midtbanen halter det. Der er ingen tvivl om, at midtbanen mand for mand er af høj kvalitet, men det er meget ens typer Skovdahl har til rådighed. Der er ingen tvivl om, at Thomas Høyer og Lars Brygger begge er dygtige spillere, men de er begge meget kontrollerende typer som ikke har evnerne til, at gøre det uventede. Det er nok derfor Skovdahl har eksperimenteret med holdets eneste superkreative kraft, teknikeren Mirko Selak på fløjen. Han er den eneste fremme som er i stand til at skabe noget på egen hånd og træneren føler måske, at man bedre kan udnytte Selaks kreative evner længere tilbage på banen.

Frem har et vanskeligt restprogram. Først skal man til Brønshøj og møde et formstærkt hjemmehold. Derefter lyder menuen på AB(H), Horsens(U), B93(H) og Køge(U). Kampene mod AB og B93 bør give fuldt udbytte, hvorimod klubben skal være yderst tilfreds, hvis man henter 2-4 point mod Horsens og Køge.

Nøglespillere

Holdet har en meget stabil duo på midtbanen som er garant for et højt bundniveau: Høyer og Brygger. Det er nødvendigt, at disse to spillere holder niveau hvilket de også vil gøre. Mirko Selak spiller en hovedrolle for holdet. Han er holdets enlige eksponent for det uforudsigelige og skal slå til for at holdet får de nødvendige point. Derudover kan det give holdet et rygstød, hvis unge Jesper Jørgensen kan fortsætte takterne fra de seneste kampe.

Konklusion

Frem mangler endnu at møde to af de øvrige tophold – tilmed på udebane. Det bliver med andre ord vanskeligt for Valby-klubben at sikre sig oprykning, men med gode resultater i disse to kampe ligger vejen åben. Før sæsonen var forventningerne til holdet ikke så store, så holdet kan spille relativt frit og uden nerver. Holdets største plus i forhold til konkurrenter finder vi på trænerbænken. Jeg regner Ebbe Skovdahl som en af landets absolut bedste trænere og med sin store rutine er han i stand til at give spillerne den helt rette indstilling til tingene. Frem må dog siges at have den mindste chance af de fire oprykningsbejlere.

Køge

Før forårssæsonen var Køge et presset hold. En dårlig hjemmebanestatistik havde kostet og afstanden til toppen var større end man på forhånd havde håbet. Der blev investeret i en ny træner og nye spillere og der var således sket meget nyt i klubben i løbet af vinteren. Heldigvis for Køge kan man konkludere, at satsningen hidtil har båret frugt. Ligesom SønderjyskE og Horsens startede Køge foråret utrolig godt, men hvor de to konkurrenter på det seneste har oplevet udsving på resultatbarometret har Køge blot optimeret formen og ser virkelig stærk ud.

Køge er nok det hold med det sværeste restprogram. Hele to af konkurrenterne mangler holdet at møde. Programmet ser således ud: Ølstykke(H), SønderjyskE(U), Fredericia(H), HIK(U) og Frem(H). Ølstykke og Fredericia på hjemmebane skal give maksimalt udbytte, hvorimod de tre øvrige kampe alle ser svære ud.

Nøglespillere

Jeg mener ikke, at holdet har deciderede stjerner, da truppen er meget bred og alle pladser er godt besatte. Dog er det af stor nødvendigt, at midterforsvaret med Morten Christensen og Rasmus Marvits fortsætter med at lukke af som de så flot har gjort det i foråret og især på det seneste. Derudover er det naturligvis essentielt at Senuglo, Sule og Jochumsen holder et højt niveau i alle kampene.

Konklusion

Selvom holdet ligger firer og har det sværeste restprogram vurderer jeg Køges chancer som pæne. Holdet er utroligt stærkt spillende og ser ud til at kunne holde den nuværende form. Holdet rummer mange klassespillere og kreative kræfter som er i stand til at afgøre kampe. Holdets svaghed er efter min mening, at holdet ikke har noget basis. Der er kommet mange spillere til, og med en ny træner og nyt spillekoncept har holdet ikke en rutinepræget stil at falde tilbage på hvis man møder problemer i kampene. Dette kan vise sig at koste dyrt i kampene imod SønderjyskE og Frem.