Tirsdag og onsdag i denne uge tager Champions League hul på anden halvdel af gruppespillet. Det er derfor tid for os gamblere at tage pulsen på, hvilke klubber, der går videre, og hvilke, der ryger ud.
De store favoritter plejer som regel at slå sig igennem fra det indledende gruppespil. Champions League-sæsonen 2005/06 var leveringsdygtig i den nok så bekendte ”undtagelse, der bekræfter reglen”, da Manchester United i gruppe med Villarreal, Benfica og Lille sluttede sidst, men ellers er det reglen, at alle de store tiltroede klubber klarer sig helskindet gennem gruppespillet.

Sådan kommer det efter alt at dømme ikke til at gå i år. For i hvert fald én storklub hænger slemt med den berømte legemesdel i vandskorpen.

Gruppe A: Liverpool ryger ud

Okay, måske er ovenstående påstand (”Liverpool ryger ud”) at ta’ lovlig tidlig forsmag på, hvad vi har i vente, for med ni point af de tre sidste kampe vil Liverpool givet være i hatten med de 16 hold, der går videre til forårets ottendedels-finaler, men formodentlig vil intet mindre end maksimum-point kunne gøre det for De Røde fra Anfield.
Med kun ét point af tre kampe er Liverpool sidst i gruppe A og vil efter mine estimater i minimum 90 procent af alle tilfælde skulle have ni point yderligere for at gå videre. Hvad er chancen så for det? Tjae, meget kan faktisk afhænge af, hvordan Marseille klarer sig i sine to kampe mod FC Porto og Besiktas, for er Marseille før den sidste kamp hjemme mod Liverpool allerede sikker på at gå videre til ottendedels-finalerne, så er Liverpools chancer måske ikke helt ude i hampen alligevel. Afgørende er det imidlertid, at Liverpool høster fuldt i de to forestående hjemmekampe mod Besiktas og FC Porto. Chancen for det er med lidt god vilje 45 procent (75% x 60%), og så vil en objektiv chancevurdering forud for Liverpools sidsterunde-møde med Marseille på Velodromen afhænge meget af, om franskmændene allerede ér videre eller ej. En fair vurdering af det spørgsmål vil være, at det er der ikke særlig stor chance for.

Marseille, der på nuværende tidspunkt har syv point for tre kampe, har inden hjemmekampen mod Liverpool to udekampe på programmet, og med mindre de giver minimum fire point, hvad der ikke er så forfærdelig sandsynligt, så er chancen for, at Marseille ér videre inden sidste runde, heller ikke særlig stor. Meget peger således på, at skulle det lykkes Liverpool at vinde sine to næste kampe, hjemme mod Besiktas og hjemme mod FC Porto, så slutter Rafaels Benitez’ tropper af med at skulle have tre point på udebane mod Marseille, som samtidig skal have have ét point. Situationen bliver efter alt at dømme, at Liverpool er ude af Champions League-sagaen, hvis ikke de vinder i Marseille, men Marseille ryger ud, hvis de taber. Og i en sådan situation vil det være vanskeligt at give Liverpool mere end maksimalt 40 procents sejrschance, hvilket summa summarum i alt med de tidligere 45 procents chance for at have fået seks point mod Besiktas og FC Porto, giver Liverpool 18 procents chance for at score max.point af de sidste tre kampe. Liverpools chancer for at gå videre fra gruppen, er en anelse højere end det, idet man godt kan tænke sig, at otte point kan gøre det, så f.eks. uafgjort ude mod Marseille vil være nok. Da det scenarie (at mindre end ni point vil være nok for Liverpool) dog ikke er mere end maksimalt 10 procent sandsynligt, betyder det blot en opskrivning af Liverpools chancer for at gå videre til forårets cup-kampe til ca. 20 procent. Sammenfattende er der altså 80 procents chance for, at Liverpool ryger ud - tør matematisk regning (og så har jeg endda været venlig Liverpools vej i procent-beregningerne).

Marseille og FC Porto sidder i øjeblikket på flæsket i gruppe A, og meget tyder på, at det vil de også gøre, når de to billetter til ottendendels-finalerne uddeles.
Flere bookmakere udbyder væddemål på, hvilke klubber, der går videre fra gruppespilllet, og bedste odds på Liverpool er 2,75... gennemsnittet på markedet er på omkring de 2,40... de væddemål lader man naturligvis storgrinende ligge. Værdi i spil på Liverpool til at gå videre fra gruppen ville kræve et odds på over 5,00. Det bedste langtids-væddemål, man kan finde sig i gruppe A, er odds 1,25 (Gamebookers) på Marseille til at gå videre, hvilket er godkendt.

Gruppe B: Nøglen er på Mestalla

Skrækgruppen for favorit-spillere indtil videre. Rosenborg har nemlig til alles overrraskelse ikke kun hentet point på Stamford Bridge, men også hjemme på Lekendal besejret Valencia. Resultaterne indtil nu i gruppe B peger på, at Chelsea trods den skuffende 1-1-uafgjorte hjemme mod Rosenborg, som reelt kostede José Mourinho jobbet, går videre uden de store problemer. Chelsea viste i det efterfølgende møde ude mod Valencia stor moral, da de rejste sig fra 0-1 og vandt 2-1.

Situationen i gruppen er, efter første halvdel af kampprogrammet overstået, at Chelsea har syv point, Rosenborg fire, og Valencia og Schalke 04 hver tre.
Chelsea ligger lunt - 10 point sikrer næsten altid videre kvalifikation - og det pointantal skal Chelsea på den ene eller den anden måde nok komme op på.
Hvad så med den øjeblikkelige nummer to i gruppen Rosenborg? Ud over at tage hatten af for Rosenborgs hidtidige præstationer, så tror jeg ikke meget på nordmændene, der har til gode at møde de to direkte konkurrenter til andenpladsen, Valencia og Schalke 04, på udebane. Minimumskravet for Rosenborg for at gå videre, er fire point yderligere, og selvom om bolden er rund, så forekommer chancerne ikke voldsomt store. Man kan nemlig også stille det op på en anden måde: Skal Rosenborg videre, er der kun råd til ét ydeligere nederlag.
Går vi (lidt overfladisk, indrømmet) ud fra, at Rosenborg taber ude til både Valencia og Schalke 04, så udkrystalliseres ét nøgleopgør i gruppen, nemlig mødet på Mestalla mellem Valencia og Schalke 04, for det bliver efter alt sandsynlighed videren af dén kamp, der vil følge Chelsea videre til forårets cup-kampe. Her er det vigtigt, at notere sig, at Valencia i gruppespillets første spillerunde vandt 1-0 ude over Schalke 04, så i tilfælde af uafgjort på Mestalla, vil Valencia på indbyrdes kampe være foran Schalke 04, skulle de to klubber slutte på samme pointantal. Det skal dog også bemærkes, at et uafgjort resultat på Mestalla mellem Valencia og Schalke 04 vil kunne lukke Rosenborg ind i varmen.

Pga. sejren over Schalke 04 i Gelsenkirchen står Valencia med klart bedst kort for at slå Chelsea følge. Kravet til Schalke 04 vil alt andet lige være, at de vinder på Mestalla, og det ser svært ud. Derfor finder jeg, trods det måske tilsyneladende ikke særligt attraktive odds, at 1,44 (Gamebookers) på Valencia til at gå videre er et fair tilbud fra spiludbyderen, dog uden egentlig værdi for gamblerne.

Gruppe C: Hundeslagsmål efter Real

Real Madrid kører sit eget løb i gruppe C og lader resten slås. Sådan lader det i hvert fald til at gå at dømme ud fra resultaterne indtil videre, hvor Real har vundet hjemme over Werder Bremen og Olympiakos Piræus og spillet uafgjort ude mod Lazio. Der bør heller ikke være nogen reel tvivl om, hvorvidt Real Madrid sikrer sig en af de to pladser videre frem i turneringen, men hvem, der sætter sig på den anden plads, ligner et helt åbent spørgsmål.
Werder Bremen meldte sig efter to indledende nederlag ind i kappestriden igen, da de senest hjemme på Weser Stadion besejrede Lazio 2-1, men ellers er det klart, at hjemmebane-nederlaget 1-3 til Olympiakos Piræus risikerer at koste tyskerne dyrt. Stillingen i gruppen er den, at Real Madrid har syv point, Olympiakos fire, Werder tre og Lazio to.

Det ér faktisk temmeligt vanskeligt at spå om, hvem af de tre sidste, der slår Real Madrid følge til forårets cup-kampe, men måske kampene mod Real kan blive afgørende, og her er det værd at huske på, at Real Madrid i Champions League plejer at være et temmeligt middelmådigt udehold, og i den sammenhæng kan Lazios 2-2’er i Rom mod de hvidklædte spanierne faktisk vise sig at være et dårligt resultat for italienerne. Det er uden alle omstændigheder værd at kigge på, hvad holdene har tilbage af hjemmekampe, og her står Olympiakos og Lazio med to i hånden mod Werder Bremens kun én (mod Real Madrid). Lazio har således hjemmekampe mod Werder Bremen og Olympiakos Piræus. Det synes oplagt, at romerne skal vinde begge, og samtidig skal de også håbe, Real Madrid i deres to udekampe i mellemtiden ikke har sat for meget til. Har de det, bliver der nemlig næppe givet ved dørene i Lazios sidsterunde-besøg i Madrid.

Men man kan analysere det resterende program på kryds og tværs uden at blive ret meget klogere. Med de tilbudte odds er der ikke noget værdi-spil at hitte i denne gruppe. Efter mine vurderinger er Olympiakos Piræus smal favorit til at følge Real Madrid videre frem i turneringen, men det afspejles desværre af oddsene.

Gruppe D: Det ligner Sjakhtar, men...

Fem hjemmesejre og en udesejr indtil videre i de tre første spillerunder i gruppe D, og det får jo èn til at kigge nærmere på udebane-sejren, for den klub, der tog den, må da stå med gode kort på hånden. Og det gør Sjakhtar Donetsk, der vandt 1-0 i Lissabon over Benfica, da også. Meget kommer imidlertid til at afhænge af ukrainernes næste kamp, der er på hjemmebane mod forsvarende Champions League-vinder Milan.
Sjakhtar Donetsk måtte for nylig ned 1-4 på San Siro i Milano, og lussingen var en nyttig reminder, hvad europæisk klasse egentlig står for. Oplevelsen af klasseforskel får da uden tvivl også ukrainerne til at gå ind til hjemmekampen mod Milan med en anderledes beskeden taktik, end man normalt forventer af hjemmehold, for udover respekt for Milan, så er situationen i gruppen den, at får Sjakhtar bare det ene point, så er de temmeligt godt kørende med henblik på videre kvalifikation.

Jeg har meget vanskeligt ved ikke at se Milan gå videre. Man siger, 10 point altid skal være nok til videre kvalifikation, og går vi ud fra, at Milan i sidste spillerunde kan tage tre hjemme mod Celtic (skotterne har historisk i Champions Leagues gruppespil været i stand til at hente i alt ét point ud af 10 udebanekampe), så skal de bare score ét point enten i Donetsk eller i Lissabon, så er den kage skåret. Jeg vil derfor tillade mig at regne med, at Milan går videre fra gruppen. Umiddlebart er Sjakhtar Donetsk nærmest til at følge, da de som Milan lige nu står noteret for seks point. Problemet er imidlertid, at ukrainerne og vi andre bliver nødt til at regne med, at Celtic slutter på præcist ni point - lige så ringe Celtic er på udebane, ligeså stærke er de i Glasgow. Derfor skal Sjakhtar Donetsk (eller Benfica) altså op på 10 point eller alternativt 9 point samt bedre end Celtic i indbyrdes score, hvilket vil sige at have vundet hjemmekampen større end man har tabt udekampen. I den forbindelse noterer man sig, at Sjakhtar Donetsk i gruppespillets første kamp vandt 2-0 hjemme over Celtic, hvilket kan vise sig et særdeles nyttigt resultat.

Går man ud fra, at Celtic vinder sine hjemmekampe og taber på udebane, åbenbarer der sig (såfremt Sjakhtar Donetsk ikke vinder hjemme over Milan, men enten spiller uafgjort eller taber) et nøgleopgør til sidst, nemlig Sjakhtar Donetsk - Benfica. Kan Sjakhtar vinde det opgør, er de videre. Hvis ikke, så risikerer Sjakhtar at blive snydt. Benfica er ikke ude af spillet endnu, men er dog nødt til at have enten tre point hjemme mod Milan eller minimum det ene point ude mod Celtic samt så derefter vinde i Donetsk. Vanskelige betingelser, men portugisiske hold har det med at blive bedre, som gruppespillet skrider frem, så man skal ikke udelukke noget.
Pga. de indhøstede point og resultater indtil nu er Sjakhtar Donetsk favorit til at følge Milan frem til ottendedelsfinalerne, men favoritrollen er ikke helt så stor, som gruppestillingen (og bookmakernes odds) umiddelbart kan forlede til at tro. Jeg finder i gruppe D ingen værdi i nogle af de udbudte odds på gruppevinder eller videre kvalifikation.

Gruppe E: Showdown på Ibrox

En nem gruppe at analysere. Dermed ikke sagt, at jeg kan forudse, hvilke klubber, der går videre (jo, FC Barcelona, men hvem bliver den anden?) - men jeg kan forudse, hvad der bliver afgørende.
FC Barcelona og Glasgow Rangers fører med hver syv point, Lyon har tre point, og VfB Stuttgart er fortabt uden point. Tyskerne kan vi godt udelukke, for de skal vinde deres resterende tre kampe, der inkluderer besøg på Stade Gerland i Lyon og på Camp Nou i Barcelona, og selv det vil muligvis vise sig ikke at være nok. Samtidig vil jeg postulere FC Barcelona videre. Sandsynligvis vil catalonierne være matematisk sikre allerede efter denne uges spillerunde, dvs. hvis det bliver til den forventede hjemmesejr over Glasgow Rangers.

Det hele er så reduceret til et spørgsmål, om Glasgow Rangers kan holde Lyon stangen på gruppens andenplads. Går det, som vi regner med, så vil Rangers’ forspring efter denne uges kamp være reduceret til ét point, idet Lyon formodentlig besejrer VfB Stuttgart, mens Rangers taber i Barcelona. I næstsidste spillerunde kommer Barca så på besøg i Lyon, mens Rangers skal en tur til Stuttgart. Er resultaterne forløbet, som spået i de ovenstående linier, er Barcelona nu matematisk sikker på videre kvalifikation, mens Stuttgart matematisk er ude og endda uden chance for at nå trøstpræmien, den UEFA Cup-kvalificerende tredjeplads, i gruppen. Med mindre Glasgow Rangers vinder i Stuttgart samtidig med, at Lyon ikke besejrer Barcelona, så afgøres alt i den sidste kamp på Ibrox i Glasgow.
Og det sandsynligste er her, at Lyon er nødt til at vinde for at gå videre. Det vil i så fald give en kamp på Rangers’ præmisser, og Lyons sejrschancer vil i et sådant møde vel næppe kunne skrives længere op end til omkring 40 procent, det uanset hvor meget bedre fodboldmæssigt, det franske mandskab end måtte være. Når vi i den ovenstående kamp-gennemgang har trukket usikkerheds-procenter fra for de forskellige udfald (vi kan jo f.eks. trods alt ikke udelukke, at Stuttgart kan få point i Lyon), så åbenbarer der sig efter min mening lille, men klar værdi i Unibet * ’s odds 1,55 på, at Glasgow Rangers går videre.

Gruppe F: Roma fordel af Man. U til sidst

Manchester United har ikke gjort meget forkert i gruppe F, for ganske vist har spillet ikke været prangende i kampene mod Sporting Lissabon eller Roma, men facit efter de første tre spillerunder for Alex Fergusons tropper er maksimumpoint ni.
Alt tyder på, at Manchester United i denne uge hjemme på Old Trafford gør kort proces med gruppens ringeste mandskab Dinamo Kijev, og derefter vil englænderne for en stund kunne glemme Champions League-trængslerne og koncentrere sig om den hjemlige liga. Det dog med ét lettere vanvittigt undtagelses-scenarie. Hvis Sporting Lissabon samtidig med, at United besejrer Dinamo Kijev, hjemme slår Roma, så vil Manchester United trods 12 point af fire kampe faktisk endnu ikke være sikker på at gå videre. Højst usædvanligt, men forestiller man sig f.eks. at Sir Alex nu troede den hellige grav velforvaret og begyndte at stille op med reserver i de to sidste kampe, så kunne det gå galt. Dinamo Kijev er nemlig så meget dårligere end resten af holdene i gruppe F, at det snilt kan ske, at ukrainerne ender med nul point. Og så er vi i den situation, at både Manchester United, Roma og Sporting Lissabon kan slutte på 12 point... i det senarie kunne det blive afgørende, at Uniteds sejre over Sporting og Roma kun er kommet i hus med minimalist-cifrene 1-0.

Da Alex Ferguson næppe ønsker at lade noget være overladt til sidste rundes udekamp i Rom, vil der derfor ske det, hvis Sporting hjemme besejrer Roma, at Manchester Unted vil stille med et fuldt konkurrencedygtigt mandskab hjemme mod Sporting for i det mindste at få det ene point, der vil sikre United matematisk. Og hvis United stiller motiveret og ikke med et reservehold, så vinder Sporting næppe på Old Trafford.
Efterfølgende, når United så har sikret sig den videre adgang, så vil det være et godt gæt, at Alex Ferguson lader det være reservernes aften i sidste spillerunde på Stadio Olimpico i Rom.
Dette mønster gør, at Romas videre kvalifikation forekommer meget sikker (det er jo heller ikke på nogen måde givet, at Roma skulle tabe i Lissabon), så uden videre pardon tillader mig mig derfor at postulere Manchester United og Roma videre fra gruppe F. Desværre er der ikke det store at hente sig hos bookmakerne. Odds 1,14 ( Unibet * og Gamebookers) på Roma videre er acceptabelt, men uden egentlig værdi. Et andet og sjovere bet vil være Roma som gruppevinder (ikke utænkeligt, hvis de vinder ude over Sporting, og Alex Ferguson sætter reserverne ind) til odds 6,50 hos William Hill.

Gruppe G: Fenerbahce eller PSV

Det var et meget vigtigt 0-0-resultat, Fenerbahce hentede sig senest i Eindhoven, for Inters udesejr over CSKA Moskva gør det i praksis til en tvekamp mellem Fenerbahce og PSV Eindhoven hvem af de to, der skal følge Inter til forårets ottendedels-finaler.
Stillingen i gruppe G er den, at Inter har seks point, Fenerbahce fem, PSV Eindhoven fire, og CSKA Moskva er sidst med kun ét point. Da CSKA Moskva skal på besøg på San Siro hos Inter, risikerer russernes chancer, hvad angår den videre Champions League-kvalifikation, meget vel at være udspillet allerede i denne uge, og sådan kommer det nok til at gå. Det lykkes næsten aldrig for russiske hold at hente sig brugbare resultater i Italien.

Samtidig med opgøret i Milano er PSV Eindhoven på besøg hos Fenerbahce i Istanbul, og det bliver en tricky affære. Fenerbahce har med ét point mere end PSV et godt udgangspunkt, for selv uafgjort vil ikke være så dårligt for tyrkerne - og så alligevel. Fenerbahces næste kamp er nemlig på udebane mod Inter, mens PSV er på en nemmere opgave borte mod CSKA Moskva. At PSV så til sidst skal møde Inter, behøver ikke betyde alverden, for dels er det hjemme i Holland og dels kan Inter være sikret videre kvalifikation på det tidspunkt. Derfor er det langtfra sikkert, at uafgjort vil være så godt endda for Fenerbance, når de i denne uge tager imod PSV Eindhoven (især ikke uafgjort med scoring, hvilket vil gøre PSV bedst i det indbyrdes regnskab mellem de to klubber).

Jeg skal nok vare mig om at spå om udfaldet af Fenerbahce-PSV-opgøret, men kommer jo ikke uden om at sætte procenter på, da det er et nøgleopgør for gruppen. Noget à la 45-30-25 forekommer ikke helt forkert. Hvis Fenerbahce vinder, så går de formodentlig ret sikkert videre, ligesom PSV’s chancer for videre kvalifikation ved sejr ser pæne ud. Hvad ved uafgjort? I så fald kunne det faktisk godt ligne, at PSV’s chancer, trods de stadig vil være placeret efter tyrkerne i tabellen, er en anelse bedre. Idet jeg går ud fra, at Inter formodentlig kvalificerer sig, og at CSKA Moskva ryger ud, vil jeg derfor samlet vurdere chancerne for videre kvalifikation for Fenerbahces vedkommende til at være ca. 58 procent og for PSV’s vedkommende ca. 42 procent.

Gruppe H: Game, set and match

Rosinen i pølseenden, og den er næsten allerede spist! Forstået på den måde, at der egentlig ikke er så meget at berette om i gruppe H, tingene er nemlig næsten allerede afgjort. Well, måske ikke helt, men det kan de være efter ugens kampe.
Arsenal har været outstanding, og med maksimum-point ni af de første tre kampe samt en målscore på 11-0 er der egentlig ikke så meget at sige om The Gunners - tallene taler for sig selv. Arsenal har simpelthen sat konkurrenterne i gruppen grundigt på plads, og efter 7-0 hjemme over Slavia Prag er der vel ikke mange, der tvivler på, at Arsenal smasher den hjem også i Tjekket, hvor Arsene Wengers mænd har, hvad vi kan beskrive som matchbold.

Teknisk set kan FC Sevilla havne i problemer, da de vel næppe kan tillade sig at tabe begge udekampe mod Steaua Bukarest og Slavia Prag, men spanierne ligger lunt i gruppen, og jeg tror ikke for alvor den videre kvalifikation kommer i fare.
Højst overraskende viser der sig faktisk et glimrende væddemål her i gruppe H - nok det bedste overhovedet i samtlige otte Champions League-grupper - nemlig på Arsenal til at vinde gruppen. Bl.a. Betway og Sportingbet giver odds 1,25 for Arsenal som gruppevinder, hvilket synes rigtigt godt betalt. Eneste reelle trussel er FC Sevilla, og her husker man, at Arsenal vandt hjemmekampen mod andaluserne 3-0. Selvom Arsenal i næstsidste spillerunde skulle stille med et rent reservehold i Sevilla, regner jeg ikke med, de vil være i stand til at tabe med fire mål, så derfor skal FC Sevilla have flere point end Arsenal for at gå forbi dem i gruppestillingen.
Hvor sandsynligt er det? For at det skal ske, er det givet, at FC Sevilla skal vinde den indbyrdes kamp - lad os bare sætte den chance til 50 procent. Derudover skal de ude mod Steaua Bukarest og ude mod Slavia Prag overgå Arsenals pointhøst ude mod Slavia og hjemme mod Steaua. Det skal FC Sevilla også minimum have 50 procents chance for (hvilket de næppe har), for at der ikke skal være værdi i odds 1,25 på Arsenal som gruppevinder.

Mens jeg måske nok kan se FC Sevilla være favorit i hjemmekampen mod Arsenal, så kan jeg reelt ikke se dem være i nærheden af 50 procents chance for at score flere point mod Steaua Bukarest og Slavia Prag end Arsenal (husk, samme antal point vil ikke være nok for Sevilla).
Ergo, klar værdi i odds 1,25 for Arsenal til at vinde gruppen.


Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/