Verdens bedste tennisspillere sagde farvel til 2013 i sidste uge. Nu gælder det "2. division": Challenger-sæsonfinalerne i São Paolo. Læs om de 8 deltagere (inkl odds og værdi)...


Optakten er skrevet af Asger Hess-Olesen. Ekspertkollega Jakob Thomsens spiller-vurderinger er blevet flettet ind for at give endnu flere nuancer. Værsgo:

Historie
Vinderspil
Grøn gruppe
Gul gruppe

(Hold desuden øje med kamptips hos Asger og Jakob).

Introduktion
Med World Tour Finals i London afsluttet nærmer vi os for alvor afslutningen på 2013-sæsonen. Dog har 8 spillere stadig et arbejde der skal gøres, når det fra i eftermiddag går løs i Sao Paulo til blot den tredje udgave af ATP Challenger Tour Finals. Konceptet er det samme som den mere prominente udgave der netop er afsluttet – årets 8 bedste Challenger-spillere deles op i grøn og gul gruppe og skal her kæmpe om den endelige titel som årets bedste Challenger-spillere.

Der er 220.000 dollars på spil i Sao Paulo, hvor man i år har valgt at gå fra indendørs hardcourt til udendørs grus, hvilket må siges at være en ret markant ændring, der i hvert fald ikke skader de to sydamerikanske spilleres chancer for at nå til tops. Generelt er det en turnering der er svær at spå om – det skyldes flere ting.

OP

Historie

Det er den blot tredje udgave af Challenger Tour Finals, der er søsat for at gøre Challenger-touren mere attraktiv for både spillere og tilskuere, og for at skabe mere fokus på en del af ATP som ofte bliver overset, selvom niveauet er stødt stigende år efter år. Foruden at skabe et solidt fundament inden den kommende sæson, har Challenger-spillerne nu også muligheden for at kæmpe om de 8 pladser i Brasilien, der kan give en fin pengepræmie og er en god gulerod for at præstere stabilt over en hel sæson.

Første udgave blev spillet i 2011 - også i Sao Paulo. Her var det tyske Cedric Marcel Stebe der løb med titlen, da han besejrede Dudi Sela i finalen. Sidste år, ligeledes i i Sao Paulo, var det argentinske Guido Pella der lidt overraskende snuppede titlen. Han besejrede Adrian Ungur i finalen i en turnering der desværre var præget af mange tomme sæder i det ellers imponerende kompleks.

Det er formentlig også en af årsagerne til at man har valgt at rykke fra indendørs til udendørs i 2013, hvilket giver en mere intim atmosfære og gør det mere attraktivt for de tennisinteresserede brasilianere. Man forventer en markant større interesse ved årets turnering, også fordi man har Guilherme Clezar med på et wildcard, der lurer på overraskelsen og på at blive den første brasilianer til at vinde Challenger Tour Finals.

Hvem er med?

Først og fremmest er Challenger-touren i forvejen svær at forudsige, og forskellen på de bedste spillere er så minimal, at det ofte er småting der afgør udfaldet. Derudover er et interessant aspekt, at de to sydamerikanske spillere i feltet, brasilianske Guilherme Clezar samt columbianske Alejandro Gonzalez, stort set udelukkende har spillet turneringer i Sydamerika hele året, og derfor er helt uprøvet mod de fleste europæiske spillere, hvilket også gælder den anden vej rundt for de 6 europæiske spillere der har fundet vej til Brasilien.

Fillipo Volandri, Jesse Huta Galung, Adrian Ungur, Oleksandr Nedovyesov, Teimuraz Gabashvili og Andrej Martin er dem der skal udfordre sydamerikanerne, og der er lagt op til en ganske interessant uge på Sociedade Harmonia De Tenis´ røde grus. Adrian Ungur er i øvrigt den eneste spiller der ikke er debutant. Rumæneren var i finalen sidste år, hvor han dog måtte se sig slået af argentinske Guido Pella.

OP

Outright-spil

(Outright kan spilles til kl. 16 i dag, onsdag 13/11)
Skal jeg anbefale et outright spil i Sao Paulo, så vil jeg primært forholde mig til tre spillere. Teimuraz Gabashvili til odds 6,00. Selvom russeren skal have en 17-18% for at det giver værdi, så kan jeg godt strække mig dertil. Det skyldes primært at han i denne sæson har vist en flot stabilitet, som det er længe siden jeg har set ham have, samt han har opbygget en rutine, der kan komme ham til gode. Han er i min optik en af de spillere, der på dagen har det højeste topniveau, og kan han ramme det, så kan jeg godt se ham tage titlen.

Jesse Huta Galung er mit næstbedste bud. Hollænderen har haft en miserabel indendørsæson i efteråret, og skal det revancheres, så skal det være i Sao Paulo. Han har leveret godt på det europæiske grus i år, og kan han overføre det til Sao Paulo, så er han ikke uden chancer. Meget afhænger dog af hans første kamp mod Andrej Martin, der helst skal resultere i en sejr, hvis ikke han skal stå med to must win-kampe mod Volandri og Gonzalez, hvor det dog er væsentligt at pointere, at han ikke er uden chancer i nogen af dem. Jeg kan godt give Huta Galung en sejrschance på 11-12%.

Det virker måske voldsomt at give Clezar mere end 10% chance for at vinde titlen. Men taget i betragtning at Pella sidste år tog fusen på de europæiske favoritter, så er det i min optik ikke en umulighed. Hjemmebanen, udendørs grus og en kampform der er bedre end de fleste andre spilleres, endda på grus, kan godt være faktorer der kommer til at spille ind. Men ligesom for Huta Galung, så kommer Clezars første kamp til at spille en afgørende rolle. Han skal helst slå Nedovyesov hvis han skal have mulighed for avancement, men kan til gengæld spille sig i en ganske favorabel position hvis det lykkes. Ovenstående taget i betragtning synes jeg godt det kan forsvares at give Clezar 11%.

OP

Grøn gruppe:

Alejandro Gonzalez (ATP #107)

(4,50 hos Bet365*)

Columbianeren ligner et interessant indslag i årets turnering. Han har 37-17 på grus i år og har hentet 3 titler (Salinas, Medelin og Sao Paulo) samt 2 finaler (Sao Jose De Los Prieto og Panama City) plus en enkelt semifinale i Bucamangra. Gonzalez er rykket op som nummer 107 i verden og har bestemt kvaliteter at byde på. Han er bookmakernes favorit, hvilket jeg dog ikke helt kan forstå. Nok har han leveret godt på grus, men man skal tage in mente at mange af hans sejre måske er kommet på en anelse billigere baggrund end de europæiske spilleres.

Gonzalez har, nøjagtig som Volandri, ikke rigtigt rykket sig fra sit hjemkontinent, og har på nær et par turneringer i maj og juni, kun spillet i Sydamerika. Det kan blive en hård prøvelse mod de europæiske spillere, som han sjældent kryser klinger med. Derfor ser jeg ikke den store værdi i Gonzalez som outright-spil, men erkender at han ikke er uden muligheder hvis han kan finde et stabilt niveau.

Jakob Thomsen: Alejandro Gonzalez (107), Colombia, er af bookmakerne udråbt som favorit til at vinde turneringen. Gonzalez har været i fem finaler i løbet af sæsonen, med fuld gevinst tre gange. I juli-august måned vandt han back-to-back titler, en af dem netop her i Sao Paulo. Formen er en smule nedadgående for colombianeren, og han har tabt 4 ud af de seneste 6 kampe. Forholdene er dog med Gonzalez, og han vil helt sikkert føle sig "hjemme" her i Brasilien. Uhyre sikker i grundspillet.

Fillipo Volandri (ATP #90)

(5,00 hos Bet365*, Ladbrokes)

Italieneren er bookmakernes næstfavorit. Det skyldes primært at turneringen i år spilles på grus, modsat indendørs harcourt i både 2011 og 2012. Volandri har haft en fin sæson i Europa, og har bevist overfor kritikere at hans karriere ikke er ovre endnu. Med 48 sejre på det røde grus har han hentet 2 titler (Orbetello og Milano), været i tre finaler (Genoa, San Marino og Rom 2) samt to semifinaler (Napoli og Banja Luka). Ganske pæne stats på grus, men værd at bemærke er det, at han stort set ikke har spillet udenfor Europas grænser på nær Vina Del Mar, Sao Paulo og Casablanca i starten af året, hvor han i øvrigt leverede fine præstationer, bl.a. med en kvartfinale i Sao Paulo (ATP 250).

Det er nok fair at sige at Volandri er den mest rutinerede deltager i feltet, men han har ikke spillet i en måned, hvor han trak sig i Moskva, og 5,00 er i min optik et stykke fra at være værdi i et outright spil. Samtidig er han endt i gruppe med både Gonzalez og Huta Galung, der begge har leveret godt på grus, og det bliver formentlig mellem de tre at de to semifinalister fra grøn gruppe skal findes, selvom Andrej Martin ikke skal undervurderes.

Jakob Thomsen: Filippo Volandri (90), Italien, er med sin rutine og udprægede grus-stil, udråbt som en favoritterne til at vinde turneringen. Italieneren har tidligere ligget nr. 25 i verden, og har med sine fem finaler i challenger-tours i indeværende sæson været en dominerende spiller på touren. Volandri's resultater er dog kommet på hjemmebane i Italien, og han har haft problemer med ryggen i de seneste måneder og måtte trække sig for en måned siden i Moskva.

Jesse Huta Galung (ATP #106)

(9,00 hos Bet365*, Ladbrokes)

Hollænderen har haft nogle katastrofale måneder på det sidste, dog pønser flere på at det skyldes, at han vil være helt klar til Challenger Tour Finals. Huta Galung har ellers haft en fin sæson på grus med 2 titler i Tampere og Scheveningen samt en finale i Meerbusch og to semifinaler i henholdsvis Marburg og Alphen a/d Rijn. Dog er det, selvtillidsmæssigt, bekymrende, at han siden semifinalen i Alphen a/d Rijn på grus i starten af september, blot har vundet to kampe. Først i en såkaldt ”dead rubber” mod Jürgen Melzer i Davis Cup, herefter mod Jaroslav Pospisil i Ortisei. Ind imellem tabte Huta Galung 6 førsterunder samt to kampe i den italienske holdturnering, hvorfor selvtilliden potentielt kan være mærket af de manglende resultater.

Dog er det væsentligt at bemærke, at hollænderen har leveret meget stabilt på grus i denne sæson, og det kan blive hans fordel. Med odds 9 outright ligner han for mig en af de eneste spillere der er værdi på som vinder af turneringen, og det er ikke umuligt hvis han finder samme niveau som i løbet af grussæsonen. Det kræver dog at han kan besejre enten Volandri eller Gonzalez, og der bliver nok hård kamp om gruppens to semifinalepladser. Skal han vinde gruppen ligner det en must win-kamp mod Andrej Martin i dag, uden at afskrive slovakken.

Jakob Thomsen: Jesse Huta-Galung (106), Holland, har efter en forrygende sæsonstart, mere eller mindre tabt småkagerne. Han har tabt 9 ud af de seneste 10 kampe, men der var måske fremgang at spore senest hvor han vandt sin første kamp i to måneder men måtte efterfølgende strække gevær til en altid farlig Donald Brown. Hollænderen har vundet fire titler i år, hvilket i sig selv er imponerende. To af dem er kommet indendørs, og hollænderen er en af feltets mest alsidige spillere når det kommer til underlag. Spiller primært i Europa, og KAN være en af de spillere der får det svært i Brasilien. Besidder måske den bedste serv af alle.

Andrej Martin (ATP #126)

(15,00 hos Bet365*)

Slovakken er bookmakernes absolutte underdog til titlen i Sao Paulo, og han er retfærdigvis også den spiller der har de mindst gode resultater på grus i år. Martin har 27-15 på grus, hvilket indbefatter en enkelt titel (San Benedetto) samt en enkelt finale i Milano. Det skal dog tilføjes at Martin også hentede både en titel og en finale på hardcourt i år, og han generelt har haft en ganske stabil sæson, hvilket giver lidt sig selv eftersom han er med blandt de 8 bedste.

Som udgangspunkt er der ikke nogen af de 8 der er uden chancer for at vinde titlen, og med lidt god vilje kan man godt finde værdi i Andrej Martin til odds 15. Jeg tror dog ikke på at han kan hente 2 ud af 3 sejre i en gruppe med Huta Galung, Volandri og Gonzalez, der nok er en anelse bedre grusspillere end han selv. Men meget kan ske, og vi er formentlig en del klogere efter åbningsdagen. Jeg ville dog ikke kaste mine penge efter Andrej Martin, og skal jeg pege på en spiller i grøn gruppe med værdi, bliver det Huta Galung,

Jakob Thomsen: Andrej Martin (126), Slovakiet, har været i fire finaler i indeværende sæson, to af dem på hardcourt tidligt på året. Han har været i gennem kvalifikationen flere gange, hvilket gør præstationen endnu mere imponerende. Slovakken har de seneste par måneder ikke præsteret på samme niveau som tidligere på sæsonen, og med tanke på at han aldrig har deltaget  i en sydamerikansk-challenger, er Martin ikke den første jeg ville kaste mine penge efter.

OP

Gul gruppe:

Adrian Ungur (ATP #108)

(6,5 hos Bet365*)

Rumæneren er den eneste spiller der har været med tidligere. Ungur var i finalen sidste år, og kommer dermed nok til Sao Paulo med tro på egne evner. På det brasilianske grus. Selvom sidste års finaler var på indendørs hardcourt, taler det næppe som en ulempe for Ungur, at det i år er på udendørs grus. Ungur har 27-14 på grus i år og har hentet to titler i Tunis og Arad, samt været i finalen i Trnava. Med en semifinale på hjemmebane i Sibiu har han haft en fin sæson på grus, og jeg tror han kan blive en farlig spiller.

Han er dog havnet i gruppe med Gabashvili, Nedovyesov og Clezar, og det er måske i endnu højere grad end grøn gruppe en meget uforudsigelig gruppe. Selvom Clezar er bookmakernes underdog i denne gruppe, så er han på hjemmebane og trods sit wildcard har han leveret gode resultater på Challenger-niveau i år. Ungur må dog nok betegnes som favorit sammen med Gabashvili til avancement, men odds 6,5 er nok i underkanten i forhold til outright-værdi.

Jakob Thomsen: Adrian Ungur (108), Rumænien, tabte sidste år i finalen ved challenger-tour finals i en yderst dramatisk tre-sæts kamp mod Pella. Ungur har et skræmmende niveau når han rammer dagen, men ligeså skræmmende kan bund-niveauet være. Hvem husker ikke French Open sidste år hvor han slog Nalbandian og efterfølgende snuppede et sæt fra Federer. Udpræget grus-spiller, men har senest vist fine takter indendørs, og måske er formen på plads for rumæneren.

Teimuraz Gabashvili (ATP #84)

(6,00 hos Bet365*, Ladbrokes)

Russeren har haft en rigtig god sæson. Han ser ud til at have fået markant bedre styr på sin mentale del af spillet, hvilket gør en kæmpeforskel. Selvom han ”kun” har hentet en enkelt titel på Challenger-niveau (Samarkand), samt en finale og en semifinale, så har han 30-18 på grus i år og oveni det har han hentet yderligere en titel på hardcourt i Karshi samt en finale og tre semifinaler på hardcourt.

Ligesom bookmakerne ser jeg Ungur og Gabashvili som favoritterne i gul gruppe. Jeg synes også Gabashvili ligner et spændende bud på en vinder i Sao Paulo, selvom odds 6 ikke er overvældende meget. I min optik har vi her en spiller der på baggrund af sin 2013-sæson godt kan blive en rigtig farlig udfordrer til titlen. Kan han holde det mentale på et sundt niveau, som hidtil i 2013, så bør han kunne slå både Clezar og Nedovyesov, og starter ud mod Ungur i dag, hvor en sejr vil kunne give ham et solidt fundament i resten af gruppespillet.

Jakob Thomsen: Teimuraz Gabashvili (84), Rusland, havde en skidt indledning på sæsonen, men da touren i maj måned ramte Usbekistan, tog russeren fat. Ti sejre i streg gav to titler, og siden da har han været ret velspillende med flere semifinaler og finaler. Som nr. 84 i verden er han den højest rangerede spiller i feltet, og har sammen med Volandri den største erfaring fra ATP-touren. Gabashvili er alsidig, og præsterer pænt på flere underlag. I starten af året prøvede han kræfter med den sydamerikanske-challengertour, uden den store succes.

Oleksandr Nedovyesov (ATP #96)

(7,00 hos Bet365*)

Ukraineren er en af de mest spændende navne i 2013. Han er virkelig rykket frem, og den tidligere Oklahoma State-profil har slået sit navn fast. Han er rykket ind i top 100, og han spiller med stor selvtillid. Havde turneringen været indendørs hardcourt, så havde jeg set store muligheder for Nedovyesov. Men selvom han også har leveret rigtig pænt på grus, så tror jeg ikke det er en fordel for ham at man er rykket udendørs. Ikke så meget på grund af hans egne manglende evner på underlaget, for han er ganske dygtig på grus, men mere grundet resten af feltet, der primært består af deciderede grusspillere.

Han har dog imponerende 31-13 på grus i år og hentet 2 titler i Sczeczin og Prag, samt en finale i Samarkand og en semifinale i Oberstaufen, og motivation og selvtillid kommer han med masser af, hvorfor ukrainsk succes ikke er en umulighed. Han har dog fået en tricky gruppe, hvorfor jeg holder igen med at spille ham outright, da en wildcard-spiller i Clezar, der er på hjemmebane, kan være en rigtig vanskelig åbningskamp for Nedovyesov, og ukraineren får det nok svært, hvis ikke han vinder den.

Jakob Thomsen: Oleksandr Nedovesov (96), Ukraine, er for mig at se, en af de mest stabile challenger-tour spillere overhovedet i år. Et UTAL af kvartfinaler, semifinaler og finaler, krydret med to titler her sent på sæsonen. Han viser måske bedst form af alle, men trak sig for 14 dage siden fra turneringen i Eckental og der kan være fysiske spørgsmålstegn. I øvrigt endnu en spiller der aldrig har prøvet kræfter med den sydamerikanske-tour. Bemærk at han har tabt til både Gabashvili og Volandri på grus i indeværende sæson.

Guilherme Clezar (ATP #159)

(10,00 hos Bet365*, Ladbrokes)

Clezar er årets brasilianske indslag i turneringen, og er ligesom Bellucci i 2011 og Alves i 2012, med på et wildcard, for at højne interessen for både publikum og de nationale medier. Dog er Clezar ikke bare en pauseklovn. Han har leveret godt på grus hvor han med 32-24 har hentet en enkelt titel i Campinas samt været i fire semifinaler, heraf tre i Brasilien. Senest i sidste uge, hvorfor han kommer til Sao Paulo med selvtillid og i rigtig god kampform, hvilket ikke gør hans tilstedeværelse mindre farlig for de tre øvrige i gruppen.

Jeg vil gå så langt at sige, at han sammen med Huta Galung og Gabashvili for mig ligner den eneste der er værdi på outright. Både grundet hjemmebanen, den gode kampform samt det faktum, at de europæiske spillere måske lige skal vænne sig til de sydamerikanske forhold.

Jakob Thomsen: Guilherme Clezar (159), Brasilien, er den lavest rangerede spiller i feltet, og turneringens wildcard. 20-årige Clezar nyder som den eneste godt af hjemmebane, og resultaterne er også primært kommet her i Brasilien. Med ”kun” en enkelt titel og fire semifinaler, har han umiddelbart de svageste resultater af alle. Han virker dog til at være i form, og som turneringens yngste spiller og med hjemmebane i ryggen, kan Clezar godt gøre en god figur her i Sao Paulo.