Risikoen for at Sydafrika ender som et uheldigt gidsel i den globale finanskrise, er alvorligt stor.

Anderledes kan det næsten ikke tolkes, når man ser på oversigten over solgte billetter til VM-slutrunden, der starter i landet den 11. juni næste år.

Da det første af fem vinduer med mulighed for at købe billetter åbnede, modtog FIFA 300.000 forespørgsler om billetter fra 130 lande. Et tal, der siden voksede til en halv million på blot en uge.

FIFA-talsmand Delia Fischer udlagde straks tallene som en stor succes, men ser man på salgstallene for VM i Tyskland 2006, tåler de ingen sammenligning.

Her modtog VM-værterne 20 millioner forespørgsler efter billetter alene i det første salgsvindue.

Selv englænderne bliver hjemme
Der er tre millioner billetter til salg til VM i Sydafrika, og de seneste tal fortæller, at kun 630.000 af disse er solgt – heraf er 300.000 købt af sydafrikanere.

Billetterne sælges opdelt i kategorier hvor 1 er den bedste, mens 3 er den dårligste og dermed også billigste. Sydafrikanere har mulighed for at købe billetter i kategori 4, som er endnu billigere.

Disse koster mellem 100-400 kroner, mens billetter til finalekampene koster fra 600-800 kroner.

Tilrejsende fans kan bestille billetter i kategorierne 1-3, som koster fra 425 til 2.400 kroner i gruppekampene, mens finalen på kategori 1-niveau sniger sig op i 4.800 kroner pr. billet.

Og disse priser har altså skræmt selv de mest fanatiske fans væk. Således meddeler den officielle supportergruppe for det engelske landshold, at man kun regner med mellem 15.-20.000 tilrejsende fans mod de knap 100.000 englændere, der tog turen til Tyskland.

Dette skyldes selvfølgelig også for en stor del de geografiske forskelle, og det er netop et af problemerne, påpeger flere økonomiske eksperter.

Også kriminaliteten skræmmer
For mens Tysklands nabolande så at sige kunne hjælpe med at afsætte billetterne, kniber det mere for de lande, der ligger omkring Sydafrika.

Resultat: de afrikanske fans har dårligt råd til at købe billetterne, og eksempelvis de europæiske fans er tilbageholdne med tanke på udgifter til transport, hotel og ophold foruden altså billetpriserne.

Og så er der en femte faktor: nemlig den høje kriminalitetsrate i Sydafrika, hvor der hvert/sidste år begås/blev begået omkring 18.000 mord og 200.000 alvorlige overfald.

Alt sammen er det ingredienser i en cocktail, der kan risikere at give Sydafrika alvorlige tømmermænd.

Branding-effekten udebliver med fansene
VM-værtskabet har nemlig langt fra været omkostningsfrit. Den sydafrikanske regering har brugt omkring 26 milliarder kroner på projektet.

Det svarer til halvdelen af det samlede sundhedsbudget i et land, hvor cirka 6 millioner mennesker har HIV, og hvor AIDS høster 1.000 dødsfald dagligt.

Politikerne i landet taler om, at værtskabet skal brande Sydafrika over for hele verden og have samme forenende effekt, som VM 2006 havde det med det tidligere opdelte Tyskland.

Derfor tog indenrigsminister Nkosazana Dlamini-Zuma fredag initiativ til en lov, der skulle give enhver fodboldfan med en gyldig billet visum til Sydafrika omgående mod de fire-syv dages ventetid, der normalt skal påregnes.

Alligevel er spørgsmålet, om ikke de økonomiske såvel som de imagemæssige effekter udebliver, hvis fodboldtilskuerne fra hele verden gør det samme.

Fakta: VM i Sydafrika
Afvikles fra 11. juni til 11. juli 2010
Der spilles 64 kampe på 10 forskellige stadions
Det nuværende billetsalg lukker den 16. november 2009.
Tredje fase af billetsalget foregår fra 5. december 2009 til 22. januar 2010.
Fjerde fase løber fra 9. februar til 7. april.
Den sidste fase er fra den 15. april ind til første spilledag.
Billetterne sælges i kategorier efter pladsernes kvalitet fra 1 til 4.
Billetter til åbningskampen koster fra 375 til 2.400 kroner.
De øvrige gruppekampe kan fås til priser fra 100 til 850 kroner.

Kilder
Aviser: The Guardian, Tipsbladet, Mail & Guardian
Websites:
www.sa2010.gov.za/
www.saps.gov.za/statistics/reports/crimestats/2008/crime_stats.htm