Spil på Superligaen: Den lange ventetid er ved at være forbi. 26. Februar starter Superligaen igen efter en lang vinterpause. Vi skal kåre de danske mestre, medaljevinderne og denne sæsons ene nedrykker.

I denne optakt for forårsprogrammet 2016 tager Superliga-ekspert Rasmus Jørgensen temperaturen på hver enkelt superligaklub (inkl transfers, chancer og spiltanker) og ser på om der er værdi i oddsene.

Mens de største europæiske ligaer næsten ikke holder pauser henover vinteren, er det anderledes med den danske Superliga, som gik i hi i starten af december og har ligget stille siden.

Nu er den bedste danske fodboldrække dog tilbage efter mere end to-en-halv måneds pause, og tingene skal afgøres i en forårsprogram, der byder på 15 fulde spillerunder plus en udsat kampe mellem FCK og FCM.

Der venter et interessant forår med hård kamp om mesterskabet og pladserne i top 3, mens det bliver spændende, om Hobro kan levere overraskelsen og redde sig fra nedrykning.

Bliver det FCK der skal løbe med mesterskabet eller kan AaB, der ikke blev tilsagt mange chancer inden sæsonstart, skabe en nordjysk overraskelse?

Kan sidste sæsons mestre fra FC Midtjylland trods salg af profiler kæmpe med til det sidste? Hvad med Brøndby - kan klubben fra vestegnen spiller sig op i top 3?

Vi har i denne optakt gennemgået alle klubberne, listet transfers ind og ud af holdene samt fundet de bedste vinderodds for de kommende danske mestre.

 

Superliga-stilling før foråret Målscore Point
1. FC København* 30-12 35

2. AaB

39-23 34
3. FC Midtjylland* 26-14 31
4. Sønderjyske 28-20 31
5. Brøndby IF 27-20 29
6. Randers FC 27-26 27
7. OB 29-35 24
8. FC Nordsjælland 18-27 22
9. AGF 23-26 21
10. Viborg FF 15-23 21
11. Esbjerg fB 24-37 15
12. Hobro IK 15-38 10

* FC København og FC MIdtjylland har kun spillet 17 kampe, da deres indbyrdes opgør blev udsat. Kampen spilles 3. marts.

Vinderodds 

Vinder

Bedste odds Bookmaker
FC København 1,50
Bet365
FC Midtjylland 4,90
Betsafe
AaB 9,00
Unibet
Brøndby IF 41,00
Unibet
Randers FC 250,00
Danske Spil
SønderjyskE 251,00
Scandic Bookmakers

Nedrykkerodds

Vær opmærksom på at kun ét hold rykker ud af Superligaen i år pga. ændringen af strukturen fra næste sæson. 

Nedrykker

Bedste odds Bookmaker
Hobro IK 1,12
Betsafe
Esbjerg fB 11,00
Bet365
Viborg FF 26,00
Unibet
AGF 30,00
Betsafe
FC Nordsjælland 76,00
Unibet

FC København

Nummer 1

Kan københavnerne leve op til favoritværdigheden?

FCK hungrer efter et mesterskab efter to sæsoner i træk, hvor man kun er endt på andenpladsen efter henholdsvis AaB i 2012/13 og FCM i 2013/14. Alt andet end et mesterskab til hovedstadsklubben er en skuffelse, hvilket de også selv har bebudet. FCK deltog for første gang i mange år ikke i et europæisk gruppespil, og dermed kræver fansene succes i Superligaen samt pokalen.

Holdet leverede dog også et stabilt efterår, hvor man samlede over 2 point i snit pr. kamp. Især på hjemmebane i Parken så man stærke ud. Her var man ubesejret med 7 sejre til følge. På udebane derimod formåede holdet kun at vinde 3 ud af 7 kampe ligesom man led nederlag til Brøndby og OB, og dermed skrabede holdet kun 11 point sammen på udebane.

Defensivt så man særdeles stærke ud i efteråret, hvor man kun lukkede 12 mål ind i 17 kampe. Det betød, at man i efteråret havde ligaens bedste defensiv målt på mål imod sig. Defensivt kommer man dog til at se forandringer for FCK i foråret, da Stephan Andersen har brækket foden og er ude i flere måneder. Det betyder, at de to lejemålmænd Robin Olsen (PAOK, tidl. Malmø FF) og Thomas Kaminski (Anderlecht) skal slås om startpladsen.

Derudover har man solgt en af klubbens bedste spillere i Daniel Amartey, som har været en af de store profiler på midtbanen, og til tider i forsvaret. En spiller med stor fysik som er blevet erstattet af svenske Erik Johansson (Gent), som må forventes at være hentet ind til en startplads i midterforsvaret. Svenske Johansson havde stor succes i svenske Malmø.

Med Daniel Amarteys afgang vil det nok betyde mere fast spilletid til William Kvist som den mest defensive af de to centrale midtbanespillere ved siden af Thomas Delaney, der var en af holdets bedste spillere i efteråret.. Offensivt imponerede man ikke stort i efteråret med 30 mål i 17 kampe. Topscorer blev Kasper Kusk med 5 mål, hvilket siger meget om at angriberne ikke præsterede på det forventede niveau.

Federico Santander har dog nu fået et fuld opstart med resten af holdet, og der bør stilles større krav til hans præstationer i foråret. Derudover har man i Nicolai Jørgensen den største offensive profil i Superligaen.

Jeg mener, at FCK er kommet nogenlunde status quo ud af vinduet. Daniel Amartey var en stor profil, men en William Kvist i form har niveauet til at være en profil i Superligaen. Derudover er det selvfølgelig en svækkelse med Stephan Andersens skade, men man skal ikke lange tid tilbage, hvor Robin Olsen leverede store præstationer for Malmø.

FCK er stadig med i pokalturneringen, hvor man møder Randers i kvartfinalen.

Transfers ind:

Aboubakar Keita (ATM Abobo)

Erik Johansson (Gent)

Robin Olsen (PAOK, lejeaftale)

Transfer ud:

Brandur Hendriksson (Vendsyssel FF, lejeaftale)

Jakob Busk (Union Berlin)

Daniel Amartey (Leicester City)

FC København som mester til odds 1,50 hos Bet365*?

FCK har uden tvivl den bredeste trup i Superligaen, og er, på trods af salget af Daniel Amartey, den klart største favorit til at vinde mesterskabet. Holdet har en meget afgørende kamp mod FCM i holdenes udsatte kamp den 3. Marts, og kan man undgå et nederlag her, fastholder man afstanden til FCM. AaB viste et virkelig højt topniveau, men holdet er svækket, og har de kvaliteten over en hel sæson? Kan man finde værdi i 1,50 på FCK trods af den tætte topstrid?

AaB

Nummer 2

Kan AaB’s offensive profiler skyde sølvtøj til Aalborg?

Det var nok ikke alle, der havde regnet med at AaB ville være med i kampen om mesterskabet efter man sagde farvel til flere markante personer inden sæsonen. Kent Nielsen, der havde stor succes som AaB-træne,r forlod klubben og blev erstattet af Lars Søndergaard, som virkelig har imponeret i hans første tid i klubben.

På trods af en ny træner formåede AaB at imponere alle, og holdet havde det højeste topniveau i Superligaen i efteråret. Dette topniveau viste man især på hjemmebane i efteråret, hvor man hentede flere storsejre; 5-1 mod OB, 4-1 mod Brøndby, 5-0 mod Sønderjyske og 6-0 mod Hobro.

Der er ingen tvivl om, at AaB har sine styrker i offensiven, hvor især tre spillere har leveret på et højt niveau. Lukas Spalvis, som er topscorer i Superligaen med 14 mål, viste sig særdeles skarp foran mål, og han må vel betegnes som den bedste rendyrkede 9’er i ligaen. Derudover imponerede Thomas Enevoldsen også med 9 mål, mens Nicolaj Thomsen er en kantspiller med et højt niveau, som er god til at sætte medspillerne op.

Defensivt er AaB ikke lige så stærke, som man er offensivt. Man har stadig ikke fundet en erstatning i midterforsvaret på Rasmus Thelanders niveau, der skiftede til Panathinaikos inden sæsonen. Kenneth Emil Petersen (skifter til OB til sommer) har spillet på en stabilt niveau, mens hans makkere har svinget. På den defensive midtbane er Rasmus Würtz uhyre vigtig for holdet, og der er stor forskel på et AaB-hold med og uden ham.

På højre back har man mistet Henrik Dalsgaard, som var en af holdets store profiler. I AaB’s koncept hvor kanterne falder ind i banen, er det backernes opgave at holde bredden. Her er man i den grad svækket med Dalsgaards afgang, da hverken Patrick Kristensen eller Gilli Rolantsson holder samme niveau.

AaB må betegnes som værende kommet svækket ud af transfervinduet. Holdet har mistet en stor profil i Henrik Dalsgaard, som ikke for alvor er blevet erstattet. Derudover har man mistet en række breddespillere. AaB har derudover formået at holde på store profiler som Lukas Spalvis og Nicolaj Thomsen.

AaB er stadig med i pokalturneringen, hvor man møder FC Roskilde i kvartfinalen.

Transfers ind:

Transfers ud:

Henrik Dalsgaard (Zulte Waregem)

Jukka Raitala

Andreas Blomqvist (IFK Norrköbing)

Nicklas Helenius (SC Paderborn)

Viktor Ahlmann (Jammerbugt FC)

AaB slutter i top 3 til odds 1,75 hos Bet365*

AaB havde i efteråret det højeste spillemæssige topniveau i ligaen. Klubben har formået at holde på flere profiler, men afgangen af Dalsgaard svækker holdet. Med fem point ned til Brøndby skal holdet have gode muligheder for at nuppe medaljer i år. Læs tippet her.

Spiltanker: AaB

AaB er et hold, som har sine spidskompetencer i det offensive, hvor man har flere spillere der byder ind med mål og assists. Lukas Spalvis og Thomas Enevoldsen er en giftig duo i angrebet, og da defensiven ikke er dirkefri, bør man igen holde øje med over-spil, når det kommer til AaB. 

FC Midtjylland

Nummer 3

Kan FCM snuppe mesterskabet på trods af salg af store profiler?

Det var en stor overraskelse for det meste af fodbold-Danmark, da Glen Riddersholm sagde sit job op inden sæsonen. Han blev erstattet af Jes Thorup, som fik en god start på tilværelsen som FCM-træner med sejre i de 4 første kampe og 8 kampe uden nederlag.

Holdet oplevede dog en spil- og pointmæssig krise fra slut oktober og resten af efterårssæsonen, hvor man kun hentede en enkelt sejr i Superligaen i 5 kampe. Holdet spillemæssige præstationer har ikke været lige så sprudlende, som de eksempelvis var i mesterskabssæsonen, men holdet vandt alligevel over halvdelen af kampene i efteråret.

Holdet var bygget op omkring en stærk defensiv med duoen Kian Hansen og Erik Sviatchenko. Holdet lukkede kun 14 mål ind i 17 kampe, hvoraf 4 af disse blev indkasseret mod Viborg. Det giver en klar indikation af, at FCM i efteråret havde en stærk defensiv base.

Holdet har dog i transfervinduet solgt holdets måske største profil, Erik Sviatchenko, hvilket må betegnes som en stor svækkelse. Sviatchenko har ikke mindst præsteret kontinuerligt på et højt niveau i en længere periode, men FCM mister også en stor leder og kulturbærer, som er utrolig svær at erstatte.

FCM har hentet den bulgarske landsholdsspiller Nikolay Bodurov (2 kampe fra start for Fulham i denne sæson). En spiller som Claus Steinlein beskriver som en kompromisløs spiller og lidt af en bulldozer, der dog ikke er den højeste forsvarsspiller. Han skal formentlig kæmpe med Patrick Banggaard om startpladsen ved siden af Kian Hansen.

Til den centrale midtbane har FCM hentet norske Harmeet Singh, som har gjort en god figur i norske Molde. En spiller der kan dække 6’er- og 8’er-positionen, hvor FC Midtjylland har set lidt smalle ud med Petter Anderssons skade.

Til offensiven har man hentet tjekkiske Vaclav Kadlec i tyske Frankfurt for et stort millionbeløb. Kadlec var en af de store stjerner, hvis ikke den største, på det tjekkiske U 21-landshold til EM i sommers. Kadlec er en målfarlig spiller, der både kan dække kanten og 9’er-positionen, som bliver spændende at følge.

En anden stor profil som klubben har sagt farvel til, er angriberen Morten Duncan Rasmussen, som er skiftet til AGF. Ligeledes en stor profil, som i efteråret var førstevalget på angrebspositionen. Det bliver spændende om Martin Pusic kan finde tilbage til hans topniveau eller om unge Paul Onuachu kan fortsætte udviklingen.

Derudover er holdets svenske keeper Johan Dahlin på vej tilbage fra en skade. Dahlin startede sæsonen som førstemålmand, og skal kæmpe med Mikkel Andersen om pladsen. Kristian Bach Bak er ligeledes på vej tilbage, og kan han holde sig skadesfri, går han ind og forstærker højre backen.

Jeg synes ikke, at FCM for alvor har forstærket sig i transfervinduet. Man har sagt farvel til to store profiler og personligheder. Spørgsmålet er om en mand, der ikke kunne komme på holdet i engelske Fulham har samme niveau som Erik Sviatchenko. Kadlec bliver spændende at følge, mens Singh kan blive vigtig på den centrale midtbane.

Transfers ind:

Vaclav Kadlec (Eintracht Frankfurt)

Aziz Essaisi (Djurholm FC)

Daniel O'Shaugnessy (Brentford FC, lejeaftale)

Kaan Kairinen (FC Inter Turku)

Harmeet Singh (Molde)

Nikolay Bodurov (Fulham, lejeaftale)

Bödvar Bödvarsson (FH, lejeaftale)

Transfers ud:

Lasse Heinze (stopper karrieren)

Eyjolfur Hedinsson (Stjarnan)

Francis Dickoh (kontraktudløb)

Rasmus Lauridsen (Skive IK)

Marco Larsen (Vejle Boldklub, lejeaftale)

Erik Sviatchenko (Celtic)

Jonas Gemmer (AC Horsens, lejeaftale)

Morten 'Duncan' Rasmussen (AGF)

Babajide David (Thisted FC, lejeaftale)

Jesper Lauridsen (Esbjerg fB)

Spiltanker: FC Midtjylland

Det bliver spændende at se hvilken betydning salget af Erik Sviatchenko får for midtjyderne. Kan man i højere grad blive et over-hold med hans afgang, tilgangen af Vaclav Kadlec og en Pione Sisto der er skadesfri? Offensiven ser i hvert fald stærk ud trods farvel til Duncan.

Sønderjyske

Nummer 4

Kan Sønderjyske fortsætte det imponerende takter fra efteråret og drille topholdene?

Man kan næsten ikke andet end at være imponeret af det efterår, som Sønderjyske formåede at levere. Holdet går ind til foråret med en flot 4. Plads og hele 31 point, som kommer på baggrund af 10 sejre i efteråret. Imponerende med tanke på at Sønderjyske gennem de seneste sæsoner har kæmpet for at undgå nedrykning.

Det var vel de færreste, der havde troet, at ”Mini-Mourinho” alias Jacob Michelsen kunne levere så flotte resultater i hans første sæson i Sønderjyske. Michelsen har dog formået at lægge på ift. sidste sæson. Sønderjyske har tidligere haft problemer i kampe, hvor man har været favoritter, men i efteråret hentede holdet langt størstedelen af deres point i kampene mod bund-6-holdene.

Holdet er bygget op omkring et helt fast koncept, og er godt sammentømret, hvor alle kender sine opgaver. De nye folk man hentede ind fra 1. Division før sæsonen, leverede alle fra dag 1 og er hurtigt faldet ind i spilkonceptet.

Holdet har en solid defensiv med anfører Pierre Kanstrup som styrmand. Derudover har en spiller som Joao Pereira leveret på et højt niveau, mens Marc Pedersen har leveret solide defensive præstationer på højre back. Sønderjyske hentede midt i efterårssæsonen hollænderen Kees Luijckx, og han gik efter nogle kampe på bænken ind og forstærkede midterforsvaret.

På den centrale midtbane har Janus Drachmann i den grad imponeret på 6’er-positionen, og spillet sig som en af de vigtigste spillere på Sønderjyske-holdet. Til den centrale midtbane har man været i Viborg og hente den løbestærke midtbanespiller Marcel Rømer, som nok er hentet ind til at styrke bredden på den centrale midtbanen. Derudover er Marc Dal Hende blevet sin skade kvit, og han er dermed klar til at bidrage til konkurrencen.

Offensivt var Sønderjyske i efteråret det fjerde mest scorende hold med 28 mål i 18 kampe. En af de helt store profiler i offensiven var Johan Absalonsen, som i efteråret genfandt noget af hans gamle topniveau. Absalonsen bidrog med hele 9 mål og er suverænt holdets topscorer. De to angribere Tommy Bechmann og Thomas Dalgaard leverede begge på et stabilt niveau med 5 mål hver til følge.

Til at supplere offensiven har man hentet den svenske kantspiller, Simon Kroon, der kommer fra en tid i svenske Malmø. En spændende spiller der sagtens kan komme i spil til startopstillingen.

Jeg mener, at Sønderjyske er kommet en smule styrket ud af transfervinduet. Man har sagt farvel til et par marginalspillere, mens man har hentet en spiller som Simon Kroon, der kan gå ind og forstærke offensiven.

Sønderjyske er stadig med i pokalturneringen, hvor man møder AGF i kvartfinalen.

Transfers ind:

Marcel Rømer (Viborg FF)

Simon Kroon (Malmö FF)

Transfers ud:

Baldur Sigurdsson (Stjarnan)

Bo Storm (kontraktudløb)

Morten Beck (kontraktudløb)

Kåre Jensen (kontrakt ophævet)

Spiltanker: Sønderjyske

Alle 10 sejre som Sønderjyske hentede i efteråret var mod hold, der lå i den nederste halvedel af tabellen. Derimod havde man det svært mod de øvrige hold i øverste halvdel, hvor man tabte samtlige indbyrdes opgør. Fortsætter den lidt bemærkelsværdige tendens i foråret? 

Brøndby IF:

Nummer 5

Kan Thomas Franks tropper indfri målsætningen om top 3?

Klubben fra Vestegnen fik en rigtig dårlig start på Superliga-sæsonen med nederlag i de 3 første kampe og kun 1 point i de første 4 kampe. Det fik straks pressen til at sætte spørgsmålstegn ved Thomas Frank, men Brøndby fik vendt tingene og kom tilbage på sporet, og viste noget af den stabilitet, som sikrede klubben en 3. Plads i sidste sæson.

Lidt bemærkelsesværdigt formåede klubben kun at få bolden i modstandernes net 6 gange i 9 hjemmekampe. Dette gør det selvfølgelig sværere at vinde fodboldkampe, og holdet var detfjerdedårligste hjemmehold med kun 12 hentede point. Derimod sluttede man efteråret som det næstbedste udehold, hvor man formåede at score hele 21 mål og hente 17 point i 9 kampe.

Defensivt startede man sæsonen ud med at lukke 9 mål ind i de første 4 kampe. Der er ingen tvivl om, at Brøndbys forsvar er langt stærkere med Daniel Agger på banen, og holdet lukkede kun 11 mål ind i de resterende 14 kampe. Derudover har Riza Durmisi virkelig løftet sit niveau på venstre back, mens Johan Larsson på den modsatte back ikke har imponeret i foråret, hvor han især defensivt har hængt efter. Man har solgt Dario Dumic, der var reserve i efteråret, hvilket efterlader en defensiv med kun to deciderede midtstoppere, da Martin Albrechtsen er ude i hele 3 måneder.

På den centrale midtbane var det tydeligt at se, at holdet fik et løft med signingen af Rudolph Austin og Thomas Kahlenberg tilbagevenden fra en skade, der holdte ham ude lang tid. Offensivt svingede holdet for meget i efteråret, og især kanterne bød ikke ind med nok mål. Det har man forsøgt at gøre noget ved.

Ind er kommet en mand med mål og fart i støvlerne i David Boysen, som man har hentet i Lyngby. Boysen var topscorer i 1. Division i efteråret med 11 mål og skal forsøge at løfte sit niveau, så han kan blive afgørende i Superligaen, noget som jeg godt kan stille mig en smule tvivlende over for sker allerede i foråret. Derudover har man udlejet norske Elba Rashani, der aldrig blev en succes i klubben.

Ind er også kommet den polske angriber Kamil Wilczek fra italienske Carpi, som blev topscorer i den polske liga med 15 mål i sidste sæson. En angriber der er fysisk stærk med et godt hovedspil. Han skal konkurrere med finske Teemu Pukki, der trods sine 7 mål, svingede for meget i sine præstationer i efteråret.

Alt i alt må Brøndby betegnes, som værende kommet en smule styrket ud af vinduet. Man har sagt farvel til en række reserver. Spørgsmålet er om en spiller som Boysen kan løfte sit niveau, og om Wilczek, efter en dårlig tid i Italien, kan ramme hans niveau fra hans tid i Polen. Efter Dumic’ farvel ser bredden i midterforsvaret svækket ud, hvor Malthe Johansen, der uden tvivl har et stort potentiale, og Martin Ørnskov skal vikariere i tilfælde af fravær til Agger eller Albrechtsen.

Brøndby er stadig med i pokalturneringen, hvor man møder Skive i kvartfinalen.

Transfers ind:

Patrick Da Silva (Randers FC, lejeaftale udløber)

Kamil Wilczek (Carpi FC)

David Boysen (Lyngby BK)

Transfers ud:

Fredrik Semb Berge (Odd)

Elbasan Rashani (Rosenborg BK, lejeaftale)

Dario Dumic (NEC Nijmegen, lejeaftale)

Ronnie Schwartz (lejeaftale ophævet)

Michael Almebäck (Örebro)

Spiltanker: Brøndby IF

Brøndby har de seneste viste sidste forår stabilitet gennem foråret. I vinterpausen har man tid til at bygge profilernes form op, og man så en Daniel Agger spille kontinuerligt sidste forår. Agger har en enorm betydning for holdet, og når han er klar, er holdets defensiv langt bedre. Man er dog meget svækket af Albrechtsens skade, hvilket kan få stor betydning. Offensivt har man manglet en del, men man har hentet to nye ansigter ind. Jeg tror Brøndby går et fint forår i møde, hvis profilerne kan holde sig skadesfri.

Randers FC

Nummer 6

Kan Randers bevæge sig længere op i tabellen i foråret?

Randers leverede, som vel nærmest er blevet deres kendetegn, på et stabilt niveau i efteråret. Man leverede således et stabilt efterår uden for alvor at imponere. Man gik til vinterpause på en 6. Plads, og i løbet af efteråret formåede man ikke at ramme de her stimer af sejre.

Op til denne forårssæson har der været en del uro i kulissen, og der er blevet skiftet ud på flere administrative poster. Ind er kommet nye folk som Michael Gravgaard og Ole Nielsen. Desuden var der gennem en længere periode rygter og forhandlinger om et salg af klubben, som dog ikke blev til noget, da investorerne valgte at købe FC Nordsjælland i stedet for. Alt dette havde skabt noget uro og usikkerhed i spillertruppen, hvilket bl.a. var en af årsagerne til klubbens manglende ageren på transfermarkedet.

Holdet har været kendt for at være bygget op gennem en stærk defensiv base. Det sædvanlige midtstopper-par fra sidste sæson spillede ikke mange kampe sammen, da Mads Agesen kæmpede med skader i efteråret. Han er nu endelig skadesfri, og spørgsmålet er om Randers kan finde tilbage til den defensive stabilitet fra sidste sæson. Kalle Johnsson i målet leverede på et højt niveau og var en god sidste skanse i efteråret.

På midtbanen fandt Jonas Borring, bl.a. med 6 mål, noget af det niveau, der tidligere i karrieren gjorde ham til en Superliga-profil. På den centrale midtbane spillede Christian Keller og Nicolai Poulsen på et stabilt niveau, men spørgsmålet er om det ikke kan blive for defensivt og sidelæns med de to sammen. Desuden overraskede en spiller som Mandla Masango i efteråret. Han er en spiller, der kan noget på egen hånd, der også viste sig som målfarlig.

I angrebet Viktor Lundberg fik en fantastisk start på sæsonen med 7 sæsonmål, men gik siden fuldstændig i stå, og fandt nok tilbage til det niveau, hvor han hører til. Mikael Ishak formåede ikke for alvor at imponere, men han har potentialet til at levere en god forårssæson. Derudover har man hentet en ny angriber i Moussa Maazou, der tidligere har gjort det fint i belgisk og portugisisk fodbold.

Maazou er Randers' eneste signing, mens holdet har sagt farvel til et par spillere, der fik meget begrænset spilletid. Derfor må holdets styrke vurderes til status quo ovenpå transfervinduet.

Randers er stadig med i pokalturneringen, hvor man møder FC København i kvartfinalen.

Transfer ind:

Moussa Maazou (Changchun Yatai)

Transfer ud:

Patrick da Silva (lejeaftale, udløber)

Piotr Parzyszek (lejeaftale, ophævet)

Spiltanker: Randers FC

Randers' defensiv så ikke så solid ud, som den tidligere har været kendetegnet for. Holdet manglede Mads Agesen, der var ude med en skade i en del kampe. Han er nu tilbage, hvilket kan være med til at stabilisere defensiven. Jeg tror Randers kan gå et fint forår i møde, hvis angriberne ikke kan finde formen.

OB

Nummer 7

Kan OB trods spillersalg slutte i øverste halvdel af tabellen?

OB skiftede inden sæsonen ud på cheftrænerposten, hvor Kent Nielsen afløste Ove Pedersen. Kent Nielsen har forsøgt at implementere dele af den spillestil, som han succesfuldt praktiserede i AaB. OB leverede dog et meget svingende efterår, med flere gode præstationer, men også flere dårlige med store nederlag til følge.

Det var især på udebane at disse store nederlag kom, og i flere af disse kampe lignede man et modløst hold. Holdet tabte bl.a. 5-1 i AaB, 4-2 i Esbjerg efter man var bagud 4-0, 4-0 til Sønderjyske og 4-1 i Parken mod FCK. Man viste dog i flere omgange også sprudlende offensive præstationer, hvor flere spillere bød ind med mål og assists.

På målmandsposten havde fynboerne store problemer i løbet af efteråret. Michael Falkesgaard løb tidligt ind i en alvorlig knæskade, og derfor hentede man ukrainske Maksym Koval, som OB betragtede som lidt af et scoop. Han har dog slet ikke ramt et højt niveau, og Koval har kostet flere mål i løbet af efteråret, og i den grad set usikker ud i mange sekvenser. Derfor har klubben valgt at hente norske Sten Michael Grytebust, som skal konkurrere med Koval om pladsen.

Defensivt har man dog heller ikke imponeret. Som nævnt før, har der været flere kampe, hvor man har lukket mange mål ind, og man har ikke været dygtige nok til at forsvare sig. Dette bakkes op af, at holdet har lukket 35 scoringer ind i 18 kampe, hvilket svarer til 1,94 mål i snit pr. kamp. Defensiven har i den grad manglet et styrmand, hvilket holdet først til sommer får tilført i Kenneth Emil Petersen.

På midtbanen viste Mohamed El Makrini, at han er en vigtig spiller for holdet på den defensive midtbane. Han er ikke nogen ekstraordinær spiller, men vigtig for balancen på midtbanen, hvor kanterne ikke har deres forcer defensivt. Til den centrale midtbane har man fået tilført den tidligere FCM-spiller Izunna Uzochukwu. En god erobringsstærk spiller med et stort løbepensum.

På kanten har man sagt farvel til Emil Larsen, der i en længere periode ikke har præsteret. Derudover har Rasmus Falk fra sommer valgt at skrive kontrakt med FCK. Et skifte der ikke faldet i god jord hos nogle OB-fans, og spørgsmålet er, om dette kommer til at betyde noget for Falks forår mht. spilletid og præstationer.

OB har ligeledes solgt Kenneth Zohore, som havde et godt efterår med 7 mål. Zohore indfriede noget af det potentiale, der sikrede ham et skifte til Fiorentina, og salget kan godt blive et tab for OB. Man har dog en god afløser internt i truppen i Anders K. Jacobsen, der i efteråret var lidt ramt af Zohore og Rasmus Festersens gode præstationer. Han har tidligere vist sig skarp i Superligaen. Derudover har man hentet den teknisk dygtige Joan Simun Edmundsson i Vejle til at supplere offensiven.

OB har i transfervinduet også sagt farvel til en række breddespillere, og jeg vil vurdere at holdet kommer nogenlunde status quo ud af vinduet. Izunna kommer ind og forstærker midtbanen, mens salget af Zohore selvfølgelig er en svækkelse. Dog har jeg store forventninger til Anders K. Jacobsen i foråret.

Transfer ind:

Frederik Tingager (Holbæk)

Yao Dieudonne (Elfenbenskysten)

Izunna Uzochukwu (Amkar Perm)

Joan Simun Edmundsson (Vejle Boldklub)

Sten Michael Grytebust (Aalesund)

Transfers ud:

Matti Lund Nielsen (kontraktudløb)

Mikkel Kirkeskov (Aalesund)

Lasse Kryger (AC Horsens)

Emil Larsen (Columbus Crew)

Casper Radza (Næsby BK)

Kenneth Zohore (Kortrijk KV)

OB slutter højere end FC Nordsjælland til odds 1,70 hos Danske Spil*

Kent Nielsens OB-tropper har 2 point ned til uskarpe FCN, der har haft svært ved at ramme netmaskerne og står til at sælge 2 profiler. Kasper Hjulmand kan give FCN et boost, men OB ser ud til at stå noget stærkere her op til foråret. Læs tippet her.

Spiltanker: OB

OB var et stort over-hold i efteråret, og defensiven var bestemt ikke imponerende. Denne er ikke blevet forstærket for alvor. Offensivt har man dog mange spændende navne, og derfor bør man igen i foråret holdet med mulige over-spots med OB involveret.

FC Nordsjælland

Nummer 8

Kan Kasper Hjulmands tilbagekomst give FCN et boost i foråret?

Der er sket store ændringer i FC Nordsjælland hen over vinterpausen. Allan K. Pedersen valgte 15. December at sælge klubben til en engelsk investorgruppe med Tom Vernon i spidsen. Vernon er ligeledes grundlæggeren af Right to Dream-akademiet i Ghana, hvilket allerede kan ses i FCN.

Vernon er ligeledes den nye bestyrelsesformand i klubben, og med overtagelsen af klubben valgte man at afskedige cheftræner Olafur Kristjansson og erstatte ham med træneren fra klubbens mesterskabssæson i 2011/12, Kasper Hjulmand. Hjulmand har en meget kendetegnende spillestil, hvor man gerne vil være boldbesiddende og spille langs jorden.

FC Nordsjælland har et meget ungt hold, og derfor er det naturligt, at holdet er meget svingende i præstationerne. Dette var også tilfældet i efteråret, hvor man i mange kampe var afhængige af Bruninhos mål og farlighed. Klubben er den eneste med hjemmebane på kunstgræs, men alligevel formåede FCN kun at vinde 3 kampe hjemme på Farum Park, hvilket betød, at man var det tredje dårligste hjemmehold i efteråret.

I forsvaret er Andreas Maxsø stadig i klubben på trods af kraftige rygter om et skifte. Han dannede i efteråret midtstopper-par med Pascal Gregor, og de to spillere har leveret på et stabilt niveau. FCN har dog en svaghed i holdets bredde på de defensive pladser, hvor der er et stykke fra førstevalgene på positionerne til de unge reserver.

På den centrale midtbane skilte den nytilkomne Stanislav Lobotka sig ud, som den bedste af de centrale midtbanespillere i efteråret. Midtbanen består af mange pasningsstærke spillere, som ikke har den fysiske styrke, som holdet måske har manglet i flere af kampene i efteråret.

Offensivt har man sagt farvel til holdets helt store profil, Bruninho, som er blevet solgt for et stort millionbeløb til Kina. Bruninho sikrede med sine 9 mål i efteråret mange point, og var en spiller, som kunne gøre det uventede. Salget af ham kan betyde en fast startplads til unge Marcus Ingvartsen, som har potentialet til at løfte sit niveau yderligere. Derudover har man hentet en tidligere spiller til klubben i Tobias Mikkelsen, som havde en god sæson i Rosenborg, hvor han var med til at vinde både mesterskabet og pokalen i sidste sæson.

Salget af holdets nok bedste spiller i efteråret, Bruninho, svækker selvfølgelig holdet, og man skal nu lige pludselig ud og finde mange mål i holdet, som Bruninho stod for i efteråret. Selvom man har hentet et god offensiv-spiller i Tobias Mikkelsen, kan jeg godt være lidt bekymret på FCN’s vegne. Udover tilgangen af Mikkelsen har FCN hentet to unge ghanesere, hvoraf Godsway Donyoh skal ind og supplere offensiven. Udover Bruninho har man sagt farvel til en række breddespillere.

Transfers ind:

Tobias Mikkelsen (Rosenborg)

Collins Tanor (Manchester City, lejeaftale)

Godsway Donyoh (Manchester City)

Transfers ud:

Mathias Hebo Rasmussen (FC Fredericia)

Ivan Runje (Omonia Nicosia)

Bruninho (Guangzhou)

Adam Örn Arnarson (Aalesund FK)

Oliver Thychosen (Vejle Boldklub, leje)

Spiltanker: FC Nordsjælland

Jeg er lidt bekymret på FCN's vegne i foråret. Offensivt imponerede man bestemt ikke i efteråret, og med salget af holdets topscorer Bruninho mangler man en målscorer. Derudover har man ikke den bredeste trup, hvor især defensiven er udsat ved fravær til starterne. Holdet har dog fået en stor kapacitet i Kasper Hjulmand som ny træner, men jeg ville holde øje med spil mod FCN i foråret.

AGF

Nummer 9

Kan Glen Riddersholm løfte AGF væk fra bunden?

Også i AGF har der i vinterpausen været udskiftning på cheftrænerposten. Ny mand i sædet er sidste års mestertræner i FC Midtjylland, Glen Riddersholm, som afløser den fyrede Morten Wieghorst. Det betyder, at vi vil se et AGF-hold, som spiller lidt mere direkte og sætter bolden mere på spil, hvor man under Morten Wieghorst prioriterede boldbesiddelse højt. Et dårligt samarbejdsforhold mellem Wieghorst og Jacob Nielsen var en af hovedårsagerne til fyringen.

AGF fik ellers en god start på efteråret med 2 sejre i de første 3 kampe. Siden da formåede holdet kun at vinde 2 kampe på banen i de resterende 15 kampe, hvoraf den ene var efterårets sidste kamp. Man havde altså en periode på 14 kampe, hvor man kun formåede at vinde en kamp. Holdet havde især problemer på udebane, hvor man kun hentede 6 point i 9 kampe og holdet tabte de sidste 5 udekampe i efteråret.

Defensivt var AGF ikke imponerende i efteråret. Målmand Steffen Rasmussen har nok set sine bedste dage, og man havde svært ved at sammensætte et midterforsvar, der for alvor viste sig som en god konstellation. I transfervinduet har man hentet den svenske midterforsvar Niklas Backman, som er den ledertype, som man har manglet i defensiven. Backman kommer fra kinesisk fodbold, men har tidligere spillet i den svenske storklub AIK.

På den centrale midtbane har Glen Riddersholm planer om at vende midtbanetrekanten om, så man spiller med en 6’er og to 8’ere, ligesom han praktiserede i FCM. Derudover ligner det, at Jens Jønsson vil blive flyttet op på midtbanen, mens en spiler som Kim Aabech ikke helt passer ind i det nye system. En spiller som Daniel A. Pedersen viste sig som en vigtig spiller i efteråret, hvor han var spilleren, der skabte balancen på midtbanen.

På kanten var Aleksandar Cavric nok den største profil på AGF-holdet i efteråret. Han er en spiller, der kan gøre noget på egen hånd og sætte en mand en mod en. Han mangler dog at blive endnu mere målfarlig, da han kommer frem til en del chancer. Alligevel blev det kun til 1 mål fra hans side i efteråret.

I angrebet har AGF for alvor manglet en kvalitetsangriber. Det har man nu fået med tilgangen af Morten Duncan Rasmussen. En rigtig stærk signing og den boksspiller som AGF og angriber der er garant for mål, som AGF har manglet.

AGF har sagt farvel til et par spillere, som ikke fik så meget spilletid i efteråret, og som ikke havde den store betydning for holdet. Ind er kommet en kvalitetsangriber samt en midterforsvar med lederegenskaber og erfaring. Derfor må holdet betegnes, som værende kommet styrket ud af vinduet.

AGF er stadig med i pokalturneringen, hvor man møder Sønderjyske i kvartfinalen.

Transfer ind:

Niklas Backman (Dalian Aerbin FC)

Emil Christensen (Vejle Boldklub)

Jens Stage (Brabrand)

Morten 'Duncan' Rasmussen (FC Midtjylland)

Transfer ud:

Davit Skhirtladze (Silkeborg IF)

Morten Nordstrand (Newcastle Jets)

Ahmed Yasin (AIK)

Spiltanker: AGF

AGF kommer med Glen Riddersholm til at ændre på holdets spillestil, og det kan derfor være svært at vide, hvad holdet for alvor kommer med. Defensiven er blevet styrket med Niklas Backman, mens offensiven har manglet en spiller som Duncan. Selvom holdet har svagheder, kan jeg godt se AGF få et godt forår. 

Viborg FF

Nummer 10

Kan Viborg holde afstanden til Hobro?

Oprykkerne fra Viborg leverede et fint efterår, hvor man ved vinterpausen kunne konstatere, at man går ind til foråret med hele 11 point ned til Hobro under nedrykningsstregen. Johnny Mølby der inden sæsonen erstattede Auri Skabalius, har gjort et godt job, og der skal et meget dårligt forår til, hvis Viborg ikke skal holde sig oppe.

Der har været lidt uro på den administrative side , hvor Ole Nielsen har forladt klubben til fordel for Randers. Klubben har endnu ikke ansat en ny sportschef, og det kan ikke andet end at have påvirket klubbens transfervindue.

Viborg viste sig i efteråret, som et hold der er svære at spille mod. Holdet er bygget op omkring en solid defensiv base, hvilket bl.a. også afspejler sig i holdets målscore i efteråret. Holdet lukkede, trods statussen som oprykker og en 10. plads, kun 23 mål ind. Derimod så havde holdet offensive problemer, og man manglede i den grad en decideret målscorer i efteråret.

Defensivt så holdet som sagt gode ud i efteråret, hvor især en spiller som Søren Reese imponerede, da Viborg havde skadesproblemer til hollandske Jeroen Veldmate og Mikkel Rask. Alle disse tre midterforsvarere har haft skadesproblemer i opstarten, men skulle alle være i bedring. Derudover havde en spiller som Kristoffer Pallesen et solidt efterår på højre back.

På den centrale midtbane har man to hårdtarbejdende spillere i Lukas Lerager og Jeppe Grønning. Begge spillere har en enorm løbekapacitet og kan dække store områder. Til kanten hentede man i efteråret Osama Akharraz, som gjorde en god figur og forstærkede offensiven, som haltede en del i starten af efteråret, hvor Deblé ikke leverede. Viborg har sagt farvel til Marcel Rømer, der mest var breddespiller på den centrale midtbane, og ind er kommet amerikaneren George Fochive samt kantspilleren Søren Frederiksen.

I angrebet var der store forventninger til Serge Deblé, der havde domineret i 1. Division, men angriberen havde en dårlig start på sæsonen, hvor præstationerne ikke var gode, og målene udeblev. Deblés præstationer blev dog bedre mod slutningen af efteråret. Jeppe Curth gjorde en god figur i efteråret, hvor han bidrog med 5 mål. Viborg har i transfervinduet hentet Mikkel Vestergaard i Esbjerg, som skal konkurrere om en plads i front.

Viborg har i transfervinduet sagt farvel til en række spillere, som mest af alt var reservespillere i efteråret. Ind er kommet Mikkel Vestergaard, der var reserve i Esbjerg, Søren Frederiksen der kommer fra et ophold på Island og amerikanske George Fochive. Alt i alt ligner det et Viborg-hold, der hverken går forstærket eller svækket ind til foråret.

Transfer ind:

Mikkel Vestergaard (Esbjerg fB)

Søren Frederiksen (KR)

George Fochive (Portland Timbers)

Transfers ud:

Patrick Bang Nielsen (Vendsyssel FF, lejeaftale forlænget)

Babajide Ogunbiyi (Hobro IK)

Marcel Rømer (SønderjyskE)

Christian Sivebæk (Vejle Boldklub, lejeaftale)

Alhaji Gero (Östersunds Fotbollsklubb)

Aleksandar Stankov (AC Horsens, lejeaftale)

Spiltanker: Viborg FF

Viborgs spilkoncept er bygget op omkring en solid defensiv base. Holdet var det hold der snittede færrest mål i deres kampe i efteråret. Holdet scorer ikke særlig mange mål og lukker ikke mange ind, så måske man skal holde øje med mulige under-spots.

Esbjerg fB

Nummer 11

Kan Jonas Dal forbedre defensiven og sikre Esbjerg endnu en sæson i Superligaen?

Det var et meget skuffende Esbjerg-mandskab, som præsenterede sig i efteråret. Holdet nåede at have hele 3 trænere. Holdet fik med Niels Frederiksen i spidsen en dårlig start på sæsonen, med kun 1 point i første 4 kampe. Det førte til en fyring og Michael Mex Pedersen tog over. De næste 4 kampe var man ubesejret og hentede 2 sejre, inden man igen ramte en dårlig periode.

Klubben valgte at købe Jonas Dal fri af Hobro, og han fik sin debut 24. Oktober. I hans 6 kampe i spidsen for holdet i efteråret formåede holdet kun at hente 1 sejr, mens det samtidig blev det 4 nederlag. Nu har Jonas Dal, efter han blev kastet ind i jobbet midt i sæsonen, haft en lang opstart med holdet, hvor han har kunne sætte hans præg på tingene.

Det helt store problem for Esbjerg i efteråret var holdets defensiv, som mildest talt nærmest sejlede rundt. Holdet var rigtige dårlige til at forsvare, og man lavede et hav af personlige fejl. Det har man taget konsekvensen af, og ind er kommet 4 nye spillere til defensiven. Til højre back har man hentet Nikolaj Hagelskjær, der skal konkurrere med Ryan Johnson Laursen, der har slidt meget med skadet.

Derudover har man hentet Andreas Nordvik i norske Sarpsborg til et midterforsvar, der var langt fra imponerende i efteråret. Jesper Lauridsen er hentet ind til venstre back fra FC Midtjylland, hvor han tidligere har vist et højt niveau. Til målmandsposten er U21 landsholdets førstemålmand Jeppe Højbjerg tilbage fra lejeaftalen, og han kunne godt ligne manden, der bliver førstemålmand i foråret.

Et af holdets problemer i efteråret var, at den centrale midtbane ikke var gode nok til at beskytte forsvaret. Til den centrale midtbane har man hentet Esbjerg-drengen Jesper Jørgensen ind, hvor det ligner, han skal danne makkerpar med anfører Magnus Lekven.

Til offensiven har man flere gode spillere med fart og potentiale til at spille et godt forår. Det er værd at bemærke, at Jeppe Andersen er kommet sig over sin lange skadespause, og han bliver en spændende spiller at følge i foråret.

I angrebet har man sagt farvel til Nicki Bille Nielsen, der scorede 5 mål i efteråret og var en af de bedste spillere for holdet i efteråret. Han er efter kun et halvt år taget til polsk fodbold, og klubben har hentet Ronnie Schwartz som erstatning. En god signing, og Schwartz har vist, at han er en god spiller, når han får lov til at spille som 9’er.

Esbjerg har virkelig taget konsekvensen af en meget svag defensiv, og hentet flere spillere ind til at forstærke denne. Derudover kan man håbe på, at Ryan Johnson Laursen kan komme tilbage og holde sig fri fra skader. Salget af Nicki Bille Nielsen er et tab for Esbjerg-offensiven, men klubben har fundet en god erstatning i Ronnie Schwartz. Alt i alt er Esbjerg kommet forstærket ud af vinduet, men samtidig kan det blive en udfordring at spille så mange nye spillere sammen.

Transfers ind:

Andreas Nordvik (Sarpsborg 08)

Jeppe Højbjerg (Fredericia, retur fra lejeaftale)

Jesper Jørgensen (Zulte Waregem)

Nikolaj Hagelskjær (FC Fredericia)

Ronnie Schwartz (Guingamp, lejeaftale)

Jesper Lauridsen (FC Midtjylland)

Transfer ud:

Hans Henrik Andreasen (Hobro IK)

Michael Almebäck (Brøndby, lejeaftale udløber)

Nicki Bille Nielsen (Lech Poznan)

Jesper Rasmussen (Vejle Boldklub, lejeaftale)

Spiltanker: Esbjerg fB

Esbjerg havde et forfærdeligt forår, hvor defensiven i den grad var holdets akileshæl. Der har man forsøgt at ændre på ved at hente spillere udefra, men kan de nå at spilles sammen? Offensivt har man flere spændende spillere, så måske bør man holde med mulige over-spil på Esbjerg.

Hobro IK

Nummer 12

Kan Ove P lave overraskelsen og sikre Hobro endnu en sæson?

Hobro gik igennem et noget turbulent efterår, hvor klubben, ligesom Esbjerg, nåede at have tre trænere i spidsen for holdet. Jonas Dal valgte midt i efteråret at skrive kontrakt med Esbjerg for den kommende sæson. Det var ikke optimalt for Hobro, som suspenderede træneren, og erstattede ham med Lars Justesen. Senere hen blev Ove Pedersen ansat. Dertil havde man en sag, hvor holdet fik frataget sejr mod AGF, da Adama Tamboura manglede sin spillercertifikat.

Det betyder, at Hobro inden forårets start har 5 point op til Esbjerg over stregen og hele 11 point op til Viborg. Svære vilkår for den nordjyske klub, som kun står noteret for 2 sejre i efteråret. Særligt på udebane havde man det rigtige svært med hele 8 nederlag og 26 indkasserede mål i 10 kampe. Hobro havde både problemer offensivt og defensivt i efteråret.

Der er ingen tvivl om at Hobro i den grad savnede Anders Egholm, som sad ude størstedelen af efteråret. Han havde i sidste sæson et fremragende makkerskab med Mads Justesen, og afløserne har ikke været af samme kvalitet. Det har man taget konsekvensen af og hentet Babajide Ogunbiyi i Viborg, som er meget solid spiller og en forstærkning af Hobro-holdet. Derudover har man også hentet Michael Christensen ind til defensiven.

På den centrale midtbane er Jonas Damborg uhyre vigtig for holdet, hvor han er med skabe balancen på holdet. Generelt havde Hobro det rigtigt svært, når de havde bolden, og tit slog man den lange bold op på Mayron George, som tit lå meget alene.

Generelt bød kanterne ikke ind med nok i efteråret, men til trods for dette, så ser jeg en Hobro-offensiv med flere spændende spillere. Jung-Bin Park er en spiller, der kan gøre noget på egen hånd, mens Pål Kirkevold, der var en af de bedste Hobro-spillere i efteråret, er en god mellemrumsspiller og samtidig også målfarlig. Derudover viste Mayron George, at han er en spiller med fart, styrke og målfarliglighed, når han først fik bygget på formmæssigt. George og Park har nu haft en lang opstart, hvilket de ikke havde i efteråret.

Derudover har Hobro hentet en fransk kantspiller i Wilfried Domoraud, som bedømt på træningskampene, ligner en mand, der i høj grad er i spil til en startplads.

Hobro må karakteriseres som værende kommet styrket ud af vinduet. Man har fået suppleret offensiven, mens man har hentet to midterforsvarere med højere kvalitet end man havde i efteråret. Derudover har holdet sagt farvel til en række spillere, der var reservespillere i efteråret.

Transfer ind:

Babajide Ogunbiyi (Viborg FF)

Michael Christensen (Start IK)

Hans Henrik Andreasen (Esbjerg fB)

Wilfried Domoraud (AC Arles-Avignon)

Anders Holvad (Brabrand IF)

Transfers ud:

Rasmus Ingeman (Brabrand IF)

Ronald Pfumbidzai (kontrakt ophævet)

Adama Tamboura (kontraktudløb)

Christoffer Østergaard (Brabrand IF)

Spiltanker: Hobro IK

Hobro skal i foråret for alvor ud og jagte point, og spørgsmålet er om holdet har spillerne til også at skulle skabe kampene. I efteråret havde man store problemer, når man havde bolden. Holdet har dog flere spændende offensive spillere, som har mål og assists i støvlerne. Ove P har nu haft en hel vinterpause til at arbejde med holdet, og de kan blive svære at spille mod i foråret.