Italiensk fodbold er svær at kende for tiden. Ligaen er præget af profilflugt og dårlig økonomi, mens man på grønsværen skal kigge langt efter det defensive catenaccio-system - i stedet så blafrer netmaskerne som sjældent set. BetXpert Italienekspert Mark Mameli gør status for en Serie A under omvæltning.

Vi går et spændende forår i møde i den italienske Serie A, hvor kun Juventus og Parma synes at være stukket afsted - i hver deres ende vel at mærke. Kampen om de europæiske pladser er stadig helt åben, og det samme gør sig gældende i bunden af tabellen, hvor et væld af hold stadig er med i bundkampen.

Herudover kæmper ligaen med et vigende spillemæssigt niveau, mens klubberne har ondt i økonomien. Vores Italienekspert- og kender Mark Mameli gør status for sæsonens første 24 kampe og kigger frem mod den hæsblæsende slutfase.

Damen er solid - Roma skuffer

Jeg havde store forventninger til Roma inden sæsonen startede og så dem som en god outsider til årets "scudetto". De startede da også godt, men 1-7 nederlaget mod Bayern Munchen har sat sine spor, og de synes stadig at være tynget af det her i februar måned. Det kan gå hen og blive en meget sort sæson for romerne, som har svært ved at vinde og spiller for mange uafgjorte kampe.

Den Gamle Dame fra Torino er det bedste og mest stabile mandskab i Italien - det kommer man ikke udenom. Når holdene som ligger lige bagved ikke kan holde den samme stabilitet som Juventus, så er det svært at kunne true dem. Tevez med 14 sæsonmål, og franske Paul Pogba har uden tvivl været holdets to største profiler i denne sæson. Spørgsmålet er nu, om klubben kan holde på dem i næste sæson. Ikke meget tyder på det.

Catenaccio afløst af målorgier

Gennem tiden har italiensk fodbold været kendt for at være kedeligt med stor fokus på det defensive. Sådan har det dog ikke været i de seneste år. Der har ikke været mange mange stabilt spillende forsvarskæder. Sådan er det også i år, hvor der i efterårets 16 runder kun var 12 målløse kampe. 

Måsnittet ligger i øjeblikket på 2,66 mål pr.kamp, og kigger man på de 10 største ligaer i Europa, så er Serie A placeret på en andenplads, hvad angår flest scorede mål i turneringen med 611 mål i 230 kampe - kun overgået af den hollandske Æresdivision med 631 mål i 207 kampe. Det giver et godt billede af, at de dygtige forsvarsspillere som tidligere har været så kendte for at spille i Serie A ikke findes i samme omfang længere. Det eneste hold i Serie A i dag, som kan ligne et italiensk mandskab fra 80'erne er Empoli, som stadig har utrolig stort fokus på defensiven.

Pengene mangler, og profilerne forsvinder

Kigger man på hvilke profiler der de seneste år har forladt ligaen, så må man som Italien-fan sukke lidt. Jeg nævner i flæng: Ibrahimovic, Thiago Silva, Cavani, Lavezzi, Pastore, Sirigu og Balotelli. Og lige nu løber en Icardi rundt i Inter og en Dybala i Palermo - to store argentinske talenter. Spørgsmålet er bare, om de også er at finde i Støvlelandet til sommer, hvis der kommer store bud på dem. Det er de nok ikke, desværre.

Klubberne kan simpelthen ikke følge med spillernes stigende lønkrav. Det har kostet ude i Europa, hvor man ikke vinder de europæiske titler længere, og landsholdet er også gået ned i niveau, siden man vandt VM i Tyskland tilbage i 2006.

Det positive for italiensk fodbold er til gengæld, at flere klubber er begyndt at bruge unge spillere fremfor at købe ukendte sydamerikanere, som alligevel ikke kan gøre en forskel.

Specielt i denne sæson har Sampdoria, Cagliari og ikke mindst Empoli haft stor fokus på at bruge unge spillere, og ikke mindst italienske spillere, hvor man tidligere aldrig gav de unge chancen. Profilflugten til trods, så synes jeg stadig, at turneringen har meget at byde på. Og i Europa har man indtil videre gjort det ganske fint, hvor bl.a. Juventus forsat er med i Champions League. Roma burde også være videre, men de dummede sig. I Europa League er der fortsat hold som Inter, Napoli, Roma, Torino og Fiorentina med - og tre af holdene skulle gerne gå videre. Personligt tror jeg på en finale mellem Inter-Wolfsburg den 27. maj i Warszawa.

Bud på Top 5

"Lo Scudetto" vinder Juventus. De kan sagtens smide lidt flere point i løbet af efteråret, men ikke nok til at man ikke vinder titlen for fjerde år i træk - og med ni point ned til Roma, og tolv point til Napoli, så skal meget gå galt. Allerede på mandag hvor Roma og Juventus tørner sammen på Stadio Olimpico i Rom, kan Den Gamle Dame med en sejr tage endnu et stort skridt mod mesterskabet.

Kampen om andenpladsen ligger mellem Roma og Napoli. Som det ser ud lige nu, tror jeg dog, at napolitanerne løber med den. De er inde i en god stime, og spillet hos Roma fungerer i øjeblikket bare ikke. Ændrer det sig ikke, kan romerne risikere også at tabe tredjepladsen, da Lazio og Fiorentina er begyndt at røre på sig i tabellen. Her virker Fiorentina dog som det mest stabile hold - og vi har stadig til gode at se Lazio holde kadencen og ikke gå ned i foråret, som de har for vane.

Af andre topkandidater er Inter, som under Roberto Mancini både vinder og spiller godt. De to store overraskelser i sæsonen Sampdoria og Genoa er til gengæld ved at gå lidt i stå. Men skal Inter og Fiorentina bruger for mange kræfter i Europa League, så skal man ikke udelukke, at en af de to Genova-klubber slutter i Top 5. Torino og Palermo spiller rigtig godt i øjeblikket, og et af de to mandskaber kan måske også overraske.

Årets store skuffelse

Spillet i storklubben Milan har ikke fungeret på noget tidspunkt i sæsonen, og jeg tror på længere sigt ikke, at den tidligere målkonge Filippo Inzaghi er den rigtige mand til at få Milan op i toppen af italiensk fodbold igen. Der skal mere til. En ny klubejer og en god udrensning i truppen til sommer kan måske være det, som kan få milaneserne til igen at gå en lys fremtid i møde.

Trist er det hvert fald at se, at den traditionsrige klub roder rundt nede i midten af tabellen. Et eksempel på Milans øjeblikke forfartning kan også ses på oddsene. Til udekampen mod Juventus for nogle uger siden - som normalt ville være en topkamp mellem to lige mandskaber - kunne man få over odds 10 på Milan som vinder.

Hvem rykker ned?

Det gør agterlanternen Parma. Ingen havde regnet med det kaos, som hersker i klubben for tiden, hvor der ikke er blevet betalt lønninger i syv måneder, og hvor man har skiftet klubejer to gange i løbet af de sidste to måneder. Det store spørgsmål i øjeblikket er om klubben går konkurs og skal spille  Serie D i den kommende sæson, eller om man bliver reddet og spiller i Serie B. Min umiddelbare vurdering er, at der kommer til at gå et stykke tid, før vi igen skal se Parma spille med i den bedste liga.

Cesena (næstsidst) er begyndt at røre på sig og fik et flot point mod Juventus, men jeg tror ikke, at det hjælper ret meget. Man har syv point op til stregen og har indtil videre i sæsonen ikke lignet et mandskab, som kan vinde tre kampe i træk, og hvorfor skulle det så ske nu?

Cagliari, som ligger tredjesidst, bejler også til nedrykning. De har dog været meget uheldige med nederlagene til Atalanta og senest Inter, hvor man bestemt havde fortjent at få point. De har efter min mening gode muligheder for at overleve, og har da tidligere også reddet sig gang på gang.

Atalanta er heller ikke godt kørende, men har en god hjemmebane og skal nok klare frisag. Personligt tror jeg faktisk, at den sidste nedrykker kommer til at stå mellem Verona eller Chievo, hvor især Verona har været meget skidt spillende og har slet ikke vist samme potentiale som i sidste sæson. Empoli kan måske komme i problemer, men har spillet godt og stabilt igennem hele sæsonen. De har syv point ned til stregen, så det ligner umiddelbart, at den lille toscanske klub overlever i denne sæson - noget de færreste havde troet på før sæsonen.

Oddstendenser: Mange mål!

Mange kampe denne sæson er sluttet med, at begge hold har scoret. Som jeg tidligere har været inde på, så ser man ikke det defensive catenaccio-spil længere i Italien. Forsvarsspillerne er ikke så dygtige som tidligere, hvilket også har betydet flere mål i turneringen.

Mandskaber som Sassuolo og Genoa er nogle af mine favoritter denne sæson, når det gælder "begge hold scorer". Kigger vi derimod på listen over ustabile hold, så figurerer Milan og Udinese, der har været som dag og nat. Af samme årsag har jeg holdt mig fra at spille på dem.

Sidst i april og maj måned begynder man at se de såkaldte "biscotto-"kampe. Ordet biscotto betyder kiks og bruges som betegnelsen for konspirationsteorien om, at hold kan leve med fx en pointdeling eller et nederlag, da man allerede er reddet. Det har man set et utal af gange tidligere. Fx i sidste sæson, hvor Cagliari var reddet og tabte "nemt" i andensidste spillerunde hjemme mod Chievo. Det betød blandt andet, at Catania rykkede ned pga netop Chievos sejr.

Derfor skal man holde meget øje med de sidste kampe i sæsonen, især hvis mandskaberne intet har at spille for. Er man reddet, så er det ikke unormalt i Serie A - og Serie B - at mandskaberne allerede er gået på sommeferie i maj måned og derfor nærmest lægger sig ned. Det betyder dog også, at man til tider kan se nogle grotesk lave odds på fx krydset, da mange kampe slutter med pointdelinger, som begge hold "kan være tilfredse med."

Følg Mark Mamelis tips på italiensk fodbold her