Nu er der blot en lille uge til... SAS Ligaen afslutter vinterpausen d. 11. marts - og mens man venter, kan man passende læse BetXperts optakt til forårssæsonen.

Optakten er delt i tre. I dag gælder det et kig på midterholdene: AaB, FCN, Esbjerg og FCM. Topkampen får sin del af rampelyset en af de kommende dage, og Bundstriden kan man læse om hér: http://www.betxpert.com/artikel/sas-optakt-bunden-hvem-overlever

Kommentarer til denne optakt kan skrives i denne forumtråd: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=20563&ForumID=9

Det kan i øvrigt anbefales at tjekke ind på BetXperts SAS Liga-side - hvor man allerede nu kan finde tip til forårssæsonen: http://www.betxpert.com/ekspert/dan/

AaB

Vinterpausen i det nordjyske vil af mange blive husket for salget af Martin Ericsson. Holdets største profil over de seneste år følte sig ikke tilpas og ville gerne videre til noget større, og da Brøndby havde pengene og interessen, var beslutningen ikke af de sværeste. Også Ole Tobiasen forlod Aalborg, for igen at prøve lykken i udlandet – og AaB stod dermed til at skulle erstatte to profiler på to vigtige pladser. Yderligere stoppede man samarbejdet med Marco Reda, som fungerede som substitut til det centrale forsvar, mens Jacob ”Taz” Sørensen blev udlejet til SønderjyskE efter at være blevet lidt til overs. Denne lejeaftale giver Sørensen gode muligheder for at beholde sin plads i U21-truppen som skal til EM til sommer. Sidste mand man har sagt farvel til, er andenmålmand Jens Waltorp Sørensen, som er skiftet til Stabæk i norsk fodbold.

Man har hentet erstatninger, men det er svært at spå om, i hvor høj grad de nye kan udfylde de afgåedes pladser. Tre unge spillere er fra egne rækker rykket op til superligatruppen, men deres gennembrud vil nok lade vente på sig til de kommende sæsoner. Som direkte erstatning for Tobiasen har man hentet Danny Califf i MLS i USA, en forsvarsklippe som er inde omkring det amerikanske landshold, som skal med til VM til sommer. Efter sigende skulle han være en fuldgod erstatning. Som gardering til de to centrale forsvarere har man hentet Jon Roi Jakobsen i 1. division hos Frem, men umiddelbart må man siges at være lidt tyndt besat i den bageste kæde. Man har ikke mange defensive spillere til at træde ind hvis flere skader eller karantæner skulle falde sammen, og forsvaret kan blive et problem som sæsonen skrider frem.
Som erstatning for Ericsson har man følt sig nødsaget til at hente hele to spillere. Fredrik Winsness, en teknisk dygtig bulldog til midtbanen, er hentet i norske Rosenborg, hvor han har været med til at vinde en lang række mesterskaber i klubbens storhedstid. For at supplere midtbanen med det sprudlende offensive arbejde Ericsson leverede, har man hentet Caca i Atletico Mineiro. Han fungerer som offensiv midtbane, og er faktisk lillebror til Dortmunds Dede. Han har været med i få kampe i opstartsfasen, men det er endnu for tidligt at klassificere ham som succes eller fiasko. Umiddelbart virker det til, at Winsness er manden der går ind og fylder tomrummet.
Til angrebet har man hentet Daniel Hoch i AIK Stockholm, hvor han har spillet med blandet succes, uden nogensinde at slå igennem. Bræmer og Hübertz havde ikke skarpheden i efteråret, og Hoch er hentet ind for at skabe øget konkurrence om pladserne. Som ny andenmålmand er Casper Jacobsen hentet i Hobro. Han har tidligere fungeret som gardering til posten i Viborg og AGF.

Som det er tydeligt at læse har man været særdeles aktiv på markedet. Ambitionerne er høje i AaB, og man sigter efter endnu en plads blandt de øverste fire, for igen at kunne deltage i Royal League. I denne ombæring fik man ikke den store succes, da man forlod turneringen allerede efter gruppespillet, hvor man indtog sidstepladsen i gruppen. Spillet var i de sidste kampe godkendt, men igen så det ud til at knibe med skarpheden.
Foråret i AaB kan gå begge veje. Man skal nu finde fodfæstet igen efter Ericsson har forladt klubben. Finder man dette hurtigt, kan man endnu en gang få et flot forår og avancere i tabellen. Men det er en balancegang, og holdets sande styrke er svært at definere. Som oftest tager det tid at spille nye spillere ind på holdet. Man deltager fortsat i pokalturneringen, som man vil satse tungt på, hvis man slipper forbi OB i kvartfinalen.

Bud på placering: (4)-5-6

FC Nordsjælland

Sammenlignet med sidste sæson har FC Nordsjælland generelt løftet sig et niveau, og en overvintring på sjettepladsen med femtepladsen inden for rækkevidde må klassificeres som en succes. Man er kommet sig forbavsende godt over krisen i 2004/05, og dette endda med få midler, hvor undertegnede tildeler Anders Due og Michael Ribers en stor del af æren.

FCN måtte i vinterpausen vinke farvel til Mads Junker, der om nogen har evnet at hive sin klub frem i medierne – både på godt og ondt. Godt spil, en pokerskandale, derpå en genrejsning, og sidst et salg med en flot overgangssum. Junker efterlader et tomrum, og devaluerer umiddelbart offensiven i Farum.
Udover topscorer Junker, er Ulrich Thomsen og Emmanuel Ake smuttet, hvor sidstnævnte er et smut i 1. division på et lejemål hos Ølstykke. Af de nævnte er det kun Junker der gør en reel forskel. Men forstærkninger er hentet ind, og andre er på vej. To spillere ankommer til sommer fra 1. division: Anders Kvist, angriber fra B93 – og Søren Christensen fra Lolland Falster Alliancen. Danny Olsen er tiltrådt, hentet i AB, som supplement til offensiven. Mere bliver han ikke, da man har skrevet kontrakt med Jukka Santala, en finsk U-landsholdsspiller som er hentet i Rangers i Skotland. Her var han blevet til overs, og efter udlejning til Partick Thistle, ønskede han nye græsgange. Finnen, med fortid i HJK Helsinki, blev testet i Farum, og med hele fem mål i en 5-0 sejr over Ølstykke var det ikke den store beslutning at tilbyde ham kontrakt. Han er en stor fysisk stærk angriber, og minder måske til dels om sin nye makker Tommy Olsen. Man har skrevet yderligere en kontrakt med en angriber, afrikanske Joseph Kamwendo, men der er endnu ikke afklaring på om hvorvidt han rent faktisk tiltræder. Også han slog til i en test kamp – han nøjedes dog med tre mål…

FCNs chancer i foråret er udmærkede. Savnet efter Junker er stort, hans samarbejde med Olsen var unikt, og det er som om Olsen falder i styrke uden Junker. Men nye offensive kræfter lover godt, og med tiden er der gode chancer for igen at stille med en livsfarlig frontduo. Defensivt står holdet utroligt godt rustet, og selvom der kunne efterlyses en ”bulldog” på midtbanen, så står man også med gode kort her. Alt i alt kan man ikke dømme FCN til et svært forår, blot fordi én profil har forladt skuden. Det er vigtigt, at man får gang i målscoringen, men træningskampene har tegnet godt. FC Nordsjælland står umiddelbart med gode chancer for at holde sin placering i den bedste halvdel af tabellen.

Bud på placering: 5-6

Esbjerg FB

Før sæsonen blev esbjergenserne betragtet som et af de mange hold som aspirerede til en placering i top 4. Holdet virkede som en homogen enhed med profiler i form af Anders Møller Kristensen, Jan Kristiansen og især Fredrik Berglund. Desuden rådede holdet over andre interessante angribere som Michaël Murcy og Njugo Demba Nyren. Michaël Murcy, som erstattede Jess Thorup, havde været et friskt indslag med seks mål i 14 ligakampe og den daværende træner Ove Pedersen havde valgt at skrive med Nyren trods rigeligt med angribere i truppen.
Ud over de mere eksotiske indslag rådede EFB også over flere uprøvede talenter. Det virkede realistisk, at en af disse kunne få sit gennembrud og gøre en forskel på esbjergenserne stærkeste mandskab.

Men efter endt halvsæson kunne man konkludere, at meget ikke var gået som det skulle. Jan Kristiansen havde fortsat sin fodboldmæssige deroute fra den foregående sæson og lignede mere og mere en ordinær superligaspiller. Flere spilleres præstationer var præget af manglende motivation og stabilitet. De herrer Murcy og Nyren faldt fuldstændig igennem. Især Murcy skuffede med sin manglende gejst. Men det var ikke blot de etablerede spillere som skuffede – de unge fra egne rækker viste heller ikke det helt store. Især midtbanespilleren Jesper Jørgensen fik gentagne gange chancen, men uden at imponere.

Hvordan vil det så gå EFB i den kommende halvsæson? Begge eksperter og især undertegnede(Jakob Tøstesen) forventer, at vestjyderne kan gå en svær halvsæson i møde. Midtbaneslideren Hans Henrik Andreasen forlod klubben i løbet af efteråret og en anden af klubbens egne, nemlig Jan Kristiansen, fulgte trop i vinterpausen. Ligeledes er succestræner Ove Pedersen smuttet til AGF og dermed er den kontinuitet som klubben er kendt for, i høj grad brudt. Man så allerede dette i efteråret i form af manglende motivation og usædvanligt dårlige præstationer på den ellers frygtede hjemmebane. Jeg tror, at denne tendens vil fortsætte i foråret og hvis en af efterårets bedste, Fredrik Berglund og Jerry Lucena, bliver skadet, kan det for alvor blive et mørkt forår i Esbjerg.

En anden grund til at vi spår EFB et dårligt forår, er træner Troels Bech. Ove Pedersen havde tydeligvis ikke mere at bidrage med og ville gerne til udlandet (som en sidebemærkning må det nævnes, at det for Ove Pedersen må være et nederlag af dimensioner at komme til AGF – spændende bliver det at se hvordan han tackler denne opgave). Dog virker det som et særdeles mærkværdigt og uklogt træk, at ansætte Troels Bech. Bevares, jeg har stor respekt for manden, men han er bare ikke den rette for EFB. Hans retoriske ”gaver” og akademiske facon er nok ikke det et vestjysk hold som ærligt talt virker lidt ved siden af sig selv, har brug for. Det holdet mest af alt har brug for er en træner med store lederevner og som forstår sine spillere. Ikke dyder Troels Bech er kendt for. Sporene fra OB skræmmer.

Ser vi på vinterpausens transfers har EFB mistet fire spillere og hentet én. Jan Kristiansen, Jakob Poulsen, Morten Hyldgaard og Simon A. Pedersen (lejet til SønderjyskE) er væk, imens Andreas Klarström er hentet i Elfsborg og dermed fortsætter den nordiske invasion i dansk klubforbold. Klarström er efter sigende en dygtig spiller som kan besætte alle pladser må midtbanen. Men det er naturligvis svært at vurdere, hvorvidt han bliver en gevinst før man har set ham i aktion.

Holdet vil få det svært og bør se nedad i tabellen – og gør man det, vil man hurtigt se, at holdet har hele syv point ned til AGF under stregen. Og med blot 13 runder tilbage og tre hold imellem EBF og århusianerne er det næppe realistisk at holdet rykker ned. Men jeg anser det for endog meget realistisk, at holdet bliver viklet ind i nedrykningskampen og må kæmpe for at holde forfølgerne på afstand.

Bud på placering: 8-10

FC Midtjylland

Før sæsonen var FC Midtjylland blandt holdene med potentiale til top 4. Som tabellen viser, er det dog gået helt galt for midtjyderne som ligger placeret på en 8.plads langt fra medaljer og europæisk fodbold. Dette må betegnes som en stor fiasko for den ellers så ambitiøse klub.

Der er hovedsageligt fire faktorer som man må pege på, når holdets manglende succes skal forklares:
1. De mange kampe. Klubben har deltaget i UEFA-cuppen og Royal League foruden de obligatoriske turneringer. Dette kan have medført en mental træthed hos spillerne som kan have haft betydning.
2. Antallet af skader. Midtjyderne var i efterårssæsonen ramt af usædvanligt mange skader som svækkede holdet betydeligt.
3. Manglende stabilitet. Stor handels-aktivitet i sommerens løb medførte en stor udskiftning i spillertruppen og gjorde det svært at finde frem til organiseret sammenspil.
4. Erik Rasmussen. Der er tale om en farverig og charmerende træner, men det store overblik og vindermentaliteten, mener jeg ikke han besidder.

Før jeg vil give mig i færd med en forudsigelse af holdets forårssæson, er det nødvendigt at kigge på klubbens transfers samt togtet i Royal League.

På transfermarkedet er der ikke sket det helt store i klubben: Unge Winston Reid er officielt blevet en del af seniortruppen, men skal ikke betragtes som en forstærkning, idet han spillede adskillige kampe i efteråret. Væk er Nikola Gjosevski som aldrig faldt til på holdet. Også større navne som Razak Pimpong og Michael Hansen har forladt klubben, men jeg mener ikke at dette svækker holdet nævneværdigt. Førstnævnte havde ikke noget godt efterår og besidder i øvrigt efter min mening et begrænset og voldsomt overvurderet talent, og sidstnævnte er i sin karrieres efterår. Desuden må midtjydernes midtbane betegnes som særdeles bred og disse spillere kan erstattes.
At midtjyderne stort set har bibeholdt samme spillertrup bør give holdet noget af den kontinuitet som man savnede i efteråret.

En anden faktor som kan vise sig at være afgørende, er midtjydernes succesrige færd i Royal League. Holdet har hentet selvtillid og fundet sit eget spil i denne turnering og kan måske overføre dette til ligaen med gode resultater til følge. Det kan dog også være, at de gode resultater i Royal League, bevidst eller ubevidst, får spillerne til at nedprioritere ligaen. Dette vil være forståeligt, idet holdet uanset hvad kun vil komme til at kæmpe om sekundære placeringer. Om vi kommer til at se et af disse to ekstremer eller blot en mellemting af disse er vanskeligt at spå om.

Jeg mener, at vi med baggrund i det skrevne kan argumentere for, at holdet går en god halvsæson i møde. Hvis man ser på de faktorer jeg indledningsvist nævnte som årsager til holdets dårlige efterår er det kun Erik Rasmussen manglende evner som står tilbage. Endda nok den mest tvivlsomme faktor som mange nok vil modsætte sig. Klubben er ude af sin ekstreme skadessituation, og holdet er bedre sammenspillet. Det er så spørgsmålet om holdets præstationer forringes, fordi man ikke har det helt store at spille for – medmindre holdet da dumper ned i nedrykningszonen. Noget jeg ikke anser for realistisk.

Bud på placering: 5-8