Kloge hoveder, magtfulde fodboldbosser og almindelige fans diskuterer, om SAS Ligaen frem over skal indeholde 10, 14 eller måske 16 mandskaber.

Mens strukturdebatten raser, er det interessant at iagttage, hvordan de nuværende 12 mandskaber i denne sæson har delt rovet i mellem sig på en måde, så de sidste seks spillerunder antager en slags karakter af playoffs i både top og bund.

Og hvordan AaB – der ikke selv kan nå noget i ligaen – har stor interesse i at FCK vinder mesterskabet. Noget man måske skal overveje før man spiller på de to klubbers indbyrdes møde i Parken den kommende søndag…

Pilen peger ned for Vejle

”SønderjyskE begraves i påsken,” skrev denne signatur for tre uger siden i et indspark (http://www.betxpert.com/artikel/sonderjyske-begraves-i-pasken), der trods den dystre titel var ment som et skulderklap til de lyseblå oprykkere.

Der er ingen grund til at male fanden på væggen, var en af pointerne, og med mandag aftens 4-2-sejr over FC Midtjylland må man sige, at håbet endnu lever for SønderjyskE og træner Carsten Broe.

”Det går den rigtige vej,” konstaterede den karismatiske træner til TV2 Sport efter kampen, og det må man give ham ret i.

Til gengæld peger pilen altså ned ad for det andet hold under stregen, da Vejle hverken spille- eller resultatmæssigt imponerer for tiden, mens AC Horsens også kunne ligne et hold, der har tabt pusten.

Jyske traditionsklubber i skærsilden

Den kan horsensianerne så søge at genfinde i næste spillerunde, hvor modstanderen er netop SønderjyskE, som i de næste to kampe tager imod begge rivaler i den bundkamp, som FC Nordsjælland og Esbjerg fB nu har trukket sig ud af.

De svæver i stedet rundt i SAS Ligaens skærsild sammen med AaB, AGF, Randers og FC Midtjylland, for hvem sæsonen ikke rigtigt længere kan blive hverken fugl eller fisk.

AaB kan påvirke mesterskab

Det vil sige, AaB kan faktisk godt nå noget: Nordjyderne kan kvalificere sig til næste sæsons UEFA Europa League, det nye navn for UEFA Cuppen.

Det kræver sejr i pokalfinalen på Kristi Himmelfartsdag d. 21. maj, eller at finalemodstanderen FC København står som danmarksmester når ligasæsonen slutter d. 31. maj. Hvis pokalvinderen allerede har en Europa-plads, overgår pokalturneringens billet nemlig til finaletaberen.

Et FCK-mesterskab kan AaB ironisk nok bidrage til – ved at tabe denne søndags indbyrdes møde i Parken.

En situation der har fået DBU til at anmode UEFA om en regelændring – så pokalturneringens UEFA Cup-plads frem over kan overgå til ligaen hvis finalevinderen allerede har en plads.

For selv AaB næppe ligefrem på forhånd sætter sig for at tabe kampen i Parken, kan man ikke fortænke nordjyderne i at være en smule mindre end topmotiverede...

David Nielsen og det kyniske overlæg

Det er ikke første gang Aalborg-klubben og FCK er i den situation. I 2004 havde AaB tabt pokalfinalen til netop FCK, og da de to hold så skulle mødes i ligaens næstsidste spillerunde, stod nordjyderne med et dilemma.

Hvis AaB tabte eller spillede uafgjort mod FCK, var vejen banet for et mesterskab til Don Ø’s drenge og dermed for en Europa-billet til AaB. Hvis nordjyderne derimod vandt kampen, ville Brøndby sandsynligvis løbe med mesterskabet – og AaB ville stå med en ubrugelig liga-fjerdeplads.

I hvert fald én AaB’er gik på banen med det mål for øje at hans hold ikke skulle vinde: David Nielsen (fremgår det af hans bog ”Sorte Svin”). Hvad de øvrige AaB’ere tænkte, vides ikke, men kampen endte 1-1. Og FCK blev mester, eet point foran Brøndby.

Masser af spænding uden slutspil

De københavnske løver kom et skridt nærmere endnu et mesterskab i seneste weekend, hvor OB og Brøndby delte point i en playoff-kamp i toppen, som dog – vurderet ud fra det spillemæssige niveau – lige så godt kunne være afviklet i bunden.

Nu står hjemmestærke Brøndby så med et slutprogram, hvor fire af de seks kampe skal afvikles på udebane, mens OB’s er fordelt ligeligt mellem home/away og FC København kan se frem til hele fire kampe hjemme i Parken.

På den anden side skal sidste sæsons bronzevindere altså møde begge rivaler i toppen på bare fire dage midt i maj, når turen først går til Odense, før Brøndby kommer på besøg.

Jo, SAS Ligaen kunne måske godt trænge til en strukturmæssig ansigtsløftning. Men som tingene arter sig i øjeblikket, behøver vi hverken udvidelse eller slutspil for at få spænding i top og bund.

Den kommer faktisk helt af sig selv

Næste spillerunde i SAS Ligaen

6 runder resterer. Den sidste spilles d. 31. maj.

Næste spillerunde afvikles i og omkring den kommende weekend:

02/05 Vejle - Brøndby
03/05 FC Nordsjælland - FC Midtjylland
03/05 SønderjyskE - AC Horsens
03/05 Randers - Esbjerg
03/05 FC København - AaB
04/05 OB - AGF

Hold øje med BetXperts SAS-side hvor vi løbende udlægger spilforslag.