Premier League er tilbage med fuldt program i denne weekend. BetXperts Søren Sorgenfri klæder dig her på til weekendens kampe med spilforslag.

Statistik er en sjov størrelse. Tal kan være taknemmelige på grænsen til forræderiske, men der gemmer sig af og til interessante historier i de tørre tal.

F.eks. angående oprykkeres chance for overlevelse i Premier League. Vi ser i denne sæson tre vidt forskellige fortællinger – Sheffield United jagter Europa, Norwich minder om en done deal og ned igen, og så er der Aston Villa, der danser en koket kinddans med nedrykningsstregen.

Bliver det to stay or to go for traditionsklubben, der har investeret massivt i troen på Dean Smiths mere boldbesiddende fodbold.

Spørgsmål er nu, hvor vi går ind i sæsonens slutfase – tror vi på dem, eller gør vi ikke?

Statistikken gør ikke. Overhovedet ikke. Faktisk har Aston Villa ifølge tallenes diktatur gjort alt galt, og det gik galt allerede i det øjeblik, de sikrede sig oprykning sidste sæson med en sejr i Playoff-finalen over Derby.

Adskillige engelske medier har i tidens løb forsøgt sig med en overlevelsesguide til Premier League, og bundlinjen er ret klar – rykker man op som vinder af playoff-finalen, så er risikoen for nedrykning stor.

Siden Premier Leagues fødsel er hele 16 hold, der rykkede op via playoff-finalen, rykket ned igen allerede året efter. Det giver en ’doomed’ procent på knap 60.

For vindere af The Championship rykker 33 procent direkte ned igen. For toere er det 37 procent. Dette bygger på en analyse foretaget af The Guardian i 2017. 

Så tallene taler for Norwich suger Aston Villa med ned igen, for samme undersøgelse siger, at oprykkere der har indkøbt mere end 9,4 nye spillere rykker ned igen.

Rykker Aston Villa ned? Højeste odds Bookmaker
Ja 1,80

Ifølge Transfermarkt står Aston Villa noteret for 28 nytilkomne spillere. Så kan man altid diskutere, i hvilket omfang X spiller er tiltænkt en rolle på førsteholdet eller tidligere har optrådt for Villa på lejemål, men 9,4 reglen er der dømt overtrådt på.

Lige nu har sæsonen 2019/20 kurs mod cirka 950 ligamål samlet set, men rammer den samlede høst 1000 mål, så siger en tommelfingerregel, at oprykkere helst skal holde sig omkring 1,5 indkasserede mål i snit for at defensiven kan give overlevelse. Aston Villa ligger lige nu på 1,9 indkasserede mål pr. kamp.

Tilbage til undersøgelsen fra 2017 som fandt, at kun fire af de 18 forudgående nedrykkede hold vandt en kamp i september, der med afstand er den måned, der er sværest for oprykkere at suge point. Og yes. Aston Villa vandt ikke en dyt i september.

Rykker West Ham ned? Højeste odds Bookmaker
Ja 2,20

Lørdag

Chelsea – Tottenham

Denne kamp har fået ekstra spice efter Manchester Citys udelukkelse fra europæisk fodbold de næste to sæsoner. De lyseblå er på sikker kurs med en CL-billet, men den må forventes tildelt Premier Leagues femteplads, hvis suspenderingen fastholdes.

Så kampen på Stamford Bridge mellem to konkurrenter og byrivaler mellem nummer fire og fem er nu - formentlig - ikke en kamp om kun en billet til den lukrative turnering næste sæson. Det er vel egentlig bedst nyt for Chelsea bedømt på nuværende form. De blå har ikke vundet i de seneste fire kampe, og nederlaget til Manchester United i sidste runde åbnede kampen om fjerdepladsen helt op igen. Lampards unge mandskab har ellers høstet roser i år, men det der lignede en sikker fjerdeplads rimer nu på uerfarne gummiben. Det har Tottenham udnyttet og ædt ind på Chelseas forspring efter tre sejre i rap. Det bliver en emotionel opgave for Mourinho, der vender tilbage til det stadion, hvor han høstede så store triumfer.

Chelsea har dog ifølge statistikken et fint tag på Spurs på ’Broen’ med fire sejre ud af de seneste fem kampe der. Tottenham er uden Son, der formentlig er ude resten af sæsonen, og de havde ikke meget offensivt at byde ind med i onsdagens nederlag til RB Leipzig. Eller som Moruinho efter kampen forklarede om offensiven: ”Vi er som en pistol uden kugler,” og han udtrykte bekymring over træthed og slitage.

Overhånd til Chelsea her der blot har tabt en enkelt gang til Spurs på Stamford Bridge i de seneste 25 hjemmekampe.

1X2 odds, Chelsea - Tottenham, Lør. 22. feb. 2020 kl. 13:30

Chelsea

Uafgjort

Tottenham

Crystal Palace - Newcastle

Krisen kradser i Crystal Palace, der ikke har vundet i de seneste syv kampe. De seneste tre er tilmed tabt. Roy Hodgson og co. har stadig seks point ned til stregen at give af og er ’blot’ ti point fra at ramme de magiske 40 point, man siger er lig med redning. De point skal så også komme i løbet af de næste runder, hvor kalenderen siger Newcastle, Brighton, Watford og Bournemouth, da slutfasen byder på barske drenge fra den øverste halvdel. Så det er nu, Ørnene skal trække fra.

Newcastle leverede en mærkværdig indsats mod Arsenal. De første 20 minutter så virkelig fornuftige ud, og derefter faldt de sammen. De har ikke vundet i de seneste away-kampe og blot en enkelt sejr i det hele taget i de seneste otte ligakampe. I 11 af de seneste 13 hjemmekampe er Crystal Palace gået under 2,5 og seks af de seneste syv møder mellem de to er gået under 2,5. Den enlige målrige svale var dog en 5-1 fest til Palace hjemme på Selhurst Park, men Ørnene hænger mere med næbbet, end de ligner en bande på måltogt.

Newcastle har stadig en lang liste over skadede spillere, hvorfor Steve Bruce igen må bede Joelinton om at lede den forreste linje. Han har ifølge BBC ikke scoret i sine seneste 1856 minutter.

Over/Under odds, Crystal Palace - Newcastle, Lør. 22. feb. 2020 kl. 16:00 Linje: 2,5

Over

Under

​​​​​​​

Burnley – Bournemouth

Burnley fortsætter tilværelsen som yoyo-hold og efter ti point i de seneste fire kampe, så kan de med tre point rykke i top-10. Det vil ifølge The Guardian være niende gang i sæsonen, at de krydser linjen mellem top-ti og bund-ti. Det siger noget om Premier Leagues uforudsigelighed. For få uger siden lignede The Clarets på vej ud i det dybe fald efter fire nederlag, men fast forward og Sean Dyches mandskab har nu en afstand på ti point ned til stregen.

Bournemouth viste tænder med to sejre i rap, før de gik på vinterpause med et nederlag til Sheffield United. The Cherries skadesproblemer aftager, og Jefferson Lerma er tilbage efter karantæne på et hold, der har tabt syv af de seneste otte udekampe.

Forvent et Burnley-hold, der vil gå efter at true gæsterne i luftrummet, omend Chris Wood meldes ude. Burnley er med 55 procent vundne dueller i luften mod Bournemouth, der vinder 46 procent af deres dueller. En pudsig detalje i netop de højere luftlag: Burnleys keeper er med afstand den målmand, der napper flest høje indlæg med 31 af slagsen. Bournemouths Ramsdale er nummer 13 med 12 vellykkede indgreb her.

1X2 odds, Burnley - Bournemouth, Lør. 22. feb. 2020 kl. 16:00

Burnley

Uafgjort

Bournemouth

 ​​​​​​

Sheffield United – Brighton

Mon ikke de fleste af os i første omgang blev overrasket over Sheffield Uniteds stærke start på sæsonen, men derefter ventede, at gassen vil gå af ballonen hen over juletid. Chris Wilder og The Blades har gjort alle forventninger til skamme og med udviklingen i City samt Tottenhams skader, så er de tilmed inde i billedet til en billet til Champions League. Det er ikke dårligt for en klub, der for få sæsoner desperat ledte rum i kampe mod parkerede busser i Wimbledon og Blackpool.

Chris Wilder har igen David McGoldrick til rådighed og det betyder en fuldt ud kampklar trup til mødet med Brighton, som Sheffield United har besejret de seneste tre gange, hvor Brighton har besøgt Bramall Lane.

Gæsterne er også ved at være ovre deres skadesproblemer, og det ventes, at Graham Potter ifølge lokal presse anker op med Dunk, Burn og Duffy i forsvaret, så det bliver en muskeltung omgang, der skal tage sig af lange McBurnie.

Brighton har ikke vundet i de seneste seks kampe, men har spillet fire af dem uafgjort, hvilket rækker til, at de stadig har en buffer på tre point ned til stregen.

1X2 odds, Sheffield U. - Brighton, Lør. 22. feb. 2020 kl. 16:00

Sheffield U.

Uafgjort

Brighton

 ​​​​​

Leicester – Manchester City

Så er der direkte duel om andenpladsen her, men jeg tror ikke, vi får den slagudveksling, som mødet mellem nummer to og tre kunne tale for.

Leicester har nemlig store problemer på den defensive midtbane, hvor Brendan Rodgers ifølge Leicester Mercury er uden sine tre reelle muligheder: Ndidi og Mendy meldes ude med skade, og Choudhury er ude med karantæne. Derfor ventes lejesvenden Ryan Bennett sendt ind fra start til sin debut, men ikke som 6’er – forsvarsspilleren bliver en del af et rekonstrueret tre mands-forsvar for at dæmme op for den City-offensiv, som på udebane i denne sæson har snittet 18,2 afslutninger.

Manchester City har vundet fem ud af de seneste seks møder med Leicester; det må dog alt andet lige spille en rolle for Guardiola og hans spillere, at der onsdag i næste uge venter en tur til Bernabeu i den turnering, som de står til at udelukkes fra. Med andre ord: Skal Pep Guardiola vinde Champions League med City, så er det nu. Afvent derfor som altid lineup.

1X2 odds, Leicester - Manchester City, Lør. 22. feb. 2020 kl. 18:30

Leicester

Uafgjort

Manchester City

​​​​​​​

Southampton – Aston Villa

Efter en dejlig stime har Southampton tabt pusten med to nederlag i træk, men har stadig syv point ned til stregen. Aston Villa er i anderledes oprørte vande før turen til sydkysten med blot et point til stregen og rækkens mest sønderskudte forsvar med 50 indkasserede kasser.

Det har pyntet på Saints' spil, at de har slået om i en 4-4-2, der især klæder topscorer Danny Ings. Southampton er tilmed ubesejrede i de seneste syv møder med Aston Villa, men er uden Nathan Redmond til opgøret her.

Gæsterne er uden Keinan Davies samt Wesley, så det bliver igen Samatta, der skal jagte mål for oprykkerne.

Der er faldet over 2,5 mål i ni af Aston Villas 11 seneste udekampe, og da værterne snitter 11 og gæsterne knap 12 hjørnespark pr. kamp samlet i begge ender, ligner det en kamp med en del hjørnespark.

Over/Under odds, Southampton - Aston Villa, Lør. 22. feb. 2020 kl. 16:00 Linje: 2,5

Over

Under

​​​​​​​

Søndag

Manchester United – Watford

Sejren på Stamford Bridge var et massivt rygstød for Ole Gunnar Solskjær, der nu for alvor kan begynde at arbejde sig ind på fjerdepladsen. Derfor er nordmandens Manchester United-mandskab til eksamen her, for skal den fjerdeplads indhentes, så kræver det sejre i de såkaldte ’lette’ kampe.

Bruno Fernandes har hurtigt overtaget taktstokken på den centrale midtbane og tilføjer Manchester United et våben på dødbolde – der blev således for en gangs skyld scoret efter en standardsituation mod Chelsea.

Med Ighalo i startopstillingen får værterne et nyt våben i en mere regulær angriber, hvorfor Martial formentlig sættes ud på kanten. Forsvaret har tilmed holdt nullet i to kampe i træk, så måske er der grund til et rødt håb om at sikre en billet til Champions League via ligaen.

Watford kommer med friske ben efter en vinterpause, og der venter The Hornets en kamp for at undgå nedrykning her i foråret, men vi så tidligere på vinteren netop Watford sænke Manchester United i en kamp, hvor de røde djævle var forfærdelige.

Watford vil lure på åbninger – de scorer i snit knap 0,9 mål og godt 70 procent af disse falder efter ’open play’.

Over/Under odds, Manchester United - Watford, Søn. 23. feb. 2020 kl. 15:00 Linje: 2,5

Over

Under

​​​​​​​

Wolves – Norwich

Sejren over Bournemouth gav Norwich et flygtigt håb, men de efterfølgende tre kampe har blot kastet et point af sig.

De har syv point op, så håbet er ikke udslukt, men der skal for alvor til at ske noget, hvis der skal være en great escape i vente.

Wolves blæste torsdag Espanyol bagover, og Ulvene er i min optik dark horses til at vinde Europa League, men Nuno Santos og co. holder sig naturligvis også bevidste om udviklingen i City, hvorfor de nu må være opildnet til at jagte femte- og fjerdepladsen, som blot er fire og fem point væk.

Wolves har dog blot en enkelt sejr i de seneste syv kampe, og Norwich har tidligere på sæsonen givet dem kamp til stregen – akkurat som de også gav sig fuldt ud mod Liverpool forleden. Faktisk minder Norwich på mange måder om Burnley for en håndfuld år siden, hvor Dyche og co. rykkede op og ned igen. Men de brugte kun få penge, investerede og byggede så på med en omgående tilbagevenden til Premier League langt mere egnet til top flight. Det kan vise sig samme proces for Norwich.

1X2 odds, Wolverhampton - Norwich, Søn. 23. feb. 2020 kl. 15:00

Wolverhampton

Uafgjort

Norwich

​​​​​​​

Arsenal – Everton

Her mødes to trænere, der blev ansat stort set samtidig. Ancelotti har været en omgående succes for Everton, der blot har tabt en enkelt gang i de seneste 11 ligakampe og derfor er med i det felt, der jagter Europa i næste sæson. Andre Gomes har været ude de sidste tre måneder med skade, men han meldes fit.

Everton vil især søge at skabe chancer via indlæg til afslutninger i feltet – 40 procent af karameldrengenes mål er faldet efter indlæg, og ca. 60 procent af Evertons mål scores i straffesparksfeltet, og stort set resten af deres mål sættes ind fra det lille felt.

Everton har scoret otte mål i deres tre seneste kampe, men kampen på Emirates har en kraftig dunst af en affære, hvor gæsterne ikke vil have travlt. Med uafgjort holder de Gunners bag sig.

Arteta har ikke haft samme pointmæssige succes som Ancelotti, men det er ikke svært at se, at spanieren stille og roligt rykker Arsenal spillemæssigt.

1-1 hjemme mod Sheffield United var en skuffelse, men herefter fulgte 2-2 på Stamford Bridge, en målløs omgang mod formstærke Burnley og så 4-0 sejren over Newcastle, hvilket er et godt rygstød før mødet med Everton, som Arsenal ikke har tabt til i de seneste 22 hjemmekampe mod karameldrengene.

1X2 odds, Arsenal - Everton, Søn. 23. feb. 2020 kl. 17:30

Arsenal

Uafgjort

Everton

​​​​​​​

Mandag

Liverpool – West Ham

Liverpool led et sjældent nederlag, da de i midtugen tabte til Atlético Madrid uden for alvor at true spanierne. Nu gælder det West Ham, der er vendt tilbage til den omgang zombie-fodbold, de også leverede i efteråret.

I de sidste tre kampe har de fået stryg af Leicester, de smed en tomålsføring mod Brighton på uforklarlig vis, og mod City mønstrede de blot tre afslutninger, og ingen af dem ramte inden for målrammen.

Nu gælder det Anfield mod et Liverpool-hold, der som græshopper æder sig frem mod titlen. Liverpool har vundet 20 hjemmekampe i rap og bør ikke have større problemer mod et West Ham- hold, der har tabt fire udekampe i træk, lukket mindst to mål ind i de seneste fire kampe og ikke har vundet siden 1. januar. De to hold mødtes i øvrigt i slutningen af januar, hvor Liverpool vandt 2-0 og dominerende med en boldbesiddelse på 70 procent.

1X2 odds, Liverpool - West Ham, Man. 24. feb. 2020 kl. 21:00

Liverpool

Uafgjort

West Ham

​​​​​​​