Det kan godt være at det kiksede for det engelske landshold at komme med til EM, men den engelske Premier League gjorde det fremragende i sidste sæson med både Manchester United og Chelsea i Champions League-finalen.

Man kan så fundere over om de to ting ikke hænger sammen; måske går ligaens mange udenlandske stjerner ud over landsholdets styrke... Men de er der nu engang, og her hvor vi nærmer os den nye sæson (den går i gang på lørdag) betyder det at vi igen kan se frem til en Premier League med masser af tekniske lækkerier. Og forhåbentlig spænding.

I sidste sæson gav Chelsea Manchester United kamp til stregen om mesterskabet (ja, og om CL-trofæet). Arsenal lagde flot ud, men kunne ikke holde distancen, og Liverpool haltede også bagefter. Men måske i hvert fald The Reds (Arsenals Young Guns ser - ja, unge ud) kan yde United og Chelsea mere modstand denne gang. Og så er der naturligvis også et hold som Tottenham der kan fremvise et uhyre interessant mandskab med Modric, den kroatiske storspiller i svøb, ved den kreative rorpind.

Vores to PL-eksperter, Nicolaj Stage og Christian Brüggemann, har taget et grundigt kig på alle 20 klubber - og kommer med et bud på hvordan det kommer til at gå (klubberne listes efter forventet slutplacering).

Læs optakten (og kommentér gerne; der er ikke tale om en facitliste, og man kan sagtens diskutere hvem der er bedst på en given midtbaneplads), bliv klædt på til det lunefulde engelske vejr - og hold så øje med BetXperts PL-side hvor eksperterne løbende vil udlægge tip. Naturligvis også til første spillerunde.

http://www.betxpert.com/ekspert/eng/


Bud på slutstilling i 2008/09
1-2: Manchester United, Chelsea
3-4: Liverpool, Arsenal
5-7: Tottenham, Aston Villa, Portsmouth
8-10: Everton, Blackburn, Manchester City
11-14: Newcastle, Middlesbrough, Sunderland, West Ham
15-18: Bolton, Fulham, Wigan, WBA
19-20: Stoke, Hull City

Transfer-overblik (BBC - nyt vindue)


Manchester United

Stadion: Old Trafford, Manchester
Kapacitet: 76.000
Kaldenavn: The Red Devils
Manager: Sir Alex Ferguson
Placering 2007/2008: Nummer 1 (Direkte kval. til Champions League)
Statistik: 27-6-5 (80-22).
Hjemme: 17-1-1 (47-7). Ude: 10-5-4 (33-15)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 1-2

Sidste sæson
Sir Alex Ferguson hentede i sidste sæson sin tiende Premier League-titel med Manchester United, som nu i alt er oppe på 17 nationale mesterskaber, hvilket blot er ét fra at tangere Liverpools gamle rekord. Med en ustoppelig Cristiano Ronaldo i spidsen, efterfølgende kåret som årets spiller i Premier League, satte United alle konkurrenter til vægs og forsvarede titlen med flot og underholdende offensivt fodbold, som næppe er set bedre på Old Trafford i Ferguson-æraen. Alligevel formåede Chelsea at presse United så meget, at mesterskabet først blev afjort på sidste spilledag. Foruden det engelske mesterskab hjembragte De Røde Djævle også pokalen med de store ører, som belønning for deres triumf i Champions League. Også her var primær-rivalen Chelsea.

Denne sæson
United vil naturligvis håbe på at vinde mesterskabet for tredje år i træk, men konkurrencen fra de øvrige klubber i ’top four’ er stor, alle mandskaber har forstærket sig fornuftigt. United har været ualmindelig inaktive i sommerens transfervindue, men eftersom holdet, som vandt både Premier League og Champions sidste år, er intakt, hvor skal man så opruste? Tjah, holdet ser stærkt ud, men angrebet er en smule tyndt besat med skadesplagede Louis Saha og unge Fraizer Campbell som eneste reserver for Rooney og Tevez. United har i øvrigt allerede vundet sæsonens første trofæ, The Charity Shield, da Portsmouth blev besejret i straffesparkskonkurrence efter 0-0 i ordinær tid.
Defensiv Den hollandske førstekeeper i United Edwin van der Sar spiller i år sin sidste sæson, mens polske Tomas Kuszczak og det unge engelske talent Ben Foster må kæmpe om reservetjansen i målet. Indtil videre har der været størst udskiftning i forsvaret hos de forsvarende mestre, som indtil nu har måtte sige farvel til spanske Gerard Pique, men til gengæld har sagt goddag til de spændende brasilianske tvillinger, Fabio og Rafael Da Silva.

Offensiv
Indtil videre er det blot den unge højrefløj Chris Eagles (Burnley), og angrebsreserven Febian Brandy (lån), som har forladt klubben, mens den talentfulde angriber Fraizer Campbell er vendt tilbage fra et succesfyldt låneophold i den nyoprykkede Premier League-klub Hull City, hvor han imponerede med 15 kasser i 32 kampe fra start i The Championship. Sidste sæsons helt store profil Cristiano Ronaldo har sommeren igennem været rygte-knyttet til Real Madrid, men den saga ser nu endelig ud til at have nået sin slutning, og den portugisiske troldmand bliver efter al sandsynlighed på Old Trafford sæsonen ud. Desværre for United misser Ronaldo sæsonstarten pga. en ankelskade, og det samme er tilfældet for den næsten kronisk skadede angrebsreserve Louis Saha.

Profil
Efter hans fantomsæson sidste år er det selvfølgelig svært at komme udenom Cristiano Ronaldo, når man snakker profiler til den nye sæson. Ronaldo er da også det bedste bud på årets United-profil, men det helt store spørgsmål er, om han kan holde dampen oppe fra sidste sæson? Foruden Ronaldo er det i mine øjne på tide, at Wayne Rooney får vist omverdenen, at han bør regnes blandt ligaens allerbedste angribere, og det skal ske gennem flere mål.

Talent
Flere unge United-spillere står på spring til at slå igennem på den helt store scene, hvor den brasilianske back Rafael Da Silva og angriberen Fraizer Campbell er de mest åbenlyse. Både Da Silva og Campbell har imponeret i træningskampene, og især sidstnævnte kan få sin chance i den kommende sæson, hvis ikke United forstærker sig med en angriber i dette transfervindue. Og selv hvis Ferguson, som det nu er forventet, henter en ny angriber, så er det ikke usandsynligt, at Louis Saha forlader Old Trafford for at genoplive karrieren, og det vil give unge Campbell flere chancer fra start.

Bud på idealopstilling
Rooney – Tevez
Giggs/Nani – Hargreaves/Carrick – Scholes – C. Ronaldo
Evra – Vidic – Ferdinand – Brown/Neville
Van der Sar


Chelsea

Stadion: Stamford Bridge, London
Kapacitet: 42.449
Kaldenavn: The Blues
Manager: Luis Felipe Scolari
Placering 2007/2008: Nr. 2 (direkte kvalifikation til Champions League)
Statistik 2007/2008: 25-10-3, 65-26
Hjemme: 12-7-0, 36-13. Ude: 13-3-3, 29-13
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 1-2

Sidste sæson
Chelsea startede ikke PL-sæsonen optimalt sidste år, idet man smed en masse dumme point, hvilket var en medvirkende årsag til, at Jose Mourinho blev fyret – eller selv valgte at gå, alt efter hvem man spørger... Med en flot slutspurt fik man dog næsten hentet United, der trods alt endte med at vinde PL – sølle to point foran Chelsea! I Champions League-finalen mødte man igen Manchester United i en kamp, man dominerede. Chelsea havde flere gode muligheder (bl.a. to skud på stolpen), men kampen gik i forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence, hvor anfører John Terry brændte det afgørende straffespark. Det er således United, der går den nye sæson i møde med selvtilliden i orden, men Chelsea-spillerne skal i år vise, at de mentalt er kommet sig over nedturene.

Denne sæson
Jeg mener, Chelsea har styrket holdet en smule efter indkøbet af især Deco. Javist, man har sluppet spillere som Ben Haim, Boulahrouz og Makelele, men disse var ikke spillere, der var synderligt betydningsfulde eller figurerede i startopstillingen. Chelsea-holdet har spillerne til at gå hele vejen: både i den hjemlige liga, hvor man sandsynligvis igen kommer til at kæmpe med United om mesterskabet, men så sandelig også i Europa.
Træningskampene har også overvejende været en positiv oplevelse, hvor man kun har lukket ét mål ind – og det mål kom endda efter en dødboldsituation, så forsvaret har stået ganske godt, mens Anelka (7 mål) og Lampard (3) har været lyspunkter i offensiven. At man i den sidste træningskamp udraderede Milan 5-0, må også have givet masser af selvtillid, selvom det var et amputeret Milan-hold uden mange af stjernerne.
Derudover kan indkøbet af den karismatiske træner Scolari også vise sig at blive en gevinst frem for den noget mere anonyme Avram Grant.

Defensiv
Målet vogtes stadig af en af verdens bedste målmænd, tjekkiske Petr Cech, mens Carlos Cudicini fra Italien sidder på bænken og er en yderst kompetent afløser.
I forhold til sidste sæson er der ikke sket det helt store rent forsvarsmæssigt, idet man har solgt Tal Ben Haim til Manchester City, ligesom Khalid Boulahrouz er afhændet til Stuttgart, men omvendt er Bosingwa og Branislav Ivanovic kommet ind. Den utroligt rutinerede defensive midtbanespiller, Claude Makelele, er solgt til Paris SG, men i Mikaël Essien har man allerede hans afløser – og Essien spillede også en masse sidste sæson, så der er ingen problemer på det punkt.
Venstre back-positionen vil igen tilhøre Ashley Cole, mens det svæver lidt mere i det uvisse, hvem der vil okkupere pladsen som højre back. Ferreira er nok den foretrukne, som han har været i træningskampene op til sæsonstarten, men Ivanovic og Bosingwa lurer i kulissen og kan sagtens tage over, hvis Ferreira gør det dårligt i et par kampe.
Den ene del af midterforsvaret udgøres af anfører John Terry, hvis makker formentlig bliver Carvalho, men Alex kan sagtens få lige så meget spilletid, så Carvalho er ingenlunde sikker på en stamplads.

Offensiv
Midtbanen er blevet forstærket med indkøbet af Deco fra FC Barcelona. Læg dertil at man råder over spillere som Lampard, Ballack og Essien, og vi ser, at Chelsea har et uhyggeligt stærkt hold. Man har afhændet fløjspilleren Steve Sidwell til Aston Villa, men han var ikke i nærheden af en plads i startopstillingen på kanten, hvor man bl.a. har Kalou, Malouda og Wright-Phillips, så det tillægger jeg ikke den store betydning for Chelseas chancer i år.
Angrebsmæssigt er det status quo for Chelsea, der har stjerneangribere som Drogba, Anelka og Shevchenko i sin stald. Det bliver dog sandsynligvis de to førstnævnte, der kommer til at spille mest med Shevchenko som en formodentlig god joker.
Jeg forventer en 4-2-3-1-formation, hvor Chelsea vil stille med Drogba på toppen – men som Anelka har spillet på det sidste, kan han sagtens få masser af spilletid (og måske endda tvinge Drogba ud i kulden?). På højrefløjen kommer Joe Cole til at slås med Shaun Wright-Phillips om pladsen, mens Salomon Kalou og Malouda kommer til at kæmpe om venstrekanten. Længere tilbage kommer vi sikkert til at se Ballack og Lampard, mens Deco vil ligge lidt længere fremme og skal servere boldene til angriberne – noget, han har haft temmelig stor succes med i træningskampene. Men med spillere som Essien og Obi Mikel vil Scolari nok foretage en masse udskiftninger, og rotation kan blive et nøgleord for holdet!

Profil
Profil? Det burde hedde profilER, når vi snakker om Chelsea, for holdet indeholder stort set kun stjernespillere. Dog må et godt bud være anfører John Terry, der er en fighter af guds nåde og utrolig vigtig for holdet – hvem husker ikke, da Terry var skadet, og Chelsea-holdet lukkede masser af mål ind?

Talent
På dette stjernespækkede hold kan det være meget svært at sætte fingeren på én bestemt person, og i stedet for at fremhæve en enkelt spiller, vil jeg fremhæve netop hele holdet, idet jeg ikke forventer én bestemt spiller slår igennem i år.

Bud på idealopstilling (4-2-3-1)
Drogba (Anelka?)
Malouda – J. Cole/Wright-Phillips
Deco
Ballack (Essien?) - Lampard
A. Cole – Terry – Carvalho – Ferreira/Bosingwa
Cech

Alternativt kan man stille i en 4-3-3:
Malouda - Drogba (Anelka?) – J. Cole/Wright-Phillips
Ballack/Deco – Essien - Lampard
A. Cole – Terry – Carvalho – Ferreira/Bosingwa
Cech

Træningskampe (nyeste først)
AC Milan: 5-0 VUNDET
Lokomotiv Moskva: 1-1 UAFGJORT
Guangzhou: 4-0 VUNDET
Chengdu Blades: 7-0 VUNDET
Malysian XI: 2-0 VUNDET


Liverpool

Stadion: Anfield Road, Liverpool
Kapacitet: 45.000
Kaldenavn: The Reds
Manager: Rafael Benitez
Placering 2007/2008: Nummer 4 (3. Kval. runde Champions League)
Statistik: 21-13-4 (67-28).
Hjemme: 12-6-1 (43-13). Ude: 9-7-3 (24-15)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 3-4

Sidste sæson
Endnu en gang formåede Liverpool ikke at spille med helt fremme om det engelske mesterskab i sidste sæson, hvor de sultne fans på The Kop igen blev spist af med en mager fjerdeplads og intet sølvtøj. Det startede ellers lovende for Liverpool og nyindkøbene Fernando Torres og Javier Mascherano, som begge lignede folk der kunne bringe mesterskabet tilbage til Beatles-byen. Men som så mange år før ramlede The Reds ind i en lang pointtørke i Premier League, efter et par dårlige præstationer i Champions League, som var tæt på at ende med en tidlig exit fra det forjættede land.

Denne sæson
Liverpool har forstærket sig med irske Robbie Keane og italienske Andrea Dossena, men spørgsmålet er, om det er nok til at kunne hamle op med Chelsea og United? Hvis man tager et kig på, hvor langt Liverpool egentlig var efter United (11 point) og Chelsea (9 point) i sidste sæson og kvaliteten af deres indkøb, så har jeg igen i år svært ved at se mesterskabet ende ved Merseyside.

Defensiv
Rafael Benitez kan glæde sig over, at han igen har sin stærke danske midterforsvarer Daniel Agger fit for fight, efter han stort set missede hele 2007/08 sæsonen pga en drilsk fodskade, og det er et stort plus for Liverpool, selvom Martin Skrtel har gjort det fornuftigt i Aggers sted. På transfermarkedet har Benitez hentet den italienske venstreback Andrea Dossena i Parma til at erstatte John Arne Riise, som er skiftet til Roma. Derudover er højrebacken Philip Degen hentet til klubben på en fri transfer, og generelt ser Liverpools defensiv en smule stærkere ud i år end sidste, især i kraft af Aggers tilbagevenden.

Offensiv
Robbie Keane er sommerens helt store indkøb i Liverpool, men spørgsmålet er, om den tidligere Tottenham-angriber har klassen til at føre The Reds tilbage til toppen af ligaen? Umiddelbart er Keane ikke af samme kaliber, som fx David Villa, der i den grad også har været sat i forbindelse med Liverpool, men på den anden side bringer han nogle flere lederegenskaber ind på holdet, og ikke mindst kender han ligaen og den engelske spillestil, så indkøringsperioden vil formentlig ikke være så lang, som den kunne blive med en David Villa. Foruden Keane har Benitez hentet et af fransk fodbolds helt store angrebstalenter 19-årige David Ngog, som trods lovende takter i træningskampene må finde sig i en reserverolle i denne sæson. Offensivt har Liverpool skilt sig af med angriberen Peter Crouch, som den eneste af betydning, mens den skadesplagede midtbanereserve Harry Kewell er skiftet til tyrkiske Galatasaray.

Profil
Anfører Steven Gerrard er naturligvis Liverpools ubestridte profil, men The Reds bliver igen i år altafhængige af, at Fernando Torres kan holde gang i målscoringen, og ikke mindst få samarbejdet med nyindkøbet Robbie Keane til at køre på skinner. El Niño scorede i sidste sæson imponerende 33 mål i 46 kampe i alle turneringer.

Talent
Umiddelbart er det svært at få øje på det åbenlyse talent, som står overfor sit gennembrud i Liverpool, især fordi et af de største i Benitez’ stald, brasilianske Lucas Leiva, får svært ved at tilkæmpe sig spilletid på den centrale midtbane, hvor både Gerrard, Alonso, Mascherano og måske Gareth Barry, hvis det altså skulle lykkes Liverpool at få ham vristet fri fra Aston Villa, huserer. Lucas kan dog håbe på, at hvis Barry bliver købt, så vil Alonso blive solgt, hvilket kan betyde en del mere spilletid til brasilianeren, som bestemt har kvaliteterne til at blive fast inventar hos The Reds.

Bud på idealopstilling
Torres
Babel – Gerrard – Keane/Kuyt
Mascherano – Alonso
Dossena – Agger – Carragher – Arbeloa
Reina


Arsenal

Stadion: Emirates Stadium, London
Kapacitet: 60.432
Kaldenavn: The Gunners
Manager: Arsene Wenger
Placering 2007/2008: Nummer 3 (3. Kval. runde Champions League)
Statistik: 24-11-3 (74-31).
Hjemme: 14-5-0 (37-11). Ude: 10-6-3 (37-20)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 3-4

Sidste sæson
Det var de færreste, som regnede Arsenal for en seriøs mesterskabsudfordrer til Manchester United forud for sidste sæson, efter man havde sagt farvel til den levende klublegende Thierry Henry, men Arsene Wengers Young Gunners startede sæsonen som lyn og torden, og var længe med helt fremme i mesterskabsræsset. Fabregas og co. formåede dog ikke at holde trit med Chelsea og United til sidst og måtte dermed tage til takke med en skuffende tredjeplads.

Denne sæson
Der er mange bange anelser hos Arsenal-fansene før sæsonstarten. Igen i år har Arsenal solgt flere af deres store profiler uden at hente de fornødne erstatninger, og umiddelbart ser holdet svækket ud i forhold til sidste sæson. Arsene Wenger har dog erklæret, at man leder efter mindst en forstærkning til midtbanen, og hvis det lykkes at finde en kvalitetsspiller til den defensive midtbane, ser det egentligt ikke så slemt ud på Emirates, selvom jeg stadig mener, at både Chelsea og United er bedre rustet til mesterskabskampen.

Defensiv
Den eneste ændring i Arsenals bagerste rækker er afskeden med den utilfredse tyske reservekeeper, Jens Lehmann, som er skiftet hjem til Tyskland (Stuttgart). Forsvarskæden hos The Gunners er intakt op til premieren, hvor de to unge franskmænd, Bacary Sagna og Gaël Clichy, passer hver sin backplads, mens en tredje franskmand, William Gallas styrer det solide centerforsvar sammen med ivorianske Kolo Toure.

Offensiv
Umiddelbart vil jeg mene, at Arsenals offensiv er svækket betydeligt frem mod denne sæson, eftersom man har mistet to af sine store midtbaneprofiler fra sidste sæson: Aleksandr Hleb og Mathieu Flamini. Derudover er den erfarne midtbanereserve Gilberto Silva heller ikke at finde på Emirates Stadium længere, mens uheldige Eduardo fortsat må sidde ude i knapt et halvt, efter han brækkede benet i sidste sæson. Arsene Wenger har da også hentet et par erstatninger ind i form af to talentfulde midtbanespillere, franskmanden Samir Nasri og waliseren Aaron Ramsey. Førstnævnte går formentlig ind i startopstillingen, mens kun 17-årige Ramsey til gengæld må kigge lidt længere efter spilletid i den kommende sæson. Heldigvis for The Gunners ser det nu ud til, at den langlemmede angriber Emmanuel Adebayor bliver i London-klubben efter talrige transferspekulationer, og så skal det også bive spændende at se den tilbagevendte mexicanske angriber Carlos Vela, som har været udlånt til spanske Osasuna, i aktion.
Kreative Rosicky er skadet og misser sæsonstarten.

Profil
Cesc Fabregas skal for alvor træde i karakter på den centrale midtbane, hvor Flamini nu er væk. Fabregas spillede en fantastisk efterårssæson sidste år, men gik sammen med resten af holdet en smule ned i tempo sidst på sæsonen og det kostede. Fabregas havde dog et flot EM med det spanske landshold, hvor han scorede flere vigtige mål, og hvis han kan fortsætte den flotte form, kan han få en nøglerolle hos The Gunners.

Talent
Abou Diaby, Samir Nasri, Carlos Vela eller Nicklas Bendtner? Kandidaterne til denne ”titel” er mange, men hvem har mon størst chance for at slå igennem i år? Sidste år havde mange forventet, at danske Bendtner ville spille sig ind på Arsenal-holdet efter et udlånsophold hos Birmingham, men selvom Bendtner fik en del spilletid scorede han kun fem ligamål. I år har Bendtner set anderledes skarp ud i træningskampene, og hvis han og Adebayor ellers kan få det til at fungere udenfor banen, kan det blive en rigtig farlig frontduo for Arsenal.

Bud på idealopstilling
Adebayor – Bendtner/van Persie
Rosicky/Walcott – Fabregas – Nasri/Diaby – Eboue/Nasri
Clichy – Gallas – Toure – Sagna
Almunia


Tottenham

Stadion: White Hart Lane, London
Kapacitet: 36.310
Kaldenavn: Spurs
Manager: Juande Ramos
Placering 2007/2008: Nr. 11
Statistik 2007/2008: 11-13-14, 66-61
Hjemme: 8-5-6, 46-34. Ude: 3-8-8, 20-27.
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 5-7

Sidste sæson
Sidste sæson var en temmelig forfærdelig en af slagsen for meget ambitiøse Spurs (det blev dog til en ligacup-titel)! En sølle 11.plads blev det til, hvilket er ensbetydende med en plads under midten – ganske enkelt langt fra godt nok for en klub af Tottenhams kaliber, og derfor fyrede man da også, undervejs, manager Martin Jol og ansatte spanske Juande Ramos, der tidligere har ledt Sevilla til stor succes. Det ser det også ud til, han vil gøre med Spurs – han har hidtil vundet halvdelen af alle de Spurs-kampe, han har stået i spidsen for.

Denne sæson
Tottenhams mål er at kæmpe med om CL-pladserne (1-4), men realistisk set slutter man nok efter ”the big four”. Jeg tror, Tottenham lever op til sit potentiale og ender på en 5.plads. Det begrunder jeg i flere ting: for det første har Tottenham i lang tid har underpræsteret, men det væsentligste argument er, at holdet har renset ud i truppen og nu virker som et hold, der kan lide at spille fodbold og arbejde for hinanden (tjah, i hvert fald hvis vi ikke tæller Dimitar Berbatov med…).
Ved første øjekast ser Tottenham uhyre svækket ud, da store navne som Robbie Keane, Paul Robinson, Younes Kaboul, Pascal Chimbonda, Steed Malbranque og Teemu Tainio alle har forladt klubben, men omvendt har man hentet klassespillere som Heurelho Gomes (målmand), Luka Modric, David Bentley og Giovanni Dos Santos, så i mine øjne står Tottenham faktisk markant stærkere end sidste år.
Angrebet har altid været Tottenhams vartegn, og i de 8 træningskampe har man hidtil scoret 33 mål (!) – kulminerende med 5-0-massakren over Roma. Forsvarsmæssigt er man dog også blevet langt bedre, end man var sidste sæson, så der er mange lyspunkter til denne sæson.

Defensiv
Man har skiftet ud på målmandsposten, hvor Heurelho Gomes er blevet hentet fra PSV. Gomes har hidtil gjort det ganske fint, og han er umiddelbart en forstærkning ift. Paul Robinson, der kunne lave fantomredninger, men samtidig havde et meget lavt bundniveau. Det betyder dog også, at Tottenham kan komme i slemme problemer, såfremt Gomes bliver skadet, for man har også solgt den anden målmand, Radek Cerny. Man har dog hentet Cesar Sanchez fra Real Zaragoza. Forsvaret har aldrig været Tottenhams stærke side, men det hører også med til historien, at de ofte har været plaget af skader og således har måttet eksperimentere en del.
I år ser det dog ud til, man har fundet noget, der ligner en startopstilling: Assou-Ekotto ser ud til at have ”besejret” Gareth Bale i kampen om venstre back, mens den defensive Didier Zokora med stor succes har spillet på højreback i træningskampene som erstatning for Alan Hutton, der stadig er ude; når Hutton vender tilbage, får han sandsynligvis den plads. Det er derfor en svækkelse, at man har solgt Pascal Chimbonda, der snildt ville kunne spille godt på den position – han blev trods alt kåret til den bedste højreback i ligaen i 2007. Woodgate og Dawson ser ud til at have lagt beslag på de to pladser i midterforsvaret pga Ledley Kings tilbagevendende skadesproblemer – det optimale er Woodgate+King, men vi kommer nok til at se en del til Dawson. Derudover kan man bruge Tom Huddlestone, så der er ok valgmuligheder.

Offensiv
Tottenham er et af Englands mest angrebsivrige hold, og man har da også spillerne til at spille offensivt; fløje som Bentley, Lennon og Giovani Dos Santos og angribere som Berbatov og Bent bør give mange forsvarsspillere søvnløse nætter. Overordnet set går man dog denne sæson i møde med et svagere angreb end sidste år; Keane, Defoe og Mido er alle væk, så det er en svækkelse, hvis man også mister Berbatov – og det tyder rigtig meget på, man gør. Forlader han klubben, vil Tottenham nok stille i en 4-4-1-1 med Dos Santos bag ved Bent, hvilket så giver plads til Lennon på højrekanten og Bentley på venstrekanten.

Profil
Kigger vi på Tottenhams preseason, er der ingen tvivl om hvilken spiller, der har skilt sig mest ud: navnet er Bent. Darren Bent. Helt vanvittige 13 mål i de sidste 7 venskabskampe er det blevet til, og den eneste kamp, han ikke scorede i, var den allerførste, hvor han kun fik et kvarter. Siden er det blevet til mindst et mål i hver af de efterfølgende kampe, hvilket altså inkluderer mål mod Borussia Dortmund, Celtic og senest to over Roma… Selvtilliden er således i top, og det skal blive spændende at se, om Bent også kan få nettet til at blafre i ligaen.

Talent
Talent-titlen er der rift om i Tottenham, idet unge spillere som Modric (22) og Lennon (21) begge er blændende dygtige fodboldspillere. Alligevel må den kun 19-årige ex-Barcelonaspiller, Giovani Dos Santos, løbe med titlen. Dos Santos har udviklet sig meget i løbet af det seneste år, og i Tottenham er han udset til at spille på venstrekanten (han er for øvrigt venstrebenet, så det giver mere mening end i Barcelona, hvor han primært spillede på højrekanten), men han kan også spille som hængende angriber bag Bent, hvis man beslutter sig for at spille i en 4-4-1-1-formation. Dos Santos kan udvikle sig utroligt meget i Tottenham, og han kan med tiden blive en af de helt store

Bud på idealopstilling
Berbatov - Bent
Dos Santos/Bentley – Modric – Jenas – Bentley/Lennon
Assou-Ekotto/Bale – Woodgate – Dawson/King – Zokora (Hutton når klar)
Gomes

(Hvis Berbatov sælges:)
Bent
Dos Santos
Bentley – Modric – Jenas – Lennon
Assou-Ekotto/Bale – Woodgate – Dawson/King – Zokora (Hutton når klar)
Gomes

Træningskampe (nyeste først)
Roma: 5-0 VUNDET
Borussia Dortmund: 3-0 VUNDET
Celtic: 2-0 VUNDET
Leyton Orient: 5-1 VUNDET
Norwich: 5-1 VUNDET


Aston Villa

Stadion: Villa Park, Birmingham
Kapacitet: 42.640
Kaldenavn: The Villans
Manager: Martin O’Neill
Placering 2007/2008: Nummer 6 (Kvalifikation til Intertoto Cup)
Statistik 2007/2008: 16-12-10, 71-51
Hjemme: 10-3-6, 34-22. Ude: 6-9-4, 37-29
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 5-7

Sidste sæson
Sidste sæson stod Aston Villa for en af Premier Leagues positive overraskelser, da de med en kontrolleret defensiv og fint angrebsspil sluttede som nummer 6 – dog kun seks point foran fire andre hold…

Denne sæson
Placeringen som nummer 6 er én, man meget gerne vil gentage - men det kan blive svært! For det første fordi der er meget rift om ligaens subtoppladser med en god håndfuld hold, der kæmper om 5. og 6. pladsen, man også fordi anfører Gareth Barry rygtes på vej til Liverpool – forsvinder han, ser det ikke godt ud. Men faktisk har Villa anskaffet sig en masse andre gode spillere, og som det ser ud nu, bliver Barry i Villa, og gør han det, vil Villa rent faktisk stå stærkere end sidste år, hvorfor 6. pladsen slet ikke er uden for rækkevidde…

Defensiv
Scott Carson i målet blev ikke den helt store succes, hvorfor man har hentet Brad Friedel i Blackburn – ikke den helt store ændring, men nok et lille plus. Derudover har man Brad Guzan som reserve, og han er ganske kompetent.
Olof Mellberg er væk, så man har måttet finde en ny og kompetent højreback (ja, Mellberg spillede højreback og ikke centralt): det har man så sandelig også gjort, for man har hentet Middlesbroughs talentfulde Luke Young, der i den grad kan erstatte Mellberg, om end han naturligvis ikke har den samme erfaring. På venstre back var man fint besat med en dygtig spiller som Wilfred Bouma, men han blev skadet og forventes ude i et par måneder. Villa reagerede prompte og hentede Readings Nicky Shorey, der bestemt er en habil spiller, og når Bouma kommer tilbage, står man med et luksusproblem. Den ene del af midterforsvaret dannes af ”vores” Martin Laursen, mens der er rift om den anden plads: Curtis Davies, man nu har hentet permanent fra WBA (før var han kun udlejet) og Zat Knight kæmper om den, men derudover er det netop kommet frem, at den meget stærke midterforsvarer Carlos Cuellar fra Rangers er solgt til Villa – det er en massiv forstærkning, idet han vil kunne gå direkte ind i startopstillingen og formentlig overtage Knights/Davies’ plads, men også Laursens, når denne skal spares.
Netop det faktum, at Villa har hentet en masse gode spillere i andre klubber, viser, at Villa mener det seriøst i år og skal anses som en outsider til de adgangsgivende UEFA Cup-pladser.

Offensiv
Lige så meget Villa har oprustet rent defensivt, lige så lidt har de gjort det rent offensivt… Blot én spiller er hentet til klubben: Steve Sidwell fra Chelsea. En udmærket tilføjelse til klubben, selv om den i forvejen tæller mange dygtige midtbanespillere, der alle kan score mål; man mangler i høj grad en bomber på toppen; Carew og Agbonlahor er ganske enkelt ikke gode nok, og som reserve har man kun Harewood, efter man valgte at sælge Luke Moore til WBA; umiddelbart ikke noget fornuftigt træk, da man kan løbe ind i problemer i tilfælde af skader.
Det skal dog siges, at man ved købet af Nicky Shorey har øget sin trussel på dødbolde: Shorey er nemlig ekspert i at servere gode dødbolde til sit hold, og med Villas generelle styrke i disse situationer må det alt andet lige være et godt boost til den ellers skrøbelige offensiv.

Profil
Gareth Barry var en vigtig mand for Villa sidste sæson med sine gode indgreb og flair for spillet. Barry udviser stor autoritet på banen, og det er meget vigtigt for et hold af Villas kaliber. Alternativt kan man pege på Laursen, der af mange spås til at blive den næste anfører, såfremt Barry forlader klubben.

Talent
Ashley Young kan slå igennem i år, hvilket han dog til dels også gjorde sidste år, hvor det blev til 8 mål i 37 ligakampe og mange gode optrædener. Netop målene kan Villa-holdet komme til at mangle, så det er vigtigt at få den netop 23-årige spiller op i omdrejninger.

Bud på stærkeste opstilling (4-4-2 (diamant))
Carew – Agbonlahor
A. Young - Barry (hvis han da bliver; ellers Petrov) - Reo-Coker (def. midt) – Sidwell/Maloney
Shorey – Cuellar/Davies/Knight – Laursen – L. Young
Friedel

Alternativt kan man spille i en 4-3-1-2-formation:
Carew – Agbonlahor
Young
Barry – Sidwell – Reo-Coker
Shorey – Cuellar/Davies/Knight – Laursen – L. Young
Friedel

Træningskampe (nyeste først):
Reading: 1-1 UAFGJORT
OB: 1-0 VUNDET
Walsall: 3-2 VUNDET


Portsmouth

Stadion: Fratton Park, Portsmouth
Kapacitet: 20.200
Kaldenavn: Pompey
Manager: Harry Redknapp
Placering 2007/2008: Nummer 8 (Kvalifikation til UEFA Cup via sejr i FA Cup)
Statistik: 16-9-13 (48-40).
Hjemme: 7-8-4 (27-14). Ude: 9-1-9 (24-26)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 5-7

Sidste sæson
Portsmouth startede sidste sæson stærkt, men de formåede ikke at holde tempoet oppe, så det endte med en lidt lunken ottendeplads, som dog stadig er Pompeys bedste resultat i mange år. Optimismen spirrer dog påny i det sydengelske, da Redknapps mandskab vandt FA Cuppen for første gang i 69 år, og dermed kan de nu se frem til at spille UEFA Cup på Fratton Park. Sidste sæson bød på uhørt mange udesejre (9), mens det kneb en smule på eget græs (7 sejre).

Denne sæson
Masser af optimisme at spore hos Portsmouth, som trods en flot slutplacering sidste år, håber på at kunne gøre det endnu bedre i år. En målsætning jeg ikke finder urealistisk efter tilgangen af Peter Crouch og Younes Kaboul, men konkurrencen om de sekundære europæiske pladser er hård, og deltagelsen i UEFA Cuppen kan komme til at koste Pompey et par placeringer i ligaen. Portsmouth har i øvrigt allerede haft muligheden for at sikre sig sæsonens første trofæ, men United var en for stor mundfuld i Charity Shield-kampen, som blev tabt i straffesparkskonkurrence.

Defensiv
Harry Redknapp kan glæde sig over, at han kan stille med det præcist samme forsvar, som gjorde det ganske fornuftigt i sidste sæson. Tottenhams Younes Kaboul er endda blevet hentet ind som en ekstra forstærkning af midterforsvaret, hvilket man formentlig får brug for, da aldrende Sol Campbell ikke længere holder til at spille alle kampe, især ikke når Pompey nu også skal spille europæisk bold.

Offensiv
I offensiven har Portsmouth forstærket sig med landsholdsangriberen Peter Crouch, som er udset til at danne en farlig duo med den anden engelske landsholdsangriber Jermaine Defoe. Dertil er rutinerede Kanu også en mulighed, mens der er også bliver brug for Dave Nugent og den lånte Chelsea-spiller Ben Sahar. Desværre for Redknapp har han måtte sige farvel til den stærke midtbanespiller Sulley Muntari, som er skiftet til italienske Inter, hvilket er en klar svækkelse af midtbanen, som dog stadig tæller stærke navne som de to defensive Papa Bouba Diop og Lassan Diarra, og den mere offensive Niko Kranjcar. Det kan dog blive et problem, at Redknapp ikke råder over nogen deciderede kantspillere, hvis han vil praktisere sin flade 4-4-2-opstilling.

Profil
Jeg glæder mig personligt meget til at se, hvordan Peter Crouch og Jermaine Defoe får deres samarbejde til at fungere i den nye sæson. Det er uden tvivl et samarbejde med potentiale til at score mange mål, da de begge passer perfekt ind i Portsmouth hurtige og direkte spil. Hverken Defoe eller Coruch har for alvor slået igennem i deres tidligere klubber, men nu får de formentlig managerens tiltro og chancen for at vise deres værd.

Talent
Nyindkøbet Younes Kaboul får formentlig en del spilletid i denne sæson, hvor Pompey skal deltage i fire turneringer, også selvom Distin og Campbell er førstevalg. 22-årige Kaboul er et af Frankrigs helt store forsvarstalenter, og selvom han aldrig rigtigt slog igennem i Tottenham, har han kvaliteterne til at blive en stor gevinst for Pompey.

Bud på idealopstilling
Crouch – Defoe
Kranjcar – Diarra – Diop – Utaka
Hreidarsson – Distin – Campbell – Johnson
James


Everton

Stadion: Goodison Park, Liverpool
Kapacitet: 40.569
Kaldenavn: The Blues / The Toffees
Manager: David Moyes
Placering 2007/2008: Nummer 5 (Kvalifikation til UEFA Cup)
Statistik 2007/2008: 19-8-11, 55-33
Hjemme: 11-4-4, 34-17. Ude: 8-4-7, 21-16
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 8-10

Sidste sæson
For andet år i træk kvalificerede Everton sig til Europa, hvilket også er klubbens målsætning. Moyes’ tropper spillede godt sidste sæson, men man sluttede langt fra optimalt med blot to sejre ud af de sidste ti kampe…

Denne sæson
I år lyder målet igen på spilletid i Europa, men jeg er mere skeptisk over for denne udmelding i år, end jeg var sidste år… Det skyldes, at Everton ikke har hentet en eneste profil til klubben, mens man til gengæld har solgt den tidligere topscorer Andrew Johnson og midtbaneprofilen Lee Carsley – begge spillere, der var faste i sidste sæson. Træningskampene op til sæsonen har heller ikke budt på opløftende spil, og resultaterne taler deres tydelige sprog med kun to (ét-måls)sejre i seks kampe over formodet langt svagere modstandere.
En 6.plads er dog slet ikke uden for rækkevidde, for i træner David Moyes har man en af de dygtigste taktikere i Premier League, men Everton er sårbare overfor skader til spillere på stort set alle positioner, da man ikke har brugbare afløsere.

Defensiv
Tim Howard huserer fortsat i målet, mens firebackkæden foran ham er mere eller mindre uændret: Joseph Yobo og Joleon Lescott udgør midterforsvaret, mens unnge Leighton Baines er blevet sin skade frit og kan derfor spille på venstrebacken, som han også var udset til at gøre sidste år. Tony Hibbert er manden på den anden backplads, så forsvarsmæssigt står mange lige så godt som sidste år, men man har ikke hentet nyt blod til klubben, og det kan komme til at oste i det lange løb, hvis man løber ind i skader.
På den defensive/centrale midtbane vil Phil Jagielka og Phil Neville sandsynligvis komme til at ligge side om side, idet Lee Carsley er solgt. Leon Osman er også en god joker, man kan putte i spil, ligesom Neville kan forvente at tage en tjans eller to i forsvaret, hvis der bliver behov for det.

Offensiv
De to kanter i 4-4-1-1-konstellationen udgøres normalt af Steven Pienaar på venstre side, men han misser de første seks uger af sæsonen pga. en skade, og det svækker holdet betydeligt. Mikel Arteta, som liggr på højre side, er en teknisk dygtig spiller, der kommer med gode raids og kan slå boldene ind til angriber og sidste sæsons topscorer, Aiyegbeni Yakubu. Bag ved ham vil man nok vælge at spille med den offensive midtbanespiller Tim Cahill, men eftersom han er skadet for tiden, kan unge Victor Anichebe få spilletid i en klassisk 4-4-2-opstilling. Ved første øjekast ser Everton en smule svækket ud over hele linjen, idet man har solgt et par spillere uden at hente erstatninger.

Profil
Joleon Lescott skal igen dirigere forsvaret, hvilket han gjorde godt i sidste sæson, og der kan i høj grad blive brug for den hovedstødsstærke midterforsvarers målnæse, nu hvor Johnson har forladt klubben. Tim Cahill kan dog også vise sig at blive et stærkt kort for Everton, hvor han før har vist klassen – desværre har skader mindsket Cahills værdi for Everton, men når han er fit for fight, er han et stort aktiv for holdet.

Talent
Den kun 20-årige Victor Anichebe bør med Johnsons exit få mere spilletid; især i starten af sæsonen, hvis Cahill ikke når at blive klar. Ydermere deltager Everton jo i UEFA Cup’en, så med et sammenpresset program kan den store angriber få masser af spilletid – minusset er, at han som spiller i mine øjne minder lidt for meget om Yakubu, så Everton bør nok investere i en anden type angriber, hvis de vil kunne variere angrebsspillet. Men et talent, det er Anichebe, og i år kan han indfri forventningerne.

Bud på stærkeste opstilling (4-4-1-1)
Yakubu
Cahill
Pienaar – Neville – Jagielka – Arteta
Baines – Lescott – Yobo – Hibbert
Howard

Træningskampe (nyeste først):
PSV: 1-1 UAFJGORT
Colorado Rapids: 2-1 VUNDET
Chicago Fire: 0-2 TABT
Nottingham Forest: 1-1 UAFGJORT
Preston North End: 1-0 VUNDET
Cambridge United: 2-4 TABT


Blackburn

Stadion: Ewood Park, Blackburn
Kapacitet: 31.300
Kaldenavn: Rovers
Manager: Paul Ince
Placering 2007/2008: Nummer 7
Statistik: 15-13-10 (50-48).
Hjemme: 8-7-4 (26-19). Ude: 7-6-6 (24-29)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 8-10

Sidste sæson
Blackburn havde en god sæson sidste år, hvor det blev til en flot syvendeplads kun overgået af velspillende Everton, Aston Villa og ’the big four’. Især nyindkøbet Roque Santa Cruz imponerede i sin første sæson hos The Rovers med hele 19 sæsonscoringer, som sammen med angrebsmakkern Benny McCarthy og højrefløjen David Bentley udgjorde en farlig offensiv. Desværre er Bentley ikke længere at finde i den blåhvide trøje, da han er blevet solgt til ligarivalerne Tottenham, og det ligner umiddelbart en klar svækkelse af midtbanen, især fordi spillere som Morten Gamst Pedersen ikke levede op til tidligere tiders niveau i sidste sæson.
Den vellidte manager Mark Hughes står ikke længere står i spidsen for Blackburn, som nu i stedet ledes af den noget mere uprøvede og tidligere topspiller Paul Ince. Ince har i sin korte trænerkarriere stået i spidsen for MK Dons og Macclesfield fra League Two, og det skal derfor blive spændende at se, hvad Ince kan få ud af det på Ewood Park. Jeg synes egentlig Blackburn ser en smule svækket ud i forhold til sidste år, medmindre man får hentet en erstatning for David Bentley, og derfor tror jeg, det bliver svært at forbedre sidste sæsons placering.

Defensiv
Sidste sæson led Blackburn-forsvaret en del under, at anfører Ryan Nelsen var hårdt plaget af skadet, og det er vigtigt at undgå fremover, da alternativerne Andre Ooijer og Zurab Khizanishvili ikke holder samme niveau. Indtil videre har Rovers blot forstærket forsvarskæden med den unge Manchester United-reserve Danny Simpson, som formentlig skal agere back-up for den normale højreback Emerton. Derudover er Paul Robinson blevet hentet til klubben fra Tottenham, som erstatning for den normale sikre skanse Brad Friedel, som nu står på lønningslisten hos Aston Villa. Umiddelbart ligner det en svækkelse af holdet, da Robinson er mere tilbøjeligt til at lave fejl og heller ikke har samme indflydelse og rutine som Friedel.

Offensiv
David Bentley er ikke længere Blackburn-spiller, og det svækker holdet markant, især fordi de endnu ikke har hentet en direkte erstatning. Det store chilenske talent Carlos Villanueva er godt nok blevet lånt hos Audax Italian, men den hurtige og teknisk stærke spillers favoritposition er på den centrale midtbane. Heldigvis er topscorer Roque Santa Cruz stadig på Ewood Park, selvom han har været jagtet af flere storklubber i Europa, og det er yderst vigtigt for Blackburn, at han er i stand til fortsætte målscoringen i den kommende sæson, da det ikke ligefrem vrimer med målskytter i truppen.

Profil
Santa Cruz er den helt store profil. Hvis Rovers skal have en chance for at forbedre deres syvendeplads, er klubben afhængig af, at han kan score lige så mange mål som i sidste sæson.

Talent
Selvom det ikke umiddelbart ser ud til, at nytilkomne Carlos Villanueva er udset til en startplads på Inces mandskab, så skal den kreative chilener nok få spilletid, og med hans tekniske kvaliteter og speed er der gode chancer for, at han kan blive en stor gevinst for Rovers på den offensive midtbane. Villanueva er ikke blot en stærk pasningsspiller, men har også en fantastisk sparketeknik, og han vil formentlig komme til at score et par kasser direkte på frispark i den kommende sæson.

Bud på idealopstilling
Santa Cruz – McCarthy
Gamst-Pedersen – Dunn – Tugay – Reid/Emerton
Warnock – Samba – Nelsen – Emerton/Simpson
Robinson


Manchester City

Stadion: Stadium of Manchester, Manchester
Kapacitet: 48.500
Kaldenavn: The Citizents
Manager: Mark Hughes
Placering 2007/2008: Nummer 9
Statistik: 15-10-13 (45-53).
Hjemme: 11-4-4 (28-20). Ude: 4-6-9 (17-33)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 8-10

Sidste sæson
Manchester City så længe ud til at blive sæsonens helt store positive overraskelse, da The Citizens lå med helt fremme i top fire langt inde i sæsonen. Men efter det hårde juleprogram begyndte det så småt at smuldre for Sven Göran-Erikssons mandskab, som i løbet af foråret dumpede stille og roligt ned på en skuffende niendeplads.

Denne sæson
Til den nye sæson har City skiftet træner – ud er gået Sven Göran-Eriksson og ind er kommet den nu tidligere Blackburn-manager Mark Hughes, hvilket i mine øjne ligner et rigtigt godt bytte. Hughes har haft stor succes i Blackburn, og det skal blive spændende at se, hvad han kan udrette i Manchester. Den voksende uro på direktionsgangene og de til tider overambitiøse forventninger fra ejer Thaksin Shinawatra, kan dog blive en hæmsko for Hughes og holdets præstationer.

Defensiv
Sidste sæson kunne den smalle City-trup som sagt ikke stå distancen over en hel sæson, hvor det især var på de defensive positioner, at man blev presset. Det har Mark Hughes forsøgt at sikre sig i mod ved at hente den utilpassede Tal Ben Haim i Chelsea, mens flere aldrende spillere er blev afskediget heriblandt Sun Jihai. Derudover er Micah Richards ved at være skadesfri igen, efter et halvt på sidelinjen, hvilket styrker defensiven betydeligt.

Offensiv
Også i offensiven havde Citys profiler svært ved at holde dampen oppe sæsonen igennem, men de fik flere gange vist deres store potentiale i starten af sæsonen, og med tilgangen af rekordindkøbet Jô og Valerij Bojinovs tilbagevenden ovenpå sin skade ser det faktisk rigtigt fornuftigt ud rent offensivt, hvor Elano formentlig kommer til at støbe kugler til de to angribere, Jô og Bojinov/Benjani. Desværre er Benjani blevet skadet og sammen med Jô, som er ti OL med Brasiien, misser de sæsonstarten, hvilket kan give den unge talentfulde angriber Daniel Sturridge chancen i et par kampe. City har også brugt sommeren på, at skille sig af med en række offensive spillere som fx Geovanni, Samaras og Mpenza, hvilket dog ikke svækker holdet betydeligt.

Profil
Brasilianske Jô bliver et rigtigt spændende bekendtskab i Premier League, og hans samarbejde med midtbanekreatøreren Elano kan blive en giftig cocktail på City of Manchester Stadium. Jô er en lynhurtig angriber, som sparker godt med begge ben, og så har han tidligere vist sin målnæse for russiske CSKA Moskva, hvor han scorede hele 44 mål i 77 kampe.

Talent
Unge Daniel Sturridge får formentlig chancen i sæsonens første kampe, og det kan blive den talentfulde angribers store chance for at bryde igennem for City. Når alle angribere er til rådighed for Mark Hughes, er Sturridge formentlig kun fjerdevalg, men hvis City kvalificerer sig til UEFA Cuppen, bør han få en del spilletid.

Bud på idealopstilling
Benjani – Jô
Petrov – Johnson – Gelson – Elano
Corluka – Ben Haim – Dunne – Richards
Harte


Newcastle

Stadion: St. James Park, Newcastle
Kapacitet: 52.200
Kaldenavn: The Toons / Magpies
Manager: Kevin Keegan
Placering 2007/2008: Nummer 12
Statistik: 11-10-17 (45-65).
Hjemme: 8-5-6 (25-26). Ude: 3-5-11 (20-39)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 11-14

Sidste sæson
Med ansættelsen af succestræneren Sam Allardyce var forventningerne store, rigtig store ved Tyneside inden sæsonen 2007/08. Det varede dog ikke længe før smilene stivnede i Newcastle og omegn, som ved juletid lå i alvorlig nedrykningsfare, hvilket logisk nok kostede Big Sam jobbet i det varme managersæde hos The Magpies. Klublegenden Kevin Keegan blev hentet ind som den store frelser, og trods en meget skidt start fik han reddet klubben fra den totale fiasko: nedrykning! En 12. plads er dog ikke godt nok for en klub med Newcastles ambitioner, og det skal gøres meget bedre i år.

Denne sæson
Målet for den nye sæson er som altid at kvalificere sig til en af de europæiske turneringer, men det bliver i mine øjne meget svært for Keegan og co. at opfylde. Holdet er simpelthen ikke stærkt nok, som det ser ud lige nu, og samtidig fortsætter de evige skadesproblemer for The Magpies. Keegans mandskabspleje og evne til at få spillerne til at yde deres maksimale kan dog muligvis kompensere for den manglende kvalitet på enkelte positioner.

Defensiv
Newcastles havde store problemer med at lukke af bagude i sidste sæson, hvor Given og Harper skiftevis blev passeret hele 65 gange (tredjeflest i hele ligaen)! Keegan har da også forsøgt at forstærke bagkæden i form af FC Metz’ Sebastien Bassong og argentinske Fabricio Coloccini, mens Ramage, Carr og Rozehnal alle har forladt klubben. Alt i alt ser forsvaret betydeligt stærkere ud nu, men bredden tåler ikke mange skader og karantæner.

Offensiv
Michael Owen, Shoa Ameobi, Obafemi Martins og Mark Viduka har alle været skadet i sæsonsoptakten, men det ser heldigvis ud til, at alle bortset fra Viduka bliver klar til premieren. I løbet af sommeren har Keegan hentet to forstærkninger til sin midtbane i form af unge Danny Guthrie fra Liverpool, som er udset til at udfylde rollen som defensiv ankermand, mens højrekanten Jonas Gutierrez a.k.a. Spiderman er hentet til fra Mallorca.

Profil
Michael Owen er manden, som skal levere målene for Newcastle, og hvis han for en gangs skyld kan holde sig nogenlunde skadesfri i denne sæson skal han nok vise sit værd. Sidste sæson var Owen som sædvanlig plaget af skader, men alligevel formåede han at score 11 kasser. Keegan skal desuden håbe på, at nyindkøbte Fabricio Coloccini formår at stabilisere det vaklende forsvar.

Talent
Mange rynkede på næsen, da Keegan hentede unge Danny Guthrie i Liverpool, men den 21-årige midtbaneslider imponerede i sidste sæson som lejesvend i Bolton, og han kan på sigt vise sig at blive en stor gevinst for Keegans mandskab på den centrale midtbane.

Bud på idealopstilling
Owen – Martins
Duff – Guthrie – Butt – Gutierrez
N’Zogbia – Coloccini – Taylor – Beye
Given


Middlesbrough

Stadion: Riverside Stadium, Middlesbrough
Kapacitet: 35.100
Kaldenavn: Boro
Manager: Gareth Southgate
Placering 2007/2008: Nummer 13
Statistik 2007/2008: 10-12-16, 43-53
Hjemme: 7-5-7, 27-23. Ude: 3-7-9, 16-30
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 11-14

Sidste sæson
Boro fik igen bevist, at de tilhører den bløde mellemvare, da man sluttede som nr. 13 – forrige sæson blev det til en 12.plads, og målsætningen er at komme i top10, men det er efter min bedste overbevisning et urealistisk højt mål!

Denne sæson
Hvorfor er det så et urealistisk mål? Jo, det skyldes ganske enkelt, at der er mange andre klubber, der har bedre spillere. Derudover har Boro solgt en masse stamspillere – i og for sig ikke noget slemt, for det har andre klubber jo også gjort, men forskellen er, at Boro ikke har hentet kompetente afløsere! Målmand Mark Schwarzer er solgt til Fulham, de centrale midtbanespillere George Boateng (Hull), Cattermole (Wigan) og højreback Luke Young til Aston Villa, og udover at det er en klar svækkelse, er spillerne endda solgt til nogle af de nærmeste konkurrenter… Læg dertil at højrekant Fabio Rochemback også har forladt klubben, og det ligner en sæson, Boro skal være glade for at komme helskindet igennem… Jeg tror, Boro vil komme til at ende i den tunge ende, dog uden at rykke ned.

Defensiv
Den uerfarne Ross Turnbull er førstevalget mellem stængerne, hvilket betyder, at Brad Jones igen er andetvalg. Midterforsvaret dannes af Robert Huth og David Wheather, der havde en god sæson sidste år. På venstre back er Boro fint besat med både Emmanuel Pogatetz og Andrew Taylor, men på den modsatte side ser det bestemt ikke godt ud, efter man har solgt Young – man har endnu ikke fundet nogen afløser, hvilket betyder, at den uprøvede Tony McMahon kan blive kastet i ilden i allerførste kamp…
Alt i alt står Boro svagere rent defensivt i forhold til sidste år.

Offensiv
Cirka status quo; midtbanen er dog overordnet set svækket, da man har mistet intet mindre end 4 spillere! Man har dog hentet Dider Digard i PSG, og det er en ganske fin forstærkning; Digard har gjort det godt i træningskampene og starter nok inde på den centrale midtbane, mens Arca eller O’Neil nupper den anden. Højrekant Marvin Emnes er hentet i Sparta Rotterdam og skal kæmpe med Aliadiere og O’Neil om den position. Stewart Downing var med 10 sæsonscoringer sidste år en af de helt store helte for Boro, og han kommer igen til at få en offensiv rolle, hvor han qua sin hurtighed skal støde frem i banen og levere en masse indlæg til angriberne, der sandsynligvis kommer til at bestå af Alves og Tuncay/Mido – og så er der Aliadiere, der også sagtens kan blive brugt som angriber. Altså står Boro ganske godt rustet - rent offensivt - til denne sæson.

Profil
Profilen ser ud til igen at blive den engelske landsholdsspiller Downing: han er utrolig sikker med bolden og er dygtig til at slå afleveringer – derudover viste han også sidste år, at det giftige venstreben også selv kan lave mål og ikke bare sætte andre op til dem.

Bud på idealopstilling
Tuncay – Alves/Aliadiere
Downing – Arca/O’Neil - Digard – Aliadiere/Emnes
Pogatetz/Taylor – Woodgate – Huth – McMahon
Turnbull

Træningskampe (nyeste først)
Sparta Rotterdam: 6-1 VUNDET
Darlington: 5-0 VUNDET (dog reservehold)
Hibernian: 3-2 VUNDET
Carlisle United: 2-1 VUNDET
Vitoria Guimaraes: 0-1 TABT
Celtic: 1-1 UAFGJORT
York City: 2-2 UAFGJORT


Sunderland

Stadion: Stadium of Light, Sunderland
Kapacitet: 49.000
Kaldenavn: The Black Cats
Manager: Roy Keane
Placering 2007/2008: Nummer 15
Statistik: 11-6-21 (36-59).
Hjemme: 9-3-7 (23-21). Ude: 2-3-14 (13-38)
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 11-14

Sidste sæson
Missionen 2007/08 lykkedes for Roy Keane og Sunderand, som med tre points forspring ned til stregen fortjent sikrede sig overlevelse i Premier League. Og når jeg skriver fortjent, mener jeg, at klubben og holdet var stærkere og bedre rustet til at begå sig i ligaen end de tre nedrykkende hold.

Denne sæson
Nu skal det så blive spændende at se, om Keane og co. for alvor formår at etablere sig i klubbens anden sæson i ligaen, som tit viser sig at være sværere end den første sæson. The Black Cats har i hvert fald forsøgt at forstærke sig ambitiøs, og indtil nu er det også lykkedes at hente flere etablerede Premier League-spillere. I mine øjne mangler Keano dog stadig mindst én, gerne to profiler mere til holdet, hvis man vil avancere yderligere i tabellen.

Defensiv
Den stærke franske højreback Pascal Chimbonda er blevet hentet i Tottenham, og det styrker forsvaret markant, men desværre har Keane også måtte sige farvel til unge Jonathan Evans, hvis låneophold udløb efter sæsonen. Keane menes dog at være ivrig efter at hente Evans tilbage til Stadium of Light, hvilket bestemt vil pynte i det noget vaklende centrale forsvar med Collins og Higginbotham.

Offensiv
Til gengæld ser det rigtigt fornuftigt ud i de forreste rækker hos Sunderland, hvor man har forstærket sig yderligere to Tottenham-spillere, Steed Malbranque og Teemu Tainio, og Boltons senegalisiske angriber, El Hadji Diouf. Desværre for Keane må han undvære sit store angrebstalent Kenwyne Jones de første to måneder af sæsonen, da han har pådraget sig en knæskade, og det tvinger den iltre irer til at hente en ny angriber til truppen. Uniteds Louis Saha har længe været sat i forbindelse med et skifte til Tyneside, men indtil nu søger Keane stadig.

Profil
Hvis ikke Kenwyne Jones måtte sidde udenfor i store dele af den første halvsæson, ville jeg pege på ham, som den store profil på Stadium of Light i 2008/09. I stedet tror jeg, at nyindkøbte Steed Malbranque vil blive en stor gevinst for Keanes mandskab, som sidste sæson manglede en kreativ og offensiv central midtbanespiller til at støbe kuglerne for angriberne. Det har man nu fået i franske Malbranque, og han kan meget vel få en nøglerolle i sin første sæson hos Sunderland.

Talent
23-årige Kieran Richardsson var sidste sæson plaget af skader, men alligevel viste han flere prøver på sin speed og skarpe udfordringer på den offensive midtbane. Hvis han kan holde sig skadesfri i år, bør han blive en af profilerne hos The Black Cats og vil måske få sit endelige gennembrud.

Bud på idealopstilling
Jones – Diouf
Reid – Richardsson – Malbranque – Tainio
Nosworthy – Higginbotham – Collins – Chimbonda
Gordon


West Ham

Stadion: Boleyn Ground (også kendt som Upton Park), London
Kapacitet: 35.304
Kaldenavn: The Hammers
Manager: Alan Curbishley
Placering 2007/2008: Nummer 10
Statistik 2007/2008: 13-10-15, 42-50
Hjemme: 7-7-5, 24-24. Ude: 6-3-10, 18-26
Forventet 2008/2009-placering: Nr. 11-14

Sidste sæson
I forhold til forrige sæson, hvor West Ham reddede sig fra nedrykning i allersidste spillerunde, forløb sidste sæson sig over al forventning, idet man sluttede midt i tabellen som nr. 10. Det var dog primært i efterårsperioden, pointene blev hentet, for i de sidste 15 kampe blev det blot til 3 (!) Hammers-sejre! Man spillede (og spiller) ikke det bedste fodbold, verden har set, men Curbishleys mandskab skrabede de nødvendige point sammen via en god fightervilje, og denne metode vil de sandsynligvis komme til at benytte igen, da det ikke er de helt store stjerner, der pryder holdet.

Denne sæson
Set over hele sidste sæson var 10.pladsen ikke helt retfærdig, og West Ham kan næsten ikke undgå at gøre det dårligere i år; udover Valon Behrami har man ikke hentet de helt store spillere til klubben, hvorimod man omvendt har sluppet spillere som Nolberto Solano, John Pantsil, Bobby Zamora og Fredrik ”Freddie” Ljungberg… Derudover slider West Ham med skader til nøglespillere såsom Craig Bellamy, der er ude i et stykke tid. The Hammers har den fordel i forhold til nogle af de andre hold, at de ikke skal bruge tid på at sammenspille et splinternyt hold, men til gengæld må det alt andet lige være et ganske betragteligt minus, at de har været så passive på transfermarkedet.
Træningskampene har været en blandet fornøjelse, og selvom det er blevet til ganske mange mål, har forsvaret set skidt ud.

Defensiv
På mål finder vi stadig Robert Green, men reservemålmand Richard Wright er blevet solgt (til gengæld har man hentet Jan Lastuvka i Shakhtar Donetsk). Forsvarsmæssigt har man mistet John Pantsil, og eftersom man ikke har hentet nogle nye spillere – og fordi man har et par spillere som Spector ude med skader – står man klart svagere, end man gjorde sidste år; ikke så meget fordi, man ikke har hentet nogle nye, men snarere fordi de andre hold har ageret voldsomt på transfermarkedet og styrket sig.

Offensiv
Offensivt set er det et minus, at Ljungberg er stoppet, idet han var en udmærket spiller ude på kanten, og når Hammers samtidig har sagt farvel til Bobby Zamora, er man altså svækket betydeligt, når Bellamy starter sæsonen med at sidde ude med en skade… Det betyder, at meget af West Hams offensive spil kommer til at mønte sig på Dean Ashton, der havde en god sæson sidste år. Derudover har man hentet den purunge Freddie Sears fra egne rækker, og han skal blive særdeles spændende at følge, idet han har scoret et hav af mål i sine kampe.
Alt i alt vil jeg mene, at West Ham også på dette punkt er svækket, men når Bellamy kommer tilbage, ser det lidt bedre ud. En angriber inden transfermarkedet lukker vil dog pynte gevaldigt…
På midtbanen må det blive en spiller som Parker, der skal tage over efter Reo-Coker, der er skiftet til Aston Villa. Parker spillede godt i Newcastle sidste sæson, hvilket gjorde, at West Ham gav ca. 100 mio. for ham. Han skal spille op til samme niveau i London, hvis man skal have valuta for pengene. Han placerer sig godt på banen og lægger gode afleveringer.

Profil
Det vrimler ikke med profiler på West Ham-holdet, men Dean Ashton må trods alt være en af de mest oplagte til dette prædikat. 10 mål i 20 kampe (heraf 11 om indskifter!) viser, at Ashton sagtens kan score, og hans spilforståelse med Craig Bellamy var ganske fin sidste år. Med de angrebsproblemer Hammers står over for, skal Ashton virkelig være i hopla for at skrabe point sammen i starten af sæsonen.

Talent
Talentet må være Freddie Sears, der af mange er udråbt til et af de nye store talenter. Han scorede det vindende mål i sin debut, og generelt har han scoret mål på stribe for reserverne og u