Først et stort tillykke til Brøndby med det danske mesterskab i den forgangne sæson. Og i øvrigt held og lykke i UEFA Cuppen, hvis I skulle nå så langt. Det var FC København jo ikke i stand til sidste år, da de gjorde regning uden vært og allerede var i gang med at forberede sig til CL-kvalkampen mod Monaco, da slovenske Gorica sendte dem ud i det europæiske mørke.

Brøndby er advaret og det vil være umådeligt pinligt, hvis de også ryger ud af 2.runde i Champions League. Ikke desto mindre er det en mulighed, der må tages alvorligt.

NK HIT Gorica, SK Ventspils og Flora Tallinn er ikke AS Roma, AS Monaco eller FC Schalke 04. De er midterhold fra små nationer – og hold som vi forventede, at danske SAS-tophold ville slå uden de store problemer.

Føler man sig provokeret af ovenstående, bunder det sandsynligvis i en overdreven tiltro til dansk fodbolds aktuelle niveau.

Esbjerg taber en kvalkamp til UEFA-cuppen på hjemmebane til det 3.bedste hold fra Estland.
Overraskende? Nej. For dansk fodbold har 3.rangsniveau i Europa.

Man kunne håbe, at det var anderledes, men Danmark er i færd med at sakke håbløst agterud – selv i forhold til de andre ”små” ligaer. Og vi har nået det punkt, hvor man som dansk fan har bange anelser, uanset om modstanderen kommer fra Slovenien, Polen eller Letland.

”De nationer vi normalt sammenligner os med” er et klassisk mantra – uanset område. Måske skal dansk fodbold til at sammenligne sig med andre nationer end Sverige, Holland og Belgien.

For det er bestemt ikke nogen selvfølge, at danskernes minimalmål bliver opnået – og sammenligningsgrundlaget med f.eks. Norge (der har Rosenborg med som fast gæst i CL) holder ikke rigtigt længere. Selvom Holland har nogenlunde samme størrelse, er det tankevækkende, at et lille hold som AZ Alkmaar kan nå semifinalen i UEFA-cuppen.

Det er udtryk for en inderlig arrogance i dansk fodbold, at høre trænernes kommentarer mht. de ydmyge modstandere – og endnu mere horribelt at se den danske sportspresse gejle en stemning af eufori op inden kampene. En samlet dansk presse hjælper godt til forud for hver runde i Europa – og hvis spillerne læser aviser, bliver nogle sikkert overbeviste om, at de faktisk er så store favoritter, som de bliver skreget ud til.

Selvovervurdering er ganske indgroet i Danmark, modsat i Tyskland, hvor medierne bestemt ikke er bange for at nedgøre deres egne mandskaber, nærmest uanset hvor modstanderen er fra.

Den samme grad af overvurdering kan ligge til grund for troen på, at bare fordi der er udvikling i den hjemlige liga, er det ensbetydende med, at alle andre står stille! Det er med til at skrue forventningerne op til et urealistisk niveau.

Et Brøndby-hold, som det, der i sin tid nåede en UEFA-cup-semifinale mod Roma (og som kun var 2 minutter og en Völler-scoring fra selve finalen), kommer kun én gang i generation. Og selvom det er en naturlov, at danske hold skal basere deres økonomi på spillersalg, er det påfaldende at nøglespillerne ryger lige inden de vigtige kval-kampe. Peter Møllers skifte til PSV Eindhoven var et godt eksempel; Thomas Kahlenbergs skifte til Auxerre endnu bedre.

Prisen var utvivlsomt rigtig, men timingen er nok engang uheldig. Dermed ikke sagt, at Kahlenbergs skifte bliver udslagsgivende for, hvordan Brøndby klarer sig, men at danske mandskaber ikke ligefrem håndterer salg af nøglespillere på bedste vis er dokumenteret i de seneste års europæiske resultater. FC København har solgt det halve hold, mens FC Midtjylland skal overleve tabet af magikeren Zidan.

Behovet for en endnu strammere polarisering i dansk fodbold er tydeligt nok – og måske vil tingene ændre sig når topholdene i endnu højere grad koncentreres omkring storbyerne og springet fra de bedste til de næstbedste bliver større. Så kommer et hold som det, der i 1991 nær havde slået Roma ud, måske igen.

Indtil da vil lidt ydmyghed klæde såvel tilhængerne som klubberne. Nationalt boomer fodbolden måske, men internationalt halter danskerne voldsomt bagefter.


I følgende forumtråd kan du komme med en kommentar til denne artikel: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=14802&ForumID=9