BetXperts divisionsekspert, Mads BS, har skrevet en optakt til forårssæsonen i 1. division, der starter op igen fredag den 12. februar.

Efter en rekordkort vinterpause i 1. division starter rækken op fredag, når Kolding IF tager imod Helsingør. I BetXperts optakt til 1. division før sæsonen blev det spået, at det igen igen ville blive tæt. Det er som sådan ikke helt forkert, men det ser unægtelig ud til, at Viborg og Esbjerg rykker op, hvilket i så fald betyder gensyn med Superligaen for Viborg efter fire sæsonens fravær.


1. division følger nu samme struktur som Superligaen, hvilket betyder, at rækken deles i et op- og nedrykningsspil efter 22 kampe, hvor top-6 skal kæmpe om de to oprykningspladser, som Viborg og Esbjerg altså sidder solidt på. Det betyder dog også, at kampen om top-6 med det samme spidser til for midterholdene, hvor fem hold reelt set kæmper om de sidste to ledige pladser, der for mange holds vedkommende vil give en vis arbejdsro, da de i så fald er sikret mod nedrykning. Her ser det ud til, at Skive trækker nitten, men en sejr i næstsidste kamp inden vinterpausen gav Skive en ekstra livline og trak samtidig Hvidovre med i nedrykningskampen igen, så fire-fem hold reelt set kæmper om de to pladser, inden rækken knækker over.

Bemærk, at 1. division er omfattet af det landsdækkende forsamlingsforbud. Det betyder, at der ikke er tilskuere på lægterne i februar. Det forventes, at hvis der etableres en såkaldt Superligaordning igen, vil 1. division være omfattet som professionel række, men måske med et lavere antal tilskuere.

BetXpert klæder dig med denne optakt på til forårets 1. division og går igennem de 12 holds optakter. Allerede nu kan det siges, at især et holds optakt springer i øjnene.

Optakten indeholder desuden en række spiltanker.

Viborg FF

Havde sidste sæson været en normal sæson, var Viborg rykket op, da de endte på 2.-pladsen. Det gjorde de også året før, hvor der var oprykningskampe. Men i år ser det ud til at være for viborgenserne, der gennem hele foråret har vist højt topniveau og fortjent ligger nummer 1, dog a point med Esbjerg på 2.-pladsen. Begge hold har dermed syv point ned til Silkeborg på 3.-pladsen. Det er værd at bemærke, at Viborg gik ubesejret gennem efteråret.

På transfersiden har Viborg haft en stille sæsonstart. Hvis det da ikke var for trænerskiftet, da tidligere cheftræner Jacob Neestrup er draget tilbage til hovedstaden, og ind er kommet Lars Friis. Neestrup og Viborg virkede som et rigtig godt match, og selvom det også er tilfældet med Friis, så kan det skabe lidt støj i aftalerne. Men stemningen er rigtig god i det midtjyske.

På spillersiden har man sagt velkommen til den hollandske midtbanespiller Justin Lonwijk, der ser ud til at være gledet ind i start-11’eren. Unge Christian Wagner er hentet i AaB som udviklingsspiller. Ud er gået Patrik Gunnarsson (keeper) og Magnus Kaastrup, som begge var på leje, men man har holdt på stærke Frederik Brandhof, der skifter til AGF til sommer.

Træningskampene er gået blandet. Sejre over lavererangerende hold, lige op med Superligahold og så et nederlag i sidste test mod Hobro. Viborg har det klart nemmeste startprogram af topholdene, hvor man møder de fire nederste, og så har man Esbjerg og Fredericia hjemme i de sidste seks kampe.

Overordnet set virker Viborg til at være svækket på keeperposten, hvor Lucas Lund bør være førstevalg, men Viborg bør køre oprykningen i land, og det er også afspejlet i de lave odds.

Esbjerg eller Viborg vinder rækken: Odds 1,25 hos Danske Spil*

Mads BS har en spiltanke, der går på, at enten Esbjerg eller Viborg vinder 1. division. Eksperten giver det en CV på 82-83 procent. Spillet finder du under Specials hos Danske Spil*.

Esbjerg fB

Esbjerg ser ud til at sikre hurtig tilbagevende til Superligaen. De startede lidt hakkende, men afsluttede efteråret med otte sejre i træk. Det er i sig selv imponerende – også selvom præstationerne i enkelte kampe måske ikke var det i sig selv. Det betyder, at man som Viborg ligger syv point foran Silkeborg, der er nærmeste forfølger.

Esbjerg har kort før sæsonstart præsenteret nye, kapitalstærke investorer. Hvad det betyder, er svært at vurdere. De kom efter transferdeadline, og det har derfor ikke betydet noget for indkøb, men det kan selvfølgelig skabe ændret fokus.

Esbjerg har forstærket sig ret godt med angriberen Kjartan Finnbogason, der allerede har markeret sig med dobbeltscoring i sidste testkamp. Derudover er forsvarsspilleren Kasper Pedersen kommet til. Begge spillere har meget Superliga-erfaring.

Vestjyderne har sagt farvel til et par marginalspillere, men virker forstærket.

Træningskampene har primært været mod Superligahold med nederlag til følge, men man fik da 0-0 mod Vejle og slog Aarhus Fremad i sidste testkamp.

Esbjergs resterende program er ret svært, da man møder de øvrige tophold og kun har et bundhold.

Overordnet set virker Esbjerg klar til sæsonstart, hvor de møder netop bundholdet fra Vendsyssel. En kamp, der ligger analyse på her


Silkeborg IF

Silkeborg ligger på 3.-pladsen. Det er i sig selv ikke super skuffende, men at man er syv point efter oprykningspladserne, er skuffende. Det har betydet, at midtjyderne har forstærket sig ret kraftigt. Man har overtaget Viborgs lejemål af keeper Patrik Gunnarsson, hentet Nicklas Helenius i AGF og fået forsvareren Tobias Salquist fra nedrykningskollegaerne Hobro.

Til gengæld har man mistet de to defensive spillere Svenn Crone og Frederik Ibsen, der er blevet solgt til henholdsvis Lyngby og West Ham. Og hvad værre er, er at topscorer Magnus Mattsson (9 mål) er blevet alvorligt skadet igen og er ude den første måned. Derfor ser Silkeborg også overordnet ud til at være status quo trods et par flotte tilgange.

Træningskampene har budt på lutter nederlag og især nederlaget til Fredericia kan give visse panderynker hos Kent Nielsen. Silkeborg har dog heldigvis et ok kampprogram med fire hjemmekampe og så to svære udekampe i henholdsvis Esbjerg og Hobro.

Silkeborg rykker ikke op: Odds 1,65 hos Danske Spil*

Mads BS tror ikke på, at Silkeborg rykker op i Superligaen. Han giver sin spiltanke en CV på 62-63 procent. Du kan finde spillet under Specials hos Danske Spil*

FC Fredericia

Det evige 1. divisionshold ser heller ikke ud til at knække koden til oprykning denne sæson. Det overlever de dog nok, da rækken i år med tre nedrykkere samt Viborg nok er noget stærkere end til næste år. Derudover mistede man træneren kort før sæsonstart. Derfor tror jeg også, at der generelt er tilfredshed at spore i det østjyske med en flot 4.-plads med fin afstand til bund-6.

Og Fredericia ser ud til at have haft en ganske fin opstart. Man har hentet Samson Iyede på Amager, og han styrker offensiven øjeblikkeligt sammen med Leonel Montano fra Vejle. Derudover har man lejet Oliver Sørensen i FCM. Og så er flere skadede spillere vendt tilbage.

Fredericia har sagt farvel til angriberen Justin Shaibu, som blev solgt til Lyngby kort efter kontraktforlængelse. De to nyerhvervelser i front er dog fuldgode erstatninger. Det er værre, at man har solgt Agon Mucolli i offensiven.

Den første del af opstarten var præget af en del skader, men man har gjort rent bord i træningskampene, og de skadede spillere bør være klar til premieren i Viborg. Fredericia har et ret svært startprogram, men bør sikre sig top-6 og dermed kunne bygge på frem mod den nye sæson.

Fremad Amager

Fremad Amager har ligeledes haft en godkendt første halvdel, hvor de overvintrer i top-6. Derudover er man stadig med i pokalen, og man flyttede måske fokus i de sidste kampe. Man har dog haft en ret turbulent opstart. Der er sagt farvel til coach Valli, som har taget nogle spillere med sig til Bulgarien. I stedet er svenske Joakim Matsson tiltrådt som træner, og det virker egentlig som et ret godt valg.

Amarkanerne har hentet forsvarsspilleren Jacob Haahr på Frederiksberg, ligesom en anden ung forsvarer Emil Stougaard er hentet i Brøndby. Thor Lange er lejet i Horsens, mens keeper Oliver Funch er hentet i Avarta som reservemålmand. Så de bagerste geledder synes forstærket.

Men der er også gået en del spillere ud. Mest markant er salget af anfører Lukas Engel på wingbacken, ligesom Samson Iyede er solgt til konkurrenterne i Fredericia. Reservekeeper Djukic er smuttet tilbage til Hvidovre og anden reservekeeper Dannevang er taget til Næstved. Derudover er trioen M. Mladenovski, Rabei og Jansson taget med Valli til Bulgarien.

Fremad Amager lægger ud med en pokalkvartfinale mod SønderjyskE, og det kan både give god kamptræning inden sæsonstart, men også flytte fokus, da returen først ligger fem kampe senere.

Træningskampene er gået lidt under radaren. Nederlag til FCN og Lyngby samt Næstved, men sejr over Avarta.

Det er svært at vurdere præcist, hvor Amager står med den store udskiftning og ny træner samt fokus på pokalbold, så det skal blive spændende at se, når de starter.

Hobro IK

Nedrykkerne fra Hobro ligger som forventet midt i rækken. Oprykningen er væk, så al fokus er på at sikre top-6. Det er der også gode muligheder for med en stærk trup trods afgang af et profiler. Som tidligere nævnt er Tobias Salquist taget til Silkeborg, mens Edgar Babayan købte sig selv fri fra sin kontrakt for et millionbeløb. Derudover er Thomas Enevoldsen stoppet igen. Chappis er solgt til Brøndby fra sommer af.

Man har lejet Anton Skipper i Brøndby, men vigtigst af alt får man flere skadede profiler tilbage. Pål Kirkevold og Imed Louati er endelig tilbage fra skader og bør forstærke holdet markant. Defensiven er dog ret tynd. Skipper har ikke spillet meget i Brøndby, Salquist er væk, så man kan hurtigt stå i en situation, hvor der ikke er deciderede midtstoppere til rådighed.

Umiddelbart ser Hobro ud til at være klar. Man var bedst mod Viborg i sidste træningskamp, men man har også tabt til Skive. Hobro møder dog ingen af de fire bundhold i de resterende grundspilskampe, så de skal være klar fra start, hvis top-6 skal sikres.

HB Køge

Køge har måske lavet den mest opsigtsvækkende transfer i dansk fodbold i dette vindue. Således har de hentet Mike Jensen hjem fra APOEL. Det er ganske imponerende at tiltrække ham, da nogle Superligaklubber nok gerne ville have haft ham som forstærkning.

Derudover er Lasse Petry hentet hjem til Danmark igen til midtbanen, ligesom forsvareren Mikkel Qvist er lejet i Horsens. Den lynhurtige kant Emilio Simonsen er hentet i Lyngby.

Der er også gået en del spillere ud. Foruden en masse akademispillere har man sagt farvel til Liam Jordan og Marius Elvius samt rutinerede Stephan Petersen. I skrivende stund er det usikkert om angriberen Jakob Johansson fortsætter, da han er til prøvetræning i Kalmar FF.

HB Køge virker egentlig til at have haft en fin opstart. Man er blevet matchet mod højererangerende hold, men har også fået sejre mod lavererangerende. Derudover har man fået en ekstra hjemmekamp gratis, da Hvidovre har måttet flytte hjemmekampen mod Køge til Køge Stadion. Derfor står man også med et yderst fordelagtigt kampprogram. Alle fire bundhold og tre af dem hjemme samt yderligere en hjemmekamp og kun en kamp mod top-5. Der er desværre ikke nogen bookmakere med odds på top-6 lige nu.

FC Helsingør

Elevatorholdet FC Helsingør ligger fint med i kampen om top-6. De har som forventet faldet godt til i 1. division, da de har kørt med fuldstidssetup de seneste sæsoner.

Helsingør er gået en del under radaren uden de store armbevægelser denne vinter. Og kontinuitet er nok også, hvad der er behov for i det nordsjællandske.

Man har dog forstærket sig med Lyngbys anfører Nicolai Geertsen i det centrale forsvar og Liam Jordan er hentet sydpå i Køge. Offensive Tonni Adamsen er hentet i Frem, og det skal blive spændende at se, om han kan tage næste skridt i sin udvikling. Endelig er Nicklas Mouritsen hentet i Skive.

Andreas Smed er taget til Frem, men ellers er det status quo, og Helsingør synes derfor forstærkede – især defensivt. Det er dog værd at bemærke, at Jeppe Kjær er skadet for sæsonen, og det er naturligvis en svækkelse.

Helsingør har fået fin matchning i træningskampene og gjort det ganske hæderligt med sejr over Lyngby og uafgjort mod Brøndby.

Nedrykningsspøgelset er ikke væk, da man trods alt kun er syv point over. Men et slutprogram, der byder på tre bundhold i de tre sidste grundspilskampe betyder, at Helsingør virkelig skal gøre det grumt, hvis de skal komme i betragtning til nedrykning – også selvom den skulle stå på nedrykningsspil. Og så starter de mod det fjerde bundhold, Kolding, så de har det formentlig bedste slutprogram i bund-6 sammen med HB Køge.

Hvidovre IF

Hvidovre havde overordnet set et godt efterår. Man startede med seks nederlag, kom så ind i en god stime, men som vinteren nærmede sig, tabte man de sidste par kampe, hvor det især mod Skive var meget skuffende. Der er dog seks point ned til stregen og Vendsyssel ind imellem.

Hvidovre har sammen med Skive rækkens mindste budget og dårligste faciliteter. Det er blevet udstillet, da man ikke har fået stadionbanen godkendt til de første hjemmekampe, hvorfor man må spille disse i Køge – på kunstgræs. Det er selvfølgelig noget, enhver bettor skal være opmærksom på. Hvidovres spillestil passer dog fint til kunst, og man var klart bedst ude i efteråret, men det er en vigtig detalje.

Hvidovre har hentet keeper Filip Djukic tilbage, da førstekeeper Marco Brylov er skadet og reservekeeper Mikkel Bruhn stoppet. Derudover har man hentet Nicklas Halse tilbage fra Island til den centrale midtbane, hvor man er godt dækket ind.

Forsvareren Anders Randrup er gået på pension, og der er ikke hentet en umiddelbar erstatning ind. Til gengæld forventes det, at de skadede spillere Andreas Moos, Nicolaj Agger, Nicklas Schmidt og Rasmus Louie er klar igen efter at have været ude det meste af efteråret. Og der er brug for hele truppen, for ellers kan Hvidovre hurtigt komme med i nedrykningskampen igen.

Hvidovre har spillet en række træningskampe primært mod laverenderangerende modstandere, hvor man har slået AB og Holbæk, men tabt til HIK. Hvidovre starter med tre svære kampe, og hentes der ikke point der, er man ned i nedrykningskampen igen.

I sommer var det forventet, at Hvidovre var stensikker nedrykker, og i det lys og med de mange hjemmekampe på fremmed kunstgræs in mente, kan nedenstående spiltanke overvejes, selvom det kan være tabt allerede efter seks kampe, når rækken deles over.

Hvidovre rykker ned: Odds 7,00 hos Cashpoint*

Mads BS har også en spiltanke, der lyder på Hvidovre-nedrykning. Eksperten giver det en CV på 14-15 procent. 

Vendsyssel FF

Vendsyssel har været igennem en hård opstart, selvom man med sejr i sidste kamp inden pausen lige akkurat kravlede over nedrykningsstregen. Først blev Lasse Stensgaard fyret, hvilket i sig selv ikke var en overraskelse, da man dels ligger i bunden, dels har skiftet træner et par gange årligt i det nordjyske de senere år. I stedet er Michael Schjønberg hentet ind på cheftrænerposten. Han har primært været træner på lavere niveau de senere år, men kan komme med noget fandenivoldskhed. Og det er der behov for, for dernæst blev deres opstart forpurret, da deres anfører Søren Henriksen med holdkammerat Mikkel Wohlgemuth tog et smut til Dubai, blev smittet med corona og tog mere eller mindre direkte fra lufthavnen til første træning, hvor man gav smitten videre. Derfor blev opstarten afblæst, og man startede først knap to uger før første kamp - 3-4 uger efter alle andre. Det kan få afgørende betydning for Vendsyssels chancer for overlevelse.

Vendsyssel har hentet angriberen Virgiliu Postolachi og den unge forsvarer Thomas Christiansen. Derudover har man hentet truppens 5.-målmand Fabien Ehmann. Ali Messaoud og Easton Ongaro er stoppet.

Vendsyssel har indtil videre ikke spillet træningskampe, da alle er blevet aflyst. Det kan blive hårdt, for med Esbjerg ude og Viborg hjemme i de to første kampe, kan man risikere at være under stregen igen. På papiret har de et bedre hold end de øvrige bundhold, men man skal hurtigt hente det tabte fra opstarten, hvis ikke man skal blive hængende i nedrykningskampen.

Kolding IF

Kolding har gang i den svære anden sæson, og der har kun været seks turneringssejre i 2020. Sidste sæsons flotte placering skyldtes da også i høj grad en virkelig flot sæsonindledning.

Det betyder, at Kolding nu er placeret lige under stregen a point med Vendsyssel lige over. Faktisk virker Kolding til at være i en rigtig fin udvikling. Man har ansat flere til både den sportslige og administrative stab, og der er implementeret deltidsprofessionalisme, som gør, at man kan optimere træningen. Derudover er man i gang med at etablere nye, flotte træningsfaciliteter.

Kolding har hentet midtbanetalentet Ahmed Daghim i FCK, mens kanten Matthias Verreth er lejet i Belgien. Han skulle efter sigende være et kæmpe talent, som bliver spændende at følge.

Kolding har sagt farvel til klublegenden Rune Nautrup, der har haft sværere ved at få spilletid i efteråret end tidligere. Det samme gør sig gældende for Mikkel Jakobsen og et par andre reserver, så overordnet synes Kolding forstærket.

Træningskampene er da også forløbet tilfredsstillende med sejre over Brøndby og SønderjyskE og med mulighed for at bygge på, selvom Fredericia senest var for stor en mundfuld.

Kolding møder i de sidste seks grundspilskampe de direkte rivaler Skive og Hvidovre, hvor kravet er seks point. Derudover har man Helsingør og Køge, hvor der gerne skal minimum en sejr til, således at man ikke går ind i nedrykningsspillet under stregen.

Skive IK

Skive fik en flot placering i sidste sæson, men som forventet er de en del af nedrykningsstriden i denne sæson. De ligger (næsten) håbløst isoleret sidst. Kun en sejr i næstsidste efterårsrunde i Hvidovre gjorde, at vinteren ikke har været helt håbløs. Men man har stadig syv point op til redning, inden foråret starter og det virker ret usandsynligt, at man skal kunne overhale minimum to hold. Det er dog også inkorporeret i odds 1,1 cirka for nedrykning.

Skive har hentet det offensive talent Anton Søjberg i Brabrand og lejet midtbanen Jeppe Pedersen i AaB samt forsvareren Mikkel Lassen i AGF. Nicklas Mouritsen er taget tilbage til Sjælland og Mikkel Vendelbo er stoppet. Gustav Kjeldsen i forsvaret er skadet i en længere periode. Der er ikke de store muligheder for at tiltrække spillere, og det virker da også til, at man er ret afklaret i det midt/vestjyske.

Skive giver dog aldrig op, og man har flot slået Hobro i opstarten og med kampe mod fire bund-6-hold, kan der nok hentes nogle sejre, inden nedrykningsspillet begynder.

Det markerer også slutningen på BetXperts store forårsoptakt til 1. division. De store slag findes indledningsvist i kampen om top-6 og i nedrykningskampen. Men det bliver spændende at følge første sæson med den nye struktur.

Husk at Viaplay streamer alle kampe med kommentatorer, ligesom TV3 Sport viser flere kampe live hver uge.