En ny SAS Liga sæson står for døren og det er længe siden at ligaen har set så åben ud frem mod sæsonstart. I toppen kommer et større antal klubber sandsynligvis til at slås om medaljerne end hvad vi er vant til, mens det i bunden også er svært at pege på to sikre nedrykkere. De forsvarende mestre er for en sjælden gangs skyld heller ikke fra hovedstadsegnen, mens de to oprykkere er bekendte med den bedste række. Det tegner sig altså til at blive en rigtig interessant SAS Liga sæson. Jeg vil i optakten analysere de 12 klubber, deres hidtidige transfers, samt deres mål og muligheder i den kommende sæson.

AaB
De forsvarende mestre skal forsøge at leve op til sidste sæsons imponerende indsats, hvor det både blev til UEFA Cup gruppespil og et dansk mesterskab i rimelig overlegen stil. Det var helt uventet at nordjyderne efter en dårlig sæsonstart kunne snuppe guldet og jeg må erkende, at det vil være meget uventet hvis ålborgenserne gentager succesen i denne sæson.

Således står AaB ikke med en bedre trup end sidste år. Anfører Danny Califf er smuttet syd på til FC Midtjylland, mens man har sagt farvel til Allan Olesen som er draget til Vejle og Lars Nilsson, hvis lejekontrakt er ovre. Sidst men bestemt ikke mindst måtte AaB sige farvel til succestræneren Eric Hamrén, som fortsatte trænergerningen i norske Rosenborg. Ydermere sviger rygterne om at Thomas Enevoldsen skulle smutte til den engelske Premier League hvor West Ham skulle være meget interesserede. En halvstor flok spillere er altså smuttet, mens man slet ikke har fået erstattet dem med nye transfers. Eneste to køb så langt er Kasper Bøgelund, som er købt ind til højre back og han bør blive en forstærkning i forsvaret, samt australske Michael Beuchamp, som er hentet i Nürnberg som erstatning for Califf. I Gladbach har Bøgelund vist, at han kan spille højre kant, så man har slået to fluer med ét smæk ved dette indkøb. Beuchamp er et mere ubeskrevet blad og det skal blive interessant og se om AaB står med en lige så stærk bagkæde som før sommer.

Midtbanen er identisk med sidste sæson og her står AaB rigtig stærkt. Denne kæde har både højt niveau og god bredde såvel offensivt som defensivt. De to unge midtbaneslidere Thomas Enevoldsen og Kasper Risgård fik i den grad deres gennembrud i seneste sæson og havde stor andel i, at guldet kom til Aalborg. Som defensiv midtbanemand gør han det rigtig fornemt og binder forsvar og midtbane sammen, mens svenske Johansen havde stor succes med at binde midtbane og angreb sammen. Disse to var bånd imellem kæderne og det skabte en rigtig god balance på holdet. Johansen er både målfarlig og ligger mange målgivende afleveringer. Anders Due blev indkøbt til kanten, men mangler stadig at bevise sit værd. Nomwethe blev skubbet ud på bænken pga. Enevoldsens storspil, mens han samtidig var plaget af skader. Sydafrikaneren er ellers en formidabel dribler og en spiller, som kan drille et hvert forsvar. Kan han holde sig skadesfri skal vi nok få ham at se i aktion igen.

Midtbanen ser rigtig stærk ud, men forreste kæde ser svækket og meget tynd ud. Jeppe Curth var fast inventar i front i guldsæsonen og gjorde det rigtig godt med både Prica og Nilsson ved sin side. Det kulminerede med guld og topscorerpris og kan Curth holde formen og finde ind i et samarbejde med en ny partner, så skal der nok falde en del kasser af fra hans side. Spørgsmålet bliver så om Simon Bræmer kan holde forårsformen ved lige og fortsat vil være dygtig nok til at spille fast i front sammen med Curth eller om Curth – hvilket virker sandsynligst – skal spille ene i front. Umiddelbart tror jeg ikke Bræmer er stabil nok og igen vil det undre mig, hvis ikke AaB henter en ny angriber til den kommende sæson. Hvis det ikke skulle ske, så mangler AaB i den grad også bredde i front, da unge spillere som Patrick Kristensen og Ronnie Scwartz skal agere indskiftere og dette mener jeg endnu ikke de har niveau til. Altså bør AaB lede efter forstærkninger i forreste hvis man igen skal være helt fremme i den øverste række.

Ikke kun på spillersiden har der været ændringer hos bolchestriberne. Træner Hamrén tog, som tidligere nævnt til Rosenborg og som erstatning har man skrevet en halvårskontrakt med Bruce Rioch, som vi kender fra tidligere ophold i OB. Her havde han stor succes og har givetvis også kvaliteterne til at skabe resultater med AaB.

Nordjyderne har i forrige sæsoner haft som mål at slutte i top-4, men som forsvarende mestre burde målet være at stile lidt højere og jeg tror AaB som min. Har medaljer som denne sæsons målsætning. Med nuværende trup skal der dog kæmpes ekstra hårdt for dette og eftersom rivalerne har forstærket sig pænt, så kan det blive svært nok for AaB. Jeg vurderer de forsvarende mestre til at få en plads der hedder 2-4 plads i denne sæson og dette er vurderet ud fra nuværende trup, som holdet indleder sæsonen med. Man skal dog huske på, at mange eksperter afskrev AaB sidste år og aalborgenserne tog fusen på alle. Jeg tvivler på det gentager sig, men intet er sikkert.

FC  København
Løverne skuffede fælt sidste år og løb kun af sted med bronzemedaljer efter at have siddet på tronen i de forrige sæsoner. Spillet fungerede ikke for FCK i foråret og man manglede rigtig meget en styrmand som Linderoth. Samtidig var FCK ramt af måltørke, hvor ingen af angriberne lynede på vanlig vis. Forsvarsmæssigt var der ændringer i løbet af sæsonen, men i bagerste kæde stod man solidt igennem hele sæsonen og lukkede få mål ind, hvilket i sidste ende blev FCK’s varemærke og mange 1-0 sejre kom også i hus qua den stærke defensiv.

FCK vil utvivlsomt gerne beholde denne stærke defensiv i kommende sæson og samtidig gerne finde vej ud af måltørken. I defensiven er Ulrik Laursen blevet forsvarsstyrmand efter at anden halvdel af Copenhagen Airforce er røget til Nantes. Det centrale forsvar skal nu bestå af Laursen og Antonsen, mens stortalentet Zanka står klar på linien som en meget habil indskifter. Laursen og Antonsen tror jeg bliver en fin konstellation i det centrale forsvar, når Antonsen er helt ovenpå efter sin operation, og forsvaret vil efter min mening være på højde med det niveau vi så sidste sæson. Backs er rigtig fint besat af Pospech og Wendt. To offensive backs.

Midtbanekæden er svageste led og ingen kæde er som sagt stærkere end det svageste led. Netop dette var udslagsgivende i sidste sæson, hvor specielt den centrale midtbane var svag. Kanterne med Grønkjær, Sionko og Hutchinson er yderst stærkt besat og uden tvivl de bedste kanter i ligaen. Dog er Grønkjær meget ofte skadet og FCK mangler ham også de første tre måneder, men det er alligevel ikke her FCK skal forstærke sig. Den centrale midtbane med Hjalte Bo, Würtz og Kvist er slet ikke stærk nok og skal helt sikkert forstærkes, hvis man vil tilbage på tronen. Dette er den så blevet i denne uge, hvor man har hentet Thomas Kristensen i FCN og Cesar Santin i svenske Kalmar. Santin kan både agere offensiv midtbane og angriber, men man kunne forestille sig, at han ville gøre mest gavn i angrebet. Hjalte Bo er efter min mening ikke stærk nok til at spille for mesterskabsfavoritterne, mens Kvist stadig mangler en hel del og Würtz har aldrig slået igennem i FCK, men nærmere floppet. Nu er to nye spillere så ankommet og et samarbejde mellem disse to nyindkøb på den centrale midtbane lyder ikke just ringe. Vi kender alle TK’s kvaliteter fra FCN og ved han er en rigtig dygtig midtbanespiller med stort løbepensum, hvilket også har bragt ham på landsholdet. Santin går for at være en profil i Allsvenskan og det ligner en klar gevinst for FCK. Umiddelbart ser FCK ud til at have den midtbane der er brug for, for at spille med helt fremme igen. Den har både klasse og bestemt også bredde, hvilket er meget afgørende i en storklub, som gerne vil være med fremme i alle turneringer.

Angrebet er trods en sløj sæson sidste år ganske godt besat med stærke spillere. Nordstrand og Junior ved vi er målfarlige herrer, men de manglede så sandelig den skarphed i foråret og det er vigtigt for FCK at de lynhurtigt får hul på bylden. Ailton har ikke slået igennem i FCK, men får tilsyneladende mange chancer af Ståle. Han har mange kvaliteter, men har endnu ikke vist målnæse. Eftersigende skulle Nordstrand og Ailton have fundet ind i et godt samarbejde i træningskampene og jeg tror godt man kan forvente sig en del af de to unge herrer. Kommer der hul på bylden så kan de blive rigtig målfarlige og de har kantspillerne, der kan fodre dem med masse af bolde. Allbäck er smuttet og presset ligger nu på de tre herrer. Det er altafgørende i fodbold, at man scorer mange mål og derfor hviler der også et stort pres på angriberne. Santin er ankommet og kan også tage del i angrebsarbejdet, hvis målene ikke skulle rasle ind.

Sidste sæson oplevede man nærmest et kollektivt kollaps hvor måltørken var det største problem. Med de klasseangriberen man har så ville det undre mig hvis deres målnæse slog fejl for andet år i træk. Dog er det afgørende at FCK får et bindeled på den centrale midtbane, for ellers kan de igen gå en svær sæson i møde. Det tror jeg de har fundet i deres nye transfers. Jeg vurderer FCK til at ligge helt oppe i toppen og med de to forstærkninger begynder de igen at ligne denne sæsons guldfavoritter. 1-2. plads virker realistisk, men igen afhænger det af om man får den forstærkning der skal til. Det ville undre mig meget hvis der ikke ankommer 1-2 spillere der forstærker holdet markant. Linderoth har været rygtet tilbage, men FCK har problemer med at opfylde kravene fra den løntunge spiller. Skulle en handel lignende denne gå igennem, så er jeg ikke i tvivl om at FCK vil blande sig i kampen om guldet og stå som favorit.


FC Midtjylland
Ulvene på heden havde succes i sidste sæson og vandt en flot sølvmedalje og holdte FCK bag sig hele vejen. Midtjyderne havde som altid en fantastisk statistik hjemme på SAS Arena hvor man henter rigtig mange point. FCM spiller offensiv fodbold og har en god balance mellem offensive og defensive og unge og ældre spillere. I dette transfervindue har der været stor aktivitet og FCM har hentet radikale forstærkninger, mens man også har måttet give slip på flere profiler, samt træneren Erik Rasmussen. Trollerik som var meget vellidt i klubben er nu blevet erstattet af assistenttræner Thomas Thomasberg, så cheftræneren er ikke helt ny i FCM sammenhæng.

Der er sket store ændringer i forsvaret hvor hele det centrale forsvar er skiftet ud ift. forårssæsonen. De to store talenter Simon Kjær og Magnus Troest er smuttet sydpå til henholdsvis Palermo og Parma. I stedet har Winston Reid og nyindkøbet Danny Califf erstattet dem. Deres samarbejde har været fornuftigt i træningskampe og det er ikke nødvendigvis en svækkelse af forsvaret. Reid og Kjær minder om hinanden er er nogenlunde på niveau med hinanden. At få en rutineret ledertype i form er Califf kan også være en fordel og jeg synes personligt ikke at FCM står ringere i forsvaret end i sidste sæson. Dog er det endnu ikke sikkert at det centrale forsvar består af ovennævnte konstellation, da FCM også har hentet en talentfuld midterforsvarer i kroaten Kristian Ipsa, som er hentet i Energie Cottbus. Et eftersigende godt køb af midtjyderne og et indkøb der skaber bredde og muligheder i det centrale forsvar. På højrebacken har man mistet Kolja Afriye og har med det samme hentet kroatiske Filip Marcic som erstatning. Et ubeskrevet blad i dansk fodbold og de færreste der kender til spilleren. FCM har haft ham i kikkerten igennem et års tid og har nu skrevet kontrakt med kroaten. Umiddelbart ser FCM stærke ud i bagerste række.

Den største svækkelse er tabet af Femi. Han kan næppe undværes og der er ved salget af ham skabt et stort tomrum på den centrale midtbane. Femi var en rigtig stærk midtbanespiller, som både deltog defensivt og offensivt. Han vil helt sikkert blive savnet og umiddelbart er der ikke købt en direkte erstatning, men muligheden kan ligge i Salami, som går ind og overtager hans rolle. For et halvt år siden sagde man farvel til profilen Simon Poulsen. FCM fik aldrig rigtig hentet en fuldgod erstatning, men det har de så sandelig fundet nu i form af OB’s Jonas Borring – det største køb mellem to danske klubber. Borring har vist fine takter de seneste sæsoner og er stadig en ung herre. Han kan helt sikkert blive en klar forstærkning og en profil hos midtjyderne. På kanten får man også Christian Sivebæk hjem igen efter et lejeophold i Skive. Her har han udviklet sig utrolig meget, så FCM står altså med rigtig mange muligheder på kanterne og offensivt synes jeg midtbanen ser rigtig stærk ud med Thygesen på den offensive midtbane/hængende angriber som den altoverskyggende profil. Faktisk er der næsten for mange muligheder på kanterne hvor Danni Olsen, Florescu, Claus Madsen og Furuseth også er til rådighed.

Denne midtbanes offensive styrke kompenserer også lidt for manglerne i angrebet, for her mener jeg ikke at FCM er ret stærkt besat. Baba Collins er konstant skadet og finder trods sit store talent sjældent ind i en god rytme med stabilt spil. Ken Fagerberg har trods udnævnelsen af et af europas største angrebstalenter endnu ikke vist sit værd. For få mål er det blevet til og Fagerberg virker ikke farlig nok. Kim Christensen er hentet hjem fra England og for mig at se var det en noget overraskende signing efter at Kim C har skuffet i både BIF og OB. Jeg tror næppe han kan finde niveau til superligaen den 3. gang og jeg mener bestemt ikke denne transfer er god nok til en klub, der bør spille med om mesterskabet. Dog scorede Kim C 3 mål i UEFA kval kampen, men mod en meget ringe modstander, som blev besejret 6-1. Farlige Frank er som altid en farlig herre, men FCM kan snart ikke regne med ham mere, da han alt for ofte er skadet og er oppe i årene.

FCM har en stærk og meget meget bred trup. De skal i min verden spille med om guldet og har fine muligheder for at tage mesterskabet. SAS Arena er et fort og få hold tager point fra midtjyderne her. FCM har utrolig mange spillere med et højt niveau og med mange kampe i de forskellige turneringer er dette en stor fordel. FCM har talenter, som ånder de gamle i nakken. Det er en homogen trup, som jeg tror vi kan forvente os en hel del af i den kommende sæson. FCM har som mål at snuppe medaljer og det vil undre mig, hvis ikke det sker. Jeg vurderer FCM til at slutte på en af de tre medaljer pladser.


OB
Fynboerne fik igen igen den bitre 4. plads, som hverken giver metal eller direkte adgang til UEFA cuppen. Striwerne havde ellers forstærket sig gevaldigt op til seneste sæson, men utallige uafgjorte kampe, specielt på hjemmebanen, satte en stopper for medaljemulighederne. OB havde ligaens tætteste defensiv, men målene manglede og Djiby Fall var eneste mand, der formåede at nette i det antal der skulle til. Nu har man så til denne sæson oprustet endnu stærkere med rigtig stærke spillere og OB ser virkelig ud til at stå med en god og bred trup frem mod denne sæson.

Onyzko står stadig som sidste skanse og han er år efter år blandt OB’ernes bedste og mest stabile. Han går det fremragende inde i kassen. Forsvaret stod trods ændringer midt i sidste sæson rigtigt stærkt og det er svært at se hvorfor dette ikke skulle fortsætte. Da Laursen smuttede over storebælt så det tungt ud for OB forsvaret, men Håland har imponeret og med andre kvaliteter end Laursen har han virkelig stået stærkt sammen med Anders Møller. Søren Jensen er smuttet til Odd Grenland og modsat er Esben Ruud kommet. Chris Sørensen er derfor ene om Venstre Back og dette er også en plads han fortjent har siddet solidt på i mange år. Esben Ruud styrker både højre back og centralt hvor han kan spille. Han skulle være en rigtig dygtig forstærkning, men det vil undre mig hvis man splitter det centrale makkerpar. Højrebacken har Helveg spillet rigtigt fornuftigt i TOTO kampene og så længe han kan holde sig skadesfri sidder han på pladsen. Dog tror jeg Ruud med tiden vil tage sig af den plads, da det ikke kan tage lang tid før Helveg stiller støvlerne på hylden. Ydermere har man Jonas Troest som kan spille overalt i forsvaret og efter min mening er god nok til en startplads. Han er en rigtig solid forsvarsreserve og OB ser ud til at være bedre stillet i bagerste kæde end nogensinde før.

Midtbanen er også blevet forstærket og ser med rigtig stærk og bred ud med undtagelse af venstrekanten. Jonas Borring som spillede en stor sæson er smuttet til FCM og OB står lige nu uden en direkte erstatning. Dog kan både Bolanos, Bisgaard, Absalonsen og nylejede Timmi Johansen spille pladsen, men ingen af disse syner af en fuldgod erstatning. Mest sandsynligt er det at Absalonsen rykker ned som venstre kant, da han er hurtig og har mange kvaliteter til at spille kant. Han er en god og hurtig dribler og kan næppe sættes på bænken. Det virker ikke usandsynligt at han rykkes tilbage, da Henrik Hansen også spiller hans plads og med nyindkøbte angribere kan man også spille en klassisk 4-4-2. På højrekanten kan man vælge mellem Bisgaard, Bolanos, Nymann. Bisgaard ligner en færdig mand og med så bred en midtbane tror jeg mest den står på 2. holds fodbold for den aldrende herre. Bolanos viste fine takter i foråret og jeg tror på den driblestærke kant får sit endelige gennembrud i denne sæson. Uanset hvad så supplerer de to hinanden godt og skal nok presse hinanden til træning i kamp om pladsen. Centralt er der mindst lige så meget kamp om pladserne, men mit bud bliver en konstellation der hedder Esben Hansen-Djemba Djemba. Andreasen og Mads Timm ser ud til at måtte tage plads på bænken. Det samme gælder unge Matti Lund, som i TOTO kampene har vist sit værd og som ligner en spiller OB får stor gavn af i fremtiden. Henrik Hansen, som er hentet i Horsens bliver en svær mand at komme uden om. Spørgsmålet er så om han skal tage en af de to centrale midtbanepladser eller om han skal ligge lige bag en enlig angriber. OB’s bredde midtbane skaber mange muligheder og man må sige den ser rigtig stærk ud. Henrik Hansen kender vi som en dygtig og målfarlig offensiv midtbane og han bliver ganske givet en stor gevinst for fynboerne. Endnu mere interessant bliver det at følge den meget spændende signing af den tidligere United spiller, Eric Djemba-Djemba. Dog havde han ikke stor succes i United, men transferen har vakt opsigt og det virker som et godt indkøb og måske en stjernes ankomst til SAS Ligaen. Dog skal man passe på med at udråbe ham som stjerne inden han har bevist sit værd. Uanset hvad er det en interessant signing og uanset hvad ser OB meget stærke ud på midtbanen.

Angrebet er blevet forstærket i form af svenske Björn Runström, som skulle have mange gode kvaliteter og som også viste fine takter i 2-0 sejren over finske Turku. Ellers har man Djiby Fall som altid er målfarlig og som med stor sandsynlighed kommer til at kæmpe om topscorerprisen. Således scorede han 3 ud af OB’s 4 mål i kampene mod Turku. En rigtig giftig herre og kan han finde ind i et samarbejde med enten Henrik Hansen eller Runström, så kan han blive meget giftig. På bænken er man lidt mere tyndt besat med Anders Jacobsen og Radonjic, som endnu ikke har vist sit værd. Vigtigst af alt i forhold til sidste sæson er det at OB scorer flere mål og dette skal specielt Djiby Fall, samt andre angribere sørge for. Denne kæde skal præstere og er også kæden som ser tyndest ud, men med en konstellation der fungere ser OB ud til at stå med en stærk, bred, homgen trup som kan være med helt fremme i ligaen. Dog har man sagt dette om OB mange gange, hvor de så er endt med at skuffe, men i år står de stærkere end nogensinde før og bør slås med om medaljer og mesterskab. Jeg vurderer dem til at ende blandt de tre øverste.

Brøndby IF
Kan de blå/gule fra vestegnen spille sig tilbage til den øverste halvdel efter to yderst skuffende sæsoner? Umiddelbart ja, men det skal bevises. Truppen er spiller for spiller rimelig stærk, men om det mentale stadig mangler og de manglende udesejre igen udebliver er uvis. Dette er i hvert fald noget der skal ændres på ift. forrige sæsoner. Brøndby skal kunne vinde andre steder end ”Vilfort Park” hvis de skal være med fremme. Brøndby har forstærket sig nogenlunde, men jeg ser stadig en trup der mangler for meget til at kunne spille med om medaljer.

Stephan Andersen er fortsat sidste skanse og gør det fornuftigt. I forsvaret har Brøndby hentet Jon Jönsson som erstatning for Per Nielsen. En forsvarskæde der også er blevet forstærket ved købet af Jan Kristiansen, som hovedsageligt er endt som omskolet venstre back. Dog kan den tidligere Esbjerg topscorer spille stort set alle pladser og med Thomas Rasmussens form i foråret så bliver det muligvis lidt længere fremme på banen at Kristiansen skal styrke BIF. Brøndbys bagkæde har altså flere muligheder og er lige nu svær at spå om. Det kan med nyindkøb og nye konstellationer blive både en fiasko og en succes. Et bud bliver Schlebrügge og Jönsson centralt og Randrup i højre med Rasmussen/Kristiansen i venstre. Det ligner et Brøndby forsvar der er stærkere end de seneste sæsoner og med Howard som reserve ser det OK ud. Brøndby har sagt farvel til Morten Rasmussen.

Midtbanen er blevet styrket med svenske Alexander Farnerud. En rigtig spændende midtbanespiller, som med stor sandsynlighed bliver en gevinst. I Strasbourg viste han meget højt niveau og efter et skidt ophold i Stuttgart, skal han nu finde den klasse frem igen i Brøndby. Han kan blive en gevinst for BIF hvis dette sker og de har flere gange haft held med at hente ”udlandsflop” hjem igen og gøre dem til store profiler. Ellers er det ikke sket mange ændringer på midtbanen udover at man har mistet Retov som ellers viste stor styrke i foråret. Farnerud skal overtage hans plads og styrke midtbanen yderligere. Ellers Har BIF sagt farvel til Mike Jensen det næste halvår, hvor han tropper op for Malmö FF. BIF har mange muligheder på den centrale midtbane med Gislason, Holmen, Ericsson og Farnerud. Kanterne står rimelig stærkt med Lorentzen, Mikkelsen og Kristiansen som mulighederne.

Angrebet er ikke blevet forstærket og man har da også mange at vælge imellem. Jeg tvivler dog på om der er kvalitet nok i det angreb. Det ligner en duo med Duncan og Katongo i front. Jeg tror de kan supplere hinanden godt i front, men det er to svingende spillere og spillere der kan rende ind i perioder med totalt måltørke. Dog viste Katongo i sidste sæson målfarlighed, da der var allermest brug for det. Denne konstellation virker udmærket, men reservemæssigt ser det en smule tyndt ud.
Peguero har været skadet i meget lang tid og man kan umuligt forvente sig det store af ham. Peter Madsen er ikke på højt nok niveau og David Williams er meget ustabil i sine præstationer og har ikke klasse til at begå sig. Dermed står Duncan og Katongo og skal score Brøndbys mål og når man ved hvor ofte Duncan er skadet så virker BIF’s angreb noget usikkert. Dog har Duncan klasse, men når han rammer downperioderne så synes jeg ikke reserverne er stærke nok til at overtage pladsen og ingen af de øvrige angribere er i mine øjne gode nok til at ligge med Duncan i en 4-4-2 helt på toppen.

Jeg er i tvivl om angrebet er stærkt nok lige nu og det kan blive Brøndbys akilleshæl. Ellers bliver det spændende at se om Brøndby kan rejse sig mentalt efter 2 miserable sæsoner og om udebanekomplekset stadig spøger på vestegnen. Jeg tror endnu ikke Brøndby har styrke til at rejse sig helt og bringe sig tilbage i toppen af ligaen. For mange alibispillere dækker pladserne og det bliver svært at glemme de sidste to sæsoner og ændre dette totalt på en enkelt sæson. Mit bud på slutplacering er 4-6. plads, medmindre succestræner Kent Nielsen kan lave mirakler når han ankommer som træner til jul. Det har vi i hvert fald set længere vest på.

FC Nordsjælland
FCN sluttede sidste sæson på en skuffende 9. plads med få point op til de øvrige klubber i midterfeltet. Dette skal de i år forsøge at gøre bedre, men lige nu kan jeg ikke se de store muligheder for at dette vil ske. Rent ud sagt synes jeg FCN har en halvskidt trup og den er ikke blevet forstærket i dette vindue. Faktisk har de i dette transfervindue tabt terræn til mange øvrige konkurrenter. De får svært ved at spille sig ind i øverste halvdel med nuværende trup. Truppen mangler meget rutine og de unge spilleres manglende rutine kostede point i sidste sæson. Dette har man ikke ændret på og det kan igen komme til at koste dyrt for nordsjællænderne.

Målmandsposten er svagt besat, da Kim Christensen jo som bekendt smuttede midt i sidste sæson. Forsvaret er blevet forstærket en smule med købet af Kibebe. En stærk afrikansk forsvarsspiller, som kan give det centrale forsvar noget styrke. Allan Olesen er smuttet til Randers. Et tab uden at være virkelig afgørende. Pladsen kan overtages af fuldgode erstatninger.

Midtbanen har fået en enkelt ændring og ikke en lille en af slagsen. Således er Thomas Kristensen som bekendt taget til FCK og dette er et enormt tab for FCN. TK var motoren og boldflytteren på midtbanen og han plads kan næppe erstattes lige her og nu. Han vil blive savnet og gør FCN’s midtbane en smule tynd. Dog har FCN hentet Bernier som er et forholdsvist stort navn i den lille klub. Den canadiske midtbane har erfaring fra landshold og er en stærk midtbanespiller. Dog tvivler jeg lidt på om han kan lukke hullet efter Thomas Kristensen. Sidste år synes jeg ikke FCN’s kanter virkede så solide og det undrer mig at der ikke har været ændringer her. Jeg synes FCN mangler en spiller der kan skabe noget på egen hånd.

Angrebet er besat af en mand: Martin Bernburg. Han bombede for alvor i forårssæsonen og har fortsat takterne i træningskampen. Han ligner en spiller der bare bliver bedre og bedre og han kan blive en sand gevinst for et FCN mandskab der ellers mangler kvaliteter. Han er en fighter og jagter alle bolde, hvilket gør at han skaffer sig selv muligheder. En sand angriber og en bomber. Mads Thomsen er nr. 2 på listen og er ligeledes et stort angrebstalent og et godt supplement til Bernburg. I denne kæde står FCN stærkt og med mange mål lukket ind, skal der kompenseres for dette via mange kasser fra angribernes fødder.

Jeg synes FCN mangler profiler udover Bernburg og spillere, som kan skabe kampene. Derudover lukker de ofte mange mål ind, hvilket koster. De mangler rutine og spiller på en hjemmebane som ofte fungerer som udebane for dem. Jeg må være ærlig og sige at jeg ikke forventer det store af FCN i år og vurderer dem til en placering i nederste halvdel. 6-8. plads.


Vejle Boldklub
Mange forventer sig meget af Vejle i denne sæson. De vandt 1. division i suveræn stil, har hentet flere spillere til klubben, har erfaring fra tidligere sæsoner i ligaen og har fået bygget splinternyt stadion. Jeg er dog ikke blandt dem som forventer det store af Vejle og tror de får det svært og kommer til at slås rigtig hårdt for at undgå nedrykning. Det kræver meget tilvænning for at kunne klare sig i den bedste række og man må erkende at der er enorm forskel på niveauet i SAS Ligaen og 1. division. Lyngby vandt klart 1. division og undlod at forstærke sig til superligasæsonen. Det kostede dyrt og de blev sendt tilbage til 1. division med et brag. Det sker næppe for Vejle, men det bliver ikke uden blod på trøjen at Vejle får lov at blive i superligaen.

På målmandsposten har Vejle en garvet mand i Jimmy Nielsen og han kan med sin kæmpe erfaring blive en vigtig mand for Vejle og har en vigtig anførerrolle. Foran ham har han Peric og Zivkovic, som begge har SAS Liga erfaring. Dog synes jeg ikke deres niveau er højt nok og jeg tror ikke de kan klare sig overfor en stor part af modstanderholdenes angribere. Hurtigheden er der ikke og jeg tror ofte de vil blive overløbet. Vejle har hentet hele tre nye backs i Amadora, AaB og Club Brugge. Helder Cabral i Amadora, som skal blive et spændende bekendtskab, Brian Priske som vi kender fra sin tid i SAS Ligaen og på landsholdet og Allan Olesen fra AaB. Her må man formode at Vejle er blevet solidt forstærket.

På midtbanen har Vejle også styrket sig. Her har man hentet Bechara på en fri transfer. Bechara har mål i støvlerne og har et fantastisk spark, men ellers mener jeg ikke han kan hæve niveauet specielt meget og løfte Vejle. Jeg synes ikke hans niveau er specielt højt og han er en ustabil alibispiller. Vejle bør stile højere mht. transfers hvis man vil noget i SAS Ligaen. Spillere som Nørlund, Kielstrup, Røll, Arrieta og Lei er gode spillere i 1. division, men som vi har set tidligere har de ikke niveau til at bære et hold som Vejle igennem en hel sæson i SAS Ligaen og jeg tror ikke midtbanekæden er stærk nok. Her vil Vejle få problemer ift. modstanderholdene, og det vil sætte dem i situationer hvor de sidder for lidt på bolden og er for pressede. Brian Nielsen kan få et gennembrud i SAS Ligaen, da han har mange kvaliteter på kanten og tør udfordre. En spiller der kan skabe noget på gene hånd.

Angrebet er stadig besat af Lawal og Pinones-Arce. Her tror jeg ligesom midtbanen, at forskellen på 1. div og superliga vil komme til syne. Pinones kan muligvis gøre sig gældende, da han er en målfarlig herre, men jeg tvivler stærkt på at Vejle er stærke nok offensivt til at klare sig i SAS Ligaen. Vejle har hentet to offensive spillere med henblik på udvikling. Det handler om Benyahia og Cakovic.

Vejle har ikke kvaliteterne over en hel sæson og mit bedste bud er at de sendes tilbage til 1. division igen. Offensivt kan jeg ikke se dem som værende på niveau med øvrige klubber og tror, at deres mangler vil blive udstillet over en hel sæson. Slutplacering: 10-12

Randers FC
Kronjyderne er blandt de faste midterhold som hvert år forsøge at skabe kontakt til topholdene med uden held. Her mangler stabilitet og niveau og dette havde de hverken sidste år og har det næppe i år. Randers er dog en klub i fremgang, men der er endnu langt op til toppen af dansk fodbold. I dette vindue er det også begrænset hvor meget forstærket randrusianerne er blevet.

Kevin Stuhr er som sidste skanse en vigtig brik og han er i sandhed en klassemålmand og blandt ligaens bedste. Styrke både i luften, mand til mand og samarbejder helt formidabelt med midterforsvarerne. Randers står ganske godt i forsvaret og har nu fået Allan Olesen fra FCN som forstærkning. Ellers er der ikke ændringer og Ralf Pedersen vil som altid styre forsvaret med hård hånd. Ham og Issah ahmed står solidt centralt og Randers har defensiven på plads. Arzumanyan sluttede også foråret godt af og presset godt på til en fast plads. Det er ikke i forsvaret at Randers har mangler.

Det har de til gengæld på midtbanen. Her har man hentet en ny kant, Tiago Targino, som skulle være en driblestærk og hurtig kant, som slår gode indlæg, hvilket lyder perfekt med Nygaard og Berg i front. De faste midtbanespillere er begyndt at dale i niveau og Kenneth Møller og Fredgaard er ikke hvad de har været. Sane er for svingende og Allan Behi og Nguyien virker ikke til at være de store forstærkninger. Det ser en smule tyndt ud på midtbanen og har vil Randers få problemer med at være boldfaste og styrer kampene. Der mangler en spilfordeler som kan leverer boldene og fodre angriberne. Lige pt. Kan jeg ikke se nogen specifik 10’er på Randers’ mandskab og dette manglede de også i sidste sæson.

Angrebet står af en midterklub til at være ganske godt. Marc Nygaard kom tilbage fra skade og bombede løs. Han har styrke som sjældent er set i ligaen. Han er hovedstøds og kropsstærk og de kvaliteter udnytter han til punkt og prikke. Han er meget svær at dæmme op for og vil med stor sandsynlighed blive en gevinst for Randers i form af mange scoringer. Søren Berg er stadig en fighter, men han har mistet meget siden han sidst var at finde i ligaen. Han er ikke helt så målfarlig og driblestærk mere og jeg synes ikke han supplerer Nygaard så godt. Det går hurtige Buval til gengæld og jeg kunne sagtens se Colin Todd bruge dem i en succesfuld konstellation. Søren Berg er til gengæld en fremragende indskifter. Af offensive kræfter har Randers sagt farvel til Fabinho og Vestergaard. Ikke de store svækkelser.

Randers ser hverken stærkere eller svagere ud ift. sidste sæson og jeg tror igen vi ser dem placeret som et solidt midterhold, de rmangler en del for at ånde de store i nakken og som heller ikke er i fare for nedrykning. 7-9. plads vurderer jeg som værende en meget mulig slutplacering.


AGF
AGF formåede til manges store glæde at forblive i SAS Ligaen. Graulund sikrede via mange scoringer i foråret vigtige point og AGF havde ret tidligt i sæsonen lagt god afstand til de to nedrykkere. Dog var AGF langt fra øvrige klubbers niveau og igen tror jeg vi ser en duel med de to oprykkere om at undgå nedrykning. AGF har forstærket sig rimelig solidt i dette vindue og ser på papiret stærkere ude end de to oprykkere. Nu har de også fået skrabet en del SAS Liga erfaring til sig og har mod på at forblive oppe endnu en sæson. Jeg tror ikke man skal forvente, at de etablerer sig i ligaen endnu, men kæmper for at forblive.

I forsvaret har århusianeren specielt forstærket sig og det så jeg også som en nødvendighed. Dan Thomassen vender hjem til AGF og han er en mand der helt sikkert vil forstærke det centrale forsvar. Han har en del erfaring at tage med og kan blive en vigtig brik som kan binde et forsvar, som i sidste sæson vaklede, sammen. Til vinter kommer Arthur Sorin fra Kalmar ligeledes og forstærker forsvaret og så begynder defensiven for alvor at ligne noget i AGF. Det bliver næppe her vi får manglerne at se. Helt klart en kæmpe fordel for AGF at netop denne kæde er blevet forstærket til denne sæson.

Midtbanen er som ved flere øvrige SAS Liga klubber det ømme punkt. White er lille hurtig og væver og skaber meget på kanten. Helt klart en spiller der er en gevinst for AGF. På den anden flanke synes jeg det halter og Valencia har endnu ikke vist hvad han er lavet af. Det kommer alt sammen fra den ene side hos AGF og det er meget skidt at den ene kant er dækket så dårligt ind. Centralt mener jeg også, at der er store mangler. Arnason og Lucena er fightere og hjælper pænt til defensivt, men der mangler i den grad nogle offensive kvaliteter og med gode angribere i front, så er det skidt at offensive midtbaner er en mangelvare. Der mangler en spilfordeler og det er meget skidt for AGF at de kun har en spiller på midtbanen som er farlig fremad.

I angrebet er man igen blevet styrket. Foldgast er taget nord på og i Gladbach har man hentet en profil i den tidligere Hertha og Ajax spiller Nando Rafael. Nando har masser erfaring fra bundesligaen og har mål i støvlerne. Et scoop er han blevet kaldt og AGF kan med tre skarpe angribere nu lave forskellige konstellationer, mens de også kan presse hinanden i kampen om de to pladser. Nando og Graulund ser jeg som de stærkeste og det er altså to giftige herrer AGF kan sende i front. Det kan meget muligt blive en succes og kan hjælpe AGF et stort skrift på vejen frem mod overlevelse. Dog kræver det, at angriberne bliver fodret og her mangler AGF en del.

De hvide ser uden tvivl stærkere ud end inden sommerpausen og er dækket nogenlunde ind på de fleste pladser ift. det er en bundklub vi taler om. Angrebet er blandt de bedre i ligaen og forsvaret set efterhånden også stabilt ud. Får AGF stabilitet ind i deres spil og får samlet en samarbejdsvillig og homogen trup, så er mulighederne gode og med lidt held kan de måske drille midterklubberne. Mit bud er en 10. plads, men det kan gå begge veje for den svingende klub. 9-11 er mit bud. Dog tror jeg mest på overlevelse.


Esbjerg fB
Esbjerg spillede sidste år til tider rigtig flot fodbold, hvilket bl.a. også førte dem til pokalfinalen. Problemet var at forsvaret ofte sejlede rundt og trods indkøb og ændringer hjalp det intet. Som næstmest scorende hold i ligaen havde dette da også stor betydning for placeringen som nr. 7. Esbjerg vil gerne spille offensiv fodbold og det koster selvfølgelig bagude, men jeg tror Troels Bech og co. Vil have lidt mere fokus på det defensive i denne sæson og det vil være mere end naivt at tro, at man kan forbedre placeringen fra sidste sæson uden at ændre lidt på taktikken. Esbjerg har truppen til at være med lidt længere fremme end midterfeltet og har flere talentfulde spillere.

Winde er stadig målmand, hvilket et eller andet sted ikke er helt optimalt, da jeg ikke synes hans niveau er særlig højt mere. Forsvarskæden er som tidligere nævnt det svage punkt hos vestjyderne. Esbjerg har mange forsvarsspillere, men jeg synes ingen har vist det niveau der skal til for at føre Esbjerg fremad i ligaen. Nu har EFB så forstærket sig med endnu en canadier, Adrian Cann, og måske et rent canadisk midterforsvar med Ornoch og Cann er vejen frem. I hvert fald skal noget ændres i de bagerste geledder, hvis Esbjerg skal forbedre placeringen fra midterhold.

På midtbanen er man rigtig stærkt stillet med mange unge spillere, som for alvor slog igennem sidste år. Rieks og Vingaard lagde man specielt mærke til, mens Zimling er en klassespiller. Jesper Jørgensen er god til at ligge som defensiv rydder bag de talentfulde offensive folk. Murcy var en vigtig mand sidste år, men er rejst hjem til Frankrig og er blevet erstattet af Halmstad Fribock, som skulle være en glimrende ung kantspiller. Esbjergs midtbane er virkelig stærk og den kan i sig selv vinde mange kampe.

Angrebet er ustabilt og man har ikke rigtig fundet sig en fast bomber de seneste sæsoner. Det har man nu forsøgt med købet af Thorvaldsson, som har bombet løs i træningskampene. Han ligner en mulig Esbjerg måltyv og med opbakning fra Lange og Bech og alle de øvrige målfarlige offensive midtbanefolk, så kunne han sagtens blive en mand med mange mål i støvlerne. EFB ser i hvert fald ud til at stå stærkt offensivt. Kan holdet få styr på defensiven, så tror jeg godt Esbjerg kan føre midtergruppen og måske ånde de 4 store i nakken. 5-7 er en mulig placering. Hvert fald ser jeg Esbjerg som værende et bedre hold end de øvrige midterhold som Randers, FCN, Horsens.

AC Horsens
Sidste sæsons helt store overraskelse. Faktisk var de kun dårligere målscore fra TOTO cup. Virkelig imponerende af den gule fare som blev ved at vinde selvom eksperter ustandseligt afskrev dem. Horsens har fundet en ny spillestil, der er mere offensiv end man førhen har set dem. De to små vævre angribere gjorde det formidabelt med en meget giftig offensiv mand i ryggen i form af Henrik Hansen. Defensivt var man stadig stærke og Horsens fandt en god balance imellem offensiven og defensiven og succestræner Kent Nielsen, som tager til Brøndby til jul, havde stor andel i 5. pladsen.

Horsens var stærke offensivt, men åbenbart ikke stærke nok defensivt efter eget udsagn. Således har Horsens hentet hele 4 nye forsvarsforstærkninger og man hentede endda også Elanga i Januar. Horsens har hentet Eckersley i Port Vale. Englænderen som vi havde et kort bekendtskab med da han var i BIF under Meulensteen. Ellers er Aslam fra Frem, BIF’s Morten ”Molle” Rasmussen og Ndoum fra Duisburg hentet til Horsens. Det forstærker forsvaret markant og man må formode, at der virkelig bliver kamp om pladserne i den bagerste kæde hvor man har Elanga og Mads Rieper i forvejen. Man har sagt farvel til Kasper Klausen og Per Gade.

Midtbanen er til gengæld hårdt svækket, da Horsens helt store profil Henrik Hansen er taget til OB. Han vil helt sikkert blive savnet, da han var en stor årsag til Horsens succes sidste år og de to frontløberes mange mål. Horsens finde næppe en fuldgod erstatning og det kan komme til at koste Horsens virkelig dyrt. Offensivt ser man nu noget tynde ud, idet Hansen skabte rigtig meget til de to forreste. De får langt fra lige så mange muligheder uden Hansen. Et kæmpe tab for Horsens og på den lange bane vil det være et meget hårdt slag for Horsens. Eneste forstærkning er til kanten, hvor man har hentet Simon Nagel.

Angrebsmæssigt står man stadig stærkt, da man har holdt på Lawan og Macena, men de bliver ikke gjort bedre af Henrik Hansens farvel. Til angrebet har man hentet primadonnaen Jimmy Mayasi hos Silkeborg. Han er en farlig og dygtig angriber, men vil næppe være tilpas med at sidde på bænken og det kan skabe problemer.

Alt i alt svækkes Horsens rigtig meget af salget af Henrik Hansen. Jeg tror det bliver dyrere end som så for den gule fare. Man står stærkt defensivt, men der kommer mangler på den offensive midtbane hvor man ikke har mange våben via kanter eller centralt. Jeg tror ikke Horsens kan gentage sidste sæsons succes og mit bud på slutplacering hedder 6-9. plads.


SønderjyskE
Et ord, som mange vil mene skal sidestilles med SønderjyskE er nedrykning. De færreste tror på at sønderjyderne overlever i superligaen og jeg er iblandt dem. SønderjyskE tog en smule overraskende 2. oprykningsplads og skal nu bide skeer med de store. Klubben har hverken spillere eller ressourcer til at befinde sig i den bedste række og jeg tror det bliver en umulig kamp for at undgå nedrykning. SønderjyskE er uden tvivl det svageste hold i ligaen og trods tidligere sæsoner i SAS Ligaen, så mangler klubben erfaring og tilvænning.

Som Sønderjyskes ledelse selv har udtalt, så kan de slet ikke være med på transfermarkedet og må derfor tage ”skraldet”. Det er tydeligt at se på de transfers man har gjort sig. Anders Østli, Henrik Bødker, Morten Bertolt, Mosquera og Ottesen er ikke navne der summer af mulige profiler i SAS Ligaen. Det er tydeligvis aflagte spillere i øvrige SAS Liga klubber som sønderjyderne tager imod med kyshånd.
SønderjyskE har flere unge spiller som Rasmus Hansen og Ken Ilsø, som har meget lidt SAS Liga erfaring, trods deres store talent. Dette koster i starten, hvilket vi så med bl.a. Lyngby i sidste sæson. Talent er ikke alt og meget få spillere på holdet har superligaerfaring. Har skal spillere som Henrik Ipsen, Kenneth Fabricius og Henrik Bødker træde i karakter, men jeg tror ikke de har kvaliteterne til det og umiddelbart ser det hele lidt sort ud for Sønderjyderne inden vi overhovedet er startet.

Selvfølgelig skal man ikke dødsdømme SønderjyskE før tid, men mit bud på placering er en klar nedrykningsplads og nærmere nr. 12 end 11. En spiller der bliver en fornøjelse at følge bliver Ken Ilsø. Han har talent og mange offensive kvaliteter og er næppe i SønderjyskE sæsonen ud.


Slutstilling

Der er i denne optakt ikke lagt den store vægt i træningskampene. Betragtningerne er lavet i forhold til den lange bane, baseret på perspektiverne i trupperne. Med basis i ovenstående er her et bud på slutstillingen, når sæsonen slutter næste sommer:
1. FCK
2. FCM
3. OB
4. AaB
5. Brøndby
6. Esbjerg
7. Randers
8. FCN
9. Horsens
10. AGF
11. Vejle
12. SønderjyskE

Jeg tror igen, at FCK har forstærket sig godt nok til at erobre guldet, men FCM og OB ser jeg som klare udfordrere og som mulige mestre. De forsvarende mestre har jeg lige pt. udenfor medaljeskamlen, da jeg ikke synes deres trup ser helt stærk nok ud, specielt ikke offensivt. Jeg tror Brøndby kæmper sig en smule op igennem tabellen, men presser endnu ikke de 4 øverste. Ift. sidste sæson bliver Horsens årets skuffelse sammen med AaB. AGF overlever lige nøjagtig som i seneste sæson, mens jeg tror oprykkerne må tage en tur i 1. division igen.